| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 28/03/22

 

"Μας ακούνε..."

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα άτυπο poll το οποίο κάναμε σε 10 χρηματιστές, κάτι το οποίο είχαμε κάνει και πριν από λίγο καιρό. Η ερώτηση λοιπόν ήτανε αν βλέπουνε σε ορίζοντα 2-3 μηνών, περίπου τα ίδια, χαμηλότερα (με πτώση μεγαλύτερη του 5% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα) ή υψηλότερα επίπεδα (άνω του 5%). Και οι 6 στους 10 απάντησαν πως βλέπουμε μια πτώση τουλάχιστον 5%. Οι 2 πως βλέπουνε πως θα κινούμαστε κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Και μόνο 2 στους 10 βλέπουνε υψηλότερα επίπεδα …. Και όπως καταλαβαίνουμε όλοι, στην αγορά έχει πέσει απαισιοδοξία.

 

 

Ξέρετε τι κρατάμε από την τελευταία έκθεση της Goldman Sachss, η οποία δίνει ως μακροπρόθεσμο στόχο για το Χ.Α. τις 1.150 μονάδες. Το παρακάτω διάγραμμα που δείχνει το P/E Ratio των αναδυομένων οικονομιών από το 2003. Με βάση τουλάχιστον αυτά τα στατιστικά, το Χ.Α. είναι από τις γενικά φτηνές αγορές, με έναν πολλαπλασιαστή 10χ, χαμηλότερα από τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές …. Όπως και αν το δει κανείς ενδιαφέρον .. 

 

 

Βέβαια για να τα λέμε όλα, δε θα πρέπει να  ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό !! Πως είναι τεράστια αποτυχία για τη χώρα μας να βρίσκεται στην κατηγορία των αναδυομένων αγορών, πληρώνοντας κυρίως τα λάθη τα χρόνια των μνημονίων. Κυρίως πληρώνοντας τα όσα τραγικά έγιναν το 2015, όταν τα capital controls και το κλειστό Χ.Α. και τράπεζες για έναν περίπου μήνα, οδήγησαν σε πλήρη υποβάθμιση το ελληνικό χρηματιστήριο. Βλέποντας κανείς τις χώρες διαπιστώνει πως είμαστε η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που βρισκόμαστε στις Emerging Markets, με χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Περού, η Αίγυπτος,  η Τουρκία, η Ρωσία, η Ινδία, το Κατάρ, η Χιλή κ.α. Χώρες οι περισσότερες από τις οποίες έχουνε ιδιαίτερα ευμετάβλητα νομίσματα, την ώρα που η Ελλάδα έχει το σκληρό ευρώ!!

 

 

Ωραίο σχόλιο έκανε και ο υπεύθυνος ανάλυσης του GFF …. Μεγάλο μαγαζί η Goldman Sachs και καλά τα παραπάνω στοιχεία. Αλλά ήδη από την εμπειρία μου ως φοιτητής, πριν από πολλά – πολλά χρόνια. Και μετέπειτα τις πιο εξειδικευμένες σπουδές μου, χρησιμοποιώντας μια σειρά βάσεις δεδομένων, είχα βρει πολλά λάθη στα περασμένα θεμελιώδη στοιχεία των εισηγμένων. Επιπροσθέτως θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη πως ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχει περάσει αυτά που έχει περάσει 12 περίπου χρόνια τώρα, τα στατιστικά στοιχεία χάνουνε σε μεγάλο βαθμό τη σημασία τους.  

 

 

Συνεχίζοντας, σκεφτείτε μόνο κάτι βασικό. Σκεφτείτε τη σημασία που είχανε οι τραπεζικές μετοχές από το 2003 μέχρι περίπου το 2010 – 2011 όταν ξεκίνησε το κακό και τι ποσοστό της συνολικής κερδοφορίας είχανε και θα καταλάβει κανείς πόσο έχουνε αλλάξει τα δεδομένα και πόσο σημασία μπορεί να έχουνε τα παραπάνω στατιστικά. Είναι χαρακτηριστικό πως 2006 – 2007 την εποχή της πλήρης κυριαρχίας των τραπεζικών μετοχών είχανε φτάσει να έχουνε ποσοστά στάθμισης στους βασικούς δείκτες της τάξης ακόμη και του 60%!!! Με απλά λόγια, το 60% του P/E Ratio της αγοράς είχε σχέση με τις τράπεζες και την κερδοφορία τους....

 
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum