| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/03/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουνε τις τελευταίες ημέρες με τη χρεοκοπία των αμερικανικών τραπεζών, τις ανησυχίες για domino που υπάρχουνε κτλ …. Θα θυμίσουμε πως εδώ και καιρό προειδοποιούσαμε στο GFF πως σταδιακά από τους πρώτους κιόλας μήνας του 2023 θα αρχίσουνε να φαίνονται οι πραγματικές επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων. Δεν ξέραμε ούτε είχαμε πει πως θα χρεοκοπήσουν οι συγκεκριμένες περιφερειακές τράπεζες. Αλλά νιώθουμε πως αυτή είναι μόνο η αρχή. Δε λέμε πως θα έχουμε μια χρεοκοπία τύπου Lehman Brothers. Αυτό που λέμε είναι πως από εδώ και πέρα θα έχουμε όλο και περισσότερα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, με τις αγορές, μετά από ένα καλό δίμηνο, να επιστρέφουν στο ρεαλισμό. Δηλαδή; Πως η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια περίοδο μεγάλης μιζέριας. Μια περίοδο που θα μπορούσε να κρατήσει αρκετά χρόνια. Επαναλαμβάνουμε πως δε λέμε πως θα έχουμε κάποια τεράστια κρίση. Λέμε πως θα έχουμε μια παρατεταμένη μιζέρια, που σίγουρα, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο θα επηρεάζει τα χρηματιστήρια, με πιθανότητες να έχουμε μια πλάγιο-καθοδική πτώση κατά τους επόμενους μήνες ….
 

 
Για την ακρίβεια περιμένουμε πολλές και απανωτές κρίσεις, που θα έχουνε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων. Τώρα έχουμε τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες. Το επόμενο διάστημα θα μπορούσαμε να έχουμε έναν αριθμό επιχειρήσεων, που λόγω αύξησης των επιτοκίων δε θα μπορούνε να αποπληρώσουνε τα δάνεια τους …. Θα έχουμε τα όλα και μεγαλύτερα προβλήματα των νοικοκυριών να ανταποκριθούνε στα υψηλά επιτόκια ….. Κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, με αύξηση των επισφαλειών …. Σε συνάρτηση με το προηγούμενο θα έχουμε υποχώρηση των τιμών των ακινήτων διεθνώς (ήδη έχουμε, αν και πάντα ελεγχόμενα)…. Συνοψίζοντας τα όλα …. Το ξανά λέμε … Μια όλο και μεγαλύτερη μιζέρια στην παγκόσμια οικονομία, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στα χρηματιστήρια. Όπως χαρακτηριστικά λέμε …. Επιστρέφει ο ρεαλισμός στα χρηματιστήρια, μετά από αρκετές εβδομάδες αισιοδοξίας πως τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα …
 

 
Ξέρετε τι κυρίως κρατάμε από τη χθεσινή συνεδρίαση …. Ας πούμε μεταξύ σοβαρού και αστείου το πιο θετικό …. Πως αρκετοί μικροί επενδυτές πανικοβλήθηκαν και πούλησαν και στο ξεκίνημα και όταν η αγορά βρέθηκε και σχεδόν -3% ….. Για όσους δε μας παρακολουθείτε καιρό και παραξενεύεστε με αυτό που γράφουμε … Διευκρινίζουμε ... Πως ο άγραφος κανόνας των αγορών λέει πως τα χρηματιστήρια κάνουνε το αντίθετο από ότι κάνει η πλειοψηφία των επενδυτών … Αγοράζουνε όλοι, εν μέσω υπερβολικής αισιοδοξίας, η αγορά θέλει προσοχή, αφού συνήθως κάτι γίνεται και γυρίζει. Πουλάει επιθετικά η πλειοψηφία των μικρών επενδυτών εν μέσω απαισιοδοξίας και φόβου. Συνήθως κάτι γίνεται και έστω και βραχυπρόθεσμα, οι αγορές δίνουν μια αντίδραση … Πιθανόν μόνο τυχαίο δεν είναι το χθεσινό μάζεμα των απωλειών.
 

 
Για την Τράπεζα Αττικής που επέστρεψε στην διαπραγμάτευση μετά το reverse split 1 νέα για κάθε 150 παλαιές (τι σημαίνει αυτό νομίζουμε πως καταλαβαίνουμε όλοι – εξαφανίστηκαν οι μετοχές) …. Όπως αναμένονται, με ανεκτέλεστο 15.651 μετοχές, έκλεισε στο -10%, με συναλλαγές μόνο 267 μετοχές από το ξεκίνημα. Νομίζουμε πως όλοι καταλαβαίνουμε ποιο είναι το ερώτημα που υπάρχει για τη μετοχή. Σε ποιο limit down σταματά ο λογαριασμός, με τους επενδυτές μετά από αυτό το reverse split να ψάχνουνε τα χαρτιά τους !!
 

 
Θα κλείσουμε σχολιάζοντας και κάτι άλλο. Ακούσαμε χθες έναν αριθμό γνωστών Ελλήνων οικονομολόγων να λένε πως η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από την κατάρρευση των τραπεζών κτλ ….. θα πούμε λοιπόν πως καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις. …Πιστεύουμε πως η κατάσταση με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ είναι ελεγχόμενη. Αλλά δε γίνεται να πιστεύουμε πως αν συμβεί κάτι μεγαλύτερο παγκοσμίως και μια μεγάλη κρίση δε θα έλθει στην μικρή ελληνική οικονομία, ειδικά όταν η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός. Θυμίζουμε πως τα ίδια λέγαμε τότε και με την κρίση της Lehman Brothers και θυμάστε στο τέλος τι έγινε.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum