| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 14/09/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Αναγκαστικά θα ξεκινήσουμε με τις τελευταίες εξελίξεις, με τα ΕΛΠΕ και τη ΜΟΗ, μετά τις πληροφορίες για έκτακτη φορολογία στην κερδοφορία των δύο εταιρειών, να έχουνε ένα πολύ κακό διήμερο, για λόγους τελικά άσχετους σε σχέση με τα όσα αναφέραμε χθες. Προσωπικά αν θα σχολιάζαμε κάτι. Αυτό είναι πως πολλές φορές από τέτοιες έκτακτες ειδήσεις και απότομες πτώσεις βγαίνουνε καλά κέρδη. Το έχουμε γράψει αρκετές φορές. Τα έκτακτα υπάρχουνε στα χρηματιστήρια. Ωστόσο κάποιες φορές αυτά μπορεί να αποδειχθούνε και καλοδεχούμενα, αφού με τις σωστές κινήσεις, παρά τα όποια βραχυπρόθεσμα προβλήματα, στο τέλος ένας επενδυτής μπορεί να βγει κερδισμένος ….. Και δίνουμε πιθανότητες αυτό να συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση.
 

 
Συνεχίζοντας με την ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ. Ξέρετε πως και τις δύο τις συμπαθούμε, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Και μέχρι χθες και προχθές τα είχανε πάει εξαιρετικά. Ωστόσο καθαρά βραχυπρόθεσμα, σε σχέση και με κάποια πράγματα που έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες. Θα βάζαμε ως πρώτη επιλογή τα ΕΛΠΕ και μετά την ΜΟΗ. Για 3 λόγους αυτό. Πρώτον και βασικός, γιατί τα ΕΛΠΕ έχουνε το έκτακτο μέρισμα της τάξης περίπου του 6% που θα κόψουνε σχετικά σύντομα (δεν πιστεύουμε πως η διοίκηση της εισηγμένης θα αλλάξει τα σχέδια μετά τις τελευταίες εξελίξεις). Δεύτερον γιατί τα ΕΛΠΕ σε σχέση με τη ΜΟΗ έχουνε αισθητά μικρότερα χρηματιστηριακά κέρδη κατά τους τελευταίους μήνες. Και 3ον γιατί και διαγραμματικά, φαίνεται πως η ΜΟΗ θα μπορούσε πάντα βραχυπρόθεσμα να έχει μια σχετικά χειρότερη εικόνα σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, γράφοντας ξανά πως και για τις δύο μετοχές είμαστε θετικοί (φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και τις τελικές ανακοινώσεις για το ύψος της εισφοράς).
 

 
Και μια που αναφέραμε παραπάνω για τα χρηματιστηριακά κέρδη, είναι χαρακτηριστικό πως μετά την τελευταία πτώση, τα ΕΛΠΕ από τις αρχές του 2022 βρίσκονται πια σε οριακά θετικό πρόσημο, με κέρδη μόλις 2%. Αντίστοιχα η ΜΟΗ βρίσκεται στο +20%. Σε σχέση με πριν έναν χρόνο, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στο +8,31% και η ΜΟΗ στο +26,51%.
 

 
Θέλουμε πάντως να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν το κάνουμε γιατί έχουμε κάποιο συμφέρον ….. Αλλά προσωπικά βρίσκουμε την απόφαση της φορολογίας εσφαλμένη. Ή σχεδόν εσφαλμένη. Γιατί οκ να φορολογηθούνε τώρα τα κέρδη για το καλό της κοινωνίας. Ωστόσο εμείς θα θυμίσουμε πως το 2020, μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου επί εποχής πανδημίας, οι δύο εταιρείες είχανε γράψει ζημίες ρεκόρ στα αποτελέσματα χρήσεως, ύψους περίπου 600εκ ευρώ, με παράλληλη μείωση των ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου 700εκ ευρώ!! Δεχόμαστε λοιπόν πως η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη.  Και πως κάποιες εταιρείες έβγαλαν υπέρ-κέρδη και πρέπει να φορολογηθούνε. Ωστόσο στην περίπτωση των διυλιστηρίων θα πρέπει να ληφθούνε υπόψη και τα όσα είχανε γίνει το 2020, κατά κάποιο τρόπο με τη μορφή συμψηφισμού των ζημιών.
 

 
Πάντως για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η Contrarian Theory και με το φυσικό αέριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, χθες είχαμε νέα αποκλιμάκωση, στα 186 ευρώ από το ιστορικό υψηλό των 350 ευρώ που βρέθηκε προσφάτως. Και σίγουρα απέχουμε πολύ από τα επίπεδα όταν ξεσπούσε ο πόλεμος και τα περίπου 60-70 ευρώ. Ωστόσο από τα 350 στα 186 είναι μια σημαντική πτώση, με ενδιαφέρον να δούμε τι κρύβει αυτή. Αν φυσικά κρύβει κάτι!!
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum