| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

Online Trading

Καθημερινά Σχόλια σχετικά με την πορεία του Χ.Α., αλλά και των αγορών συνολικά

 

30/10/20

 
 

 

Γαλλία: Ρεκόρ ανάπτυξης το γ’  τρίμηνο

 

Με ρυθμό ρεκόρ αναπτύχθηκε η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2020 περνώντας σε τροχιά ανάκαμψης μετά την κατρακύλα που γνώρισε το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι αντοχές της δοκιμάζονται και πάλι εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. 

 

Ειδικότερα, το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 18,2% μετά την βουτιά του 13,7% το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν πάγωσε εν μέσω των προσπαθειών να περιοριστεί η πανδημία. 

 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για επέκταση 15,0% το γ'  τρίμηνο.

 

Σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

 

29/10/20

 
 

 

Sell – off στο Χ.Α., με ένα ζητούμενο

 

Όπως αναμένονταν μετά την εντυπωσιακή πτώση της Τετάρτης στις διεθνείς αγορές. Με εντυπωσιακές απώλειες ξεκίνησε η ημέρα στο Χ.Α., με το ΓΔ την Πέμπτη να βρίσκεται στις 566,76 μονάδες, -4,77%, με τον τραπεζικό δείκτη στο -7,5% και νέα ιστορικά χαμηλά (231,8 μονάδες) …. Και όσον αφορά την αγορά, σε σχέση με τα όσα αναφέρουμε στο GFF, αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να μη χαθούνε οριστικά οι στηρίξεις στις 570 – 580 μονάδες …….  Και αυτό γιατί τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με την αγορά να μπαίνει σε ένα νέο πτωτικό trend …….

 

 

Κοντά στην ολοκλήρωση ο μετασχηματισμός της Alpha Bank

 

Στην τελική φάση του μετασχηματισμού της, με επίκεντρο την τιτλοποίηση Galaxy για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, εισέρχεται η Alpha Bank. 

 

Όπως γράφει η Νένα Μαλλιάρα στο capital.gr, οι δεσμευτικές προσφορές των τριών επενδυτών που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της τιτλοποίησης και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal αναμένεται να υποβληθούν αύριο στην διοίκηση της Τράπεζας. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, στην τελική ευθεία έχουν φτάσει οι PIMCO, Davidson Kempner και Cerved. Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που τελικά θα κατατεθούν και η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, παράλληλα με την ολοκλήρωση του carve – out(μεταφορά των εργαζομένων των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων της Τράπεζας στην Cepal).

 

Η τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank θα ενταχθεί στο ελληνικό Asset Protection Scheme "Ηρακλής". Στις 22 Οκτωβρίου, η Τράπεζα υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση για την ένταξη της τρίτης τιτλοποίησηςGalaxy στον "Ηρακλή". Πρόκειται για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Galaxy IV, συνολικού ύψους 3,2 δις. ευρώ, η οποία θα λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον νόμο 4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 650 εκατ. ευρώ.


Με την τρίτη αυτή αίτηση, η Alpha Bank θα συμμετέχει στο πρόγραμμα "Ηρακλής" με τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 10,8 δις. ευρώ για παροχή κρατικής εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 3,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση ένταξης στον "Ηρακλή" για την πρώτη και δεύτερη "φέτα" της τιτλοποίησηςGalaxy, τα χαρτοφυλάκια Orion και Galaxy II. Οι δύο αυτές τιτλοποιήσεις είναι λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως και η παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έως 3,04 δισ. ευρώ. 

 

Η ολοκλήρωση του προγράμματος τιτλοποίησηςGalaxyθα οδηγήσει σε σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank και συγκεκριμένα σε μείωση κατά 62% στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, κατά 65% στα καταγγελμένα δάνεια και κατά 75% στα ανοίγματα λιανικής τραπεζικής του νόμου 3869 (ν. Κατσέλη).

 

Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, ο δείκτης καθυστερήσεων της Alpha Bank στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί στο 13%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μειωθεί στο 24%.

 

28/10/20

 

Με μεγάλες απώλειες στα όρια sell - off έκλεισε η Ευρώπη την Τετάρτη ..... Απώλειες 4,19% για τον DAX. Πτώση 3,37% και 2,51% για CAC 40 και FTSE 100 .... Απώλειες 4% και 2,61% σε Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα ..... Στο -3,47% έκλεισε ο Stoxx50.
 

27/10/20

 
 

 

Φόβος στο Χ.Α., χωρίς να μπορεί να αντιδράσει προς στιγμήν…

 

Αν και ξεκίνησε με κέρδη περίπου 0,50%, σε αρνητικό πρόσημο γύρισε και πάλι το Χ.Α. το πρωί της Τρίτης (μέχρι περίπου 0,4%), με θετικό ότι τουλάχιστον οι απώλειες το μεσημέρι της Τρίτης (13:03) έχουνε απορροφηθεί και πάλι (-0,04%) με το ΓΔ να βρίσκεται 595,56 μονάδες, πάντα χαμηλότερα των 600 μονάδων. Και με την τάση και τη συνολική εικόνα της αγοράς να έχει επιβαρυνθεί, αν ζητείται κάτι αυτό είναι μια αντίδραση και επιστροφή για αρχή του ΓΔ υψηλότερα των 600 και εν συνεχεία προσέγγιση των 630 – 640 μονάδων. Όσο αυτό δε συμβαίνει, υπάρχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχουμε έναν νέο κύκλο πτώσης, με τις επόμενες στηρίξεις στα επίπεδα των 570 – 580 μονάδων ….

 

Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουνε την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να καταγράφει φτηνή αντίδραση 1,4% (μετά το χθεσινό -8%), ωστόσο βρίσκεται πάντα στα όρια νέων ιστορικών χαμηλών …..

 

 

Πάλι πρώτη σε πτώση στον FTSE 25, με 14 στις 15 πτωτικές συνεδριάσεις ….

 

Να σημειωθεί πως προς στιγμήν πρώτη σε πτώση μετοχή από τον FTSE 25 είναι η ΜΟΗ, με απώλειες 2,46%, στα 8,115 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή έχει ένα εντυπωσιακό αρνητικό σερί, με 14 στις 15 πτωτικές συνεδριάσεις και απώλειες 61% από τις αρχές του 2020 ….. Διαγραμματικά πλέον είναι σε αρκετά υπέρ-πουλημένα επίπεδα δικαιολογώντας μια αντίδραση….

 

 

Κίνα: Συρρίκνωση 28,66% της κατανάλωσης χρυσού στο 9μηνο του 2020

 

Όπως αναφέρει το Reuters, κατά 28,66% σε ετήσια βάση τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους συρρικνώθηκε η κατανάλωση στην Κίνα, στους 548,09 τόνους, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη η China Gold Association.

Η κατανάλωση χρυσού την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, στο μεταξύ, σημείωσε άνοδο 28,71% σε τριμηνιαία βάση,  ενισχυμένη από τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας, όπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Η παραγωγή χρυσού της χώρας τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020 υποχώρησε κατά 4,51% στους 262,93 τόνους, σύμφωνα με την Ένωση.

 

 

Νότια Κορέα: Επάνοδος της οικονομίας στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

 

Η νοτιοκορεάτικη οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αναρρώνοντας από την πιο απότομη συρρίκνωση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν εφάρμοσε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας και μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της Σεούλ προχώρησαν στην άρση περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Κορέας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Πρόκειται για την ταχύτερη επέκταση που έχει καταγράψει η Νότια Κορέα από το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Το δεύτερο τρίμηνο, είχε καταγραφεί συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,2% του ΑΕΠ, η πιο απότομη από το 2008.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπε ανάπτυξη με λίγο χαμηλότερο ρυθμό (+1,7%).

Ο Άλεξ Χολμς, οικονομολόγος της Capital Economics, αναμένει ότι συνολικά το 2020 η οικονομία της Νότιας Κορέας θα συρρικνωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, τονίζοντας τους συνεχιζόμενους κινδύνους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, «μολονότι θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή της από 1998», θα σημάνει επίσης πως η Νότια Κορέα «θα είναι μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος».

Η Τράπεζα της Κορέας, που έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, επίπεδο άνευ προηγουμένου, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3% του ΑΕΠ φέτος, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Η κυβέρνηση άρχισε τον περασμένο μήνα να εφαρμόζει τον τελευταίο από τις τέσσερις συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που κατήρτισε για να τονώσει την οικονομία της Νότιας Κορέας. Θα δαπανήσει συνολικά 310 τρισεκ. γουόν (274 δισεκ. ευρώ).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% το τρίτο τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1986, ανακτώντας σχεδόν πλήρως τις απώλειες του δεύτερου τριμήνου (-16,1%).

Ο τομέας των κατασκευών δεν τα πήγε εξίσου καλά (-7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), όμως η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε (+7,6%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν οριακά (-0,1%).

Σε ετήσια βάση πάντως, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο κατά 2,7%, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο υπολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

 

26/10/20

 

Κρίσιμα διοικητικά συμβούλια πραγματοποιούνται σήμερα σε Τράπεζα Πειραιώς και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την πρόταση που έχουν υποβάλει τρεις μέτοχοι του συστημικού ομίλου για την ταχύτερη εξυγίανση και την κεφαλαιακή του ενίσχυση.

 

 

Νέα ιστορικά χαμηλά για την τουρκική λίρα

 

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της και διάφορων πηγών γεωπολιτικών ανησυχιών.

 

Η ένταση της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναστάτωσαν τους επενδυτές. Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε περισσότερο από 1% έως το επίπεδο των 8,0515 λιρών ανά δολάριο από τις 7,9650 λίρες που είχε διαμορφωθεί η ισοτιμία του στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, ενώ έχει χάσει το 26% της αξίας του φέτος έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η λίρα υποχώρησε επίσης σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πέρα από τις 9,5 λίρες ανά ευρώ.

 

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Ωστόσο, άφησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 10,25% την περασμένη Πέμπτη, ενώ αύξησε ένα επιτόκιο παροχής ρευστότητας στο 14,75%, δηλώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών μετά τα βήματα που έχουν γίνει για τον περιορισμό των πληθωριστικών κινδύνων.

 

23/10/20

 
 

 

MLS : Παραδόθηκε στην Kεφαλαιαγορά η έκθεση ελέγχου της Deloitte

 

ΗMLS ενημέρωσε τις χρηματιστηριακές αρχές πως η τελική έκθεση ελέγχου της Deloitte παραλήφθηκε σήμερα, 23/10/2020, το συμφωνηθέν τίμημα έχει καταβληθεί και η έκθεση έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οπως επισημαίνει η διοίκηση, η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2019 έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Η ολοκλήρωση τους με βάση και τα στοιχεία του τελικού σχεδίου της Deloitte αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 30.10.2020. Στη συνέχεια οι ορκωτοί ελεγκτές, όπως ενημέρωσαν, χρειάζονται 4 εβδομάδες για την έκδοση του πιστοποιητικού ελέγχου. Η δημοσιοποίηση τους θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά.

 

Επίσης, σύμφωνα με υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 11 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00. Η συνέλευση θα γίνει στα γραφεία της έδρας της εταιρείας στην ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ, Πυλαία, Θεσσαλονίκης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα κάτωθι:

 

1. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 1.01.2020 – 31.12.2020 και καθορισμό της αμοιβής αυτών.

2. Ανακοίνωση εκλογής μελών από το Διοικητικό Συμβούλιο σε αντικατάσταση παραιτημένων καιεπικύρωση από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων των εκλεγέντων προσώπων – Ορισμός ανεξάρτητωνμελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

3. Εκλογή μελών Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν 4449/2017.

4. Διάφορες ανακοινώσεις, εγκρίσεις και αποφάσεις.

 

Η πρόθεση της εταιρείας είναι να δημοσιοποιήσει και τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της 30.6.2020 το ταχύτερο δυνατό, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 6.11.2020.

 

 

«Βουτιά» 41% για τραπεζικές μετοχές του Eurostoxx 600

 

Ο κλάδος των ευρωπαϊκών τραπεζών συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απώλειες από την οικονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την αρχή του έτους έως σήμερα, η ομάδα των τραπεζών που περιλαμβάνονται στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών Eurostoxx 600 κατέγραψε μεσοσταθμικές απώλειες της τάξης του 41%. Οι απώλειες αυτές είναι συγκρίσιμες με αυτές που κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου (41%) και υπερβαίνουν σημαντικά τις απώλειες του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής (31%), που επίσης επλήγη σοβαρά από την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω δείκτης δεν συμπεριλαμβάνει καμία από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση της διετίας 2007-2008 και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης της διετίας 2011-2012 παρουσίασε σοβαρή υστέρηση σε σύγκριση με αυτή των υπόλοιπων κύριων κλάδων.

 

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη απόδοση που σημείωσε και σημειώνει η αμερικανική κεφαλαιαγορά σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή μετά το πέρας της προηγούμενης χρηματοοικονομικής κρίσης, οφείλεται σε σειρά παραγόντων, οικονομικών και φορολογικών. Σε αυτούς τους παράγοντες συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και η πολύ μεγαλύτερη έκθεση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς στον κλάδο τεχνολογίας.

Πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αυτού στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε άνω του 20% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P 500 και συνεχίζουν να υπόσχονται σε υφιστάμενους και δυνητικούς επενδυτές ακόμη πολλά έτη υψηλής κερδοφορίας. Στον αντίποδα, η πολύ χαμηλή απόδοση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους κλάδους στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, και όχι μόνο την τελευταία δεκαετία, οφείλεται σε σειρά δομικών και άλλων παραγόντων. Ανάμεσά τους ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που αποτελείται από σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τόσο σε σχέση με αυτό που θεωρείται βέλτιστο όσο και σε σύγκριση με τις τραπεζικές αγορές σε ΗΠΑ, Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες.

 

Αξιοσημείωτος παράγων είναι επίσης η επιβολή αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, την έγκαιρη λήψη προβλέψεων και την αρτιότερη καταγραφή των προβληματικών δανείων στους ισολογισμούς όσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μπορούν να θεωρηθούν συστηματικής σημασίας για την Ευρωζώνη. Οι αυστηροί κανονισμοί αποβαίνουν εις βάρος της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών σε μια περίοδο που αυτές καλούνται να εξαφανίσουν σταδιακά τα κόκκινα δάνεια που τους κληροδότησε η προηγούμενη κρίση.

 

Από το εξωτερικό το 84% των προσφορών για το 15ετές ομόλογο

 

Χαμηλή απόδοση, υψηλές προσφορές και το 84% της ζήτησης να προέρχεται από το εξωτερικό αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Χαρακτηριστικά ιδιαίτερα σημαντικά εν μέσω κορονοϊού αλλά και ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων από τους οίκους αξιολόγησης  Standard & Poor's  και  DBRS για την Ελλάδα.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, η πέμπτη έξοδος στις αγορές για φέτος, από την οποία το δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών καθώς το 91% καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια και μόλις το 9% από hedge funds. Οι διαχειριστές κεφαλαίων κατέλαβαν τα 2/3 της προσφοράς, ενώ το υπόλοιπο τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία κ.α. Σχεδόν το 80%  προήλθε από την Ευρώπη και το 4% από τις ΗΠΑ. Το 16% της ζήτησης ήταν από την Ελλάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης με ποσοστό 32%, ακολουθούν η Γαλλία με 14%,  οι Γερμανία – Αυστρία – Ελβετία  με 10%, η Ιταλία με 7% 

 

Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 1,152%, ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών για το Ελληνικό Δημόσιο.  Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του 15ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί το Φεβρουάριο ήταν 1,875%.

 

Όσον αφορά τις προσφορές, αυτές ξεπέρασαν τα 16,8 δισ. ευρώ. Η αρχική έκδοση του Φεβρουαρίου είχε προσελκύσει προσφορές 18,8 δισ. ευρώ και είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ, με απόδοση όμως υψηλότερη κατά 63% τότε.

 

Στους σχεδιασμούς του Ελληνικού Δημοσίου είναι μετά τα 12 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν φέτος, αντίστοιχο ποσό να αντληθεί και το 2021. Το συνολικό ποσό για τα έτη 2020-2021 θα διαμορφωθεί περίπου στα 24 δισ. ευρώ, αντίστοιχο με τις ονομαστικές τιμές των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP.

 

22/10/20

 

 

Απώλειες στο Χ.Α., αν και βγαίνουν αγορές ….

 

Απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., στη σκιά και της πτώσης στις διεθνείς αγορές, αν και μέχρι στιγμής θα πρέπει να παρατηρήσουμε δύο πράγματα. Πρώτον πως η προσφορά είναι σχετικά περιορισμένη (περισσότερο είναι το πρόβλημα της έλλειψης των αγοραστών). Και δεύτερον πως φαίνεται όσο περνάει η ώρα να βγαίνουνε κάποιες αγορές. Ειδικότερα, ο ΓΔ στις 13:24 βρίσκεται στο -0,80%, έχοντας νωρίτερα βρεθεί μέχρι σχεδόν και -1,4%, με το τζίρο στα 13,4εκ ευρώ …….. Όσον αφορά τις τράπεζες, εδώ οι απώλειες έχουνε περιοριστεί στο -0,32% έχοντας και εδώ βρεθεί ο τραπεζικός δείκτης αισθητά χαμηλότερα, στο περίπου -2,5% …..

 

Τέλος, περιορισμός των απωλειών καταγράφεται και στην Ευρώπη, με τον DAX στο -0,7%, αν και το πρωί είχε βρεθεί και αυτός -1,5%....

 

 

Mε 21,28% ο όμιλος Λεβέντη στον Παπουτσάνη

 

Στο 21,28% ενίσχυσε τη συμμετοχη της στην εταιρεία Παπουτσάνης η Truad Verwaltungs. Η Truad είναι διαχειρίστρια αλλοδαπού ιδιωτικού διακριτικού εμπιστεύματος (private discretionary trust) που έχει συσταθεί προς όφελος των παρόντων και μελλοντικών μελών της οικογένειας του εκλιπόντος Αναστασίου Γεωργίου Λεβέντη. Σημειώνεται πως στο 9μηνο η Παπουτσάνης ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών στα 3,5 εκατ ευρώ.

 

Πιο συγκεκριμένα, η ελεγχόμενη από την Truad Verwaltungs AG, Thrush Investment Holdings Ltd, απέκτησε στις 21.10.2020, 3.961.982 μετοχές της Παπουτσάνης και τα αντιστοιχούντα σε αυτές δικαιώματα ψήφου. Συνεπώς, το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Thrush Investment Holdings Ltd στην εταιρεία αυξήθηκε από 5,5093% (αντιστοιχούν σε 1.383.856 μετοχές και δικαιώματα ψήφου) σε 21,2826% (αντιστοιχούν σε 5.345.838 μετοχές και δικαιώματα ψήφου).

 

Ακολούθως, συνεπεία της ανωτέρω μεταβίβασης, η Truad Verwaltungs AG, υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστρια του εμπιστεύματος, ελέγχει συνολικά ποσοστό 21,2826% των δικαιωμάτων ψήφου της Παπουτσάνης (αντιστοιχούν σε 5.345.838 μετοχές και δικαιώματα ψήφου) μέσω του ελέγχου της Torval Investment Corp., η οποία ελέγχει την Lavonos Ltd., η οποία με τη σειρά της ελέγχει την Thrush Investment Holdings Ltd, η οποία ελέγχει:

 

(α) άμεσα 5.047.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε 20,0961% του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και

 

(β) έμμεσα, μέσω του ελέγχου της εταιρείας Eagle Enterprises A.E., 298.027 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,1865% του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας

 

21/10/20

 
 

 

15ετές ομόλογο : 2 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο

 

Με τη ζήτηση να ξερνά τα 16,75 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου λήξεως Φεβρουαρίου του 2035, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης επί των mid swaps, με επιτόκιο 1,17%.

 

Η ιδέα ήταν, σύμφωνα με αξιωματούχους, να αξιοποιηθούν τα χαμηλά επιτόκια, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα σε αυτή τη λήξη.

 

Αυτή ήταν η πέμπτη ουσιαστικά έξοδος της χώρας στις αγορές εφέτος, ενώ στις προηγούμενες τέσσερις το ελληνικό δημόσιο άντλησε συνολικά 10 δισ. ευρώ.

 

Στόχος είναι η Ελλάδα που άντλησε εφέτος 12 δισ. ευρώ, να βγει στις αγορές για άλλα 11-12 δισ. ευρώ ακόμη ως το τέλος του 2021, ώστε το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 23-24 δισ. ευρώ που είναι και οι ονομαστικές τιμές των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί απόρροια της πανδημίας (PEPP).

 

 

X.A. – Δείχνει κάποια θετικά σημάδια …. Αλλά πρέπει να περιμένουμε ….

 

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι αρνητικό, αν και οι απώλειες έχουνε περιοριστεί σε σχέση με το πρωί (στο -0,80% ο DAX, που είχε βρεθεί και -1,5%) ….. Οριακές απώλειες καταγράφονται το μεσημέρι (13:20) στο Χ.Α., με το ΓΔ στο -0,21%, στις 621,98 μονάδες … Και αν και η αγορά συνολικά κρίνεται πάντα αναξιόπιστη και δε μπορεί να την έχει κανείς εμπιστοσύνη. Ένα συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι ότι η προσφορά στην αγορά δείχνει να έχει στεγνώσει μετά τα πρόσφατα προβλήματα …. Βέβαια όλα αυτά με το ΓΔ να παραμένει πάντα χαμηλότερα των 630 - 640 μονάδων, κάτι το οποίο δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία, αφού όσο αυτό συμβαίνει η τάση στην αγορά συνεχίζει να επιβαρύνεται …. Δεν αρκεί λοιπόν να φαίνεται πως η προσφορά έχει στεγνώσει, με ανάγκη να υπάρξει μια αντίδραση ….

 

 

15ετές ομόλογο: Πάνω από 14 δισ. ευρώ η ζήτηση, στο 1,19% το επιτόκιο

 

Το φράγμα των 14 δισ. ευρώ έχει σπάει η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετους ομολόγου, με την οποία το δημόσιο θέλει να κεφαλαιοποίησει το ευνοϊκό κλίμα, που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τκαθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με την χώρα να αποκτά έτσι σιγά-σιγά το προφίλ μίας «κανονικής» αγοράς.

 

Το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο mid swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή κοντά στο 1,28%. Τελικά έκλεισε στο 1,19%, τη στιγμή που η απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται στο 1,028%. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%. 

 

Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που στοχεύει αντλήσει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, ωστόσο συμφωνά με παράγοντες της αγοράς μπορεί να κινηθεί από το 1 έως και τα 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο.

 

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ. 

 

Η επιλογή του timing της έκδοσης, δεν είναι τυχαία. Στόχος ήταν να γίνει μετά την διπλή έξοδο της Ε.Ε στις αγορές με τα 10ετή και 20ετή κοινωνικά ομόλογα τα οποία και συγκέντρωσαν ζήτηση-ρεκόρ άνω των 233 δισ. ευρώ, αλλά και πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές. Επίσης, με δεδομένη και την σημαντική έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα κρύβει αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά ομολόγων μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος.

 

Σημειώνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

 

Μυτιληναίος: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου Talasol στην Ισπανία

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της στο Χ.Α.:

Ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας («RSD») της MYTILINEOS ανακοινώνει ότι η κατασκευή της μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 300MW στον δήμο Talaván στο Cáceres της Ισπανίας («έργο Talasol») ολοκληρώθηκε.

Η σύμβαση υπεγράφη με την Talasol Solar S.L.U., θυγατρική της Ellomay Capital Ltd., στις 18 Ιουνίου 2018 και η Προκήρυξη ανάθεσης εκδόθηκε στις 30 Απριλίου 2019. Μετά από περίπου 17 μήνες και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 στην Ισπανία και σε ολόκληρο τον κόσμο, η φωτοβολταϊκή μονάδα είναι πλέον έτοιμη να συνδεθεί σε δίκτυο τάσης 400kV.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλάμβανε τον σχεδιασμό, την προμήθεια του εξοπλισμού και την κατασκευή (EPC) του έργου, καθώς και των βοηθητικών εγκαταστάσεων για την έγχυση ισχύος στο δίκτυο, μεταξύ των οποίων ένας υποσταθμός ανύψωσης τάσεως στα 400 kV, μία γραμμή διασύνδεσης υψηλής τάσης έως και το σημείο διασύνδεσης με το δίκτυο και παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης (O & M) για δύο έτη.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το έργο Talasol είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο και η MYTILINEOS είναι περήφανη για την έγκαιρη παράδοσή του, που επετεύχθη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια του συνόλου των εργαζομένων της.

Ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας RSD της MYTILINEOS, έχει πλέον καθιερωθεί παγκοσμίως για την κατασκευή έργων σε όλο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας, από αυτόνομα ηλιακά πάρκα και εφαρμογές αποθήκευσης μέχρι πολύπλοκα υβριδικά έργα, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

 

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του περασμένου Ιανουαρίου, με στόχο την «κεφαλαιοποίηση» του ευνοϊκού κλίματος που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με την χώρα να αποκτά έτσι σιγά-σιγά το προφίλ μίας «κανονικής» αγοράς.

 

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο στο mid swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή κοντά στο 1,28%, καθώς το mid swap στην 15ετία διαμορφώνεται σήμερα στις -0,07 μονάδες βάσης.  τη στιγμή που η απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται στο 1,028%. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%. 

 

Στόχος, όπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ένα αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε αυτή την έκδοση, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως μπορεί να επιτευχθεί μία απόδοση μεταξύ του 1,15% και του 1,25%. 

 

Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που στοχεύει αντλήσει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, ωστόσο συμφωνά με παράγοντες της αγοράς μπορεί να κινηθεί από το 1 έως και τα 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο.

 

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ. 

 

Η επιλογή του timing της έκδοσης, δεν είναι τυχαία. Στόχος ήταν να γίνει μετά την διπλή έξοδο της Ε.Ε στις αγορές με τα 10ετή και 20ετή κοινωνικά ομόλογα τα οποία και συγκέντρωσαν ζήτηση-ρεκόρ άνω των 233 δισ. ευρώ, αλλά και πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές. Επίσης, με δεδομένη και την σημαντική έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα κρύβει αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά ομολόγων μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος.

 

Σημειώνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

 

20/10/20

 
 

 

Άνοδος στο Χ.Α., αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι προς στιγμήν δεν πείθει …

 

Σε μια συνεδρίαση που μέχρι στιγμής κυριαρχεί και πάλι ο χαμηλός τζίρος, μόλις 10εκ ευρώ  …. Μικρά κέρδη 0,30% καταγράφονται το μεσημέρι της Τρίτης (13:26), με το ΓΔ στις 620,12 μονάδες, πάντα χαμηλότερα των 630 – 640 μονάδων, η προσέγγιση των οποίων είναι τουλάχιστον ο βασικός στόχος μέχρι στιγμής …. Βέβαια η εικόνα που έχει το Χ.Α. μέχρι στιγμής, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πείθει, με την τελευταία και τις δημοπρασίες κλεισίματος να φαίνεται πως πάλι θα είναι κρίσιμη, κρίνοντας αν θα αυξηθούνε τα κέρδη ή το ανάποδο ….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,45% και 0,46% τραπεζικός δείκτης και FTSE 25 αντίστοιχα...

 

Τέλος, με απώλειες 0,45% αυτή τη στιγμή ο DAX και με άνοδο 0,42% και 0,29% FTSE 100 και CAC 40....

 

 

«Σκουπίδια» για τους οίκους, «διαμάντια» για τους επενδυτές

 

Οι αγορές ξεκάθαρα βαθμολογούν τα ελληνικά ομόλογα και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «επενδυτική βαθμίδα» και στην κατηγορία ΒΒΒ τουλάχιστον, τη στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να διατηρούν τη βαθμολογία junk. Το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών τίτλων δείχνει πως οι αγορές δεν «ακούν» τους οίκους και πιθανότατα βλέπουν πολύ πιο «μπροστά» από αυτούς, κυνηγώντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από σημαντικούς καταλύτες που υπάρχουν πλέον σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας, χωρίς να φοβούνται την ύφεση ή το σοκ του τουρισμού, αλλά αντίθετα «ποντάρουν» στην ανάκαμψή τους. Οι οίκοι πιθανότατα περιμένουν χειροπιαστά στοιχεία γι’ αυτήν την «ανάκαμψη», προτού λάβουν κάποια απόφαση.

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στην Καθημερινή, αυτό το χάσμα μεταξύ του πώς αντιλαμβάνεται η αγορά το ρίσκο και τις προοπτικές της χώρας, σε σύγκριση με την ετυμηγορία των big four –Fitch, DBRS, Moody’s, S&P– δεν είναι κάτι καινούργιο. Πηγαίνοντας περίπου μία δεκαετία πίσω, για παράδειγμα, και μήνες πριν περάσει η Ελλάδα το κατώφλι του ΔΝΤ, οι αγορές ήταν αυτές που έστειλαν σήμα SOS, εκτοξεύοντας τα spreads των ομολόγων αρκετό διάστημα πριν οι οίκοι αξιολόγησης αρχίσουν ένας ένας και με αργούς ρυθμούς να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. 

 

Για παράδειγμα, η Fitch από την κατηγορία Α που διατηρούσε την Ελλάδα το 2009 την υποβάθμισε σταδιακά στο junk και στην κατηγορία ΒΒ τον Ιανουάριο του 2011, αρκετούς μήνες δηλαδή μετά το πρώτο μνημόνιο. Η S&P έστειλε την Ελλάδα στα «σκουπίδια» τον Δεκέμβριο του 2010, το ίδιο και η Moody’s. Εως το 2011 όλοι είχαν υποβαθμίσει τη χώρα στην κατηγορία CCC ή επιλεκτικής χρεοκοπίας, διατηρώντας ωστόσο το «C» μπροστά από τη βαθμολογία της έως και το 2017, ένα χρόνο πριν από το τέλος των μνημονίων.
 

Ολα αυτά δείχνουν πως οι οίκοι δεν λειτουργούν «προληπτικά» (proactively), κάτι που θα ήταν και πιο χρήσιμο για τους πελάτες τους, δηλαδή τους μεγάλους επενδυτές.

 

Κάτι ανάλογα συμβαίνει και σήμερα. Ολοι οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν την Ελλάδα κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» και παρόλο που την τοποθετούν στην κατηγορία ΒΒ, ακόμη θεωρείται junk. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν από τις καλύτερες επιδόσεις αυτό το έτος της παγκόσμιας και βαθιάς ύφεσης, έχοντας στείλει τις αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κάτω από το 0,8%. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα απέχει μόλις 65 μονάδες βάσης σε όρους αποδόσεων των 10ετών ομολόγων από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ σχεδόν 10 μ.β. τη χωρίζουν από την Ιταλία, χώρες οι οποίες όλες έχουν επενδυτική βαθμίδα.

 

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Μικέλ Ναπολιτάνο, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης της Fitch, το χάσμα μεταξύ της αντίληψης της αγοράς και των κρατικών αξιολογήσεων δεν είναι ασυνήθιστο. Οι αξιολογήσεις και οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων δεν αντανακλούν τους ίδιους κινδύνους. Οι αξιολογήσεις της Fitch είναι καθαρά ένα μέτρο της σχετικής ταξινόμησης του πιστωτικού κινδύνου (δηλαδή αθέτησης), ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αντικατοπτρίζουν έναν ευρύτερο συνδυασμό θεμελιωδών παραγόντων όπως τα επιτόκια πολιτικής, ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς και συνθήκες ρευστότητας και όρεξης κινδύνου. 

 

Οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τις πράξεις της κεντρικής τράπεζας (όπως η ποσοτική χαλάρωση), από την κυβέρνηση ή τις ρυθμιστικές αρχές που αλλάζουν τις απαιτήσεις ρευστότητας ή τη στάθμιση κινδύνου των περιουσιακών στοιχείων ή από τις εταιρείες εκκαθάρισης που αλλάζουν τις απαιτήσεις ασφαλείας.

 

Η ύφεση επηρεάζει την κρίση των αναλυτών

 

Μπορεί η πανδημία να έχει «παγώσει» τις αξιολογήσεις των οίκων, ωστόσο ακόμη και αν δεν είχε ξεσπάσει αυτή η κρίση, οι αναλυτές προέβλεπαν πως η Ελλάδα  –η οποία απέχει μόλις δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα με βάση την υψηλότερη αξιολόγηση την οποία της δίνουν Fitch και DBRS (BB)– δεν θα επανακτούσε αυτό το ορόσημο πριν από τα τέλη του 2021 ή τα μέσα του 2022. Οταν η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα για τελευταία φορά τον περασμένο Ιανουάριο και πριν από την πανδημία, τα ελληνικά ομόλογα είχαν αποδόσεις κοντά στο 1%, ενώ η Ελλάδα προχώρησε για πρώτη φορά μετά 10 χρόνια στην έκδοση 15ετούς ομολόγου.

 

Πάντως, όπως σημειώνουν αναλυτές στην «Κ» ενόψει των αξιολογήσεων από S&P και DBRS την προσεχή Παρασκευή και από τη Μoody’s στις αρχές Νοεμβρίου, είναι δύσκολο να αναμένει μία θετική κίνηση η Ελλάδα από τους οίκους αυτή τη στιγμή. Παράλληλα δεν αναμένεται και κάποια υποβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς η ελληνική οικονομία στο β΄ τρίμηνο κινήθηκε στο πλαίσιο των προβλέψεων των οίκων και από τότε έχουν διατηρήσει και οι τέσσερις σταθερές τις εκτιμήσεις τους για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος. Με δεδομένα ωστόσο την ισχυρή στήριξη που λαμβάνουν τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και την τεράστια ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα από ποιοτικούς επενδυτές, η οποία και έχει εκτοξεύσει τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, σε συνδυασμό με την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι αγορές να… σπρώξουν το χέρι των οίκων αξιολόγησης και να δώσουν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα νωρίτερα από το 2023 που εκτιμάται αυτή τη στιγμή.

 

Oxford Economics: Ύφεση 8,3% στην Ελλάδα φέτος, ανάκαμψη άνω του 7% το 2021 – Κίνδυνος από την αύξηση των κρουσμάτων

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020, σημειώνει η Oxford Economics σε νέα έκθεσή της. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 14,1% στο β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) και παρόλο που η δραστηριότητα θα ανακάμψει σταδιακά στο β’ εξάμηνο, εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει το 8,3% (από 8,1% που έβλεπε τον προηγούμενο μήνα) πριν η οικονομία ανακάμψει πάνω από το 7% το 2021. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί λόγω της υποτονικής ανάκαμψης στον τουρισμό και της πρόσφατης αύξησης των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Το β’ τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την ελληνική οικονομία, καθώς τα μέτρα περιορισμού έπληξαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες και επιδείνωσαν το εμπορικό ισοζύγιο. Παραδόξως, οι πάγιες επενδύσεις έδειξαν κάποια ανθεκτικότητα, ενώ η κρατική κατανάλωση αυξήθηκε για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Η Oxford Economics αναμένει συνεπώς ότι το ΑΕΠ θα ανακάμψει στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο στο δ’ τρίμηνο η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή. 

Ο τουρισμός ανέκαμψε οριακά τον Ιούλιο, ωστόσο μετά από μια πολύ αδύναμη καλοκαιρινή περίοδο, οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον κλάδο και θα οδηγήσουν σε μόνιμες απώλειες.

Το δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης και η συμπερίληψη ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης στο PEPP της ΕΚΤ συνέβαλαν πάντως στη μείωση του αρχικού αντίκτυπου της πανδημίας, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης τα Ε.Ε θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει στη συνέχεια, όπως τονίζει η E.E. μέσω ενός συνδυασμού επιχορηγήσεων και δανείων από την ΕΕ.

Η οικονομία κατέγραψε ένα τεράστιο χτύπημα στο εξάμηνο του 2020 και παρόλο που η Oxford Economic αναμένει μερική ανάκαμψη στο υπόλοιπο του έτους καθώς έχουν αρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο δεν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη του 2021.

Πράγματι, όπως τονίζει, ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνεται ήδη. Τόσο τα "σκληρά" δεδομένα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όσο και τα δεδομένα των δεικτών κλίματος για τον Σεπτέμβριο έδειξαν μια ασθενέστερη προοπτική για την ανάκαμψη. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% μηνιαίως τον Αύγουστο (μετά από αύξηση 4,0% τον Ιούλιο) και οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 0,9%. Επιπλέον, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, ενώ πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι η ανεργία αυξάνεται, φτάνοντας το 16,7% το β’  τρίμηνο (από 16,2% το πρώτο τρίμηνο). Και στον τουριστικό κλάδο, τα έσοδα παρέμειναν πολύ αδύναμα και τον Ιούλιο, υποχωρώντας κατά περίπου 84% ετησίως.

Τι θα φέρει την ύφεση του 8,3%

Παρά την αργή ανάκαμψη της δραστηριότητας στο β΄ εξάμηνο, το μέγεθος της διαταραχής που υπέστη στο α’ εξάμηνο σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020, με τους ακόλουθους παράγοντες να "οδηγούν" την πρόβλεψη αυτή της Oxford Economics:

• Οι δαπάνες των νοικοκυριών θα ανακάμψουν εν μέρει μόνο στο β΄εξάμηνο: η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού και τα σχετικά μέτρα περιορισμού οδήγησαν σε κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών στο α’ εξάμηνο. Δεδομένων των ασθενέστερων εισοδημάτων και της απότομης αύξησης της ανεργίας, οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθούν κατά 6,5% φέτος, ειδικά καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι. Αλλά με την οικονομία να ανακάμπτει αργά, αναμένεται ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά μόλις 5,3% το 2021.

• Οι επενδύσεις υπό αυξανόμενη πίεση: μετά από μεγάλη πτώση το 2018, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 4,5% το 2019. Όμως, η απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η αυξημένη αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία, οδήγησαν τις εταιρείες να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν έργα φέτος. Με τις επενδύσεις να έχουν μειωθεί 8,4%  και 2,0% στο α’ και το β’ τρίμηνο αντίστοιχα, η O.E προβλέπει πτώση 7,6% φέτος πριν από αύξηση λίγο πάνω από 12% το 2021.

• Η αγορά εργασίας θα επιδεινωθεί: μετά από κάποια βελτίωση τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας άρχισε να αυξάνεται, φτάνοντας το 16,7% τον Ιούνιο. Οι προοπτικές θα επιδεινωθούν περαιτέρω καθώς αναμένεται να αρθούν τα μέτρα  στήριξης που δόθηκαν λόγω της πανδημίας.

• Οι εξαγωγές θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα: η πανδημία οδήγησε σε πτώση το εμπόριο το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο τουριστικός τομέας (ο οποίος αντιστοιχεί άμεσα στο 7,5% του ΑΕΠ και 19,2% έμμεσα) χτυπήθηκε έντονα καθώς οι τουρίστες ακύρωσαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και τα ξενοδοχεία ήταν κυρίως κλειστά. Επιπλέον, η ασθενέστερη ζήτηση από βασικούς εμπορικούς εταίρους οδήγησε σε μείωση των εξαγωγών αγαθών. Η Ο.Ε αναμένει ότι οι συνολικές εξαγωγές θα μειωθούν 17,9% φέτος, προτού ανακάμψουν κατά 14,5% το 2021. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν ειδικά καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν παραμείνει κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου.

Η δημοσιονομική στήριξη θα μειώσει το "χτύπημα" 

Η δημοσιονομική ευελιξία που παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ έχει παράσχει κάποιο δημοσιονομικό χώρο και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που χρηματοδοτούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ θα περιορίσουν κάπως το πλήγμα από την κρίση, όπως σημειώνει.

Μαζί με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το συνολικό κόστος των μέτρων θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ (14% του ΑΕΠ).

Η κρίση αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος (το οποίο προβλέπεται περίπου στο 7% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 177% του ΑΕΠ σε περίπου 190% το 2020, καταλήγει η Oxford Economics.

Πηγή: Ελευθερία Κούρταλη – capital.gr

 

19/10/20

 
 

 

Μιζέριας συνέχεια στο Χ.Α. & ότι γίνει στο τέλος ….

 

Με μοναδικό θετικό ότι το Χ.Α. μάζεψε τις πρωινές απώλειες, σε γενικές γραμμές μια από τα ίδια σήμερα … Με πολύ μιζέρια και πάλι …. Και όπως και άλλες φορές έχει γίνει …. Όλα δείχνουνε πώς ότι είναι να συμβεί, θα συμβεί κατά την τελευταία περίπου 1 ώρα της συνεδρίασης και τις δημοπρασίες κλεισίματος …..

 

Ειδικότερα, ο ΓΔ στις 13:12 βρίσκεται στις 619,57 μονάδες, -0,10%, έχοντας νωρίτερα βρεθεί και -0,50%. Με απώλειες 0,19% οι τράπεζες …..

 

Την ίδια ώρα, αν και ξεκίνησαν πιο κεφάτες, με οριακά κέρδη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, με τον DAX στο +0,20%.

 

 

Φάμπιο Πανέτα: Η ΕΚΤ θα στηρίξει την οικονομία όσο χρειαστεί

 

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει μια τολμηρή νομισματική πολιτική , για όσο χρειαστεί, ώστε να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίσει το πλήγμα της πανδημίας, διαμηνύει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Φάμπιο Πανέττα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

 

«Μια διστακτική στάση πολιτικής στην παρούσα συγκυρία θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα», σημειώνει. Απαντώντας, μάλιστα, σε όσους ανησυχούν για την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα, τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό στο μέλλον «είναι να στηριχθεί δυναμικά η οικονομία σήμερα».

 

Ο Ιταλός οικονομολόγος, πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, εξάλλου, εκφράζει ανησυχία ότι η επιστροφή στα προ κορωνοϊού επίπεδα μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και μετά το τέλος του 2022.

 

Στη πρώτη συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο αφ ‘ ότου ανέλαβε καθήκοντα στην ΕΚΤ, στις αρχές του χρόνου, ο κ. Πανέττα, ο οποίος ασχολείται με την Ελλάδα ως υπεύθυνος για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις της ΕΚΤ, χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, επικαλούμενος αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις «πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων». Επισημαίνει, όμως, παράλληλα, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της δυνητικής ανάπτυξης και της μακροπροθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

 

Για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ο κ. Πανέττα δίνει  μια πρώτη ένδειξη της αναμενόμενης επίσημης γνώμης της Φρανκφούρτης, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τη μείζονα αυτή μεταρρύθμιση». Σημειώνει ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η νοοτροπία των δανειοληπτών ως προς την αποπληρωμη οφειλών.

 

-Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) εξασφαλίζει μέχρι στιγμής χαμηλότοκο δανεισμό, ιδίως για τις χώρες που το έχουν ανάγκη, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Τι προβλέπετε να συμβεί στην αγορά ομολόγων των χωρών αυτών, όταν θα λήξει το πρόγραμμα; Ανησυχείτε ότι θα “πέσουν στον γκρεμό”;

 

-Η πανδημία οδήγησε την οικονομία της ζώνης του ευρώ στη βαθύτερή της ύφεση. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ άγγιξε διψήφιο αριθμό το δεύτερο τρίμηνο, με αντιπληθωριστικές επιδράσεις. Έτσι, η ΕΚΤ έλαβε αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει την παραγωγική ικανότητα και να σταθεροποιήσει τις αγορές, παρέχοντας ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Αυτό βοήθησε με τη σειρά του να διατηρηθεί η ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τη συνολική ζήτηση και αποτρέποντας μια εντονότερη πτώση του πληθωρισμού.

 

Όμως χρειάζεται να παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων της νόσου που παρατηρούμε σε διάφορες χώρες της ζώνης του ευρώ εξασθενίζει την ανάκαμψη, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο.

 

Αυτό ενισχύει την ανάγκη για παρατεταμένη οικονομική στήριξη από τις μακροοικονομικές πολιτικές. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021, και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού (COVID-19) έχει λήξει. Θα επανεπενδύουμε τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Και η μελλοντική σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στη νομισματική πολιτική. Προ πάντων, δεν θα επιτρέψουμε κανέναν περιορισμό των συνθηκών χρηματοδότησης που να εμποδίζει την επίτευξη του στόχου μας.

-Υπάρχει περίπτωση να παραταθεί το PEPP πέραν του Ιουνίου του 2021 ή και να ξεπεράσει ο προϋπολογισμός του το 1,35 τρισ. ευρώ;

-Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τις οικονομικές εξελίξεις είναι η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία επιδρά αρνητικά στις επενδύσεις και την κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προθέσεις των νοικοκυριών της ζώνης του ευρώ για αποταμίευση διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της σχετικής σειράς στοιχείων το 2000. Οι τρέχουσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πανδημία δεν είναι θετικές. Πέραν του άμεσου αντίκτυπού τους στις δαπάνες, η αβεβαιότητα είναι πιθανόν να αυξηθεί σημαντικά, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις οικονομικές προοπτικές όσο και στο ισοζύγιο των κινδύνων.

 

Ο υφιστάμενος και ο αναμενόμενος πληθωρισμός βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τον Σεπτέμβριο ο μετρούμενος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν αρνητικός (−0,3%) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο πληθωρισμός χωρίς τις ευμετάβλητες συνιστώσες της ενέργειας και των ειδών διατροφής ήταν 0,2%. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε μόλις 1,3% το 2022, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος η δυναμική του να είναι ασθενέστερη από την προβλεπόμενη. Οι βασιζόμενες στην αγορά προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι συγκρατημένες. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό μειώνονται συνεχώς από τον Απρίλιο.

 

Ενόψει του μεγέθους και μόνο των καθοδικών κινδύνων, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε καταλλήλως όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε προκειμένου να επιτύχουμε την επιδίωξή μας να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα συμβατά με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας κατά τρόπο διαρκή. Στη διάρκεια της πανδημίας προσαρμόσαμε ήδη ορισμένα από τα εργαλεία μας και αυτό αποδείχθηκε αποτελεσματικό.

 

-Αισθάνεστε ότι η ΕΚΤ έκανε και πάλι περισσότερα από όσα της αναλογούσαν στη διάρκεια αυτής της κρίσης; Θα μπορέσει η νομισματική πολιτική να επανέλθει στην κανονικότητα έπειτα από μια τόσο εκτεταμένη ποσοτική χαλάρωση;

 

-Τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη διάρκεια της κρίσης, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απαραίτητες προσπάθειες διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

 

Τα σφάλματα που συνδέθηκαν με προηγούμενα επεισόδια δεν επανελήφθησαν. Η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική αντέδρασαν γρήγορα στη διαταραχή και ενίσχυσαν η μία την άλλη. Μαζί, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική αύξησαν την εμπιστοσύνη.

 

Μια διστακτική στάση πολιτικής στην παρούσα συγκυρία θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την έρευνά μας για τις τραπεζικές χορηγήσεις οι τράπεζες θα υιοθετούσαν πολύ αυστηρότερα πιστοδοτικά κριτήρια σε περίπτωση που διακόπτονταν τα σχήματα δημόσιων εγγυήσεων δανείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις και φερέγγυα νοικοκυριά σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Παρόμοιες συνέπειες θα μπορούσαν να προκληθούν από μια σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης.

 

Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η νομισματική πολιτική στην κανονικότητα στο μέλλον είναι να στηριχθεί δυναμικά η οικονομία σήμερα.

 

-Η αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να ακολουθήσει κι αυτή μια πιο χαλαρή πολιτική;

 

Η επανεξέταση της στρατηγικής μας έχει δρομολογηθεί και σε αυτήν θα εστιάσουν σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες μας το επόμενο έτος. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι η στρατηγική νομισματικής πολιτικής μας είναι κατάλληλη για τον σκοπό που υπηρετεί, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

 

Κάποιες από τις παγκόσμιες εξελίξεις που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έλαβε υπόψη κατά την επανεξέτασή της είναι συναφείς και για τη δική μας νομισματική πολιτική σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, η έντονη μείωση του «φυσικού» επιτοκίου – δηλαδή του επιτοκίου στο οποίο η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι ουδέτερη – που παρατηρείται στις προηγμένες οικονομίες περιπλέκει το έργο της νομισματικής πολιτικής, καθώς περιορίζει το περιθώριο για άσκηση επεκτατικής πολιτικής μέσω της μείωσης των επιτοκίων. Αυτό έχει τρεις βασικές συνέπειες.

 

Πρώτον, θα πρέπει να μειώσει την ανοχή μας σε σχέση με τη μετακίνηση του πληθωρισμού προς επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο μας και να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό ως απόλυτα συμμετρικό. Δεύτερον, τα μέσα που έχουμε ενεργοποιήσει τα τελευταία χρόνια – όπως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και τα στοχευμένα δάνεια προς τις τράπεζες – υπήρξαν καθοριστικά για τον περιορισμό του κινδύνου αποπληθωρισμού και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε στην εργαλειοθήκη μας. Αυτό θα είχε σταθεροποιητική επίδραση και θα μείωνε την πιθανότητα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέσα πάλι στο μέλλον. Και τρίτον, δείχνει ότι σε ακραίες καταστάσεις, όπως όταν τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο κατώτερο όριο, είναι πολύ σημαντικό η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική να ενισχύουν η μία την άλλη.

 

-Σε τι βαθμό το πακέτο των 750 δισ. ευρώ του Next Generation EU (NGEU) διευκολύνει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ;

 

Το πακέτο ανάκαμψης NGEU μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ανακοίνωση και μόνο για το ταμείο ανάκαμψης συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση του κατακερματισμού και στη στήριξη του οικονομικού κλίματος.

 

Τώρα όμως πρέπει να ενεργοποιήσουμε το NGEU γρήγορα και να το χρησιμοποιήσουμε για παραγωγικές δαπάνες – με άλλα λόγια, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων – στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη. Είναι καίριας σημασίας τα κεφάλαια να καταστούν διαθέσιμα στις αρχές του 2021 προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπτώσεις δημοσιονομικού βαράθρου (fiscal cliff effects). Και αυτά τα κεφάλαια να διοχετευτούν στους τομείς οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς παράγοντες ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η σύνδεση χρηματοδότησης της ανάκαμψης και των μεταρρυθμίσεων θα ενδυναμώσει περαιτέρω τους πολλαπλασιαστές των δαπανών για την ανάκαμψη.

 

-Πόσο χρόνο θεωρείτε ότι θα πάρει στην ευρωπαϊκή οικονομία να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα; Τι προτεραιότητες πρέπει να βάλει η Ευρώπη στη διαδικασία αυτή;

 

-Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 15% και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μόνο στο τέλος του 2022. Ωστόσο, η επαναφορά αυστηρότερων μέτρων περιορισμού του ιού, την οποία παρατηρούμε σε διάφορες χώρες της ζώνης του ευρώ, μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια αυτού του χρονικού ορίζοντα ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

 

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος μια βραδεία ανάκαμψη να επιτείνει τις αποκλίσεις μεταξύ τομέων και χωρών: όσο περισσότερο καθυστερεί η επάνοδος στα προ κρίσης επίπεδα τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στις αποκλίσεις και στην ανισότητα. Τα ευρωπαϊκά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά δεν μπορούν να τον εξαλείψουν. Είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε γρήγορα στην ανάπτυξη.

 

-Πώς θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να καταστούν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), και όχι μόνο στο πλαίσιο του PEPP, δεδομένου ότι εξακολουθούν να μην είναι επενδυτικής βαθμίδας;

 

Το PSPP ακολουθεί ένα σαφές πλαίσιο κανόνων που αφορούν την επιλεξιμότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων και τους όρους εφαρμογής. Με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι προς το παρόν επιλέξιμα για το πρόγραμμα. Πραγματοποιήσαμε όμως παρεμβάσεις για να καταπολεμήσουμε τις συνέπειες της κρίσης COVID-19 με ποικίλα μέσα. Η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο PEPP έχει σταθεροποιήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά από την έναρξη του PEPP και σήμερα διαμορφώνονται σε 0,8%, δηλαδή κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

 

Οι αξιολογήσεις της Ε.Ε. κατέληξαν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο

 

Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή δανειακή επιβάρυνση, αλλά η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους της είναι πολύ μεγάλη και το κόστος εξυπηρέτησής του εξακολουθεί να είναι χαμηλό, όπως δείχνουν άλλωστε και οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων. 

 

-Η Ελλάδα, μια ήδη υπερχρεωμένη χώρα, θα επιβαρυνθεί από την πανδημία με επιπλέον χρέος. Θα είναι βιώσιμο ένα τέτοιο χρέος;

 

-Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή δανειακή επιβάρυνση, αλλά η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους της είναι πολύ μεγάλη και το κόστος εξυπηρέτησής του εξακολουθεί να είναι χαμηλό, όπως δείχνουν άλλωστε και οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων. Οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τις οποίες πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την επιλεξιμότητα χωρών της ζώνης του ευρώ για το μέσο PCS του ΕΜΣ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

 

Τα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, καθώς και αυτά που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντας στους λόγους χρέους να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα – όπου η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της κρίσης – είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι πόροι να διατεθούν για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας και οι κατάλληλες επενδύσεις να συνοδευτούν από μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τη δυνητική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

 

-Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλότερων δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που θα επιφέρει η κρίση της πανδημίας; Συγκεκριμένα, θα μπορέσει η Ελλάδα, η οποία ήδη πριν από την πανδημία είχε υψηλό απόθεμα ΜΕΔ, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα με το σχέδιο «Ηρακλής» ή θα χρειαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα; Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ήδη προτείνει να συσταθεί εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού ως το επόμενο βήμα, πρόταση που φαίνεται να βλέπει θετικά και ο ΟΟΣΑ.

 

-Ο μέσος δείκτης ΜΕΔ του ελληνικού τραπεζικού τομέα ήταν 36,7% το β’ τρίμηνο του 2020. Τέτοια υψηλά επίπεδα ΜΕΔ επηρεάζουν αρνητικά τη φερεγγυότητα και την κερδοφορία των τραπεζών. Αυτό, με τη σειρά του, περιορίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις στην οικονομία, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη.

 

Το σχέδιο προστασίας στοιχείων ενεργητικού «Ηρακλής» θα συνεχίσει να συμβάλλει σε βιώσιμες πωλήσεις ΜΕΔ και να στηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν πιο βιώσιμα επίπεδα ΜΕΔ μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή την επίσπευση των πωλήσεων ΜΕΔ, τα επίπεδα ΜΕΔ που θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να εξακολουθήσουν να βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τραπεζών που υπόκεινται στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για τη μείωση των ΜΕΔ. Πρώτα από όλα, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να διευκολύνουν τη διαδικασία μείωσης των ΜΕΔ. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής ανάλυση περαιτέρω εργαλείων τα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν στο πλαίσιο των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επίλυση του ζητήματος των ΜΕΔ.

 

Για αυτά τα ζητήματα η ΕΚΤ συνεργάζεται στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

-Η Ελληνική Κυβέρνηση δημοσίευσε πρόσφατα την πρότασή της για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, τον λεγόμενο «Κώδικα ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας». Τι γνώμη έχετε για αυτό; Είναι ικανοποιητικό; Θα βοηθούσε να τεθεί ένα τέλος στο φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών και να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα;

 

-Για το θέμα αυτό ετοιμάζουμε επί του παρόντος επίσημη γνώμη. Η ΕΚΤ είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για αυτή τη μείζονα μεταρρύθμιση. Οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη σε ό,τι αφορά το πρωτογενές και το παράγωγο δίκαιο καθώς και την υποδομή των πληροφοριακών συστημάτων, δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόκειται να διενεργείται ηλεκτρονικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η μεταρρύθμιση να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δικαστικών και μη δικαστικών διαδικασιών, να βελτιώσει την αποδοτικότητα των πτωχευτικών διαδικασιών και να απλουστεύσει τις διαδικαστικές απαιτήσεις καθώς και να βελτιώσει τη νοοτροπία των δανειοληπτών ως προς την αποπληρωμή οφειλών.

 

 

Στο "μικροσκόπιο" της Lazard το σχέδιο της ΤτΕ για bad bank – Τα δύσκολα σημεία

 

Στο "μικροσκόπιο" μπαίνει από την εβδομάδα αυτή η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση Asset Management Company για τη μείωση των κόκκινων δανείων. 

 

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε τη μελέτη της πρότασης στην Lazard και αναμένει την εισήγησή της μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε μετά η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει από κοινού με την ΤτΕ στην παρουσίαση της πρότασης στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

 

Την περασμένη Παρασκευή η ΤτΕ ολοκλήρωσε τις κατ΄ ιδίαν παρουσιάσεις του σχεδίου στις τράπεζες, χωρίς, ωστόσο, οι τελευταίες να λάβουν μια πιο σαφή εικόνα για λεπτομέρειες πέραν του γενικού πλαισίου. Κρίσιμο για τις τράπεζες είναι το πώς θα εγγράφουν ετεροχρονισμένα τη ζημία που θα προκύπτει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων. 

 

Παράλληλα, με τον τρόπο της δομής του σχεδίου της ΤτΕ, οι τράπεζες διακρίνουν τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους, καθώς είναι διαφορετικά τα ποσά του αναβαλλόμενου φόρου που κατέχει η κάθε τράπεζα στα κεφάλαιά της, αλλά και το ύψος των προβλέψεων που έχει σχηματίσει για την κάλυψη των επισφαλών δανείων της. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα μπορεί να ευνοήσει τις τράπεζες που δεν έχουν επιβαρύνει την κερδοφορία τους με λήψη ικανών προβλέψεων για να διασφαλίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους στο παρελθόν και με τον "αέρα" του DTC, θα μπορέσουν τώρα να σβήσουν ζημιές από κόκκινα δάνεια.

 

Τα σημεία που θα διερευνήσει η Lazard

 

Το σχέδιο της ΤτΕ θα εξεταστεί εξονυχιστικά από τη Lazard για λογαριασμό του Δημοσίου, καθώς ευθύς εξαρχής θα πρέπει να προκύπτει ότι δεν προσκρούει στους κοινοτικούς κανόνες και άρα μπορεί να έχει πιθανότητες να μην απορριφθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Θα πρέπει, συγκεκριμένα, να αποδειχθεί πώς ο χειρισμός του αναβαλλόμενου φόρου – στην ουσία χρήματα που χρωστούν οι τράπεζες στο Δημόσιο – θα χρησιμοποιηθεί για να σβήσουν οι τράπεζες ζημιές από κόκκινα δάνεια, χωρίς αυτό να συνιστά κρατική βοήθεια (state aid). Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε κρατική βοήθεια δοθεί σε τράπεζα ενεργοποιεί αυτομάτως την εφαρμογή της οδηγίας για την εξυγίανση τραπεζών (BRRD), πλήττοντας τους καταθέτες της τράπεζας.

 

Αμέσως επόμενο σημείο διερεύνησης της πρότασης είναι το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει, δηλαδή πόσο θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει ότι οι τιτλοποιήσεις των NPLs θα συνοδεύονται από κρατική εγγύηση προκειμένου να καλύπτεται η ζημία που θα προκύπτει μεταξύ της τιμής μεταφοράς τους στην AMC (λογιστική τιμή) και της τιμής πώλησης σε επενδυτή (τιμή αγοράς). Ωστόσο, σε αντίθεση με τον "Ηρακλή" όπου η κρατική εγγύηση συνοδεύει το "φιλέτο" της τιτλοποίησης, συγκεκριμένα τους senior τίτλους που έχουν λάβει rating ΒΒ-, το σχέδιο της ΤτΕ δεν προβλέπει καμία πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων.

 

Δημιουργείται, έτσι, θολό τοπίο για το ύψος της τελικής ζημιάς που μπορεί να δημιουργηθεί από την πώληση των τίτλων (άρα και απροσδιόριστο ύψος τελικής ζημίας για το Δημόσιο που θα έχει δώσει την εγγύηση) και προφανώς, είναι δεδομένο ότι, χωρίς πιστοληπτική αξιολόγηση (rating) των τιτλοποιήσεων, οι τράπεζες θα "ξεφορτώσουν" στην AMC τα δάνεια χειρότερης ποιότητας. 

 

Σημειώνεται ότι το τοπίο για την τελική ζημιά του Δημοσίου είναι θολό και για το πόσο χρονικό διάστημα αυτή θα υφίσταται, αφού ουδείς γνωρίζει το ύψος των κόκκινων δανείων που θα υπάρχουν το 2023. Τότε υποθετικά θα μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί η AMC, αφού πρόκειται για εγχείρημα που απαιτεί 2 – 3 χρόνια υλοποίησης (ενδεικτικά στην Ιρλανδία, η μεταφορά των δανείων στην ΝΑΜΑ πήρε πάνω από 3,5 χρόνια).

 

Ακόμη και η πρόβλεψη του σχεδίου της ΤτΕ ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν προμήθεια έναντι της εγγύησης που θα λαμβάνουν από το Δημόσιο, δημιουργεί προβληματισμό, αφού οι επενδυτές θα "αποτιμούν" το ρίσκο του χαρτοφυλακίου ταυτίζοντάς το με το ρίσκο της τράπεζας. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Το ελληνικό Asset Protection Scheme "Ηρακλής" που κατάφερε να πάρει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών και να λειτουργήσει, το πέτυχε γιατί εξασφάλισε για τις τιτλοποιήσεις rating επενδυτικής βαθμίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που στον "Ηρακλή" η προμήθεια πληρώνεται από τους Servicers και όχι από τις τράπεζες.

 

Το σχέδιο της ΤτΕ

 

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ, η μεταφορά των κόκκινων δανείων στην AMC θα διενεργείται στην καθαρή λογιστική τους αξία και έναντι αυτών, η τράπεζα θα λαμβάνει ομολογίες χωρίς rating. Η AMC θα τιτλοποιεί το χαρτοφυλάκιο σε τίτλους υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης και θα πουλά σε επενδυτή τουλάχιστον το 50% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και ενδεχομένως τμήμα των τίτλων μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine notes). 

 

Για τη διευκόλυνση της πώλησης και προκειμένου να καλύπτεται η διαφορά μεταξύ της αξίας των τίτλων με την οποία τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί στην AMC και της τιμής στην οποία θα τα αγοράζει ο επενδυτής, οι τίτλοι θα συνοδεύονται με κρατική εγγύηση. Έναντι προμήθειας από τις τράπεζες, η κρατική εγγύηση θα καλύπτει τη ζημιά που θα προκύπτει από την πώληση των NPLs σε τιμές αγοράς (λόγω διαφοράς με το net book value). Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν τις ζημίες τμηματικά σε βάθος πενταετίας, ενώ η πληρωμή της εγγύησης στο Δημόσιο θα γίνεται  με διαγραφή από την τράπεζα ισόποσης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

 

Πηγή: Νένα Μαλλιάρα - capital.gr

 

17/10/20

 
 

Moody’s : Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας λόγω Brexit και κορωνοϊού

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s μείωσε χθες Παρασκευή κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), στο επίπεδο Aa3 (από Aa2), επικαλούμενος την επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης του Λονδίνου εξαιτίας των συνεπειών του Brexit και της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Καθοδική πίεση»

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Oμως, τα μέτρα εντείνουν την πίεση στην οικονομία του ΗΒ, που ήδη βάραιναν οι αβεβαιότητες γύρω από το Μπρέξιτ, δηλαδή το οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ ως το τέλος του 2020, πιθανόν θα έχει περιορισμένη στόχευση κι επομένως η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ, κατά την άποψη του Moody’s, θα συνεχίσει να ασκεί καθοδική πίεση στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε ο οίκος.

«Σταθερή» η προοπτική

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου από τον Moody’s ανακοινώθηκε την ημέρα που ο Τζόνσον δήλωσε ότι το ΗΒ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το αποκαλούμενο no deal σενάριο, δηλαδή την απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, χωρίς πάντως να διακόψει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Moody’s αναθεώρησε την προοπτική του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου σε «σταθερή» (από αρνητική), γεγονός που αντανακλά την εκτίμησή του ότι η κατάσταση ως προς το δημόσιο χρέος οδεύει σε σταθεροποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ

 

16/10/20

 

 

Μια ισχυρή αντίδραση ψάχνει το Χ.Α…..

 

Άνοδος 0,43% καταγράφεται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χ.Α., στις 621,93 μονάδες, με την αγορά μεν μέχρι στιγμής να μην πείθει, με τζίρο 13εκ ευρώ. Σε κάθε περίπτωση και μετά την τελευταία πτώση της αγοράς, το ζητούμενο είναι μια ισχυρή αντίδραση, η οποία έστω θα φέρει το ΓΔ σε επαφή και πάλι με τις 630 – 640 μονάδες, για να αποφευχθεί ένας περαιτέρω κύκλος πτώσης, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στις 700 και 570 – 580 μονάδες ….

 

 

Χρηματιστήριο Αθηνών : Πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης για τις εισηγμένες

 

Εκτενές ερωτηματολόγιο που σχετίζεται με τον βαθμό υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης στη λειτουργία τους παρέλαβαν προς συμπλήρωση  όλες  οι εισηγμένες εταιρείες. Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών  πληροφοριών  από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

 

Πέραν μίας πρώτης συνολικής εικόνας , τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη διαμόρφωση ενός συστήματος κατάταξης και αξιολόγησης των εταιρειών αλλά θα αποτελέσουν και εργαλείο για τη δημιουργία χρηματιστηριακών δεικτών ή άλλων προϊόντων.

Το τρίπτυχο ESG( Environmental, Social, Governance)  αποτελεί για όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για την αξιολόγηση των εταιρειών και ο τρόπος διαχείρισης αυτών των θεμάτων από τις επιχειρήσεις αποτελεί ισχυρό παράγοντα αξιοπιστίας. Η ευαισθητοποίηση των φορέων της κεφαλαιαγοράς για την επενδυτική φιλοσοφία ΕSG διευρύνεται σταθερά.

 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφουγκραζόμενο πως η προσαρμογή σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο και ο προσανατολισμός  προς της δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εύρυθμη λειτουργία των αγορών εξέδωσε πέρυσι τον «Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ΕSG».

 

  Ο Οδηγός είναι ένα πρακτικό εργαλείο βασισμένο σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, που βοηθά τις εταιρείες να προσδιορίσουν τα ουσιαστικά θέματα ESG που πρέπει να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται με βάση τις επιπτώσεις αυτών των θεμάτων στη μακροπρόθεσμη απόδοσή τους. Μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάζει ο Οδηγός, οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την δραστηριότητα τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι ανάγκη να δράσει εκ νέου η ΕΚΤ

 

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο μακροοικονομικό περιβάλλον από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, που να δικαιολογεί νέα δράση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε το μέλος του δ,σ., Gabriel Makhlouf.

 

"Από τη δική μου προοπτική, σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, δε νομίζω ένα μήνα μετά από τις προηγούμενες προβλέψεις μας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία ικανά να μας αλλάξουν γνώμη, αλλά όταν συναντηθούμε την επόμενη φορά, αυτό μπορει΄να έχει αλλάξει”, ανέφερε ο Makhlouf στο Bloomberg.

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας δήλωσε πως δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ακριβής επανάληψη της αναταραχής που υπήρξε στη διάρκεια του lockdown τον Απρίλιο και τον Μάιο, σε περίποτωση που η πανδημία υποχρεώσει τις οικονομίες να κλείσουν ξανά καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν μάθει.

 

15/10/20

 
 

 

Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ άσχημα στη σημερινή συνεδρίαση των αγορών…

 

Με βάση τουλάχιστον την εικόνα του Χ.Α. και των διεθνών αγορών το μεσημέρι της Πέμπτης, σε μίνι sell off εξελίσσεται η συνεδρίαση, με το ΓΔ στις 12:48 να βρίσκεται στο -2,27%, ουσιαστικά χαμηλό ημέρας μέχρι στιγμής, στις 618,55 μονάδες, με μέτριο προς χαμηλό τζίρο, 14,4εκ ευρώ. 

 

Όπως αναφέραμε, στη σκιά της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων και των νέων μέτρων που παίρνουνε οι χώρες ανά τον κόσμο … Μεγάλες απώλειες από το πρωί στην Ευρώπη, με το κλίμα μάλιστα σταδιακά να επιδεινώνεται …. Απώλειες 3,12% για τον DAX ……. Και πτώση κοντά στο 3% για CAC 40 και FTSE 100…

 

Και εν μέσω αυτού του κλίματος στις διεθνείς αγορές, αλλά και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά …. Το Χ.Α. όπως αναφέραμε καταγράφει μεγάλες απώλειες, με το ΓΔ να είναι προς στιγμήν χαμηλότερα των 630 – 640 μονάδων, κάτι το οποίο φοβίζει για τη συνέχεια, δεδομένης της επιβάρυνσης της τάσης της αγοράς από αυτήν την παραμονή χαμηλότερα αυτών των επιπέδων ….

 

 

Τραπεζικός Δείκτης: Νέες μεγάλες απώλειες ….

 

Νέες μεγάλες απώλειες 3% καταγράφονται στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 281,75 μονάδες …. Θυμίζουμε πως τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη είναι στις 263,25 μονάδες, στις 14 Μαΐου 2020… Ιστορικά χαμηλά τα οποία δεν αποκλείουμε να προσεγγιστούνε σύντομα …

 
 

 

ΕΚΤ : Φθηνή ρευστοτητα 39 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα

 

Τα 39 δισ. ευρώ προσεγγίζει η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα ως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

 

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο, στα οποία περιλαμβάνεται η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και η χορήγηση ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα με αρνητικό επιτόκιο, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα άντλησαν από την ΕΚΤ περίπου 26,6 δισ. ευρώ.

 

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου έφθασε τα 38,9 δισ. ευρώ από 12,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

 

Στις αρχές του έτους ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ήταν ακόμη χαμηλότερος προσεγγίζοντας τα 9 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση ρευστότητας και από την αύξηση των καταθέσεων

 

Ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε περαιτέρω από την αύξηση των καταθέσεων.

Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Αυγούστου το απόθεμα των καταθέσεων, που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ -ανήλθε στα 119,9 δισ. ευρώ από 114,9 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

 

Κρατούν όμως κλειστή τη στρόφιγγα των δανείων

 

Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των χορηγήσεων, οι τράπεζες έχουν διακρατήσει οι ίδιες τη ρευστότητα αυτή χωρίς να την μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία μέσω των δανείων.

 

Είναι ενδεικτικό ότι στις επιχειρήσεις από την αρχή του έτους τα καθαρά δάνεια που έχουν χορηγηθεί αγγίζουν μόλις τα 4,2 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα στεγαστικά δάνεια καθώς οι αποπληρωμές στις οποίες έχουν προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα οι συνεπείς δανειολήπτες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις όποιες νέες εκταμιεύσεις των τραπεζών.

 

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή του έτους, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να υποχωρήσει στο τέλος Αυγούστου στα 49,6 δισ. ευρώ από 52,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

 

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα καταναλωτικά δάνεια καθώς κάθε μήνα τα χρεολύσια που πληρώνουν οι δανειολήπτες ξεπερνούν τις νέες εκταμιεύσεις των τραπεζών. Έτσι στο τέλος Αυγούστου το ανεξόφλητο υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών είχε υποχωρήσει στα 15 δισ. ευρώ από 16,1 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

 

Όλη αυτή η πρόσθετη ρευστότητα που έχει αποφασίσει να διοχετεύσει η ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποφευχθεί μία πιστωτική κρίση στην ευρωζώνη και συνακόλουθα να αποφευχθεί μία μεγαλύτερης κλίμακας ύφεση.

 

Βέβαια και η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει παρατηρήσει ότι σε ολόκληρη την ευρωζώνη υπάρχουν κάποια προβλήματα «με την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», περιγράφοντας με εύσχημο τρόπο ανάλογες συμπεριφορές από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες στην ουσία κερδίζουν 0,5% διακρατώντας οι ίδιες την ρευστότητα που λαμβάνουν από το ευρωσύστημα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

14/10/20

 

 

Προβληματίζει και σήμερα το Χ.Α. και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές …

 

Με το τζίρο να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις 10,3εκ ευρώ στις 13:22, προβληματική είναι και πάλι η συνεδρίαση της Τετάρτης, με το Χ.Α. στη σκιά των ελληνοτουρκικών, να βρίσκεται στις 632,99 μονάδες, -0,53%, με μεγάλο ζητούμενο φυσικά να μη χαθεί το κάτω εύρος της γνωστής ζώνης τεχνικών επιπέδων στα επίπεδα των 630 – 640 μονάδων, αφού τότε θα μιλήσουμε και πάλι ξαφνικά για πλήρη επιδείνωση της εικόνας.

 

Την πιο ανησυχητική εικόνα, έχουνε και σήμερα οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη πάντα μέχρι στιγμής, να βρίσκεται στις 293,24 μονάδες, -1%, με αγωνία να μη χαθεί η επαφή με τα κρίσιμα επίπεδα των 295 – 300 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα κινδυνεύουνε να γίνουνε πολύ πιο άσχημα, με νέο sell – off και νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη ….

 

 

ΔΕΠΑ: 200 εκατ. € επενδύσεις το 2020-24

 

Μια εντελώς ανανεωμένη ΔΕΠΑ παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς στο 3ο Athens Investment Forum, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, στοιχειοθέτησε ότι η ΔΕΠΑ όχι μόνο άντεξε τις πιέσεις της πανδημίας, αλλά ανέκτησε και σημαντικό μερίδιο αγοράς και από πολύ καλύτερες θέσεις πλέον, μειώνει τις τιμές και εφαρμόζει επιθετική εμπορική πολιτική, προσφέροντας σε κάθε κατηγορία πελατών ολοκληρωμένα και ανταγωνιστικά πακέτα ενέργειας.

 

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ξιφαράς, η επιχείρηση ολοκλήρωσε, απρόσκοπτα και επιτυχώς, τον μετασχηματισμό της σε τρεις διακριτές εταιρείας (Εμπορίας, Υποδομών και Διεθνών Έργων), με πλήρη λειτουργική αυτονομία,  διασφαλίζοντας παράλληλα την εργασιακή ειρήνη. 

 

Το ίδιο διάστημα, επαναδιαπραγματεύτηκε αποφασιστικά τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου που έχει συνάψει με ενεργειακούς κολοσσούς του εξωτερικού, πετυχαίνοντας μεγάλες μειώσεις στις τιμές και επιστρέφοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους πελάτες της.

 

Με αυτά τα κεκτημένα στο ενεργητικό της, τόνισε ο κ. Ξιφαράς, η ΔΕΠΑ στο νέο business plan για την περίοδο 2020-2024 επιταχύνει τη μετατροπή της από εταιρεία αερίου σε μια σύγχρονη εταιρεία ενέργειας, με αυξημένη καθετοποίηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της δραστηριότητας λιανικής και την ενίσχυση των συνεργειών με τη χονδρική. Στόχος επίσης, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη βασική εμπορική δραστηριότητα, μέσα από τη δημιουργία μιας ευέλικτης οργανωτικής δομής στον όμιλο, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού και την ανάπτυξη εξωτερικών συνεργασιών

 

Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει την αναβάθμιση της διεθνούς εμπορικής της παρουσίας, μέσα από τη στοχευμένη ανάπτυξη πωλήσεων σε ελκυστικές αγορές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Κεντρικός άξονας του νέου business plan, ανέφερε ο κ. Ξιφαράς είναι η επέκταση της εταιρείας σε νέες δραστηριότητες, στις οποίες και προγραμματίζει να επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, την επόμενη πενταετία. 

 

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη εφαρμογών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας, εστιάζοντας κυρίως στη χρήση του LNG ως ναυτιλιακού καύσιμου. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζει ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς LNG που θα τροφοδοτεί τα λιμάνια της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.

 

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αναπτύσσει περαιτέρω την αεριοκίνηση στη χώρα μας, επεκτείνοντας το πανελλαδικό της δίκτυο πρατηρίων CNG, FISIKON, ενώ δρομολογεί ήδη και την είσοδό της στις ΑΠΕ, αλλά και ανανεώσιμων καυσίμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ στοχεύει στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 200 MW, συμμετέχοντας σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης ή σε λειτουργία.

 

Τέλος, ο κ. Ξιφαράς, υπογράμμισε ότι η ΔΕΠΑ κλιμακώνει τη συμμετοχή της στα μεγάλα διεθνή έργα, όπως οι αγωγοί EastMed και IGB και ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, που συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια  Ελλάδας και Ευρώπης, ενώ αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας.

 

Αυτοί είναι οι λόγοι, εξήγησε ο κ. Ξιφαράς, που η ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων εγχώριων και διεθνών επενδυτών, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αποκρατικοποιήσης, καθώς η απόκτησή της θα τους εξασφαλίσει ηγετική θέση στην ελληνική και περιφερειακή αγορά ενέργειας.

 

13/10/20

 
 

ΟΠΑΠ : Προς έκδοση ομολόγου έως 200 εκατ.  

Ο ΟΠΑΠ ενημέρωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την 13.10.2020 αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως 200 εκατ ευρώ με ελάχιστο ποσό 150 εκατ. μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οπως αναφέρει η εταιρεία, το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου και της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών του στο επενδυτικό κοινό θα διαμορφωθεί κατόπιν λήψης της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.

Οι ειδικότεροι όροι του Ομολογιακού Δανείου και της δημόσιας προσφοράς θα περιληφθούν στο Πρόγραμμα Κοινού Ομολογιακού Δανείου και στο Ενημερωτικό Δελτίο, που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα τεθούν στη διάθεση του επενδυτικού κοινού.

 

 

Προς στιγμήν η μιζέρια κυριαρχεί και σήμερα ….

 

Σε συνέχεια της χθεσινής πτώσης και στη σκιά πάντα των εξελίξεων με την Τουρκία, αν και πιο ελεγχόμενα, αρνητικό είναι το κλίμα στο Χ.Α. το πρωί της Τρίτης, με το ΓΔ στις 13:02, στις 634,15 μονάδες, -0,51%, με την κίνηση της αγοράς στα όρια των 630 – 640 μονάδων να συνεχίζεται  …..  Σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, μόλις 9εκ ευρώ …. Και όλα δείχνουνε πως πάλι το πιο ενδιαφέρον μέρος της συνεδρίασης θα είναι η τελευταία ώρα και οι δημοπρασίες κλεισίματος …..

 

Με απώλειες 0,49% ο FTSE 25, στις 1.504,05 μονάδες ……

 

Τέλος και στα διεθνών αγορών, απώλειες από το ξεκίνημα της ημέρας, με τον DAX στο -0,48% …..      Απώλειες 0,38% και 0,41% για CAC 40 και FTSE 100 αντίστοιχα….

 

 

Αγωνία πάντα ….

 

Με οριακές απώλειες 0,08% ο τραπεζικός δείκτης, στις 296,78 μονάδες ….. Και σε σχέση με αυτά που συνεχώς αναφέρουμε στο GFF, είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη να μη χαθούνε οι στηρίξεις στις 295 – 300 μονάδες, αφού τότε θα ακολουθήσει ένα νέο sell – off …..

 

MLS – Απεργία στους εργαζόμενους με την εταιρεία σε όλο και πιο δύσκολη κατάσταση….

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Ν. Θεσσαλονίκης, «εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στους εργαζόμενους της MLS, προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 13 Οκτώβρη και ώρες 11.00 έως 15.00 για το προσωπικό της εταιρείας αυτής, με αιτήματα: 1. Καταβολή τώρα κάθε μισθολογικής οφειλής στους εργαζόμενους. 2. Καταβολή της παρακράτησης από την τραπεζική προμήθεια. 3. Σταθερό και πλήρες ωράριο για όλους».

«Το «έναντι» που δόθηκε στους εργαζόμενους πριν ημέρες, στην πραγματικότητα τμήμα του μισθού του Αυγούστου, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες τρέχουν», αναφέρει το Συνδικάτο. Επιπλέον, τονίζει, «παρακρατήθηκε και τραπεζική προμήθεια από το κουτσουρεμένο αυτό ποσό, ως μια κωμικοτραγική πινελιά στην όλη κατάσταση».

«Ως χαριστική βολή, στην πλειοψηφία του προσωπικού της εταιρείας», προσθέτει, «επιβλήθηκε πρόσφατα 4ωρο ωράριο, μέσω της κυβερνητικής «βοήθειας» του προγράμματος «Συν-εργασία», κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Τα έσοδα των εργαζομένων μειώνονται, με το κόστος μετακίνησης από και προς την εργασία να μένει όμως σταθερό, κάτι που αποτελεί επιπλέον βαρίδι στην προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας για να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα».

Καλούμε, καταλήγει, «τους εργαζόμενους της εταιρείας να δώσουν μαζικά το «παρών» στη στάση εργασίας και να απαιτήσουν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους».

 

12/10/20

 

Ζημίες αντί κερδών βρήκε η Deloitte στην MLS

 

Ενα ιδιαίτερα σύνθετο έργο, το πρώτο, ενδεχομένως, στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά που επικεντρώνεται στον έλεγχο της αξίας άυλων περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας πληροφορικής, της MLS, κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας οι ορκωτοί ελεγκτές της Deloitte. Είναι ενδεικτικό ότι στην έκθεση ευρημάτων της Deloitte για την MLS, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», και δεν έχει ακόμη παραδώσει η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνεται ότι για ορισμένα σημεία ελέγχου δεν είναι εφικτό να υπάρξει επαρκής αξιολόγηση από την πλευρά των ελεγκτών λόγω απαίτησης εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων για την ανάπτυξη ορισμένων από τα λογισμικά της εταιρείας που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών.

 

Αϋλα στοιχεία

 

Τι περιλαμβάνουν τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS; Λογισμικά προγράμματα που έχει αναπτύξει η εταιρεία και συνδέονται με κεφαλαιοποιημένες δαπάνες, κυρίως μισθοδοσίας, οι οποίες υπολογίζονται βάσει του χρόνου που αφιερώνει ο εκάστοτε εργαζόμενος στο κάθε έργο επί του συνολικού διαθέσιμου χρόνου του. Εξοδα για την ανάπτυξη της ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης MAIC και τη δημιουργία hardware (πρωτότυπων συσκευών που η εταιρεία πουλάει στους πελάτες της), όπως και δαπάνες ανάπτυξης συνολικά για τις χρήσεις 2015 και 2016. Ο τρόπος που αποτιμώνται τα άυλα περιουσιακά στοιχεία επηρεάζει κατ’ αναλογία μεγέθη, όπως η οικονομική θέση, οι ταμειακές ροές και η λειτουργική κερδοφορία μιας εταιρείας.

 

Αυτό είναι το υπόβαθρο για το οποίο τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ως προς την ορθή κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της MLS για το 2018. Σημειώνεται πως οι αναλυτές δεν καταλήγουν σε συμπεράσματα, παραθέτοντας, απλώς, τα ευρήματά τους, με τον έλεγχο να έχει στηριχθεί στα στοιχεία που η MLS παρέσχε στην Deloitte. Είναι όμως βέβαιο ότι για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων του 2019 θα απαιτηθεί να επανεξεταστεί τυχόν απομείωση της αξίας των άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρει η έκθεση.

 

Σύμφωνα με την έκθεση ευρημάτων της Deloitte, που τέθηκε υπόψη της «Κ», προκύπτει αναπροσαρμοσμένη αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων της MLS για τη χρήση του 2018 ύψους 17,2 εκατ. ευρώ έναντι 25,4 εκατ. ευρώ. Η διαφορά – προσαρμογή ύψους 8,2 εκατ. ευρώ σχετίζεται με αναπροσαρμοσμένες εγγραφές που επιβαρύνουν το κόστος πωληθέντων του 2018 κατά 5,8 εκατ. ευρώ, όπως και πρόσθετες αποσβέσεις εξόδων ανάπτυξης hardware για τα έτη 2015-2016 ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

 

Βάσει των αναπροσαρμοσμένων οικονομικών καταστάσεων του 2018 που οδηγούν σε μείωση του ενεργητικού σε 42,4 εκατ. ευρώ, η MLS καταγράφει ζημίες μετά από φόρους 4,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αρχικά δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα.

 

Για τη ναυαρχίδα των λογισμικών της εταιρείας, το MAIC, οι δαπάνες μισθοδοσίας του 2018 ανήλθαν σε 759.000 ευρώ. Το ποσό αυτό έχει προκύψει μετά την αφαίρεση 13.000 ευρώ που σχετίζονται ειδικότητες (βοηθοί λογιστή) οι οποίες δεν συνδέονται με την ανάπτυξη λογισμικού, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Deloitte. Συνολικά, η δαπάνη του 2018 για ειδικότητες ή υπηρεσίες που δεν συνδέονται με την ανάπτυξη λογισμικών ανέρχεται σε 97.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια απόσβεσης για τα λογισμικά που διαθέτει η MLS είναι η πενταετία.

 

Η Laserlock

 

Η έκθεση φωτίζει και τις συναλλαγές της MLS με τη συνδεδεμένη εταιρεία Laserlock, που έχει αναπτύξει σύστημα προστασίας αντιγραφής κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως. Βασικός μέτοχος της εταιρείας, με 30%, είναι ο ιδρυτής της MLS Ιωάννης Καματάκης, ενώ η Ticaboo Investments, με έδρα την Κύπρο, ελέγχει το 41% της εταιρείας. Στη Laserlock καθήκοντα προέδρου τελεί η Σοφία Ζαχαριάδου, μητέρα της συζύγου του κ. Καματάκη, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει η αδερφή του ιδίου Δέσποινα Καματάκη. Κατά τις χρήσεις του 2016 και 2017 τα έσοδα της εταιρείας συνολικού ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από την MLS, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για το 2018.

 

Για τη χρήση του 2019, η Laserlock έχει τιμολογήσει 434.000 ευρώ για υπηρεσίες που παρέσχε στην MLS, με τους ορκωτούς ελεγκτές να αναφέρουν πως η εταιρεία δεν έλαβε οικονομικές προσφορές από τρίτους, πριν προχωρήσει στη σύναψη των συμβάσεων με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Κατά την περίοδο 2016-2018, η MLS συνήψε συμβάσεις έργων project management και ανάπτυξης λογισμικού με τον ιδρυτή της κ. Καματάκη, ο οποίος έλαβε, μέσω αυτών, συνολικές αμοιβές 715.000 ευρώ.

 

Μεγάλες απώλειες από το πουθενά …. Τα βλέμματα στις στηρίξεις….

 

Με τις ξαφνικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να τορπιλίζουνε προς στιγμήν την προσπάθεια για περαιτέρω άνοδο της αγοράς μετά την καλή εικόνα των προηγούμενων ημερών. Με μια πολύ κακή συνεδρίαση ξεκινάει η εβδομάδα στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:44 στις 641,78 μονάδες, -1,49%, με τις τράπεζες στο -3,94%, με την αγορά νωρίτερα να έχει βρεθεί στο -1,75%. Και μετά τις τελευταίες εξελίξεις και αν και θέλουμε να ελπίζουμε πως η εικόνα προς το τέλος της ημέρας θα βελτιωθεί, κυρίως με τη βοήθεια επιλεγμένων μη – τραπεζικών μετοχών …. Τα βλέμματα στρέφονται στις επόμενες στηρίξεις. Και ποιό είναι το πλέον σημαντικό; θα φυσικά να μείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανό το θετικό σενάριο…

 

 

Το σχόλιο χρηματιστή

 

Και ποιό ήτανε το σχόλιο χρηματιστή; ότι κάτι τέτοιες συνεδριάσεις περιμένει κανείς, να δει αν η αγορά έχει δυναμική, καταφέρνοντας να μαζέψει μεγάλο μέρος των απωλειών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

 

Axia: Το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και τα πιθανά "χαράτσια"

 

Το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που διαμορφώνεται ήδη στα 284 εκατ. ευρώ και τον πιθανό αντίκτυπο στα μεγέθη των τεσσάρων μεγάλων "παικτών" της αγοράς, την Τέρνα Ενεργειακή, την Ελλάκτωρ (Άνεμος), τη ΔΕΗ και τη Μυτιληναίος, εξετάζει η Axia Research σε νέα έκθεσή της.

 

Την έκθεση παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr:

 

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρακολουθείται στενά. Με την ορατότητα να έχει βελτιωθεί σχετικά με το μέγεθος του αντίκτυπου αυτού και τους παράγοντες που τον "οδηγούν", βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν τις επιλογές τους. Οι προβλέψεις (ΔΑΠΕΕΠ) για το έλλειμμα λογαριασμού ΑΠΕ στα τέλη του 2020 διαμορφώνονται στα 284 εκατ. εύρώ. 

 

Όπως σημειώνει η Axia μεταξύ των επιλογών του Υπουργείου Ενέργειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σύμφωνα με αναφορές, είναι: i) η χρήση των πόρων της ΕΕ που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ii) την εφαρμογή εφάπαξ εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ (παρόμοια με αυτό που συνέβη με τη "νέα συμφωνία" το 2014), και iii) η εφαρμογή τελών ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (παρόμοια με αυτό που συνέβη το 2016).

 

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Ενέργειας μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ  είπε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με την αγορά για το θέμα και σίγουρα δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση που θα την εκπλήξει, απορρίπτοντας την υπόθεση για αύξηση του ειδικού τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ) και αναφέροντας ότι το κράτος λαμβάνει υπόψη τους επενδυτές του κλάδου (απορρίπτοντας έτσι έμμεσα οποιαδήποτε συζήτηση για προσαρμογές τιμολογίων).

 

Η Axia, με βάση τα παραπάνω, εξετάζει στην ανάλυσή της τον πιθανό αντίκτυπο στους βασικούς "παίκτες" της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στις Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ (Άνεμος), ΔΕΗ και Μυτιληναίος. 

 

Όπως εξηγεί, το έλλειμμα στον λογαριασμό των ΑΠΕ δημιουργεί καθυστερήσεις στους χρόνους πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ και επιβαρύνει το κόστος τους. Επί του παρόντος, οι παραγωγοί ΑΠΕ πληρώνονται με πολύ μικρές καθυστερήσεις (η παραγωγή του Ιουνίου πληρώθηκε πλήρως μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου). Έχει συμβεί στο παρελθόν, σε περιόδους που ο λογαριασμός ΑΠΕ είχε έλλειμμα, οι χρόνοι πληρωμής να ξεπεράσουν τους 8 μήνες (το 2013-2014) επιβαρύνοντας σημαντικά τη ρευστότητα των παραγωγών και της αγοράς.

 

One-off έλλειμμα;

 

Επίσης, η ρευστότητα του λογαριασμού των ΑΠΕ είναι ένας δείκτης για τη βιωσιμότητα της αγοράς των ΑΠΕ και τις αποδόσεις της στη χώρα μακροπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι μόνο μετά την αποκατάσταση της ρευστότητας του λογαριασμού ΑΠΕ το 2016-17 οι ξένοι επενδυτές (τόσο χρηματοοικονομικοί όσο και στρατηγικοί) άρχισαν να βλέπουν ξανά την ελληνική αγορά ΑΠΕ αφού απουσίασαν για σχεδόν μια δεκαετία. Έτσι είναι σημαντικό να εξεταστεί εάν το έλλειμμα του 2020 είναι οne-off ή θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως τονίζει η Axia.

 

Δεδομένου ότι η κύρια αιτία για το έλλειμμα του 2020 είναι το ξέσπασμα της πανδημίας, σε αυτό το σημείο θεωρείται μια one-off κατάσταση με το σκεπτικό ότι όταν η ζήτηση και η αγορά ανακάμψουν τότε ο λογαριασμός ΑΠΕ θα βρεθεί και πάλι σε ισορροπία.

Αυτή η άποψη υποστηρίζεται επίσης από την τελευταία σειρά προβλέψεων του ΔΑΠΕΕΠ που δείχνουν ότι το προβλεπόμενο έλλειμμα μειώθηκε κατά 17 εκατομμύρια ευρώ έναντι της προηγούμενης εκτίμησης (σε συγκρίσιμη βάση).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν ράλι άνω του 200% από τα χαμηλά του Ιουνίου, η τιμή χονδρικής ανέκαμψε επίσης (μέσος όρος πρώτων εβδομάδων του Οκτωβρίου ~ 50 ευρώ / MWh).

 

Οι επτά επιλογές του Υπουργείου Ενέργειας

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, τώρα που η κατάσταση για τις προοπτικές για το έλλειμμα ΑΠΕ έχει αρχίσει να ομαλοποιείται και υπάρχει καλύτερη ορατότητα, το Υπουργείο Ενέργειας έχει αρχίσει να εξετάζει τις επιλογές του για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές; Οι εξής επτά, τονίζει η Axia:

 

-Χρήση των πόρων της ΕΕ για τον COVID για να γεφυρωθεί το χάσμα στην αγορά

 

-Εφαρμογή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ για να καλυφθεί το έλλειμμα (η Axia υπολογίζει περίπου το 10% των εσόδων του 2020).

 

-Εφαρμογή χρέωσης / τέλους σε εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

 

-Αύξηση των εσόδων που διατίθενται στον λογαριασμό ΑΠΕ από δημοπρασίες εκπομπές CO2.

 

-Αύξηση του το ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλεται από τους καταναλωτές (ή μία εφάπαξ εισφορά).

 

-Δημιουργία αγοράς Πράσινων Πιστοποιητικών

 

-Καμία ενέργεια

 

Οι τέσσερις μεγάλοι "παίκτες"

 

Πιθανός αντίκτυπος σε βασικούς "παίκτες" της αγοράς ενέργειας στα διάφορα σενάρια

 

• Τέρνα Ενεργειακή

Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στη χώρα με 700MW αιολικά πάρκα στην Ελλάδα (συνολικά 1,37GW). Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2020 εκτιμώνται σε ~ 190 εκατ. ευρώ (52% των συνολικών εσόδων). Σύμφωνα με το σενάριο της εφαρμογής έκτακτης εισφοράς ίσης με το 10% των εσόδων του 2020, η εταιρεία θα μπορούσε να είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή επίπτωση περίπου 19 εκατομμυρίων ευρώ ή 8,4% στο EBITDA του 2020.

 

• Ελλάκτωρ (΄Ανεμος)

Η Άνεμος έχει 489MW εγκατεστημένης αιολικής χωρητικότητας στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2020 (100% του συνόλου). Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ προβλέπονται για το 2020 στα 87 εκατ. ευρώ με EBITDA στα 66 εκατ. ευρώ. Σε ένα σενάριο εφαρμογής έκτακτης εισφοράς ίσο με το 10% των εσόδων του 2020, η εταιρεία θα μπορούσε να έχει μια πιθανή επίπτωση περίπου 9,0 εκατ. ευρώ ή 13% στο EBITDA του 2020.

 

• ΔΕΗ

Ενώ για τη ΔΕΗ ο αντίκτυπος από μια εφάπαξ εισφορά στα έσοδα από ΑΠΕ θα είναι άνευ σημασίας (τα έσοδα της ΔΕΗ από τις ΑΠΕ για το 2020 είναι 20-25 εκατομμύρια ευρώ, 0,5% του συνόλου), ένα πιθανό χαράτσι για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να διαχειρίζεται το 69% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποθέτοντας ότι πρέπει να αναλάβει αναλογικά την κάλυψη του ελλείμματος, ο αντίκτυπος στα μεγέθη της θα φτάσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ (ή 15% του EBITDA του 2020).

 

• Μυτιληναίος 

Η Μυτιληναίος είναι ένας βιομηχανικός όμιλος με παρουσία τόσο στην παραγωγή ΑΠΕ (222MW εγκατεστημένα στην Ελλάδα συνεισφέροντας 50 εκατ. ευρώ εσόδων και 35 εκατ. ευρώ EBITDA το 2020 ή 2,5% των συνολικών εσόδων και 12% του EBITDA) όσο και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (7,7% μερίδιο αγοράς) που συνεισφέρει ~ 11% του EBITDA (30 εκατ. ευρώ το 2020).

Στην περίπτωση ενός one-off αντίκτυπου στους παραγωγούς ΑΠΕ, η επίδραση θα ξεπεράσει το 2,0% του EBITDA, ενώ στην περίπτωση "χαρατσιού" για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ο αντίκτυπος εκτιμάται στο 4,5% του EBITDA.

 

11/10/20

 
 

 

3rd Investment Forum: Ο κατασκευαστικός κλάδος ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

 

Η σημαίνουσα θέση του κατασκευαστικού κλάδου ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκε στις παρεμβάσεις των ομιλητών στην ενότητα Δ’ του 3rd Investment Forum υπό τον τίτλο «Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Στη συζήτηση που έγινε και την οποία συντόνιζε ο έγκριτος δικηγόρος κ Ν. Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Σαρδελάς – Πέτσα», εξετάστηκαν τρόποι μέσα από τους οποίους, όπως είπε ο συντονιστής, ο κατασκευαστικός κλάδος θα αποτελέσει και πάλι πρωτοπόρος παράγοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής Logistic’s καθώς η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής θέσης που βρίσκεται, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στις συνδυασμένες μεταφορές, μεταξύ τριών ηπείρων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κατασκευαστικής Εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», κ. Αλέξανδρος Εξάρχου επισήμανε την ανάγκη η πολιτεία να θεσμοθετήσει άμεσα ταχύτερες και αξιόπιστες διαδικασίες όσον αφορά στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX S.A. κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν λειτουργικά και αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία και σημείωσε ότι τα έργα πρέπει να ενισχύουν τις περιβαλλοντικές δυνατότητες της χώρας.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περδικάρης χαρακτήρισε τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης μεγαλύτερες και από αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων και επισήμανε ότι πρέπει να ξεπεραστούν παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ Πέτρος Σουρέτης ανέδειξε την τεράστια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των 671 δισ.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε κ. Χρήστος Βίνης αναφέρθηκε στα 24 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε και στα έργα που προγραμματίζονται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Κουρέτας, αναφέρθηκε στη συμβολή του Μετρό στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας και στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης τόνισε ότι στόχος της εταιρείας είναι να πενταπλασιαστούν οι επενδύσεις.

 

09/10/20

 
 

 

Χ.Α. – Ηρεμία και οριακές μεταβολές στο Χ.Α.

 

Μια ήρεμη συνεδρίαση έχει από το πρωί το Χ.Α., με το ΓΔ να κινείται από το πρωί στα όρια του χθεσινού κλεισίματος, με το ΓΔ στις 13:27 να βρίσκεται στις 649,94 μονάδες, +0,21%, με τζίρο 10,4εκ ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,19% ο FTSE 25, στις 1.545,41 μονάδες. Και οριακές απώλειες ο τραπεζικός δείκτης στις 313,47 μονάδες, -0,22%.

 

Και θα λέγαμε πως μετά και την πρόσφατη άνοδο της αγοράς, με κάποια βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς να διαφαίνεται, το πρώτο ζητούμενο είναι η αγορά να μην πέσει, αφού ακόμη και μένοντας αμετάβλητη σε αυτά τα επίπεδα,  η τάση συνεχίζει να βελτιώνει. Θυμίζουμε πως με βάση την παραμονή υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων, ο επόμενο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 670  - 680 και 690 -700 μονάδες.

 

 

Euronext: Συμφωνία εξαγοράς του χρηματιστηρίου του Μιλάνου αντί 4,33 δισ. ευρώ

 

Σε συμφωνία για την εξαγορά του χρηματιστηρίου του Μιλάνου από την εταιρεία που διαχειρίζεται αυτό του Λονδίνου (LSE) έναντι 4,33 δισ. ευρώ σε μετρητά, κατέληξε η γαλλική εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηριακών αγορών Euronext, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσίευσαν από κοινού σήμερα Παρασκευή οι 2 εταιρείες.

 

Η LSE ξεκίνησε αποκλειστικές συνομιλίες με την Euronext τον περασμένο μήνα, αφού η ιδιοκτήτρια του χρηματιστηρίου του Παρισιού προτιμήθηκε από τις Deutsche Boerse και την ελβετική SIX.

 

Η βρετανική εταιρεία προχωράει στην πώληση του ιταλικού χρηματιστηρίου ως μέρος των ρυθμιστικών διορθωτικών μέτρων, για να προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας παροχής δεδομένων Refinitiv αντί του ποσού των 27 δισ. δολαρίων, της οποίας το 45%  ανήκει στην Thomson Reuters, τη μητρική εταιρεία του Reuters.

 

Στην εξαγορά της Refinitiv η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει βέτο, δηλώνοντας επίσημα ότι θα εγκρίνει τη συμφωνία μόνο εάν πωληθεί ολόκληρο ή μέρος του Borsa Italiana.

 

«Πιστεύουμε ότι η πώληση του ομίλου Borsa Italiana θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού εντός της Ε.Ε.», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της LSE Ντέιβιντ Σουίμερ.

 

Η Euronext, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 7 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω έκδοσης χρέους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και με μετρητά.

 

«Η Euronext θα διαφοροποιήσει σημαντικά τον συνδυασμό των εσόδων της και το γεωγραφικό της αποτύπωμα, καλωσορίζοντας τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιταλίας, μιας χώρας μέλους του G7 και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext, Στέφαν Μπουζνό.

 

Η εταιρεία δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή πριν από τις συνέργειες.

 

Η πώληση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα λόγω της ιδιοκτησίας της MTS, της πλατφόρμας που διαχειρίζεται την αγορά κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αξίας 2,1 τρισ. ευρώ.

 

Για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης, η Euronext συνεργάστηκε με την κρατική υπηρεσία Cassa Depositi e Prestiti  και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa SanPaolo.

 

Πηγή: Reuters

 

08/10/20

 

 

Moody's: Θετική για το rating η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας ..

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της Moody’s, η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από την Εθνική Τράπεζα είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, το ομόλογο αυτό θα βελτιώσει τη ρευστότητα της τράπεζας και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες εκδόσεις στο μέλλον για την κάλυψη των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities - MREL) και την υλοποίηση της στρατηγικής της για την πράσινη οικονομία.

 

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Moody’s, και άλλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, αντίστοιχες με αυτή της Εθνικής. "Με δεδομένη την αυξανόμενη προτίμηση των πράσινων ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, αναμένουμε περισσότερες ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στην πράσινη αγορά ομολόγων με αντίστοιχο τρόπο, όπως η Εθνική. Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 74% το 2019 σε σχέση με το 2018, φθάνοντας συνολικά σε περίπου 104 δισεκ. ευρώ".

 

Ο Moody's σημειώνει ότι το ομόλογο της Εθνικής, το οποίο έχει εξαετή διάρκεια με δυνατότητα εξόφλησης στα πέντε χρόνια, έχει τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%, προσθέτοντας: "Παρά το σχετικά υψηλό κόστος του με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, δεδομένων των πολύ χαμηλών έως αρνητικών σημερινών επιτοκίων της Ευρώπης, η έκδοση αντανακλά το βελτιούμενο προφίλ χρηματοδότησης και τις αυξανόμενες καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Αυτοί ήταν οι βασικοί μοχλοί της βελτιωθείσας εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τράπεζα και την αυξανόμενη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές".

 

Citi: Έρχεται ράλι άνω του 50% στη μετοχή της Τιτάν – Καταλύτης τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου

 

Στις κορυφαίες εταιρείες του ευρωπαϊκού κλάδου των κατασκευών και υλικών συνεχίζει να τοποθετεί η Citigroup την Τιτάν, προχωρώντας σήμερα σε αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής της στα 16,5 ευρώ με σύσταση "Buy", βλέποντας έτσι άλμα της τάξης του 51,8% από τα σημερινά επίπεδα στο ταμπλό.

 

Όπως αναφέρει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι ισχυρές επιδόσεις στις κύριες αγορές της Τιτάν αναμένεται να οδηγήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής εισηγμένης στο σύνολο του 2020. Αναμένεται πως στο γ’ τρίμηνο τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 395 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 85 εκατ. ευρώ (1,2% ετησίως) ενώ οι επιδόσεις της στις περισσότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται θα είναι ισχυρές, με εξαίρεση τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου οι οποίες και συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, με τις προοπτικές ανάκαμψης στο επόμενο διάστημα να είναι περιορισμένες. 

 

Η Citi προχωρά στην αύξηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της Τιτάν, τοποθετώντας το EBITDA για το 2020 και το 2021 κατά 3,6% και κατά 2,7% υψηλότερα αντίστοιχα και σε σχέση με πριν, έτσι ώστε να ληφθεί υπόψη η πολύ ανθεκτική πορεία της Τιτάν στις βασικές της αγορές. 

 

Πλέον η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι το EBITDA του ομίλου για το σύνολο του 2020 θα κινηθεί 5% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019. 

 

07/10/20

 
 

 

Όλο και πιο δύσκολα τα πράγματα για την MLS

 

Η MLS Πληροφορική ανακοίνωσε αναφορικά με τα προγράμματα εταιρικών ομολόγων ΜΛΣ01 και ΜΛΣ03 έκδοσης 14.04.2016 και 18.02.2019 αντίστοιχα, ότι έχει αιτηθεί στον εκπρόσωπο των ομολογιούχων BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. την μετάθεση πληρωμής του κουπονιού ΜΛΣ01 στις 12.10.2020 και του Κουπονιού ΜΛΣ03 στις 26.10.2020 κατά τρείς μήνες και την εφεξής καταβολή και των δύο κουπονιών ομολόγων ανά εξάμηνο.

 

«Το αίτημα αυτό υποβάλλεται προκειμένου να μπορέσει η εταιρία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον COVID-19 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στους όρους του εν λόγω προγράμματος», αναφέρει η εταιρεία προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

 

Aδ. Γεωργιάδης για προσφορά Mohegan - ΓΕΚ Τέρνα για το καζίνο στο Ελληνικό: Απτό δείγμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Σε 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφάπαξ προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Mohegan - ΓΕΚ Τέρνα για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Το ελάχιστο αρχικό εφάπαξ τίμημα έχει οριστεί από το τεύχος δημοπράτησης για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στα 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιγράφονται στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας καζίνου, το πολυώροφο συγκρότημα θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων ελάχιστης επιφάνειας 60.000 τμ., εγκαταστάσεις καζίνου επιφάνειας 12.000 τμ περίπου, εγκαταστάσεις συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων τουλάχιστον, καθώς και κλειστού χώρου θεαμάτων 3.000 θέσεων περίπου.

Δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη

Με αφορμή τις συγκεκριμένες αυτές πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης στο λογαριασμό του στο twitter αναφέρει: «Ένας χρόνος σκληρής δουλειάς έφθασε σε μία συγκλονιστική επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο. Το μεγαλύτερο τίμημα σχετικού διαγωνισμού στην ιστορία μας, ένα απτό δείγμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά και στο έργο της».

 

 

Ελεγχόμενες προς στιγμήν απώλειες στο Χ.Α.

 

Με χαμηλό τζίρο 15εκ ευρώ και μετά τη χθεσινή πολύ καλή συνεδρίαση. Ελέγχόμενες απώλειες καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., μετά τη σημαντική άνοδο της Τρίτης και την καλή εικόνα που είχε το Χ.Α. Ειιδικότερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 641,03 μονάδες και αν υπάρχει ένας στόχος αυτός είναι να μείνει η αγορά υψηλότερα των 640 μονάδων, με την πτώση της αγοράς μέχρι στιγμής να κρίνεται ελεγχόμενη.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με απώλειες 1,25% ο τραπεζικός δείκτης, στις 306,95 μονάδες. Και μπορεί χθες ο δείκτης να κατέγραψε άνοδο 5%, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να δούμε μια εκ νέου επιστροφή του δείκτη στις κρίσιμες στηρίξεις των 295 – 300 μονάδων.Κρίσιμες στηρίξεις η απώλεια των οποίων θα οδηγούσε μέχρι και νέα ιστορικά χαμηλά.

Τέλος, με ελεγχόμενες απώλειες η Ευρώπη, με τον DAX στο -0,21%....

 

 

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε η λίρα

 

Σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς οι κακές σχέσεις μεταξύ της 'Αγκυρας και των Βρυξελλών προστέθηκαν στα γεωπολιτικά προβλήματα της Τουρκίας, ενώ γενικότερα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σταθεροποιήθηκαν παρά την καθυστέρηση των νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

 

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1% στις 7,8682 λίρες ανά δολάριο, λόγω των ανησυχιών για τη σύγκρουση στον Καύκασο και τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι εξανεμίζονται οι πιθανότητες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η τουρκική λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της.

 

Η εξαρτημένη από τον τουρισμό τουρκική οικονομία επλήγη βαριά από την πανδημία της COVID-19. Ο υψηλός πληθωρισμός και ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως αναμένεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψή της που άρχισε πρόσφατα. «Μία τέλεια καταιγίδα χτυπά αυτή τη στιγμή την Τουρκία.Είναι μία από τις πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές λόγω του πολύ εύθραυστου θεσμικού πλαισίου και των πολύ μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών», δήλωσε στέλεχος της Danske Bank. Οι τουρκικές μετοχές σημείωναν απώλειες 0,2%

 

Cairo MezzΣτο 6,76% η Waterwheel Hellenic Opportunities Master Fund

Η εταιρεία Cairo Mezz Plc («Cairo Μezz» ή «Εταιρεία») γνωστοποιεί, σε συνέχεια της από 5.10.2020 ενημέρωσης που έλαβε από τη Waterwheel Capital Management LP (Διαχειριστής), σύμφωνα με το άρθρο 14 των Κανόνων Λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, όπως ισχύουν, με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων των επενδυτικών κεφαλαίων με την επωνυμία Waterwheel Hellenic Opportunities Master Fund και δύο λογαριασμών υπό διαχείριση, αντίστοιχα, ότι τα προαναφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια κατείχαν την 1.10.2020 συνολικά 20.880.373 μετοχές της Εταιρείας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,76% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Εταιρείας.

 

06/10/20

 

 

Alpha Bank – Πάντα αρνητική η τάση 

 

Στα 0,5082 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank, με οριακά κέρδη 0,43%. Και διαγραμματικά, η τάση είναι πλήρως αρνητική, θυμίζοντας πως η μετοχή ουσιαστικά βρίσκεται στα όρια νέων ιστορικών χαμηλών και τα 0,48 – 0,49 ευρώ, με απώλειες 73,6% από τις αρχές του 2020 !!!! Τώρα αν θέλουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για μια βελτίωση απαιτείται ισχυρή αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 0,56 – 0,58 ευρώ και 0,60 ευρώ. Όσο αυτή η αντίδραση δεν έρχεται,  η μετοχή μπορεί εύκολα να φύγει προς νέα ιστορικά χαμηλά….

 

 

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο Χ.Α., με μια από τα ίδια….

 

Με το τζίρο να είναι εξαιρετικά χαμηλός (10εκ ευρώ στις 12:39), όπως παραδοσιακά συμβαίνει σχεδόν καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σταθεροποιητική είναι η συνεδρίαση στο Χ.Α. το μεσημέρι της Τρίτης, με το ΓΔ στις 634,93 μονάδες, +0,24%. Αν ξεχωρίζει κάτι αυτό είναι ότι και πάλι κάποιες επιλεγμένες μη -  τραπεζικές μετοχές έχουνε καλύτερη εικόνα, με τις τράπεζες, τουλάχιστον πάντα μέχρι στιγμής, να έχουνε την ίδια μίζερη εικόνα, με οριακά κέρδη 0,34% και τον τραπεζικό δείκτη αν κινείται στο κάτω όριο των καθοριστικών τεχνικών επιπέδων των 295 – 300 μονάδων, με την κατάσταση να είναι πάντα οριακή.

 

Και όπως και πολλές φορές συμβαίνει, κάτι το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό έγινε και χθες. Η αγορά είναι πολύ πιθανό να μείνει σε ρηχά νερά μέχρι τέλους και να επιταχύνει κατά την τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος (17:00 – 17:10)…

 

Σταθεροποιητική σε γενικές γραμμές και η συνεδρίαση στην Ευρώπη, μετά τα χθεσινά μεγάλα κέρδη, με τον DAX αυτή τη στιγμή στο -0,08%.

 

05/10/20

 
 

 

ΜΟΗ – Παλεύει πάντα να αποφύγει τα χειρότερα

 

Στα 10,02 ευρώ βρίσκεται η ΜΟΗ, +0,2%, με την τάση να είναι πλήρως αρνητική, η μετοχή προσπαθεί να σώσει τις στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 9,90 – 10,00 ευρώ. Διαφορετικά και μετά από απώλεια τους, πάμε για έναν νέο κύκλο πτώσης, με τις επόμενες στηρίξεις στα χαμηλά του Μαρτίου και τα 9,00 και 8,60 – 8,70 ευρώ!!!!

 

Τώρα αν θέλουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για βελτίωση της τάσης. Απαιτείται μια πολύ ισχυρή αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 11,00- 11,10 και 11,20 – 11,30 ευρώ.

 

 

Άνοδος στο Χ.Α., το οποίο πάντως ποτέ δεν πείθει (ότι γίνει στο τέλος)

 

Άνοδος 0,62% καταγράφει το Χ.Α. το πρωί της Δευτέρας, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 629,37 μονάδες, που αλλού από τα όρια της γνωστής κρίσιμης τεχνικής ζώνης των 630 – 640 μονάδων, περιμένοντας πάντα να πάει μια νέα κατεύθυνση.

 

Σημειώνεται πάντως πως το χρηματιστήριο το πρωί βρέθηκε στο +1%, με το τζίρο να είναι πάλι χαμηλός και την αγορά φυσικά να μην πείθει. Και όπως σχεδόν καθημερινά συμβαίνει, θα περιμένουμε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης (16:00 – 17:00) και κυρίως τις δημοπρασίες κλεισίματος (17:00 -17:10) όπου παραδοσιακά διαμορφώνεται το τελικό κλείσιμο.

 

Βέβαια το κύριο πρόβλημα στην παρούσα φάση έχει κυρίως να κάνει με τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στις 294,88 μονάδες, +0,18%, τονίζοντας την ανάγκη ο δείκτη να επιστρέψει υψηλότερα των 295 – 300 μονάδων, για να αποφευχθεί ένα νέος κύκλος ξεπουλήματος στις τραπεζικές μετοχές.  =

 

 

Ανακοίνωση της MIG για την Vivartia, την Emma Capital και την CVC CAPITAL PARTNERS

 

Σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή δημοσίευμα στον ημερήσιο οικονομικό τύπο, η «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» («MIG» ή «Εταιρία») ανακοινώνει τα ακόλουθα: Η MIG υπήρξε - μετά από την Ανακοίνωση της απόφασης της να παραχωρήσει στα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC CAPITAL PARTNERS» περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση συμφωνίας για την αγορά της συμμετοχής της στην «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» («VIVARTIA») έως και την 6/11/2020 - παραλήπτης επιστολής ενδιαφέροντος από την εταιρία «EMMA CAPITAL LIMITED» («EMMA») για την απόκτηση της VIVARTIA. Σε σχετική επιστολή της προς την EMMA η MIG, αφού ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, απήντησε ότι λόγω της συμφωνηθείσας περιόδου αποκλειστικότητας δεν δύναται επί του παρόντος να προσέλθει σε άλλες σχετικές συζητήσεις.

 

03/10/20

 

Πίνακας: Τα χαμηλά επί Covid-19, οι τρέχουσες τιμές και οι αποδόσεις

 

FTSE 25

 

 

 

 

Μετοχή

Ημερομηνία που έγιναν τα χαμηλά

Χαμηλά επί Covid-19

Τιμή κλεισίματος 03/10/20

Δ%

ΑΔΜΗΕ

16 Μαρτίου 2020

1,570

2,300

46,50%

ΑΛΦΑ

20 Αυγούστου 2020

0,483

0,506

4,72%

ΑΡΑΙΓ

Η μετοχή κάνει τώρα τα χαμηλά της

 

2,920

 

ΒΙΟ

2 Απριλίου 2020

1,470

2,905

97,62%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ

17 Μαρτίου

3,705

6,360

71,66%

ΕΥΔΑΠ

16 Μαρτίου 2020

4,950

6,700

35,35%

ΔΕΗ

17 Μαρτίου 2020

1,453

5,020

245,49%

ΕΕΕ

17 Μαρτίου 2020

15,390

21,570

40,16%

Ελλάκτωρ

2 Απριλίου 2020

0,512

1,474

187,89%

ΕΛΠΕ

16 Μαρτίου 2020

4,400

4,660

5,91%

ΕΤΕ

17 Μαρτίου 2020

0,815

1,055

29,45%

ΕΥΡΩΒ

14 Μαίου 2020

0,282

0,362

28,37%

ΕΧΑΕ

17 Μαρτίου 2020

2,464

2,810

14,06%

ΛΑΜΔΑ

17 Μαρτίου 2020

4,260

5,460

28,17%

ΜΟΗ

18 Μαρτίου 2020

8,600

10,000

16,28%

ΜΠΕΛΑ

23 Μαρτίου 2020

9,940

14,580

46,68%

ΜΥΤΙΛ

16 Μαρτίου 2020

4,896

9,250

88,93%

ΟΛΠ

16 Μαρτίου 2020

12,960

16,900

30,40%

ΟΠΑΠ

17 Μαρτίου 2020

5,400

8,010

48,33%

ΟΤΕ

16 Μαρτίου 2020

9,010

12,400

37,62%

ΠΕΙΡ

19 Μαρτίου 2020

0,920

1,040

13,04%

ΣΑΡ

9 Μαρτίου 2020

5,200

8,600

65,38%

TITC

17 Μαρτίου 2020

8,403

11,000

30,91%

ΤΕΝΕΡΓ

16 Μαρτίου 2020

5,440

11,340

108,46%

Fourlis

3 Απριλίου 2020

2,745

3,890

41,71%

 

 

 

 

 

ΓΔ

17 Μαρτίου 2020

469,55

625,67

33,25%

FTSE 25

18 Μαρτίου 2020

1.135,79

1.486,76

30,90%

Τραπεζικός Δείκτης

14 Μαίου 2020

263,25

294,35

11,81%

                          Πηγή: www.greekfinanceforum.com 

 

 

COVID-19, Brexit, εκλογές ΗΠΑ εκτοξεύουν την αβεβαιότητα

 

Παράλληλα με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη μελλοντική εμπορική τους σχέση, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. 

 

Συγκεκριμένα, το πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τους δύο πολιτικούς να ανταλλάσσουν ύβρεις και καταγγελίες, και τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται για ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα. Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι συνομίλησε με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για τα χαρακτηριστικά ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δύο πολιτικές παρατάξεις θα καταλήξουν σε μια συμφωνία.

 

Εντούτοις, οι διαφορές μεταξύ τους παραμένουν προς το παρόν αγεφύρωτες, με τους Δημοκρατικούς να προτείνουν ένα πακέτο αξίας 2,2 τρισ. δολαρίων –με εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων– και τον Λευκό Οίκο να αντιπροτείνει μέτρα ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων, με το αντίστοιχο προτεινόμενο επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στα 400 δολάρια. 

 

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας των επενδυτών σχετικά με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε σε υψηλό μιας εβδομάδας 1,1769 την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1720 στις αγορές της Ευρώπης χθες, παραμένοντας ενισχυμένη κατά περίπου 0,8% σε εβδομαδιαία βάση. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, άνοδο κατέγραψαν χθες οι 10ετείς κυβερνητικοί τίτλοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια μετά τα νέα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανιχνεύθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα παραμένει το αδιέξοδο στις συζητήσεις για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ. 

 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) υποχωρούσε στην περιοχή του 0,66% στις αγορές της Ευρώπης χθες, μετά το υψηλό 3 εβδομάδων 0,72% την Πέμπτη, ενώ στην Ευρώπη η απόδοση του γερμανικού τίτλου υποχωρούσε στο -0,55%, πολύ κοντά στο χαμηλό 2 μηνών που είδαμε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου υποχωρούσε χθες σε επίπεδα ρεκόρ κοντά στο 0,78% στις αγορές της Ευρώπης.

 

 Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

 

 

ΤτΕ: Δρομολογείται η αδειοδότηση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων 

 

Στην έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων, με τις οποίες εξειδικεύονται θέματα εφαρμογής του πλαισίου μικροχρηματοδοτήσεων, προχωρά σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Με τις αποφάσεις αυτές δρομολογείται η αδειοδότηση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, η οποία με τη σειρά της, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

 

Το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως 25.000 ευρώ, θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο 2020 από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μια νέα, εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, με στόχο, αφ' ενός να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει, κυρίως, όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, και, αφ' ετέρου να ενισχύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αποτελεί την αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση και την εποπτεία των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του νέου πλαισίου. Πλαίσιο, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η πανδημία του κορoνοϊού έχει εντείνει την ανάγκη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ρευστότητα.

 

02/10/20

 
 

02/10/20

 
 

 

Κακή εικόνα στο Χ.Α., με μεγάλο συναγερμό στις τράπεζες….
 

Με το γνωστό χαμηλό τζίρο (12εκ ευρώ στις 13:40) αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας είναι το κλίμα στο Χ.Α., με την αγορά αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας, στις 624,53 μονάδες, -1,11%. Το πλέον ανησυχητικό πάντως είναι άλλο. Η πτώση που καταγράφεται στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στις 293,32 μονάδες, -2,78%. Και σε σχέση με αυτά που γράφουμε στο www.greekfinanceforum.com, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούνε οι στηρίξεις στις 295 – 300 μονάδες, αφού τότε θα μιλήσουμε για έναν νέο κύκλο πτώσης, με sell – off και μεγάλες πιθανότητες να έχουμε μέχρι και νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση μέχρι τις 245 – 250 μονάδες….

 

 

Σφήνα από την EMMA Capital για την εξαγορά της Vivartia

 

Σε διελκυστίνδα μεταξύ CVC και EMMA Capital εξελίσσεται η πώληση της Vivartia, σε μια εξέλιξη που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το τίμημα της ελληνικής εταιρείας τροφίμων.

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Vivartia επαναφέρει με επιστολή που απεστάλη προς την Τράπεζα Πειραιώς και τη Marfin Investment Group το τσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο EMMA Capital. Σημειώνει πως από τον Απρίλιο του 2018 και μετά έχει επανειλημμένως διατυπώσει επισήμως το ενδιαφέρον για τη Vivartia και εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι και αφήνει να εννοηθεί ότι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει με τη CVC Capital ενδέχεται να μην είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εξασφαλιστεί αξία για τους μετόχους της MIG.

 

Ειδικότερα, αναφέρει πως «ο πλήρης αποκλεισμός ενός αριθμού ενδιαφερομένων αγοραστών σαν την EMMA και η διενέργεια επιλεκτικών διαπραγματεύσεων με μόνο ένα ενδιαφερόμενο μέρος, και μάλιστα σε αποκλειστική βάση, μπορεί να επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα για τους μετόχους της MIG και να θέσει τη συναλλαγή υπό τον έλεγχο των δημόσιων αρχών και φορέων». Στην επιστολή η EMMA επιβεβαιώνει «το ισχυρό ενδιαφέρον μας να αποκτήσουμε τη Vivartia και προσμένουμε σε απάντησή σας».

 

Η διοίκηση της MIG αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απέστειλε απαντητική επιστολή με την οποία στέλνει το μήνυμα πως λόγω της αποκλειστικότητας που έχει χορηγήσει στη CVC Capital δεν μπορεί να ξεκινήσει στην παρούσα φάση παράλληλες συζητήσεις, πλην όμως δεν αποκλείει την έναρξη τέτοιων επαφών μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος.

 

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η CVC Capital Partners κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών που κατέχει η MIG στη Vivartia και το διοικητικό συμβούλιο της MIG αποφάσισε να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με ορίζοντα την 6η Νοεμβρίου.

 

Πριν από ένα χρόνο η EMMA Capital, συμφερόντων του γνωστού και από τη συμμετοχή που διατηρούσε στον ΟΠΑΠ, Jiri Smejc, είχε υποβάλει για δεύτερη φορά μέσα σε εκείνο το έτος πρόταση για εξαγορά της Vivartia προσφέροντας μετρητά και αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί αυτή τον δανεισμό της σε μια μη δεσμευτική προσφορά που αποτιμούσε τη Vivartia στα επίπεδα των 600 εκατ., δηλώνοντας παράλληλα ανοικτή στην αρχιτεκτονική της συμφωνίας προκειμένου να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους, όπως οι πιστώτριες τράπεζες. Η EMMA Capital ενδιαφέρθηκε νωρίτερα φέτος και για το Project Mayflower, την εξαγορά δηλαδή δάνειων της Πειραιώς προς τη MIG ύψους περίπου 550 εκατ. αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά επικαλούμενη τόσο την πανδημία, όσο και την απουσία οικονομικών στοιχείων του 2019 για τις θυγατρικές της MIG, την Attica Group, τη Vivartia, τη Singular και εταιρεία ακινήτων στη Σερβία. Το Project Mayflower έληξε άδοξα με μια μοναδική προσφορά (Comer Group) που δεν «περπάτησε».

 

Μεγέθη

 

Χθες Πέμπτη η MIG ανακοίνωσε και την οικονομική της έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2020, που έδειξε σημαντικότατη ευαισθησία στην πανδημία. Οι πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο ποσό των 380 εκατ. έναντι 453 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας πτώση 16,1%, η οποία οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας στις πωλήσεις του λειτουργικού τομέα μεταφορών και του υποκλάδου της εστίασης, του λειτουργικού τομέα τροφίμων και γαλακτοκομικών. Οι πωλήσεις των επιμέρους λειτουργικών τομέων κατέγραψαν πτώση, ο τομέας μεταφορών -28,2%, ο εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων -15,3% και ο τομέας τροφίμων και γαλακτοκομικών -9,6%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο ποσό των 16,3 εκατ. έναντι 33,9 εκατ. Οι ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 89,2 εκατ. έναντι ζημιών 39,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

 

01/10/20

 
 

 

Άνοδος στο Χ.Α., αν και σιγά – σιγά ξεμένει από καύσημα ….
 

Άνοδος 1,29% καταγράφεται το μεσημέριτης Πέμπτης στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι θετικό από το ξεκίνημα και την αγορά να δείχνει λίγο πιο ζωηρή, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο. Και λέμε πριν από λίγο, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 632,74 μονάδες, +1,40%, ωστόσο να προβληματίζει λίγο ότι ο τζίρος έχει μειωθεί.Φυσικά και το ζητούμενο είναι να κρατήσει το καλό κλίμα μέχρι τέλους, με την τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος να είναι παραδοσιακά το πιο κρίσιμο σημείο της ημέρας….

 

Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων Α' εξαμήνου 2020 115 εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών

Σε σύνολο 115 εκ των εισηγμένων στο Χ.Α εταιρειών (εκτός των 5 τραπεζών) οι πωλήσεις στο Α' εξάμηνο 2020 υποχώρησαν κατά 19,4%, στα 26,6 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 113,10% με τις εισηγμένες να παρουσιάζουν ζημίες 128 εκατ. σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η οικονομική  κρίση κατά την διάρκειας της δεκαετίας 2010-2019 οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν σε ένα νέο περιβάλλον επιδιώκοντας καλύτερη οργάνωση, βέλτιστη λειτουργία και στροφή σε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία.  

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους και την μεγιστοποίηση των μεγεθών τους προς όφελος των μετόχων τους με αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα για ακόμα καλύτερη συνέχεια δεδομένης και της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας από το ξεκίνημα του 2020.

Η ξαφνική εμφάνιση όμως του COVID-19 στο 1ο τρίμηνο του 2020 άλλαξε πάλι τα δεδομένα με την επιβολή των «lockdowns» και έπληξε την ελληνική οικονομία -όπως συνέβη με όλες τις οικονομίες παγκοσμίως-, διακόπτοντας την ανοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας που διαφαινόταν στις αρχές του έτους 2020. 

Η πίεση κορυφώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2020, όπως προκύπτει από τα ήδη δημοσιευμένα  στοιχεία, με την ύφεση να φθάνει στο -15,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, λόγω του «lockdown» της οικονομίας, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη κάμψη της εγχώριας ζήτησης, των δαπανών του ιδιωτικού τομέα και των εσόδων του τουρισμού.

Η 1η προσέγγιση για το «μέγεθος» των επιπτώσεων του COVID-19 στις επιχειρήσεις «έρχεται» με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 1ου Εξαμήνου 2020, με βασικό συμπέρασμα την «πίεση» η οποία ασκείται στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων ως απόρροια ειδικών συνθηκών και της συρρίκνωσης βασικών τομέων της οικονομίας.  
Η «πίεση» που ασκείται στα οικονομικά αποτελέσματα πλήττει δυσανάλογα επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ενέργεια (ενεργειακές επιχειρήσεις) το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και λιγότερο αυτές που ανήκουν σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία, από το λιανικό εμπόριο τα σουπερμάρκετ καθώς και η βιομηχανία παραγωγής & διάθεσης προϊόντων προσωπικής φροντίδας (καταναλωτικών προϊόντων).

Θετική αντίδραση και κερδοφορία εμφάνισαν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, η Τεχνολογία, οι Τηλεπικοινωνίας, τα προϊόντα Προσωπικής Φροντίδας και τα Φάρμακα ενώ καλύτερη απόδοση σε σχέση με το σύνολο εμφάνισαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών προϊόντων και των Τροφίμων και Ποτών.

Αντιθέτως αρνητική απόδοση και μεγαλύτερη και από του συνόλου εμφάνισαν οι κλάδοι Ταξίδια και Αναψυχή, οι Ενεργειακές επιχειρήσεις, το Εμπόριο, τα Καταναλωτικά Προϊόντα, οι Πρώτες Ύλες και η Ακίνητη Περιουσία.

Οι επιδόσεις των εισηγμένων
Ειδικότερα, οι επιδόσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων για το το Α' εξάμηνο 2020 είναι : 

-Μείωση του Κύκλου Εργασιών στα επίπεδα των 26,6 δισ., με πτώση -19,4% σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019, μείωση η οποία χωρίς τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων της Aegean Airlines και των ενεργειακών επιχειρήσεων ΕΛΠΕ και Motor Oil προσαρμόζεται στο -12,2%.

-Μείωση της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 2,65 δισ. σε ποσοστό -33% σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019, μείωση η οποία χωρίς τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων της 
της Aegean Airlines και των ενεργειακών επιχειρήσεων ΕΛΠΕ και Motor Oil διαμορφώνεται στο -5,4%

-Πτώση της Κερδοφορίας Προ Φόρων και Μετά Φόρων σε ποσοστά -109,6% και -113,1%, αντίστοιχα, σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019, αποτέλεσμα των συνεπειών που αντιμετώπισαν συγκεκριμένοι κλάδοι και κατ' επέκτασιν οι εισηγμένες επιχειρήσεις 

-Κερδοφορία Προ Φόρων και Μετά Φόρων (χωρίς ΕΛΠΕ, Motor Oil και την Aegean) με πτώση της τάξης -29,0% και -28,0% αντίστοιχα σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019 δείγμα της έντασης των επιπτώσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία αλλά και πως συγκεκριμένοι κλάδοι με μεγάλες ζημιές υπερκαλύπτουν τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων

-Μείωση της Καθαρής Θέσης σε ποσοστό -6,3% σε σχέση με τη χρήση 2019 στα επίπεδα των 29,5 δισ., η οποία προέρχεται από την μεταφορά των ζημιών στα ίδια κεφάλαια  

-Σταθεροποίηση του Ενεργητικού σε σχέση με την χρήση 2019 στα επίπεδα των 90 δισ.με στόχο την συνεχή ενίσχυση της περιουσίας των μετόχων τους

-Μεγάλη Αύξηση των Tαμειακών Διαθεσίμων σε ποσοστό +22,6%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την διατήρηση υψηλής ρευστότητας είτε για μελλοντικό κεφάλαιο κίνησης είτε για έκτακτες ανάγκες λόγω των διαμορφωμένες συνθηκών.
Τα Ταμειακά Διαθέσιμα των επιχειρήσεων ανήλθαν το Α' εξάμηνο 2020 σε 12,2 δισ., σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019 όπου είχαν ανέλθει σε 9,9 δισ.    

-Αύξηση του Συνολικού Δανεισμού στα 31,9 δισ. ποσοστό +4,8% σε σχέση με τη χρήση 2019, κυρίως λόγω της δυνατότητας των επιχειρήσεων να δανεισθούν με ελκυστικά επιτόκια ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης αλλά και να διατηρήσουν ρευστότητα λόγω των ειδικών συνθηκών της οικονομίας

-Σταθεροποίηση των Υποχρεώσεων σε σχέση με τη χρήση 2019, στα επίπεδα των 60,0 δισ.   

-Μείωση του Αριθμού των Εργαζομένων σε ποσοστό -3,1%, σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019, στα επίπεδα των 166 χιλιάδων, αριθμός σημαντικός δεδομένων των νέων μορφών εργασίας αλλά και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί.
 

Έσοδα- Κέρδη
Την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων εμφάνισαν στην πλειοψηφία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως : AVE (+202,42%), Παπουτσάνης (+45,77%), Trastor (+43,83%) BRIQ Properties (+34,09%), Ίλυδα (+25,70%), Δρομέας (+25,34%) και Quest Συμμετοχών (+17,72%).
Οι ζημιές μετά φόρων  ανήλθαν στα -128 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του -113,1% σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019. 
Τα κέρδη μετά φόρων, χωρίς την συμμετοχή της Aegean Airlines, ΕΛΠΕ και Motor Oil, ανήλθαν στα 520 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 28% σε σχέση με το 724 εκατ. του Α' εξαμήνου του 2019.
Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση στην κερδοφορία μετά φόρων για το το Α' εξάμηνο του 2020 είναι :Παϊρης (+489,47%), Δρομέας (+379,58%), Παπουτσάνης (+275,19%), Αλουμύλ (+258,40%), Byte Computer (+228,40%), Ιντρακόμ Συμμετοχών (+225,62%) και Πλαστικά Θράκης (+144,15%).
Δανεισμός
Οι εισηγμένες που εμφανίζουν το Α΄εξάμηνο 2020 μηδενικό δανεισμό, είναι :Ιντεάλ, Καρέλιας, Alpha Trust Ανδρομέδα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΕ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΑΔΜΗΕ.
Οι εταιρίες με τον μεγαλύτερο δανεισμό το Α' εξάμηνο 2020 είναι ο ακόλουθες :ΔΕΗ, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Viohalco και Ελλάκτωρ.
Διαθέσιμα

Οι επιχειρήσεις με το υψηλότερο ποσό διαθεσίμων το Α' εξάμηνο 2020 είναι :OTE, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΠΑΠ.
Οι επιχειρήσεις με «καθαρό» θετικό ταμείο (διαθέσιμα μείον συνολικό δανεισμό) ανέρχονται σε 47 στο σύνολο των 115 του εξεταζόμενου δείγματος και στις πρώτες θέσεις είναι: ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, Μυτιληναίος και Jumbo.

ΑΜΠΕ

 

 

Στο "μικροσκόπιο" μπαίνει η "bad bank" που προτείνει η ΤτΕ

 

Κόκκινα δάνεια έως 40 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούνται από το απόθεμα των NPLs που θα απομείνει μετά την "εκκαθάριση" μέσω του "Ηρακλή" και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν στην Asset Management Company που προτείνει η ΤτΕ.

 

Το σχέδιο που είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης, αν και δεν είχε κατατεθεί ακόμη μέχρι χθες επισήμως στο Υπουργείο Οικονομικών, θα παρουσιαστεί στους Διευθύνοντες Συμβούλους των τραπεζών από τον Διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα την ερχόμενη εβδομάδα. 

 

Η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για το σχέδιο της σύστασης AMC και η ενδελεχής εξέτασή του από την κυβέρνηση, θα ξεκινήσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. 

 

Η δέσμευση των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων υπό την πίεση της δημιουργίας νέων, που πιθανολογούνται έως και 10 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, επιβάλλουν υψηλές ταχύτητες στους χειρισμούς για τα NPLs. Όπως φαίνεται, το επιθυμητό είναι, αφού οι τράπεζες τελειώσουν επιτυχώς με τον "Ηρακλή", η AMC να είναι έτοιμη να αναλάβει μετά τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συν όσα θα προκύψουν από την πανδημία. Με το σκεπτικό αυτό, η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της ΤτΕ και εφόσον την κρίνει πρόσφορη και εφικτή, θα σπεύσει, από κοινού με την ΤτΕ, να την παρουσιάσει και να την διαπραγματευτεί με την DGComp και τον SSM.

 

Ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των τραπεζών στην AMC, η λύση που προτείνεται για την αντιμετώπιση του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου, η δυνατότητα στις τράπεζες να κατανείμουν σε βάθος πενταετίας τις ζημίες από τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων και η συμμετοχή των εταιρειών διαχείρισης στη διαδικασία απομείωσης των NPLs, αποτελούν, σύμφωνα  με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα σημεία της πρότασης της ΤτΕ που η κυβέρνηση βρίσκει ενδιαφέροντα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα θέμα περίπλοκο που πρέπει να εξεταστεί από πλευράς δημοσιονομικού κόστους, κεφαλαιακών επιπτώσεων στις τράπεζες και συμβατότητας με τους κανονισμούς της ΕΕ για την απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων.

 

Όπως έχει γράψει το Capital.gr,  η μεταφορά των κόκκινων δανείων των στην Asset Management Company θα διενεργείται στην καθαρή λογιστική αξία των δανείων και έναντι αυτών, η τράπεζα θα λαμβάνει ομολογίες, χωρίς rating. Στη συνέχεια, η AMC θα τιτλοποιεί το χαρτοφυλάκιο σε τίτλους υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης και θα πουλά σε επενδυτή τουλάχιστον το 50% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και ενδεχομένως τμήμα των τίτλων μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine notes). Για τη διευκόλυνση της πώλησης και προκειμένου να καλύπτεται η διαφορά μεταξύ της αξίας των τίτλων με την οποία τα δάνεια είναι γραμμένα στα βιβλία των τραπεζών και έχουν μεταβιβαστεί στην AMC και της τιμής στην οποία θα τα αγοράζει ο επενδυτής, οι τίτλοι θα συνοδεύονται με κρατική εγγύηση. Έναντι προμήθειας από τις τράπεζες, η κρατική εγγύηση θα καλύπτει τη ζημιά που θα προκύπτει από την πώληση των NPLs σε τιμές αγοράς (λόγω διαφοράς με το net book value). Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τις ζημίες τμηματικά, σε βάθος πενταετίας ή επταετίας, στους ισολογισμούς τους, ενώ η πληρωμή της εγγύησης στο Δημόσιο θα γίνεται  με διαγραφή από την τράπεζα ισόποσης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

 

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου όπως π.χ. το ακριβές χρονικό διάστημα για την απόσβεση των ζημιών  ή τυχόν προϋποθέσεις για το ύψος των δανείων που θα μπορεί να μεταβιβάσει η κάθε τράπεζα στην AMC αναμένεται να εξειδικευτούν μέσα στον Οκτώβριο κατόπιν των συζητήσεων των εμπλεκόμενων πλευρών.

 

Πηγή: capital.gr

 

30/09/20

 
 

 

Η Λαγκάρντ έθεσε το πλαίσιο για την αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε σήμερα το πλαίσιο για την αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ και την ευθυγράμμισή της με αυτή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

 

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρύτερα να ακολουθήσει τα χνάρια της Fed, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα έχει ως στόχο ένα πληθωρισμό 2% κατά μέσο όρο, ώστε οι περίοδοι με πολύ μικρή αύξηση των τιμών να ακολουθούνται από περιόδους με ταχύτερες αυξήσεις τους, και αντίστροφα. «Αν είναι αξιόπιστη, μία τέτοια στρατηγική μπορεί να ενισχύσει τη δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής να σταθεροποιεί την οικονομία, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο (lower bound)», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

 

Αντίθετα με τη Fed, η οποία έχει μία διπλή εντολή για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απασχόλησης και σταθερών τιμών, ο μοναδικός στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών σε έναν μη καθορισμένο «μεσοπρόθεσμο» ορίζοντα. Η Λαγκάρντ, όμως, χαρακτήρισε αυτή την εντολή «ιεραρχική», υποστηρίζοντας ότι ένας ευέλικτος ορισμός του μεσοπρόθεσμου ορίζοντα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποφεύγει τη σύσφιξη της πολιτικής και «να περιορίζει αχρείαστα τις θέσεις απασχόλησης και την ανάπτυξη» στην περίπτωση ενός προσωρινού σοκ. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι η συνεχής αδυναμία της ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό μπορεί να τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες και για τον λόγο αυτό «ζητά έναν μικρότερο ορίζοντα πολιτικής».

 

Και τα δύο αυτά επιχειρήματα σημαίνουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει ή ακόμη και να ενισχύσει την επιθετική νομισματική πολιτική της, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μην επιτύχει τον στόχο τα επόμενα χρόνια. Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί το κόστος στέγασης, το οποίο έχει αυξηθεί στις πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, και να συμπληρώνει την ανάλυσή της με δείκτες του δομικού πληθωρισμού και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση με τη Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν φάνηκε να διαφωνεί με μία πολύ φιλόδοξη επανεξέταση της πολιτικής της ΕΚΤ. «Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε πώς ερμηνεύουμε την εντολή μας. Όσο ευρύτερα την ερμηνεύουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμπλακούμε με την πολιτική και να φορτωθούμε με πάρα πολλά καθήκοντα», είπε.

 

 

Χ.Α.: Μια από τα ίδια με πολύ μιζέρια και ελπίζοντας για αντίδραση προς το τέλος ….

 

Αν και ξεκίνησε με απώλειες μέχρι 0,60%, οριακά κέρδη 0,15% καταγράφονται στις 13:30 στο Χ.Α., σε μια πάντως σε γενικές γραμμές αρκετά μίζερη συνεδρίαση, με το γνωστό χαμηλό τζίρο 12εκ ευρώ. Ειδικότερα ο ΓΔ βρίσκεται στις 624,27 μονάδες, με ζητούμενο πάντα, ο δείκτης να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζώνη των αντιστάσεων στις 630 – 640 μονάδες.

 

Στα επιμέρους σημεία, με οριακά κέρδη 0,04% ο τραπεζικός δείκτης, στις 301,26 μονάδες, με μεγάλο ζητούμενο πάντα την παραμονή υψηλότερα των 295 = 300 μονάδων.

 

Με οριακά κέρδη 0,17% ο FTSE 25.

 

Φυσικά το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος, όπου συνήθως διαμορφώνεται και η τελική εικόνα της αγοράς, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

 

Στα των διεθνών αγορών, απώλειες πάντα από το πρωί, με τον DAX στο -0,65%, βέβαια όλα αυτά μετά το ράλι της προηγούμενης Δευτέρας και το +3,5% του βασικού γερμανικού δείκτη.

 

 

Σιάμισιης - ΕΛΠΕ: Τους επόμενους 6-12 μήνες η ομαλοποίηση της αγοράς καυσίμων

 

Η ομαλοποίηση της αγοράς καυσίμων θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 - 12 μήνες από σήμερα και, ακόμα και στο τέλος της διαδικασίας ανάκαμψης, δεν θα επανέλθουμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Χρειάζεται ρεαλισμός, προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον καλύτερα και να προχωρήσουμε με πιο γρήγορο ρυθμό στην ένταξη πιο καθαρών μορφών ενέργειας.

 

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, (ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σήμερα στο 5ο συμπόσιο για την ενεργειακή μετάβαση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

 

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως τους τελευταίους 6 - 7 μήνες είδαμε μια δραστική αναδιάρθρωση της αγοράς πετρελαιοειδών, με πτώση της κατανάλωσης που σε ορισμένους τομείς (όπως τα αεροπορικά καύσιμα) έφθασε και στο 90 %. Η κρίση, όπως είπε, επηρέασε την ταχύτητα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για τον μετασχηματισμό του ομίλου και όχι την κατεύθυνση που είναι οι καθαρές μορφές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών της τάξης των 500 μεγαβάτ τα επόμενα 2 - 3 χρόνια, χωρίς να αποκλείονται εξαγορές και επενδύσεις σε γειτονικές χώρες. Έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 μεγαβάτ στην Κοζάνη (είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη) το οποίο όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 18 μήνες και έχει τεθεί στόχος το 35-40 % του συνολικού προϋπολογισμού, που είναι 130 εκατ. ευρώ, να παραχθεί από ελληνικές εταιρίες.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι εξετάζεται η υλοποίηση επενδύσεων στη Β.Μακεδονία, πρόσθεσε ωστόσο ότι αν το θεσμικό πλαίσιο και οι σχέσεις σε μια χώρα δεν είναι σωστά, οι επενδύσεις δεν θα εγκριθούν ενώ τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και του διϋλιστηρίου που έχουν εξαγοράσει τα ΕΛΠΕ.

 

Σε σχέση τέλος με την ηλεκτροπαραγωγή ανέφερε ότι προχωρά η προετοιμασία για την επένδυση σε νέα μονάδα φυσικού αερίου από την Elpedison καθώς έχουν επιλεγεί ο χώρος εγκατάστασης και η τεχνολογία. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τους επόμενους μήνες εφόσον έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αμοιβή των μονάδων.

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Κατά σχεδόν 20% συρρικνώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ το Β' τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία κατέρρευσε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν ήταν σε ισχύ τα μέτρα του lockdown λόγω της COVID-19 και οι πολίτες είχαν λίγες ευκαιρίες για να ξοδέψουν χρήματα, αν και η μείωση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 19,8% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, λιγότερο από τις αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση κατά 20,4% αλλά και πάλι περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS).

Η μείωση είναι η μεγαλύτερη από τότε που η ONS άρχισε να καταγράφει τα σχετικά δεδομένα το 1955.

Η βρετανική οικονομία είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 2,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ η χώρα εισήλθε σε lockdown στα τέλη Μαρτίου.

Συγκρίνοντας το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου με το επίπεδό του ένα χρόνο νωρίτερα, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 21,5% --όσο και η Ισπανία-- ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ της κατά 19,0%.

 

29/09/20

 
 

 

ΛΑΜΔΑ – Ανησυχητική πάντα η διαγραμματική εικόνα

 

Στα 5,47 ευρώ, -0,73% βρίσκεται η μετοχή της ΛΑΜΔΑ  την Τρίτη. Και η διαγραμματική εικόνα της μετοχής δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Αν υπάρχει ένας στόχος αυτός είναι να επιστρέψει η μετοχή άμεσα υψηλότερα των 5,60 – 5,70 ευρώ, για να βελτιωθεί και πάλι η εικόνα. Όσο μένει χαμηλότερα τους, η τάση είναι αρκετά επιβαρυμένη, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μπει η μετοχή σε ένα νέο πτωτικό trend, με τις επόμενες στηρίξεις στα 5,20  - 5,25 ευρώ, 5,00 και δυστυχώς μετά μιλάμε για αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και τα 4,50 – 4,60 και 4,40 ευρώ, που είναι και τα χαμηλά του Μαρτίου, όταν η αγορά βρέθηκε στις 470 – 480 μονάδες, στην καρδιά της πρώτης κρίσης επί Covid-19

 

 

Μεγάλη μιζέρια στο Χ.Α., ας ελπίσουμε για αντίδραση προς το τέλος….

 

Μια ακόμη πολύ μίζερη συνεδρίαση έχει την Τρίτη το Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:30 να βρίσκεται στο -0,21%, στις 623,91 μονάδες, έχοντας βρεθεί νωρίτερα στο -0,50%. Ο τζίρος παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και 13εκ ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες, με απώλειες 0,10% ο FTSE 25 και οριακά κέρδη ο τραπεζικός δείκτης, στις 302,84 μονάδες, με μεγάλο ζητούμενο ο δείκτης να μείνει υψηλότερα των 295- 300 μονάδων.

 

Στα των διεθνών αγορών, απώλειες από το πρωί, με τον DAX στο -0,38%, βέβαια αυτή η εικόνα μετά τα χθεσινά μεγάλα κέρδη.

 

 

Γερμανία: Μείωση κατά 1 εκατ. των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τον Σεπτέμβριο

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, ο αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο των κυβερνητικών προγραμμάτων, μειώθηκε στα 3,7 εκατ. τον Σεπτέμβριο από 4,7 εκατομμύρια τον Αύγουστο, όπως αναφέρει σήμερα Τρίτη το γερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, στοιχεία που υποδεικνύουν σημάδια ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.

 

Η βραχυπρόθεσμη εργασία είναι μια μορφή κρατικής ενίσχυσης που επιτρέπει στους εργοδότες να απασχολούν υπαλλήλους με λιγότερες ώρες εργασίας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα εισοδήματά τους. Η χρήση τους αντανακλά τις προσπάθειες του Βερολίνου, να συγκρατήσει το ποσοστό ανεργίας από τη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού.

 

Το Ifo αναφέρει ότι το 21% του εργατικού δυναμικού στον κλάδο της μεταποίησης βρίσκεται σε αυτό το πρόγραμμα, σε σύγκριση με το 12% στον κλάδο των υπηρεσιών. Μόλις το 1% των εργαζομένων στις κατασκευές απασχολείται με το εν λόγω πρόγραμμα.

 

Όπως επισημαίνει το Ifo οι αριθμοί βασίζονται σε δικούς του υπολογισμούς και εκτιμήσεις.

 

28/09/20

 
 

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ομόλογα

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 0,26%, του 10ετους στο επίπεδο του 1,035 και του 15ετους η απόδοση παρέμεινε στο 1,16%. 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 180 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 46 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,03% από 1,01% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 0,52% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,53%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε χαμηλά επίπεδα διαπραγματεύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία να διαμορφώνεται στα στα 1,1616 δολ. από το επίπεδο των 1,167 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ Γ. Κύρτσου στη διάρκεια ακρόασης της στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την ισοτιμία του ευρώ, χωρίς να θέτει στόχους, καθώς αυτή επηρεάζει το επίπεδο των τιμών και τον πληθωρισμό.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1670 δολ.

 

 

Αντίδραση στο Χ.Α. ….. Με ζητούμενο αυτή να κρατήσει μέχρι τέλους …

 

Αντίδραση 1,72% καταγράφεται το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 628,67 μονάδες, στα όρια δηλαδή της γνωστής πολύ σημαντικής ζώνης τεχνικής ανάλυσης, των 630 – 640 μονάδων. Επίπεδα υψηλότερα των οποίων πρέπει ως γνωστών να επιστρέψει η αγορά ή στη χειρότερη να κρατηθεί η επαφή με αυτά τα επίπεδα, για να αποφευχθούνε τα χειρότερα και ένας νέος κύκλος πτώσης, πιθανόν και χαμηλότερα των 600 μονάδων (προς τις 570 – 580 μονάδες). Και φυσικά το ζητούμενο είναι τα κέρδη να κρατήσουνε μέχρι τέλους και αν μπορούνε να ενισχυθούνε, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής ο τζίρος είναι σε γενικές γραμμές χαμηλός, 13εκ ευρώ. Κρίσιμο σημείο της συνεδρίασης πάντα η τελευταία ώρα και οι δημοπρασίες κλεισίματος.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 2,60% ο FTSE 25 και κέρδη 3,36% στις τράπεζες, οι οποίες και πρωταγωνιστούνε από το ξεκίνημα της ημέρας.

 

Εξαιρετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές από το πρωί, με τον DAX στο +2,60%.

 

 

Τραπεζικός Δείκτης: Πολύ θετικό σε αυτά τα επίπεδα

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο τραπεζικός δείκτης είναι αυτός που πρωταγωνιστεί στην άνοδο, με το ζητούμενο φυσικά να είναι να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι τέλους. Ο τραπεζικός δείκτης λοιπόν βρίσκεται (13:15) στις 306,79 μονάδες, +3,51%, κρατώντας ότι η τελευταία αυτή αντίδραση έρχεται στις πολύ κρίσιμες στηρίξεις των 295 – 300 μονάδων, θυμίζοντας πως ο δείκτης την Παρασκευή είχε κλείσει στις 295 μονάδες.

 

Στηρίξεις στις 295 – 300 μονάδες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούνε αφού τότε πάμε μέχρι και για νέα ιστορικά χαμηλά.

 

 

Alpha Bank: Μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Alpha Bank στην CEPAL

 

Συνεπής στο Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και με στόχο τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), που προήλθαν από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και του κόστους διατήρησης αυτών, η Alpha Bank ανακοινώνει τη δρομολόγηση της διαδικασίας μεταβίβασης (carve-out) της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Τράπεζας προς την Εταιρεία Cepal. Η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Alpha Bank στην Cepal αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η Τράπεζα. Παράλληλα, συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Cepal, του πρώτου servicer που αδειοδοτήθηκε στην Ελληνική αγορά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4354, και στην ανάδειξή της ως την ισχυρότερη Εταιρεία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα και εκ των πρωταγωνιστριών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η μεταφορά στην Cepal του Προσωπικού της Τράπεζας, που εντάσσεται στη Δραστηριότητα Διαχείρισης NPEs, θα πραγματοποιηθεί με όλες τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ. 178) και με πλήρη σεβασμό των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών παροχών που σήμερα απολαμβάνουν. Επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική της στήριξη προς τους εργαζομένους στον Όμιλο και την αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση του Project Galaxy με όρους ασφάλειας και προοπτικής για το Προσωπικό που θα στηρίξει την ανάπτυξη της Cepal, η Διοίκηση της Alpha Bank εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Τράπεζα. Η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου 2020.

 

 

Αύξηση στα κέρδη της Moderna λόγω COVID-19

 

Η αμερικανική εταιρεία Moderna, παρουσίασε πενταπλασιασμό των πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω των θετικών ειδήσεων σχετικά με ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοιύ, σύμφωνα με την Corinth Capital.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα πάντοτε με την Corinth Capital, η αμερικανική Moderna «ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ορισμένες χώρες που ενδιαφέρονται για την προμήθεια εμβολίου mRNA-1273 κατά του COVID-19. Η εταιρεία ανέφερε μάλιστα ότι έχει ήδη λάβει περίπου 400 εκ. δολάρια σε προκαταβολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 66,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αντί των αναμενόμενων 27,4 δισ. δολαρίων. Ακόμη, οι απώλειες μειώθηκαν από 134,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 116,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η πρόοδος των μετοχών της Moderna που συναλλάχθηκαν στον Nasdaq ολοκληρώθηκε επίσης με θετικό πρόσημο. Κατά τους τελευταίους 6 μήνες, η αξία των μετοχών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 163% - από 27 USD σε 70 USD ανά μετοχή- λόγω της πανδημίας και των επακόλουθων ελπίδων για την εξέλιξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του COVID-19».

 

Κατά την Corinth Capital, η πρόοδος της αξίας της Moderna σε ετήσιο ορίζοντα, αυξήθηκε σχεδόν κατά 292% και οι επενδυτές που συμμετείχαν στο κύμα ανάπτυξης θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει υψηλά κέρδη. Η Moderna, με έδρα τη Μασαχουσέτη, στοχεύει στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

 

Η Moderna ξεκίνησε την τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου για την πανδημία στα τέλη Ιουλίου και οι δοκιμές θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις αρχές Οκτωβρίου, καταλήγει η ανακοίνωση της Corinth Capital.

 

27/09/20

 
 

Ενρία : Οι τράπεζες πιθανόν να χρειαστεί να παρατείνουν την αναστολή αποπληρωμής δανείων 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να πρέπει να παρατείνουν την αναστολή αποπληρωμής δανείων, στην οποία έχουν προχωρήσει λόγω του κοροναϊού, κάνοντας όμως διαχωρισμό μεταξύ καλών και κακών πελατών, δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή που έδωσε στην RTE Morning Ireland.

«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των αναστολών αποπληρωμής για τους πελάτες τους», απάντησε ο Ενρία στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα είναι επαρκώς προστατευμένοι, καθώς οι αναστολές αποπληρωμής των δανείων οδεύουν προς το τέλος τους.

Να διακρίνουν τους καλούς από τους κακούς πελάτες

«Ωστόσο» πρόσθεσε, «ως εποπτική Αρχή, θεωρούμε ότι είναι επίσης σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην ποιότητα του ενεργητικού τους: θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία μη αναγνωρισμένων δανείων που δεν εξυπηρετούνται και τελικά να διακρίνουν τους καλούς πελάτες από τους κακούς πελάτες , οι οποίοι δεν είναι πιθανό να πληρώσουν.»

» Επομένως, είναι ώρα να αρχίσουν οι τράπεζες να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση θεμάτων ποιότητας του ενεργητικού τους, επίσης να αποφύγουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος των αναστολών αποπληρωμής. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο ενεργές από την άποψη αυτή και αυτό είναι κάτι που το επισημάναμε σε αυτές με μία επιστολή τον Ιούλιο».

Οι τράπεζες φαίνεται να αντέχουν την κρίση

Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ είπε ότι, με βάση το πιθανότερο οικονομικό σενάριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντέξουν την κρίση του κοροναϊού.

«Έως τώρα, η ικανότητα αντίδρασης του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά καλή. Αλλά, φυσικά, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις ιστορικά και θα έχει αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς.»

» Διεξαγάγαμε μία ανάλυση ευαισθησίας τον Ιούλιο και προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε πώς θα άλλαζαν οι ισολογισμοί των τραπεζών με βάση διαφορετικά σενάρια. Με το σενάριο, το οποίο οι οικονομολόγοι μας θεωρούν πιθανότερο, οι τράπεζες θα ήταν σε θέση να αντέξουν μία μορφή σύντομης και βαθιάς ύφεσης, όπως αυτή που έχουμε.»

» Φυσικά, αν η ανάκαμψη είναι ασθενέστερη και πιο αργή από το αναμενόμενο, η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι πιο βαριά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού.»

» Στο κακό σενάριο, πιθανόν θα δημιουργούνταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως και 1,4 τρισ. ευρώ, περισσότερα από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

25/09/20

 
 

 

Wall Street: Εκροές 25,8δις από τα equity funds σε μία εβδομάδα 

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters. οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους 25,8 δισ. δολαρίων από τα αμερικανικά equity funds σε μία εβδομάδα, το 3ο μεγαλύτερο ποσό εκροών για τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Bank of America.

 

Τα χρήματα αποσύρθηκαν από κλάδους που στήριξαν την ανάκαμψη των αγορών μετά τη μεγάλη ύφεση του Μαρτίου εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, επικαλούμενοι στοιχεία για την εβδομάδα έως τις 9 Σεπτεμβρίου, από την εταιρεία παρακολούθησης χρηματοοικονομικών ροών EPFR.

 

Οι μετοχές των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών υπέστησαν εκροές ύψους 1 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019, ενώ τα αμερικανικά blue-chips «μάτωσαν» κατά 11,6 δισ. δολάρια..

 

Άλλες μεγάλες μεταβολές στις επενδυτικές ροές τη συγκεκριμένη εβδομάδα περιελάμβαναν τα ομόλογα υψηλής απόδοσης που υπέφεραν από τις μεγαλύτερες εκροές τους από τον Μάρτιο, χάνοντας 5,4 δισ. δολάρια.

 

Ήταν επίσης η 12η συνεχόμενη εβδομάδα εισροών για τα χρέη των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα ομολογιακά funds πρόσθεσαν 1,3 δισ. δολάρια.

 

 

Έργο στη Φινλανδία ανέλαβε ο ΟΤΕ

 

Νέο έργο τεχνολογίας ανέλαβε ο Όμιλος ΟΤΕ μέσω ανοικτού διαγωνισμού, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου ΟΤΕ, το έργο αφορά σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαχείρισης, υλοποίησης και υποστήριξης εφαρμογών και συστημάτων που βασίζονται σε τεχνολογίες Microsoft.

 

«Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ, επικεφαλής της ένωσης εταιρειών "ΟΤΕ - ARHS Developments", θα παρέχει στον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα υφιστάμενα και τα νέα συστήματα τεχνολογίας Microsoft, τα οποία είναι εγκατεστημένα είτε σε υποδομή του ECHA, είτε στο Cloud, στους τομείς της επιχειρησιακής αρχιτεκτονικής, της ασφάλειας και της στρατηγικής συστημάτων ICT, υπηρεσίες ανάπτυξης και αυτοματοποιημένης διαχείρισης εφαρμογών (DevOps) και Service Desk» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

Την υλοποίηση και παρακολούθηση του έργου θα αναλάβει ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών του Ομίλου ΟΤΕ και των συνεργατών του, κυρίως από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ στην Αθήνα αλλά και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του ECHA στο Ελσίνκι.

 

Πρόκειται για το τρίτο έργο που κατακυρώνεται στον ΟΤΕ από τον ECHA σε διάστημα λίγων μηνών. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ήδη αναλάβει, τη διαχείριση των εφαρμογών των διαδικτυακών τόπων και ιστοσελίδων του ECHA, καθώς και την παροχή ως υπηρεσίας (as-a-service) της προμήθειας, εγκατάστασης, διαχείρισης και τεχνικής υποστήριξης του εξοπλισμού πληροφορικής των κεντρικών του γραφείων.

 

24/09/20

 

 

 

Prodea Investments: Κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο -Μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών

 

Σε 81,2 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου PRODEA Investments το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι 79,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 2,2%.

 

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων και λοιπών μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 52,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι 54 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

 

Τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (Funds from Operations – FFO) ανήλθαν σε 33,3 εκατ. ευρώ έναντι 32,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

 

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ, έναντι 112,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Μη λαμβάνοντας υπ’ όψη την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων καθώς και μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 28,6 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 28,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 (αύξηση 0,4%).

 

Η εσωτερική αξία (NAV) του Ομίλου την 30η Ιουνίου 2020 ανήλθε σε 1.365,6 εκατ. ευρώ ή 5,35 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1.419,3 εκατ. ευρώ και 5,56 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2019.

 

Σημειώνεται ότι την 30η Ιουνίου 2020 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελούνταν από 374 εμπορικά ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.292 χιλ. τ.μ. Τριακόσια τριάντα (330) ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας. Επίσης, είκοσι έξι (26) βρίσκονται στην Κύπρο, δεκατέσσερα (14) ακίνητα στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία.

 

Η εύλογη αξία των ακινήτων του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2020 ανερχόταν 2.218,4 εκατ. ευρώ (31.12.2019: 372 εμπορικά ακίνητα εύλογης αξίας 2.224,8 εκατ. ευρώ).

 

 

Μιζέρια και σήμερα στο Χ.Α., αν και αφήνει ένα μικρό παράθυρο για ενδοσυνεδριακή αντίδραση….

 

Προς στιγμήν το 5 στα 5 κάνει μέχρι στιγμής το Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:35 να βρίσκεται στο -0,75%, στις 617,70 μονάδες, με τις τράπεζες στο -1%.  Όλα αυτά στον απόηχο της χθεσινής μεγάλης πτώσης στη Wall Street , με την Ευρώπη να είναι και αυτή αρνητική, αν και οι απώλειες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας έχουνε περιοριστεί αισθητά (στο -0,37%), αν και στο ξεκίνημα βρέθηκε και -1%.

 

Στα της σημερινής συνεδρίασης, στα θετικά ότι ο τζίρος είναι χαμηλός, στα 9,72εκ ευρώ, με κάποιες ενδείξεις ότι η αγορά θα μπορούσε να αντιδράσει, με το κρίσιμο σημείο να είναι πάντα η τελευταία ώρα και οι δημοπρασίες κλεισίματος.

 

Βέβαια και αυστηρώς διαγραμματικά, η απομάκρυνση του ΓΔ από τις 630 – 640 μονάδες, τρομάζει, με ανάγκη άμεσης αντίδρασης για να μην πάμε στις στηρίξεις στις 600 και 570 – 580 μονάδες….

 

 

Αγωνία στον Τραπεζικό Δείκτη

 

Απώλειες 1,11% καταγράφονται στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στις 298,07 μονάδες. Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF, είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη ανάγκη να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα επίπεδα των 295 -300 μονάδων, αφού τότε υπάρχει σημαντικός κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης και εισόδου των τιμών των τραπεζικών μετοχών σε ένα νέο πτωτικό trend…. που μπορεί να φέρει τον τραπεζικό δείκτη μέχρι και σε νέα ιστορικά χαμηλά, 240 - 250 μονάδες...

 

23/09/20

 
 

 

Μέχρι στιγμής μίζερη προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α.

 

Σε θετικό πρόσημο βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης το Χ.Α., με την εικόνα ωστόσο μόνο ενθουσιασμό να μην προκαλεί, θυμίζοντας σε ένα βαθμό και την εικόνα της Τρίτης, όταν το Χ.Α. ξεκίνησε ανοδικά και μετά διόρθωσε. Ο ΓΔ λοιπόν σήμερα και στις 13:14 βρίσκεται στο +0,34%, έχοντας ξεκινήσει με άνοδο περίπου, κέρδη τα οποία μέχρι στιγμής έχουνε χαθεί, ελλείψει αρκετών αγοραστών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τζίρος είναι χαμηλός, μόλις 12εκ ευρώ σε μια ανοδική συνεδρίαση. Και όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες συνεδριάσεις, θα περιμένουμε μέχρι τέλος της συνεδρίασης, με την τάση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση να επιταχύνεται κατά την τελευταία ώρα.  

 

 

DBRS: Οι επιβαρύνσεις για τις ελληνικές τράπεζες από τις επισφάλειες θα παραμείνουν αυξημένες  όλο το 2020

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της DBRS, οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αντανακλώντας τόσο την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19 όσο και τη μη οργανική διάθεση χαρτοφυλακίων NPLs.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της DBRS, το μεγαλύτερο πλέον ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα 18δις ευρώ δάνεια τα οποία βρίσκονται σε «μορατόριουμ», με τους αναλυτές πάντως του οίκου αξιολόγησης να λένε πως μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς είναι μικρές και απολύτως ελεγχόμενες.

 

Σύμφωνα πάντα με την DBRS, η εκ νέου αύξηση της δημιουργίας κόκκινων δανείων που ανακοινώθηκαν το α' εξάμηνο του 2020, θα συνεχιστεί και στο σύνολο του 2020. Όπως σχολιάζουνε οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, ο οργανικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αρνητικός μέχρι στιγμής φέτος, με το μεγάλο ερώτημα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω να έχει να κάνει με τα περίπου 18δις ευρώ δανείων που βρίσκονται σε αναστολή.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Lito Chousiada, αντιπρόεδρος της DBRS: «Θεωρούμε πως οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, λόγω του δυσκολότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της διάθεσης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και μέχρι στιγμής υπήρξαν "μαξιλάρια" για την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19».

 

«Επιπλέον, οι δείκτες ποιότητας των assets πιθανότατα θα επηρεαστούν δυσμενώς όταν λήξει η περίοδος χάριτος για τα εγχώρια δάνεια, ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής».

 

22/09/20

 
 

 

Μιζέρια και σήμερα στο Χ.Α., που δεν μπόρεσε να κρατήσει τα πρωινά κέρδη ….

 

Με άνοδο περίπου 0,90% ξεκίνησε το Χ.Α., κέρδη τα οποία όμως χάθηκαν πολύ γρήγορα, με το ΓΔ να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο, περίπου -0,60% και βρίσκεται αυτή η στιγμή περίπου στο -0,36% ….. Με το ΓΔ στις 628,13 μονάδες, με μέτριο προς χαμηλό τζίρο 15,8εκ ευρώ. Οριακά κέρδη 0,21% στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 304,09 μονάδες. Με πτώση 0,29% ο FTSE 25….

 

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, ο DAX μετά το χθεσινό -4%, βρίσκεται στο +0,94%, με ζητούμενο πάντως τα κέρδη να κρατήσουνε …..

 

 

Γνωστό το ζητούμενο ….

 

Όσον αφορά το ΓΔ, το σκηνικό είναι κάτι παραπάνω από γνωστό, με το δείκτη στις 628 μονάδες και το μεγάλο ζητούμενο να είναι μια επιστροφή υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων ή στη χειρότερη να κρατηθεί η επαφή με την κρίσιμη αυτή τεχνική ζώνη, στην οποία παλινδρομεί η αγορά εδώ και αρκετές εβδομάδες … Μήνες για την ακρίβεια ….

 

 

Eurobank – Την Τετάρτη η τελευταία ημέρα για την αποκοπή της Cairo Mezz

 

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρείας Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία και διανομή στους μετόχους της, μετοχών έκδοσης της εταιρείας με την επωνυμία Cairo Mezz Plc Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank Holdings» ή «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, που συνεδρίασε στις 28 Ιουλίου 2020, μεταξύ άλλων ενέκρινε (i) τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής ονομαστικής μετοχής εκδόσεως της Εταιρείας κατά €0,0155 και τη διανομή στους μετόχους της των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία Cairo Mezz Plc με έδρα στην Κύπρο («Cairo Mezz»), αντίστοιχης αξίας της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της, με αναλογία 1 μετοχή της Cairo Mezz για κάθε 12 μετοχές της Εταιρείας που ήδη κατέχουν και (ii) την κεφαλαιοποίηση ειδικών φορολογημένων αποθεματικών ύψους €20.400.390,19 για λόγους στρογγυλοποίησης της νέας ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής ονομαστικής μετοχής έκδοσης της Εταιρείας. Κατόπιν των ανωτέρω, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε €816.015.607,44 και ο συνολικός αριθμός των μετοχών της παραμένει αμετάβλητος, ήτοι 3.709.161.852 μετοχές κοινές με ψήφο, ονομαστικής αξίας €0,22 η κάθε μία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με την υπ’ αριθ. 81660/31.07.2020 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Εταιρείας. Η Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών («Χ.Α.») στην από 21.09.2020 συνεδρίασή της ενημερώθηκε για την εν λόγω εταιρική πράξη. Κατόπιν των ανωτέρω, η Eurobank Holdings ανακοινώνει ότι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της με το δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή μετοχών της Cairo Mezz είναι η 23.09.2020 και από την επόμενη ημέρα (24.09.2020) οι μετοχές της Eurobank Holdings θα διαπραγματεύονται με τη νέα ονομαστική αξία, ήτοι 0,22 Ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής, ενώ δεν θα γίνει προσαρμογή της τιμής της μετοχής της Εταιρείας. Οι μέτοχοι της Eurobank Holdings που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 25.09.2020 (record date) θα είναι δικαιούχοι της διανομής μετοχών έκδοσης της Cairo Mezz κατά τα ανωτέρω. Επίσης, η Eurobank Holdings ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α. κατά τη συνεδρίαση της στις 21.09.2020 ενέκρινε την ένταξη των μετοχών της Cairo Mezz στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης της Εναλλακτικής Αγοράς ΕΝ.Α. PLUS του Χρηματιστηρίου Αθηνών («ΕΝ.Α. PLUS»), υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της ανωτέρω εταιρικής πράξης της Eurobank Holdings («Ένταξη»). Σύμβουλος ΕΝ.Α. για την Ένταξη είναι η Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία. Κατωτέρω, παρατίθεται το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανωτέρω εταιρικής πράξης της Εταιρείας και της Ένταξης των μετοχών της Cairo Mezz στην ΕΝ.Α. PLUS:

 

 

Σημειώνεται ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να μεταβληθεί. Θα υπάρξει ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με σχετικές ανακοινώσεις και δημοσιοποιήσεις στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

 

Το Πληροφοριακό Έγγραφο που συντάχθηκε για την Ένταξη των μετοχών της Cairo Mezz Plc στην ΕΝ.Α. PLUS θα είναι διαθέσιμο από τις 21 Σεπτεμβρίου 2020 σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες της «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. - Χρηματιστήριο Αθηνών» (https://www.athexgroup.gr/el/web/guest/companies-new-listings), της Cairo Mezz (www.cairomezz.com.cy) και του Συμβούλου ΕΝ.Α. (https://www.eurobank.gr/el/omilos/enimerosi-ependuton/enimerotika-deltia/enimerotika-deltia-sumboulos-anadoxos-trapeza-eurobank-ergasias-ae).

 

21/09/20

 
 

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, εν μέσω προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν θα μεταβάλει την πολιτική της κατά τη συνεδρίασή της στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της από «την πίσω πόρτα». Η ισοτιμία της διαμορφωνόταν στις 7,59 λίρες ανά δολάριο στις 11.38 (ώρα Ελλάδος).

Οι ανησυχίες για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, οι αρνητικές αποδόσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σε πτώση της αξίας της λίρας πάνω από 20%, που είναι μία από τις χειρότερες επιδόσεις νομισμάτων φέτος. «Ο κύριος κίνδυνος... είναι ότι οι Αρχές θα συσφίξουν την πολιτική πολύ λίγο και πολύ αργά, προτιμώντας να συνεχίσουν τη στήριξη της ανάπτυξης, μία πολιτική που θα ενίσχυε τους κινδύνους γύρω από τη λίρα», δήλωσε στέλεχος της MUFG Bank.

Το ρωσικό ρούβλι κυμαινόταν κοντά στα χαμηλά επίπεδα πενταμήνου έναντι του δολαρίου, πιεζόμενο από τη μεγάλη πτώση στις τιμές του αργού λόγω της πιθανής επανόδου της λιβυκής παραγωγής στην αγορά. Το ρούβλι συνέχισε τη διολίσθησή του από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κεντρική τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις των επιτοκίων, κάτι που ενίσχυσε τις πιέσεις στο νόμισμα λόγω των φόβων νέων κυρώσεων από τη Δύση σε σχέση με ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στη Λευκορωσία και την δηλητηρίαση, σύμφωνα με όλες τις υποψίες, του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

 

 

Σε sell – off εξελίσσεται η ημέρα στο Χ.Α. και τις αγορές…

 

Σημαντικές απώλειες 2,49% καταγράφονται στο Χ.Α. το πρωί της Δευτέρας, με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας και την εικόνα σιγά – σιγά να επιδεινώνεται. Και όλα αυτά εν μέσω ενός πολύ κακού κλίματος στην Ευρώπη, με τον DAX στις 12:19 να είναι στο -2,76% και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες κοντά στο 3%, εν μέσω ανησυχιών για ένα νέο κύκλο πανδημίας (με αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις στα όρια του lockdown).

 

Ο ΓΔ του Χ.Α. λοιπόν βρίσκεται στις 642,12 μονάδες, -2,49%, με το ενδιαφέρον να στρέφεται και πάλι στις ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 630 – 640 μονάδων, αφού για ακόμη μια φορά η πρόσφατη προσπάθεια για την υπέρβαση φαίνεται να πέφτει στο γκρεμό.

 

 

Morgan Stanley: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες

 

Αισιόδοξη δηλώνει η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης των μετοχών τους καθώς και των μεγεθών τους, ενώ εκτιμά ότι οι ανησυχίες της αγοράς αν και είναι κατανοητές, δεν λαμβάνουν υπόψη τους θετικούς καταλύτες του επόμενου διαστήματος οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μείωση των NPEs στο 5% ή χαμηλότερα των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τις τράπεζες.

 

Η πρόοδος στις τιτλοποιήσεις NPEs δείχνει τη δύναμη μετασχηματισμού που προσφέρει αυτή η διαδικασία στον "καθαρισμό" των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Morgan Stanley, εκτιμώντας πως η πιθανή νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα οφείλεται στα μορατόρια είναι διαχειρίσιμη και θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικό προφίλ κινδύνου-απόδοσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις, με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να αποτελούν τις προτιμώμενες μετοχές για την M.S από τον κλάδο.

 

Με τις ελληνικές τράπεζες να εξακολουθούν να παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες NPE στην Ευρώπη, η M.S εστιάζει στις ευκαιρίες εκκαθάρισης του ισολογισμού τους και εξετάζει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPE. Θεωρεί ότι η επίτευξη επιπέδων NPE στο 5% των δανείων είναι δυνατή αν και αναμένει ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και με σημαντικό κόστος. Χρησιμοποιεί τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις NPE ως βασικά εργαλεία στην ανάλυσή της, ενώ επίσης χρησιμοποιεί το διαθέσιμο "μαξιλάρι" κεφαλαίου και των προβλέψεων, καθώς και τη συσσώρευση κερδών προ-προβλέψεων για την αντιστάθμιση πιθανών ζημιών που απορρέουν από τις προσπάθειες εκκαθάρισης του ισολογισμού. Όπως επισημαίνει το σχέδιο "Ηρακλής" θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπου του μισού του τρέχοντος αποθέματος NPE ενώ ο περαιτέρω καθαρισμός των ισολογισμών θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές.

 

Κατά τη Morgan Stanley, οι ευκαιρίες μείωσης των NPEs υποτιμώνται από την αγορά, ιδίως για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha. Παρά τις αντιξοότητες λόγω COVID, η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναλλαγή Cairo ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του β’ τριμήνου του 2020, φέρνοντας τον δείκτη NPE στο 15% (έναντι 37% το 2018). Αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη της τιτλοποίησης NPE και τον τρόπο με τον οποίο ο Ηρακλής μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες, με την M.S να είναι αισιόδοξη ότι μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Η αγορά φαίνεται να δίνει "εύσημα" για τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στην Eurobank (η οποία διαπραγματεύεται με δείκτη P/B στο 0,3x), αλλά πολύ λιγότερα στην Εθνική  (δείκτη P/B στο 0,2x), η οποία εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειώσει τον δείκτη NPE στο 16% το 2021 από 30% σήμερα. Η Alpha και η Πειραιώς έχουν τους υψηλότερους δείκτες NPE (44% και 48%, αντίστοιχα) και διαπραγματεύονται με P/B  0,1x, ωστόσο η M.S πιστεύει ότι η Alpha έχει ένα πολύ ισχυρότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι για να επιτρέψει την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

 

Διαχειρίσιμα τα NPΕs από τα μορατόρια

 

Τα δάνεια υπό μορατόρια αντιπροσωπεύουν το 15-24% των δανείων των ελληνικών τραπεζών και σε περίπτωση που το ένα τέταρτο αυτών γίνουν "κόκκινα" μετά τη λήξη στα μορατόρια, οι δείκτες NPE θα αυξηθούν 2,5%-4%, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερη επιβράδυνση στο καθάρισμα του ισολογισμού και όχι σε μία νέα "κρίση" για τις τράπεζες. Ενώ στο βασικό της σενάριο η Morgan Stanley πιστεύει ότι ο σχηματισμός NPEs μετά τα μορατόρια μπορεί να αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, πιστεύει επίσης ότι εάν η ελληνική οικονομία δεν βελτιωθεί έως τα μέσα του 2021, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επεκτείνει τα προγράμματα στήριξης όπως το πρόγραμμα επιδότησης "Γέφυρα". Επιπλέον, πιστεύει ότι χάρη στους σημαντικούς πόρους που θα δοθούν από την Ε.Ε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η πιθανότητα bearish σεναρίων για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία μειώνεται και οι κίνδυνοι ανακεφαλαιοποίησης είναι πιο περιορισμένοι έναντι των προηγούμενων κρίσεων των ελληνικών τραπεζών.

 

Οι τιμές-στόχοι και τα τρία σενάρια

 

Η Morgan Stanley δίνει έτσι σύσταση overweight για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο στο χειρότερο σενάριο το 0,35 ευρώ και το 0,80 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο bullish σενάριο οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στα 1,30 ευρώ και 2,5 ευρώ αντίστοιχα με περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό στο 124,1% για την Alpha Bnak και 111,9% για την ΕΤΕ.

 

Σύσταση equal weight δίνει παράλληλα για τις Eurobank και Πειραιώς, με τιμή-στόχο στο Bearish σενάριο στο 0,30 ευρώ και για τις δύο, ενώ στο bullish σενάριο τοποθετείται στα 0,70 ευρώ και 2,20 ευρώ αντίστοιχα με περιθώριο ανόδου 75% και 86,4%.

 

Υπό το βασικό σενάριο η τιμή-στόχος για την Alpha είναι στο 0,90 ευρώ με περιθώριο ανόδου 55,2%, για την Εθνική Τράπεζα στα 1,70 ευρώ με περιθώριο ανόδου 44,1%, για την Eurobank στο 0,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 25% και για την Πειραιώς στο 1,35 ευρώ με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό 14,4%.

 

Όπως επισημαίνει το προφίλ κινδύνου-απόδοσης των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικό με τις τιμές των μετοχών τους να έχουν υποχωρήσει κατά 27-69% από τις αρχές του έτους. Οι ανησυχίες της αγοράς είναι κατανοητές, καθώς η ελληνική οικονομία οδεύει σε ύφεση 10,8% το 2020 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της M.S, κάτι που θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

 

Προς το παρόν, τα μορατόρια βοηθούν στη μείωση του νέου σχηματισμού NPE, αλλά μόλις τελειώσουν το 2021, ο αντίκτυπος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να είναι σοβαρός: αυτή είναι η βασική αβεβαιότητα.

 

Ωστόσο, η M.S βλέπει πολλούς θετικούς παράγοντες περιορισμού του αντίκτυπου, με την Ελλάδα να λαμβάνει σημαντική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο προσφέρει προστασία έναντι πιο δυσμενών σεναρίων. Επιπλέον, οι συμφωνίες τιτλοποίησης NPE φαίνεται να έχουν καθυστερήσει μόνο λίγους μήνες. Αυτό οδηγεί την M.S να εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμος και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο εκκαθάρισης των ισολογισμών οδηγώντας έτσι τους δείκτες NPE στο 5% ή χαμηλότερα.

 

Πηγή: Ελευθερία Κούρταλη – capital.gr

 

19/09/20

 
 

Τρίτη συναπτή εβδομάδα στο κόκκινο οι δείκτες της Wall Street

Στο κόκκινο έκλεισε την Παρασκευή το χρηματιστήριο της Wall Street, στη Νέα Υόρκη.

Τρίτη εβδομάδα υποχώρησης

Οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς κατέγραψαν την τρίτη συναπτή εβδομάδα υποχώρησης – κάτι που είχε να συμβεί στον Nasdaq από τον Αύγουστο του 2019 και στους S&P 500 και Dow Jones από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 244,56 μονάδων (–0,88%), στις 27.657,42 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 117,00 μονάδων (–1,07%), στις 10.793,28 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 37,54 μονάδων (–1,12%), στις 3.319,47 μονάδες.

Dow Jones και Nasdaq

Ολη την εβδομάδα, ο Dow Jones έκλεισε στην πράξη αμετάβλητος (-0,3%) ενώ ο Nasdaq, υπό πίεση εδώ και τρεις εβδομάδες, περιόρισε τις απώλειές του στο -0,5%.

Τις δύο προηγούμενες, είχε κλείσει με πτώση 4% και 3% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

18/09/20

 

 

Τραπεζικός Δείκτης: Παραμένει χαμηλότερα…

 

Απώλειες 1% καταγράφονται το μεσημέρι της Παρασκευής, με τον τραπεζικό δείκτη να είναι στις 325,48 μονάδες, παραμένοντας χαμηλότερα των καθοριστικών επιπέδων των 330 – 335 μονάδων. Και υπάρχει αγωνία ο δείκτης να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν υψηλότερα αυτών των επιπέδων, με κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση ο δείκτης να μπει σε ένα νέο πτωτικό trend.

 

X.A. – Μικρές απώλειες, περιμένοντας και πάλι τις δημοπρασίες κλεισίματος..

 

Μικρές απώλειες 0,34% καταγράφονται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χ.Α., με την εικόνα της αγοράς μέχρι στιγμής, να θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της χθεσινής και προχθεσινής συνεδρίασης, με τα βλέμματα να στρέφονται στις δημοπρασίες κλεισίματος και γενικά την τελευταία ώρα της ημέρας, όπου ανάμεσα σε άλλα αναμένουμε σήμερα και rebalancing δεικτών.

 

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει η δημοπρασία για το κλείσιμο των παραγώγων (13:45-14:00), αν και σίγουρα η τελευταία ώρα της ημέρας και οι δημοπρασίες κλεισίματος είναι πιο ενδιαφέρουσες.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με απώλειες 0,48% ο FTS 25, στις 1.582,18 μονάδες. Με πτώση 1,10% οι τράπεζες.

 

Τέλος, όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, μικρές μεταβολές από το ξεκίνημα, με τον DAX στο +0,31% αυτή τη στιγμή (12:56).

 

17/09/20

 
 

 

Σε απόσταση από το πρωινό χαμηλό ημέρας …. Ερώτημα αν μπορεί να ανεβάσει και άλλο στροφές….

 

Οριακά κέρδη 0,31% καταγράφονται το μεσημέρι της Πέμπτης στο Χ.Α., με την αγορά μας να έχει ξεκινήσει -0,6% και σταδιακά να έχει καταφέρει να απορροφήσει τις απώλειες, στις 663,14 μονάδες, πάντα υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη χρονική στιγμή για να μπει η αγορά σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακά κέρδη 0,14% ο FTSE 25 και απώλειες 0,81% στις τράπεζες, μετά το χθεσινό -4%.

 

Με απώλειες από το πρωί η Ευρώπη, αν και αυτές έχουνε σχετικά απορροφηθεί, με τον DAX στο -0,65%, έχοντας βρεθεί το πρωί στο  -1,5%.

 

 

Τραπεζικός Δείκτης: Με τίποτα να μη χάσει αυτά τα επίπεδα…

 

Νέες απώλειες την Πέμπτη στον τραπεζικό δείκτη, μετά το χθεσινό -4%, με τον δείκτη στις 13:11 στις 329,91 μονάδες. Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF, ο δείκτης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει την επαφή με τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 330 – 335 μονάδων και αν μπορεί ο δείκτης να επιστρέψει υψηλότερα τους, για να ζωντανεύσει και πάλι το θετικό σενάριο.

 

 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση σημειώνουν οι μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,1% στις 10:10 ώρα Ελλάδας.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε χθες να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για παρατεταμένη περίοδο. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί, απαιτώντας συνεχή στήριξη από περαιτέρω κρατικές δαπάνες.

Οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας σημείωσαν πτώση 1,6%. Οι τράπεζες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρίες εξόρυξης ήταν οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 2%.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Renault και PSA σημείωσαν πτώση μεταξύ 2,5% και 3% ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων για τον κλάδο σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν κατά 17,6% τον Αύγουστο.

 

 

Attica Bank: Oλοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση των Ομολόγων του Artemis Project

 

Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, ολοκληρώθηκε σήμερα η αναδιοργάνωση των Ομολόγων του Artemis Project με γνώμονα κατ’ αρχήν τη συμμόρφωση με το νέο εποπτικό πλαίσιο και περαιτέρω, την αύξηση των χρηματοροών που εισπράττει η Τράπεζα, την βελτίωση της αποτιμησιακής αξίας των ομολόγων και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της διαχείρισης. Ειδικότερα, με τη νέα αυτή δομή το Senior Note ανέρχεται σε ονομαστική αξία €487 εκατ., δημιουργείται Mezzanine θέση ονομαστικής αξίας €38 εκατ., νέα θέση A2 ονομαστικής αξίας €61 εκατ., η οποία ενσωματώνει το σύνολο των απαιτήσεων του Master Servicer, ενώ η ονομαστική αξία του Junior Note παραμένει στα €806 εκατ.. Η επίδραση της συναλλαγής αυτής στην χρηματοοικονομική θέση και τα αποτελέσματα της Τράπεζας, θα απεικονιστεί στις ενδιάμεσες συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις της 30ης Σεπτεμβρίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Artemis Project, η Attica Bank έχει υλοποιήσει την πρώτη ιστορικά τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μεταβίβασε δε σε επενδυτή ένα εκ των ομολόγων (Junior Note) που προέκυψε από την τιτλοποίηση αυτή και προχώρησε σε λογιστική αποαναγνώριση. Η διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου έχει ανατεθεί στην εταιρεία του ν.4354/2015 με την επωνυμία «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ», στην οποία η Τράπεζα διατηρεί ποσοστό 20% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της επωφελούς συναλλαγής για τους Ομολογιούχους, την Τράπεζα και τους μετόχους της, η Τράπεζα θωρακίζει περαιτέρω την πρώτη ιστορικά τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων .

 

16/09/20

 
 

Στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s  ….. Απειλή capital controls

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των καλυμμένων ομολόγων πέντε τουρκικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's μετά τη χθεσινή ανακοίνωσή του για την υποβάθμιση του αξιόχρεου 13 τουρκικών τραπεζών. Όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, οι υποβαθμίσεις των 13 τραπεζών καθοδηγήθηκαν από την υποβάθμιση στις 11 Σεπτεμβρίου του αξιόχρεου των ομολόγων του τουρκικού δημοσίου στο Β2 με αρνητικές προοπτικές από Β1 με αρνητικές προοπτικές. Η υποβάθμιση αυτή οδήγησε στη μείωση της οροφής για το αξιόχρεο των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στο Caa1 από Β3 και στη μείωση του αξιόχρεου των ομολόγων σε ξένο νόμισμα στο Β2 από Β1.

Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων και του χρέους όλων των τουρκικών τραπεζών που αξιολογήθηκαν παραμένουν αρνητικές, σε αντιστοιχία με τις αρνητικές προοπτικές που έχει το αξιόχρεο του τουρκικού κράτους, ανέφερε ο Moody's. «Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους καθοδικούς κινδύνους που είναι σχετικοί με μία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και σε περιορισμούς στις εκροές συναλλάγματος», πρόσθεσε.

 

 

Ελλάκτωρ Οι ολλανδοί της Γεκτερνα αποκτούν με call option το 12,5% του Μπόμπολα

 

Η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ γνωστοποιεί ενημέρωση, που έλαβε την 16.09.2020 από μέτοχό της ως εξής:

 

Η REGGEBORGH INVEST B.V. με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, σε συμμόρφωση με την Οδηγία περί Διαφάνειας, ενημερώνει για μεταβολή στη συμμετοχή της και τα δικαιώματα ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, ως αποτέλεσμα πιθανής μελλοντικής άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option).

 

Συγκεκριμένα, την 10.09.2020 απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στη ΕΛΛΑΚΤΩΡ AE, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

Η ημερομηνία λήξης είναι 180 ημέρες μετά την 10.09.2020 και η περίοδος άσκησης/μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας μετά την 10.09.2020.

 

Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου πριν τη συναλλαγή: άμεση συμμετοχή 4,9693% (ήτοι 10.647.870 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές), έμμεση συμμετοχή 0% (ήτοι 0 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές και συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) 4,9693% (ήτοι 10.647.870 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

 

Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου μετά την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς (Call Option): άμεση συμμετοχή 17,5150%  (ήτοι 37.529.893 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές), έμμεση συμμετοχή 0% (ήτοι 0 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) και συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) 17,5150% (ήτοι 37.529.893 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

 

Πρόσθετες πληροφορίες – Παρατήρηση.

 

Η REGGEBORGH INVEST B.V. δεν ελέγχεται από κανένα φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3556/2007 και δεν ελέγχει καμιά άλλη οντότητα που να κατέχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό συμμετοχής στην εκδότρια ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

 

 

Καλά σημάδια δείχνει και σήμερα το Χ.Α.

 

Μικρά κέρδη καταγράφονται το μεσημέρι της Τετάρτης στο Χ.Α., με τη συνεδρίαση αρκετά σημεία να θυμίζει τη χθεσινή συνεδρίαση. Ειδικότερα, ο ΓΔ ξεκίνησε με πολύ χαμηλό τζίρο και ελεγχόμενες απώλειες περίπου 0,50%. Και η αγορά, πάντα μέχρι στιγμής δείχνει αντανακλαστικά, με το ΓΔ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο +0,30%, στις 665,23 μονάδες, με τζίρο 12,7εκ ευρώ. Και αν και σίγουρα έχουνε ακόμη πολύ συνεδρίαση, σε γενικές γραμμές η εικόνα κρίνεται θετική, με πρώτο ζητούμενο η αγορά να προασπίσει την πρόσφατη μεγάλη άνοδο, που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με σημαντική βελτίωση της κεντρικής τάσης της αγοράς.

 

 

 

ΕΤΕ – Προς στιγμήν το μεγάλο ζητούμενο επιτυγχάνεται  

 

Άνοδος 0,65% καταγράφεται το πρωί της Τετάρτης στην ΕΤΕ, στα 1,243 ευρώ. Και προς στιγμήν επιτυγχάνεται ο μεγάλος στόχος που έχει τεθεί, αυτός της παραμονής της μετοχής υψηλότερα των 1,18  - 1,19 και 1,20 ευρώ. Και με βάση αυτές τις παραμονές, η τάση καθίσταται θετική, με προοπτικές περαιτέρω σημαντικής ανόδου …..

 

 

Buy η Wood & Company για ΤΕΝΕΡΓ …. Με μεγάλη αύξηση της τιμής στόχου….

 

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή σε report της για τη μετοχή, διατηρεί τη σύσταση «Αγορά» η Wood & Company για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή και δίνει τιμή στόχο τα 14,80 ευρώ (61% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη τιμή των 9,20 ευρώ).

 

«Αναδείξαμε την Τέρνα Ενεργειακή ως μία από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές, δεδομένης της αμυντικής φύσης της επιχείρησης. Διατηρούμε τη σύσταση «Αγορά», για επενδυτές που αναζητούν έκθεση στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Πιστεύουμε ότι η Τέρνα Ενεργειακή παραμένει ελκυστική, λόγω της συνεχούς επέκτασης του χαρτοφυλακίου έργων της, της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών και της σταθερής ιστορικής της πορείας», αναφέρει ο επενδυτικός οίκος και προσθέτει πως:

 

 «Μέχρι το τέλος του 2020, η Τέρνα Ενεργειακή θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,37 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με επιπλέον 550MW να βρίσκονται σε κατασκευή».

 

Η διοίκηση της εταιρείας ανέβασε πρόσφατα τον πενταετή στόχο της κατά 800 MW στα 2,8 GW. «Παρά το γεγονός ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος, πιστεύουμε ότι η eταιρεία έχει την κατάλληλη εμπειρία για να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιό της επιθετικά», καταλήγει το report της Wood & Company.

 

15/09/20

 
 

 

Χ.Α.: Αντέχει μέχρι στιγμής…

 

Σταθεροποιητική είναι μέχρι στιγμής η συνεδρίαση της Τρίτης, με το ΓΔ το μεσημέρι της Τρίτης να βρίσκεται στο -0,14%, στις 660,2 μονάδες, με τζίρο καθαρό 17,7εκ ευρώ, ικανοποιητικός. Σε γενικές γραμμές και πάντα μέχρι στιγμής, η εικόνα είναι καλή, με την αγορά να έρχεται από το χθεσινό +4%, δείχνοντας πάντα μέχρι στιγμής πως καταφέρνει να διατηρήσει το θετικό momentum. Και θα θέλαμε να δούμε αν η αγορά θα καταφέρει να επιταχύνει στη συνέχεια, δίνοντας μια δεύτερη καλή συνεδρίαση, αν και σίγουρα και πάντα μετά το χθεσινό +4%, μια σταθεροποίηση δεν θα ήτανε κακή εξέλιξη.

 

 

«Ο μεγάλος στόχος σε αυτή τη φάση»

 

Απώλειες 0,95% καταγράφονται αυτή τη στιγμή ο τραπεζικός δείκτης, στις 340,52 μονάδες. Και ο μεγάλος στόχος για όλη την αγορά είναι να μείνει ο τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 330  - 335 μονάδων.

 

 

Συνάντηση Ζαββού - Ρέγκλινγκ: Υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνανάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, ενώ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ζητήματα του τραπεζικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές που αναδεικνύονται από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σχετικά οι ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα μέσω της μετάβασης στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών. Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή του ESM στην ενίσχυση της Ευρωζώνης

 

14/09/20

 

Μεγάλη άνοδος στο Χ.Α., με καλό τζίρο…

 

Μεγάλα κέρδη 2,67% καταγράφονται το μεσημέρι της Δευτέρας, με σχετικά αυξημένο τζίρο 23εκ ευρώ, από τα πιο θετικά της συνεδρίασης και με ζητούμενο φυσικά ο τζίρος να παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Συνολικά η εικόνα είναι καλή σε όλο το ταμπλό, από τις τραπεζικές μετοχές (+4,67%) μέχρι και επιλεγμένες μη – τραπεζικές μετοχές. Και με το ΓΔ να βρίσκεται στις 653,27 μονάδες, αν υπάρχει ένας στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την παραμονή υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων, κάτι το οποίο μετά από καιρό δείχνει να καταφέρνει η αγορά, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω βελτίωση της τάσης.

 

 

Τραπεζικός Δείκτης: Θα το καταφέρει αυτό;

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μεγάλα κέρδη 4,6% καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές. Και ποιος είναι ο στόχος; Ο δείκτης βρίσκεται στις 332,64 μονάδες και είναι κάτι παραπάνω από μεγάλο στοίχημα για όλη την αγορά να καταφέρει να μείνει υψηλότερα των 325 – 330 μονάδων, τις οποίες προς στιγμήν πιάνει ο δείκτης με τη μεγάλη μέχρι τώρα άνοδο.

 

 

Reuters: Πρόταση και από την ελβετική Six στην London Stock Exchange για τη Borsa Italiana

 

Το ελβετικό χρηματιστήριο Six έχει υποβάλει μη δεσμευτική πρόταση για την Borsa Italiana, αναφέρουν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, μετά από τις Euronext και Deutshe Boerse που βρίσκονται στην κούρσα για το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

 

Το London Stock Exchange, το οποίο απέκτησε την Borsa Italiana το 2007 έναντι 1,6 δισ. ευρώ, προσπαθεί τώρα να την πουλήσει στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών υποχρεώσεων, προκειμένου να πάρει την έγκριση για την εξαγορά 27 δισ. δολαρίων της Refinitiv.

 

12/09/20

 

 

Αρνητικό outlook και νέα υποβάθμιση της Τουρκίας από την Moody’s σε Β2 από Β1

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Β2 από Β1 ενώ διατηρεί και το αρνητικό outlook. Οι τρεις λόγοι της υποβάθμισης είναι:

Αυξάνονται οι πιθανότητες, οι εξωγενείς αδυναμίες της χώρας να οδηγήσουν σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών. 

Καθώς αυξάνονται τα ρίσκα στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, οι θεσμοί της χώρας εμφανίζονται απρόθυμοι ή ανήμποροι να αντιμετωπίσουν αποδοτικά τις προκλήσεις.

Τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια», πηγή πιστωτικής ισχύος για πολλά χρόνια, μειώνονται σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Παράλληλα, υποβάθμισε σε Β2 και την Hazine Mustesarligi Varlik Kiralama A.S., την εταιρία ειδικού σκοπού της Τουρκίας που εκδίδει ομόλογα sukuk (κατάλληλα για επενδύσεις από μουσουλμάνους).

 

11/09/20

 
 

 

Και πάλι ότι γίνει κατά την τελευταία ώρα στο Χ.Α.. ….

 

Μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α, με τη συνεδρίαση να είναι από το πρωί εξαιρετικά βαρετή και κάτι παραπάνω. Με καθαρό τζίρο μόλις 7,5εκ ευρώ και το ΓΔ να συνεχίζει να κινείται στα όρια των 630 – 640 μονάδων, στις 634,84 μονάδες, +0,14%.....

 

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -0,02% ….. με τον FTSE 25 στο +0,17% …..

 

Και όλα δείχνουνε πως πάμε για ότι έχει συμβεί και τις προηγούμενες ημέρες. Ότι γίνει στην αγορά θα γίνει κατά την τελευταία μια ώρα της συνεδρίασης.

 

 

Μυτιληναίος – Δείχνει αντοχές και σήμερα …..

 

Μετά και το χθεσινό +7%, αντοχές δείχνει και σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος, η οποία καταφέρνει να απορροφήσει τις όποιες πιέσεις βγαίνουνε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μετοχή λοιπόν στις 12:48 βρίσκεται στο +0,34%, στα 8,74 ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 8,64 ευρώ. Και θυμίζουμε πως με βάση τη διάσπαση των 8,20 – 8,30 ευρώ, η μετοχή έχει πλέον μπει σε ένα νέο ανοδικό trend, με αρκετά περιθώρια ανόδου, αν και σίγουρο το ρόλο της παίζει και η πορεία της αγοράς. ….

 

 

Στο -25,47% σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή   

 

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το Χ.Α., σε σχέση με πριν από ένα χρόνο ακριβώς, βρίσκεται στο -25,47%. Στο -30,31% από τις αρχές του 2020, πάντα το χρηματιστήριο με τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως….

 

10/09/20

 

 

Ακόμη πιο βαρετή συνεδρίαση …..

 

Ακόμη πιο βαρετή από τις έτσι και αλλιώς μίζερες συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων θα χαρακτηρίζαμε τη σημερινή, με το ΓΔ στις 13:10 να βρίσκεται στο +0,26%, με πολύ χαμηλό τζίρο 7,5εκ ευρώ ….. Ακόμη χαμηλότερος από τους πολύ χαμηλούς κατά μέσο όρο τζίρους των τελευταίων εβδομάδων – μηνών ….

 

Ειδικότερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 633,52 μονάδες, με την συσσώρευση στη γνωστή ζώνη των 630 – 640 μονάδων να συνεχίζεται, όπως εδώ και περίπου 10 εβδομάδες.

 

Και τι λέμε σε αυτές τις συνεδριάσεις …… Ότι αλά θα περιμένουμε την τελευταία περίπου ώρα και τις δημοπρασίες για να δούμε την τάση που θα πάρει η αγορά και αν θα καταφέρει να ανεβάσει στροφές ή το αντίθετο …..

 

 

Μυτιληναίος: Πάει για την υπέρβαση..

 

Οι μετοχές που ξεχωρίζουνε από το πρωί της Πέμπτης είναι ο Ελλάκτωρας (+3,67%) και ο Μυτιληναίος, ο οποίος βρίσκεται στα 8,37 ευρώ,  +2,13%. Και κάπου εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ ενδιαφέροντα. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουμε στο GFF, παραμονή και οριστική διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 8,10 – 8,20 ευρώ, βάζει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με πιθανότητες να δούμε τιμές υψηλότερα από τα 9,00 ευρώ.

 

 

Eurobank – Ανάγκη να έχουμε άμεσα αντίδραση…

 

Στα 0,3764 ευρώ βρίσκεται το πρωί της Πέμπτης η Eurobank, με οριακά κέρδη 0,64%. Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να υπάρξει άμεσα αντίδραση και επιστροφή της μετοχής υψηλότερα των 0,39 – 0,40 ευρώ. Διαφορετικά η εικόνα θα χαλάσει, κάτι το οποίο κρύβει μεγάλους κινδύνους ….

 

 

ΔΕΗ – Σημαντική μείωση του ποσοστού της Silchester

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της:

 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 3556/2007 και κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης που έλαβε στις 8.9.2020 από την εταιρία «Silchester International Investors LLP» («Silchester») με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για τους παρακάτω πελάτες:

 

-     Silchester International Investors International Value Equity Trust

-     Silchester International Investors International Value Equity Group Trust

-     Silchester International Investors International Value Equity Taxable Trust

-     Silchester International Investors Tobacco Free International Value Equity Trust

-     The Calleva Trust

 

στις 7.9.2020 η συνολική συμμετοχή των παραπάνω διαμορφώθηκε σε 11.492.509 μετοχές ή 4,95% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ από 9,92% στις 11.12.2019.

 

Η Silchester έχει πλήρη διακριτική ευχέρεια από τους πελάτες της για τις επενδύσεις τους και εξουσιοδότηση να ψηφίζει για λογαριασμό τους. Εντούτοις, η Silchester δεν ενεργεί ως θεματοφύλακας για τους πελάτες της και επομένως οι μετοχές δεν τηρούνται  στο όνομα της Silchester αλλά στο όνομα της τράπεζας-θεματοφύλακα (custodian bank) κάθε πελάτη.

 

Η μεταβολή της συμμετοχής της Silchester οφείλεται σε μια σειρά από συναλλαγές σε διάφορες ημερομηνίες.

 

09/09/20

 
 

 

Όμιλος Quest: Αύξηση πωλήσεων κατά 18% στο α’ εξάμηνο

 

Αυξημένες πωλήσεις κατά 18% παρουσίασε ο Όμιλος Quest στο πρώτο εξάμηνο 2020 οπότε και ανήλθαν στα 303,9 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) παρουσίασε αύξηση 6%. Τα προ φόρων κέρδη ΕΒΤ σημείωσαν αύξηση κατά 3% και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ΕΑΤ κατά 9%. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου (ταμειακά διαθέσιμα μείον δάνεια) διαμορφώθηκαν σε 18,4 εκατ. ευρώ, έναντι 24,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2019.

 

Οι επενδύσεις του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο 2020 ανήλθαν σε 6,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, η πλειονότητα των οποίων αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών.

 

Τα προϊόντα πληροφορικής (εταιρείες: Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασαν διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+22%), ενώ αυξήθηκε και η προ φόρων κερδοφορία κατά 16% σε σχέση με το 2019. Η περυσινή αντίστοιχη περίοδος είχε επηρεαστεί θετικά κατά 1,4 εκατ. ευρώ, λόγω αντιστροφής παλαιότερων έκτακτων προβλέψεων. Αφαιρουμένης της εν λόγω έκτακτης θετικής επίδρασης στα περυσινά αποτελέσματα, η φετινή κερδοφορία ΕΒΤ της δραστηριότητας έχει υπερδιπλασιαστεί.

 

Στις υπηρεσίες πληροφορικής (όμιλος Uni Systems) σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+15%), αλλά και σημαντική βελτίωση στην προ φόρων κερδοφορία (+27%), η οποία οφείλεται στη βελτίωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων αλλά και στην αποδοτικότερη λειτουργία της εταιρείας.

 

Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες (ACS – Courier) υπήρξε βελτίωση στις πωλήσεις (+11%), η οποία όμως συνοδεύτηκε από μείωση της προ φόρων κερδοφορίας (-6%). Η εν λόγω μείωση οφείλεται σε έκτακτες δαπάνες (άνω του 1 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία Covid-19 κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (Cardlink) σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις (-1%) και στην προ φόρων κερδοφορία (-58%), που οφείλεται, τόσο στην επίδραση του lockdown, όσο και στην ανανέωση της συμφωνίας με τις τράπεζες, η οποία προβλέπει εκπτώσεις τζίρου για τα έτη 2018 – 2020, καθώς και μειωμένες τιμές στη νέα 5ετή διάρκειά της (2020 – 2024). Το ίδιο διάστημα, διπλασιάστηκαν τα μεγέθη της εταιρείας Quest Energy σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 13,5MW στη διάρκεια του 2019 και τις αρχές του 2020. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σήμερα σε 26,2 ΜW.

 

Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας Quest Συμμετοχών κατά το πρώτο εξάμηνο 2020 ανήλθαν σε 7,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 6,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ έναντι 5,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ έναντι 5,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Τα έσοδα της μητρικής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, περιλαμβάνουν μερίσματα ύψους 6,3 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

 

Ας ελπίσουμε ότι προς το τέλος θα αντιδράσει το Χ.Α….

 

Μια εξαιρετικά μίζερη συνεδρίαση έχει το Χ.Α. μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, με το ΓΔ στις 12:38 να βρίσκεται στο +0,27%, αδυνατώντας, πάντα μέχρι στιγμής, να συγχρονιστεί με την άνοδο των διεθνών αγορών (στο +0,94% ο DAX). O ΓΔ βρίσκεται στις 628,84 μονάδες, πάντα στο κάτω όριο της γνωστής κρίσιμης τεχνικής ζώνης των 630 – 640 μονάδων, με το στόχο να είναι η επιστροφή υψηλότερα τους για να αποφευχθεί η επιδείνωση της διαγραμματικής εικόνας. Και φυσικά με την εικόνα που έχει το Χ.Α. μέχρι στιγμής, μόνο μια ευχή μπορούμε να κάνουμε. Να ανεβάσει στροφές η αγορά προς το τέλος....

 

Στους επιμέρους δείκτες, οριακά κέρδη 0,29% ο τραπεζικός δείκτης και άνοδο 0,24% ο FTSE 25

 

 

Ελλάκτωρας …. Νέα μεγάλη πτώση  .... Στο -49% ytd

 

Νέα μεγάλη πτώση καταγράφεται το πρωί της Τετάρτης για τη μετοχή του Ελλάκτωρα, η οποία βρίσκεται στο 0,8665 ευρώ, -7,33%, με χαμηλό ημέρας τα 0,82 ευρώ (περίπου -12%). Και όλα αυτά εν μέσω των γνωστών ανησυχιών για το μέλλον της εταιρείας, μετά και το κακό 6μηνο που ανακοίνωσε η εταιρεία τις προηγούμενες ημέρες.  

 

Και όλα αυτά σε συνέχεια της χθεσινής πτώσης, -12% και την ώρα που η εταιρεία με ανακοινώσεις προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές. Σημειώνεται πως η μετοχή από τις αρχές του 2020 βρίσκεται στο -48,97%,  με την απόδοση 52 εβδομάδων να είναι -59,7%.

 

 

Μυτιληναίος – Με αντοχές στο 6μηνο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της:

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €926,7 εκ. έναντι €990,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 6,5% που οφείλεται κυρίως στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και της Ενέργειας.

 

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε €145,1 εκ. έναντι €175,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €69,3 εκ. έναντι €81,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του 2020 στα €477 εκ., με το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2x (1,69), με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Παράλληλα, η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (€606 εκ.), παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους €300 εκ. τον Ιούνιο του 2020 (κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022).

Με αυτό τον τρόπο η Εταιρεία βελτίωσε, ακόμα περισσότερο το ήδη εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ που διαθέτει, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Συνολικά, κατά το Α΄ Εξάμηνο του 2020, η Εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους στοχεύοντας σε ένα συνολικό επαναλαμβανόμενο όφελος €70 εκ. και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία. Οι οικονομικές επιδόσεις του Α’ Εξαμήνου 2020 θέτουν τις βάσεις, ώστε το 2020 να αποτελέσει βάση για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

 

 

08/09/20

 
 

 

Κακή συνεδρίαση μέχρι στιγμής, ειδικά στις τράπεζες ….

 

Με την αγορά να βρίσκεται ουσιαστικά από το ξεκίνημα της Τρίτης σε πτωτική τροχιά, αρνητικά εξελίσσεται η συνεδρίαση της Τρίτης, με το ΓΔ στις 12:51 να βρίσκεται στο -1,22% που είναι και χαμηλό ημέρας, με τις τράπεζες στο -3,28%. Κι όλα αυτά με σχετικά αυξημένο τζίρο 11,4εκ ευρώ. Ο ΓΔ βρίσκεται στις 632,51 μονάδες και φυσικά αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να μείνει ο δείκτης υψηλότερα των 630 μονάδων!!!!

 

Όπως αναφέραμε, ιδιαιτέρως αρνητική είναι η συνεδρίαση για τις τράπεζες, με χαρακτηριστικό πως οι πρώτες 4 σε πτώση μετοχές στον FTSE 25 είναι τραπεζικές μετοχές. Η Πειραιώς, -4,05%, η ΕΤΕ, -3,76% και με πτώση 3,36% και 3,05% ΕΥΡΩΒ και Alpha Bank.

 

Σχετικά αρνητικό το κλίμα και στην Ευρώπη, με τον DAX στο -1% αυτή τη στιγμή, διεθνείς αγορές πάντως οι οποίες έρχονται από ένα μεγάλο ράλι (χθες ο DAX είχε κλείσει στο +2%)...

 

 

Εν μέσω νέων φημών για ΑΜΚ …..

 

Όλα αυτά και ειδικά η πτώση των τραπεζών, συμβαίνει ξαφνικά εν μέσω και κάποιων ανακυκλούμενων σεναρίων για ΑΜΚ στις τράπεζες. Ως GFF θα επαναλάβουμε πως με τα δεδομένα που υπάρχουνε αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος μια τράπεζα σε αυτή τη χρονική στιγμή και περίπου μέχρι τα τέλη του 2021 να μπει στη λογική να προχωρήσει σε ΑΜΚ…. Προς τα τέλη του 2021 και κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2022 βλέπουμε ….

 

 

Κανένα χαρτί ανοδικό…..

 

Το πόσο κακή είναι η συνεδρίαση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής φαίνεται και από το γεγονός πως μέχρι στιγμής καμία μετοχές του FTE 25 δεν είναι ανοδική. Μόνο η μετοχή της Μυτιληναίος, η οποία μαζί με τον ΟΠΑΠ δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα, είναι αμετάβλητη, στα 8,055 ευρώ.

 

 

Morgan Stanley: Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανόν να επανέλθει το επόμενο τρίμηνο στα προ κορονοϊού επίπεδα

 

Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανόν να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα από τις αρχές του επόμενου τριμήνου, περίπου τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με οικονομολόγους της Morgan Stanley.

 

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξίσωση κορονοϊού και οικονομίας έχει μετατοπιστεί αποφασιστικά από τις πρώτες ημέρες της έξαρσης", ανέφεραν σε σημείωμα σε πελάτες, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη συνέχισε να αποκτά δυναμική καθώς οι χώρες τα πάνε καλύτερα στην αντιμετώπιση του ιού.

 

Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να φθάσει τα προς της COVID-19 επίπεδά της στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ οι αναπτυγμένες αγορές ως σύνολο μπορεί να φθάσουν το επίπεδο αυτό στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ανέφεραν. Σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή επίπεδα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης και πιθανές διαταραχές του εμπορίου, η αναμενόμενη ανάκαμψη είναι πιθανόν να συνοδεύεται από ισχυρότερο πληθωρισμό, πρόσθεσαν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

07/09/20

 
 

 

Χειρότερα και από τις προηγούμενες ημέρες στο Χ.Α. …..

 

Την ώρα που η Ευρώπη έχει μια εξαιρετική εικόνα, με άνοδο  1,22% για τον DAX στις 13.000,03 μονάδες (στις 12:44), η εικόνα στο Χ.Α. είναι πιο απογοητευτική και από τις προηγούμενες ημέρες, ειδικά όσον αφορά τις συναλλαγές και τις διακυμάνσεις. Είναι χαρακτηριστικά πως το Χ.Α. στις 12:45 έχει τζίρο μόλις 5,6εκ ευρώ, πολύ χειρότερα δηλαδή και από τις προηγούμενες φορές, με οριακά κέρδη 0,22% στις 640,69 μονάδες. Δηλαδή στα όρια της γνωστής κρίσιμης ζώνης των 630 – 640 μονάδων. Και με τέτοιους συναλλαγές, το μοναδικό σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι γίνει στο τέλος …. Και την τελευταία περίπου 1 ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος, κατά τις οποίες το Χ.Α. μπορεί να πάρει κατεύθυνση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση,

 

Το "Made in Germany" ανακάμπτει αλλά με αργό ρυθμό

Όπως αναφέρει το Bloomberg, για τρίτο διαδοχικό μήνα, τον Αύγουστο, οι γερμανικές μεταποιητικές βιομηχανίες είδαν την παραγωγή τους σε τροχιά ανάκαμψης, μετά τη «βουτιά» της τους μήνες της άνοιξης. Ωστόσο ο ρυθμός ανάκαμψης ήταν αισθητά βραδύτερος από εκείνον του Ιουλίου, αλλά και κατώτερος των προσδοκιών, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η πλήρης ανάρρωση του «Made in Germany» θα είναι μία μακρά διαδικασία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2%, με «οδηγό» τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στον αντίποδα η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού συνέχισε να υποχωρεί. Τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την προειδοποίηση του προέδρου της Βundesbank, Γενς Βάιντμαν, ότι η ανάκαμψη θα «χρειαστεί χρόνο και θα είναι μετ’ εμποδίων». 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και άλλοτε ατμομηχανή της ανάκαμψης στην ήπειρο προσπαθεί να κλείσει τις πληγές, που άνοιξε η πανδημία και το lockdown. Αν και τους καλοκαιρινούς μήνες η ανάκαμψη ήταν ταχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, οι επόμενοι μήνες προβλέπεται να είναι δύσκολοι. 

Για την πορεία των επόμενων μηνών πολλά θα κριθούν και από τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή έστω το «σήμα», που θα στείλει στους οικονομικούς φορείς και τις αγορές, κατά τη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη.

 

05/09/20

 
 

 

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για την τουρκική λίρα

 

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για τη λίρα Τουρκίας λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ιδιαίτερα επιθετική εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.

 

Η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας την Πέμπτη έσπασε και το φράγμα του 7,438 έναντι του δολαρίου, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Επίσης το εθνικό νόμισμα της χώρας έχει βουλιάξει και απέναντι στο ευρώ με τη σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 8,79. Αυτή τη φορά η βουτιά του εθνικού νομίσματος της γείτονος εκδηλώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 11,76% καταγράφοντας οριακή άνοδο έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Αγκυρα.

 

Όπως αναφέρει και το in.gr σήμερα και αναφέρουμε τις τελευταίες ημέρες στo www.greekfinanceforum.com, η λίρα Τουρκίας έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος και οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας η οποία ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν. Μόνο τον Αύγουστο οι απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου έφτασαν το 5%. Η κεντρική τράπεζα έχει προσπαθήσει να αυξήσει εμμέσως τα επιτόκια δανεισμού μέσω παρεμβάσεων στην προσφορά χρήματος επειδή ο τούρκος πρόεδρος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε κανονική αύξηση επιτοκίων για πολιτικούς κυρίως λόγους. Ετσι, το μέσο κόστος παροχής μετρητών στην αγορά αυξήθηκε από την κεντρική τράπεζα σε 10,16%, από 7,34% τον Ιούλιο. Τα επίσημα επιτόκια δανεισμού όμως παραμένουν στο 8,25%.

 

Θύμα του Ερντογάν

 

Η λίρα Τουρκίας έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα τη χειρότερη πορεία από όλα τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών. Εχει πέσει θύμα οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει και έχει πάρει μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού, έχει προχωρήσει σε αύξηση κρατικών δαπανών και σε προσπάθεια για αύξηση των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

Αν και οι πολιτικές αυτές συνέβαλαν στη συγκράτηση των προβλημάτων της οικονομίας λόγω της πανδημίας, τώρα η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του ισχυρότερου πληθωρισμού και της αύξησης πιέσεων για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού στην Τουρκία διαμορφώνεται σήμερα έπειτα από απανωτές μειώσεις προηγούμενων μηνών στο 8,25%, με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος δανεισμού να είναι αρνητικό εάν υπολογιστεί και ο υψηλότερος πληθωρισμός.

 

Η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική για την Αγκυρα η οποία έχει δαπανήσει τεράστια ποσά από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έχει φτάσει πια σε σταυροδρόμι με τους ξένους επενδυτές να απέχουν από τις τουρκικές αγορές με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο για τη χώρα να βρει πηγές χρηματοδότησης.

 

Ράλι για το ευρώ

 

Η βουτιά της λίρας Τουρκίας έναντι του δολαρίου αποκτά μεγαλύτερη ακόμη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι το δολάριο είναι εξασθενημένο στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 12% μέσα σε μόλις πέντε μήνες φτάνοντας τα 1,18 δολάρια, έχοντας σπάσει και το φράγμα των 1,20 δολαρίων για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

 

Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί πονοκέφαλο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η ενίσχυση του ευρώ διατηρεί σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη από όσο θα ήθελε η ΕΚΤ. Κατά το παρελθόν στελέχη της ΕΚΤ είχαν εκφράσει ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ και αυτό είναι ένα πρόβλημα που σίγουρα θα ήθελε να είχε τώρα ο Ερντογάν για το δικό του νόμισμα, αντί να βλέπει το καθημερινό σφυροκόπημα της λίρας όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Τουρκία.

 

04/09/20

 
 

 

Ύπουλο το Χ.Α. μέχρι στιγμής ….

 

Για τα μεγέθη της χθεσινής πτώσης στη Wall Street, με μικρό τζίρο, ελεγχόμενες απώλειες 0,54% καταγράφονται το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 642,47 μονάδες, υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη χρονική στιγμή.

 

Βέβαια και αν και όπως συμβαίνει τις συνεδριάσεις με τόσο χαμηλό τζίρο, το κρίσιμο σημείο θα λέγαμε πως είναι η τελευταία ώρα, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνεδρίαση σε γενικές γραμμές ύπουλη για το ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κλείσιμο, με το τζίρο να είναι πάντα χαμηλός και την αγορά να μπορεί να πάρει εύκολα κατεύθυνση προς τη μια ή την άλλη πλευρά.

 

Στα της Ευρώπης, αν και ξεκίνησαν με απώλειες περίπου 1% λόγω των απωλειών της Wall Street την Πέμπτη το βράδυ, οι πιέσεις προς στιγμήν έχουνε απορροφηθεί, με τον DAX στις 12:37 να είναι στο +0,03%. Να σημειωθεί πως καλύτερη εικόνα από το πρωί έχει ο νότος, με την Ισπανία και την Ιταλία στο +1,36% και 0,71% αντίστοιχα.

 

 

Σχόλια για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Γεκτερνα, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ

 

Να σημειωθεί πως τουλάχιστον στις 12:39 μόνο 3 μετοχές είναι ανοδικές. Η ΔΕΗ, στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων 6μηνου, στα 4,28 ευρώ, +1,47%. Και κάπως έτσι, πλέον η μετοχή από 01/01/02 βρίσκεται στο +3,63% κόντρα στο -30% της αγοράς.

 

Δεύτερη σε άνοδο, η Γεκτερνα, στα 6,21 ευρώ, +0,98%. Μεγάλο στοίχημα η παραμονή υψηλότερα των 6,00 – 6,10 ευρώ.

 

Με άνοδο 0,14% και η πολύ ενδιαφέρουσα το τελευταίο διάστημα ΕΥΔΑΠ. Αυτό που κυρίως κρατάμε είναι ο τζίρος , με 20.930 μετοχές να έχουνε αλλάξει χέρι, ένας μεγάλος όγκος για τα όσα ξέραμε για τη μετοχή εδώ και χρόνια.

 

Στον αντίποδα τώρα, πρώτη σε πτώση η ΕΧΑΕ, στα 2,885 ευρώ, -1,54%. Καλό θα είναι η μετοχή να μείνει υψηλότερα των 2,87 – 2,88 ευρώ. Και με βάση αυτήν την παραμονή, όλα είναι πιθανά για το προσεχές διάστημα, με βελτίωση της τάσης.

 

Δεύτερη σε πτώση από τον FTE 25 και πάντα μέχρι στιγμής, η Fourlis, στα 3,995 ευρώ, -1,84%. Κλειδί εδώ να μη χαθούνε οι τρέχουσες στηρίξεις στα 3,90 – 4,00 ευρώ.

 

 

Με απώλειες 1,50% και η Eurobank, στα 0,3999 ευρώ. Και αυτή στα όρια ισχυρών στηρίξεων, θυμίζοντας πως είναι πολύ βασικό να μείνει η μετοχή υψηλότερα των 0,39 – 0,40 ευρώ, στα όρια των οποίων βρίσκεται η μετοχή.

 
 

03/09/20

 
 

Ευρωζώνη: Η ανάκαμψη έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο

Ηανάκαμψη της Ευρωζώνης από τη βαθύτερη ιστορικά οικονομική κάμψη έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, με ορισμένες χώρες της περιοχής να πλήττονται περισσότερο σε σχέση με άλλες από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η ανάκαμψη του κυρίαρχου τομέα των υπηρεσιών – ο οποίος είχε υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τον μεταποιητικό τομέα από τα περιοριστικά μέτρα – σχεδόν ανακόπηκε, υποδηλώνοντας ότι ο μακρύς δρόμος για την επάνοδο στα προ της πανδημίας επίπεδα θα έχει αναταράξεις.

Ύφεση 12,1% στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 12,1% (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) καθώς οι καραντίνες οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και στην παραμονή στα σπίτια των πολιτών.

Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα, προέβλεπαν ανάκαμψη 8,1% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά εκτιμούσαν ότι θα χρειασθούν δύο ή περισσότερα χρόνια για μία πλήρη ανάκαμψη.

Καθώς, όμως, αυξήθηκαν οι αριθμοί των κρουσμάτων, κάποιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν ξανά και ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της εταιρείας IHS Markit, που αντανακλά την πορεία του τομέα των υπηρεσιών και του μεταποιητικού τομέα, έδειξε ότι η οικονομία συνεχίζει να έχει πρόβλημα.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 51,9 μονάδες από 54,9 τον Ιούλιο, κοντά στο όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, αν και ήταν ελαφρά υψηλότερος σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση (51,6 μονάδες).

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,5 από τις 54,7 μονάδες.

«Η ανάκαμψη επιβραδύνεται ήδη λίγο και είναι πολύ ανομοιόμορφη μεταξύ των χωρών. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, είχαν σχετικά καλύτερη επίδοση και άλλες, όπως η Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό και η Γαλλία, στέλνουν πιο ανησυχητικά μηνύματα», δήλωσε οικονομολόγος της Oxford Economics.

Αν και ο δείκτης PMI για τον γερμανικό τομέα υπηρεσιών μειώθηκε, παρέμεινε σχετικά υγιής. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία επιβραδύνθηκε, επίσης, με τις νέες παραγγελίες να είναι στάσιμες.

Σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, ύψους 100 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού μέσα σε μία διετία, διοχετεύοντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις, επιδοτήσεις και περικοπές φόρων.

Εν τω μεταξύ, οι δείκτες PMI για τον ιταλικό και τον ισπανικό τομέα υπηρεσιών, που βασίζονται και οι δύο πολύ στον τουρισμό, υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έπληξαν την καλοκαιρινή σεζόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

 

Σχόλια για ΕΕΕ, Γεκτερνα, Eurobank, ΟΤΕ 

 

Πάμε να δούμε τις πρώτες 2 σε άνοδο και πτώση μετοχές από τον FTSE 25, τουλάχιστον το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Ειδικότερα, η πρώτη σε άνοδο μετοχή, πάντα μέχρι στιγμής είναι η ΕΕΕ, στα 23,10 ευρώ, +3,13%. Διαγραμματικά και λαμβάνοντας την άνοδο μέχρι στιγμής, το μεγάλο ζητούμενο είναι μια παραμονή υψηλότερα των 22,70 – 22,80 ευρώ.

 

Δεύτερη σε άνοδο από τον FTSE 25 και πάντα μέχρι στιγμής, η Γεκτερνα, στα 6,16 ευρώ. Εδώ ο στόχος, για να αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα, είναι μια παραμονή υψηλότερα των 16,00  - 16,10 ευρώ.

 

Πρώτη σε πτώση στις 13:25, η μετοχή της Eurobank, στα 0,4004 ευρώ, -1,86%, θυμίζοντας πως η μετοχή ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25 τον Αύγουστο. Διαγραμματικά, η παλινδρόμηση της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα δικαιολογείται, έτσι ώστε να γίνει μια νέα βάση. Κλειδί για να μη χαλάσει και πάλι η εικόνα, μια παραμονή υψηλότερα των 0,39 – 0,40 ευρώ.

 

Δεύτερη σε πτώση από τον FTSE 25 ο ΟΤΕ, στα 13,77 ευρώ, -1,57%. Μια εικόνα πάντως που μόνο φυσιολογική είναι, λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη που έχει η μετοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα.  

 

 

Μια από τα ίδια και πάλι & Πάλι ότι γίνει στο τέλος …

 

Με την ίδια φράση «μια από τα ίδια» θα ξεκινήσουμε το σχόλιο μας για τη συνεδρίαση της Πέμπτης μέχρι στιγμής. Ειδικότερα, ο ΓΔ στις 12:56 βρίσκεται στις 644,94 μονάδες, +0,11%, με τζίρο 12εκ ευρώ, έχοντας ξεκινήσει με μεγαλύτερα κέρδη 0,60%, με τα αρχικά κέρδη να χάνονται, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες. Και όπως και τις προηγούμενες ημέρες, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο τέλος της ημέρας, όπου όπως έχει γίνει τις περισσότερες ημέρες, είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελικά ζωντανεύει το Χ.Α.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακά κέρδη 0,13% ο FTSE 25, στις 1.544,11 μονάδες. Με οριακά κέρδη 0,02% ο τραπεζικός δείκτης, στις 337,24 μονάδες.

 

Στις διεθνείς αγορές, με νέα σημαντικά κέρδη η Ευρώπη, με τον DAX στο +1,23% στις 13:09.  

 

02/09/20

 
 

 

Μια από τα ίδια και ας ελπίσουμε προς το τέλος

 

Μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α. και πάντα μέχρι στιγμής, Με το Χ.Α. να ξεκινάει κεφάτο, με άνοδο 1% και στην πορεία να μένει από καύσιμα, πάντα μέχρι στιγμής, με το ΓΔ στις 642,56 μονάδες, +0,46%. Ο τζίρος είναι σχετικά πιο αυξημένος, στα 14,45εκ ευρώ, αν και όσο περνάει η ώρα, ο τζίρος κατεβάζει στροφές.

 

Και κάπως έτσι θα γίνει ότι έχει γίνει όλες τις προηγούμενες ημέρες ….. θα περιμένουμε μέχρι τέλους να δούμε τι θα γίνει προς το τέλος της συνεδρίασης και τις δημοπρασίες κλεισίματος …..

 

 

Online σχόλια για ΕΕΕ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, TITC, ΜΟΗ, ΑΡΑΙΓ

 

Και πάμε τώρα στις πρώτες 3 σε άνοδο και πρώτες 3 σε πτώση μετοχές από τον FTSE 25 και πάντα μέχρι στιγμής.

 

Πρώτη σε άνοδο προς στιγμήν λοιπόν η ΕΕΕ, στα 22,64 ευρώ, +1,98%, θυμίζοντας πως η μετοχή χθες είχε καταγράψει απώλειες.

 

Με άνοδο 1,39% και η ΕΧΑΕ, στα 2,92 ευρώ. Στόχος για τη μετοχή να διασπάσει τις αντιστάσεις στα 2,90 – 2,92 ευρώ.

 

Με άνοδο 1,3% η ΕΤΕ, στα 1,174 ευρώ, με ζητούμενο πάντα να επιταχυνθεί η άνοδος και να έχουμε ένα γύρισμα υψηλότερα των 1,20 – 1,21 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά και σε πτώση, ο Τιτάνα είναι πρώτος, στα 11,26 ευρώ. Βέβαια μας έχει συνηθίσει ο Τιτάνα σε τέτοιες συμπεριφορές, με τη μετοχή να συνηθίζει να μαζεύει τις απώλειες προς το κλείσιμο.

 

Με πτώση 0,92% η ΜΟΗ, στα 11,84 ευρώ, με ζητούμενο μια επιστροφή υψηλότερα των 12,00 – 12,10 ευρώ.

 

Τέλος και στο Bottom 3 του FTSE 25, πάντα μέχρι στιγμής. Η ΑΡΑΙΓ, στα 3,545 ευρώ, -0,56%.

 

 

Εξοδος στις αγορές : Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές

 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξεως 2030 με στόχο την άντληση έως 1,5 δισ. ευρώ.

 

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο περίπου στο 1,33%.

 

Την διαδικασία έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος είναι η άντληση ενός σχετικά μικρού ποσού, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τελική απόδοση θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,20%, ενώ θυμίζουμε κατά την έκδοση του Ιουνίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,568% και το κουπόνι στο 1,5%.

 

01/09/20

 
 

 

Στην επανέκδοση 10ετους ομολόγου προχωρά το Δημόσιο

 

Σε επενέκδοση του δεακετούς ομολόγου (re opening) προχωρά το ελληνικό Δημόσιο.
 

 Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι  έδωσε εντολή σε Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale για το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς τίτλου που εξέδωσε στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%.
 

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό αναμένεται να γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος στις αγορές αναμένεται να γίνει ακόμα και αύριο.
 

Η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες. 

 

 

Μια από τα ίδια στο Χ.Α. …..

 

Μια από τα ίδια την Τρίτη στο Χ.Α., με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζουνε να χαρακτηρίζουνε την ημέρα, με το ΓΔ στις 12:53 να καταγράφει οριακά κέρδη 0,40%, στις 636,49 μονάδες. Με άνοδο 1,19% οι τράπεζες και κέρδη 0,49% ο FTSE 25. Και αν φυσικά κρατάει κανείς κάτι, αυτό είναι πως ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται στα όρια της γνωστής ζώνης των 630 – 640 μονάδων, μια κίνηση η οποία ως GFF δεν αποκλείουμε να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμη, ανάλογα βέβαια και με την ειδησεογραφία.

 

Πάντως όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση και όπως συνηθίζουμε να λέμε για αντίστοιχες συνεδριάσεις, ειδικά με τόσο χαμηλούς τζίρους. Ισχύει η φράση ότι γίνει στο τέλος και ειδικά κατά την τελευταία περίπου 1 ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος.

 

 

Online Σχόλια για ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤC και Γεκτερνα 

 

Πάμε σε αυτό το σημείο να δούμε το Top και το Bottom 3 της σημερινής συνεδρίασης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

 

Πρώτη λοιπόν σε άνοδο από τον FTSE 25 η ΕΥΔΑΠ, στα 7,22 ευρώ, +3,14%. Και όπως λένε οι πληροφορίες, συγκεκριμένος ξένος επενδυτής συνεχίζει να βγαίνει αγοραστής, χτίζοντας θέσεις στη μετοχή.

 

Δεύτερη σε άνοδο η ΑΛΦΑ, στα 0,5696 ευρώ, +2,70%, με την τράπεζα να είναι η πρώτη σε πτώση από τις αρχές του 2020, -70,38%.

 

Με άνοδο 1,67% και η ΕΤΕ, στα 1,1595 ευρώ, μετά βέβαια το χθεσινό -3%. Ζητούμενο πάντα για τη μετοχή μια αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 1,19 – 1,20 ευρώ, μπας και αρχίσει να αλλάζει κάτι στη μετοχή.

 

 

Bottom 3

 

Στα των απωλειών τώρα. Πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25, η ΛΑΜΔΑ, στα 5,57 ευρώ, -1,42%. Σίγουρα υπάρχουνε κάποιες πιθανότητες οι απώλειες να μαζευτούνε προς το τέλος. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πρόσφατα πακέτα (ουσιαστικά 5,50 ευρώ), συνεχίζουμε να δημιουργούνε προσφορά στη μετοχή.

 

Με απώλειες 1,05% ο Τιτάνας, ο οποίος πάντως τις τελευταίες ημέρες μας έχει συνηθίσει να μαζεύει τις απώλειες προς το κλείσιμο. Στα 11,26 ευρώ αυτή τη στιγμή η μετοχή.

 

Με πτώση 0,99% και η Γεκτερνα, στα 6,00 ευρώ. Αν υπάρχει ένας διαγραμματικός στόχος, αυτός είναι να επιστρέψει η μετοχή υψηλότερα των 6,00 – 6,10 ευρώ ή στη χειρότερη να κρατηθεί η επαφή με αυτά τα επίπεδα.

 

 

Καματάκης – MLS: Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του  

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την έκδοση προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για πάγωμα κάθε περιουσιακού στοιχείου  του κ. Ιωάννη Καματάκη, βασικού μετόχου της  MLS, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης στις 8  Δεκεμβρίου πέτυχε η κυπριακή εταιρεία Leftwich Limited.  

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος της Leftwich Limited υποστήριξε στην αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης πως τον Δεκέμβριο του 2018 η εταιρεία (αγνώστων μετόχων) απέκτησε περίπου το 3% της MLS έναντι 1.560.000 ευρώ. Στις παρουσιάσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Καματάκης στην Leftwich Limited, υποστήριζε πως η MLS, "είχε κατορθώσει και είχε αναπτύξει ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας, την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης "MAIC", που θα αποτελούσε τη ναυαρχίδα της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια".

 

Το προϊόν αυτό, όπως έλεγε, "ήδη πήγαινε πολύ καλά, καθώς υποτίθεται πως οι παραγγελίες ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία στην αγορά και είχε δημιουργήσει δυνατότητες για άνοιγμα σε νέες αγορές, με θετικότατες προοπτικές άμεσης επέκτασης της δραστηριότητας" της MLS".

 

Η κυπριακή εταιρεία αγόρασε, όμως, τις μετοχές αλλά αφού συμφώνησε με τον  κ. Καματάκη και την MLS με ιδιωτικό συμφωνητικό, που υπεγράφη στις 6 Δεκεμβρίου 2018, πως στην περίπτωση που είχε αποκρύψει κάποια σημαντική πληροφορία ικανή να επηρεάσει την τιμή της μετοχής "θα επαναγόραζε τις μετοχές στην τιμή που τις αγοράσαμε εμείς, πλέον των εξόδων κάθε συναλλαγής (αρχικής και επαναγοράς). Σε περίπτωση δε που δεν συμμορφωνόταν με την ως άνω υποχρέωση, είχε συμφωνηθεί ότι είχαμε κάθε δικαίωμα να πουλήσουμε τις μετοχές προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, και να αναζητήσουμε τη διαφορά από τους εναγόμενους".


Σημειώνεται πως η αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης είχε γίνει και κατά της MLS, όμως το δικαστήριο αποδέχτηκε την έκδοση προσωρινής διαταγής μόνο στο μέρος που αφορούσε τον κ. Ιωάννη Καματάκη. 

 

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εξ αναβολής γενική συνέλευση των ομολογιούχων των ομολόγων ΜΛΣ01 και ΜΛΣ02, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αναβλήθηκε.

 

Ειδικότερα η γενική συνέλευση συγκλήθηκε μεν, καθώς διέθετε την απαιτούμενη απαρτία, ωστόσο δεν διέθετε το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής (2/3 των ομολογιούχων) για να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση για το ζήτημα της καταγγελίας ή μη των ομολόγων της MLS. 

 

31/08/20

 
 

 

Στο τέλος του φτάνει σήμερα ο Αύγουστος ….. Και με βάση τις τιμές που έχουνε αυτή τη στιγμή οι βασικοί δείκτες, με το ΓΔ να καταγράφει άνοδο 0,75% αυτή τη στιγμή (12:31).

 

Ο ΓΔ τον τρέχοντα μήνα βρίσκεται στο +3,49%. Ο FTSE 25 στο +2,95%. Και με τα μεγαλύτερα κέρδη για πρώτη φορά το 2020, ο τραπεζικός δείκτης ο οποίος τον Αύγουστο βρίσκεται στο +10,02%. Βέβαια από τις αρχές του 2020, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο εντυπωσιακό 62,36%, κάτι το οποίο σίγουρα δεν αφήνει περιθώρια για ενθουσιασμός για αυτήν την άνοδο του τραπεζικού δείκτη τον Αύγουστο ….

 

 

Κοντά στο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία της τουρκικής λίρας

 

Η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σήμερα κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της καθώς τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα και περισσότερων τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας της Covid-19.

 

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

 

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

 

 

Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης Διάσπασης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά την από 27.08.2020 συνεδρίασή του, ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης της Τράπεζας (εφεξής η «Διασπώμενη») με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργίας ως πιστωτικό ίδρυμα (εφεξής η «Επωφελούμενη»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 και των άρθρων 54 παρ. 3, 57 παρ. 3 και 59-74 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν (εφεξής η «Διάσπαση»). Τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του εισφερόμενου τραπεζικού κλάδου, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Διασπώμενης με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020 (εφεξής ο «Ισολογισμός Μετασχηματισμού»), θα μεταφερθούν ως στοιχεία του ισολογισμού της Επωφελούμενης, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του ν. 2515/1997. Όλες οι πράξεις της Διασπώμενης που διενεργούνται από την 1η Αυγούστου 2020 μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης και αφορούν τον αποσχιζόμενο κλάδο θα θεωρούνται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της Επωφελούμενης. Με την ολοκλήρωση της Διάσπασης θα επέλθουν τα ακόλουθα αποτελέσματα: i) ιδρύεται η Επωφελούμενη και η Διασπώμενη καθίσταται μέτοχος αυτής, λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Επωφελούμενης και ειδικότερα 5.400.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας € 1,00 εκάστη, ii) η Επωφελούμενη υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της εισφερόμενης σε αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και υποχρεώσεις), όπως αυτή αποτυπώνεται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού του αποσχιζόμενου κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και θα διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης, και iii) η Διασπώμενη παύει να είναι πιστωτικό ίδρυμα, ενώ οι μετοχές της παραμένουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ολοκλήρωση της Διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της κατά τον Νόμο απαιτούμενης έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, καθώς και της λήψης όλων των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την εξέλιξη της διαδικασίας της Διάσπασης, σε συμμόρφωση με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

 

28/08/20

 
 

 

Fed: «Υγιής» η αμερικανική οικονομία αλλά η ανεργία ίσως μείνει σε υψηλά επίπεδα για χρόνια

 

Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει "υγιής" αλλά η ανεργία μπορεί να μείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό κυρίως στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (FED) Τζερόμ Πάουελ.

 

"Η οικονομία ήταν εύρωστη τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, υπάρχει πολλή δύναμη στην οικονομία. Η ανάκαμψη τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκε νωρίτερα και ήταν ισχυρότερη από αυτήν που αναμενόταν", διαπίστωση που σημαίνει ότι υπάρχει "πάντα μια υγιής οικονομία εκτός από τους τομείς που επλήγησαν άμεσα" από την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, επικαλούμενος τους τομείς της εστίασης, των ταξιδιών και της φιλοξενίας. Ωστόσο ο ίδιος έκρινε ότι μόλις η νόσος "τεθεί υπό έλεγχο", "η υπόλοιπη οικονομία θα μπορεί να ανακάμψει αρκετά γρήγορα".

 

Νωρίτερα σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο σε -31,7% σε ετήσια βάση έναντι -32,9% που είχε υπολογιστεί προηγούμενα.

 

Αυτή η ιστορική πτώση του ΑΕΠ, που προστίθεται σε αυτήν που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (-5%), βύθισε επίσημα τη χώρα σε ύφεση, που προκλήθηκε από την πανδημία η οποία υποχρέωσε τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα καραντίνας, περιορίζοντας σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες.

 

Η κεντρική τράπεζα αφήνει τον πληθωρισμό να αυξάνεται για να ενισχύσει την απασχόληση

 

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποίησε την πολιτική της, αφήνοντας στο εξής τον πληθωρισμό να αυξάνεται για να επιτρέψει στην οικονομία να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας υπέρ περισσοτέρων εργαζομένων και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα κυρίως.

 

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που επήλθαν στην πολιτική-πλαίσιο προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μείνει πάνω από τον στόχο του 2% "για κάποιο διάστημα" προτού η Fed προβεί σε ενέργειες αυξάνοντας τα επιτόκια, εξήγησε ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία.

 

Η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει "το πλήρες σύνολο των εργαλείων της" για να στηρίξει την οικονομία, υπογράμμισε επίσης.

 

25/08/20

 

 

Γερμανική οικονομία: Συρρίκνωση ρεκόρ 9,7% κατά το β' τρίμηνο

 

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό ρεκόρ 9,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο καθώς η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά την κορύφωση της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, αναθεωρώντας ελαφρώς προηγούμενη εκτίμηση. Σημειώνεται πάντως πως η στατιστική υπηρεσία είχε εκτιμήσει νωρίτερα πως η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 10,1% κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

 

24/08/20

 
 

 

Τραγικός τζίρος στο Χ.Α. σε μια ημέρα που γίνεται party στην Ευρώπη…

 

Τη στιγμή που στα διεθνή χρηματιστήρια γίνεται ένα πραγματικό party, με τον DAX στις 13:00 να καταγράφει άνοδο 2,35% (κέρδη περίπου 2% σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια). Στο Χ.Α. η μιζέρια περισσεύει, με το ΓΔ να βρίσκεται στα επίπεδα της Παρασκευής (633,51 μονάδες, +0,05%). Και όλα αυτά σε μια ημέρα με τζίρο μόλις 5,5εκ ευρώ μέχρι στιγμής …….. Ένας τζίρος που μας αναγκάζει να πούμε ….. Πως ότι γίνει σε αυτήν την αγορά θα γίνει προς το τέλος της ημέρας, όπου με λίγα χρήματα η αγορά μπορεί να πάει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση …

 

 

Alpha Bank – Αυτό είναι το ζητούμενο και δεν επιτυγχάνεται ….

 

Με τη μετοχή να έχει πάντα τις μεγαλύτερες απώλειες από 01/01/20, -71,71%. Στα 0,544 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της ΑΛΦΑ, το πρωί της Δευτέρας με μικρά κέρδη 0,74%. Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο για να βελτιωθεί η αρνητική τάση της μετοχής, αυτό είναι να διασπαστούνε επιτέλους οι ισχυρές αντιστάσεις στα 0,55 – 0,56 ευρώ, στα όρια των οποίων βρίσκεται η μετοχή αυτή τη στιγμή. Όσο αυτό δε συμβαίνει, η διαγραμματική εικόνα παραμένει πλήρως αρνητική, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή (ανάλογα και με την πορεία της αγοράς) να υπάρξουνε νέα προβλήματα και ένας νέος κύκλος πτώσης.

 

 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη εν μέσω ελπίδων για τη θεραπεία του κορονοϊού

 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν σήμερα από το χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων που είχαν υποχωρήσει, καθώς οι ενδείξεις προόδου στην ανάπτυξη θεραπείας για την COVID-19 αντιστάθμισαν τους φόβους μίας νέας αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την ήπειρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 1,3% στις 10.13 (ώρα Ελλάδος), ακολουθώντας την άνοδο των ασιατικών αγορών μετά την ανακοίνωση του υγειονομικού φορέα των ΗΠΑ την Κυριακή ότι ενέκρινε ως θεραπεία τη χρήση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

 

Οι τεχνολογικές, μεταλλευτικές και χημικές εταιρείες βρέθηκαν στην αιχμή της ανόδου στις αρχές της συνεδρίασης στην Ευρώπη, καταγράφοντας κέρδη μεγαλύτερα από 1,5%. Η μετοχή της AstraZeneca σημείωνε άνοδο 2,1% μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να επισπεύσει το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία για την COVID-19.

 

Οι μετοχές ενισχύονται μετά από μία υποτονική εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας πιέστηκαν από στοιχεία που υποδήλωναν ανάσχεση της ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η μετοχή της βρετανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας BT εκτινάχθηκε 6,1%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις εταιρείες του Stoxx 600, μετά από δημοσιεύματα ότι το διοικητικό συμβούλιό της ετοιμάζεται να την υπερασπίσει έναντι προσπαθειών εξαγοράς της από ανταγωνιστές και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών.

 

 

Λεμέρ: Αμετάβλητη η πρόβλεψή του για συρρίκνωση κατά 11% της γαλλικής οικονομίας

 

Η γαλλική κυβέρνηση διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για συρρίκνωση κατά 11% της γαλλικής οικονομίας φέτος εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπρουνό Λεμέρ στον γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

 

Ερωτηθείς για πρόβλεψη της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας για συρρίκνωση 9% φέτος, ο Λεμέρ απάντησε ότι "προς το παρόν επιβεβαιώνουμε" την πρόβλεψη "για ύφεση 11%".

 

"Μολονότι σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, από τώρα ως το τέλος του έτους υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, κυρίως το Brexit, οι αμερικανικές εκλογές και το νέο κινεζικό πενταετές σχέδιο. Όλα αυτά θα επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο και ως εκ τούτου την ανάπτυξη της Γαλλίας", σημείωσε.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

20/08/20

 
 

ΟΤΕ: Διαπραγματεύσεις για Telekom Romania και Telekom Romania Mobile

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της:

Ο ΟΤΕ διερευνά στρατηγικές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή του στην Telekom Romania και την Telekom Romania Mobile, μεταξύ των οποίων και την πώληση των εν λόγω συμμετοχών, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωση του σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ επισημαίνει τα εξής:

"1. Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε σύναψη προκαταρκτικής συμφωνίας για την απόκτηση του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania μεταξύ της Orange και του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, ο ΟΤΕ δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τυχόν συμφωνίες άλλων εταιρειών με κρατικούς φορείς σχετικά με τη συμμετοχή του Ρουμανικού Δημοσίου στην Telekom Romania.

Σημειώνουμε επίσης, όπως ήδη έχει αναφερθεί, πως ο ΟΤΕ διερευνά στρατηγικές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή του στην Telekom Romania και την Telekom Romania Mobile, μεταξύ των οποίων και την πώληση των εν λόγω συμμετοχών, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη.

2. Η Εταιρεία θα προβεί, σύμφωνα με το νόμο, άμεσα στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις."

Απώλειες στο ξεκίνημα το Χ.Α., με ένα μεγάλο ζητούμενο ... Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη…

Στον απόηχο της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, με ρεκόρ κρουσμάτων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία. Αλλά και εν μέσω ανησυχιών από τις αναφορές της FED στην πορεία της Αμερικανικής οικονομίας. Με αισθητές απώλειες έχει ξεκινήσει η Ευρώπη, με τον DAX να ξεκινάει -1,40% αν και λίγο αργότερα οι απώλειες έχουνε μειωθεί  κάπως, με τον DAX στις 10:58 στο -1,10%. Στη σκιά λοιπόν αυτού του κλίματος, με απώλειες 0,90% έχει ξεκινήσει το Χ.Α., με τις τράπεζες στο -2,56% και τον FTSE 25 στο -0,91%. Τζίρος μόλις 2,27εκ ευρώ. Και εν μέσω αυτού του κλίματος, ένα θα λέγαμε πως είναι το ζητούμενο για το Χ.Α., η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων.

 

19/08/20

 
 

 

Και σήμερα οι τράπεζες το προσπαθούνε (τουλάχιστον μέχρι στιγμής)

 

Οριακά κέρδη 0,16% καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης ο ΓΔ, στις 644,80 μονάδες, με ελάχιστο τζίρο 5,3εκ ευρώ και τις τράπεζες στο +1,66%. Είναι χαρακτηριστικό πως και πάλι οι τράπεζες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ανόδου, με το ερώτημα φυσικά να είναι αν τα κέρδη θα κρατήσουνε μέχρι το τέλος.

 

Ειδικότερα, με άνοδο 1,90% η Eurobank, στα 0,428 ευρώ.

 

Με κέρδη 1,59% η ΑΛΦΑ, στα 0,5618 ευρώ …..

Με κέρδη 1,61% η ΕΤΕ, στα1,198 ευρώ.

Και τέλος με άνοδο 1,18% η Πειραιώς, στα 1,285 ευρώ.

 

 

Τραπεζικός δείκτης: Μάλιστα !!!!

 

Και σε σχέση με τα όσα γράφουμε σήμερα στη στήλη Κυνηγός. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης στις 341 μονάδες, με νέα άνοδο 1,78%. Και κάπου εδώ και παρά το χαμηλό τζίρο, τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Και αυτό, γιατί επιτυχής σταθεροποίηση του δείκτη υψηλότερα των 330 – 335 μονάδων, ανοίγει την όρεξη για αισθητά υψηλότερα επίπεδα, βάζοντας το δείκτη σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

18/08/20

 
 

 

ΕΚΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι απίθανο να ανακάμψουν πριν το 2022

 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι απίθανο να ανακάμψουν από την κρίση του κορονοϊού πριν από το 2022, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guidos.

 

 Η ανάκαμψη της οικονομίας του μπλοκ θα είναι θεμελιώδης παράγοντας για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ανέφερε ο αξιωματούχος στο πλαίσιο διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Menendez Pelayo.

 
 

 

Σημαντική άνοδος για την Aegean Airlines, στις πρώτες αντιστάσεις ….

 

Άνοδο 3,85% καταγράφει το πρωί της Τρίτης η μετοχή της Aegean, στα 3,64 ευρώ, με τη μετοχή να πλησιάζει τις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 3,70 – 3,75 ευρώ. Οριακά υψηλότερα, οι επόμενες αντιστάσεις είναι στα επίπεδα των 3,90 – 3,95 ευρώ. Θυμίζουμε πως η μετοχή από τις αρχές του 2020 βρίσκεται στο -56,67%, με μεγάλες απώλειες για τους γνωστούς λόγους…

 

 

Ανοδικά το πρωί οι τράπεζες … αλλά….

 

Με οριακά κέρδη ξεκίνησε τα πρωί της Τρίτης το Χ.Α. ….. Και αν κρατάμε κάτι, αυτό είναι πως οι 4 πρώτες σε άνοδο μετοχές από τον FTSE 25 είναι οι τραπεζικές.

 

Ειδικότερα και στις 10:51

 

ETE, +2%

ΠΕΙΡ, +1,85%

ΑΛΦΑ, +1,29%

ΕΥΡΩ, +1,11%

 

Αλλά όλα αυτά με το γνωστό ελάχιστο τζίρο των τελευταίων ημερών. Και θα λέγαμε πως στη βάση αυτή,  υπάρχουνε μεγάλα ερωτήματα, αν αυτά τα κέρδη θα κρατήσουνε μέχρι τέλους, αν και σίγουρα πολύ νωρίς.

 

17/08/20

 
 

 

ΑΔΜΗΕ: Χαλαρά συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος….

 

Νέα μικρά κέρδη 0,65% καταγράφονται στις 12:44 για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ, στα 2,32 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 2,34 ευρώ και με 45.108 μετοχές όγκο συναλλαγών. Μεγάλος στόχος η παραμονή υψηλότερα των 2,26 – 2,27 και 2,30 ευρώ, κάτι το οποίο καθιστά πλήρως θετική τη διαγραμματική εικόνα, ανοίγοντας το δρόμο για αισθητά υψηλότερα επίπεδα…Θυμίζουμε πως την επόμενη Δευτέρα, η μετοχή θα είναι κομμένη για το μέρισμα….

 
 

 

Ανοδικά η Alpha Bank το πρωί…

 

Με τη μετοχή να έχει τη χειρότερη συμπεριφορά από τις αρχές του 2020, -74%. Ανοδικά κινείται το πρωί της Δευτέρας η μετοχή της ΑΛΦΑ, στα 0,5216 ευρώ, +2,48%. Η διαγραμματική εικόνα είναι πλήρως αρνητική, με ζητούμενο να έχουμε μια περαιτέρω αντίδραση κατά το προσεχές διάστημα έστω μια επιστροφή υψηλότερα των 0,54 - 0,55 ευρώ, για να αρχίσουμε να έχουμε μια βελτίωση της εικόνας.

 

12/08/20

 
 

 

Κορωνοϊός: Ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο για 1η φορά μετά από 11 χρόνια

 

Και επισήμως σε ύφεση βυθίστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος της G7, βυθίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη της ύφεση από την οικονομική κρίση 2008-2009.

 

Η δραματική μείωση της παραγωγής ήρθε μετά από πτώση 2,2% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

 

Σύμφωνα με την Independent, υπήρχαν ενδείξεις για έναρξη ανάκαμψης, καθώς το μηνιαίο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 8,7% τον Ιούνιο.

 

Ωστόσο το ΑΕΠ παραμένει 17,2% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020 σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020 μετά από την παρουσίαση ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι περιορισμοί διευκολύνονται και η δραστηριότητα αυξάνεται ξανά.

 

11/08/20

 
 

 

Τράπεζα Πειραιώς: Δεν την έχει πλέον sell η UBS

 

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, σε "neutral" από "sell" προηγουμένως, προχωρά η UBS, επικαλούμενη το μειωμένο ρίσκο κεφαλαιακής ανεπάρκειας. Ειδικότερα, σε έκθεσή τους, οι αναλυτές της UBS αναφέρουνε πως ο pro forma δείκτης CET1 της τράπεζας βελτιώθηκε σημαντικά στο β' τρίμηνο στο 11,6%, καθοδηγούμενος από τα κέρδη, τα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη και την ανακούφιση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού (από την πρόσφατη τροποποίηση της διαχείρισης λογισμικού). Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει η UBS θεωρεί ότι ο κίνδυνος μιας ΑΜΚ έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Όπως πάντως σημειώνει η UBS, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 0,4 δισ. ευρώ, με την UBS να μειώνει έστω και οριακά, την τιμή στόχου, στα 1,40 ευρώ από 1,44 ευρώ, επικαλούμενη την ελαφρώς χαμηλότερη διαρθρωτική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, τα 1-2 τρίμηνα καθυστέρησης στις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την τράπεζα από το 1/3 των προβληματικών δανείων καθώς και τις προβλέψεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Τέλος, όπως αναφέρει η UBS, καταλύτες για την Πειραιώς είναι η σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση NPE αξίας 7 δισ. ευρώ και ο μετασχηματισμός της βασικής δραστηριότητας.

 

 

Αίτημα Πειραιώς για ένταξη του Phoenix στον Ηρακλή

 

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην υλοποίηση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Phoenix», συνολικής λογιστικής αξίας €1,9δισ., η πλειονότητα των οποίων αφορά σε στεγαστικά δάνεια.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση βάσει του ν.4649/2019 για την ένταξη της τιτλοποίησης Phoenix στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής». Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως €1 δισ.

 

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με κωδική ονομασία «Vega», ύψους έως €5,0δισ. .

 

10/08/20

 
 

 

Έντονες πιέσεις στο Χ.Α., στη σκιά των ελληνοτουρκικών…

 

Με μεγάλες απώλειες 2,56% ξεκινάει η εβδομάδα στο Χ.Α.. με το ΓΔ να είναι στις 11:48 στις 616,67 μονάδες, με τις τράπεζες στο -4% και με τζίρο 9,6εκ ευρώ, σχετικά αυξημένος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Φυσικά και το πλέον ανησυχητικό δεν είναι άλλο από το ότι προς στιγμήν ο ΓΔ βρίσκεται εκ νέου χαμηλότερα των 630 – 640 μονάδων. Θυμίζουμε πως οριστική απώλεια αυτών των στηρίξεων θα οδηγήσει στη δοκιμασία των 600 μονάδων, με κίνδυνο να μιλήσουμε για αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στις 575 – 580 μονάδες.

 

06/08/20

 
 

 

Προς τον «Ηρακλή» και η Τράπεζα Πειραιώς

 

Με τον μηχανισμό του "Ηρακλή" να εμπεδώνεται πλήρως από τράπεζες και επενδυτές, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η κίνηση της Alpha Bank αναμένεται να ακολουθηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες από αντίστοιχο αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς. Το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που θα μεταβιβάσει στον "Ηρακλή" η Τράπεζα Πειραιώς ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ, με πιο ώριμη τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Phoenix, ύψους 2 δισ. ευρώ. Η μεταβίβαση θα γίνει με τη σύσταση ενός SPV, ενώ θα ακολουθήσει η σύσταση τριών SPVs για τη μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων 5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega.

 

Στην ίδια κατεύθυνση της επίσπευσης υποβολής αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη τιτλοποιήσεων άνω των 6 δισ. ευρώ στον "Ηρακλή", θα κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και κατά την παρουσίαση που θα κάνει στους αναλυτές η διοίκησή της, αναμένεται  να δώσει την εικόνα για το δικό της χρονοδιάγραμμα.

 

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα τέλη του έτους και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν πάρει το "εισιτήριο" για τον "Ηρακλή", μεταβιβάζοντας κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ και επιτυγχάνοντας την υποχώρηση του δείκτη NPL σημαντικά κάτω του 20%. 

 

05/08/20

 
 

 

Δύο νέα επενδυτικά προϊόντα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

 

Τη δημιουργία δύο νέων επενδυτικών-χρηματοδοτικών προϊόντων κεφαλαίου επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital - private equity) συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

 

Σκοπός είναι η ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και η ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, με απώτερο στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων για την αύξηση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, όπως επίσης και τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακής εξοικονόμησης κ.λπ.

 

Ειδικότερα, οι νέες προσκλήσεις αφορούν στα προγράμματα:
 

α) «GREEK GREEN FUNDS», ύψους εθνικής συμμετοχής 400 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για τη σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (ταμείων venture capital - private equity) επιχειρηματικών συμμετοχών. Τα εν λόγω επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα επενδύουν με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή/και μέσω ομολόγων με δικαίωμα απόληψης, σε νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MμE) ή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού-Έργου, που διατηρούν εγκατάσταση τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες έχουν ως σκοπό την εξοικονόμηση ενεργειακών ή άλλων φυσικών πόρων (efficiency), την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, βιομάζα/βιοαέριο για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.) ή  την παραγωγή ενέργειας από μορφές ανανεώσιμων πηγών κ.λπ. Η συνολική μόχλευση αναμένεται να είναι τουλάχιστον 6, δηλαδή συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.

 

β) «Συνεπένδυσης - COINVESTMENT FUND», ύψους εθνικής συμμετοχής 100 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα (ταμείων venture capital - private equity) της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για την υλοποίηση συνεπενδύσεων  με τη μορφή ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων (equity / quasi equity) σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά: 
 

«Τώρα που η ταχεία οικονομική μας ανάπτυξη είναι περισσότερο αναγκαία πάρα ποτέ το υπουργείο Ανάπτυξης με την ΕΑΤΕ δημιουργεί δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό τη δημιουργία σπουδαίων έργων για την οικονομία μας. Πιστεύουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, θα έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το επενδυτικό κοινό και θα κάνουν σύντομα τη διαφορά».

 

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
 

«Καλωσορίζω τις νέες προσκλήσεις της ΕΑΤΕ, ιδίως αυτή που αφορά στο GREEK GREEN FUNDS που μπορεί να ενεργοποιήσει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε πράσινες δράσεις. Η προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης είναι ένας από τους πέντε άξονες προτεραιότητας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, για αυτό έχει συσταθεί και ειδική ομάδα στο ΥΠΕΝ που έχει ήδη πιάσει δουλειά. Οι αναπτυξιακές τράπεζες είναι πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας και την υλοποίηση επενδύσεων μετά την πανδημία του κορονοϊού και προσβλέπουμε στην συνδρομή τους για να επιτύχουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα».

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης ανέφερε:
 

«Οι επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια είναι καταλυτικές, τόσο για τη γρήγορη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη μεγέθυνση και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Με τις προσκλήσεις αυτές, η ΕΑΤΕ ανοίγει ένα νέο παράθυρο ανάπτυξης και χρηματοδότησης ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω της ΕΑΤΕ, αλλά και της ΕΑΤ, προωθεί μια σημαντική πρωτοβουλία ανάπτυξης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη γρήγορη ανάταξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».

 

Ο  πρόεδρος του ΔΣ, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος δήλωσε:
 

«Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την πατρίδα μας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να συνδράμει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των αναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και η αύξηση των επενδύσεων σε τομείς και δράσεις της ελληνικής οικονομίας με χαρακτηριστικά καινοτομίας και προστιθέμενης αξίας, που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάκαμψη, στον μετασχηματισμό της οικονομίας και στην εξωστρέφεια».

 

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσε:
 

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί και ο σχεδιασμός για νέες καινοτόμες δράσεις σε ένα απαιτητικό επενδυτικό περιβάλλον είναι φιλόδοξοι, αλλά συνάμα ρεαλιστικοί. Ο προσεκτικός σχεδιασμός προγραμμάτων επενδυτικού χαρακτήρα, που βασίζονται στη γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά κεφαλαίων και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και η μέχρι σήμερα πορεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, ως διαχρονικά αξιόπιστου συνεργάτη, αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχημένη προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην ελληνική αγορά».

 
 

04/08/20

 

Χρυσός: Η τριγωνική σχέση με τον Covid-19 και τα επιτόκια

Τα αίτια για το ράλι της τιμής του πολύτιμου μετάλλου διερευνούν οι αναλυτές της Alpha Bank σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα:

Η τιμή του χρυσού, στις 3 Αυγούστου, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι 1.991 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά, έχοντας σημειώσει άνοδο για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, δυναμική που έχει να εμφανιστεί από το 2011. Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε ότι, διαχρονικά, η σχέση που συνδέει την αξία του δολαρίου με την τιμή του χρυσού είναι αρνητική.

Όπως αναφέρει το Βήμα Online ..... Σημειώνεται ότι, σε ετήσια βάση, η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη της τάξης του 38%. Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19), η αποδυνάμωση του δολαρίου, τα χαμηλά επιτόκια, οι αυξημένες ανησυχίες για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών των ΗΠΑ και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, έχουν επιβαρύνει το διεθνές επενδυτικό κλίμα και έχουν ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το χρυσό. Άλλωστε, ο χρυσός, σε περιόδους αβεβαιότητας, ξεχωρίζει λόγω του ιστορικού του ρόλου ως αποθεματικού πλούτου και μέσου αντιστάθμισης έναντι ενδεχόμενης εξασθένισης της αγοραστικής δύναμης. Ωστόσο, με τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να διατηρούν τη διευκολυντικού χαρακτήρα νομισματική πολιτική και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, οι συμμετέχοντες στην αγορά χρυσού προσδοκούν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου με δυσκολία θα απωλέσει τη δυναμική της.

Οι ανησυχίες για έξαρση του πληθωρισμού

Η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έπληξε το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη, ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν ή να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα, διοχετεύοντας παράλληλα τεράστια ποσά ρευστότητας στις αγορές, ως μέρος των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η ενίσχυση της ρευστότητας έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμετέχοντες στις αγορές, καθώς το παρελθόν έχει αποδείξει ότι η αύξηση της προσφοράς χρήματος μπορεί να επιφέρει σε μεταγενέστερη φάση έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην εξασθένιση των εθνικών νομισμάτων.

Συνεπώς, η ενδεχόμενη εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων οδηγεί υψηλότερα τη ζήτηση για χρυσό, καθώς αποτελεί μια ασφαλή επενδυτική τοποθέτηση. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που η τιμή του χρυσού διαπραγματευόταν σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν το 2011, λίγα χρόνια μετά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008, στη διάρκεια της οποίας εθνικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσέφεραν, μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών παρεμβάσεων, σημαντικά ποσά ρευστότητας

Η διακράτηση του χρυσού, σε αντίθεση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως ένα ομόλογο, δεν αποφέρει τόκο, ωστόσο η αξία του τείνει να αυξάνει σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς οι άνθρωποι στρέφουν τις αποταμιεύσεις τους σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν την αξία τους σε βάθος χρόνου. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η τιμή του χρυσού κινήθηκε παράλληλα με τις οικονομικές προοπτικές των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της ειδησεογραφίας σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου, η τιμή του χρυσού υποχώρησε ξαφνικά, καθώς υπήρξε βελτίωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ και οι αγορές άρχισαν να αποτιμούν ότι τα χειρότερα όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν παρελθόν. Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα. Η προοπτική διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες για μακρό χρονικό διάστημα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του δολαρίου και στην αύξηση της ζήτησης για χρυσό. Άλλωστε, στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), στις 29 Ιουλίου, για διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο εύρος 0%-0,25%, στο οποίο βρίσκεται από τις 15 Μαρτίου, η επισήμανση ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση, παρά την πρόσκαιρη ενίσχυση των τελευταίων μηνών, παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα στην αρχή του έτους καταδεικνύει την αδυναμία της οικονομίας.

Επιπρόσθετα, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στο εμπορικό πεδίο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εντείνει τον προβληματισμό των συμμετεχόντων στις αγορές, καθώς η εμπλοκή των δύο ισχυρότερων πόλων της παγκοσμιοποίησης σε μια συνεχή αντιπαλότητα μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Κίνα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ έχουν ηγηθεί μιας εκστρατείας για τον περιορισμό της σύναψης συμβάσεων κατασκευής δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενεάς (5G), μεταξύ της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei και άλλων χωρών. Η ένταση των σχέσεων έχει μεταφερθεί επίσης και στο διπλωματικό πεδίο, μετά την απόφαση της Κίνας να διατάξει το κλείσιμο ενός προξενείου των ΗΠΑ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε προηγούμενη διαταγή των ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον. Συνεπώς, μέσα σε ένα τόσο ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αυξάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο.

Η μείωση της ζήτησης από την Ινδία μπορεί να διακόψει την άνοδο της τιμής;

Ιστορικά, η τιμή του χρυσού επηρεάζεται από τη ζήτηση των νοικοκυριών σε χώρες όπως η Ινδία. Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο. Σημειώνεται ότι το 2019 οι εισαγωγές χρυσού ξεπέρασαν τα 28 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Τα νοικοκυριά στην Ινδία αφιερώνουν ένα μεγάλο τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματός τους στην αγορά χρυσού, καθώς δεν αξιολογείται ως δαπάνη, αλλά απλώς ως μια επένδυση για τη διατήρηση του πλούτου τους. Αξίζει να τονιστεί ότι πάνω από το 50% της ζήτησης χρυσού στην Ινδία προέρχεται από γάμους, ωστόσο πολλοί γάμοι αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση χρυσού στη χώρα. Σύμφωνα με το World Gold Council (WGC), στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η κατανάλωση χρυσού στην Ινδία μειώθηκε κατά 56% (ετήσια μεταβολή), σε 165,6 τόνους, καθώς η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας για τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών. Η ασθενής ζήτηση στο πρώτο εξάμηνο θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση χρυσού της Ινδίας, το 2020, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1994, αλλά είναι δύσκολο να υπάρξει μια εκτίμηση για τη συνολική ετήσια επίπτωση, καθώς η κρίση του κορωνοϊού είναι ακόμα σε εξέλιξη. 

Ενίσχυση της ζήτησης για επενδύσεις σε χρυσό

Σύμφωνα με το WGC (Gold Demand Trends Q2 2020), η ζήτηση για χρυσό, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μειώθηκε κατά 11%, σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η ζήτηση, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, να υποχωρήσει κατά 6%, στους 2.076 τόνους. Η πανδημία του COVID-19 περιόρισε σοβαρά την καταναλωτική ζήτηση, ενώ ενίσχυσε τη ζήτηση για επενδύσεις. Η παγκόσμια απάντηση στην πανδημία από τις κεντρικές τράπεζες και τις εθνικές κυβερνήσεις, με τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχτεί στους 734 τόνους ο όγκος χρυσού σε φυσική μορφή που διακρατούν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Exchange Traded Funds-ETFs). Αυτή η αύξηση της ποσότητας σε φυσική μορφή συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στην άνοδο της τιμής του χρυσού, η οποία κέρδισε 17% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η προσφορά χρυσού επηρεάστηκε επίσης από την πανδημία, καθώς μειώθηκε κατά 6%, σε 2.192 τόνους, αφού τόσο η παραγωγή ορυχείων όσο και η ανακύκλωση επηρεάστηκαν από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι εθνικές κυβερνήσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Τι μπορεί να επηρεάσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στο μέλλον;

Πρώτον, η εμφάνιση υψηλού πληθωρισμού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου, αποφάσισε να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμά της επιτόκια κοντά στο μηδέν για όσο διάστημα απαιτηθεί, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεταγενέστερο χρόνο της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων. Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσουν άλλωστε και τα πρωτοφανή προγράμματα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν δρομολογήσει πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνολικής αξίας 12 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Δεύτερον, η υψηλή ζήτηση για επενδύσεις. Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τροποποιούν τις επενδύσεις τους με στόχο τη βελτιστοποίηση των χαρτοφυλακίων τους.

Τρίτον, οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες. Οι αγορές χρυσού των κεντρικών τραπεζών έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τις πωλήσεις τους, από το 2009.

Τέταρτον, μια ενδεχόμενη δημοσιονομική κρίση. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη, στρεφόμενοι σε τοποθετήσεις χρυσού.

Πέμπτον, η πρόσφατη τάση αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος δημιουργεί αυξητικές πιέσεις στην τιμή του χρυσού, καθώς η διαχρονική σχέση που συνδέει τα δύο μεγέθη είναι αρνητική.

Πηγή: Το Βήμα Online

 

03/08/20

 
 

Πιστωτικά θετική για τις εγχώριες τράπεζες η bad bank

Θετική για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι η δημιουργία «κακής τράπεζας» στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη των οίκων στην «Κ», καθώς όπως έχουν επισημάνει εδώ και καιρό, το σχέδιο «Ηρακλής» «είναι καλό αλλά δεν αρκεί» και ειδικά στο εξής, όπου οι επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η πανδημία θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών και σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων και των σχεδίων για πωλήσεις δανείων ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) δεν θα υποχωρήσει κάτω από 25%, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η αύξηση των κόκκινων δανείων που θα φέρει η τρέχουσα κρίση.

Η ανάγκη δημιουργίας bad bank στην Ελλάδα έχει κερδίσει έδαφος το τελευταίο διάστημα στο περιβάλλον θεσμών και αναλυτών, με τον ΟΟΣΑ πρόσφατα να τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και των NPLs που θα παραμείνουν στο σύστημα, και η πρόταση της ΤτΕ πρέπει συνεπώς να διερευνηθεί περαιτέρω.

Την ίδια άποψη φαίνεται να μοιράζονται και οι οίκοι αξιολόγησης, βλέποντας πως η πανδημία θα ανατρέψει τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Πάου Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως και το σχέδιο «Ηρακλής» η εφαρμογή bad bank θα αποτελούσε ένα επιπλέον εργαλείο για τις ελληνικές τράπεζες για τη μείωση του υψηλού αποθέματος NPLs, τα οποία θα επηρεαστούν και από το τρέχον περιβάλλον. Η πανδημία θα οδηγήσει σε νέες εισροές NPLs  μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και των τραπεζών, ιδίως τα μορατόριουμ.

Η πρόταση της ΤτΕ, τονίζει ο κ. Λαμπρό, στοχεύει στη μείωση του μεγάλου ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογίας στα συνολικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας ταυτόχρονα το απόθεμα των NPLs και προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε συναλλαγές σε όρους αγοράς. «Κατά την άποψη της Fitch, οι συστημικές λύσεις για την αντιμετώπιση της χαμηλής ποιότητας του ενεργητικού είναι πιστωτικά θετικές για τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον ο αντίκτυπος στα κεφάλαια είναι περιορισμένος». Ωστόσο, ο οίκος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκτέλεσης εν μέσω της υφιστάμενης οικονομικής αβεβαιότητας.

Πιστωτικά θετικά χαρακτηρίζει και η Moody’s όποια πρόσθετα σχέδια που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, συμπεριλαμβανομένης μιας bad bank, εφόσον δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η κεφαλαιακή τους βάση. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος - υψηλόβαθμος αξιωματούχος για πιστοληπτικές αξιολογήσεις του οίκου, με αυτόν τον τρόπο η χρήση μέρους της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών είναι κατά την άποψη της Moody’s μια εφικτή επιλογή, δεδομένων των σχετικά άνετων επιπέδων των δεικτών κεφαλαίου που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, και το γεγονός ότι τα DTCs αποτελούν χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαιο.

«Η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών με ελεγχόμενο και συστημικό τρόπο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους και στην ενίσχυση της δανειοδοτικής τους ικανότητας στην πραγματική οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα δώσει ώθηση στην ικανότητα δημιουργίας επαναλαμβανόμενων κερδών μεσοπρόθεσμα», σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης.

Εργαλείο για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων

Η δημιουργία της bad bank αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο θέμα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως εκτιμά ο Τζέικομπ Σουάλσκι, επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings, τονίζοντας πως η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μία πολύ θετική πρωτοβουλία.

Σχέδιο

Ο «Ηρακλής» είναι ένα καλό σχέδιο που βασίζεται στην τιτλοποίηση για την επιτάχυνση της μείωσης των NPLs, ωστόσο, λόγω της έντονης αποστροφής στον κίνδυνο που επικρατεί στην αγορά τιτλοποιήσεων και NPLs γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι προγραμματισμένες συναλλαγές αντιμετωπίζουν καθυστέρηση.

Αυτό οφείλεται στην πιθανή χαμηλή τιμολόγηση που πιθανότατα θα λάμβαναν οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή, λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Σύμφωνα και με τον κ. Σουάλσκι, η κρίση λόγω της πανδημίας θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ελληνικών NPLs, έτσι εκτός από τον «Ηρακλή», οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν και από μία πρόσθετη και ταχεία λύση. Η ιδέα της ΤτΕ η οποία βασίζεται στη μεταφορά NPLs στην bad bank, θα παρέχει σημαντική ανακούφιση στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητά τους να στηρίξουν την οικονομία με ρευστότητα. Και οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν μια ταχύτερη μείωση των NPLs μέσω της δημιουργίας μιας bad bank, όπως προσθέτει.

Το κόστος

Βέβαια, η δημιουργία μιας εθνικής κακής τράπεζας έρχεται με ένα κόστος το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, κάτι που ο «Ηρακλής» δεν έχει καθώς μεταφέρει το κόστος του σχεδίου στον επενδυτή και όχι στον Ελληνα φορολογούμενο, σημειώνει ο αναλυτής της Scope.

Το θετικό είναι ότι πριν από μερικές ημέρες η ΤτΕ ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα NPLs θα καλύπτονται αποκλειστικά από τις τράπεζες και όχι από τον Ελληνα φορολογούμενο, μέχρι του ελάχιστου ορίου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι υφιστάμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιτρέπουν τη σύσταση μιας bad bank όπως εκείνη που δημιουργήθηκε σε πολλές χώρες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, έτσι η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει εξαίρεση από τους κανόνες πριν προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία.

Το γεγονός πάντως πως ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων γι’ αυτό το εγχείρημα είναι θετικό, όπως θετική είναι και η πρόταση στο σύνολό της, καταλήγει ο κ. Σουάλσκι.

Πηγή: Καθημερινή

 

01/08/20

 
 

Προειδοποίηση Fitch στις ΗΠΑ: Υποβάθμισε την προοπτική του για την οικονομία της

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε την προοπτική του για την οικονομία των ΗΠΑ σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενος την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Πριν τον κοροναϊό

Αν και ο Fitch διατήρησε τη βαθμολογία των ΗΠΑ στο «ΑΑΑ», τη μεγαλύτερη δυνατή, τόνισε ότι από τη χώρα «απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης».

«Το αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη ήδη βρίσκονταν σε τροχιά αύξησης μεσοπρόθεσμα πριν καν την έναρξη του τεράστιου οικονομικού σοκ» που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, υπογράμμισε ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.

Το μεγαλύτερο χρέος

Ο Fitch υπενθύμισε επίσης ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, εξηγώντας ότι αναμένει ως το 2021 το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι ΗΠΑ εισήλθαν επισήμως σε ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ τους να σημειώνει συρρίκνωση τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ

 
 
 
 
 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....