| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 10/05/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Από τις χθεσινές ειδήσεις των αγορών κρατάμε πως η JP Morgan σταματά το trade υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των μετοχών των ΗΠΑ. Είναι μια είδηση που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να φαίνεται απλή, ως μια έκθεση ενός οίκου, αλλά δεν είναι έτσι …. Για την ιστορία, οι νέες θέσεις που προτείνει είναι η σύσταση overweight για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Ελβετία. Δεν έχουν προτίμηση στις αναδυόμενες αγορές έναντι των αναπτυγμένων αγορών και διατηρούν τη θέση underweight και για τις μετοχές των ΗΠΑ.
 

 
Λέμε παραπάνω ότι η έκθεση αυτή μπορεί να είναι πιο σοβαρή από απλά και μόνο μια έκθεση. Αυτό γιατί έχουμε πει αρκετές φορές στη στήλη αυτή και γενικά στο GFF πως δεν είναι αποκομμένη η πολύ καλή εικόνα του Χ.Α. από την άνοδο της Ευρώπης. Δεν είναι επίσης τυχαία η πολύ καλή εικόνα που έχει ο νότος, με χαρακτηριστικό πως Ελλάδα και Ιταλία από τις αρχές του 2023 συναγωνίζονται για το πια θα είναι η καλύτερη αγορά της χρονιάς (τελευταία η αγοράς μας έχει πάρει μια σχετική απόσταση). Μπορεί λοιπόν να έχουμε τη δική μας ειδησεογραφία (επενδυτική βαθμίδα, εκλογές κτλ). Όμως έχουμε γράψει και επιμένουμε πως η συνολικά καλή εικόνα της Ευρώπης, με εισροές και από αρκετά μη – ευρωπαϊκά κεφάλαια, σίγουρα έχει μια σημασία για τα χρήματα που μπαίνουνε και στη δική μας αγορά.
 

 
Πάμε όμως να δούμε συγκεκριμένα στατιστικά. Σας παρουσιάζουμε με βάση τις τιμές χθες στις 14:15 τους 10 πρώτους χρηματιστηριακούς δείκτες στον κόσμο. Το Χ.Α. στην 1η θέση διεθνώς και πρώτο στην Ευρώπη!! Στην 4η θέση παγκοσμίως η Ιταλία. Βλέπει κανείς πως από τους πρώτους 10 χρηματιστηριακούς δείκτες στον κόσμο, καταλαβαίνει πως η Ευρώπη έχει την τιμητική της, με τον EuroStoxx50 στο +14%. Δε θέλουμε λοιπόν να δούμε οι ξένοι επενδυτές να γυρίζουνε ξαφνικά την πλάτη στις Ευρωπαϊκές μετοχές, παίρνοντας κέρδη. Και αυτό γιατί όσο και αν έχουμε το δικό μας story ως Ελλάδα, θα ήτανε κάτι που θα επηρέαζε και την αγορά μας, έστω σε ένα βαθμό με κάποιες εκροές που συνδέονται με την όλη ιστορία.

 

Δείκτης

Απόδοση %

X.A.

20.79%

MOEX

17.34%

Nasdaq

17.11%

FTSE MIB

15.05%

DAX

14.24%

CAC 40

13.96%

Euro Stoxx 50

13.73%

S&P/BMV IPC

13.55%

KOSPI

12.24%

Nikkei 225

12.07%

 

 
Δεν είμαστε όμως σίγουροι πως οι διεθνείς επενδυτές θα γυρίσουνε την πλάτη στις ευρωπαϊκές αγορές – μετοχές. Ξέρετε γιατί; Γιατί πιστεύουμε και το είχαμε γράψει πολύ έγκαιρα από το 1 περίπου. Πως αρχίζει το κάτω του δολαρίου. Μάλιστα μέσο – μακροπρόθεσμα βλέπουμε μεγάλη υποχώρηση για το δολάριο. Να μην σας πούμε πόσο κάτω βλέπουμε τα επόμενα χρόνια … Είμαστε μάλιστα σίγουροι πως αρκετοί ξένοι έχουνε πάρει θέση στις ευρωπαϊκές μετοχές ποντάροντας και στο revaluation του ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού ήδη σε μερικούς μήνες το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ανατιμηθεί περίπου 10%. Θα μας πει κάποιος ότι αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για να πουλήσει κανείς τη θέση του στην Ευρώπη. Και αυτό έχει μια λογική. Ωστόσο αν συμφωνούνε κάποιοι ξένοι επενδυτές με την άποψη μας και περιμένουνε περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου, δεν ξέρουμε αν θα εγκαταλείψουνε τώρα το ευρωπαϊκό νόμισμα.
 

 
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την πρόσφατη μικρή διόρθωση της Μυτιληναίος από τα υψηλά της (περίπου -10%), σε κόντρα μάλιστα στα πολύ καλά αποτελέσματα. Εμείς θα πούμε πως είναι ότι πρόκειται για ένα απόλυτο φυσιολογικό pull back στη λογική του trading. Ένα pull back που το βλέπουμε πολύ συχνά στις μετοχές, χωρίς ντε και καλά να σημαίνει κάτι. Να μην ξεχνάμε πως τα πρόσφατα υψηλά ήτανε και ιστορικά υψηλά, με τη μετοχή στο +26% το 2023 και στο +60,4% σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum