| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 09/06/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Στην ΕΚΤ θα είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα … Με το σύνολο των αναλυτών να προειδοποιεί για τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που έρχονται …. Ξεκινώντας την ημέρα, εμείς θα μείνουμε σε αυτό που λέει εδώ και εβδομάδες ο υπεύθυνος του GFF και το οποίο ακούμε με προσοχή: “Μου φαίνεται υπερβολικό που οι αναλυτές μιλάνε για τόσο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Σίγουρα θα γίνουνε αυξήσεις, αλλά αυτές θα είναι αρκετά μικρότερες των προβλέψεων. Και όχι μόνο θα είναι μικρότερες. Αλλά και από το 2023 και ειδικά αν υπάρξει εξομάλυνση του πληθωρισμού (το πιθανότερο), πιστεύω πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες για μια μικρή μείωση των επιτοκίων για να τονωθεί η οικονομία».  
 
Το είχαμε αναφέρει και πριν από μερικές ημέρες … Βλέποντας τη μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά …. το επαναλαμβάνουμε και σήμερα … Πως όλες οι πληροφορίες μιλάνε για οριστική συμφωνία στην πώληση της ΤΕΝΕΡΓ, αν και υπάρχουνε συγκεχυμένες πληροφορίες για την τιμή της πώλησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή θα είναι υψηλή. Το ερώτημα είναι πόσο, την ώρα βέβαια που η μετοχή βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβουμε το ίδιο. Μέχρι να δούμε υπογεγραμμένη κάποια συμφωνία (δηλαδή τις τελικές ανακοινώσεις). Εμείς θα κρατάμε επιφυλάξεις ….
 

 
Σε σχέση τώρα με τα παραπάνω είναι περιττό να πούμε πόσο συμφωνούμε με τα όσα έγραψε η Blackrock σε τελευταία της ανάλυσης. Οι αγορές υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και έχουν προετοιμαστεί ήδη για πολύ επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, όπως σημειώνει η BlackRock στη νέα έκθεση στρατηγικής. Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της, η σύσφιξη θα αποδειχθεί πολύ ηπιότερη απ' ό,τι τιμολογείται σήμερα – κάτι που θα ανακουφίσει τις αγορές μακροπρόθεσμα, ωστόσο αυτή η υπερβολή των αγορών την οδηγεί στο να είναι επιφυλακτική για την πορεία των risk assets στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να επιβεβαιώσει αυτή την εβδομάδα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ξεκινούν και οι αγορές αναμένουν ότι θα συνεχιστούν στο μεγαλύτερο μέρος του 2023. Η Federal Reserve φαίνεται να φτάνει στο μέγιστο ύψος των επιτοκίων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το άθροισμα των αυξήσεων επιτοκίων θα αποδειχθεί τελικά ιστορικά χαμηλό, εκτιμά η BlackRock, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν να ζήσουν με τον πληθωρισμό από το να "στραγγαλίσουν" την ανάπτυξη. Το πρόβλημα; Οι αγορές έχουν προετοιμαστεί για πολύ επιθετική νομισματική σύσφιξη και αντιλαμβάνονται γρήγορα τους κινδύνους που έχει αυτή η διαδικασία. Αυτή ωστόσο η υπερβολή στις αγορές την κάνουν να είναι ουδέτερη για τις μετοχές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.
 

 
Αν πάντως τα βάλει κανείς όλα κάτω, πάμε σε ένα σενάριο. Δε θα αποκλείαμε οι αγορές, βραχυπρόθεσμα να μας εκπλήξουνε θετικά. Και εκεί που οι περισσότεροι περιμένουνε κάπου εδώ νέο κύκλο διόρθωσης, να έχουμε ένα ξαφνικό βραχυπρόθεσμο ράλι, κάτι το οποίο θα έπιανε την αγορά απροετοίμαστη…. Έτσι και αλλιώς το έχουμε γράψει αρκετές φορές. Οι αγορές τρέφονται με τον φόβο και συνηθίζουνε πολλές φορές να κάνουνε το αντίθετο. Οι περισσότεροι λοιπόν περιμένουνε άμεσα διόρθωση. Μην αποκλείουμε λοιπόν μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση από το πουθενά και ας μην είναι αυτό το πιθανότερο …
 

 
Ξέρετε μάλιστα τι θα γίνονταν αν είχαμε μια μεγαλύτερη αντίδραση στις αγορές. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ξαφνικό βίαιο short covering, με όλους αυτούς που έχουνε ανοίξει short θέσεις να πανικοβάλλονται και να τρέχουνε να κλείσουνε τις θέσεις, κάτι το οποίο δε θα είναι η πρώτη φορά που έχουμε ζήσει στις αγορές. Υπάρχουνε αναλύσεις αμερικανικών χρηματιστηριακών – πανεπιστημίων, που έχουνε αποδείξει πως μεγάλο μέρος της ανόδου των τελευταίων ετών, οφείλεται σε short covering που οδηγούνε σε μια ανακυκλούμενη άνοδο.
 

 
Συνεχίζοντας το και όσον αφορά το Χ.Α ….. Ξέρετε τι θέλουμε; Λέμε τώρα, θέλοντας να έχουμε κάποια ελπίδα. Η αγορά να συνεχίσει να φοβίζει και οι μικροί να βγούνε πιο επιθετικά πωλητές. Και αν αυτό συνέβαινε, ξέρουμε μάλλον τι θα γίνονταν στη συνέχεια!! Η αγορά, για κάποιον λόγο, θα έδινε μια ισχυρή, έστω βραχυπρόθεσμη, αντίδραση και όλοι θα έτρεχαν από πίσω!! Τελικά είμαστε σατανικοί 😊
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum