| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 13/06/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Εννοείται πως όσο ανεβαίνει τόσο πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή να έχουμε ένα φυσιολογικό profit taking, κάτι το οποίο είναι πολλές φορές και απαραίτητο για την εκτόνωση από υπέρ-αγορασμένα επίπεδα. Όπως όμως εδώ και αρκετό καιρό, θα επιμείνουμε πως στο Χ.Α. βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ισχυρό ανοδικό trend,  το οποίο έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια. Ένα ισχυρό ανοδικό trend, που υποστηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό και από την έλλειψη αντιστάσεων που υπάρχει στα βασικά διαγράμματα. Ξέρετε ποιο άλλο είναι χαρακτηριστικό πως μιλάμε για ένα ξεκάθαρο, ισχυρό, ανοδικό trend (όσο και αν στα χρηματιστήρια υπάρχει πάντα κίνδυνος για απρόοπτα). Αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, πως πλέον ξυπνάνε χαρτιά που είχανε μείνει πολύ πίσω. Σε μερικές περιπτώσεις μετοχές που ήτανε ακούνητες εδώ και πάρα πολύ καιρό, ακόμη και ένα και δύο χρόνια και ξαφνικά ξυπνάνε. Είπαμε πως αυτό είναι κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά στις περιπτώσεις ενός ξεκάθαρου ανοδικού trend, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαχέεται σε όλο το ταμπλό.
 

 
Θέλετε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα μετοχών που μετά από πάρα πολύ καιρό δείχνουνε να ξυπνάνε. Εννοείται πως πρώτη θα πούμε τη ΛΑΜΔΑ, που τόσο μας κούρασε. Υπάρχουνε όμως και κάποιες άλλες περιπτώσεις σχετικά καλών σχετικά εισηγμένων που είχανε μείνει πίσω (κάποιες είχανε πέσει και αρκετά μάλιστα) και ξαφνικά ξύπνησαν, στα πλαίσια αυτού που θα χαρακτηρίζαμε κυκλικότητα ανόδου. Πέραν της ΛΑΜΔΑ λοιπόν, χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΛΧΑ και σε ένα μικρότερο βαθμό ο ΑΔΜΗΕ από τον FTSE Mid Term. Μετά από πραγματικά πάρα πολύ καιρό, σημάδια βελτίωση και από την ΕΥΑΠΣ και σε ένα βαθμό την ΕΥΔΑΠ. Επαναλαμβάνουμε όλες καλές εισηγμένες που για τους λόγους τους έχουνε χάσει το ράλι και ακόμη χειρότερα, με κάποιες να έχουνε διορθώσει τον τελευταίο ένα χρόνο κόντρα στο κλίμα της αγοράς …
 

 
Βλέπαμε τον τελευταίο πίνακα της Goldman Sachs με τις τιμές στόχου των ελληνικών και όχι μόνο τραπεζών. Θα ξαναπούμε αυτά που λέμε … Πως ξεκάθαρα οι τράπεζες βρίσκονται εδώ και περίπου 2 χρόνια σε μια νέα εποχή, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την εποχή της δεκαετούς κρίσης.
 
Δεύτερον πως οι τιμές στόχοι που διατυπώνονται, με μεγάλα περιθώρια ανόδου παρά την άνοδο που ήδη έχει συντελεστεί. Είναι απόλυτα ρεαλιστικοί. Θα φτάναμε μάλιστα στο σημείο να πούμε πως σε αυτές τις τιμές οι τράπεζες δει είναι και ακριβές, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχουνε περισσότερες πιθανότητες ανοδικής αναθεώρησης τα επόμενα 1-2 χρόνια.
 
Για την ιστορία, η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, με την πρώτη να αποτελεί την κορυφαία επιλογή της στη ζώνη EEMEA.
 
Για τις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας υιοθετεί τη σύσταση «equal – weight».
 
Η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς ορίζεται στα 4,04 ευρώ από 2,61 ευρώ προηγουμένως (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 5,16 ευρώ και στο «bear case» στα 1,43 ευρώ), για τη Eurobank στα 2,10 ευρώ από 1,55 (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 2,52 ευρώ και στο «bear case» στα 0,97 ευρώ), για την Alpha Bank στα 1,98 ευρώ από 1,44 προηγουμένως (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 2,41 ευρώ και στο «bear case» στα 0,82 ευρώ) και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 7,05 ευρώ από 5,25 πριν (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 8,64 ευρώ και στο «bear case» στα 3,64 ευρώ).
 
 

 
Παρατηρούσαμε τώρα και τον πίνακα που έχει σήμερα η στήλη Κυνηγός με τις αποδόσεις των μετοχών του ΓΔ σε επίπεδο 52εβδομάδων. Ξέρετε τι παρατηρήσαμε; Πως πολλές από τις διαφημισμένες μετοχές και αγαπημένες μετοχές των μικρών επενδυτών. Επί της ουσίας έχουνε πολύ μέτριες αποδόσεις. Καταγράφουνε μικρότερα και σε πολλές περιπτώσεις πολύ μικρότερα κέρδη σε σχέση με τους 3 βασικούς δείκτες. Πολύ μικρότερα κέρδη από πολλά από τα μεγάλα χαρτιά… Και δεν είναι μόνο μια περίπτωση. Μιλάμε για αρκετές περιπτώσεις και αν δείτε προσεκτικά τον πίνακα θα το διαπιστώσετε και εσείς.
 

 
Τώρα επειδή υπήρξε κάποια συζήτηση για τις αναφορές του κ. Στουρνάρα στα κόκκινα δάνεια, ειδικά σε ένα χρηματιστηριακό γραφείο που ξέρουμε πως ασχολούνται αρκετά με τις ΜΕΖΖ (😊).  Προσωπικά πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να υπάρξει ένα πιο περιοριστικό θεσμικό πλαίσιο για ζητήματα όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων και γενικά του τρόπου λειτουργίας των Funds. Προσωπικά πιστεύουμε πως η λειτουργία τους θα γίνει καλύτερη….
 
Για την ιστορία, αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» ο Γ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.
 
Όπως ανέφερε « .. στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών». Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό».
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum