| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 26/08/22

 

"Μας ακούνε..."

 
Ξέρουμε πως στο τέλος θα σας σπάσουμε στα νεύρα … Αλλά εμείς θα επιμείνουμε στη γνωστή γραμμή, γράφοντας και πάλι πως όσο κανείς δεν πιστεύει την αγορά. Και κυρίως όσο οι μικροί, κατά μέσο όρο, απέχουνε. Εμείς θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε …. Και πάμε σε ένα χαρακτηριστικό σχόλιο χρηματιστή: «Πέραν τους πιο inactive επενδυτές, έχω 8 accounts που είναι traders. Είναι accounts που σχεδόν πάντα, από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης (εδώ και πάνω από 10 χρόνια) ήτανε πάντα αγοραστές, με γυρίσματα στο T+2. Και οι 8 λοιπόν accounts τις τελευταίες εβδομάδες είναι κλειστεί …. Όχι μόνο δεν χρεωστάνε (δηλαδή το χρεωστικό που γυρίζουνε στο Τ+2). Αλλά έχουνε πουλήσει και τα πληρωμένα χαρτιά που έχουνε. Και αυτό είναι κάτι που σπάνια το έχω δει» ….
 

 
Το παραπάνω λοιπόν σχόλιο του χρηματιστή θα λέγαμε πως υποστηρίζει αυτό που πιστεύουμε, πως όσο οι μικροί δεν μπαίνουνε, δύσκολα αυτή η αγορά θα διορθώσει. Θέσαμε λοιπόν στον χρηματιστή και ένα άλλο ερώτημα. Αν πιστεύει πως αυτοί οι επενδυτές, έστω ένα μεγάλο μέρος αυτών θα έμπαινε τώρα στην αγορά. Και μας απάντησε: «Ποτέ δεν το ξέρει κανείς αυτό, αλλά δύσκολα, αφού όλοι συνεχίζουνε να πιστεύουνε πως είναι θέμα χρόνου η μεγάλη διόρθωση. Πιστεύω πως θα έμπαιναν αν η αγορά έμπαινε σε έναν νέο κύκλο ανόδου. Πιστεύω πως μόλις έβλεπαν κάποιες νέες ανοδικές συνεδριάσεις και την αγορά υψηλότερα των 900 μονάδων θα φοβόντουσαν πως χάνουνε πλέον οριστικά την αγορά και θα αγόραζαν. Και όπως λέτε και εσείς, εκεί η αγορά θα ήθελε προσοχή. Πάντως προς στιγμήν δεν αγοράζουνε και παρακολουθούνε τις τιμές, αν και κακά τα ψέματα εδώ στις 900 μονάδες το πιθανότερο είναι πως η αγορά θα κολλήσει και θα γυρίσει, αργά ή γρήγορα».
 

 
Ασχέτως πάντως των όσων αναφέρουμε παραπάνω. Ένα λάθος που έχει κάνει η αγορά είναι πως έχει περάσει στα ψιλά την αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών από τον οίκο FTSE Russell. Μια αναβάθμιση που σίγουρα βγάζει αγοραστές. Μια είδηση που επαναλαμβάνουμε πως μάλλον λόγω καλοκαιριού και διακοπών έχει περάσει στα ψιλά και δεν αποκλείεται τελικά να είναι και ο βασικός λόγος που η αγορά μας δείχνει τέτοιες αντοχές.
 

 
Θυμίζουμε λοιπόν ότι όπως ανακοινώθηκε προσφάτως (ως αποτέλεσμα της διαγραφής των ρωσικών μετοχών). Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) μετέφερε ο οίκος FTSE Russell τις 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap).
 
Ειδικότερα, οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, είναι οι μετοχές που ο οίκος ανακοίνωσε ότι προστίθενται στον Large Cap.
 
Στον Mid Cap, επίσης, αναβαθμίζονται οι μετοχές των Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap. Στον Micro Cap εισέρχονται Μοτοδυναμική, Intrakat, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης και αφαιρείται η Attica Bank.
 
Σημειώνεται πως οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου, δηλαδή από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.
 

 
Και επί τους θέματος χαρακτηριστικές (και οι μοναδικές μέχρι στιγμής) είναι οι εκτιμήσεις της Société Générale. Όπως λοιπόν αναφέρουνε οι αναλυτές της SG σε ανάλυση τους για τις ελληνικές μετοχές, οι εισροές θα ξεπεράσουν τα 70 εκατ. δολάρια!!! Πρώτη σε εισροές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (15εκ δολάρια), η Lamda με εισροές 12,8εκ δολάρια, η ΕΥΔΑΠ με εισροές 9,6εκ δολάρια, η Viohalco με 7,3εκ, η Σαράντης με 6,5εκ και ο ΑΔΜΗΕ με 6,4εκ. Με εισροές και η Aegean 5,4εκ, ο Ελλάκτωρ 4,4εκ και η Quest 3,3εκ. Τέλος, με εισροές 500.000 δολαρίων ο ΟΠΑΠ και ο Μυτιληναίος. Η μοναδική μετοχή με εκροές 3,1εκ δολαρίων είναι ο ΟΤΕ, πάντα με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών της SG, ποσά καθόλου μικρά, ειδικά για κάποιες από τις εισηγμένες.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum