| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 -25/08/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Εννοείται πως χθες δεν είχαμε συνεδρίαση (ελάχιστες διακυμάνσεις και τζίρο) …. Ξεκινάμε διαφορετικά, πέραν των γνωστών (ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, Τιτάνας, Τράπεζες και κάποιες άλλες), με αναφορές σε 4 μετοχές από τη μικρή, μεσαία και μεγάλη κεφαλαιοποίηση, που για μια σειρά λόγων, παρακολουθούμε ιδιαιτέρως τις τελευταίες εβδομάδες - μήνες …..
 
Ας ξεκινήσουμε με τις πρώτες δύο:
 
Η πρώτη λοιπόν είναι η ΙΝΛΙΦ από τη μικρή κεφαλαιοποίηση την οποία θεωρούμε πολύ φτηνή και πιστεύουμε πως δικαιολογεί πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις …. Ξέρουμε πως είναι μικρή (87εκ ευρώ κεφαλαιοποίηση), με χαμηλή εμπορευσιμότητα ….. Αλλά είναι πραγματικά φτηνή, με ταμείο σχεδόν όσο η κεφαλαιοποίηση της και κατά την άποψη μας με περιθώρια ανόδου ακόμη και 60,70 και 80% από τις τρέχουσες τιμές…
 
Δεύτερη περίπτωση είναι ο ΑΔΜΗΕ που έχει επιστρέψει, όπως έχουμε γράψει, στο επενδυτικό μας κάδρο. Και αυτό γιατί αν και έχουμε πει πως θα περιμένουμε το 6μηνο, φαίνεται ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα και τις επιδόσεις της εισηγμένης, επίσης δικαιολογώντας αισθητά υψηλότερες αποτιμήσεις.
 

 
3η τώρα περίπτωση είναι από τον FTSE 25 η ΟΤΟΕΛ, η οποία κάνοντας νέες αναλύσεις εδώ στο GFF (λογικά θα τις παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες στο GFF), καταλήγουμε πως είναι μια πραγματικά φτηνή εισηγμένη, δικαιολογώντας και αυτή αρκετά υψηλότερες αποτιμήσεις (παρά τα εντυπωσιακά κέρδη των προηγούμενων ετών), προσφέροντας μάλιστα και σταθερά μεγάλες μερισματικές αποδόσεις.
 
4η περίπτωση, το ιδιαίτερο και risky “case study” της Phoenix Vega Mezz, που όπως αναμένονταν έχει μπει σε φάση στασιμότητας, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη κάποιες εβδομάδες. Θυμίζουμε όμως πως τον Νοέμβριο περιμένουμε την επιστροφή κεφαλαίου των 0,0144 ευρώ, δηλαδή μια απόδοση 26%!!! Και όσο θα πλησιάζει αυτή η ημερομηνία (περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου), τόσο θα μπορούσε να ξυπνάει η συγκεκριμένη μετοχή, η οποία βέβαια σταθερά είναι υψηλού ρίσκου.
 

 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η μετοχή που ξεχώρισε χθες ήτανε η Aegean Airlines, με άνοδο 8,3% (13,54 ευρώ), νέα ιστορικά υψηλά, για τη μετοχή με τα μεγαλύτερη κέρδη από τον FTSE 25 το 2023 (+156%) …. Όλα αυτά εν μέσω των γνωστών σεναρίων που ανακυκλώνονται γύρω από την εισηγμένη και την κρατική βοήθεια. Σενάρια πάντως τα οποία με βάση τα όσα προβλέπονται δεν έχουνε λογική (ανάμεσα σε άλλα που λέγονται, η εισηγμένη δεν προκύπτει από πουθενά πως είχε λόγο να ανεβάσει τη μετοχή για να τα λέμε ανοιχτά etc) …… Θα τα δούμε όλα, αλλά αν μας ρωτήσετε, πιστεύουμε πως η άνοδος είναι ένας συνδυασμός trading και κυρίως προεξόφλησης των όπως όλα δείχνουνε εντυπωσιακών αποτελεσμάτων 6μηνου που θα δημοσιευτούνε στις 7 Σεπτεμβρίου …. Νούμερα που και χρηματοοικονομικά βελτιώνουνε την εισηγμένη (δείκτες μόχλευσης, οι οποίοι μετά την πανδημία ήτανε αρκετά επιβαρυμένοι) και πολύ φτηνή καθιστούνε την εισηγμένη, αν και δε θα πρέπει να ξεχνάμε το +154% στο οποίο ήδη βρίσκεται η μετοχή το 2023.
 

 
Συνεχίζουμε με την Aegean Airlines και ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κρατικής βοήθειας …. Αξίζει κανείς να διαβάσει προσεκτικά τα όσα είχε πει η διοίκηση της εισηγμένης και ο κ. Βασιλάκης στην τελευταία ΓΣ των μετοχών.  Διαβάζοντας τα προσεκτικά θα καταλάβετε τι εννοούσαμε παραπάνω.
 
Ο κ. Βασιλάκης θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο και να διευκρινίσει ορισμένα θέματα που κατά καιρούς έχουν γραφτεί σε δημοσιεύματα, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια χορηγήθηκαν ύστερα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη μορφή του grant και όχι του επιστρέψιμου δανείου.
 
"Πρόκειται για ένα βοήθημα αποζημίωσης, ως μέρος των ζημιών που υπέστη η εταιρεία κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020, σημείωσε ο κ. Βασιλάκης και συνέχισε λέγοντας: "Τέτοια ποσά και μεγαλύτερα έχουν χορηγηθεί με ευρύτητα στην Ευρώπη και δεν είναι χρήματα επιστρέψιμα, δηλαδή δεν αποτελούν οφειλή της εταιρείας που πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο".
 
Ο πρόεδρος της Aegean στάθηκε και στις δύο υποχρεώσεις που ανακύπτουν από τη συμφωνία που έγινε με την ελληνική πολιτεία. Η πρώτη αφορούσε στη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τους ίδιους και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2021.
 
Η δεύτερη υποχρέωση ήταν να δοθεί το δικαίωμα στο ελληνικό δημόσιο για περίπου 10% του κεφαλαίου της εταιρείας, το οποίο με τη σειρά του όποτε το δημόσιο αποφασίσει, αρχής γενομένης στις 3 Ιουλίου 2023 μέχρι τις 3 Ιουλίου 2026, να έχει το δικαίωμα, εφόσον το επιλέξει, να γίνει μέτοχος στην εταιρεία στην ίδια τιμή των 3,2 ευρώ ανά μετοχή που έγινε η ΑΜΚ για τους μετόχους. 
 

 
"Όταν και εφόσον το ελληνικό δημόσιο μας κοινοποιήσει την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα, τότε η Aegean έχει 60 μέρες για να απαντήσει εάν θα δεχθεί τη συμμετοχή του δημοσίου ή όπως προβλέπεται στη συμφωνία, να προχωρήσει στην εξαγορά του δικαιώματος του δημοσίου, απαντώντας πρακτικά στη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής της μετοχής και των 3,2 ευρώ που έγινε η ΑΜΚ το 2021", σημείωσε και πρόσθεσε: "Το έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν αλλά θα το πω και τώρα, ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει με την πορεία της τόσο τα διαθέσιμα όσο και την κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να χρειαζόμαστε ούτε δάνεια ούτε κάτι άλλο από κάποιον τρίτο. Άρα η Aegean έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα, έχοντας αποπληρώσει τα παλαιά της δάνεια, να καλύψει αυτήν τη δυνητική υποχρέωση στο ελληνικό δημόσιο όταν ασκηθεί και εφόσον η γενική συνέλευση αποφασίσει να εξαγοράσει το δικαίωμα του δημοσίου".
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum