| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 23/02/23

 

"Μας ακούνε..."

 
“Ένας επενδυτής πρέπει να βγάλει 10 με 15% των χρημάτων του” ….. Αυτό είναι το σχόλιο με το οποίο θα ξεκινήσουμε …… Διευκρινίζουμε …. Έχουμε γράψει πως το trend είναι πολύ ισχυρό. Είναι τόσο ισχυρό που έχουμε να το δούμε πάρα πολλά χρόνια …. Και πιστεύουμε και το έχουμε γράψει πως αν δεν γίνει κάτι ακραίο (στις διεθνείς αγορές), η αγορά, ελλείψει και αντιστάσεων και πάρα τις όποιες διορθώσεις (profit taking, τεχνικές εκτονώσεις, όπως η χθεσινή), μπορεί να έχει και άλλο υψηλότερα. Αλλά πρέπει ένας επενδυτής να βλέπει τα πράγματα ψυχρά. Όποιος έχει ένα σωστό χαρτοφυλάκιο όλα αυτά τα χρόνια ….. Με μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo κ.α. γράφει τεράστια κέρδη, με κάποιες μετοχές να είναι μέχρι και σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ….. Όσο και αν κανείς πιστεύει πως αυτή η αγορά μπορεί να πάει υψηλότερα, ένας επενδυτής πρέπει να κλείσει ένα μέρος της θέσης του. Πρέπει να κλείσει κατά την άποψη μας, τουλάχιστον το 10 με 15% του χαρτοφυλακίου του. Να γράψει κάποια καλά κέρδη. Και όσο ανεβαίνει η αγορά, να κλείνει, σταδιακά, μικρά μέρη της θέσης του …. Τώρα όποτε έλθει μια σημαντική διόρθωση και ανάλογα που έχει πουλήσει κανείς, μπορεί να κοιτάξει να πάρει πίσω, με κέρδος, μέρος της θέσης που πούλησε σε υψηλότερα επίπεδα, στα πλαίσια των σταδιακών πωλήσεων που αναφέραμε, πάνω από ένα επίπεδο τιμών.
 

 
Το λέμε σε κάθε ευκαιρία. Οι επενδυτές θα πρέπει να μάθουνε να έχουνε ένα ξεκάθαρο επενδυτικό πλάνο. Να τα πούμε απλά ….. Επιλέγει πραγματικά καλές μετοχές, αποδεδειγμένα θα λέγαμε καλές μετοχές, όσο και αν κάποιες φορές τα πράγματα αλλάζουνε και μπορεί κάποιος να αλλάξει άποψη για κάποια εισηγμένη. Τοποθετείται σταδιακά …… Πουλάει σταδιακά, ανάλογα με το ποιά θεωρεί δίκαιη αποτίμηση για μια εισηγμένη ….. Αποδεδειγμένα, οι σταδιακές αγορές και πωλήσεις είναι, μακράν, η καλύτερη στρατηγική, κάτι το οποί έχουμε δει να λειτουργεί άπειρες φορές.
 

 
Για παράδειγμα …. Ένας επενδυτής είχε επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια στη Μυτιληναίος….. Έστω είχε επενδύσει 10.000 ευρώ με μέση τιμή 10 ευρώ (για να μην πούμε για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, θυμίζοντας πως χρόνια πριν και από τα 5 και 6 ευρώ, έχουμε τη Μυτιληναίος στις πρώτες μας επιλογές)… Στις τρέχουσες τιμές είναι λάθος από τις 1.000 μετοχές που έχει  να μην πουλήσει τις 100 ή και 200 μετοχές (10 ή 20% της θέσης του) στα ιστορικά υψηλά, γράφοντας κέρδος, όσο και αν το fair value της εισηγμένης είναι υψηλότερα. Και αν για κάποιο λόγο διορθώσει η μετοχή, αγοράζει τις μετοχές που πούλησε σε χαμηλότερες τιμές. Αν τώρα συνεχίζει να ανεβαίνει, πουλάει σε υψηλότερες τιμές και πάντα σταδιακά 10 και 15% της θέσης του ανά 3-4 ευρώ ανόδου, όπως τέλος πάντως εκτιμά κανείς. Απλώς για το συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρουμε πως ξεκινώντας κανείς από τα 25 ευρώ, για να κλείσει το σύνολο της θέσης του στη Μυτιληναίος, θα πρέπει να φτάσει η μετοχή της Μυτιληναίος στα περίπου 40 και 45 ευρώ, έχοντας μια μέση τιμή πώλησης περίπου 35 ευρώ!!
 

 
Με πτώση έκλεισε χθες η μετοχή της Jumbo (18,76 ευρώ, -1,26%), με υψηλό ημέρας το πρωί τα 19,67 ευρώ, με τη μετοχή να είναι στις πρώτες μας επιλογές το 2023, έχοντας μας ήδη δικαιώσει πάρα πολύ, με άνοδο 20% σε λιγότερο από 2 μήνες. Θα μείνουμε όμως σε κάτι άλλο. Πως το χθεσινό υψηλό ημέρας είναι ουσιαστικά και νέο ιστορικό υψηλό της μετοχής !! Αυτό νομίζουμε πως τα λέει όλα ….
 

 
Το είχαμε κάνει και προσφάτως για την ΟΤΟΕΛ. Πάμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, βλέποντας τις αποδόσεις της μετοχής, σε σχέση με τις τιμές κάποιων περιόδων. Σε σχέση λοιπόν με τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 και τα περίπου 2,30 ευρώ, η μετοχή καταγράφει μια απόδοση 750% (εκτός μάλιστα των μερισμάτων). Μια εντυπωσιακή απόδοση θα έλεγε κανείς για μια περίοδο περίπου 10ετών, με τη μέση ετήσια απόδοση στο περίπου 75%!! Ενδιαφέρον όμως έχει να θυμηθούμε και την τιμή της μετοχής το 2000, όταν είχε 0,30 και 0,40 ευρώ (προσαρμοσμένη). Σε περίπου 23 χρόνια η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 6400% !!!! Με απλά λόγια, κάποιος ο οποίος είχε επενδύσει 1.000 ευρώ έχει σήμερα 3.333 μετοχές αξίας 65.000 ευρώ, εκτός των μερισμάτων που έχει εισπράξει. Αυτά για να μη λέμε μόνο για κάτι τεχνολογικές, οι οποίες έχουνε δώσει κάτι παρόμοιες αποδόσεις, τις οποίες κοιτάμε με δέος….
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum