| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 31/05/23

 

Τόση ηρεμία που τη χαιρόμαστε …

Στο δρόμο για τις δεύτερες εκλογές βρισκόμαστε και πραγματικά δεν κρύβουμε πως μας έχει εντυπωσιάσει όλη αυτή η ηρεμία που υπάρχει, σε ένα περιβάλλον που δε θυμίζει εκλογές. Και αν και κάποιος θα σχολιάσει πως αυτά συμβαίνουνε λόγω του πρώτου εκλογικού αποτελέσματος. Εμείς θα θυμίσουμε τις αντίστοιχες επισημάνσεις που είχαμε κάνει και στις προηγούμενες εκλογές, έχοντας πάλι πει πως ίσως είναι οι πιο ήρεμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Ίσως και οι πιο ήρεμες της μεταπολίτευσης, με άδεια πολιτικά περίπτερα, μικρές συγκεντρώσεις και ελάχιστο κόσμο να ασχολείται, αν και τα ποσοστά συμμετοχής ήτανε υψηλότερα από ότι περιμέναμε. Πραγματικά όλη αυτήν την ηρεμία τη χαιρόμαστε, έχοντας πει πως μας θυμίζει μια ευρωπαϊκή χώρα, που συναντάμε περίπου παρόμοιες καταστάσεις, με ελάχιστο κόσμο να ασχολείται και χαμηλούς γενικά τόνους για εθνικές εκλογές. Ότι δηλαδή δεν γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας …

 

 

Εντυπωσιακές αντοχές

Αύξηση κατά 1.129 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 738 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 3,7% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα. Και μπορεί οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,144 δισ. ευρώ μετά την αύξησή τους κατά 1,581 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, με τις συνολικές ιδιωτικές καταθέσεις να καταγράφουν μικρή μείωση 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο έχοντας γράψει από τα μέσα του 2022, πως θα παρακολουθούμε στενά την πορεία των καταθέσεων, εν μέσω ενός πολύ υψηλού πληθωρισμού. Θα πούμε και πάλι σήμερα πως πραγματικά έχουμε εντυπωσιαστεί από τις αντοχές των καταθέσεων όλους αυτούς τους μήνες. Αντοχές που πραγματικά επιβεβαιώνουνε πως παρά τα όποια διαρθρωτικά προβλήματα έχει η χώρα, έχουμε αφήσει πίσω τα χρόνια της κρίσης, έχοντας μπει σε μια νέα εποχή, όπως φαίνεται και σε μια σειρά άλλων δεικτών – επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, με οδηγό τον τουρισμό αλλά και την αγορά ακινήτων.

 
 

Μέσα σε όλη αυτήν την ηρεμία

Και μέσα σε όλη αυτήν την ηρεμία, με αρκετές ενδείξεις – επίσημα στοιχεία πως η χώρα και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια άλλη φάση. Το είχαμε ξανά-σχολιάσει …. Σύριζα και Βαρουφάκης πρότειναν τα γνωστά, με κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, σχέδια Δήμητρα, αυξήσεις φόρων κτλ ….. Το ξανά - θέτουμε λοιπόν το ερώτημα. Αναρωτιέται κανείς γιατί τα συγκεκριμένα αυτά δύο κόμμα πήραν τα ποσοστά που πήραν; Και πιθανόν θα δούνε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά τις επόμενες εκλογές. Γιατί μέσα στη σχετική ηρεμία της οικονομίας, πρότειναν τις γνωστές βλακείες οι οποίες τα χρόνια της κρίσης πούλαγαν (είδαμε βέβαια τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015). Αλλά τώρα ο κόσμος ούτε καν να τα ακούει δε θέλει.

 

 

Brexit θέλανε

Για την παρακάτω είδηση θα πούμε αρχικά τις δύο γνωστές μας ατάκες. Brexit ήθελε ο λαός. Και πως οι βλακείες πληρώνονται όπως το ξέρουμε πολύ καλά ως χώρα, σε σχέση με τα όσα έγιναν κυρίως το 2015 και τα χρόνια των αντιμνημονίων …..

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο της αύξησης των λογαριασμών των νοικοκυριών για τα τρόφιμα από το 2019, που αντιστοιχεί σε περίπου 250 στερλίνες, ανακοίνωσαν ερευνητές του London School of Economics και άλλων πανεπιστημίων.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο η Βρετανία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό, ο οποίος ενισχύεται εν μέρει από την υψηλότερη άνοδο των τιμών των τροφίμων που έχει καταγραφεί από το 1977, με τις εν λόγω τιμές να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 19% μέσα στον περασμένο χρόνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αν και το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν μια συμφωνία που επιτρέπει να διεξάγεται χωρίς δασμούς το εμπόριο των τροφίμων, φραγμοί στις εξαγωγές και τις εισαγωγές με τη μορφή της γραφειοκρατίας, γνωστοί ως μη δασμολογικοί φραγμοί, προκαλούν καθυστερήσεις και υψηλότερα κόστη.

Η μελέτη του Κέντρου Οικονομικής Επίδοσης (CEP) συνέκρινε τις αλλαγές των τιμών στα προϊόντα τροφίμων που εισήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις τιμές των τροφίμων που εισήχθησαν από πιο μακριά.

Πριν από το Brexit, οι τιμές αυτών των προϊόντων κατέγραφαν παρόμοιες τάσεις, αλλά μετά το Brexit υπήρξε σχετική αύξηση των τιμών των προϊόντων που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στις εισαγωγές από την E.E., αναφέρεται στη μελέτη, και αυτό συνεχίστηκε το 2023.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 η τιμή των τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκε κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με αυτά που δεν ήταν.

Το κόστος για τα νοικοκυριά και οι επικρίσεις

Οταν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος στις τιμές των τροφίμων από τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν η Βρετανία αποχωρήσει επισήμως από την E.E., οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος του Brexit για τα βρετανικά νοικοκυριά σε 6,95 δισ. στερλίνες (8 εκατ. ευρώ) ή 250 στερλίνες ανά νοικοκυριό.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως, αν δεν υπήρχε το Brexit, ο αριθμός αυτός θα ήταν 8 ποσοστιαίες μονάδες (30%) χαμηλότερος», αναφέρει το CEP.

Προϊόντα με υψηλούς μη δασμολογικούς φραγμούς, όπως το κρέας και το τυρί που εισάγονται από την E.E., κατέγραψαν αυξήσεις στις τιμές τους περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες απ’ ό,τι παρόμοια προϊόντα που δεν ήταν εκτεθειμένα στο Brexit μετά τον Ιανουάριο 2021, όταν άρχισε να ισχύει η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (TCA) της Βρετανίας με την E.E.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, υποστήριξε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρξε αποτυχία, αποκρούοντας επικρίσεις από εξέχοντες ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόστηκε το Brexit.

 
 

Poll

Βέβαια κλείνοντας και σε σχέση με τα παραπάνω, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, μάλλον το έχουνε μετανιώσει λίγο στη Βρετανία. Βέβαια όπως λέει και ο λαός, τώρα είναι αργά.

A chart shows responses to the question, Poll responses to 'In hindsight, do you think Britain was right or wrong to vote to leave the EU?', with a blue line representing those answering 'Wrong' rising in the past few years, while a red line for 'Right' declines

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum