| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 31/03/23

 

Καταθέσεις

Θα ξεκινήσουμε και σήμερα με το ζήτημα των καταθέσεων και μερικά νέα ενδιαφέροντα στατιστικά.  Στατιστικά που θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη ως ένα πρώτο μεγάλο καμπανάκι, με το πιθανότερο να είναι πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί και άλλο το προσεχές διάστημα.

Μέρος λοιπόν των αποταμιεύσεών τους δηλώνουν πως «σηκώνουν» σχεδόν 6 στους 10 Ελληνες καταναλωτές, καθώς το κύμα ανατιμήσεων συρρικνώνει το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημά τους. Την ίδια στιγμή, σε σύγκριση και με άλλες χώρες της Ε.Ε., υψηλά είναι τα ποσοστά των Ελλήνων που υποστηρίζουν πως δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ σχεδόν 8 στους 10 παραδέχονται πως έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους μέσα στο σπίτι προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν τα κόστη.

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές συνήθειες (Consumer Conditions Scoreboard) που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντλεί στοιχεία από έρευνα στην οποία συμμετείχαν Ευρωπαίοι πολίτες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022, τους τελευταίους έξι μήνες το 37% των Ευρωπαίων καταναλωτών έκανε χρήση των αποταμιεύσεών εξαιτίας κυρίως του πληθωρισμού και της γενικότερης αύξησης του κόστους ζωής. Ειδικότερα για την Ελλάδα το 2022, χρονιά που ο πληθωρισμός σημείωσε μεγάλη άνοδο, αυτό το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 58%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα. Ακολουθούν η Μάλτα και η Κύπρος, ενώ λιγότερη χρήση των αποταμιεύσεών τους κάνουν οι Κροάτες (16%). Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφθασε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο 12%.

Οπως αναφέρει η έρευνα, περίπου το 50% των Ευρωπαίων καταναλωτών εκφράζει έντονη ανησυχία για τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών, ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ το 60% στην περίπτωση των Ελλήνων καταναλωτών, ενώ τουλάχιστον 1 στους 5 καταναλωτές στην Ευρώπη ανησυχεί για την αποπληρωμή υποχρεώσεων, όπως το στεγαστικό δάνειο. Αντανακλαστικά, όπως είναι λογικό, επέδειξαν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απέναντι στο κύμα αυξήσεων που είδαν το τελευταίο έτος, αλλάζοντας την καταναλωτική συμπεριφορά τους προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια μέσα στο σπίτι. Ετσι, 7 στους 10 Ευρωπαίους καταναλωτές άλλαξαν συνήθειες για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανεβαίνει στο 77% όταν πρόκειται για τους Ελληνες καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 3 στους 10 καταναλωτές στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών δήλωσαν πως αναζητούν κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, άποψη με την οποία συμφωνεί το 42% των Ελλήνων καταναλωτών. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχει το κόστος των καυσίμων στην καθημερινή χρήση μεταφορικού μέσου, το 28,4% των Ευρωπαίων απαντάει πως έχει αλλάξει τις συνήθειές του, ποσοστό που αυξάνεται στο 37,7% στην περίπτωση των Ελλήνων καταναλωτών.

 

 

No comment

Όχι ότι μας κάνει εντύπωση, αφού σε ανύποπτο χρόνο και για λόγους που έχουμε εξηγήσει, έχουμε προειδοποιήσει πως οι ανατιμήσεις έχουνε μεγάλη ουρά. Για την είδηση πως το κύμα μεγάλων αυξήσεων που ξεκίνησε πέρυσι θα συνεχιστεί και φέτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της NielsenIQ, μόνο ένα μεγάλο no comment έχουμε να πούμε.

Συνολικά, περίπου 7 στους 10 προμηθευτές (ποσοστό 68%) έχουν αποφασίσει να περάσουν νέες αυξήσεις στα προϊόντα τους φέτος, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Από ένα δείγμα 32 CEO’s (λιανέμπορους και προμηθευτές), το 35% των ερωτηθέντων βλέπει αυξήσεις έως 5%, ωστόσο οι μισοί αναμένουν ανατιμήσεις σε ποσοστό έως 10%. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό (6%) που ανεβάζει ακόμα υψηλότερα τον πήχη των νέων ανατιμήσεων, έως το 20%.

 

 

 

Είναι ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας

Για να μην λέμε τώρα μόνο τα αρνητικά. Όσα και αν λέμε για την οικονομική κατάσταση της χωράς, σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από τα χρόνια της κρίσης. Χαρακτηριστική ήτανε και η πρόσφατη δήλωση του ΥΠΟΙΚ μετά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές: «Ετσι, έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Και κακά τα ψέματα, για τα οικονομικά της χώρας αυτό το ποσό είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας στο οποιοδήποτε κακό σενάριο.

 

 

Να τα μαζεύουμε να φεύγουμε

Διευκρινίζοντας τα γνωστά. Πως ΝΔ δεν είμαστε. Πως πολιτικό συμφέροντα δεν έχουμε από κανένα κόμμα. Αυθόρμητα και ακούγοντας την αναφορά του πρωθυπουργού πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων με Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη να σχηματίζουμε κυβέρνηση. Είπαμε ένα τεράστιο ως. Γελάσαμε …. Και είπαμε την ατάκα άντε να τα μαζεύουμε από αυτήν την χώρα για να σωθούμε. Γιατί κυβέρνηση αυτών των 3 και έχοντας την εμπειρία του 2015, με Τσίπρα – Βαρουφάκη. Προσωπικά το θεωρούμε μακράν το χειρότερο σενάριο. Σχεδόν καταστροφή.

 
 

Στατιστικά

Και να κλείσουμε με μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά. Συγκεκριμένα, ανθεκτικές απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε η οικονομία από το 2009 μέχρι σήμερα αποδεικνύονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν με μεγαλύτερες ή μικρότερες δυσκολίες να αντεπεξέλθουν. Την ίδια στιγμή οι μισές από αυτές εκφράζουν αισιοδοξία για τις δουλειές τους το επόμενο δωδεκάμηνο.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) σε 795 επιχειρήσεις μέλη του, στο διάστημα 2-13 Μαρτίου 2022.

Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι το 40,9% των επιχειρήσεων κατάφερε να αντεπεξέλθει στις αλλεπάλληλες συνθήκες αστάθειας που δημιούργησαν οι πολλαπλές κρίσεις από το 2009, ενώ σε ποσοστό 36,5% ανέφεραν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν σε μία νέα κρίση. Βέβαια βλέποντας το τελευταίο αυτό ποσόστό είναι αλήθεια πως κανείς μπορεί να προβληματιστεί, αφού κακά τα ψέματα είναι μεγάλο.

Μάλιστα, το 13,2% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα, ενώ το 6,3% δήλωσε ότι βίωσε περίοδο ανάπτυξης. 

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum