| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 20/09/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Πολύ χαλαρή η χθεσινή συνεδρίαση, με χαμηλούς τζίρους. Ξέρετε ποιό ήτανε το αστείο με το οποίο γέλαγαν όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία. Οι αναφορές του Α. Τσίπρα για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας. Για να είμαστε ειλικρινείς, επί της ουσίας αρκετά λίγοι ασχολήθηκαν με αυτές τις αναφορές …. Και όσοι το έκαναν, το έκαναν γελώντας, με ειρωνικά σχόλια και αναφορές στις ένδοξες στιγμές του 2015.
 

 
Το πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη η επενδυτική κοινότητα τον Α. Τσίπρα, νομίζουμε πως απαντήθηκε χθες από το ταμπλό. Παρά τις πρωινές απώλειες (ειδικά στη ΔΕΗ), από τις μετοχές του FTSE 25 στις 3 πρώτες σε άνοδο μετοχές ήτανε η ΕΤΕ και η ΔΕΗ. Ηχηρή νομίζουμε η απάντηση της επενδυτικής κοινότητας στο κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα 5 χρόνια!!
 

 
Για το θέμα πάντως, το πιο εύστοχο σχόλιο έκανε ο υπεύθυνος του GFF. «Ποιες κρατικοποιήσεις; O A. Tσίπρας και η κυβέρνηση Σύριζα έκανε το 2015 τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση στην ιστορία της χώρας. Για την ακρίβεια πούλησε σε μηδενική αξία το ποσοστό του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες. Για όποιον δε θυμάται και δυστυχώς είναι οι περισσότεροι. Μετά τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, επί της ουσίας οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στα όρια τεχνικής χρεοκοπίας. Και κάπως έτσι και σε τιμές για παράδειγμα 0,02 ευρώ (όπως είχε συμβεί στην ΕΤΕ) οδηγηθήκαμε στην ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015, με το πλήρες dilution των παλαιών μετόχων. Και ποιος ήτανε ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών; Το ελληνικό δημόσιο μέσω των ποσοστών που είχε αποκτήσει το ΤΧΣ από τις προηγούμενες δύο ανακεφαλαιοποιήσεις. Η ιστορική λοιπόν διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σύριζα του Α΄ εξαμήνου του 2015, με αποκορύφωμα τα capital controls, κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα. Και φτάσαμε στις ΑΜΚ στο τέλος του 2015, με το ελληνικό δημόσιο να βλέπει τα ποσοστά του (80 και 85%) να πέφτουνε στο 20, 30 και 40%. Βέβαια το χειρότερο ήτανε πως για αυτήν την ιστορική αποκρατικοποίηση, το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε τίποτα».
 

 
Για όποιον δε θυμάται ή δεν ξέρει και θέλει να θυμηθεί … Το παρακάτω διάγραμμα είναι του τραπεζικού δείκτη και δείχνει τι έγινε το 2015. Ο τραπεζικός δείκτης το 2015 βρέθηκε από τις 41.000 μονάδες προσαρμοσμένη τιμή (το καλοκαίρι του 2016 έγινε reverse split στο δείκτη) στις περίπου 1.000 μονάδες, δηλαδή μια ετήσια πτώση 98%!!!!!

 

 
Το είχε γράψει χθες η στήλη Λεωφόρος Αθηνών. Και φάνηκε για ακόμη μια φορά τη Δευτέρα. Πως πραγματικά μεγάλο μέρος των εντολών έρχεται από το εξωτερικό και κυρίως το Λονδίνο (Citi) και τη Νέα Υόρκη. Έτσι λοιπόν σε μια ακόμη αργία στο Λονδίνο, οι τζίροι μειώθηκαν σημαντικά, με 26εκ ευρώ καθαρό τζίρο χθες. Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει σήμερα. Αλλά σίγουρα μόνο τυχαία δεν ήτανε η μείωση του τζίρου με την αργία στο Λονδίνο.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum