| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/04/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Πάμε να ξεκινήσουμε με σχόλιο ανθρώπου της αγοράς: “Από την πρώτη ημέρα που δημοσιεύτηκαν οι εκθέσεις που έλεγαν πως υπάρχουνε πιθανότητες αναβάθμισης από τον οίκο S&P την ερχόμενη Παρασκευή. Είχαμε πει πως ήτανε η καλύτερη είδηση στο καλύτερο timing, για να αναχαιτιστούνε τα τότε προβλήματα. Και ότι και αν γίνονταν, πως η αγορά έβρισκε ένα καλό story να κρατηθεί. Κάπως έτσι είχαμε το ανοδικό σερί των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, που έφεραν την αγορά από τις 1.000 στις περίπου 1.120 μονάδες. Ποιο όμως μπορεί να είναι το πρόβλημα από εδώ και τώρα; Σήμερα είναι Τετάρτη και έχουμε ακόμη δύο ημέρες να κρατήσει η προσδοκία της αναβάθμισης. Το πιθανότερο όμως είναι αυτή να μη συμβεί. Χωρίς όμως αναβάθμιση και μετά το πρόσφατο ράλι της αγοράς, δεν ξέρω πόσο υψηλά μπορεί να πάει αυτή η αγορά. Για την ακρίβεια δεν ξέρω αν μπορεί να συντηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα, όσο και αν πάντα μιλάμε για μια πλήρως θετική τάση”.
 

 
Φυσικά υπάρχει κάτι που δε θα πρέπει να παραλείπουμε. Την ερχόμενη Δευτέρα έχουμε 21/04 και σιγά – σιγά η συζήτηση γύρω από τις εκλογές μπαίνει για τα καλά στην εξίσωση της πορείας του χρηματιστηρίου … Αν λοιπόν δεν έχουμε αναβάθμιση και μπαίνοντας και στην τελική ευθεία για τις εκλογές και με την αγορά στα υψηλά της ….. Ο προβληματισμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Δε λέμε πως ντε και καλά η αγορά θα καταρρεύσει. Δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο. Αλλά το ενδεχόμενο ενός pull back μέχρι την πολύ γνωστή μας ζώνη στα επίπεδα των 1.060 – 1.040 μονάδων δε μπορεί να αποκλειστεί.
 

 
Βέβαια είπαμε πως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποκλειστεί μια αναβάθμιση. Δεν το πιστεύουμε, αλλά δε μπορεί να αποκλειστεί. Αν είχαμε την έκπληξη, σίγουρα το Χ.Α. θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα και των πρόσφατων υψηλών των 1.140 – 1.150 μονάδων, που είναι και υψηλά περίπου 8+ ετών. Βέβαια ακόμη και στο σενάριο της αναβάθμισης, δεν ξέρουμε μήπως ισχύσει ο κανόνας αγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση, λέγοντας και πάλι πως σιγά – σιγά μπαίνουνε για τα καλά στην εξίσωση οι εκλογές.
 

 
Τώρα όσον αφορά τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, πάμε να δούμε τα όσα αναφέρονταν σε σχετικό ρεπορτάζ, αναφορικά με τις επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας.
 
Εάν δεν έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση στις 21 Απριλίου, τότε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους που πρόκειται να ανακοινωθούν πέντε αξιολογήσεις, η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να προκύψει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

Εφόσον υπάρξουν δύο αναβαθμίσεις από τον οίκο Fitch, αρχικά στις 9 Ιουνίου και στη συνέχεια την 1η Δεκεμβρίου.
 
Αν ο καναδικός οίκος DBRS που βαθμολογεί την οικονομία ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στις 8 Σεπτεμβρίου.
 
Αν η Standard and Poors επιλέξει να αναβαθμίσει τη χώρα στις 20 Οκτωβρίου ,αφού έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.
 
Στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη και η ανακοίνωση της αξιολόγησης του οικου Moodys, που είναι ο πιο αυστηρός καθώς βαθμολογεί στην κλίμακα Ba3, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Μάλιστα, αυτή η βαθμολογία είχε δοθεί το Νοέμβριο του 2020 και από τότε δεν έχει αλλάξει.
 

 
Θα κλείσουμε με την Phoenix Vega Mezz, αυτήν την τόσο risky περίπτωση την οποία έχουμε πει πως παρακολουθούμε στενά. To ξανά λέμε πως αν καταφέρει να συνεχίσει να εισπράττει τα κουπόνια που εισπράττει, η αγορά δεν έχει αντιληφθεί πως ως Fair Value μπορεί να είναι αν ακόμη και τριπλάσιο (άντε 2,5 φορές) από το χθεσινό κλείσιμο και τα 0,0485 ευρώ, +5,90%.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum