| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 30/11/23

 

Για να μη λέμε μόνο τα αρνητικά

Για να μη γινόμαστε μίζεροι και στεκόμαστε μόνο στις αρνητικές ειδήσεις. Ξεκινάμε με μια διαφορετική είδηση …. Μια είδηση που έχει τη σημασία της ειδικά για μια χώρα με τόσο υψηλό χρέος, που βγαίνει μετά από μια τόσο μεγάλη κρίση…

Το βραβείο λοιπόν του «Best Sovereign Risk Manager of the Year» απένειμε στον ΟΔΔΗΧ το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net, στις 28 Νοεμβρίου 2023.

Το βραβείο απονεμήθηκε για την επιτυχημένη και προνοητική διαχειριστική πολιτική που εφάρμοσε ο Οργανισμός με στόχο την αντιστάθμιση κυρίως του επιτοκιακού κινδύνου σε ένα περιβάλλον έντονα αυξητικών επιτοκίων παγκοσμίως, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε ότι με τη στρατηγική αυτή ο ΟΔΔΗΧ διασφάλισε σταθερότητα, προβλεψιμότητα και σχετικά χαμηλές καταβολές τόκων ετησίως για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που λοιπές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς κινδύνους εξαιτίας των ανοδικών επιτοκίων.

Το εν λόγω βραβείο έχει δοθεί ξανά στον ΟΔΔΗΧ το 2018, ενώ για την επιλογή του εκάστοτε νικητή ακολουθούνται εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες, ελέγχου ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων, υπό συνθήκες έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Συγχαίρω τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα, την διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού για αυτήν τη διεθνή διάκριση που αντικατοπτρίζει την υψηλού επιπέδου δουλειά που γίνεται στον τομέα της διαχείρισης του Δημοσίου χρέους. Σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον των επιτοκίων δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για όλες τις χώρες του κόσμου, οι επιδόσεις του ΟΔΔΗΧ έχουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα στην ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους το οποίο επωμίζονται οι φορολογούμενοι. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στρατηγική που οδηγεί στην ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας πόρους για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη».

 
 

Ελλάδα – Τουρκία

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «Το ταξίδι μου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου εύχομαι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ενώ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «σφαγέα της Γάζας.»

Στην συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». Πρότεινε δε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win).

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους πριν μετατραπούν σε αδιέξοδα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα παραπάνω ήτανε από τα τελευταία ρεπορτάζ γύρω από τα ελληνοτουρκικά, ενόψει φυσικά της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας. Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι πως εδώ και καιρό, κάποιοι επιμένουνε πως αυτή η συνάντηση δε θα είναι μια από τα ίδια και μπορεί να έχουμε μια σειρά, σημαντικών μάλιστα, εξελίξεων.

Αν και δεν είμαστε ειδικοί σε αυτά τα θέματα, προσωπικά θα κρατήσουμε πολύ μικρό καλάθι, μην αποκλείοντας τελικά αυτή η συνάντηση να είναι μια από τα ίδια. Συναντήσεις που γίνονται και για επικοινωνιακούς λόγους, αφού κακά τα ψέματα  τόσο σοβαρά θέματα συζητούνται και δουλεύονται στο παρασκήνιο και όχι στις επίσημες συναντήσεις …… όσο και αν αυτό χρειάζεται για να σπάει ο πάγος και να ετοιμάζεται το έδαφος για ανακοινώσεις …

 
 

To… Μπόλιγουντ στην Ντάουνινγκ Στριτ

Όπως τώρα σχολίασε ο “Βηματοδότης” …. Τα όσα απρεπή και αψυχολόγητα έγιναν στο Λονδίνο από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ήδη τα έχετε μάθει. Εκείνο που ίσως να μην έχετε μάθει είναι πώς τα σχολίασαν οι πιο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού: Είπαν λοιπόν, στην αρχή ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα έγιναν για τον Σούνακ, κάτι σαν «γλυπτά με μπόλικο ινδικό πικρό κάρι», τη στιγμή που ο πάμπλουτος Βρετανός Πρωθυπουργός έχει καταγωγή από την Ινδία. Αργότερα όμως οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πέρασαν σε άλλο επίπεδο κριτικής την οποία σας την μεταφέρω αμέσως:

Είπαν λοιπόν ότι η όλη στάση του έναντι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει κωμωδία του… Μπόλιγουντ (είναι η ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται για την κινηματογραφική βιομηχανία της Βομβάης, κυρίως στη γλώσσα Χίντι).

Εν συνεχεία είπαν ότι με τη συμπεριφορά του έναντι του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ωσάν να φέρεται αυτοκρατορικά, αψυχολόγητα, δηλαδή σαν να μην γνώριζε ότι ακριβώς τις ίδιες δηλώσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα (μαζί με το παράδειγμα της Μόνα Λίζα) τις είχε διατυπώσει και πάλι ο κ. Μητσοτάκης στις 16 Νοεμβρίου του 2021 στους FT.

Συνεπώς είτε δεν γνώριζε, είτε (το επικρατέστερο) δεν ήθελε να γνωρίζει, κυρίως τώρα που έπεσε η δημοτικότητά του και είναι τόσο πίσω δημοσκοπικά από τον πολιτικό αντίπαλό του Κιρ Στάρμερ.

Ο οποίος, να σημειώσω, ότι έχει την εντελώς αντίθετη άποψη για τα γλυπτά του Παρθενώνα από τον Σούνακ (όπως και η πλειοψηφία της βρετανικής Κοινής Γνώμης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και έχει δηλώσει ότι όταν αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης θα διευθετήσει άμεσα, δικαιώνοντας το μόνιμο , επίμονο και διακομματικό αίτημα της χώρας μας

***

 

 

Ποιος είναι ο παγκοσμίως άγνωστος αναπληρωτής του Σούνακ;

Τι άλλο μάθαμε από τα καμώματα Σούνακ;

1. Ό,τι έχει και αναπληρωτή πρωθυπουργό, παγκοσμίως άγνωστο.

2. Ό,τι ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον και προφανώς θα του τα είπε ένα χεράκι.

Άλλωστε ο Κάμερον ήταν πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας, κάτι θα ξέρει από Ντάουνιγκ Στριτ και από Σούνακ.

3. Ό,τι ο Ρίσι «έχασε τα λογικά του» όπως ξεκίνησε ένα άρθρο στη στήλη London Playbook του Politico, με τον γλαφυρό τίτλο «Η Ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» και

4. Ό,τι υπήρξε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία για την απρέπεια του – «Διάλεξε την Ακρόπολη για να πεθάνει», γράφτηκε για αυτόν στα σόσιαλ μίντια 

 
 

Crypto

Χρηματιστηριακό – οικονομικό site είμαστε και ας κλείσουμε με μια είδηση από την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία ξεχωρίσαμε για τους λόγους που θα καταλάβετε …. Ως GFF έχουμε προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές για τους κινδύνους που κρύβουνε τα crypto, όχι μόνο στα πλαίσια του trading και της πορείας των τιμών. Αλλά και των κατά καιρών απατεώνων που εμφανίζονται …….

Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά αναφέρονταν στο Reuters, ουδείς προφήτης στον τόπο του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι ο γιος της έχασε «σχεδόν όλες» τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα, παρά τις άφθονες προειδοποιήσεις από πλευράς.

«Δεν ήταν πολλά, αλλά τα έχασε όλα»

Όπως σημειώνει το Reuters, η  Λαγκάρντ έχει διαφωνήσει ανοικτά με τα crypto, αποκαλώντας τα κερδοσκοπικά, άχρηστα και ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά από εγκληματίες για παράνομη δραστηριότητα.

«Με αγνόησε βασιλικά, κάτι που είναι προνόμιό του», ομολόγησε η Λαγκάρντ μιλώντας με φοιτητές στη Φρανκφούρτη. «Και έχασε σχεδόν όλα τα χρήματα που είχε επενδύσει».

«Δεν ήταν πολλά, αλλά τα έχασε όλα, έχασε περίπου το 60%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Επομένως, όταν ξαναμίλησα μαζί του για αυτό, δέχτηκε απρόθυμα ότι είχα δίκιο».

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δύο γιους γύρω στα 30, αλλά δεν διευκρίνισε σε ποιον αναφερόταν.

Η ίδια παραδέχθηκε πάντως, ότι δεν γνωρίζει πολλά για τον συγκεκριμένο κλάδο: «Έχω, όπως μπορείτε να πείτε, πολύ χαμηλή γνώμη για τα κρυπτονομίσματα», τόνισε. «Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επενδύουν τα χρήματά τους όπου θέλουν, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κερδοσκοπούν όσο θέλουν, (αλλά) οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν σε ποινικά επικυρωμένες εμπορικές συναλλαγές και επιχειρήσεις», υποστήριξε.

Η στάση της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει παγκόσμια ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τόσο για την προστασία των καταναλωτών, που δεν γνωρίζουν τους κινδύνους όσο και για να κλείσει ένα κενό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διοχέτευση χρηματοδότησης σε τρομοκράτες ή για το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματίες.

Οι ανησυχίες ότι τα ιδιωτικά νομίσματα θα μπορούσαν να εκτοπίσουν το κρατικό χρήμα ήταν μεταξύ των λόγων που η ΕΚΤ ξεκίνησε το δικό της σχέδιο ψηφιακού ευρώ, αλλά η τράπεζα απέχει ακόμη χρόνια από την έκδοση ψηφιακού χρήματος.

Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε τη «φάση προετοιμασίας» για το ψηφιακό ευρώ, αλλά είπε ότι θα χρειαζόταν άλλα δύο χρόνια για να είναι σε θέση να αποφασίσει εάν θα το κυκλοφορήσει ή όχι.

Η πορεία προς το ψηφιακό ευρώ

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος το 2021 και έκτοτε έχει μελετήσει διάφορα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Αν και ο σκεπτικισμός διατηρείται, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ασκούν πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαριθμούν τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής αποδοχής του ψηφιακού νομίσματος για πληρωμές σε όλο το μπλοκ των 20 εθνών και της απουσίας της αστάθειας που επικρατεί στα κρυπτονομίσματα.

Η ΕΚΤ πάντως διευκρίνισε ότι η έναρξη της νέας φάσης προετοιμασίας «δεν αποτελεί απόφαση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ».

Παράλληλα με την ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε ένα πλαίσιο που θα παρέχει τη νομική βάση και θα ρυθμίζει τα βασικά στοιχεία του εικονικού χρήματος — ενώ αφήνει την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει με αυτό στην κεντρική τράπεζα.

Οι επικριτές

Όσον αφορά τους επικριτές του σχεδίου, στα τέλη του περασμένου μήνα μια ομάδα βουλευτών της ΕΕ προέτρεψε την ΕΚΤ να αναβάλει την απόφασή της να προχωρήσει στην επόμενη φάση, λέγοντας ότι η προστιθέμενη αξία για το ευρύ κοινό «παραμένει ασαφής» και ότι η εφαρμογή είναι αβέβαιη. Ο Fabio Panetta, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι υπεύθυνο για την έρευνα γύρω από την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ, αντέτεινε ότι τα επόμενα βήματα αποτελούν απλώς περισσότερη προετοιμασία, παρά μια τελική ετυμηγορία για την έναρξη του πρότζεκτ.

Η στάση έναντι των μετρητών δεν είναι ενιαία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Γερμανούς να παραμένουν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του φυσικού νομίσματος. Ο πρόεδρος της Bundesbank πάντως υπερασπίστηκε το πρότζεκτ, αν και προειδοποίησε ότι αναμένει πως το ψηφιακό ευρώ θα είναι έτοιμο για χρήση μόνο σε «περίπου πέντε χρόνια».

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum