| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 18/05/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Κάναμε μίνι – poll σε δύο κατηγορίες επενδυτών …. Πάμε να ξεκινήσουμε με τους επαγγελματίες – επαγγελματίες, δηλαδή ανθρώπους που δουλεύουνε σε χρηματιστηριακές (χρηματιστηριακό τμήμα), αναφορικά με το τι βλέπουμε τις επερχόμενες εκλογές. Στους 10 λοιπόν που ρωτήσαμε, οι 9 απάντησαν πως βλέπουνε τη ΝΔ πρώτο κόμμα, με τη μέση εκτίμηση να κάνει λόγο για μια διαφορά περίπου 4 με 5%. Πάντως από τους 9 που βλέπουνε ΝΔ πρώτο κόμμα, μόλις 3 βλέπουνε (στις δεύτερες εκλογές) αυτοδυναμία της ΝΔ…
 

 
Τώρα ρωτήσαμε και 10 γνωστούς μας που ασχολούνται πάρα πολλές ώρες την ημέρα με το χρηματιστήριο και ας μην είναι επίσημα επαγγελματίες του κλάδου. Σε αυτήν την κατηγορία, 7 στους 10 βλέπουνε πρωτιά της ΝΔ, με μέση διαφορά περίπου στο ίδιο, 5 με 5,5%.  Όσον αφορά την αυτοδυναμία, τη βλέπουνε από τους 7 οι 4. Τώρα για τους 3 στους 10 που βλέπουνε νίκη Σύριζα, προβλέπουνε οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ή μιας μορφής οικουμενικής κυβέρνησης μέχρι να ξανά γίνουνε εκλογές.
 

 
Τώρα πλησιάζοντας στις εκλογές. Αν θυμηθούμε μια έκθεση από τις τελευταίες των ξένων οίκων. Είναι τα όσα είχε γράψει ο οίκος Fitch. Η Νέα Δημοκρατία δε θα μπορέσει να διατηρήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, πιθανότατα με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το κεντρικό σενάριο της Fitch Solutions  για τις ελληνικές εκλογές, στο οποίο οι αναλυτές του οίκου δίνουν πιθανότητες 60%. Αντίστοιχα, δίνουν πιθανότητες 30% σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και 10% σε μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το κεντρικό σενάριο της Fitch Solutions, δηλαδή αυτό του συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αν και με συμβιβασμούς.
 
«Τα δύο κόμματα σχημάτισαν συνασπισμό στο παρελθόν, το 2012 και το 2015, δημιουργώντας ένα προηγούμενο επιτυχημένης συνεργασίας τους», σημειώνουν οι αναλυτές. «Ωστόσο, η τελευταία συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ και το πρόσφατο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεγαλύτερη μόχλευση για να αναγκάσει τη ΝΔ να κάνει παραχωρήσεις πολιτικής», προσθέτουν (προσωπικά εμείς αυτό δεν το πιστεύουμε).
 
Έτσι, εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, θα σημειωθεί αύξηση των κρατικών δαπανών σε κοινωνικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η υγεία, καθώς και αντιστροφή  πρόσφατων ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν από τη ΝΔ.  
 
Το 2ο σενάριο, αυτό της αυτοδυναμίας της ΝΔ προβλέπει συνέχιση των πολιτικών στο ίδιο μονοπάτι που ακολουθείται και σήμερα.
 
Όσο για το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ (αυτό προσωπικά σχεδόν το αποκλείουμε), η Fitch Solutions εκτιμά ότι θα φέρει αυξημένες ανησυχίες των επενδυτών, καθώς ο κίνδυνος απόκλισης από το σημερινό μονοπάτι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας θα ενισχυθεί.
 

 
Στις MEZZ τώρα, δημιουργήθηκε πάλι τελευταία ένα πρόβλημα. Όπως αναφέρονταν σε σχετικά δημοσιεύματα, απόφαση που βάζει «φρένο» στους πλειστηριασμούς των funds εξέδωσε δικαστήριο καθώς οι δικαστές έλαβαν υπόψιν τη νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια. Η απόφαση αφορά πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας της εγγυήτριας επιχειρηματικού δανείου που έλαβε ανώνυμη εταιρεία.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Mega, κρίθηκε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και του servicer πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που έχει συναφθεί.
 
Έτσι, ακυρώθηκε η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας της εγγυήτριας επιχειρηματικού δανείου που έλαβε μία ανώνυμη εταιρεία και αποπλήρωσε το 75% του δανείου.
 
Η εγγυήτρια δεν μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό και το fund αποπειράθηκε να κατασχέσει το ακίνητό της, το οποίο ήταν και πρώτη κατοικία.
 
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο στην εν λόγω υπόθεση έκρινε πως δεν γίνεται ο servicer να μπορεί με ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο να κάνει δικαστικές ενέργειες.
 
Ψάξαμε αρκετό το συγκεκριμένο θέμα. Καταλήξαμε πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι τόσο σοβαρή. Πως ναι μεν θα υπάρχουνε τέτοια ζητήματα στον κλάδο, όπου κακά τα ψέματα τα πράγματα είναι σύνθετα. Αλλά επί της ουσίας η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν ανησυχεί τους τις εταιρείες.
 

 
Έτσι και αλλιώς, θα προσθέσουμε πως τα μερίσματα που ήδη εισπράττουνε οι ΜΕΖΖ ως κουπόνια, γίνονται χωρίς πλειστηριασμούς. Έχουμε γράψει πως ο κλάδος παρά το τεράστιο ρίσκο που έχει, έχει αρκετό ενδιαφέρον, ειδικά για τους πιο risky επενδυτές. Είχαμε αναφέρει και προσφάτως, σταθερά πρώτη μας επιλογή η Phoenix Vega Mezz, έχοντας παράλληλα σχετικά θετική άποψη και για Galaxy και δευτερευόντως ΣΑΝΜΕΖΖ.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum