| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/01/24

 

"Μας ακούνε..."

 
Βλέποντας τη νέα άνοδο χθες, θα ξεκινήσουμε με ένα δικό μας σχόλιο ….. Εδώ και καιρό σας είχαμε πει πως κατά μέσο όρο οι μικροί έχουνε μειώσει τις θέσεις τους στις τράπεζες. Γενικά και πάντα κατά μέσο όρο παίζουνε λιγότερο τράπεζες σε σχέση με ότι έκαναν τους προηγούμενους μήνες (το λέμε με βάση συγκεκριμένο δείγμα επενδυτών που έχουμε) …. Όλα αυτά τα είχαμε χαρακτηρίσει μια θετική εξέλιξη, έχοντας πει χαρακτηριστικά (ως γνωστοί οπαδοί της contrarian theory) πως όσο λιγότερη αισιοδοξία – υπερβολή – συμμετοχή των μικρών επενδυτών υπάρχει, τόσο περισσότερες πιθανότητες συνέχισης της ανόδου έχουμε … Και είδαμε χθες τη νέα μεγάλη άνοδο των τραπεζών …. Μια άνοδος κυρίως για ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ που είναι και οι 2 πρώτες μας επιλογές από τον τραπεζικό κλάδο...
 

 
Μια μεγάλη άνοδος που έχει μεγάλη σημασία και για έναν άλλο λόγο. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.117,48 μονάδες (+2,13%), θυμίζοντας το μεγάλο στόχο που θέταμε εδώ και καιρό. Μετά την τελευταία άνοδο …. Μεγάλος στόχος η παραμονή υψηλότερα των 1.100 και κυρίως των 1.080 – 1.070 μονάδων και πάμε για έναν νέο κύκλο ανόδου, με καλά περιθώρια ανόδου….. όπως εδώ και πολύ καιρό γράφαμε… Ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε σταθεί πολύ έχοντας χαρακτηρίσει αυτήν την κίνηση ως ένα μεγάλο στοίχημα για όλη την αγορά συνολικά....
 

 
Ένας τραπεζικός κλάδος ο οποίος χθες είχε την τιμητική του με νέες εκθέσεις ….. Με νέες αυξήσεις τιμών στόχων για τις τραπεζικές μετοχές, σε επίπεδα με τα οποία ξέρετε πως συμφωνούμε (είχαμε αναφερθεί και χθες και γενικά τον τελευταίο καιρό).
 
Στους παρακάτω δύο πίνακες παρουσιάζονται οι βασικές προβλέψεις της Jefferies και της Euroxx, θυμίζοντας και την πρόσφατη αντίστοιχη εκτίμηση της Eurobank:

 

 
Και όλα αυτά μετά τα όσα είχε αναφέρει και προχθές η JP Morgan. Θυμίζουμε πως για ράλι που θα ξεπεράσει το 50%, αναμένει στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan, που βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για το 2024, επισημαίνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα.
 
Απαντώντας στις 10 κορυφαίες ερωτήσεις των επενδυτών για τις προοπτικές του 2024, η JP Morgan αναφέρει πως εξακολουθεί να βλέπει πως οι μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα ενισχυθούν κατά 50%, με τον τίτλο της Alpha Bank να ξεχωρίζει, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί έναν καλό επενδυτικό προορισμό.
 
Σύμφωνα με τη JP Morgan, η υπερπροσφορά μετοχών στην αγορά από τη διάθεση των θέσεων του ΤΧΣ, που υπήρξε στο εννεάμηνο του 2023, ήταν ένα βασικό εμπόδιο για τους επενδυτές. Ένα εμπόδιο που δείχνει να μένει πίσω όπως φάνηκε και από τις συμφωνίες που υπήρξαν το τελευταίο τρίμηνο για τις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας.
 
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η συμφωνία μεταξύ UniCredit και Alpha Bank για την απόκτηση του 9% των μετοχών της ελληνικής τράπεζας, και το placement από την κυβέρνηση του 22% της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο υπερκαλύφθηκε πάνω από 8 φορές, δείχνουν ισχυρή υποκείμενη ζήτηση για τις ελληνικές μετοχές και συνεπάγονται περαιτέρω ανοδική πορεία για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
 
«Αυτές οι συναλλαγές αναδεικνύουν την ισχυρή ζήτηση για τις ελληνικές τράπεζες από μια σειρά επενδυτών - τόσο στρατηγικών επενδυτών όσο και long-only funds, η οποία και ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν πολλοί στην αγορά», όπως σημειώνει η JP Morgan.
 
Η JP Morgan τηρεί αισιόδοξη στάση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς εκτιμά πως θα υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη των νέων δανείων, και διαβλέπει πως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η μακροπρόθεσμη κερδοφορία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη μεταξύ των τεσσάρων εισηγμένων τραπεζών. Επιπλέον, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει οι τράπεζες να βγάζουν κέρδη - οι ούριοι ρυθμιστικοί άνεμοι είναι ασυνήθιστοι για τις τράπεζες στην Ευρώπη ή την περιοχή της CEEMEA, αναφέρει.
 
Για τη μετοχή της Alpha Bank, η JP Morgan την τοποθετεί ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της για το 2024, τονίζοντας πως η υπεραπόδοση των top επιλογών της τείνει να είναι τεράστια, καθώς όταν και ξεκίνησε η τοπ δεκάδα των κορυφαίων επιλογών της CEEMEA, η λίστα της έχει υπεραποδώσει της αγοράς κατά 120%, και το 2023 η υπεραπόδοση ξεπέρασε το 12%.
 

 
Μετά από ένα αναμενόμενο μικρό consolidation για 3 συνεδριάσεις κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει, αφού η μετοχή είχε ανάγκη κάτι τέτοιο μετά το πρόσφατο ράλι. Στα κέρδη επέστεψε χθες η πρώτη μας επιλογή από τη μικρή κεφαλαιοποίηση η ΙΝΛΙΦ (5,20 ευρώ, +2%), μια αρκετά φτηνή μετοχή ακόμη και στις τρέχουσες τιμές και παρά το τελευταίο ράλι. Θεμελιωδώς, θυμίζουμε πως έχουμε θέσει ως Fair value τα επίπεδα των 7,00 ευρώ, με περισσότερες πιθανότητες ανοδικής αναθεώρησης κατά τα επόμενα τρίμηνα, παρά το αντίθετο. Σαν διάγραμμα, κάνοντας μια φυσιολογική νέα βάση κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε κίνηση προς τα 6,00 ευρώ και βλέπουμε ….
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum