| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 03/03/22

 

"Μας ακούνε..."

 

Εννοείται πως καθημερινά έχουμε συζητήσεις για την πορεία του Χ.Α. …. Και με την αγορά να βρίσκεται στα όρια σημαντικών τεχνικών επιπέδων. Σε σχέση με αυτά που γράφουμε τον τελευταίο καιρό. Αυτό που βασικά ευχόμαστε είναι να μην ανοίξει η όρεξη για το κάτω. Μην αρχίσουνε αυτοί που έπαιζαν την αγορά επάνω και το Χ.Α. κρατούσε, με μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Μην αρχίσουνε να παίζουνε το ρηχό χρηματιστήριο προς τα κάτω. Δεν πιστεύουμε ή καλύτερα δε θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συμβεί αυτό. Αλλά θα είναι το χειρότερο σενάριο, με το Χ.Α. δυστυχώς να είναι ένα επιρρεπή χρηματιστήριο στην υπερβολή, ειδικά όταν μιλάμε για το κάτω.

 

 

Δικαίως κάποιοι θυμήθηκαν τα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020 και την πορεία που είχε το Χ.Α. στο ξέσπασμα της πανδημίας, όταν από τις περίπου 920 μονάδες, η αγορά βρέθηκε στις 16 Μαρτίου στις 500 μονάδες!!! Σε μια πραγματικά απίστευτη πτώση, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Και βλέποντας τις τελευταίες συνεδριάσεις, αρκετοί θυμηθήκανε αυτή την πορεία …. Με τις ημερομηνίες να μοιάζουνε απόλυτα (τέλη Φεβρουαρίου - Μάρτιος) …. Δεν αποκλείουμε τίποτα εννοείται. Αλλά νομίζουμε πως θα βιώναμε μια τόσο ακραία πτώση, μόνο αν πραγματικά γενικεύονταν ο πόλεμος σε μεγάλο βαθμό και ξέφευγε τελείως η κατάσταση. Επαναλαμβάνουμε πως δεν αποκλείουμε τίποτα, αλλά πραγματικά δε θέλουμε να πιστέψουμε πως θα βρεθούμε μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις…

 

 

Και αν συνέβαινε; Δηλαδή αν η αγορά, αν όχι στις 500 πήγαινε στις 600 και 650 μονάδες; Φυσικά και θα ήτανε σοκ …. Και φυσικά η αποτίμηση των χαρτοφυλακίων θα διαλύονταν …. Να σας πούμε όμως την ψυχρή αλήθεια …. Ένας πραγματικά σοβαρός επενδυτής, θα μπορούσε να βγει κερδισμένος. Ναι μεν θα ήταν ένα ακόμη πισωγύρισμα, φέρνοντας την αγορά αρκετούς μήνες πίσω. Αλλά κάνοντας κανείς αγορές. Αναδιαρθρώσεις. Και πάνω από όλα κατέχοντας καλά χαρτιά, χωρίς πιστωτικό κίνδυνο και με καλή μερισματική απόδοση. Στο τέλος ο επενδυτής αυτός θα έβγαινε ακόμη πιο κερδισμένος. Έτσι και αλλιώς αυτό έχουνε δείξει τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, με ελληνική κρίση, πανδημία και τώρα πόλεμο.

 

 

Τώρα με αφορμή το τελευταίο. Τελικά ο άνθρωπος που φωνάζει συνεχώς και φώναζε και χθες πως είμαστε γκαντέμικο χρηματιστήριο έχει δίκαιο. Θυμίζουμε πως ήτανε αυτός που πριν γίνει το παραμικρό με την Ουκρανία και όταν η αγορά ήτανε 950 -960 μονάδες, έλεγε: «Όλα δείχνουνε πως πάμε καλά …. Άντε να δούμε τι θα γίνει αυτή τη φορά και θα σταματήσει η διαφαινόμενη άνοδος». Και τελικά εκεί που τελειώναμε με την πανδημία ήλθε ο πόλεμος….

 

 

Κλείνοντας με τη ΛΑΜΔΑ …. Ξέρετε πως είναι από τις πρώτες μας επιλογές για τα επόμενα χρόνια, αν και είναι αλήθεια πως η μετοχή τους τελευταίους μήνες είχε απογοητεύσει. Ωστόσο τα όσα είπε χθες η εταιρείας περιγράφουνε πως έχει η κατάσταση, με το project του ελληνικού να προχωράει κανονικά. Και θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο έχει εκτιμήσει εδώ και καιρό ο υπεύθυνος του GFF ….. Πως η μετοχή πραγματικά θα ξυπνήσει και θα καταλάβουνε οι επενδυτές την αξία του project όταν θα έλθει η ώρα της εισαγωγής της Lamda Malls στο ταμπλό. Τότε θα γίνει αντιληπτή η συνολική αξία της εταιρείας. Και τότε θα ξυπνήσει πραγματικά η μετοχή….

 

------------------

Για την ιστορία:

 

Κανονικά και με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα προχωρούν όλα τα επιμέρους έργα της πρώτης πενταετίας, στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ζήτηση για τα έργα οικιστικής ανάπλασης να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να ανακοινωθούν είναι οι πρώτοι ανάδοχοι έργων καθώς και μεγάλες επωνυμίες (brands) που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά πόσον οι συνέπειες της πανδημίας και οι πρώτες ενδείξεις από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα καθυστερήσουν τις παραδόσεις των έργων της πρώτης πενταετίας (μέχρι το 2025), είπε ότι είχε προβλεφθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση των έργων να γίνει στην ώρα τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός δεν θα επηρεάσουν την πορεία του έργου, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

 

Τις επόμενες εβδομάδες ανακοινώνονται οι ανάδοχοι - Ξεπερνά κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον για την οικιστική ανάπτυξη - Έσοδα  240 εκατ. ευρώ εντός του 2022

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αθανασίου είπε ότι ο ανάδοχος για τα πρώτα έργα υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 250-300 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ) θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου του 2022, και τα έργα θα ξεκινήσουν από τον αμέσως επόμενο μήνα, τον Απρίλιο και θα προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα.  Για τις επόμενες φάσεις των έργων υποδομής όλοι οι ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2023.  

 

Ο ανάδοχος για το έργο του «πράσινου» ουρανοξύστη (Marina Tower) στον 'Αγιο Κοσμά, που θα αποτελεί το υψηλότερο κτήριο στην Μεσόγειο, θα ανακηρυχθεί τέλος Μαρτίου, ενώ και ο ανάδοχος των υπερσύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων επίσης εντός του 2022. Αμέσως μετά τις αναθέσεις η κατασκευή των έργων θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα, είπε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι η Lamda δίνει μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια όλων των σχετικών διαγωνισμών για την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη.

 

Η ζήτηση για τις οικιστικές αναπλάσεις της πρώτης πενταετίας ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες και ήδη το ενδιαφέρον έχει μετατραπεί σε πράξη. Αναλυτικότερα, για τον Marina Tower (200 διαμερίσματα) η Lamda Development έχει προχωρήσει σε προσύμφωνα πωλήσεων για όλα τα διαμερίσματα, με εξαίρεση τους τελευταίους τρείς ορόφους που δεν έχουν βγει ακόμη προς πώληση, με αποτέλεσμα 100 εκατ. ευρώ προκαταβολών περίπου να καταβληθούν στην Lamda εντός του 2022 (το 20% από τα  500 εκατ. ευρώ συνολικά που θα καταβληθούν από του αγοραστές όταν βγουν οι οριστικές άδειες). 

 

Αναφορικά με τις 27 βίλες που προβλέπονται στο έργο αστικής ανάπλασης για την πρώτη πενταετία, επίσης το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο και το 2022 από τα προσυμβόλαια πώλησης θα εισπραχθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. 

 

Από τις διώροφες - τριώροφες κατοικίες που προβλέπει το σχέδιο για την πρώτη πενταετία (100 διαμερίσματα) θα καταβληθούν το 2022 προκαταβολές από προσυμβόλαια αγοράς 50 εκατ. ευρώ (το 20% του συνόλου των 250 εκατ.ευρώ που θα καταβληθεί από τους αγοραστές με την ολοκλήρωση των σχετικών αδειών).  Η αυξημένη ζήτηση που έχει παρατηρηθεί εάν συνεχιστεί θα οδηγήσει την Lamda Development να ξεκινήσει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό την κατασκευή επιπλέον 1000 κατοικιών, είπε ο Οδυσσέας Αθανάσιου. Η πλειονότητα των αγοραστών των οικιστικών ακινήτων είναι Έλληνες που ζουν στην χώρα μας ή στο εξωτερικό.

 

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ζήτηση και για μισθώσεις χώρων στις εμπορικές αναπτύξεις που δημιουργούνται και περιλαμβάνουν και την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας. Ειδικότερα στο κλάδο της ένδυσης/μόδας η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά (+145%) και οι σχετικές συμφωνίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αναφορικά με τις αναπτύξεις των ξενοδοχειακών μονάδων ο κ. Αθανασίου είπε ότι πολύ σύντονα ανακοινώνονται σημαντικές διεθνείς επωνυμίες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των υπερσύχρονων μονάδων που θα κατασκευαστούν (συνολικά 4 μαζί με εκείνη που θα γίνει στο συγκρότημα του Καζίνο).  Υπενθυμίζεται ότι η Lamda έχει ήδη προχωρήσει σε στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πεντάστερων ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού συνολικής επένδυσης 300 εκατ.ευρώ, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου.

 

Πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού είναι ήδη πλήρως εξασφαλισμένη ακόμη και πριν το ξεκίνημα των έργων  και υπενθύμισε την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ., ευρώ, την έκδοση ομολόγου 320 εκατ. ευρώ καθώς και τις συμβάσεις δανειοδότησης 1 δισ. ευρω που έχουν υπογραφεί με Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάλογα με τις συνθήκες να αλλάξει αυτό το μείγμα χρηματοδότησης, με μεγαλύτερη οφέλη.

 

Σε περιήγηση που προηγήθηκε στο εργοτάξιο του Ελληνικού επισημάνθηκε ότι από τα 425 συνολικά κτήρια που είχε η έκταση τα 200 περίπου έχουν ήδη κατεδαφιστεί. Συνολικά θα μείνουν 50 περίπου από τα παλαιά κτήρια, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων οι κατεδαφίσεις γίνονται μετά από μια σειρά μελετών που προβλέπουν μεταξύ άλλων το διαχωρισμό και την αξιοποίηση υλικών, μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης και μάλιστα εντός του εργοταξίου κατά ένα μεγάλο μέρος, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην περιοχή. Επίσης θα γίνει αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για εξοικονόμηση νερού κλπ. Τα εργοτάξια που δημιουργούνται είναι τα μεγαλύτερα στην χώρα μας.

 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum