| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 30/03/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Κάνοντας ένα σχόλιο για τη χθεσινή, αλλά και γενικά για τις επόμενες συνεδριάσεις. Αν και προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Αν και είχαμε την Τρίτη μια πτώση …. Αν και υπάρχει ανησυχία. Αν και έχει επιβαρυνθεί η διαγραμματική εικόνα. Δεν πιστεύουμε πως η αγορά, αν δεν συμβεί πάλι μια κρίση σε διεθνές περιβάλλον. Θα πέσει πολύ χαμηλότερα, τουλάχιστον το επόμενο, άμεσο, διάστημα. Είναι φανερό πως κάποιοι μεγάλοι επενδυτές θέλουνε να την κρατήσουνε. Βέβαια αν συμβεί κάτι απρόοπτο και πάλι διεθνώς, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν αποκλείουμε. Τότε εύκολα θα δούμε μια πτώση σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.000 μονάδων, πιθανόν προς τις 960 – 950 άντε 980 – 970μονάδες.
 

 
Έχει πιθανότητες …. Πιθανόν μεγαλύτερες του 50%. Που αναφερόμαστε; Στην τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία θεωρεί πιθανό σενάριο να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, κατά την αξιολόγηση της S&P, ασχέτως όπως σχολιάζεται, αν η χώρα βρίσκεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο.
 

 
Για την ιστορία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής λόγω του μεγάλου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στις 28 Φεβρουαρίου. Η αμερικανική τράπεζα επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν προβάδισμα της ΝΔ, ενώ θεωρεί ότι πιθανότατα θα χρειαστεί δεύτερος γύρος στις αρχές Ιουλίου με αποτέλεσμα πιθανώς μία κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία και εξαρτώμενη από την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου. Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις προσδοκίες μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των ιδιωτικών πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ο οποίο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου κόστους χρέους, αναφέρουνε οι αναλυτές της Goldman Sachs.
 
Η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, όπως επισημαίνει, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, παρουσιάζοντας σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης. Η πιστωτική αύξηση υποστήριξε την τελευταία φάση της ανάκαμψης των επενδύσεων (+14,7% το 2022). Στη συνέχεια, όπως εκτιμά η Goldman, η ανάπτυξη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. Ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εντάσεις αποτελούν πρόκληση γι’ αυτήν την εποικοδομητική προοπτική ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία παραμένει σε στέρεες βάσεις, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας.
 
Παρόλο που ο κύκλος σύσφιγξης της ΕΚΤ τροφοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις και το κόστος του δημόσιου χρέους πρόκειται να αυξηθεί γενικότερα τα επόμενα χρόνια, η Goldman Sachs θεωρεί το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ’ ό,τι άλλων χωρών. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η παρατεταμένη σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη), χάρη στα πακέτα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU). Ο δεύτερος είναι η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, και μια προσεκτική δημοσιονομική προοπτική όπου το πρωτογενές ισοζύγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024.
 

 
Λίγα λεπτά πριν το τέλος της δημοπρασίας χθες, η μετοχή της Μυτιληναίος έδειχνε πως θα κλείσει στα 25,70 ευρώ. Μπορεί τελικά να έκλεισε στα 25,28 ευρώ, +0,88%. Κρατάμε πάντως πως παραλίγο η μετοχή να έσπαγε το πρόσφατο ιστορικό της υψηλό (25,63 ευρώ), κάτι το οποίο τα λέει όλα …. Ήδη το 2023 η μετοχή βρίσκεται στο +24,53% και πραγματικά το αξίζει, έχοντας θέσει στο GFF ως Fair Value μια τιμή μεγαλύτερη των 30 ευρώ, στα 30,5 ευρώ, θεωρώντας πως σύντομα θα μπορούσε να έχουμε και νέες αναθεωρήσει της δίκαιης αποτίμησης..
 

 
Συνεχίζοντας με τη Μυτιληναίος και πέραν των μερισμάτων, πάμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Να δούμε τις επιμέρους αποδόσεις της μετοχής, σε 5 διαφορετικές περιόδους. Ytd, σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή, σε επίπεδο 3, 5 και 10 ετών!! Εντυπωσιακές αποδόσεις και πολύ χαιρόμαστε για αυτό, αφού ως γνωστών χρόνια τώρα η μετοχή της Μυτιληναίος είναι στις πρώτες 2-3 επιλογές μας.
Ytd: +24,53%
52w: +68,53%
3Y: +314%
5Y: +190%
10Y: +529%
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum