| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 27/06/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Μεγάλη το ξέρουμε …. Μεγάλη και μας κακοφάνηκε ….. και αυτό το ξέρουμε …. Αλλά θα συστήσουμε ψυχραιμία, αφού μόνο έκπληξη δε θα χαρακτηρίζαμε τη χθεσινή – μεγάλη - πτώση της αγοράς …. Οκ, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, θα μπορούσε να ανοίξει πάνω και μετά κατά τη διάρκεια της ημέρας να διορθώσει … Ούτε αυτό δεν έγινε και πήγε κατευθείαν κάτω …. Αλλά εμείς θα σας συνοψίσουμε όλα αυτά που γράφαμε τον τελευταίο καιρό …. Πως στο τρελό ράλι της αγοράς η αυτοδυναμία της ΝΔ είχε προεξοφληθεί …. Η αγορά ήτανε σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα …. Το τονίζαμε συνέχεια …. Και κάπως έτσι ήλθε η χθεσινή πτώση, την  οποία εμείς όχι μόνο τόσο κακή δε τη θεωρούμε, αλλά τη θεωρούμε και υγεία για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει, όσο και αν όπως είπαμε ξέρουμε πως οι πτώσεις πάντα πονάνε ….
 

 
Διευκρινίζουμε όμως και κάτι άλλο …. Το πιο βασικό …. Και αυτό κυρίως κρατήστε … Το λέμε καιρό, πως μια στάση της αγοράς και ένα πιθανό περαιτέρω γύρισμα των τιμών … σε καμία .. αλλά σε καμία περίπτωση …. Δε σημαίνει πως τελείωσε το επάνω της αγοράς …. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως αυτή η αγορά έχει μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Δεν αποκλείουμε για κάποιο καιρό να ταλαιπωρηθεί. Αλλά και αυτό να γίνει …. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως σε ανύποπτο χρόνο και πιθανόν εκεί που θα απογοητευτούνε αρκετοί (πιθανόν και κάποιοι θα πουλήσουνε) … Η αγορά θα ξαφνιάσει θετικά, πετώντας έξω κόσμο ….
 

 
Σήμερα θα είναι κομμένος για το μέρισμα (1,2 ευρώ) ο Μυτιληναίος …. Χθες ανάμεσα σε άλλες έκοψαν ΜΟΗ και ΕΛΧΑ, με χαρακτηριστικό πως αυτές οι δύο μετοχές ήτανε από τις πρώτες σε πτώση στον FTSE 25, κάτι απόλυτα λογικό λόγω των αποκοπών. Γιατί τώρα τα λέμε όλα αυτά; …. Γιατί έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές πως με κομμένα τα μερίσματα, παραδοσιακά, κατά μέσο όρο, μεσολαβεί ένα διάστημα που οι μετοχές κάθονται  ….. όπως και όσο έχουνε τα μερίσματα πως βγαίνουνε αγοραστές ….. Αυτός όπως έχουμε γράψει είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που κατά μέσο όρο που η αγορά την περίοδος από περίπου τα μέσα Ιουλίου ως μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου κάθεται …..
 

 
Τα μαζεύουμε όλα …. Υπέρ-αγορασμένη η αγορά ….. Μετά από ένα μεγάλο ράλι …. Και τρελό ράλι (πρώτο στον κόσμο χρηματιστήριο το 2023) …. Κομμένες σχεδόν όλες οι μετοχές για το μέρισμα …. Ε! δεν το λέτε λίγο λογικό να έχουμε μια συνεδρίαση σα τη χθεσινή και γενικά το Χ.Α. για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να κάτσει, με το κεντρικό trend πάντως πλήρως θετικό…. Για την ιστορία αυτήν την εβδομάδα και την πρώτη εβδομάδα του 2023 κόβουνε το μέρισμα σχεδόν όλες οι μετοχές του FTSE 25.  
 

 
Αν τώρα ξεχώρισε μια έκθεση χθες, αυτή ήτανε της Eurobank Χρηματιστηριακής. Θυμίζουμε μερικά από αυτά που έγραψε για το ελληνικό χρηματιστήριο.  Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει σημειώσει ράλι 12% μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, υπεραποδίδοντας έναντι του Stoxx600 κατά 15%, είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί, τουλάχιστον εν μέρει, σημειώνει η Eurobank Equities.
 
Παρόλα αυτά, η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι πολύ θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη έχουν κρατήσει τις αποτιμήσεις σε χαμηλά επίπεδα, παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών. Οι μετοχές τις οποίες καλύπτει η χρηματιστηριακή εμφανίζουν EV/EBITDA κάτω από 6x, δηλαδή discount μεγαλύτερο του 25% έναντι των αντίστοιχων εισηγμένων στην Ευρώπη.
 
Στις τράπεζες, εκείνες με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, δηλαδή οι Alpha και Πειραιώς, παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα με αρκετά περιθώρια να κλείσουν το discount έναντι των ανταγωνιστών τους.
 
«Με την Ελλάδα να προσφέρει μια φθηνή κυκλική επιλογή, συναρπαστικές αρχικές αποτιμήσεις, χαμηλές τοποθετήσεις επενδυτών, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για τις εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης), πιστεύουμε ότι το investment case για τις ελληνικές μετοχές δεν έχει υπάρξει πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.
 
Τα top picks τους είναι μετοχές με υψηλή ορατότητα στα αποτελέσματα και επιστροφές κεφαλαίου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos) σε συνδυασμό με μετοχές υψηλότερου beta και χαμηλών αποτιμήσεων, όπως οι ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum