| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/05/22

 

"Μας ακούνε..."

 
“Μετά από καιρό βγήκαν κάποιοι αγοραστές” …… Χωρίς να αλλάζουμε τίποτα για αυτά που γράφουμε για τις διεθνείς αγορές εδώ και καιρό και τα ποσοστά που δώσαμε χθες για περαιτέρω πτώση (75-25%) … Σχολιάζοντας άνθρωπος της αγοράς τη χθεσινή συνεδρίαση, παρατήρησε πως για πρώτη συνεδρίαση μετά από τις τελευταίες κακές συνεδριάσεις έβγαιναν κάποιοι αγοραστές στο Χ.Α. Μάλιστα, όπως κάθε ημέρα παρακολουθώντας και εμείς τη συνεδρίαση από το ξεκίνημα θα συμφωνήσουμε …. Μπορεί να ακούγεται σαν παρηγοριά στον άρρωστο. Αλλά είναι αλήθεια πως υπήρχαν κάποιες αγορές. Και αν και το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει ξεκάθαρα πτωτικό, ας ευχηθούμε να γίνει κάτι και να αλλάξει αυτό το σκηνικό…
 

 
Από τα χθεσινά σχόλια στο GFF, κρατήσαμε το παρακάτω:
 
“Εν συντομία θα πούμε πως θα πρέπει άμεσα o S&P 500 να αντιδράσει και να επιστρέψει υψηλότερα των 4.220 – 4.240 μονάδων (έκλεισε την Παρασκευή στις 4.123,34 μονάδες). Διαφορετικά αναμένουμε έναν ακόμη κύκλο πτώσης, προειδοποιώντας πως παραμονή χαμηλότερα των παραπάνω επιπέδων οδηγεί σε αντιστροφή της θετικής μακροπρόθεσμης τάσης της αμερικανικής αγοράς, με ότι αυτό σημαίνει για όλα τα παγκόσμια χρηματιστήρια”.
 
Και συζητήσαμε τα παραπάνω με τον υπεύθυνο του GFF, έχοντας ανοίξει και το διάγραμμα του S&P 500. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Αγχωθήκαμε …. Αγχωθήκαμε γιατί αν δεν έλθει άμεσα μια πολύ ισχυρή αντίδραση, κάτι σαν αυτό που χαρακτηρίζουμε θετική είδηση ΣΟΚ. Στο αρνητικό σενάριο που βρίσκεται σε εξέλιξη ως επόμενο μακροπρόθεσμο στόχο μπορούμε να θέσουμε τις 3.730 – 3.700 μονάδες, δηλαδή άλλο περίπου -9,5% με -10%, θυμίζοντας πως μιλάμε για τον S&P 500.
 

 
Τώρα όσον αφορά την Motor Oil και το deal με τον Ελλάκτωρα για τις ΑΠΕ … Θα φανεί περίεργο, ωστόσο η απάντηση στο περιβόητο ερώτημα αν αγοράζει φτηνά ή ακριβά μπορεί να βρίσκεται στο τι θα γίνει με την ΤΕΝΕΡΓ. Αν λοιπόν επιβεβαιωθούνε τα σενάρια και η ΤΕΝΕΡΓ πουληθεί σε ξένους επενδυτές στην τρέχουσα αποτίμηση των 2δις ευρώ, θα μπορούσε να πει κανείς πως το deal μεταξύ ΜΟΗ και Ελλάκτωρα γίνεται στο Fair Value, με το ενεργειακό κομμάτι του Ελλάκτωρα να είναι περίπου η μισή ΤΕΝΕΡΓ (λίγο παραπάνω θα έλεγε κανείς). Τώρα αν η πώληση της ΤΕΝΕΡΓ γίνει σε ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις, θα δούμε την τιμή ανά MW και τι σημαίνει αυτό για τη Motor Oil.
 

 
Για την ιστορία και όσον αφορά το ενεργειακό κομμάτι του Ελλάκτωρα που εξαγοράζει η ΜΟΗ (το 75%), η εταιρεία έχει 480 - 490 MW, αλλά και μερίδιο στα 1.616 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Όσον αφορά την ΤΕΝΕΡΓ σε σχέση και με τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Η εταιρεία διαθέτει 866Mw και παράλληλα σε κατασκευή 330 και υπό αδειοδότηση 2.200Mw. Αυστηρά λοιπόν αν το δει κανείς, το ενεργειακό κομμάτι του Ελλάκτωρα είναι περίπου το 40% της ΤΕΝΕΡΓ, η οποία θυμίζουμε πως βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό και η όλη συζήτηση για deal γίνεται σε ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις και νέα ιστορικά υψηλά.
 

 
Συζητήσαμε και με τον υπεύθυνο του GFF το deal με τον Ελλάκτωρα. Η απάντηση ήτανε ενδιαφέρουσα: “Προσωπικά συνεχίζω να έχω τη Motor Oil από τις κορυφαίες επιλογές στο GFF, με τη μετοχή να τα έχει πάει αρκετά καλά και κατά την τελευταία πτώση, χωρίς μάλιστα ακόμη να έχει κόψει το μέρισμα. Αν είναι κάτι που δε μου άρεσε στο deal είναι πως δεν επιβεβαιώθηκε ποιός είναι ο ισχυρός του παιχνιδιού. Από την στιγμή που ο ισχυρός είναι η Motor Oil και ο Ελλάκτωρ βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, θα περίμενα το deal να γίνει με καλύτερους όρους για τη Motor Oil. Δε λέω πως ντε και καλά η ενεργειακή εταιρεία δεν αποτιμάτε 1δις ευρώ. Αυτό που λέω είναι πως αν ήμουνα η διοίκηση της Motor Oil, σίγουρα θα πίεζα για αρκετά χαμηλότερη αποτίμηση, τουλάχιστον 20% χαμηλότερα, αποτιμώντας δηλαδή την ενεργειακή εταιρεία στα περίπου 0,8δις ευρώ, δεδομένων και των οικονομικών προβλημάτων του Ελλάκτωρα. Έτσι γίνονται αυτά τα deals, αν και η ιστορία θα τα δείξει όλα ……»
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum