| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

 

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 31/10/23

 

Είναι σίγουρα κλειστά;

Εν μέσω, θα μπορούσε να πει κανείς, μιας στεγαστικής κρίσης, με εκρηκτική άνοδο των τιμών που γίνεται ακόμη πιο εφιαλτική στην περίπτωση κυρίως των ενοικιαστών. Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε όλη αυτή τη συζήτηση για τα κλειστά σπίτια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν σε ένα σχετικό δημοσίευμα:

“Τρόπους για να επιστρέψουν στην αγορά ακινήτων περίπου 750.000 κατοικίες οι οποίες δηλώνονται κάθε χρόνο ως κενές καλείται να βρει και να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλυνθεί το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και οδεύει με γοργούς ρυθμούς σε κοινωνική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ηδη, σε διάφορες πόλεις και χώρες του εξωτερικού εφαρμόζονται αντικίνητρα στο να κρατάει κάποιος το ακίνητό του κλειστό, με φόρους και τέλη που έχουν διάφορες μορφές”.

Προσωπικά πάντως θέτουμε ένα ερώτημα. Είναι σίγουρα κλειστά αυτά τα σπίτια; Γιατί κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις για τον αριθμό των 750.000 σπιτιών, με κάποιους να μιλάμε ακόμη και για 1 εκ άδεια σπίτια. Σίγουρα κάποια σπίτι είναι κλειστά, αλλά πιστεύουμε πως ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτών που είναι πραγματικά κλειστά είναι μη κατοικήσιμα. Τώρα τι γίνεται με τα υπόλοιπα; Τα περισσότερα ενοικιάζονται παράνομα ή είναι προς πώληση.

 
 

Δεν είναι έτσι …

Ξέρουμε πως οι περισσότεροι θα μας πούμε πως δεν ισχύει αυτό που αναφέρουμε παραπάνω, αφού υπάρχει το ζήτημα των ρολογιών της ΔΕΗ, με βάση τα οποία μπορεί θεωρητικά να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των κλειστών σπιτιών. Αλλά και πάλι δεν είναι έτσι, αφού σε πολλές οικήματα, κυρίως μικρές οικογενειακές πολυκατοικίες. 2, 3 ακόμη και κάποιες φορές περισσότερα σπίτια μοιράζονται κοινό ρολόι, με την ύπαρξη splitter σε κάθε διαμέρισμα. Προσωπικά ξέρουμε 3 περιπτώσεις ανθρώπων που νοικιάζουνε σπίτια, χωρίς η ενοικίαση να δηλώνεται στην εφορία. Σπίτι που δεν έχουνε δικό τους ρολόι ΔΕΗ και οι κιλοβατώρες βγαίνουνε με την ύπαρξη ξεχωριστών μετρητών (όχι ρολογιών) στο κάθε διαμέρισμα.  Και κάπως έτσι φτάνουμε να μιλάμε για 750.000 και 1εκ άδεια σπίτια, με το δημόσιο ανάμεσα σε άλλα να χάνει τεράστια ποσά από μη δηλωθέντα ενοίκια…..

 
 

Κάντε μερικούς απλούς υπολογισμούς ….

Θέλετε μερικούς πολύ απλούς, μπακάλικους υπολογισμούς. Προσωπικά πιστεύουμε πως από αυτά τα περιβόητα 750.000 και 1.000.000 άδεια σπίτια, τουλάχιστον 350.000 και 400.000 εκμεταλλεύονται με κάποιο τρόπο, χωρίς να δηλώνονται (πέραν των μακροπρόθεσμων μισθώσεων, υπάρχουνε και οι βραχυπρόθεσμες κυρίως σε τουριστικά μέρη). Ας πούμε λοιπόν πως δε δηλώνονται 375.000 ενοίκια (προσωπικά πιστεύουμε πως είναι πολύ περισσότερα). Ας πούμε μέσω μηνιαία ενοίκια 380 ευρώ και αυτό συντηρητικά (ας δεχθούμε αυτό το ποσό γιατί συνήθως δε δηλώνονται πιο μικρά σπίτια και κυρίως γκαρσονιέρες – δυάρια). Αυτό σημαίνει πως μηνιαίως δε δηλώνονται εισοδήματα από ενοίκια περίπου 142,5εκ ευρώ. Ετησίως 1.7δις ευρώ. Τους χαμηλότερους συντελεστές να πιάσει κανείς, μιλάμε για μη είσπραξη φόρων περίπου 250, 260εκ ευρώ, επαναλαμβάνουμε με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.  Νομίζουμε πως δε χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα.

 

 

Έχουνε αρχίσει να υπάρχουνε προβλήματα

Πάντως όσον αφορά το ζήτημα των πολύ υψηλών τιμών ακινήτων και επαναλαμβάνουμε κυρίως των τιμών ενοικίασης, που συνήθως αφορά κατηγορίες πολιτών με χαμηλότερα εισοδήματα. Μετά από αρκετά χρόνια που δεν ακούγαμε το παραμικρό. Όλο και περισσότερο ακούμε για γνωστούς, ανθρώπους – φίλους κτλ που είτε έχουνε πρόβλημα να βρούνε ενοικιαστή λόγω της πολύ υψηλής τιμής που ζητάνε. Είτε και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, έχουνε αρχίσει να υπάρχουνε σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενοικίων. Και θέλουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται πιο σοβαρό σταδιακά…

 
 

Κάν’ το όπως η Κύπρος

Όπως τώρα σχολίαζε ο Βηματοδότης, η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Τετάρτη στην αίθουσα 168 της Βουλής, στον πρώτο όροφο, όπου αμέσως μετά την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη υπήρξε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών μορφωτικών υποθέσεων Κύπρου και Ελλάδος. Προεδρεύοντος του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα και παρόντος του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, έγινε το απίστευτο για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα. Ο κ. Πιερρακάκης συνεχάρη του κυπρίους βουλευτές γιατί μετέτρεψαν την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους έδωσε τα εύσημα, τους είπε ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπνευστεί από την Κύπρο για τον νόμο που ετοιμάζει και που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Πέρασαν μερικές στιγμές αμηχανίας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με το άκουσμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά συνάμα και έκπληξης ακούγοντας έναν-έναν του κυπρίους βουλευτές, διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων, αφού ο ένας εκπροσωπούσε το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ, άλλος την (σοσιαλιστική) ΕΔΕΚ, άλλος το Κέντρο (ΔΗΚΟ) και άλλος το κεντροδεξιό ΔΗΣΥ, να επιδοκιμάζουν και να χειροκροτούν την πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια και να παροτρύνουν τους έλληνες βουλευτές να το κάνουν όπως το έχουν κάνει και αυτοί χρόνια τώρα.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum