| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 -11/07/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Σε λίγο πιο καλοκαιρινά σχόλια σήμερα …. Ήρεμη και ανοδική ήτανε η χθεσινή συνεδρίαση. Μια ήρεμη καλοκαιρινή προετοιμασία για την άνοδο των επόμενων μηνών, όπως είπε γελώντας κάποιος αναλυτής - χρηματιστής. Έχουμε γράψει πως είμαστε αρκετά αισιόδοξοι και βλέπουμε συνέχιση της ανόδου το β΄ εξάμηνο, σε μεγάλο βαθμό όπως το τέλειο πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο σχολιάζοντας την παραπάνω αναφορά του αναλυτή για καλοκαιρινή προετοιμασία ανόδου. Θα πούμε χαριτολογώντας πως πολλές φορές στις καλοκαιρινές προετοιμασίες των ομάδων, υπάρχουνε και φιλικές ήττες που δεν επηρεάζουνε τις επιδόσεις της χρονιάς !!
 

 
Νομίζουμε πως καταλαβαίνετε τι εννοούμε με τα παραπάνω. Αν και ευχόμαστε η αγορά να το πάει σερί, έχουμε γράψει, πως βασικοί δείκτες κυρίως ΓΔ βρίσκονται σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα ….. Για την ακρίβεια παρά βρίσκονται σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα. Στα χρηματιστήρια το υπέρ-αγορασμένο φουσκώνει και άλλο. Και φαντάζει πολύ πιθανό σενάριο, η αγορά να φτάσει στους στόχους που έχουμε θέσει εδώ και πολύ – πολύ καιρό χωρίς την παραμικρή ουσιαστική διόρθωση. Θα σας φανεί περίεργο, αλλά εμείς θα προτιμούσαμε μια περίοδο consolidation ή ακόμη και μιας ήπιας διόρθωσης. Να εκτονωθεί διαγραμματικά και μετά η αγορά να μπει σε έναν νέο, πιο στέρεο, ανοδικό κύκλο, όπως είπαμε πως πιστεύουμε για το β΄ εξάμηνο.
 

 
Και μια που μιλήσαμε παραπάνω για στόχους. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την τελευταία ανάλυση της GS και το νέο στόχο που έθεσε για το Χ.Α., τις 1.375 μονάδες!!! Πάντως θα πρέπει να παραδεχθείτε πως αυτός είναι ένας στόχος που έχουμε θέσει στο GFF εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και αρκετούς μήνες (από το τέλος του 2022, ενδεχομένως και νωρίτερα). Πρώτοι από όλους …… Έτσι για να μαθαίνουμε λίγο μπάλα και στους αναλυτές της Goldman Sachs 😊
 

 
Από φοιτητές (δηλαδή εδώ και πάρα πολλά χρόνια 😊) έχουμε διαπιστώσει πως οι γενικοί δείκτες αποτίμησης για μια αγορά συνολικά (όχι συγκεκριμένα για μια μετοχή) θέλουνε τεράστια προσοχή. Άπειρες φορές έχουμε βρει λάθη σε εκθέσεις και βάσεις δεδομένων. Anyway …. Όσον αφορά την έκθεση της GS, ενδιαφέρον έχουνε και τα όσα έγραψε για την αποτίμηση της αγοράς.
 
Πάμε να τα θυμηθούμε:
 
Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 8,8 φορές και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 12,2 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 30% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.
 
Η εκτίμηση που είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των αγορών για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η μερισματική απόδοση στο 4%, καθώς η μέση μερισματική απόδοση για τις αναδυόμενες αγορές είναι στο 3%. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών στις 1.100 μονάδες από τις 1.150 μονάδες προηγουμένως και περιθώριο ανόδου 7%, ενώ αναμένει 9% περιθώριο ανόδου για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 500 μονάδες και 6% περιθώρια ανόδου πλέον για τον δείκτη S&P 500 στις 4.700 μονάδες.
 

 
Με 7εκ όγκο συναλλαγών (ο 5ος μεγαλύτερος από τις αρχές του 2023, 2,56εκ μετοχές ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών από τις αρχές πάντα του χρόνου) και ενόψει της αυριανής ΓΣ που περιλαμβάνει την έγκριση επιστροφής 0,014 ευρώ (απόδοση 23%). Στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2022 που είχαμε την περσινή αποκοπή, έκλεισε χθες η Phoenix Vega Mezz (0,0601 ευρώ, +1,86%, υψηλό ημέρας τα 0,062), με απόδοση 54% το 2023. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως αν και o κλάδος έχει αυξημένο ρίσκο, η ΦΒΜΕΖΖ δικαιολογεί αρκετά υψηλότερες αποτιμήσεις, οριακά πάνω τα 0,10 ευρώ. Ρωτήσαμε και την άποψη των πιο ειδικών για την τεχνική εικόνα της μετοχής, όσο φυσικά μπορεί να γίνει τεχνική ανάλυση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και του μικρότερου χρόνου ζωής. Η τάση είναι θετική, με επόμενο στόχο τη διάσπαση των ισχυρών αντιστάσεων στα 0,62 ευρώ, δηλαδή το χθεσινό υψηλό ημέρας. Διασπώντας και αυτό, πάμε για 0,67 – 0,68, με τον αμέσως επόμενο στόχο στα 0,75 – 0,77 ευρώ!!  
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum