| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 04/01/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Χθες είχαμε ξεκινήσει παρουσιάζονταν τις βασικές μας επιλογές για το 2023, ουσιαστικά κρατώντας στο καλάθι τις περισσότερες μετοχές που είχαμε το 2022. Ωστόσο υπάρχουνε μερικές ακόμη φτηνές μετοχές, οι οποίες αν και δεν πιστεύουμε πως θα παίξουνε άμεσα. Ωστόσο τις παρακολουθούμε, ειδικά στο σενάριο που υπάρξει στην αγορά μια γενικευμένη πτώση. Εν τάχει αναφέρουμε μερικές από αυτές, μετοχές που έχουνε μείνει πίσω, με αρκετή υποχώρηση από τα υψηλά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο ΟΛΠ, ο Τιτάνας, η ξεχασμένη ΕΥΑΠΣ, που παρά τη μεγάλη μείωση της κερδοφορίας λόγω ενεργειακής κρίσης, σε λίγο θα έχει κεφαλαιοποίηση όσο το ταμείο της. Σίγουρα φτηνή και η ΕΛΧΑ, παρά την κυκλικότητα του κλάδου της, με το πολύ μικρό free float. Και ανάλογα με το πως θα πάνε οι αγορές, στη λίστα θα μπορούσαν να προστεθούνε και άλλες, αφού θα τα βλέπουμε όλα μέσα στη χρονιά και θα αναφερθούμε και σε επόμενα σχόλια μας …
 

 
Έτσι για την ιστορία βλέπαμε τα στατιστικά του περσινού Ιανουαρίου, που παρουσιάστηκαν χθες στη στήλη Λεωφόρος Αθηνών. Ένας αρκετά καλός μήνας, ειδικά για τις τράπεζες και την Alpha Bank, που μετά τους υπόλοιπους μήνες του 2022, τα είχε πάει πολύ μέτρια, με χαρακτηριστικά πως ήτανε η μοναδική τραπεζική μετοχή που έκλεισε τη χρονιά σε αρνητικό πρόσημο. Το έχουμε γράψει πολλές φορές στο GFF. Αυτά τα στατιστικά δε λένε τίποτα, ωστόσο τα κρατάμε και κυρίως κρατάμε πως και πέρσι είχαμε έναν καλό Ιανουάριο, ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές.
 

 
Τώρα είδαμε και τα στατιστικά με την πορεία των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών που παρουσιάζονται σήμερα στη στήλη “Κυνηγός”. Είναι ενδιαφέρον λοιπόν πως ο ΓΔ του Χ.Α. είναι ο δείκτης με την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη το 2022 και 5ος στον κόσμο. Και είδαμε από περιέργεια τι έχει κάνει η αγορά μας από το 2019, όταν το ελληνικό χρηματιστήριο ήτανε αυτό με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως.

 

Το 2019 λοιπόν, μετά τα όσα είχαμε περάσει τα χρόνια της κρίσης, ήτανε μια πολύ καλή χρονιά, με τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο, με το ΓΔ στο +50%!!
 
Το 2020 τα πράγματα είχανε πάει από πολύ μέτριο ως άσχημα, αφού με το -11,75%, ο ΓΔ του Χ.Α. είχε την 4η χειρότερη απόδοση παγκοσμίως.
 
Το 2021, με το +10,43% ήμασταν αρκετά κάτω από τη μέση, επίσης μια φτωχή απόδοση, για μια πραγματικά πολύ καλή χρονιά.
 
Και πέρσι είχαμε αυτά που αναφέραμε παραπάνω, αν και με μια πολύ οριακή άνοδο 4%, μια αρκετά κακή χρονιά συγκριτικά με τα υπόλοιπα παγκόσμια χρηματιστήρια.
 

 
Επειδή αναφερθήκαμε παραπάνω στην ΕΥΑΠΣ. Μας έκανε εντύπωση πως την Τρίτη, 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα είχε όγκο συναλλαγών 21.500 μετοχές, ένας σχεδόν εντυπωσιακός όγκος συναλλαγών, ειδικά για μια εισηγμένη όπως η ΕΥΑΠΣ. Είναι προφανές πως εδώ και καιρό και μετά την ανακοίνωση του 6μηνου, στην εισηγμένη έχουνε βγει πωλητές (υποπτευόμαστε συγκεκριμένους θεσμικούς). Αλλά βλέποντας και τη χθεσινή συνεδρίαση, θα λέγαμε πως πλέον υπάρχει και αγοραστής. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε πόσα κομμάτια έχει ακόμη ο πωλητής. Αλλά όπως είπαμε, την εμφάνιση αγοραστή και την αύξηση του όγκου είναι κάτι που το κρατάμε…
 

 
Αναφερθήκαμε αρκετές φορές στη ΛΑΜΔΑ τις τελευταίες ημέρες, με γνωστό ότι την πιστεύουμε χρηματιστηριακά …. Βλέπαμε λοιπόν το διάγραμμα της … Ξέρετε τι διαπιστώσαμε; Πως έχει να βρεθεί και να παραμείνει (για έναν σεβαστό αριθμό συνεδριάσεων) υψηλότερα του ΚΜΟ 200 ημερών. Από το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2021, δηλαδή  εδώ και περίπου 1,5 χρόνο!! Το είχε προσπαθήσει για ένα μικρό διάστημα τον Ιανουάριο του 2022 ..... Έφτασε και πάλι τον Αύγουστο που μας πέρασε. Και τζίφος …. Μεγάλος στόχος λοιπόν η επιστροφή υψηλότερα των 6,00 – 6,10 ευρώ, για να μιλήσουμε για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, για καλύτερες ημέρες…
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum