| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 16/05/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Περιμένοντας και το είχαμε γράψει την τελευταία αντίδραση, στο ίδιο μοτίβο με αυτό που είχαμε ξεκινήσει τις προηγούμενες, θα ξεκινήσουμε και τη νέα εβδομάδα. Με τις αγορές να βρίσκονται σε ένα ξεκάθαρο πτωτικό trend, επαναλαμβάνουμε αυτό που συνεχώς φωνάζουμε εδώ και καιρό. Πως μόνο – αλλά μόνο μετά από μια είδηση ΣΟΚ μπορούμε να μιλήσουμε για νέα δεδομένα, αν και αυτή η είδηση δεν είναι κάτι που φαίνεται αυτή τη στιγμή.  Και όπως έχουμε κάνει και άλλες φορές, δίνοντας πιθανότητες. Θα λέγαμε 70-30% οι αγορές έχουνε και άλλο κάτω, δίνοντας πρώτα μια αντίδραση … και μετά πάλι κάτω (με ενδιάμεσες αντιδράσεις) …
 

 
Τώρα στους δείκτες της MSCI, θα χαρακτηρίζαμε πολύ θετική είδηση την είσοδο της ΕΤΕ και της Μυτιληναίος στο μεγάλο δείκτη. Βέβαια η χρηματιστηριακή συμπεριφορά που είχανε την Παρασκευή (κλείνοντας σε πολύ μεγάλη απόσταση από το υψηλό ημέρας) δείχνει πόσο προβληματική είναι η κατάσταση συνολικά στην αγορά, με μεγάλους ξένους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις ανακοινώσεις για να πουλήσουνε στα πρωινά υψηλά ημέρας. Τώρα βέβαια να μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Πως η είσοδος των δύο αυτών μετοχών στον MSCI Greece Index θα φέρει εισροές στις δύο μετοχές, ταυτόχρονα όμως θα επηρεαστούνε οι μετοχές που ήδη συμμετέχουνε στο δείκτη (ΟΤΕ 27,10%, Alpha Bank 15,61%, ΟΠΑΠ 19,36%, Eurobank 16,74%, ΔΕΗ 10,36% και Jumbo 10,84%), αφού επί της ουσίας το μεγαλύτερο μέρος των εισροών στις δύο μετοχές θα είναι εκροές από τις υπόλοιπες μετοχές!!  Και αυτό να μην το παραβλέπουμε, παρακολουθώντας πως θα συμπεριφερθούνε οι μετοχές αυτές, πιθανόν με τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.
 

 
Παράλληλα να μην ξεχνάμε πως οι δύο μετοχές (ETE, Μυτιληναίος) αφαιρούνται από τον MSCI GREECE SMALL CAP (STRD), στον οποίο συμμετέχει σχεδόν το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 πλην αυτών που είναι στο μεγάλο MSCI. Και όπως καταλαβαίνουμε σε αυτήν την περίπτωση, η μεταφορά των δύο εταιρειών – μετοχών στο μεγάλων δείκτη, θα φέρει κάποιες εισροές στις άλλες μετοχές που παραμένουνε στο δείκτη, αφού πλέον την ίδια πίττα τη μοιράζονται πλέον λιγότερες μετοχές.
 

 
Και αφού πιάσαμε τους δείκτες της Morgan Stanley για να καταλάβουμε το χάλι του ελληνικού χρηματιστηρίου τα τελευταία χρόνια, αξίζει κανείς να δει το παρακάτω διάγραμμα. Σε αυτό υπάρχει σύγκριση μεταξύ της επίδοσης του MSCI Greece και των δύο πιο βασικών δεικτών σύγκρισης, του MSCI Emerging Markets (δηλαδή του δείκτη των αναδυομένων αγορών) και του παγκόσμιου MSCI από το 2007 μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό, για την ακρίβεια εντυπωσιακό πως ο MSCI Greece βρίσκεται στο μόλις 3% με τους άλλους δύο δείκτες να βρίσκονται στο 226% και 158% αντίστοιχα. Και νομίζουμε πως οι παραπάνω διαφορές στις αποδόσεις τα λένε όλα για το χάλι του Χ.Α. εδώ και περίπου 15 χρόνια, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει, πάντα με βάση τα επίσημα στατιστικά, τη χειρότερη απόδοση στον πλανήτη.

  

 

 

 
Επιστρέφοντας και κλείνοντας με την κατάρρευση των ψηφιακών  νομισμάτων, άλλα και του Nasdaq. Έχοντας προειδοποιήσει στο GFF, συμφωνούμε απόλυτα με την αναφορά που έκανε η Bank of America, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com, με πραγματικά πάρα πολλές ομοιότητες.

 

Για την ιστορία, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America:
 
Το κραχ στα κρυπτονομίσματα και τις κερδοσκοπικές τεχνολογικές μετοχές αρχίζει να θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας του dot com και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και οι επενδυτές αρχίζουν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς πλέον πουλάνε αδιακρίτως ακόμα και τις επενδύσεις που αγαπούσαν, διαπιστώνει η Bank of America. Όμως έχουν πιάσει οι αγορές πάτο; Ο οίκος απαντά αρνητικά.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum