| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 31/01/23

 

"Μας ακούνε..."

 
Νέα ρεκόρ χθες στο Χ.Α. και όλα καλά, επαναλαμβάνοντας πως αυτό που μετράει τώρα είναι το πολύ θετικό trend, με κλειδί να μη συμβεί κάτι απότομο στις διεθνείς αγορές, μην ξεχνώντας πως τις επόμενες ημέρες έχουμε τις κεντρικές τράπεζες, με την Ευρώπη να μαζεύει χθες τις αισθητές, πρωινές, απώλειες (μας άρεσε πάρα πολύ αυτό). Το κεντρικό trend λοιπόν πολύ θετικό και αυτό μετράει, όπως συνεχώς γράφουμε. Ωστόσο υπάρχει κάτι που δε μας αρέσει, τις τελευταίες ημέρες, κάτι το οποίο έγινε ακόμη πιο έντονο μετά την αναβάθμιση από τη Fitch. Πως ξαφνικά όλοι έχουνε γίνουνε αισιόδοξοι. Σχεδόν οι πάντες μιλάμε για τα υψηλότερα επίπεδα που έρχονται, με αυτούς που ανησυχούνε για την πορεία της αγοράς να μειώνονται και μάλιστα πάρα πολύ. Αυτό λοιπόν εμάς δε μας αρέσει καθόλου ……. Για την ακρίβεια μας φοβίζει μην ξαφνικά βρεθούμε μπροστά σε μια απότομη προσγείωση, όχι τόσο λόγω εγχώριας ειδησεογραφίας. Όσο κυρίως μιας ξαφνικής διόρθωσης των διεθνών αγορών, που πάντα είναι αυτό που μας φοβίζει περισσότερο.
 

 
Όσοι μας παρακολουθούνε στενά καταλαβαίνουνε τι εννοούμε με τα παραπάνω. Να διευκρινίσουμε πάντως κάτι … Πως αν και μιλάμε για σημαντική αύξηση της αισιοδοξίας …… Πάντα από το δείγμα που παρακολουθούμε, δεν είδαμε χθες τους μικρούς να βγαίνουνε επιθετικά αγοραστές. Γιατί και ξαφνική αισιοδοξία και επιθετικές αγορές είναι ο συνδυασμός που σκοτώνει, με καμπανάκια πως μπορεί να έρχεται, έστω μια βραχυπρόθεσμη, διόρθωση. Δεν πειράζει λοιπόν …. Ας μείνουμε στην αισιοδοξία και όλα καλά ….. Αυτό που δε θέλουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες είναι επιθετικές αγορές ….
 

 
Χαρακτηριστικά σε σχέση με τα όσα γράψαμε παραπάνω είναι και τα όσα αναφέρει η Morgan Stanley. Οι επενδυτές που τρέχουν να προλάβουν το ράλι των χρηματιστηρίων θα απογοητευτούν καθώς πηγαίνουν κόντρα στην Federal Reserve, προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
 
«Η καλύτερη εικόνα στις τιμές  των μετοχών έχει αρχίσει να πείθει πολλούς επενδυτές ότι κάτι χάνουν, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν πιο ενεργά», αναφέρει ομάδα αναλυτών του οίκου με επικεφαλής τον Michael Wilson. «Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη ανοδική κίνηση των μετοχών αντανακλά περισσότερο την εποχική επίδραση του January Effect και το short covering μετά από ένα δύσκολο τέλος Δεκεμβρίου και μια βάναυση χρονιά».
 
Στην πραγματικότητα, τα εταιρικά κέρδη είναι χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, ειδικά στο μέτωπο των περιθωρίων, τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. «Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ξεχάσει τον βασικό κανόνα του ‘Μην πολεμάς την Fed’. Ίσως αυτή η εβδομάδα να τους τον υπενθυμίσει», προσθέτουν.
 
Οι policymakers της Fed αναμένεται να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, μειώνοντας το μέγεθος της αύξησης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η κίνηση έρχεται έπειτα από τα πρόσφατα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιθετική εκστρατεία της Fed για την επιβράδυνση του πληθωρισμού λειτουργεί.
 

 
Τώρα για την ακόλουθη είδηση θα πούμε ένα μεγάλο ωραίοι…. Μόλις λοιπόν μία εβδομάδα (20 με 27 Ιανουαρίου) - κράτησε το trade που πρότεινε η JP Morgan υπέρ των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή το κτίσιμο long θέσεων στα ελληνικά ομόλογα 9 ετών (το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022) έναντι των ιταλικών, ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης που κατέγραψαν οι ελληνικοί τίτλοι αυτήν την τελευταία εβδομάδα.
 
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η αμερικάνικη τράπεζα σε νέο της note, "συνιστούμε να ρευστοποιήσετε τα κέρδη σας στο trade "long ελληνικά 9ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών” μετά την απότομη κίνηση σύσφιξης του μεταξύ τους spread την τελευταία εβδομάδα". Σημειώνεται πως την Παρασκευή το spread Ελλάδας-Ιταλίας σχεδόν μηδενίστηκε με τις αποδόσεις των δύο τίτλων να διαμορφώνονται στο 4,23% περίπου.
 
 

 
Κάτι που βρήκαμε ανησυχητικό κλείνοντας. Σχεδόν το 18% των εισηγμένων εταιρειών στη Βρετανία προειδοποίησαν τις τελευταίες ημέρες για την πορεία της κερδοφορίας τους …. Εντυπωσιακό πως αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με το ποσοστό των εταιρειών που είχανε βγάλει profit warning πριν τη μεγάλη κρίση του 2008, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ….
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum