| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 31/03/22

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολύ πιθανό σενάριο

 

Αναγκαστικά θα ξεκινήσουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με όλα να δείχνουνε πως μόνο μερικές ώρες κράτησε η αισιοδοξία πως τελειώνουμε, αν και ευχόμαστε να κάνουμε λάθος. Εμείς βάζοντας τα όλα κάτω, καταλήγουμε πως ο πόλεμος μάλλον θα κρατήσει αρκετό καιρό. Η Ρωσία, αφού πρώτα καταστρέψει ολοσχερώς, θα καταλάβει πόλεις κλειδιά, όπως ουσιαστικά πλέον συμβαίνει με τη Μαριούπολη (αποκτώντας πρόσβαση στην αζοφική θάλασσα). Ωστόσο θα σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία της Ουκρανίας και κυρίως το Κίεβο, κάνοντας πιθανώς και τη δύση να ασχολείται λιγότερο με τον πόλεμο. Και κάπως έτσι θα μπούνε σε δεύτερη μοίρα οι όποιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

 
 

Το παρασκήνιο της διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα

 

Σε σχέση με τα παραπάνω, πολύ ενδιαφέρον είναι το παρακάτω δημοσίευμα, από το 2018 δηλαδή περίπου 4 χρόνια πριν το ξέσπασμα του πολέμου, για να καταλάβουμε πως αυτή η ιστορία έχει πολύ μεγάλο παρελθόν. 

 

--------------------

 

Στο στενό του Κερτς, το οποίο οριοθετεί τα νερά της Αζοφικής Θάλασσας και εκείνων της Μαύρης Θάλασσας, υπήρξε την Κυριακή το σκηνικό μιας κλιμάκωσης και «σύγκρουσης» μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών πολεμικών πλοίων και της ακτοφυλακής. Τα στενά του Κερτς αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο και περιβάλλονται από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς τα ανατολικά και από τη ρωσική κατοικημένη χερσόνησο της Κριμαίας προς τα δυτικά. Το πέρασμα του στενού είναι ζωτικής σημασίας για τις μεγάλες παράκτιες πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας, όπως το Rostov-on-Don και η Μαριούπολη της Ρωσίας, τις οποίες οι Ρώσοι αυτονομιστές προσπάθησαν επανειλημμένα να κατακτήσουν.

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν συγκρουστεί για τα στενά πριν από το 2014. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το στενό του  Κερτς έγινε αντικείμενο νομικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων. Η Ουκρανία ζήτησε μονομερώς μια οριακή γραμμή στο στενό το 1999 και έκανε κινήσεις για να δηλώσει τμήματα της Αζοφικής Θάλασσας ως εσωτερικά ύδατα.

 

 

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του 2003 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, το Στενό του Κερτς και η Αζοφική Θάλασσα είναι κοινά θαλάσσια ύδατα. Αλλά, στην πραγματικότητα, η Μόσχα θεωρεί το πέρασμα των ουκρανικών σκαφών ως παραβίαση των χωρικών υδάτων της. Από την πλευρά του, το Κίεβο δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαίρεση και επιχειρεί την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του. Το 2003 η Ρωσία αντέδρασε με την οικοδόμηση μιας χερσονήσου από την ηπειρωτική χώρα της προς την Τούζλα, ένα κομμάτι γης στο ίδιο το στενό του Κερτς που η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι είναι δικό της. Το περιστατικό, μέχρι σήμερα, αναφέρεται από τους Ουκρανούς ηγέτες και εμπειρογνώμονες ως πρόωρη απόδειξη της επιθετικότητας της Μόσχας.

 

 

Στις 23 Μαΐου του 2005, μια ρωσική ναυτική μονάδα προσπάθησε να αποβιβάσει στρατεύματα κοντά στο Feodosiya στην Κριμαία και απωθήθηκε από ουκρανικά στρατεύματα στα σύνορα.  Αυτό λειτούργησε, εκτιμούν αναλυτές, ως υπενθύμιση για το 1994, όταν η Ουκρανία και η Ρωσία ήρθαν ενώπιον σύγκρουσης μετά την κατάσχεση από τη Ρωσία ενός αμφιλεγόμενου πλοίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με ακριβό στρατιωτικό εξοπλισμό.

 

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία άρχισε να χτίζει μια γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς, για να συνδέσει τη χερσόνησο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, καθώς προηγουμένως είχαν αποτύχει οι προσπάθειες οικοδόμησης μιας χερσαίας σύνδεσης με την Αζοφική ακτή. Για να προσπαθήσει να σταματήσει τη γέφυρα και να παράσχει πρόσβαση στα πλοία της μέσω των στενών, η Ουκρανία κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ρωσία, επικαλούμενη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εκδηλώθηκε λίγες βδομάδες μετά το ζήτημα της αυτονόμησης της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Ρωσικό Πατριαρχείο. Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση του liberal.gr, ο αποκλεισμός με τάνκερ του στενού του Κέρτς από τη Μόσχα είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το Κρεμλίνο θέλησε να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να ασκήσει οικονομική πίεση στο Κίεβο, καθώς από το λιμάνι της Μαριούπολης εξυπηρετείται η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών σιδήρου της Ουκρανίας.  Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διανύει μία δύσκολη προεκλογική περίοδο, η οποία συνοδεύεται από σκάνδαλα διαφθοράς στελεχών του. Θέλει, ως εκ τούτου, να εμφανιστεί ως ο μοναδικός προασπιστής της ουκρανικής ταυτότητας από τη ρωσική απειλή.

 
 

 

No comment

 

Σε αυτό το σημείο, σε σχέση τη μόνιμη μας ανησυχία, την οποία εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία. Για τις απαντήσεις των πολιτών στην τελευταία δημοσκόπηση του OPEN μόνο ένα μεγάλο no comment μπορούμε να πούμε…. Δεν είναι έτσι απλά για μια χώρα και μια οικονομία, το 90% να λέει πως δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς.

 

Η ακρίβεια και η διογκούμενη δυσκολία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους οικονομικές υποχρεώσεις αποτελούν το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco για το OPEN.

 

Η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτημα «θα λέγατε ότι μπορείτε να καλύψετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, εύκολα, με μικρή δυσκολία, με μεγάλη δυσκολία ή δεν μπορείτε να τους καλύψετε», το 55% απαντά ότι τους καλύπτει με μεγάλη δυσκολία, 29% με μικρή, ενώ ένας στους δέκα (10%) απαντά ότι δεν μπορεί να τους καλύψει.

 
 

 

Έχουμε αναφερθεί σε αυτά τα στοιχεία

 

Είχαμε αναφερθεί και προσφάτως …. Και σχετικά με τα παραπάνω, θα λέγαμε πως χαρακτηριστικά είναι και τα παρακάτω στοιχεία, σχολιάζοντας πως όλα αυτά πριν ξεκινήσει και το ξεπάγωμα μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων που είναι στην «κατάψυξη» λόγω πανδημίας.

 

Αρκετά λοιπόν μειωμένος ήταν ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, μήνα που ακόμη η πανδημία δεν είχε φτάσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη λιανικής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατέγραψε πτώση 11,8% τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Σημειώνεται ότι στον εν λόγω δείκτη δεν συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων. Συμπεριλαμβανομένων των κλάδων αυτών, ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο του 2022 εμφανίζεται να καταγράφει μόνο οριακή πτώση, 0,65%, σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, προ πανδημίας.

 

Πολύ μεγάλες μειώσεις έχουν καταγραφεί σε σημαντικούς κλάδους του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, ο τζίρος τον Ιανουάριο του 2022 υποχώρησε κατά 33,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 στα καταστήματα καλλυντικών, κατά 26,32% στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, κατά 21,6% στα καταστήματα παιχνιδιών, κατά 19% στα καταστήματα ενδυμάτων, που αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του λιανεμπορίου, κατά 17,4% στα καταστήματα πώλησης ρολογιών και κοσμημάτων, κατά 14,17% στα βιβλιοπωλεία, κατά 7,69% στα καταστήματα επίπλων. Από την άλλη, βεβαίως, καταγράφηκε σημαντική άνοδος στον τζίρο των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, της τάξεως του 31,8%, απόρροια των νέων αναγκών και συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, όπως είναι η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση. Συνολικά ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο του 2022 για τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και επομένως υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε 596,9 εκατ. ευρώ έναντι 676,98 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.

 

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Η συνέχιση της συνεργασίας με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η επεξεργασία των εξειδικευμένων στοιχείων επαναφέρουν τους αριθμούς στη σωστή τους διάσταση αποτυπώνοντας την πραγματική κατάσταση της αγοράς, όπως συνεχώς ανέφερα σε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις μου. Είναι πλέον τεκμηριωμένο και με επίσημα στοιχεία πως η αρνητική επίπτωση στην αγορά έγινε φανερή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και γιγαντώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και δυστυχώς προβλέπω ότι οι ίδιες αντίξοες συνθήκες θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες».

 
 

Ο Ρώσος που φορούσε μπλούζα με το «Ζ»

 

Τέλος διαβάσαμε το παρακάτω σχόλιο του «Βηματοδότη» …

 

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Μιλάνο μετά από πρόκληση Ρώσου βουλευτή. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκε βουλευτής ο οποίος φορούσε μπλούζα με το «Ζ», σύμβολο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου. Ζήτησε εμφαντικά την αποχώρηση ή την αλλαγή περιβολής από τον βουλευτή, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, όπως και τελικώς έγινε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι καθήκον όλων είναι η προάσπιση του κύρους του διεθνούς θεσμού των ορθοδόξων, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε πόλεμο δυο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, Ρωσία και Ουκρανία, δυο ομόδοξοι λαοί. 

 

 

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum