| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 22/05/24

 

"Μας ακούνε..."

 
Ξεκινάμε με λίγο σεναριολογία …. Αν δεν υπήρχε το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg για το ενδιαφέρον της Eurobank για τη βουλγαρική FIB, αν και ανεπίσημα το διαψεύδει η τράπεζα …. Δε θα το κάναμε …. Ασχέτως του ενδιαφέροντος ή όχι της Eurobank για τη FIB. Αυτό που ξέρουμε είναι πως εδώ και σχετικά καιρό η τράπεζα δουλεύει μια σχετική μεγάλη εξαγορά τράπεζας (για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών) … Μια σχετικά μεγάλη εξαγορά σε χώρα μάλιστα που σχετικά αποτελεί έκπληξη …. Δε λέμε πως το deal θα κλείσει σίγουρα. Αλλά γνωρίζουμε πως είναι σε αρκετά καλό δρόμο, χωρίς να αποκλείονται εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Μια Eurobank για την οποία έτσι και αλλιώς συνεχίζουμε να έχουμε πολύ θετική άποψη, έχοντας τη μετοχή της μαζί με τη μετοχή της ΕΤΕ εδώ και πολύ καιρό πρώτες μας επιλογές από τον τραπεζικό κλάδο …
 

 
Για την ιστορία …… Η Eurobank Bulgaria και η Unicredit Bulbank ανταγωνίζονται για την απόκτηση της First Investment Bank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βουλγαρίας από άποψη ενεργητικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι προσφορές για τη συμφωνία ενδέχεται να οριστικοποιηθούν έως τα τέλη Μαΐου και να φτάσουν έως και τα 500 εκατ. ευρώ.
 
Η κίνηση είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της τράπεζας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις βασικές αγορές της (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος), αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
 
Πηγές της τράπεζας με τις οποίες μίλησαν δημοσιογράφοι και ο ΟΤ, διαψεύδουν το σχετικό δημοσίευμα.
 
Τι γράφει το βουλγαρικό μέσο
 
Το βουλγαρικό μέσο Kapital αναζητεί τους λόγους πίσω από το ράλι κατά 70% που έχει καταγράψει η μετοχή της First Investment Bank (PIB) στο βουλγαρικό χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η οποία μόλις πριν από εβδομάδες κυμαινόταν γύρω στα 350 εκατομμύρια BGN, να έχει αυξηθεί σε περίπου 650 εκατομμύρια BGN.
 
«Ο λόγος για ένα τέτοιο άλμα μπορεί συνήθως να είναι μόνο ένας – οι προσδοκίες μιας συμφωνίας» έγραψε το βουλγαρικό μέσο, προσθέτοντας ότι «πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία από άποψη ενεργητικού δεν έχει καν ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές και δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό για αυτό το άρθρο».
 
Ωστόσο, το Kapital επιβεβαίωσε μέσω πολλών πηγών ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε προχωρημένη φάση, και πως σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν εντός του μήνα.
 
Προσθέτει επίσης ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής μετά τις σχετικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές αναμένεται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.
 
Σύμφωνα με το άρθρο πιθανοί μνηστήρες φέρονται η Unicredit Bulbank και η Postbank, (Eurobank Bulgaria AD) που είναι κατά 99,99% θυγατρική της Τράπεζας Eurobank ΑΕ....
 
Το αν θα υπάρξει συμφωνία εξαρτάται από το αν οι προσφορές θα ικανοποιήσουν τους βασικούς μετόχους και ιδρυτές της τράπεζας Tseko Minev και Ivaylo Mutafchiev.
 
Σύμφωνα με το τριετές επιχειρησιακό πλάνο του ομίλου, που παρουσίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, το μερίδιο των θυγατρικών του εξωτερικού στην καθαρή της κερδοφορία θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη του 40%, το μεγαλύτερο άνοιγμα στο εξωτερικό από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.
 
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της τα τελευταία χρόνια, διοχετεύοντας πόρους σε αγορές που αναμένει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Συγκεκριμένα, προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής στη Σερβία και ταυτόχρονα ενίσχυσε τη θέση της σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ προχωρά και στο άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας στη Μέση Ανατολή.
 
Στην Κύπρο η Eurobank έχει δρομολογήσει την εξαγορά του 55% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου με στόχο την τελική απορρόφησή της.
 

 
Έχοντας θετική άποψη και για τις 4 τραπεζικές μετοχές .. Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 3μηνου, πάμε να δούμε και τις τιμές στόχου που δίνουνε οι ξένοι οίκοι για τη μετοχή της Alpha Bank. 20 επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι δίνουνε μέση τιμή 2,07 ευρώ (ως GFF έχουμε ως Fair Value τα 2,20 ευρώ)….
 
Autonomous €1,70, BAML €1,72, Mediobanca €1,90, Research Greece €1,95 GS €1,95 NBG Sec. €2,00 Wood €2,06, Optima Bank €2,10, Ambrosia €2,15 Deutsche Bank €2,20, Morgan Stanley €2,22, AXIA €2,30, HSBC €2,30, Pantelakis €2,35, CITI €2,40, Euroxx €2,40, JP Morgan €2,40, Eurobank Eq.€ 2,41, Piraeus Sec. €2,55, Jefferies €2,60.
 

 
Δε θα μείνουμε στα αποτελέσματα Α’ τριμήνου της ΔΕΗ αυτά καθ’ αυτά … Θα μείνουμε σε κάτι που μας έκανε άσχημη εντύπωση. Την ανακοίνωση της εισηγμένης πως θα προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Και πως από αυτό το ποσοστό, μέχρι το 1/3 θα μπορούσε να πάει για stock options στη διοίκηση της εισηγμένης … Σίγουρα δεν ξέρουμε σε τι βαθμό θα υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία … Εννοείται πως είμαστε φουλ υπέρ του ιδιωτικού τομέα και πιστεύουμε στα bonus και την παροχή κινήτρων στους εργαζομένους – διοικήσεις …. Αλλά …. Θεωρούμε το συγκεκριμένο νούμερο ακραίο …. Για την ακρίβεια πολύ ακραίο …. Θεωρητικά μιλάμε για μέχρι και 13εκ μετοχές σε stock options !!! ή 160εκ ευρώ !!!! στις τρέχουσες τιμές …. Συγνώμη αλλά αυτό το νούμερα είναι εξωφρενικό για τα οικονομικά της ΔΕΗ, όσο βελτιωμένη και αν είναι η κατάσταση ……. Είναι ακραίο ακόμη και για να ακούγεται……
 

 
Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΑΑ, που θέλαμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί μετά την αποκοπή του μερίσματος. Θέλαμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί, με τους insiders (μέλη της διοίκησης της εταιρείας) σταθερά να αγοράζουνε μετοχές το τελευταίο διάστημα. Περιμένοντας και την εισαγωγή της μετοχής σε μια σειρά δεικτών κατά τις επόμενες εβδομάδες, κάτι το οποίο έχουμε πει πως μπορεί να ζεστάνει κάπως τη μετοχή, μετά από μια περίοδο που δεν τα έχει πάει και τόσο καλά, με συνεχείς πωλήσεις από ξένους επενδυτές που είχανε μπει στις δημόσιες εγγραφές …..  η μετοχή χθες περιμέναμε να τα πάει καλύτερα …. Δεν έχασε όλο το μέρισμα, αλλά μην έχοντας ανέβει καθόλου το προηγούμενο διάστημα, είπαμε πως περιμέναμε να τα πάει καλύτερα … Από αυτά που ας πούμε μας έκανε σχετικά θετική εντύπωση …. Ο πολύ μεγάλος όγκος, κυρίως χθες, που είχαμε μαζί με πακέτα 963.671 μετοχές ….. Ο μεγαλύτερος τζίρος μετά τις πρώτες 5 ημέρες που είχε μπει η μετοχή στο Χ.Α….
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum