| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 21/04/22

 

"Μας ακούνε..."

 

Έχουμε ιδιαίτερους λόγους να ξεκινήσουμε με τα του ΟΛΠ λόγω των ανθρώπων από τους οποίους προέρχονται κάποιες πληροφορίες. Στο τρίγωνο λοιπόν ΟΛΠ - Κινέζοι - HELIKON INVESTMENTS LTD (έχει το 5,37% του ΟΛΠ), οι πληροφορίες επιμένουνε πως είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον Μαρινάκη να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του μεγάλου λιμανιού της χώρας, αποκτώντας το 5,37% που κατέχει το Helikon Investments. Όπως ουσιαστικά αναφέραμε είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι που επιβεβαιώνουνε αυτές τις πληροφορίες είναι καλοί γνωστές των πραγμάτων. Προσωπικά δεν ξέρουμε τι από όλα αυτά ισχύει. Αυτό που ξέρουμε και έχουμε γράψει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό είναι πως ο ΟΛΠ είναι φτηνός στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Κατά την άποψη μας στο GFF, το fair value του ΟΛΠ είναι αισθητά υψηλότερα των 20 ευρώ…. Και εμάς αυτό είναι που μας νοιάζει. Τώρα αν έλθει και κάποιο deal που θα ξυπνήσει νωρίτερα τη μετοχή, φυσικά και καλοδεχούμενο.

 

 

Σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Χθες μας ρώτησε κάποιος για μια από τις εισηγμένες του κλάδου της πληροφορικής. Και πήγαμε να δούμε τις λογιστικές καταστάσεις της, έτσι για ένα refresh των οικονομικών της μεγεθών. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Είδαμε επίτηδες την εταιρεία ορκωτών που υπογράφει τις λογιστικές καταστάσεις. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν ενθουσιαστήκαμε. Για την ακρίβεια προβληματιστήκαμε και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε.

 

 

Να σχολιάσουμε και μια άλλη εισηγμένη. Τον Ελλάκτωρα όπου γενικά γράφθηκαν στα περισσότερα site αρκετά καλά σχόλια για τα ετήσια αποτελέσματα του 2021. Συζητούσαμε εδώ στο GFF τα αποτελέσματα και δυστυχώς δε μπορούμε να συμφωνήσουμε. Σίγουρα θετική εξέλιξη η καλή αύξηση του EBITDA στα 165εκ ευρώ από 34,5εκ ευρώ. Ωστόσο η εισηγμένη συνεχίζει να παράγει ζημίες (77εκ ευρώ το 2021). Και μιλάμε για μια εισηγμένη με συνολικές υποχρεώσεις 2,5δις ευρώ την ώρα που τα ίδια κεφάλαια είναι μόλις 286εκ ευρώ. Και είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε πως τα οικονομικά της εταιρείας είναι πολύ προβληματικά. Μάλιστα η όλη κατάσταση γίνεται ακόμη πιο προβληματική δεδομένων και των σχέσεων μεταξύ των μετόχων.

 

 

Συνεχίζοντας με τον Ελλάκτωρα και αν και δεν λέμε αύριο ή την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο με βάση τη χρηματοοικονομική δομή που έχει ο όμιλος, δίνουμε πάνω από 60-70% πιθανότητες, μέχρι το τέλος της χρήσης του 2023 η εισηγμένη να έχει χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, με ΑΜΚ. Επαναλαμβάνουμε πως οι συνολικές υποχρεώσεις διαμορφώνονται στα 2,5δις ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα μόλις 286εκ ευρώ, με τον μεγαλύτερο δείκτη συνολικών υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια μεταξύ των εισηγμένων του FTSE 25.

 

 

Είχαμε χθες ένα μικρό δικό μας σχόλιο για τον ΑΔΜΗΕ και το κακό 4ο τρίμηνο (σε μεγάλο βαθμό για έκτακτους λόγους). Πάμε όμως να δούμε και τα όσα έγραψε πριν από μερικές ημέρες στη σελίδα του για τα θεμελιώδη των εισηγμένων του Χ.Α. στο Facebook και ο Β. Κοκκότης.

 

Ειδικότερα:

 

Χθες ανακοινωσε οικονομικα στοιχεια 4 τριμηνου 2021 ο ΑΔΜΗΕ, τα οποια στο πρωτο ακουσμα ηταν τραγικα. μεγαλη μειωση καθαρων κερδων μετα φορων κ εξισου μεγαλη μειωση στο μερισμα που θα δωσει η εταιρεια. αρνητικη εξελιξη, χωρις αμφιβολια. Απο κει κ περα, διαβαζοντας τις οικονομικες καταστασεις αυτα που τραβηξαν την προσοχη μου ειναι τα εξης:

 

Στο 4 τριμηνο , στο οποιο εγινε κ το πατατρακ, η εταιρεια παρουσιαζει οριακη μειωση εσοδων, αντι για αυξηση.αυτο εγινε γιατι 4 εκ ευρω μεταφερονται ως εσοδο για τη χρηση του 2023 κ επιπλεον η ΡΑΕ(ρυθμιστικη αρχη ενεργειας ) εχει καθυστερησει να εκκαθαρισει διαφορα εργα απο τα οποια ο ΑΔΜΗΕ θα εχει εσοδα.τα εσοδα αυτα το 2020 ηταν της ταξης των 10 εκ ευρω.

 

ποσα θα ηταν τωρα αν δεν ειχε αργησει η εκκαθαριση δεν ξερουμε.

 

Οπως κ να εχει ομως, στη χρηση του 2021 δεν εχουν υπολογιστει εσοδα αρκετων εκ ευρω, τα οποια ομως θα φανουν στις απομενες 2 χρησεις.με βαση αυτο , η εικονα ειναι λιγο χειροτερη απ το αναμενομενο για την χρηση του 2021, θα ειναι ομως λιγο καλυτερη τις επομενες χρησεις που θα προστεθουν τα εσοδα αυτα.

 

Πολυ καλυτερη ειναι η εικονα στους υπολοιπους τομεις.

 

το κυκλοφορουν ενεργητικο ειναι 514 εκ ευρω κ οι βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις 360 εκ ευρω. το αποτελεσμα ειναι θετικο κατα 154 εκ ευρω, οταν στο 9μηνο ηταν θετικο κατα 116 εκ ευρω.

 

Ο καθαρος δανεισμος στα 664 εκ ευρω, απο 656 εκ ευρω στο 9μηνο.σχεδον αμεταβλητος δηλαδη.

 

κ αυτο παρα το γεγονος πως στο 4 τριμηνο ο ΑΔΜΗΕ υλοποιησε σχεδον το 41% των συνολικων ετησιων επενδυσεων του.

 

τα ιδια κεφαλαια ειναι το 42,4% των συνολικων επενδεδυμενων κεφαλαιων, οταν στο 9μηνο ηταν στο 43,6%.

 

μικρη μειωση με βαση πως η εταιρεια στο 4 τριμηνο προχωρησε σε μεγαλες επενδυσεις.

 

Στη χρηση του 2021 το επιτρεπομενο εσοδο ηταν με ποσοστο 6,3% πανω στην περιουσιακη βαση της εταιρειας.

 

Η εταιρεια δεν προχωρησε σε νεα αναπροσαρμογη του παγου ενεργητικου της . η τελευταια μεγαλη αναπροσαρμογη ηταν στο τελος του 2019.

 

Η επομενη μαλλον θα ειναι στο τελος του 2024.

 

Στα 3,08 η λογιστικη αξια της μετοχης.

 

Τις οικονομικες καταστασεις υπογραφει η Ernst & Young, πραγμα που σημαινει πως τα οικονομικα στοιχεια ειναι αξιοπιστα.

 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum