| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 15/03/22

 

"Μας ακούνε..."

 

«Πρώτο τεστ σχετικά αποτυχημένο …. Είχα πει πως μετά την τελευταία αντίδραση που ξεκίνησε σε ισχυρές στηρίξεις, περίμενα να δω πως θα συμπεριφερθεί η αγορά προσεγγίζοντας τις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις. Και είναι χαρακτηριστικό πως χθες, στα υψηλά ημέρας, ΓΔ και Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκαν στα όρια των πρώτων ισχυρών αντιστάσεων. Και περιμέναμε μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση. Ωστόσο το να πας από το +2,5% στο 0% είναι φανερή ένδειξης αδυναμίας. Χωρίς φυσικά να μιλάμε για καταστροφή. Αυτό που θα περίμενα εγώ, θα ήτανε η αγορά από το +2,5% να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, αλλά να κλείσει με μια πιο πειστική άνοδο, για παράδειγμα κέρδη +1 με +1,2%. Οκ επαναλαμβάνω πως δεν ήτανε καταστροφή. Ωστόσο η χθεσινή συμπεριφορά της αγοράς δεν έπεισε και θα περιμένω να δω πως θα συμπεριφερθεί η αγορά σε πιθανές νέες προσπάθειες διάσπασης των αντιστάσεων, ανάλογα βέβαια και με τις εξελίξεις στον πόλεμο στον Ουκρανία». Τα παραπάνω ήτανε το σχόλιο ανθρώπου της αγοράς με τα οποία θα ξεκινήσουμε ….

 

 

Και η συζήτηση συνεχίστηκε, για το υποθετικό σενάριο πως ο πόλεμος τελειώνει άμεσα …. Και τι θα πρέπει να περιμένουμε;   Και ποιό είναι το συμπέρασμα; Φυσικά μακάρια να συμβεί αυτό, αλλά δεν ξέρουμε πόσο εύκολα η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί σχετικά σύντομα στα πρόσφατα υψηλά 7 ετών και τις 970 μονάδες. Όπως είπε και ο άνθρωπος της αγοράς: “θα έχουμε ένα ξεπέταγμα προς τις 900 μονάδες. Ωστόσο πολύ φοβάμαι πως θα κολλήσουμε, όπως τους περισσότερους μήνες του 2021, στη γνωστή ζώνη αντιστάσεων στις 900 – 910 μονάδων”.

 

 

Επαναλαμβάνοντας … Μακάρι να τελειώσει ο πόλεμος .. Το ερώτημα είναι γιατί η αγορά θα κολλούσε; Γιατί απλά το Χ.Α. έχει δείξει αυτά τα τελευταία χρόνια … Πως πολύ πιο εύκολα πέφτει, πολύ πιο δύσκολα ανεβαίνει. Δεύτερον και το πιο βασικό. Γιατί θα υπάρχει ένα πρώτο θετικό σοκ στις αγορές, αλλά μετά θα φανούνε τα προβλήματα που αφήνει πίσω ο πόλεμος, συν αυτά που ήδη υπήρχανε. Θυμίζουμε κάτι πολύ βασικό. Πως οι διεθνείς αγορές είχαν αρχίσει να διορθώνουνε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και γενικά πως το 2022 αναμένεται να είναι μια αρκετά δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

 

 

Πάμε τώρα στον ταλαίπωρο χρηματιστηριακά ΟΛΠ, ο οποίος εδώ και περίπου 1 χρόνια βρίσκεται σε πλάγιο-καθοδική κίνηση. Και ξέρετε πως τον θεωρούμε πολύ φτηνό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η εταιρεία λοιπόν ανακοίνωσε χθες ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας, πετυχαίνοντας από το 2021, το στόχο που είχαμε θέσει στο GFF για την ερχόμενη 3ετία. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα …. Στις τρέχουσες τιμές, έχει ένα P/E Ratio (2021) στο 10,7 …. Ελάχιστο δανεισμό ….. Και ταμείο 135εκ ευρώ με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στα 392εκ ευρώ + μερισματική απόδοση 4%, με προοπτικές και για επιστροφή κεφαλαίου λόγω του ταμείου …. Έχοντας προειδοποιήσει πως η μετοχή θα μιζέριαζε, λόγω και της παρουσίας μεγάλου ξένου πωλητή.  Με τέτοια νούμερα πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως η μετοχή είναι φτηνή, με fair value τουλάχιστον μέχρι τα 21-22 ευρώ!!

 

 

Βέβαια πρέπει να αναφερθούμε και στην απόφαση του ΣτΕ. Σίγουρα είναι μια αρκετά αρνητική εξέλιξη που δεν περίμενε η εταιρεία. Ωστόσο εμείς δύο πράγματα έχουμε να πούμε. Πρώτον πως τίποτα δεν έχει τελειώνει για το επενδυτικό πλάνο, αφού θα πρέπει να δούμε την τελική απόφαση και αν μπαίνει γενικό στοπ στις επενδύσεις ή ζητούνται αλλαγές και κυρίως περιβαλλοντολογικές μελέτες. Κάτι το οποίο θα φέρει το project πίσω, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης στο τέλος θα γίνει. Δεύτερον,  εμείς θα θυμίσουμε πως τα παραπάνω μεγέθη επιτεύχθηκαν χωρίς τις συγκεκριμένες επενδύσεις και η μετοχή είναι στις τρέχουσες τιμές αρκετά φτηνή.

 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum