| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 12/04/24

 

"Μας ακούνε..."

 
Σε σχέση με κάτι το οποίο έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες πως οι μικροί επενδυτές απέχουνε, με αρκετούς μάλιστα τον τελευταίο καιρό να έχουνε μειώσει θέσεις και τους πιο παραδοσιακούς traders να μην παίζουνε το Τ+2 (κάτι που πολύ συχνά συμβαίνει) ….  Χαρακτηριστικό ήτανε το σχόλιο χρηματιστή μικρό-μεσαίας χρηματιστηριακής: “Τόσο μικρό ενδιαφέρον από τους μικρούς είχαμε πάρα πολύ καιρό να το δούμε ….” Προσθέτοντας: “Είχαμε πάνω από ενάμιση χρόνο να ακούμε τα τηλέφωνα να χτυπούνε με τόσο μικρούς ρυθμούς” ….

 

Αν και είμαστε επαγγελματίες του κλάδου και έχουμε σχέση κυρίως με μικρούς επενδυτές και σίγουρα δε μας αρέσει να βλέπουμε τη δουλεία να μειώνεται. Επαναλαμβάνουμε πως η όλη ιστορία με τη μειωμένη δραστηριότητα των μικρών έχει και τη θετική της πλευρά. Όπως τη Δευτέρα και την Τρίτη είχαμε μια άνοδο που δεν περίμενε κανείς … Έχουμε πει πως εκεί που δεν το περιμένει κανείς μπορεί να έλθει μια καλή περίοδος και μια άνοδος 5 και 10% της αγοράς που κανείς δε θα την περιμένει, πιάνοντας τους μικρούς στον ύπνο (όσο και αν αυτήν την περίοδος, αθόρυβης ανόδου δεν την περιμένουμε τώρα, αλλά τις επόμενες εβδομάδες)….
 

 
Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του GFF για τη μετοχή των ΕΛΠΕ και σας μεταφέρουμε την άποψη του: “Τα ΕΛΠΕ είναι μια καλή μετοχή, σχετικά φτηνή ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδο από τα χαμηλά. Έχουμε στο GFF Fair Value τα 9,5 ευρώ. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος πως σε σχετικό βάθος χρόνου η μετοχή των ΕΛΠΕ θα υπέρ-αποδώσει της αγοράς. Για την ακρίβεια δίνω περισσότερες πιθανότητες η μετοχή να συνεχίζει να υπό-αποδίδει .. Φέτος μέχρι στιγμής τα πηγαίνει καλύτερα από την αγορά…. Αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει στο σύνολο της χρονιάς, αν και επαναλαμβάνω πως σίγουρα είναι μια ελκυστική μετοχή … Και σίγουρα όχι ακριβή, δικαιολογώντας υψηλότερες αποτιμήσεις”.
 

 
Με αφορμή αυτό το σχόλιο ας δούμε την απόδοση της μετοχής σε σχέση με τις αρχές του χρόνου (ytd), σε σχέση με πριν 3, 5 και 10 χρόνια (όσο σημασία έχει η τελευταία αυτή περίοδος, 10ετών, αφού σε αυτήν η κακή εικόνα της αγοράς έχει κυρίως σχέση με την πτώση των τραπεζών), παράλληλά με τις αποδόσεις τις ΜΟΗ και του ΓΔ (εκτός μερισμάτων).

 

 

ytd

1y

3y

5y

10y

ΕΛΠΕ

+13,87%

+9,08%

+43,4%

0%

+34%

ΜΟΗ

+13,13%

+10,44%

+108%

+18%

+175%

ΓΔ

+9,54%

+31,89%

+55,6%

+83,2%

+5,9%

 

 
Πάμε τώρα στο Ασήμι, εν μέσω του ντόρου που γίνεται τον τελευταίο καιρό με την άνοδο των commodities. Θεμελιωδώς είμαστε αρνητικοί με τα commodities, κυρίως γιατί δεν έχει καμία ροή ως επένδυση (dividend). Οριακά μπορούμε να δεχθούμε ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο να έχει ένα 2-3 το πολύ 5% σε χρυσό και συνολικά σε commodities. Αλλά μέχρι εκεί …. Αυστηρώς ωστόσο από άποψης τεχνικής ανάλυσης τα παρακολουθούμε και υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον στο ασήμι. Υπάρχουνε οι πραγματικά πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 27 και κυρίως 28-29 δολαρίων. Στοιχειωμένες αντιστάσεις, οι οποίες όμως όποτε διασπαστούνε ….. Πάμε για ένα “bullish explosion pattern”, με μεγάλα περιθώρια, ελλείψει αντιστάσεων μέχρι αρκετά υψηλότερα επίπεδα.
 

 
Συνεχίζοντας με το Ασήμι. Μια άνοδος που θα μπορούσε να γίνει αρκετά βίαια, ακόμη και σε ποσοστά 20 με 30% και πιθανόν ακόμη περισσότερο. Επόμενες αντιστάσεις σε αυτό το σενάριο, τα 34,5-35 και 40, 42 και ακόμη υψηλότερα τα 45 δολάρια, επίπεδα περίπου 55-60% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές ….
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum