| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 24/02/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Δε θα ξεκινήσουμε ούτε με κάποιο δικό μας σχόλιο. Ούτε με το σχόλιο κάποιου χρηματιστή. Θα ξεκινήσουμε με τα όσα έγραψε σε μια τελευταία της ανάλυση η UBS, με το βασικό συμπέρασμα της οποίας δεν κρύβουμε πως συμφωνούμε απόλυτα. Ποιο είναι αυτό; Πως το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα. Όπως λένε οι αναλυτές της UBS, οι δείκτες της οικονομίας πράγματι πιάνουν «πάτο» και το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα χαρακτηριστεί από την ρευστότητα (regime flux), με ταλάντωση ανάμεσα στο καθεστώς της οικονομικής επιδείνωσης και της ανάκαμψης, αν και τελικά δεν θα αποτελέσει την έναρξη ενός νέου οικονομικού κύκλου.
 
Με αυτό κυρίως που γράφει η UBS και συμφωνούμε και το έχουμε γράψει. Είναι πως με το τελευταίο της ράλι, η αγορά προεξοφλεί μία ανάκαμψη τύπου V, με τους αναλυτές της UBS να γράφουνε πως αυτό είναι «κάτι το οποίο θεωρούμε αδύνατο για την ώρα».  Και όπως έχουμε γράψει ως GFF αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, με τις αγορές σταδιακά να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα, ναι μεν όχι της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά μιας αρκετά προβληματικής κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία. Μια κατάσταση πολύ χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης (παράλληλά με σχετικά υψηλό πληθωρισμό), η οποία ως GFF δεν αποκλείουμε να κρατήσει όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2024, ενδεχομένως και μεγάλο μέρος αν όχι το σύνολο του 2025.
 
Όπως έγραψαν οι αναλυτές της UBS, εάν η προσδοκία για ανάκαμψη των οικονομιών είναι δικαιολογημένη, τότε οι μετοχές θα πρέπει τουλάχιστον να κάνουν μία παύση, ώστε να λάβουν επιβεβαίωση της ανοδικής κίνησης από τα στοιχεία. Εάν είναι αδικαιολόγητη, τότε τα περιθώρια πτώσης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπολογίζονται από τη UBS στο 12% (με την τιμή – στόχο για τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες). Τέλος, η UBS βλέπει τον Stoxx 600 να κινείται στο εύρος των 410-460 μονάδων για το 2023, με τον δείκτη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο άνω όριο του εύρους αυτού.
 

 
Θέλετε ένα ανησυχητικό στοιχείο τώρα. Την ώρα που σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι προειδοποιούνε για ξαφνική διόρθωση, με βάση τα επίσημα στατιστικά, οι μικροί επενδυτές στη Wall Street βάζουνε κατά μέσο όρο καθημερινά (με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία μέχρι πριν από μερικές ημέρες – στοιχεία μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας περίπου και πριν την τελευταία πτώση) 1,5δις δολάρια. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ. Ε! και με τις εισροές από τους μικρούς επενδυτές να χτυπάνε κόκκινο στη Wall Street …… Δε μπορούμε να κρύψουμε πως ανησυχούμε για ένα ξαφνικό, πιθανόν και μεγάλο γύρισμα της Wall Street, με ότι αυτό πιθανόν σημαίνει για όλα τα χρηματιστήρια…

 

 
Με αφορμή πάντως τα παραπάνω ….. Σε κάτι το οποίο στεκόμαστε πάρα πολύ …. Μπορεί στη Wall Street, όπως είδαμε παραπάνω, οι εισροές των μικρών επενδυτών να χτυπάνε κόκκινο. Ωστόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο η κατάσταση δε μπορούμε να πούμε πως είναι παρόμοια. Έχουμε γράψει πως δε θέλουμε να δούμε να πέφτει ξέφρενος ενθουσιασμός και κυρίως μαζικές αγορές από τους μικρούς …. Σας πληροφορούμε λοιπόν πως με βάση συγκεκριμένο δείγμα που παρακολουθούμε καθημερινά, σε μια καμία περίπτωση οι μικροί δε βγαίνουνε αγοραστές. Μην σας πούμε πως περισσότεροι από τους μικρούς πουλάνε. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον πως παρά τα υψηλά 8,5ετών, οι μικροί δεν αγοράζουνε εν μέσω ενθουσιασμού πως πάμε για υψηλότερες τιμές. Για εμάς αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο ….
 

 
Πρώτη σε πτώση χθες η μετοχή του ΟΤΕ, με τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές να απογοητεύουνε. Σας πληροφορούμε πάντως, πως το πρόβλημα δεν ήτανε μόνο τα μέτρια αποτελέσματα και ακόμη περισσότερο το κακό Δ΄ τρίμηνο της περσινής χρονιάς.  Σας πληροφορούμε πως αρκετοί είναι οι ξένοι θεσμικοί, που παρά το αυξημένο μέρισμα σε σχέση με το 2021, περίμεναν μια μεγαλύτερη μερισματική απόδοση από το περίπου 3,6% που ανακοίνωσε η εισηγμένη.
 

 
Για τη ΛΑΜΔΑ τώρα που συνεχίζει να μη μπορεί να διασπάσεις τις γνωστές πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 6,40 – 6,50 ευρώ. Είδαμε χθες νέες ανακοινώσεις (συμφωνία μεταξύ Lamda Development και ΤΕΜΕΣ ΑΕ) για τη σύσταση των δύο εταιρειών με στόχο την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών - οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού. Έχουμε πει πως μετά από μια κακή χρονιά και το 2022, το 2023 θα μπορούσε να κρύβει πολλές συγκινήσεις για την εισηγμένη, με συνεχείς ανακοινώσεις και το project του Ελληνικού να μπαίνει σε μια νέα εποχή. Η αλήθεια είναι πως στο ταμπλό δε φαίνεται, με συνέχιση της αδυναμίας διάσπασης των 6,40 – 6,50 ευρώ. Συνεχίζουμε πάντως να πιστεύουμε πως φέτος και κυρίως το β΄ εξάμηνο, τα πράγματα για την εισηγμένη θα γίνουνε πολύ καλύτερα.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum