| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 -07/09/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Επειδή κυκλοφόρησαν χθες και πάλι τα γνωστά σενάρια, περί της πώλησης των ποσοστών του ΤΧΣ στις τράπεζες, σενάρια για τιμές, προθέσεις επενδυτών κτλ …. Όσο το ψάξαμε, καταλήξαμε πως για ακόμη μια φορά είναι τα γνωστά σενάρια που ανακυκλώνονται στην αγορά, έτσι για να γράφουνε και να λένε κάποιοι. Πάντα τουλάχιστον με βάση αυτά που μαθαίνουμε από ανθρώπους κοντά στα συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων, απέχουμε ακόμη αρκετά από το να φτάσουμε στη διαδικασία πώλησης των ποσοστών σε ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και Πειραιώς. Στην Eurobank τα πράγματα είναι διαφορετικά και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει πιο γρήγορα (ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες), αφού μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ωστόσο να μην μπερδεύουμε την περίπτωση της Eurobank με τις άλλες 3 τράπεζες και ειδικά την ΕΤΕ, όπου υπάρχουνε μεγάλες διαφορές με την πώληση πλειοψηφικών ποσοστών …..
 

 
Το έχουμε βέβαια ξαναγράψει …. Ακούγεται πονηρό, αλλά έχει λογική. Σε ένα χρηματιστήριο που συγκεκριμένοι ξένοι επενδυτές έχουνε “το μαχαίρι και το καρπούζι”, με την έννοια πως κάνουνε το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, δίνοντας κατεύθυνση στο Χ.Α. …. Δεν ξέρουμε πόσο λογικό είναι όταν θα έλθει το timing για τις πωλήσεις των ποσοστών του ΤΧΣ στις τράπεζες (πλην της Eurobank) να περιμένουμε οι τιμές να αυξηθούνε. Ένα πονηρό μυαλό θα έλεγε το ακριβώς αντίθετο, περιμένοντας όταν φτάσουμε στην τελική ευθεία (επαναλαμβάνουμε πως αυτό δεν είναι μάλλον τόσο άμεσο όσο παρουσιάζεται) όχι μόνο οι τιμές να μην ανέβουνε, αλλά οι ξένοι επενδυτές που ελέγχουνε την αγορά μας, να επιδιώξουνε το ανάποδο.  
 

 
Νέες απώλειες τώρα χθες στο Χ.Α., οι οποίες και πάλι μαζεύτηκαν και θα επιμείνουμε πως κυρίως υπάρχει αγωνία για τον τραπεζικό δείκτη που συνεχίζει να φλερτάρει με την οριστική απώλεια των στηρίξεων στις 1.010 – 1.000 μονάδες (παραμένει οριακά χαμηλότερα, 995,88 μονάδες, -0,96%). Είχαμε γράψει τις τελευταίες ημέρες πως απώλεια αυτών των στηρίξεων περιπλέκει τα πράγματα, με μεγάλες πιθανότητες να στείλει τον τραπεζικό δείκτη περίπου 100 μονάδες χαμηλότερα, στις 890 – 880 μονάδες.
 

 
890 – 880 μονάδες που είναι πολύ ισχυρές στηρίξεις. Εκεί βρίσκεται και ο ΑΚΜΟ 200 ημερών, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Θα έχουμε το κλείσιμο του gap που είχε ανοίξει μετά το +12,47% της Δευτέρας 22 Μαΐου, η πρώτη συνεδρίαση μετά τις πρώτες εκλογές, που είχε φέρει μια εντυπωσιακή άνοδο στο Χ.Α. όταν φάνηκε πως η ΝΔ πάει για μια καθαρή νίκη και αυτοδυναμία.
 

 
Αστειευόμενοι τέλος, θα πούμε πως είναι από τις ελάχιστες φορές, αν και η μοναδική 😊 που συμφωνούμε με τον Ν. Ρουμπινι, ο οποίος προβλέπει μια πτώση ως 10% για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

 

Ο λόγος; Σύμφωνα με όσα ανέφερε προσφάτως πως η οικονομική δραστηριότητα μάλλον θα μας εκπλήξει δυσάρεστα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, κάτι με το οποίο συμφωνούμε εδώ στο GFF, έχοντας αναφέρει πως άλλο δυσάρεστες εκπλήξεις που περιμένουμε και εμείς και άλλο σενάρια καταστροφής και η μεγάλη κρίση για την οποία μιλάνε κάποιοι.
 
Όπως είπε ο Ρουμπινί, μια παγκόσμια ύφεση θα σηματοδοτούσε απότομη πτώση για τις αγορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη το πρώτο εξάμηνο του έτους εν μέσω ελπίδων ότι τα επιτόκια θα έχουν φτάσει στα μέγιστα επίπεδά τους, οπότε η παγκόσμια οικονομία θα διατηρηθεί σε επίπεδα καλύτερα από το αναμενόμενο.
 
Eιδικότερα, «μια διόρθωση της τάξης του 10% δεν είναι εντελώς απίθανη εάν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να αποδυναμώνεται» και ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Roubini στο περιθώριο του φόρουμ της λέσχης Ambrosetti στην Ιταλία.
 
Με τον MSCI All-Country World Index να ενισχύεται κατά 13% φέτος, ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί, εάν εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα για μια ανώμαλη προσγείωση, πιθανότατα το τρέχον ράλι στις αγορές να είναι μια υπερβολή – και ίσως αυτό να οδηγήσει σε ισχυρή διόρθωση το β’ εξάμηνο του έτους».
 
Πάντως, όπως επισημαίνει, «σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες, οπότε υπήρχε σοβαρός κίνδυνος μιας πραγματικής απότομης προσγείωσης για την παγκόσμια οικονομία, αυτοί οι κίνδυνοι είναι μειωμένοι αυτή τη στιγμή.
 
Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια ανοιχτή συζήτηση για το αν η παγκόσμια οικονομία θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση ή μια ανώμαλη προσγείωση».
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum