| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 -30/08/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Ξέρετε τι παρατηρούσαμε τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα ρωτούσαμε και χρηματιστές για να το επιβεβαιώσουμε; Τι κάνουνε οι μικροί επενδυτές; Αν δηλαδή η τελευταία αντίδραση της αγοράς έχει επαναφέρει τα χαμόγελα. Και κυρίως αν οι μικροί αγοράζουνε, εν μέσω αισιοδοξίας πως η τελευταία ταλαιπωρία τελείωσε και αρχίζει η άνοδος. Και όσο η απάντηση που παίρνουμε είναι πως δε συμβαίνει αυτό. Και πως οι μικροί, επί της ουσίας, απέχουνε, συνεχίζοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τόσο νιώθουμε ικανοποίηση. Γιατί όσο δεν πέφτει πολύ αισιοδοξία, τόσο μπορούμε να ελπίζουμε πως η τελευταία αντίδραση της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.
 

 
Σε αυτό το σημείο να σταθούμε στον ΟΤΕ. Με ενδιαφέρον και διαβάσαμε χθες και κυρίως συνεχίζουμε να ακούμε για το ενδεχόμενο ο βασικός μέτοχος Deutsche Telekom να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση και έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α. Είναι ένα σενάριο που ανακυκλώνεται εδώ και πολύ καιρό. Στα χρηματιστήρια δεν αποκλείουμε τίποτα. Συζητώντας ωστόσο κατά καιρούς το θέμα εδώ στο GFF, δεν βλέπουμε το λόγο γιατί η DT να θέλει να έχει τον ΟΤΕ εκτός ταμπλό. Οκ το ακούμε πως θα ρευστοποιήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία πιο εύκολα. Οκ όμως !! Και πάλι πιστεύουμε πως είναι πολύ περισσότερα τα πλεονεκτήματα ο ΟΤΕ να παραμείνει εισηγμένος, παρά το αντίθετο.
 

 
Μάλιστα κάποιοι το προχωράνε ακόμη περισσότερο (όπως πάντα στα χρηματιστήρια) και λένε πως η μετοχή του ΟΤΕ δεν ανεβαίνει γιατί οι Γερμανοί θέλουν να κρατήσουνε όσο το δυνατόν χαμηλότερα την τιμή. Οκ, είπαμε πως τίποτα δεν αποκλείουμε στα χρηματιστήρια. Και πως και αυτό το ακούμε. Προσωπικά έχουμε γράψει τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε πως η μετοχή του ΟΤΕ δεν ανεβαίνει. Θα θυμίσουμε όμως και κάτι άλλο. Πως όταν το Μάιο του 2022 η μετοχή είχε κάνει ράλι, φτάνοντας στα περίπου 18,50 – 18,70 ευρώ. Τότε τα σενάρια ήτανε πως η μετοχή ανεβαίνει επειδή θα γίνονταν δημόσια πρόταση σε υψηλότερη τιμή. Δηλαδή τότε κυκλοφορούσε η ακριβώς αντίθετη πληροφορία. Χωρίς είπαμε να αποκλείουμε τίποτα. Τα  λέμε αυτά για να καταλάβετε πως λειτουργούνε τα χρηματιστήρια.
 

 
Περιμένοντας τις ανακοινώσεις 6μηνου, να δούμε αν θα συνεχιστεί η πολύ καλή εικόνα του 3μηνου (το πιθανότερο). Περιμένοντας την αποκοπή του μερίσματος στις αρχές Οκτωβρίου. Και κυρίως πιστεύοντας πως τη τρέχουσα τιμή στο ταμπλό την αδικεί και πως δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις. Ενδιαφέρουσα η τελευταία ειδησεογραφία γύρω από τον ΑΔΜΗΕ και την πώληση ποσοστού στην ηλεκτρική διασύνδεση της Euroasia Interconnector. Δε θα θυμίσουμε τα όσα γράψαμε εμείς στις τελευταίες μας αναλύσεις για την εισηγμένη. Αλλά θα θυμίσουμε την τελευταία ανάλυση της Eurobank Χρηματιστηριακής για την εισηγμένη:
 
Έναν χρόνο μετά τον καθορισμό του WACC του ΑΔΜΗΕ για την κανονιστική περίοδο 2022-2025, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προέβη σε ανοδική αναθεώρηση της αντίστοιχης απόδοσης για την περίοδο 2023-2025 στο 7,45%-7,57% (από 6,1% προηγουμένως), γεγονός που αναμένεται να ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και να λειτουργήσει ως ανοδικός καταλύτης για την εταιρεία μετά από μια περίοδο κάπως απογοητευτικών επιδόσεων κατά τη διάρκεια του 2022, αναφέρει σε έκθεσή της για την εταιρεία η Eurobank Equities.
 
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το αναβαθμισμένο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC, που είναι η ελάχιστη απόδοση που αναμένεται να καταβάλει η επιχείρηση κατά μέσο όρο στους μετόχους της για τη χρηματοδότηση των περιουσιακών της στοιχείων), σε συνδυασμό με το ισχυρό 10ετές επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ (CAGR 13% σε ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση, RAB, έως το 2030) καθιστά την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ως έναν από τους πιο ελκυστικούς παίκτες μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων της ΕΕ.
 
Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, το αυξημένο WACC θα προσθέσει ετήσια απόδοση σε RAB έως και 50 εκατ. ευρώ έως το 2025, οδηγώντας σε ενίσχυση της κερδοφορίας αντίστοιχη με 2%-17% υψηλότερα EBITDA σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη της χρηματιστηριακής για την περίοδο 2023-2025.
 
Πρόσθετη στήριξη στην κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ θα παράσχει η ανάκτηση του χαμένου εδάφους από την υποανάκαμψη του 2022, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ το 2024.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες ενιαίες προμήθειες και το ισχυρό ξεκίνημα του έτους, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA του ΑΔΜΗΕ θα ανέλθουν κοντά στα 236 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, και θα ακολουθήσει αύξηση άνω του 20% το 2024.
 
Η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι ο αντίκτυπος από την αύξηση του WACC θα ενισχυθεί περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση του RAB μεσοπρόθεσμα, ειδικά εάν το WACC παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα την επόμενη κανονιστική περίοδο. Το 10ετές πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών του ΑΔΜΗΕ ύψους 5 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενες δαπάνες 521 εκατ. ευρώ το 2023, και τις ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις που θα ακολουθήσουν το 2024 και το 2025 (552-583 εκατ. ευρώ), θα μεταφραστεί σε τριετή RAB CAGR 16%, διασφαλίζοντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα.
 
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Eurobank Equitiew αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του ΑΔΜΗΕ κατά 2%-17% την περίοδο 2023-25, προβλέποντας EBITDA ύψους 236 εκατ. ευρώ το 2023(+20% ετησίως) και 303 εκατ. και 348 εκατ. ευρώ για το 2024 και 2025, αντίστοιχα.
 
Αν και οι θετικές εξελίξεις του WACC έχουν ήδη οδηγήσει σε ανάκαμψη της τιμής της μετοχής από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και, σε αυτήν τη βάση, έχουν εν μέρει τιμολογηθεί, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η η σχέση κινδύνου-ανταμοιβής εξακολουθεί να είναι πολύ ελκυστική, καθώς οι μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές ομοειδής εταιρείες που διαπραγματεύονται με μέσο premium 18%.
 
Ως εκ τούτου, η Eurobank Equiteis επιβεβαιώνει τη σύσταση "αγορά” για τη μετοχή και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3,3 ευρώ (από 2,9 ευρώ προηγουμένως).
 

 
Και αφού πιάσαμε τις χρηματιστηριακές, πάμε σε μια διεθνής τράπεζα. Την UBS και τις όχι και τόσο αισιόδοξες προβλέψεις της για την πορεία των διεθνών αγορών. Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας δίνουνε τιμές στόχους για 2 βασικούς δείκτες, αισθητά χαμηλότερους από τις τρέχουσες τιμές. Συγκεκριμένα ως βασικό στόχο για του 2023 για τον S&P 500 θέτουν τις 3.900 μονάδες, περίπου 13% !! χαμηλότερα των 4.480 μονάδων που βρίσκεται ο δείκτης. Όσον αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, τίθεται ως στόχος οι 410 μονάδες, περίπου -12% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, επίσης σε μια σημαντική πτώση για τους περίπου 4 μήνες που απομένουνε για το τέλος του 2023.
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum