| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/11/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Ξέρετε εμείς τι θέλουμε περισσότερο σε αυτή τη χρονική στιγμή; Που κυρίως έχουμε στραμμένη την προσοχή μας; Στις διεθνείς αγορές, οι οποίες χθες και μέχρι τη στιγμή που γράφαμε το σχόλιο μας είχανε μια 3η σερί ανοδική συνεδρίαση. Η οποία ωστόσο διαγραμματικά δεν αρκεί. Παραπέμποντας στα όσα γράφουμε τον τελευταίο καιρό στο GFF, αλλά και στη στήλη μας, για συγκεκριμένα επίπεδα των πιο σημαντικών δεικτών. Η τελευταία αντίδραση πρέπει να έχει συνέχεια. Θέλουμε κατά μέσο όρο μια περαιτέρω αντίδραση 2 με 3%, να επιστρέψουνε οι βασικοί δείκτες υψηλότερα κρίσιμων επιπέδων. Και να πούμε πως έχουμε μια ουσιαστική βελτίωση. Όσο αυτό δε συμβαίνει, εύκολα οι αγορές φεύγουνε χαμηλότερα και μάλιστα την επόμενη φορά μπορεί να πάνε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλα τα χρηματιστήρια και έστω σε ένα βαθμό και για το Χ.Α.
 

 
Νέα, μικρά, κέρδη χθες ο ΟΠΑΠ (16,08 ευρώ, +0,5%) και με τη μετοχή κομμένη για το προμέρισμα του 1 ευρώ από σήμερα, θα επαναλάβουμε το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει καλός γνώστης της μετοχής. Πως θα κρατήσει σε γενικές γραμμές και πολύ σύντομα θα έχει μαζέψει όλο το μέρισμα … Θα επαναλάβουμε επίσης σήμερα, πως υπάρχουνε σχετικά αξιόπιστες πληροφορίες πως τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουμε ένα νέο έκτακτο μέρισμα, με διανομή κερδών προηγούμενων ετών.
 

 
Με απόδοση λοιπόν 6% και λόγω της αποκοπής, εννοείται πως θα επηρεαστεί σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, σε χαμηλότερα επίπεδα από το ξεκίνημα. Μια πτώση που σε ένα βαθμό θα επηρεάσει και το Χ.Α. λόγω της μεγάλης στάθμισης της μετοχής σε ΓΔ και FTSE 25. Η στάθμιση του ΟΠΑΠ στον FTSE 25 είναι 8,6% και στο ΓΔ 5,4%. Άρα από μόνη της μια πτώση 5 και 6% στη μετοχή του ΟΠΑΠ, μάλλον στο ξεκίνημα (μετά μπορεί να τη μαζέψει σε ένα βαθμό, με κλείσιμο κοντά στο -3%), μεταφράζεται σε μια επίπτωση περίπου -0,50% και -0,40% σε FTSE 25 και ΓΔ αντίστοιχα.  
 

 
Έχουμε σταθεί σε μια μικρή εισηγμένη, την οποία εδώ και μήνες έχουμε αναλύσει και τη θεωρούμε πολύ φτηνή. Θα επιμείνουμε λοιπόν πως η μετοχή της Interlife (ΙΝΛΙΦ) δικαιολογεί σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις, με μεγάλα περιθώρια ανόδου …..Η αλήθεια είναι πως τα μικρά χαρτιά, με μικρή εμπορευσιμότητα είναι ανά περιόδους, περίεργα – δύσκολα. Ωστόσο είναι πολύ φτηνή και δικαιολογεί αρκετές υψηλότερες αποτιμήσεις, κάτι το οποίο αργά ή γρήγορα είμαστε σίγουροι πως θα αποτυπωθεί στο ταμπλό.
 

 
Θέλουμε τώρα να είμαστε ειλικρινείς σε κάτι. Μας έχει κάνει εντύπωση πως ένας αριθμός site, αλλά και απλών επενδυτών αποθεώνει τον κ. Σ. Κόκκαλη και τις εισηγμένες του. Και μας έχει κάνει εντύπωση, όχι μόνο γιατί θεμελιωδώς οι εισηγμένες είναι με βάση τα νούμερα αδιάφορες. Δε λέμε ντε καλά κακές ή για χρεοκοπία. Δεν είναι σε αυτή τη φάση. Αλλά αντικειμενικά είναι επενδυτικά αδιάφορες, πάντα με βάση τα νούμερα. Αυτό όμως που μας έχει κάνει εντύπωση είναι πως αποθεώνεται ένας επιχειρηματίας, που σίγουρα έχει την ιστορία του στη και μάλιστα μεγάλη. Αλλά είναι 85ετών. 85 ετών και χωρίς κάποια ιδιαίτερη – αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση. Να ξέρετε πως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα, ειδικά στις τόσο μικρές εισηγμένες, είναι η διοίκηση, ο βασικός μέτοχος, η ηλικία και η διάδοχη κατάσταση. Νομίζουμε πως όλοι καταλάβατε τι θέλουμε να πούμε …..
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum