| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 19/09/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Συζητούσαμε στο GFF τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Παρασκευής με τις αναδιαρθρώσεις δεικτών και γενικά έγιναν κατά την προηγούμενη κακή εβδομάδα  για τις διεθνείς αγορές. Δε θα σας πούμε λοιπόν ψέματα. Με αγωνία περιμένουμε την καινούργια εβδομάδα και γενικά το επόμενο διάστημα. Γιατί; Κατά κοινή ομολογία η αγορά μας κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει σχετικά κρατήσει. Δε λέμε πως τα έχει πάει καλά. Αλλά όλοι παραδέχονται πως έχει κρατήσει. Με ενδιαφέρον λοιπόν θα περιμένουμε να δούμε αν αυτό είχε να κάνει με τις αναδιαρθρώσεις δεικτών, οι οποίες όλο το τελευταία διάστημα έβγαζαν αγορές στα χαρτιά του FTSE 25 και για αυτό αποδείχθηκαν προεξοφλημένες στις επιμέρους μετοχές, με τις περισσότερες που είχανε τις περισσότερες εισροές τελικά έπεσαν. Γιατί δυστυχώς αν η αγορά μας κρατούσε για αυτό το λόγο, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας πως με την ολοκλήρωση του rebalancing εύκολα μπορούμε να βρεθούμε σημαντικά χαμηλότερα.

 

Πολύ χαλαρή η χθεσινή συνεδρίαση, με χαμηλούς τζίρους. Ξέρετε ποιό ήτανε το αστείο με το οποίο γέλαγαν όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία. Οι αναφορές του Α. Τσίπρα για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας. Για να είμαστε ειλικρινείς, επί της ουσίας αρκετά λίγοι ασχολήθηκαν με αυτές τις αναφορές …. Και όσοι το έκαναν, το έκαναν γελώντας, με ειρωνικά σχόλια και αναφορές στις ένδοξες στιγμές του 2015.

 

Το πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη η επενδυτική κοινότητα τον Α. Τσίπρα, νομίζουμε πως απαντήθηκε χθες από το ταμπλό. Παρά τις πρωινές απώλειες (ειδικά στη ΔΕΗ), από τις μετοχές του FTSE 25 στις 3 πρώτες σε άνοδο μετοχές ήτανε η ΕΤΕ και η ΔΕΗ. Ηχηρή νομίζουμε η απάντηση της επενδυτικής κοινότητας στο κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα 5 χρόνια!!
 
Για το θέμα πάντως, το πιο εύστοχο σχόλιο έκανε ο υπεύθυνος του GFF. «Ποιες κρατικοποιήσεις; O A. Tσίπρας και η κυβέρνηση Σύριζα έκανε το 2015 τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση στην ιστορία της χώρας. Για την ακρίβεια πούλησε σε μηδενική αξία το ποσοστό του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες. Για όποιον δε θυμάται και δυστυχώς είναι οι περισσότεροι. Μετά τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, επί της ουσίας οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στα όρια τεχνικής χρεοκοπίας. Και κάπως έτσι και σε τιμές για παράδειγμα 0,02 ευρώ (όπως είχε συμβεί στην ΕΤΕ) οδηγηθήκαμε στην ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015, με το πλήρες dilution των παλαιών μετόχων. Και ποιος ήτανε ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών; Το ελληνικό δημόσιο μέσω των ποσοστών που είχε αποκτήσει το ΤΧΣ από τις προηγούμενες δύο ανακεφαλαιοποιήσεις. Η ιστορική λοιπόν διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σύριζα του Α΄ εξαμήνου του 2015, με αποκορύφωμα τα capital controls, κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα. Και φτάσαμε στις ΑΜΚ στο τέλος του 2015, με το ελληνικό δημόσιο να βλέπει τα ποσοστά του (80 και 85%) να πέφτουνε στο 20, 30 και 40%. Βέβαια το χειρότερο ήτανε πως για αυτήν την ιστορική αποκρατικοποίηση, το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε τίποτα».
 
Για όποιον δε θυμάται ή δεν ξέρει και θέλει να θυμηθεί … Το παρακάτω διάγραμμα είναι του τραπεζικού δείκτη και δείχνει τι έγινε το 2015. Ο τραπεζικός δείκτης το 2015 βρέθηκε από τις 41.000 μονάδες προσαρμοσμένη τιμή (το καλοκαίρι του 2016 έγινε reverse split στο δείκτη) στις περίπου 1.000 μονάδες, δηλαδή μια ετήσια πτώση 98%!!!!!
 

 
Το λέμε συνέχεια και θα το επαναλάβουμε και σήμερα ….. Πως η διαγραμματική εικόνα των βασικών χρηματιστηριακών αγορών γίνεται όλο και πιο οριακή. Για την ακρίβεια όλο και πιο άσχημη. Επιμένοντας στον DAX, κρατάμε πως δυστυχώς για ακόμη μια εβδομάδα, αν και το προσπάθησε, δεν κατάφερε να επιστρέψει υψηλότερα των 13.200 – 13.300 μονάδων, χάνοντας μάλιστα, έστω σε ένα βαθμό και την επαφή με αυτά τα επίπεδα (έκλεισε την Παρασκευή στις 12.741 μονάδες). Κρατάμε όμως και κάτι άλλο. Πως την προηγούμενη εβδομάδα και κατά την πτώση της Παρασκευής είχαμε και άνοιγμα gap. Δε λέμε ντε και καλά πως κλείδωσε η νέα πτώση. Ωστόσο για όποιον γνωρίζει τη θεωρία της τεχνικής ανάλυσης, υπάρχει ανησυχία μήπως αυτό το gap σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου πτώσης, δεδομένης και της απομάκρυνσης του δείκτη από τις 13.200  - 13.300 μονάδες ….
 

 
Και κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό. GAP δυστυχώς δεν άνοιξε μόνο στον DAX. GAP άνοιξε και στους άλλους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq… Σταθμίζοντας τα λοιπόν όλα ….. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Χωρίς υπερβολή, τουλάχιστον οριακή, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να έλθει μια μεγάλη διόρθωση ……
 

 
Ήταν κάτι που κατά περιόδους το αναφέραμε …. Τα σταθμίζουμε όλα ….. Και κυρίως με την τάση των διεθνών χρηματιστηρίων να βαραίνει …. Ξέρετε τι χρειαζόμαστε εδώ και τώρα; Μια πολύ θετική είδηση …. Αυτό που κατά καιρούς χαρακτηρίζουμε θετική είδηση ΣΟΚ ….. Χωρίς αυτήν ….. Φοβόμαστε πως αυτή τη φορά οι διεθνείς αγορές δε θα αποφύγουνε την απώλεια των τόσο ισχυρών στηρίξεων στα όρια των οποίων βρίσκονται …
 

 
Θα κλείσουμε επίσης με ένα σχόλιο για ΕΛΠΕ – ΜΟΗ, σε σχέση και με τα όσα αναφέρονται στη στήλη Λεωφόρος Αθηνών και είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες. Λόγω των ιστορικών ζημιών του 2020, ο φόρος που πάει να επιβάλει η Κομισιόν είναι τελείως εσφαλμένος. Είναι άδικος. Ξέρουμε πως αυτό που θα γράψουμε τώρα θα ακουστεί κάπως. Ωστόσο αν είμαστε η διοίκηση των δύο εισηγμένων θα κάναμε ότι μπορούσαμε να μειώσουμε στο σύνολο της χρήσης την τελική κερδοφορία. Και για πρώτη φορά θα πούμε κάτι τέτοιο, ξέροντας πως μπορεί να ακούγεται υπερβολικό. Πως δε θα είχανε άδικο.  
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum