| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 03/05/23

 

"Μας ακούνε..."

 
“Κάπως έτσι όλος ο μήνας” …. Αυτό είναι το δικό μας σχόλιο για τη χθεσινή συνεδρίαση, παραπέμποντας στα όσα γράφουμε τον τελευταίο καιρό. Με χαμηλότερους τζίρους, είπαμε πάμε για εκλογές, με το δικό μας βασικό σενάριο να δείχνει μια περαιτέρω ελεγχόμενη πτώση και μετά μια κίνηση σε ένα σχετικά στενό εύρος τιμών, πέριξ της καθοριστικής τεχνικής ζώνης των 1.060 – 1.040 μονάδων. Το λέγαμε και χθες …. Θα συνεχίσουμε να το λέμε ….
 
Παρακολουθώντας καθημερινά τις συνεδριάσεις και σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα. Δε βλέπουμε μεγάλη πτώση μέχρι τις πρώτες εκλογές. Βλέπουμε τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών. Ερμηνεύουνε οι επενδυτές τι πιθανότητες υπάρχουν για σχηματισμό στιβαρής κυβέρνησης ή όχι. Και ανάλογα βλέπουμε πως θα πάει η αγορά μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών.
 

 
Υπάρχει ένα σχετικό σχόλιο στη στήλη Λεωφόρος Αθηνών για τη διαγραμματική εικόνα του τραπεζικού δείκτη (έκλεισε χθες στις 792,50 μονάδες, -0,30%). Ωστόσο σας είχαμε μεταφέρει τις προηγούμενες ημέρες την άποψη τεχνικού αναλυτή πως αν σε αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο αυτό δεν είναι άλλο από το να μη χάσει ο τραπεζικός δείκτης την επαφή με τις κρίσιμες στηρίξεις στα επίπεδα των 790 – 800 μονάδων!! Θα το επαναλάβουμε λοιπόν και σήμερα, θυμίζοντας ότι όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, χάνοντας την επαφή με αυτές τις στηρίξεις, υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πτώσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί αυτή να είναι βίαιη, αν και όπως αναφέραμε και παραπάνω συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μέχρι τις πρώτες εκλογές, αν δε συμβεί κάτι πολύ απρόοπτο στις διεθνείς αγορές, δε βλέπουμε μεγάλη πτώση, παρά μόνο μια ταλαιπωρία κοντά στα όρια των 1.060 – 1.040 μονάδων…..
 

 
Την προτίμησή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπογραμμίζει η Goldman Sachs σε χθεσινή της έκθεση, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική αγορά είναι από τις λίγες στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών που αναμένεται να καταγράψουν ράλι άνω του 10% σε διάστημα 12μήνου, ενώ προβλέπει πως ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 1.200 μονάδες. Ενόψει του καλοκαιριού μάλιστα, χαρακτηρίζει την Ελλάδα την αγαπημένη της αγορά στην Ευρώπη, στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών συνολικά. Και περιττό να πούμε πως οι πάντες ευχόμαστε να της βγει της GS η έκθεση.
 
Πάντως χρηματιστής και έχει δίκαιο, έλεγε πως σπανίως της GS της βγαίνουνε οι εκθέσεις, αν και αυτή τη φορά ευχόμαστε να συμβεί.
 
Για την ιστορία, όπως ανέφερε η GS, η αμερικάνικη τράπεζα, με αφορμή το ξεκίνημα του Μαΐου, έναν μήνα που θεωρείται ευρέως ο πιο αδύναμος από εποχική σκοπιά (μέση απόδοση Μαΐου -0,95%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο που δίνει παραδοσιακά τον καλύτερο μηνιαίο μέσο όρο στο +2,63%), δίνει τις νέες τις προβλέψεις για τις αναδυόμενες αγορές, κρατώντας μία περισσότερο αμυντική στάση γενικότερα δεδομένης της έλλειψης δυνατότητας βραχυπρόθεσμης υπεραπόδοσης. Όπως τονίζει, βλέπει μερικές επιλεγμένες αγορές οι οποίες αναμένεται να δείξουν ανθεκτικότητα, μεταξύ των οποίων και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
 

 
Τώρα σχετικά με το περιβόητο “Sell in May and Go Away”. Είναι αλήθεια πως η περίοδος των πρώτων μηνών του καλοκαιριού μέχρι περίπου το φθινόπωρο είναι από τις πιο μίζερες της χρονιάς και αυτό με βάση τα επίσημα στατιστικά … Έχουνε πάντως ενδιαφέρον τα παρακάτω στατιστικά στα οποία απεικονίζεται η απόδοση του S&P 500 τον Μάιο, όπου 9 στις τελευταίες 10 χρονιές έχουνε καταγραφεί κέρδη, με τη μέση απόδοση στο +0,9%, όχι είναι αλήθεια ιδιαιτέρως μεγάλη, κυρίως όμως λόγω του πολύ κακού Ιουνίου του 2009, όπου είχε καταγραφεί πτώση 6,6%. Είτε έτσι είτε αλλιώς κρατάμε πως 9 στις 10 τελευταίες χρονιές, ο Μάιος έκλεισε με κέρδη.

 

 
Θα αναφερθούμε προσεχώς αναλυτικά σε όλες τις ΜΕΖΖ. Όσον αφορά την Phoenix Vega Mezz, κρατάμε πως έχοντας τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 59εκ ευρώ εισέπραξε πέρσι κουπόνια ύψους 24,2εκ ευρώ, δηλαδή 41% της κεφαλαιοποίησης. Είχε ταμείο στο τέλος του 2022, 13,2εκ ευρώ ή 22,4% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας. Εισέπραξε στις αρχές του 2023 κουπόνια 5,2εκ ευρώ, με το ταμείο πλέον στα 18,3εκ ευρώ ή 31% της κεφαλαιοποίησης. Έχει ομόλογα β΄ διαβάθμισης, ονομαστικής αξίας 224εκ ευρώ, με μέσο κουπόνι στο 8%. Αν και όπως συνεχώς γράφουμε οι ΜΕΖΖ έχουνε μεγάλο κίνδυνο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Περιμένοντας και άλλα κουπόνια κατά τη διάρκεια του 2023, όλα δείχνουνε πως μέσα στη χρονιά και το πιθανότερο κατά το τελευταίο τρίμηνο (όπως έγινε πέρσι), θα έχουμε ένα νέο μεγάλο μέρισμα, με την απόδοση να μπορεί να φτάσει, αν όχι να ξεπεράσει το περίπου 25%.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum