| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/04/24

 

"Μας ακούνε..."

 
Μετά από 3 σερί πολύ κακές συνεδριάσεις, χθες και προχθές είχαμε μια προσπάθεια αντίδρασης της αγοράς …. Κλισέ η λέξη κρίσιμη, αλλά τέτοιες είναι η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις. Γιατί; Η αγορά κινδυνεύει να χάσει τις γνωστές κρίσιμες στηρίξεις στις 1.190 – 1.170 μονάδες, στα όρια των οποίων επέστρεψε μετά τη διήμερη άνοδο. Εδώ το ερώτημα είναι. Κάνει μια δειλή προσπάθεια να επιστρέψει υψηλότερα τους … Δε θα επιτύχει και η αγορά θα γυρίσει και θα πάει για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, προς τις 1.330 ή και 1.300 μονάδες. Ή θα καταφέρει, όπως έκανε και προσφάτως, να επιστρέψει υψηλότερα τους και υψηλότερα των 1.400 μονάδων. Μια επιστροφή που θα ήτανε εξαιρετικό νέο για την αγορά μας.
 
Με το παραπάνω δικό μας σχόλιο θα ξεκινήσουμε ….. Περιμένοντας την απάντηση που θα μας δώσει το ίδιο το ταμπλό…
 

 
Αν θα σχολιάζαμε κάτι  με αφορμή τα τελευταία προβλήματα και την πτώση της αγοράς …. Αυτό είναι πως για ακόμη μια φορά φέτος στο δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος έχουμε “περίεργα” περιστατικά (τα όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή) και προβλήματα στην αγορά μας …. Συνήθως τα ακόμη πιο περίεργα (Covid, Πόλεμος στην Ουκρανία κ.α.) συμβαίνουνε Μάρτιο. Αλλά όπως συνεχώς φωνάζουμε, γενικά το δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος είναι ένα συνολικά μίζερο δίμηνο, κρύβοντας περίεργα περιστατικά …. Σε ένα μικρό βαθμό έστω, αν και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούνε τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει και φέτος. Βέβαια θα συστήσουμε ψυχραιμία, αφού τέτοιες κρίσεις υπάρχουνε σχεδόν κάθε χρόνο. Και η εμπειρία έχει δείξει πως οι επενδυτές τελικά κάνουνε λάθος κινήσεις …. Αφού παρασύρονται από το φόβο, πουλώντας τις μετοχές τους είτε στο τέλος μιας κρίσης, που ο πανικός χτυπάει κόκκινο. Είτε πουλώντας και μην αγοράζοντας παρά μόνο όταν τα πράγματα έχουνε ηρεμήσει και οι τιμές είναι αισθητά υψηλότερες. 
 

 
Έχει ξεχαστεί τώρα και θα λέγαμε πως αυτή τη φορά ασχολούμαστε πολύ λιγότερο από άλλες φορές. Αλλά σήμερα έχουμε και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P …… Είναι ενδιαφέρον πως οι πληροφορίες συγκλίνουνε πως θα έχουμε αναβάθμιση, αν και προσωπικά δεν το περιμένουμε, χωρίς να το αποκλείουμε ….  Μακάρι όμως να έλθει μια αναβάθμιση. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι σημαντικά, έχοντας χαρακτηριστικά γράψει πως πλέον η χώρα μας βρίσκεται σε άλλη φάση, με την ελληνική οικονομία να μη βρίσκεται στα χρόνια της κρίσης που κρεμόμασταν από μια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας …..
 

 
Να θυμίσουμε επί του θέματος και τα όσα είπε πριν μερικές ημέρες η Societe Generale, η οποία είχε χαρακτηρίσει πιθανή την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον S&P στις 19 Απριλίου (δηλαδή σήμερα), δηλώνοντας παράλληλα αγοραστής (Long) στα ελληνικά ομόλογα. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά είχε γράψει η Societe Generale και αυτό, όπως αναφέρει, θα έρθει κόντρα στη γενική εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου οι εκτιμήσεις για τις αξιολογήσεις των αξιόχρεων δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, γεγονός που οδηγεί τη γαλλική τράπεζα να συστήσει θέση long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των βελγικών.
 

Όπως είχε γράψει η Societe Generale, τα spreads των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων άρχισαν να διευρύνονται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μήνες αξιοσημείωτης πτώσης. Ενώ το κλίμα κινδύνου παραμένει θετικό και τα πιστωτικά περιθώρια είναι σε γενικές γραμμές σταθερά, η προσοχή της αγοράς φαίνεται να στρέφεται στα θεμελιώδη στοιχεία των ευρωπαϊκών ομολόγων (EGB) ενόψει ορισμένων βασικών αξιολογήσεων το 2ο τρίμηνο του έτους.
 

 
Είπαμε και χθες πως αν και τη θεωρούμε αρκετά φτηνή, η πορεία της μετοχής μας έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη, περιμένοντας να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή το επόμενο διάστημα. Αναφερόμαστε στον ΑΔΜΗΕ, που σίγουρα δε μας άρεσε το χθεσινό -0,23%, αν και υπάρχει ως δικαιολογία το προχθεσινό +5%. Υπάρχει όμως κάτι που μας άρεσε και μάθαμε χθες. Πως τα καλά αποτελέσματα έβαλαν τη μετοχή στο κάδρο δύο σοβαρών ξένων funds. Το ένα ειδικά το γνωρίζουμε προσωπικά 😊 Ευχόμαστε λοιπόν (και υπάρχουνε πιθανότητες αυτή τη φορά) αυτό το ενδιαφέρον να οδηγήσει στην υπέρβαση, με επόμενο στόχο την επιστροφή υψηλότερα των 2,23 – 2,25 ευρώ, μια διάσπαση που θα μπορούσε ουσιαστικά να ξεμπλοκάρει τη μετοχή.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum