| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 06/05/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Σας είχαμε γράψει τις τελευταίες ημέρες πως για πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό φαίνονταν να υπάρχει σχετικό χώσιμο στο Χ.Α. (σε σχέση και με την εικόνα που είχανε οι ξένες αγορές) ….. Περιττό να πούμε πόσο ξεκάθαρο και έντονο ήτανε αυτό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με την εικόνα κάτι παραπάνω από το να προβληματίζει. Συζητώντας λοιπόν καθημερινά με ανθρώπους της αγοράς …. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε ….. είναι πως απαιτείται άμεσα μια πολύ – πολύ θετική είδηση, για να γυρίσει το αρνητικό κλίμα στις αγορές …. Μόνο μετά από μια τέτοια θετική είδηση μπορούμε να ελπίζουμε …. Χωρίς μια πολύ θετική είδηση (αυτό που χαρακτηρίζουνε θετική είδηση σοκ);  Όλα δείχνουνε πως δύσκολα θα αποφύγουμε τα χειρότερα κατά τις επόμενες εβδομάδες…
 

 
Έκλεισε σε απόσταση από το υψηλό ημέρας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μετοχή που ξεχώρισε χθες ήτανε η ΜΟΗ (15,49 ευρώ, +3,27%). Σε σχέση λοιπόν με αυτά που γράφουμε τον τελευταίο καιρό!! Μένοντας υψηλότερα των 15,30 – 15,20 ευρώ η μετοχή μπορεί να εκτοξευτεί …. Αλλά πραγματικά μπορεί να εκτοξευτεί (πιθανόν και 2-3 ευρώ υψηλότερα) αν και σίγουρα η συνολική μιζέρια στο χρηματιστήριο είναι πάντα πρόβλημα …..
 

 
Να θέσουμε σε αυτό το σημείο ένα Quiz. Τι κοινό έχουνε τις τελευταίες εβδομάδες ΚΟΥΕΣ και ΠΛΑΘ; Η απάντηση; Ότι τις χώνει ο ίδιος θεσμικός!! Θεσμικός ο οποίος έχει ακόμη πολλά κομμάτια και στις δύο εισηγμένες, χωρίς φυσικά να ξέρει κανείς πόσο παραπάνω θα μειώσει τη θέση του (έτσι και αλλιώς σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουνε και τεχνικές αντιδράσεις που δικαιολογούνται).
 

 
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της ΠΛΑΘ οι απώλειες από τα υψηλά είναι πολύ μεγαλύτερες (προσωπικά δε μας εκπλήσσει αφού έχουμε πιο θετική άποψη για την ΚΟΥΕΣ – βέβαια και οι δύο μετοχές καταγράφουνε εντυπωσιακά κέρδη τα τελευταία χρόνια). Έχουμε λοιπόν και λέμε. Από τα υψηλά της (8,92 ευρώ, 9 Σεπτεμβρίου του 2021) η ΠΛΑΘ καταγράφει απώλειες 52%. Στην περίπτωση της ΚΟΥΕΣ (υψηλό 6,67 ευρώ, 14/01/22), οι απώλειες είναι αισθητά μικρότερες (-21%), αφού ανάμεσα σε άλλα μέχρι πριν από λίγο καιρό η ΚΟΥΕΣ είχε το δικό της story (split και ένα μεγάλο μέρισμα 1,25 ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου)!!
 

 
Βλέπαμε τα στατιστικά για τις απώλειες των μετοχών του Nasdaq που είχε χθες η στήλη Κυνηγός και δεν κρύβουμε πως πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε. Δυσανάλογα μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες του δείκτη στις περισσότερες από τις μετοχές. Θέλουμε πάντως να θυμίσουμε ένα σχόλιο το οποίο είχαμε γράψει προς τα μέσα με τέλη καλοκαιριού, όταν και ουσιαστικά άρχισε το Βατερλό στις μετοχές του Nasdaq. Πως το γεγονός ότι οι μικροί έλληνες επενδυτές θυμήθηκαν στα ιστορικά υψηλά του τεχνολογικού κλάδου ήταν η μεγαλύτερη προειδοποίηση πως πλησιάζει η ώρα του κακού. Όπως χαρακτηριστικά είχαμε γράψει (πραγματικό παράδειγμα): Όταν ελληνίδα νοικοκυρά στο ιστορικό υψηλό θέλει να αγοράσει μετοχή της οποίας το όνομα δεν το λέει σωστά (έλεγε Tesa και όχι Tesla) ήτανε το καμπανάκι πως το sell off ξεκινάει …. Και έτσι και έγινε, αφού κάπως έκει ξεκίνησε το σταδιακό ξεπούλημα στις επιμέρους μετοχές ….
 
Για την ιστορία να θυμίσουμε τα στατιστικά που έγραφε χθες η στήλη Κυνηγός:
 
Από το σύνολο των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, το 45% των μετοχών καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 50%!! Το 22% των μετοχών απώλειες μεγαλύτερες του 75%. Και οριακά μεγαλύτερο ποσοστό του 5% καταγράφει σοκαριστική πτώση μεγαλύτερη του 90%. Δηλαδή συνολικά, το 80% των μετοχών του Nasdaq καταγράφουνε απώλειες μεγαλύτερες της τάξης του 50%.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum