| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 12/04/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Θα ξεκινήσουμε κάνοντας μια ανασκόπηση των όσων συμβαίνουνε τους τελευταίους περίπου 2 μήνες στο Χ.Α. και πιστεύουμε πως θα συνεχίσει να συμβαίνει και το επόμενο διάστημα. Χθες λοιπόν είχαμε μια αρκετά καλή συνεδρίαση και ευχόμαστε να συνεχίσουμε έτσι, με κυρίως τις μη – τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα να τα πηγαίνουνε εξαιρετικά.  Επί της ουσίας όμως περίπου από τις αρχές Φεβρουαρίου η αγορά κάνει αυτό που περιμέναμε και το είχαμε γράψει. Παίζει σε ένα όλο και πιο στενό εύρος τιμών, με κομβικής σημασίας τις στηρίξεις στις 1.040 – 1.060 μονάδες. Αθόρυβα λοιπόν, οι εβδομάδες περνάνε και η αγορά συνεχίζει να κινείται στα όρια αυτών των επιπέδων. Σε σχέση και με αυτά που είχαμε γράψει. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως δύσκολα οι αγορές θα πάνε πολύ υψηλότερα, αν και ευχόμαστε να διαψευστούμε. Το πιθανότερο είναι πως η αγορά θα συνεχίσει να κινείται, ακόμη και για κάποιες εβδομάδες, κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, πάντα με πρώτο στόχο την παραμονή, όσο το δυνατόν υψηλότερα των 1.040 – 1.060 μονάδων.
 

 
Ανάμεσα σε άλλα να μην ξεχνάμε πως σε λίγο καιρό θα έχουμε και τις διπλές εκλογές. Δε λέμε πως η αγορά θα πέσει. Είναι όμως πολύ πιθανό, όσο πλησιάζουνε οι εκλογές, να μειωθούνε οι διακυμάνσεις και οι επενδυτές να κρατήσουνε μια στάση αναμονής. Είναι σχετικά πρόωρο. Αλλά πραγματικά δε θα μας έκανε εντύπωση, η αγορά σε 2 με 3 μήνες, να συνεχίζει να βρίσκονται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, αν και όλα θα τα δούμε στο ταμπλό, μην ξεχνώντας και τη σημασία του τι θα συμβεί διεθνώς.
 

 
Βέβαια κακά τα ψέματα και όσον αφορά τις εκλογές. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν κάπως να αλλάξουνε μετά τις πρώτες εκλογές. Ανάλογα με το τι ποσοστά θα πάρουνε τα δύο πρώτα κόμματα. Αν δηλαδή η ΝΔ έπαιρνε ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό και φαίνονταν πως στις δεύτερες εκλογές μπορεί να κερδίσει μέχρι και αυτοδυναμία. Η αγορά μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά, αρχίζοντας να το προεξοφλεί.  Αντιθέτως, αν τα ποσοστά δείξουνε πως θα έχουμε εκλογική αβεβαιότητα και πως δύσκολα θα μπορούσε η ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η αγορά θα μπορούσε να αρχίσει να ταλαιπωρείται, ακόμη και να πέσει, επαναλαμβάνουμε ανάλογα με το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και στο δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές.
 

 
Και αφού πιάσαμε τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα. Μην ξεχνάμε πως διαχρονικά, κατά την περίοδο Μαΐου μέχρι περίπου το πρώτο 10ημερό Ιουλίου έχουμε τις περισσότερες αποκοπές μερισμάτων στο Χ.Α. Αποκοπές των μετοχών του FTSE 25 με μεγάλες αποδόσεις. Αποκοπές που βγάζουνε αγοραστές. Και για αυτό το Χ.Α. μέσο όρο, την περίοδο που αναφέραμε, δηλαδή από τώρα μέχρι περίπου τις αρχές Ιουλίου γενικά κρατάει. Δε λέμε πως ντε και καλά πάει επάνω. Αλλά τουλάχιστον κρατάει και δεν πέφτει. 
 

 
Ξέρετε βέβαια ποια είναι η χειρότερη περίοδος της χρονιάς; Αυτή από τα μέσα περίπου Ιουλίου μέχρι περίπου τα τέλη καλοκαιριού και κάποιες φορές μέχρι τις αρχές, μέσα Οκτωβρίου. Δεν είναι τυχαίο πως αυτή η περίοδος που αναφέρουμε είναι μετά το μεγάλο όγκο των αποκοπών μερισμάτων, οι οποίες έχει αποδειχθεί πως βγάζουν αγορές, στις δεικτοβαρείς μάλιστα μετοχές του FTSE 25. Αν λοιπόν τα μαζέψουμε όλα … Έχοντας και τις διπλές εκλογές. Αν μετά τις δεύτερες εκλογές δεν είχαμε μια σταθερή κυβέρνηση …. Και έχοντας κόψει οι εισηγμένες και τα μεγάλα μερίσματα. Τα πράγματα θα ήτανε πολύ επικίνδυνα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Anyway, πολύ πρόωρα όλα αυτά … Και δε λέμε πως το αρνητικό σενάριο είναι το πιθανότερο. Απλώς τα λέμε και ευχόμαστε τελικά το θετικό σενάριο να κερδίσει ….
 

 
 
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum