| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/06/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Λίγο πολύ τα είχαμε γράψει και πάλι τις τελευταίες ημέρες. Την 3η σερί πτωτική συνεδρίαση είχε χθες το Χ.Α., αν και το πρωί βρέθηκε +1%, με τις τράπεζες στο +4% (έκλεισαν ΓΔ στο -0,79% και ο τραπεζικός δείκτης στο -0,57%) …. Είναι υπερβολικό να έχει κανείς παράπονο με την αγορά μας και να τρομοκρατεί στο πρώτο φυσιολογικό pull – back, γιατί προσωπικά τέτοιο το θεωρούμε το τελευταίο. Έχουμε και λέμε … Το Χ.Α. είναι πρώτο στον κόσμο το 2023. Ήτανε πρώτο στον κόσμο το Μάιο. Καταγράφει κέρδη 30% το 2023 και οι τράπεζες άνοδο 50%. Πολλές μετοχές βρίσκονται όχι μόνο στα υψηλά 52εβδομάδων. Αυτό δεν είναι τίποτα. Βρίσκονται στα υψηλά πολλών ετών και κάποιες μέχρι και νέα ιστορικά υψηλά …. Ε! Όλα αυτά ας τα λαμβάνουμε υπόψη … Και μην τρελαινόμαστε στα πρώτα προβλήματα, όσο και αν ποτέ κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στις αγορές…
 

 
Ξέρετε μάλιστα κάτι. Η αγορά μας μετά το πρόσφατη ράλι είχε βρεθεί σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα, με βάση συγκεκριμένους ταλαντωτές τεχνικής ανάλυσης.  Και με μια 3η ήμερη πτώση μόλις 2,1%, είχαμε μια ήπια τεχνική εκτόνωση, χωρίς εννοείται να χαλάει το ανοδικό trend. Το ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό δείκτη που είχαμε 4η σερί πτωτική συνεδρίαση χθες, με μια μεγαλύτερη συνολική πτώση 5%, που και πάλι εδώ καταγράφηκε μια σχετική τεχνική εκτόνωση. Είπαμε στις αγορές ποτέ κανείς δεν ξέρει … Επαναλαμβάνουμε … ψυχραιμία στην πρώτη πτώση…
 

 
Αν υπάρχει κάτι μικρό που δε μας άρεσε χθες, μεταξύ σοβαρού και αστείου και στη γνωστή λογική της Contrarian Theory που ξέρετε πως έχουμε, τουλάχιστον πολλές φορές ….  Αυτό ήτανε ότι όπως ήμασταν σε θέση να ξέρουμε από πρώτο χέρι, κατά το χθεσινό γύρισμα της αγοράς, οι μικροί επενδυτές όχι μόνο δεν πούλησαν ή τέλος πάντων δεν έμειναν αμέτοχοι. Αλλά κατά μέσο όρο αγόραζαν και σχετικά πιο επιθετικά σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις. Και όπως παρατήρησε και κάποιος, ε … αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως δεν αποκλείεται να έχουμε ένα περαιτέρω pull – back, επιμένοντας πάντως εμείς πως το κεντρικό trend είναι πλήρως θετικό.
 

 
Να σταθούμε λίγο στη ΛΑΜΔΑ και στις χθεσινές ανακοινώσεις για εταιρικό μετασχηματισμό γύρω από τα εμπορικά κέντρα:
 
Συγκεκριμένα, η εισηγμένη ανακοίνωσε τα δύο παρακάτω event:
 
Έναρξη διαδικασίας κοινής διάσπασης της θυγατρικής LAMDA OLYMPIA VILLAGE (L.O.V. S.M.S.A.) με απορρόφηση και σύσταση νέας εταιρείας.
 
Έναρξη διαδικασιών συγχώνευσης θυγατρικών εταιρειών: απορρόφηση της MC Property Management S.M.S.A. από τη Malls Management Services S.M.S.A.
 
Ανακοινώσεις τις οποίες να μην περνάμε στα ψιλά αφού έχουνε άμεση σχέση με το ζήτημα της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας, που θα στεγάσει τις νέες θυγατρικές. Και στη συνέχεια η εισηγμένη θα μπει στο χρηματιστήριο, κατά το πρώτο 6μηνο του 2024 (δεν αναμένονται πια νέες καθυστερήσεις). Ένα story που έχουμε πει χαρακτηριστικά πως η μετοχή της ΛΑΜΔΑ θα μπορούσε σταδιακά να προεξοφλεί. Μια είσοδος των Malls στο Χ.Α. που θα μπορούσε για τα καλά να ξυπνήσει την εισηγμένη, που έχει απογοητεύσει,  τουλάχιστον τον τελευταίο περίπου 1 με 1,5 χρόνο.
 

 
Τελειώνουμε με την ΕΥΑΠΣ και συγκεκριμένα με ένα σχόλιο το οποίο έγραψε προσφάτως ο αναλυτής της Beta Δημοσθένης Τρίγγας, λίγο πολύ στη βάση και των όσων έχουμε γράψει και εμείς για την εισηγμένη. Βέβαια σχετικά έγκαιρα έχουμε γράψει πως το πιθανότερο είναι η μετοχή της ΕΥΑΠΣ να συνεχίσει να ταλαιπωρείται χρηματιστηριακά, υπό – αποδίδοντας της αγοράς.
 
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει να έχει επιβαρύνει περισσότερο την ΕΥΑΘ από την ΕΥΔΑΠ καθώς όλα τα υπόλοιπα κόστη σημείωσαν σχετικά μικρές μεταβολές και μάλιστα η αύξηση στα έξοδα προσωπικού αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη συρρίκνωση των λοιπών κοστών/προβλέψεων και αποσβέσεων. Η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 79% σε σχέση με το 2021 επιβάρυνε κατά 13,5 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα χρήσης 2022, οδηγώντας τα καθαρά αποτελέσματα σε ζημιές ύψους 4 εκατ. ευρώ.
 
Το πιο ενδιαφέρον είναι πως σε μία άσκηση που εκπόνησε η εταιρεία, εφόσον υπολογισθούν τα αποτελέσματα του 2022 με τη μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 και όλα τα υπόλοιπα όπως πραγματοποιήθηκαν το 2022, τότε τα μικτά κέρδη θα ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ που δημοσίευσε η εταιρεία το 2022. Έτσι, τα μικτά κέρδη θα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2021 μόλις κατά 15% με το υπόλοιπο να οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πληθωρισμό!
 
Η αποτίμηση της ΕΥΑΘ διαμορφώνεται στις 57 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022 (μόλις 878 χιλ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA) με βάση τον δείκτη EV/EBITDA. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα λειτουργικά κέρδη EBITDA επανέλθουν στα επίπεδα του 2021 τότε ο δείκτης EV/EBITDA μπορεί να διαμορφωθεί μόλις στις 1,4 φορές τα EBITDA.

 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum