| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

Online Trading

Καθημερινά Σχόλια σχετικά με την πορεία του Χ.Α., αλλά και των αγορών συνολικά

 

29/05/20

 
 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διατηρεί στο Α την πιστοληπτική της ικανότητα παρά την πανδημία

Τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας από την εταιρεία Icap Group και τη διαβάθμισή της εκ νέου σε Α ανακοίνωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η αξιολόγηση έγινε στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων, που απορρέουν από το 21/3/2018 Πρόγραμμα Εκδόσεως Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

«Η διαβάθμιση Α υποδηλώνει πάρα πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό δυσμενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθµιση Α χαρακτηρίζονται από τα πολύ σηµαντικά οικονοµικά µεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σηµαντική θέση τους στην αγορά», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σημειώνεται πως την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενημερώσει τους αναλυτές για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2019.

 

28/05/20

 
 

 

Στο πρόγραμμα η σημερινή αυξημένη νευρικότητα στο Χ.Α.

 

Χωρίς φυσικά να εκπλήσσει κανέναν, μετά τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων ημερών και ενόψει και της ολοκλήρωσης του μήνα. Μεγάλη νευρικότητα καταγράφεται την Τρίτη στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται τις πρώτες ώρες μέχρι και +1,5%, με μεγάλα κέρδη στις τράπεζες. Κέρδη τα οποία όμως απότομα χάθηκαν μετά τις 11:30, με το ΓΔ στις 12:53 να βρίσκεται στο -0,14%, με τις τράπεζες στο +0,08% αν και είχανε βρεθεί μέχρι και +5%!!, μετά το ράλι της τάξης του 38% των τελευταίων 4 συνεδριάσεων. Και με τη νευρικότητα να δικαιολογείται, εμείς θα λέγαμε πως το κλειδί για την αγορά είναι να αποφύγει μια σημαντική διόρθωση, πηγαίνοντας στις αλλαγές των δεικτών (MSCI) αύριο, με όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις.

 

 

Top 2 – Bottom 2

 

Πάμε τώρα στις δύο πρώτες μετοχές του FTSE 25 σε άνοδο μέχρι στιγμή, σημειώνοντας πως μέχρι πριν από μερικά λεπτά, πρώτες σε άνοδο ήτανε οι τράπεζες. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, πρώτη σε άνοδο η Coca Cola, στα 22,51 ευρώ, +1,81%.

 

Με άνοδο 1,41% η Aegean Airlines, στα 4,665 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ πως ένας μεγάλος διαγραμματικός στόχος για τη μετοχή είναι να επιστρέψει υψηλότερα των 4,70 – 4,80 ευρώ. Όσο παραμένει χαμηλότερα, η εικόνα παραμένει 100% αρνητική.

 

Στον αντίποδα τώρα, με μεγάλες απώλειες 3,78% ο Τιτάνας, στα 12,22 ευρώ. Φυσικά η μετοχή περιμένει και τις αλλαγές των δεικτών της MSCI, αύριο Παρασκευή.

 

Δεύτερη σε πτώση μετοχή η ΕΥΔΑΠ, στα 7,04 ευρώ, με τη μετοχή έχει βέβαια πάντα μια εξαιρετική εικόνα από τις αρχές του χρόνου, σε σχέση με την πτώση του Χ.Α. (-6,75% η ΕΥΔΑΠ στο -28,82% ο ΓΔ).

 

27/05/20

 
 

 

X.A.: Εντυπωσιακό μέχρι στιγμής …..

 

Σε συνέχεια του πολύ καλού κλίματος των τελευταίων ημερών και παρά του ότι το Χ.Α. ξεκίνησε πτωτικό, με πιέσεις κυρίως στις τράπεζες. Η αγορά δείχνει και σήμερα ότι είναι δυνατή, με τους αγοραστές να απορροφούνε όλες τις πωλήσεις – πιέσεις και την αγορά στις 13:36 να βρίσκεται στο υψηλό ημέρας, στο +1,90%, με τις τράπεζες στο +6,14%. Πέραν όμως των τραπεζών που συνεχίζουνε να αποδεικνύουν ότι οι επερχόμενες αλλαγές της MSCI την Παρασκευή, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό έχουνε προεξοφληθεί. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τη σημερινή ημέρα, είναι το θετικό κλίμα να διατηρηθεί και ο ΓΔ να παραμείνει υψηλότερα των 630 μονάδων, κάτι το οποίο έχουμε θέσει ως κλειδί σε αυτή τη χρονική στιγμή.

 

 

Top 2 / Bottom 2

 

Και από τον FTSE 25 ποιες είναι οι δύο πρώτες μετοχές σε άνοδο. Μα φυσικά τράπεζες, όπως και χθες και προχθές. Και συγκεκριμένα, η Πειραιώς, με άνοδο 9,39% στα 1,34 ευρώ. Και η ΑΛΦΑ, στα 0,61 ευρώ, +8,54%.

Στις δύο πρώτες μετοχές σε πτώση. Η Fourlis, στα 3,99 ευρώ, -1,48%. Στη δεύτερη θέση από τον FTSE 25, η ΕΧΑΕ, με απώλειες 0,50%, στα 3,50 ευρώ.

 

 

Alpha Bank – Ακριβώς στα όρια καθοριστικών αντιστάσεων …

 

Και να σημειωθεί πως η ΑΛΦΑ, με την άνοδο 8,58% βρίσκεται στα όρια των καθοριστικών αντιστάσεων, στα επίπεδα των 0,61 – 0,62 ευρώ. Και υπάρχουνε πιθανότητες να έχουμε ένα pull – back. Ωστόσο διάσπαση τους, όποτε και αν συμβεί θα οδηγήσει τη μετοχή σημαντικά υψηλότερα.

 

26/05/20

 

 

Το παλεύει και σήμερα το Χ.Α., με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες….

 

Ανοδικά κινείται και την Τρίτη το Χ.Α., με το κλίμα στο ξεκίνημα της ημέρας να είναι επιφυλακτικό, αν και επί της ουσίας ποτέ το Χ.Α. δε βρέθηκε σε πραγματικά αρνητικό έδαφος (με εξαίρεση οριακές απώλειες το πρωί). Σταδιακά λοιπόν το κλίμα βελτιώνεται, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούνε και σήμερα, δείχνοντας και πάλι πως σε μεγάλο βαθμό οι επερχόμενες αλλαγές στους δείκτες της MSCΙ, την Παρασκευή, έχουνε προεξοφληθεί. Ειδικότερα, ο ΓΔ στις 13:11 βρίσκεται στις 630,60 μονάδες, +1,01%, με τις τράπεζες στο εντυπωσιακό +7,57%, σε συνέχεια της πρόσφατης ανόδους τους. Και φυσικά το ζητούμενο δεν είναι άλλο, από τα κέρδη να διατηρηθούνε μέχρι το κλείσιμο, με τα βλέμματα στραμμένα και στην αντίσταση στις 630 μονάδες, την οποία προσπαθεί να διασπάσει (με επιβεβαίωση) η αγορά.

 

 

Top 2 / Bottom 2

 

Και φυσικά με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται σχεδόν +8%, οι πρώτες δύο μετοχές σε άνοδο από τον FTSE 25 είναι η Eurobank (+9,28%) και η Πειραιώς (+8,62%). Κέρδη τα οποία μπορεί να φαίνονται πολύ μεγάλα. Ωστόσο κανείς δε θα πρέπει να ξεχνάει το περίπου -60% που χάνουνε οι τράπεζες από τις αρχές του χρόνου!!!

 

Τώρα στις δύο πρώτες σε πτώση μετοχές. Πρώτη σε πτώση μέχρι στιγμής, η ΛΑΜΔΑ, στα 6,08 ευρώ, -2,09%, με 196.000 μετοχές όγκο συναλλαγών. Με τη μετοχή εδώ και καιρό να παλινδρομεί στα όρια των 6,00 – 6,20 ευρώ.

 

Με μικρές σχετικά απώλειες, ειδικά όταν κανείς σκέφτεται πως η μετοχή αυτούς τους τελευταίους δύσκολους μήνες έχει κρατήσει. Η Γεκτερνα, στα 6,03 ευρώ, -1,79%.

 

25/05/20

 
 

 

Χαμόγελα για ακόμη μια συνεδρίαση στο Χ.Α. …

 

Με το ζητούμενο να είναι τα κέρδη να κρατήσουνε μέχρι το τέλος και με το τζίρο προς στιγμήν να είναι μέτριος αν και όχι χαμηλός, ειδικά για μια συνεδρίαση που στη Wall Street και το Λονδίνο είναι αργία. Νέα χαμόγελα τη Δευτέρα στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι θετικό από το ξεκίνημα της ημέρας και το ΓΔ στις 13:13 να είναι στο +1,41%, στις 617,18 μονάδες. Και φυσικά οι στόχοι είναι γνωστοί. Όπως συνεχώς αναφέρουμε στο GFF, ο ΓΔ να μείνει υψηλότερα των 600  μονάδων και αν μπορεί να διασπάσει τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 615 – 625 και 630 μονάδων. 

 

Με σημαντικά κέρδη και σήμερα οι τράπεζες, +3,11% και θέλουμε να ελπίζουμε πως μεγάλο μέρος των αλλαγών των δεικτών της MSCI στο τέλος της εβδομάδας έχει προεξοφληθεί.

 

 

Top 2 – Bottom 2 (πάνω από όπου στην ΕΤΕ μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση)

 

Και από τον FTSE 25 και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο μετοχή είναι η ΕΤΕ, στα 1,005 ευρώ, +5,32%, στα πλαίσια της γενικής αντίδρασης των τραπεζών. Διαγραμματικά πάντως, μόνο πάνω από το 1,12 – 1,13 ευρώ, μπορούμε να αρχίζουμε να μιλάμε για κάποια βελτίωση.

 

Η δεύτερη σε άνοδο μετοχή από τον FTSE 25 είναι η ΔΕΗ, με μια νέα καλή συνεδρίαση, στα 3,01 ευρώ, +4,01%. Και από εδώ και πέρα ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος, από την παραμονή της μετοχής υψηλότερα των 2,86 – 2,88 ευρώ.

 

Τώρα στο Bottom 2 μεταξύ των μετοχών του FTSE 25. Είναι ενδιαφέρον πως καμία μετοχή δεν είναι πτωτική. Οι δύο λοιπόν που είναι αμετάβλητές, έχοντας τη χειρότερη συμπεριφορά μέχρι στιγμής είναι ο ΟΠΑΠ και η Aegean Airlines.

 

Αργία σήμερα στη Wall Street (Memorial Day), πιθανή ηρεμία και στις υπόλοιπες αγορές…

 

22/05/20

 
 

 

Ηρεμία και σταθεροποιητική συνεδρίαση…

 

Αν και η αγορά ξεκίνησε στο περίπου -1,30%, στο -0,23% βρίσκεται το Χ.Α. στις 12:57, με αρκετά μέτριο προς χαμηλό τζίρο (10εκ ευρώ - πράγμα πάντως καλό αφού μιλάμε για μια πτωτική συνεδρίαση), με το Χ.Α. θα λέγαμε να δείχνει πως σε αυτή τη φάση δεν έχει διάθεση να πάει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, εκτός αν οι απώλειες στις διεθνείς αγορές αυξηθούνε σημαντικά. Συγκεκριμένα και σε αυτές, το κλίμα είναι από το πρωί αρνητικό, με τον DAX στο ξεκίνημα στο -1,5%, αν και τώρα οι απώλειες έχουνε μειωθεί και εδώ στο -0,78%.

 

Όσον πάντως αφορά το Χ.Α. δείχνει να βγάζει αγοραστές στα χαμηλά, με το ΓΔ στις 606,67 μονάδες (-0,27%), υψηλότερα πάντα των 600 μονάδων που είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από τα κρίσιμα επίπεδα των 615 - 625 μονάδων. Με άνοδο 1,78% οι τράπεζες, οι οποίες μετά από καιρό δείχνουνε να έχουνε μια σχετικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις μη – τραπεζικές μετοχές.

 

 

Τράπεζες: Μειωμένη προσφορά

 

Και συνεχίζοντας και σε σχέση με αυτά που αναφέρουμε σε άλλα σχόλια του GFF σήμερα, μετά την τελευταία μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών, η προσφορά για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες δείχνει σταδιακά να εξαντλείται, στο δρόμο ανάμεσα σε άλλα και προς τις αναδιαρθρώσεων δεικτών της Morgan Stanley.  

 

 

Top 2 – Bottom 2

 

Ο Ελλάκτωρας είναι μέχρι στιγμής η μετοχή του FTSE 25 με τα μεγαλύτερα κέρδη από τον FTSE 25. Στα 0,846 ευρώ, +3,17%.

 

Δεύτερη σε άνοδο μετοχή σήμερα είναι η ΤΕΝΕΡΓ, στα 9,49 ευρώ, +2,8%, με τη μετοχή να έχει πάντα μια άριστη εικόνα από 01/01/20.

 

Πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25, πάντα μέχρι στιγμής. Η ΕΥΔΑΠ, 6,71 ευρώ, -2,04%. Με τη μετοχή πάντα από 01/01/20 να κρατάει.

 

Και η Fourlis, στα 3,83 ευρώ, -1,79%, η οποία χθες είχε καταγράψει μεγάλη άνοδο 8%.  

 

21/05/20

 

Η απόλυτα σταθεροποιητική συνεδρίαση από το ξεκίνημα στο Χ.Α. …. Απώλειες σήμερα στην Ευρώπη…

 

Κινούμενη σε εξαιρετικά χαμηλό εύρος τιμών, με διακύμανση μόλις 3,5 μονάδων, στις 611,40 μονάδες βρίσκεται το Χ.Α. το μεσημέρι της Πέμπτης (13:01), με οριακά κέρδη 0,14% και με μέτριο τζίρο 17εκ ευρώ. Και με το σκηνικό να είναι γνωστό και το τζίρο εξαιρετικά μέτριος, αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό δεν είναι άλλο από το να μην πέσει η αγορά και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο έλθει. Και όπως ισχύει σε τέτοιες συνεδριάσεις, όλα δείχνουνε πως ότι γίνει θα γίνει στο τέλος της συνεδρίαση (περίπου κατά την τελευταία ώρα) ….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,23% ο τραπεζικός δείκτης, με τον FTSE 25 στο -0,02%.

 

Στα των διεθνών αγορών και μετά τη μεγάλη άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων. Απώλειες σήμερα από το πρωί, με τον DAX στο -1,25%, αν και πάνω από τις 11.000 μονάδες, στις 11.084 μονάδες, -1,25%.

 

 

Top 2 – Bottom 2 (σχόλια για Fourlis, Τιτάνας, ΑΡΑΙΓ, Γεκτερνα)

 

Και πάμε να δούμε μέχρι στιγμής ποιές είναι οι 2 πρώτες σε άνοδο μετοχές από τον FTSE 25.

 

Ο Fourlis (3,75 ευρώ, +4,60%), με προσδοκίες από το άνοιγμα της αγοράς. Κλειδί να καταφέρει η μετοχή να παραμείνει υψηλότερα των 3,60 – 3,70 ευρώ, μια παραμονή η οποία μπορεί να φέρει τη μετοχή αισθητά υψηλότερα.

 

Δεύτερος σε άνοδο ο Τιτάνας, στα 11,12 ευρώ, +2,21%, σε συνέχεια της χθεσινής ανόδου. Και θα λέγαμε πως όσο μεγαλύτερες ανάσες πάρει η μετοχή ενόψει και των αλλαγών της MSCI, τόσο καλύτερο θα είναι.

 

Πρώτη σε πτώση η Aegean Airlines, στα 4,66 ευρώ, -3,92%. Και εννοείται πως η μετοχή θα συνεχίσει να είναι αρκετά νευρικά, με τα βλέμματα στο άνοιγμα του τουρισμού.

 

Με απώλειες 1,75% η Γεκτερνα, στα 6,17 ευρώ, βέβαια με τη μετοχή να έχει τις επιδόσεις που έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τέτοιες συμπεριφορές δικαιολογούνται.

 

20/05/20

 
 

 

Άνοδος στο Χ.Α. που παραμένει υψηλότερα των 600 μονάδων…

 

Άνοδος καταγράφεται το μεσημέρι της Τετάρτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:20 να είναι στο +1,12%, στις 607,93 μονάδες, με τζίρο 20,3εκ ευρώ, σχετικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

 

Με οριακές απώλειες 0,14% οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 271,73 μονάδες.

 

Και με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει στο Χ.Α., ενόψει και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών (MSCI) στο τέλος του μήνα. Το ζητούμενο για τη συνεδρίαση θα είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα μέχρι τέλους, με το ΓΔ να παραμένει υψηλότερα των 600 μονάδων.

 

 

-15,27%, -53,89%

 

Και σε αυτό το σημείο να ρίξουμε μια ματιά, στις αποδόσεις του ΓΔ και του τραπεζικού δείκτη, όχι από τις αρχές του χρόνου, όπως συνήθως κάνουμε. Αλλά σε επίπεδα 52 εβδομάδων. Ο ΓΔ λοιπόν βρίσκεται στο -15,27% και ο τραπεζικός δείκτης, με σημαντικά χειρότερη εικόνα στο -53,89%. 

 

 

Μεγάλος στόχος η διάσπαση των 8,10 – 8,20 ευρώ.

 

Στα 7,19 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ το μεσημέρι της Τετάρτης, με οριακές απώλειες 0,50%. Και να σημειωθεί πως ο μεγάλος στόχος για το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 8,10 – 8,20 ευρώ. Αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό κανάλι, με σημαντικά περιθώρια ανόδου, ελλείψει και αντιστάσεων.

 

 

Βγαίνουνε αρκετά κομμάτια μέχρι στιγμής …..

 

Αν πάντως παρατηρούσαμε κάτι μέχρι στιγμής. Είναι πως και σήμερα βγαίνουνε πωλήσεις στις τράπεζες και κυρίως στην ΑΛΦΑ και την ΕΤΕ.

 

19/05/20

 

 

 

Πρώτη πάλι σε πτώση η ΑΛΦΑ….

 

Τις μεγαλύτερες απώλειες μέχρι στιγμής τουλάχιστον στη συνεδρίαση τις καταγράφει η ΑΛΦΑ, στα 0,52 ευρώ, -5,80%, με τη μετοχή να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά (προσφάτως έκανε τα 0,486 ευρώ), έχοντας τη χειρότερη συμπεριφορά μεταξύ των τραπεζών από 01/01/20. Όχι φυσικά ότι οι υπόλοιπες τράπεζες πηγαίνουνε καλά, με τον τραπεζικό δείκτη στο -68,75%. Ωστόσο η ΑΛΦΑ έχει τη χειρότερη συμπεριφορά από 01/01/20, με απώλειες 73,10%!!!!

 

 

-41,43%!!!

 

Νέες συζητήσεις έχουνε προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Aegean Airlines, κ. Βασιλάκη, με τη μετοχή το μεσημέρι της Τρίτης στα 4,92 ευρώ, -2,77%. Σημειώνεται πως οι απώλειες της μετοχής από 01/01/20 είναι στο -41,85%.

 

 

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χ.Α., με στόχο να κρατήσει τις 600 μονάδες..

 

Αν και ξεκίνησε με άνοδο σχεδόν 1%, απώλειες 0,59% καταγράφονται στο Χ.Α. το μεσημέρι της Τρίτης, με το ΓΔ να βρίσκεται 605,88 μονάδες και το ζητούμενο, αν δεν μπορεί να αντιδράσει το Χ.Α., να είναι να κρατήσει ο δείκτης την επαφή με αυτά τα επίπεδα, πηγαίνοντας την επόμενη εβδομάδα και προς τα τέλη του μήνα, με όσο το δυνατόν περισσότερα περιθώρια να αντιμετωπίσει την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

 

Σημειώνεται πως απώλειες 0,75% καταγράφονται και στον DAX, αν και ξεκίνησε ανοδικά, περίπου +1%. Βέβαια όλα αυτά μετά το χθεσινό +5,5%!!!!

 

Σειρά της ασίας να γράψει κέρδη μετά τα μεγάλα κέρδη της Wall Street, αλλά και της Ευρώπης τη Δευτέρα... Άνοδος 2% για Nikkei και Hang Seng. 

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, η Wall Street είχε κλείσει με μεγάλα κέρδη. Άνοδος 3,85% για Dow, άνοδος 3,15% για τον S&P 500. Στο +2,44% έκλεισε ο Nasdaq…

To απόγευμα της Πέμπτης, ο DAX έκλεινε στο +5,67%, με τον Stoxx50 στο +5,10%.

 

18/05/20

 

Άνοδος στο Χ.Α., αλλά με χαμηλό τζίρο … Εξαιρετικό το κλίμα στην Ευρώπη…

Μια πολύ καλή συνεδρίαση έχουμε μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στις 13:56 να βρίσκεται στο +2,76% με ώθηση από τις προσδοκίες για το σταδιακό τέλος του lockdown διεθνώς. Και κάπως έτσι, σε ανοδικό κανάλι βρίσκεται από το πρωί και το Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:58 να βρίσκεται στις 602,35 μονάδες, +1,53%, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί και με άνοδο άνω του 2%. Βέβαια, ο τζίρος της αγοράς παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόνο 15εκ ευρώ, κάτι το οποίο φοβίζει αναφορικά με τη δυνατότητα της αγοράς να κρατήσει τα κέρδη μέχρι τέλους.

Άνοδος 2,29% στις τράπεζες, αν και βέβαια όταν μιλάμε για τον κλάδο που έχει απώλειες 70% από τις αρχές του χρόνου, μια τέτοια άνοδος ελάχιστα λέει.

 

Με πρώτο στόχο να κρατήσει τουλάχιστον την επαφή με τις 600 μονάδες ξεκινάει η εβδομάδα στο Χ.Α.

 

15/05/20

 

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο.... (Διάγραμμα)

 

 

Το παλεύει το Χ.Α., με καλά κέρδη ειδικά στις τράπεζες …

Με τζίρο χαμηλό σε γενικές γραμμές (13εκ ευρώ στη μια), μια έντονη ανοδική συνεδρίαση έχει το Χ.Α. την Παρασκευή, με το ΓΔ στις 12:50 στις 599,09 μονάδες, +1,87%, με το μεγάλο ζητούμενο φυσικά να είναι να κρατήσει η άνοδο μέχρι το κλείσιμο και αν φυσικά είναι εφικτό, η αγορά να ανεβάσει και άλλο στροφές. Με τα μεγαλύτερα κέρδη μετά το sell – off των τελευταίων ημερών οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 281,11 μονάδες, +4,88%, με φυσικά το μεγάλο ζητούμενο και εδώ η αντίδραση να κρατήσει μέχρι τέλους.

Θετικό το κλίμα και στην Ευρώπη, με τον DAX να βρίσκεται στο +1,78%, παραμένοντας υψηλότερα των δικών του σημαντικών στηρίξεων, κατά την πρόσφατη 3ημερη διόρθωση.

Μυτιληναίος: Μεγάλη υπόθεση να επιστρέψει υψηλότερα των 6,60 – 6,70 ευρώ….

Στα 6,65 ευρώ +2,31%, βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος το μεσημέρι της Παρασκευής. Και ποιό είναι το ζητούμενο και εδώ; Μα φυσικά η αντίδραση να κρατήσει μέχρι τέλους, με μεγάλη ανάγκη από άποψης τεχνικής ανάλυσης να επιστρέψει η μετοχή υψηλότερα των αντιστάσεων που είναι στα τρέχοντα επίπεδα, των 6,60 – 6,70 ευρώ. Και αυτό, γιατί όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα τους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανά πάσα στιγμή, η μετοχή να μπει σε ένα πτωτικό trend.

 

14/05/20

 
 

 

Το «παλεύει», με τις τράπεζες πάντα στο επίκεντρο ….

 

Οριακές απώλειες 0,31% καταγράφονται το μεσημέρι της Πέμπτης στο Χ.Α., με το κλίμα στο ξεκίνημα της ημέρας να είναι αρνητικό (με απώλειες μέχρι και -0,80%) και τις απώλειες μετά από εκεί να περιορίζονται, με το ΓΔ στις 588,84 μονάδες. Και με τη διαγραμματική εικόνα της αγοράς να έχει επιβαρυνθεί κατά τις τελευταίες ημέρες. Και υπό το βάρος των επερχόμενων αλλαγών της MSCI, θα επαναλάβουμε πως το πρώτο μέλημα είναι να αποφευχθούνε τα χειρότερα (δηλαδή μια περαιτέρω μεγάλη πτώση) και μετά από εκεί και πέρα ότι έλθει.

 

Ο τραπεζικός δείκτης που πάντα βρίσκεται στο τραπέζι είναι στο -1,18%, με τον FTSE 25 στο -0,77%.

 

Να σημειωθεί πως αρνητικό είναι και σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη, με τον DAX στο -1,65%.

 

 

ΕΛΠΕ – Επιβαρύνεται η διαγραμματική εικόνα …

 

Στα 5,77 ευρώ βρίσκεται το μεσημέρι της Πέμπτη η μετοχή των ΕΛΠΕ, με απώλειες 1,54% και με χαμηλό ημέρας μέχρι στιγμής τα 5,70 ευρώ. Και αυτό που παρατηρείται και σε άλλες μετοχές του FTSE 25 παρατηρείται και στα ΕΛΠΕ, με τη διαγραμματική εικόνα της μετοχής να επιβαρύνεται. Ο στόχος είναι η επιστροφή υψηλότερα, τουλάχιστον, των 5,80- 5,90 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος μεγάλης επιδείνωσης της διαγραμματικής εικόνας, με πτώση, τουλάχιστον, μέχρι τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στα 5,10 – 5,20 ευρώ. 

 

 

ΑΔΜΗΕ: Εξαιρετικά αποτελέσματα και σημαντικά κέρδη στο ταμπλό…

 

Έχοντας δηλώσει τη συμπάθια μας εδώ και καιρό στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με τη μετοχή να μας έχει δικαιώσει. Καλά κέρδη καταγράφονται στο πρώτο μισό της συνεδρίαση της Πέμπτης (με ώθηση από τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2019), στα 2,09 ευρώ, +4,50%, με τη μετοχή να βρίσκεται και πάλι στα όρια των καθοριστικών αντιστάσεων των 2,09 – 2,11 ευρώ.

 

Η μετοχή από τις αρχές του πολύ δύσκολου χρηματιστηριακά 2020, δείχνει μεγάλες αντοχές με απώλειες μόλις 9%, σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών του FTSE 25.  

 

 

Ζητούμενο να κρατήσει όσο μπορεί το Χ.Α. την Πέμπτη

 

Mε το κλίμα, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Morgan Stanley και τις επικείμενες αλλαγές στούς δείκτες της (MSCI) στο τέλος μήνα. Και ανάμεσα σε άλλα και με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι αρνητικό. Ένα είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Να κρατήσε όσο μπορεί το Χ.Α. την Πέμπτη, αποφεύγοντας μια ακόμη κακή συνεδρίαση.

 

13/05/20

 
 

 

Εξαιρετικά κακή συνεδρίαση με sell – off στις τράπεζες ….

 

Κυρίως στον απόηχο των αλλαγών της Morgan Stanley, αλλά και με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι αρνητικό (μετά και τη χθεσινή μεγάλη πτώση στη Wall Street, περίπου -2%, στο -1,41% ο DAX αυτή τη στιγμή), μια εξαιρετικά κακή συνεδρίαση έχει αυτή τη στιγμή το Χ.Α., αν και νωρίτερα η αγορά είχε φανεί να το προσπαθούσε, με κάποιες αγορές. Στις 12:58 λοιπόν, ο ΓΔ βρίσκεται στις 587,96 μονάδες, -1,46%, με πραγματικό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη στις 281,81 μονάδες, -9% (πριν από λίγο οι απώλειες ήτανε και μεγαλύτερες του 10%). Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της ΑΛΦΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 0,526 ευρώ, -11,12% και είχε βρεθεί και πριν από λίγο -15%. Να σημειωθεί πως ουσιαστικά αυτά σε ΑΛΦΑ και Eurobank είναι ιστορικά χαμηλά, με ότι αυτό σημαίνει.

 

 

-60,69% και -89%

 

Αναστολή διαπραγμάτευσης ανακοινώθηκε για την MLS. Και θυμίζοντας πως από το www.greekfinanceforum.com προειδοποιούσαμε για την εισηγμένη, ουσιαστικά πριν ξεσπάσει η κρίση. Σημειώνεται πως μέχρι την αναστολή της, η μετοχή βρίσκονταν στο -60,69% από 01/01/20. Και στο -89% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

 

 

Ανησυχία στο Χ.Α. για το πώς θα αντιδράσει στις αλλαγές της MSCI….

 

Με τη Morgan Stanley να ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στους ελληνικούς δείκτες, με την υποβάθμιση των 3 τραπεζών και του Τιτάνα στο δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης, το ερώτημα έχει να κάνει με το πώς θα συμπεριφερθεί την Τετάρτη το Χ.Α., ειδικά την ώρα που οι βασικοί δείκτες βρίσκονται χαμηλότερα καθοριστικών τεχνικών επιπέδων. Αλλά και το κλίμα στις διεθνείς αγορές (βραχυπρόθεσμα) είναι αρνητικό, μετά το -2% της Wall Street την Τρίτη το βράδυ.

 

12/05/20

 

 

Κυριαρχεί και πάλι ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος ….

 

Οριακές απώλειες 0,18% καταγράφονται το μεσημέρι της Τρίτης στο Χ.Α., αφού νωρίτερα οι απώλειες είχανε βρεθεί περίπου και -0,90%. Βέβαια, αυτό που ξεχωρίζει και σήμερα είναι ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, στα μόλις 9,7εκ ευρώ ο καθαρός στις 12:57. O τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -1,90%, στις 303,23 μονάδες. Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο για το Χ.Α., αν δεν μπορεί να δώσει μια ισχυρή αντίδραση. Είναι να κρατήσει τουλάχιστον την επαφή με τις 600 μονάδες.

 

Ηρεμία και οριακές μεταβολές και στην Ευρώπη, με τον DAX στο -0,11%.

 

 

Οι αποδόσεις των 3 κατασκευαστικών από τις αρχές του 2020

 

Σε ένα άτυπο crash test τώρα, αφού μεταξύ των3 εισηγμένων υπάρχουνε μεγάλες διαφορές σε όλα τα μέτωπα (κυρίως μεγέθους). Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις αποδόσεις των 3 κατασκευαστικών εταιρειών (Γεκτερνα, Ελλάκτωρ, Αβαξ) από τις αρχές του δύσκολου χρηματιστηριακά 2020.

 

Ελλάκτωρ: -49,94%

Γεκτερνα: -24,44%

Αβαξ: -8,49%

 

 

 

Στο -65,75%...

 

Να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης, με τις απώλειες του 1,92% που καταγράφονται τώρα, βρίσκεται στο -65,75% από τις αρχές του 2020 (ytd)….

 

11/05/20

 
 

Χαμηλός τζίρος και πάλι το βασικό χαρακτηριστικό

Έχοντας χάσει όλα τα κέρδη που καταγράφονταν το πρωί (μέχρι και περίπου +1,50%), αμετάβλητο είναι ουσιαστικά το Χ.Α. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, με το ΓΔ στις 604,65 μονάδες, +0,10% με το βασικό χαρακτηριστικό της ημέρας να είναι πάλι ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος. Μόλις 9,2εκ ευρώ στις 13:07. Και με το τζίρο να είναι τόσο χαμηλός, τα πάντα μπορεί να συμβούνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπου παραδοσιακά αυξάνεται η νευρικότητα. 

Motor Oil Vs ΕΛΠΕ

Και πάμε σε αυτό το σημείο να κάνουμε ένα άτυπο crash test των αποδόσεων των δύο διυλιστηρίων (Motor Oil, ΕΛΠΕ), τόσο από τις αρχές του 2020 όσο και σε επίπεδο 52 εβδομάδων. Με τις απώλειες από τις αρχές του χρόνου να είναι εξίσου μεγάλες, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να έχει μια σχετικά καλύτερη εικόνα σε επίπεδο 52 εβδομάδων, χωρίς φυσικά αυτές οι αποδόσεις να σημαίνουνε ντε και καλά κάτι.

Μετοχή

Απόδοση ytd

Απόδοση 52 εβδομάδων

Motor Oil

-38,94%

-38,16%

ΕΛΠΕ

-33,64%

-26,42%

 

Από πού εισάγει το πετρέλαιο της η Ε.Ε. (διάγραμμα)

 

08/05/20

 
 

 

Μικρά κέρδη στο Χ.Α., με σχετικά χαμηλό τζίρο ….

 

Άνοδος 0,39% καταγράφεται στις 12;33 στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 604,74 μονάδες, με τις τράπεζες στο +0,80% και το τζίρο στα 10εκ ευρώ, σχετικά λίγο πιο μεγάλος από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά πάντα χαμηλός. Και το μεγάλο στοίχημα, αν και δε φαίνεται εύκολο να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή είναι να επιστρέψει ο ΓΔ υψηλότερα των 615 – 625 μονάδων. Και όσο αυτό δεν επιτυγχάνεται, τουλάχιστον να παραμείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 600 μονάδων.

 

 

Μυτιληναίος: Εξαιρετικά θετική εικόνα

 

Με ώθηση κυρίως από τις προσδοκίες για είσοδο της μετοχής στους δείκτες της Morgan Stanley (οι ανακοινώσεις θα γίνουνε στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας), μια αρκετά καλή συνεδρίαση έχει η Μυτιληναίος μέχρι στιγμής,  στα 7,125 ευρώ, +6,34%, με το μεγάλο διαγραμματικό στοίχημα από εδώ και πέρα να είναι η παραμονή υψηλότερα των 6,90 – 7,00 ευρώ, μια παραμονή ικανή να βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με αισθητή βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας.

 

07/05/20

 
 

Μιζέριας συνέχεια στο Χ.Α., αν και μαζεύονται κάπως οι απώλειες ….

Αισθητά σε σχέση με το χαμηλό ημέρας έχουνε περιοριστεί οι απώλειες στο Χ.Α., το οποίο στις 13:36 βρίσκεται στο -0,15%, αφού νωρίτερα είχε βρεθεί και σχεδόν -1%, με το ΓΔ στις 599,88 μονάδες. Αυτό που κυρίως κρατάει κανείς είναι ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, ύψους μόλις 13εκ ευρώ, τζίρος που έχει σταδιακά μειωθεί αισθητά κατά τις τελευταίες ημέρες.

Και όπως συνεχώς αναφέρουμε στο www.greekfinanceforum.com, διαγραμματικά η εικόνα συνεχώς βαραίνει, με κίνδυνο περαιτέρω σημαντικής επιδείνωσης της εικόνας και πτώσης της αγορά. Και το μεγάλο ζητούμενο  

 

Moody’s: Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου μπορεί να περιορίσει τις αγορές ομολόγων

H κρίση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά κρατικών ομολόγων, το οποίο ξεκίνησε το 2015, είναι εν μέρει αντισυνταγματικό, είναι αρνητικό για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (credit negative), εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου θα μπορούσε να εξασθενίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού τους.

Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση αναδεικνύει τους περιορισμούς στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματός της (του έκτακτου προγράμματος αγορών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ), καθώς αναφέρεται ρητά στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ για να μη θεωρηθούν οι αγορές αυτές ως νομισματική χρηματοδότηση των χωρών, η οποία είναι παράνομη. Και προσθέτει: «Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν τη δέσμευση για αγορές κρατικών ομολόγων αυστηρά με βάση το ποσοστό συμμετοχής μίας χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ καθώς και τη μη αγορά περισσότερων από το ένα τρίτο των συνολικά επιλέξιμων ομολόγων της. Όταν, όμως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, δήλωσε ότι θα άρει τον περιορισμό για τα ομόλογα που αγοράζει από μία χώρα και ότι θα δείξει ευελιξία όσον αφορά τον κανόνα για τη συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να καταστεί δύσκολο να διατηρηθεί, επηρεάζοντας δυσμενώς την ικανότητα της ΕΚΤ να στηρίξει ένα χαμηλό κόστος χρηματοδότησης σε όλες τα κράτη - μέλη».

Το γερμανικό δικαστήριο έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ να παρουσιάσει μία πιο αναλυτική δικαιολόγηση του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, προκειμένου η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) να συνεχίσει τη συμμετοχή της σε αυτό. Ο Moody's εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κάνει αυτή την αξιολόγηση εντός του παραπάνω χρονικού πλαισίου. Η απόφαση ανέφερε ρητά ότι δεν αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, αλλά ο Moody's σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα έχει πιθανόν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ευελιξίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ με το PEPP.

 

 

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό

 

Την απόρριψη της αίτησης που κατέθεσε η Hard Rock International με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για τον αποκλεισμό του φακέλου της στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας Επιχείρησης Καζίνο (ΕΚΑΖ) ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού -Αγίου Κοσμά στο

 

Ελληνικό αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι στους διάδικους των εμπλεκόμενων στην υπόθεση πλευρών το διατακτικό της απόφασης, βάσει του οποίου η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η Hard Rock International δεν γίνεται δεκτή.

 

06/05/20

 
 

 

Τραγικά χαμηλός τζίρος στο Χ.Α. …… Και οριακές απώλειες

 

Με το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίαση της Τετάρτης να είναι μέχρι στιγμής ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, μόλις 9,4εκ ευρώ. Ο ΓΔ στις 13:06 καταγράφει ελεγχόμενες απώλειες 0,41%, στις 607,86 μονάδες. Και με τόσο χαμηλό τζίρο η αγορά στη συνέχεια της ημέρας και ειδικά κατά την τελευταία ώρα, μπορεί με ευκολία να πάει προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.

 

Με οριακές απώλειες 0,28% οι τράπεζες, στις 322,19 μονάδες.

 

 

Νέες πιέσεις στη μετοχή της Aegean Airlines…

 

Νέες σημαντικές απώλειες 5,33% καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης στη μετοχή της Aegean Airlines, σε συνέχεια των πρόσφατων απωλειών στη μετοχή και εν μέσω ανησυχίας για το μέλλον της εταιρείας, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βασιλάκη. Η μετοχή βρίσκεται στα 4,20 ευρώ, με απώλειες 50% από 01/01/20.

 

05/05/20

 
 

 

Ικανοποιητική άνοδος στο Χ.Α., αν και χαμηλό τζίρο….

 

Άνοδος 1,55% καταγράφεται το μεσημέρι της Τρίτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:56 να είναι στο +1,56%, στις 611,76 μονάδες, με τις τράπεζες στο 3,63%. Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι να κρατήσουνε αυτά τα κέρδη μέχρι το κλείσιμο της ημέρας, αφού ανάμεσα σε άλλα κάτι που προβληματίζει στην εικόνα της αγοράς μέχρι τώρα, είναι ο χαμηλός τζίρος, 12εκ ευρώ στη μια το μεσημέρι.

 

Διαγραμματικά και με το ΓΔ να βρίσκεται στις 611,90 μονάδες, θυμίζουμε πως το μεγάλο στοίχημα για το ΓΔ είναι να επιστρέψει υψηλότερα των 620 – 630 μονάδων, κάτι το οποίο προς στιγμήν δε φαίνεται εύκολο, αν και δε μπορεί να αποκλείσει κανείς η αγορά να ανεβάσει στροφές στο δεύτερο μισό της ημέρας.  

 

 

Μυτιληναίος: Πρέπει να επιστρέψει υψηλότερα των 6,65 – 6,75 ευρώ….

 

Στα 6,66 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος το μεσημέρι της Τρίτης, με άνοδο 2,38%. Και διαγραμματικά, στα τρέχοντα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 6,65 – 6,75 ευρώ υπάρχουνε ισχυρές αντιστάσεις, με το στοίχημα να είναι η διάσπαση αυτών των αντιστάσεων.

 

 

ΕΛΠΕ - Αυτός είναι ο δικής της στόχος

 

Αντίστοιχα με τη μετοχή της Μυτιληναίος, να διασπάσει τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 5,90 – 6,00 ευρώ είναι το ζητούμενο για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 5,96 ευρώ, +1,53%.

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται στις ασιατικές αγορές

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξάνονται κατά 3,86% στα 28,25 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξάνονται κατά 7,16% στα 21,85 δολάρια το βαρέλι.

 

04/05/20

 

 

X.A.: Εξαιρετικά κακή συνεδρίαση, με την αγορά να παλεύει να κρατήσει τις 600 μονάδες….

 

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α. και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές (στο -3,60% ο DAX, στο -4% ο CAC 40), με το ΓΔ στις 12:58 να καταγράφει απώλειες 3,79%, στις 604,44 μονάδες. Με μεγάλες απώλειες και σήμερα οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στo -6%. Και κάπως έτσι, η προσοχή στρέφεται στο να μη χάσει ο ΓΔ τα επίπεδα των 600 μονάδων, αν και σε σχέση με τα σχόλια μας στο www.greekfinanceforum.com. Αυτό που κυρίως μας προβληματίζει είναι ότι ο ΓΔ και ο FTSE 25 προς στιγμήν χάνουνε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και κυρίως ο ΓΔ τις 625 – 630 μονάδες.

 

 

Aegean Airlines: Sell – off μετά τις δηλώσεις Βασιλάκη…

 

Με εντυπωσιακές 21% υποδέχθηκαν οι επενδυτές τις τελευταίες δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Aegean Airlines, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην εταιρεία και την επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι το οποίο για τις αεροπορικές εταιρείες θα πάρει χρόνια όπως είπε ο κ. Βασιλάκης. Έτσι λοιπόν στις 13:02 η μετοχή βρίσκεται στο -21%, στα 4,64 ευρώ, με τις απώλειες από 01/01/20 να είναι 44,76%.

 

 

Autohellas – Πληρώνει και αυτή το μάρμαρο….

 

Και στα πλαίσια των μεγάλων δηλώσεων για την Aegean Airlines, μεγάλες απώλειες 14% καταγράφονται και στην άλλη μετοχή του ομίλου Βασιλάκη, την Autohellas, η οποία βρίσκεται στα 4,04 ευρώ, -14%. Η μετοχή από τις αρχές του 2020 βρίσκεται στο -44,81%.

 

Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου στην Ασία

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραφαν πτώση ξανά νωρίτερα σήμερα στην αγορά της Ασίας, αμέσως μετά την έναρξη των συναλλαγών, καθώς οι ανησυχίες για την υπερπαραγωγή και την έλλειψη αποθηκευτικών δυνατοτήτων προφανώς αναδύθηκαν ξανά.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI), αμερικανικού αργού αναφοράς, υποχωρούσε νωρίτερα κατά περίπου 8%, στα 18,19 δολάρια. Ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε κατά 3% στα 25,56 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν χωρίς κατεύθυνση την περασμένη εβδομάδα, παρότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για τη δραστική μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά, εν αναμονή της σταδιακής άρσης των περιορισμών και επανέναρξης της δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες.

Αλλά οι δισταγμοί κυριάρχησαν ξανά στην αγορά σήμερα, σύμφωνα με παράγοντές της, οι οποίοι αναμένουν πάντως πως οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά το προσεχές διάστημα, ακολουθώντας την επανέναρξη της δραστηριότητας.

 

01/05/20

 

Πετρέλαιο: Σε ισχύ η παγκόσμια συμφωνία για μείωση παραγωγής

Με άνοδο ξεκίνησαν τον μήνα Μάιο οι τιμές του πετρελαίου, καθώς σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η παγκόσμια συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Μετά τον Απρίλιο, που θα μείνει στην Ιστορία για τις αρνητικές τιμές του αμερικανικού αργού, οι επενδυτές μοιάζουν πιο αισιόδοξοι για τις πιθανότητες να υπάρξει επανεκκίνηση των οικονομιών, παρόλο που η ζήτηση προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά.

Στην αρχή της διαπραγμάτευσης στην Ασία, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Ιουνίου, αυξήθηκε κατά σχεδόν 5%, στα 19,75 δολάρια, καταγράφοντας συνολικά άνοδο περίπου 25% τις δύο τελευταίες ημέρες.

Το Brent Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 2,4% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του, ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το Μπρεντ παράδοσης τον Ιούνιο έκλεισε χωρίς τις πωλήσεις «πανικού» που κατέγραφε το αντίστοιχο future για το αμερικανικό αργό πριν από δύο εβδομάδες.

Σήμερα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλων παραγωγών για μείωση της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια.

 
 
 

30/04/20

 

 

Οριακές μεταβολές στο Χ.Α., με μέτριο τζίρο…

 

Με τα βλέμματα στην Ευρώπη να είναι στραμμένα στα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν ύφεση της οικονομίας των κρατών της ευρωζώνης κατά 3,8% στο Α τρίμηνο της χρονιάς και αν και οι απώλειες σε κάποια σημεία της ημέρας πήγανε να ξεφύγουνε. Οριακές μεταβολές καταγράφονται στο Χ.Α. το μεσημέρι της Πέμπτης, με το ΓΔ στις 641,40 μονάδες, -0,08%, αφού προηγουμένως είχε βρεθεί και -0,80%. Και το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 625 – 630 μονάδων, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 655 – 665 μονάδων.

 

Στο -0,24% αυτή τη στιγμή οι τράπεζες.

 

Οριακές απώλειες και στην Ευρώπη, με τον DAX στο -0,13%.

 

 

ΕΛΠΕ , Motor Oil ytd

 

Με τον Απρίλιο να φτάνει στο τέλος του σήμερα, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έχουνε κάνει οι δύο πετρελαϊκές εταιρείες, όχι το μήνα Απρίλιο. Αλλά από τις αρχές του δύσκολου 2020.

 

Η μετοχή λοιπόν των ΕΛΠΕ από 01/01/20 βρίσκεται στο –29,76%.

Όσον αφορά την Motor Oil, από 01/01/20 βρίσκεται στο -31,23%.

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και πάλι στις ασιατικές αγορές 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξάνονται κατά 3,90% στα 23,42 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξάνονται κατά 7,64% στα 16,21 δολάρια το βαρέλι.

 

29/04/20

 

Με ώθηση από την FED και τις προσδοκίες για φάρμακο για τον Covid-19, με μεγάλα κέρδη έκλεισε η Wall Street. Άνοδος 2,21%, 2,63% και 3,57% για Dow, S&P 500 και Nasdaq..
 

 

Οριακές απώλειες στο Χ.Α., με γνωστό το στόχο….

 

Έχοντας βρεθεί στο ξεκίνημα της ημέρας και -1%, αντοχές δείχνει το Χ.Α. την Τετάρτη, μετά τη διήμερη άνοδο, με το ΓΔ στις 13:24 να καταγράφει οριακές απώλειες 0,30%, στις 633,08 μονάδες, με τζίρο 16,7εκ ευρώ (μέτριος δηλαδή και σήμερα) και τις τράπεζες να βρίσκονται στο +1,24%, μετά το ράλι 11% των τελευταίων δύο ημερών.

 

Και φυσικά και σε σχέση με τα όσα γράφουμε στο GFF. Ένας είναι ο μεγάλος στόχος και για σήμερα και για τις επόμενες συνεδριάσεις. Να καταφέρει ο ΓΔ να μείνει υψηλότερα των 625 – 630 μονάδων.

 

 

 

Ytd

 

Να μην ξεχνάμε πως σήμερα είναι και η προτελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ανοδικός μήνας του 2020, μετά από 3 σερί, έντονα, πτωτικούς μήνες. Και πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις αποδόσεις των 3 επιμέρους δεικτών από την αρχή του χρόνου, με βάση τις τιμές που έχουνε αυτή τη στιγμή.

 

ΓΔ: -30,96%

FTSE 25: -33,29%

Τραπεζικός Δείκτης: -60%

 


 

Μυτιληναίος – Πάνω από πού πρέπει να μείνει;

 

Στα 7,05 ευρώ (+0,15%) βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος το μεσημέρι της Τετάρτης. Και ένα είναι το μεγάλο στοίχημα για τη μετοχή από εδώ και πέρα. Η παραμονή της υψηλότερα των 6,90 – 7,00 ευρώ. Αυτή θα βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με αισθητά περιθώρια ανόδου.

 

 

 Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Τετάρτης, με κλειδί την παραμονή υψηλότερα των 625 - 630 μονάδων....
 

 

Ηρεμία και οριακές μεταβολές στην Ασία το πρωί της Τετάρτης…

 

Οριακές μεταβολές καταγράφονται στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να καταγράφει οριακές απώλειες (0,06%) και ο Hang Seng οριακά κέρδη (0,18%).

 

28/04/20

 

 

Εξαιρετική εικόνα και σήμερα στο Χ.Α. μέχρι στιγμής …

 

Αν και πάλι με μέτριο τζίρο, μια εξαιρετική εικόνα έχει και πάλι το μεσημέρι της Τρίτης το Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 12:59 στις 635,35 μονάδες, +1,47%, με τις τράπεζες στο +3,15%. Και κάπως έτσι και οι δύο δείκτες βρίσκονται υψηλότερα καθοριστικών αντιστάσεων, με ζητούμενο να παραμείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 625 – 630 μονάδων, με επόμενο στόχο σε αυτό το σενάριο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 650 – 660 μονάδων.

 

Να σημειωθεί πως πολύ καλό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, με άνοδο 2% για τον DAX...

 

 

Motor Oil - Καλή συνεδρίαση και ο επόμενος στόχος....

 

Ανοδικά κινείται την Τρίτη η μετοχή της Motor Oil, στα 13,97 ευρώ, +3,79%, με υψηλό ημέρας τα 14,10 ευρώ. Και με βάση την παραμονή υψηλότερα των 13,50 – 13,60 ευρώ, ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 14,25 – 14,30 ευρώ.

 

 

Τιτάνας - Δε μας έχει συνηθίσει σε καλές συνεδριάσεις.....

 

Συνεχίζει να έχει μια καλή εικόνα η μετοχή του Τιτάνα κατά τις τελευταίες ημέρες, αν και είναι αλήθεια πως δε μας έχει συνηθίσει. Η μετοχή στις 13:05 να βρίσκεται στα 13,00 ευρώ, +2,85%. Και ο μεγάλος στόχος για τη μετοχή δεν είναι άλλος από την παραμονή υψηλότερα των 12,55 – 12,65 ευρώ.

 

27/04/20

 

Χ.Α.: Σημαντικά κέρδη στο Χ.Α., με ένα και μεγάλο στόχο….

 

Μεγάλα κέρδη 2,92% καταγράφεται το μεσημέρι της Δευτέρας στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 623,96 μονάδες. Άνοδος 6,16% στις τράπεζες. Στα αρνητικά της ημέρας ότι ο τζίρος είναι και πάλι μέτριος, στα 20εκ ευρώ, αν και σίγουρα για μια τέτοια συνεδρίαση θα θέλαμε μεγαλύτερο τζίρο.

 

Και σε άμεση σχέση με αυτά που γράφουμε στο GFF, ο μεγάλος στόχος για το Χ.Α. δεν είναι άλλο από το να καταφέρει ο ΓΔ να διασπάσει τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 625 – 630 μονάδων. Μια διάσπαση η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Χ.Α.

 

 

Οι 3 πρώτες αγορές στον κόσμο σε πτώση από 01/01/20…

 

Και σε αυτό το σημείο, να σταθούμε σε κάτι άλλο. Ο ΓΔ με βάση την τιμή που έχει αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -31,93%. Και με αυτήν την επίδοση, η αγορά μας από την αρχή του χρόνου είναι παγκοσμίως η 3η σε πτώση αγορά από τις αρχές του χρόνου. Στην πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη πτώση από 01/01/20 η Βραζιλία και το Βέλγιο.

 

 

Με μεγάλα κέρδη ξεκίνησε η Ευρώπη. Άνοδος 2,23% για τον DAX. Κέρδη 1,90% και 1,37% για CAC 40 και FTSE 100. Άνοδος 2,36% και 2,18% στο ξεκίνημα σε Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα..

 

Νέα βύθιση του αμερικανικού αργού στο -9,3% στην ασιατική αγορά

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού έκανε νέα βουτιά, χάνοντας το 9% και πλέον της αξίας της στην ασιατική αγορά σήμερα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις δυνατότητες να κρατηθεί στοκ, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μειώνει δραστικά τη ζήτηση, παρότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ετοιμάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους για να τονώσουν τις αγορές.

Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude» (WTI), είδους αμερικανικού αργού, υποχωρούσε νωρίτερα 9,3%, στα 15,36 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.

Η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στις διεθνείς αγορές, υποχωρούσε κατά 3,2%, στα 20,75 δολάρια.

Οι τιμές του αργού κατέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης που οφείλεται στους περιορισμούς των μετακινήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Προ ημερών, η τιμή του βαρελιού του WTI πέρασε ακόμη και σε αρνητικό έδαφος για δύο συνεδριάσεις, προτού ανακάμψει.

Η κυριότερη τρέχουσα ανησυχία αφορά τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, ειδικά στις ΗΠΑ, που δεν έχουν τη δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα προσφορά.

«Η ανησυχία για την αύξηση των παγκόσμιων στοκ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία του κορονοϊού βαραίνει στην κατανάλωση καυσίμων, ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου», εκτίμησε ο Κιμ Κουανγκρέ, αναλυτής ειδικευμένος στην αγορά πρώτων υλών στη Samsung Futures Inc., μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι εμμένουσες ανησυχίες για την δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης διέγραψαν την όποια ανακούφιση για τη μείωση της παραγωγής από ορισμένες χώρες, όπως το Κουβέιτ ή η Αλγερία.

Οι βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ και εταίροι τους συμφώνησαν νωρίτερα τον Απρίλιο να μειώσουν κατά περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα την παραγωγή τους από τον Μάιο.

Η συμφωνία αυτή εξάλλου - θεωρητικά, τουλάχιστον - σηματοδότησε ταυτόχρονα το τέλος του πολέμου τιμών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι θετικές ενδείξεις στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, όπως τα σχέδια που ανακοινώνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την Ιταλία ως τη Νέα Υόρκη, καθώς και η κάμψη του δείκτη θνητότητας στις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα, απέτρεψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

 

25/04/20

 
 

O ίδιος στόχος και την επόμενη εβδομάδα....

Σταθεροποιητική ήτανε η τελευταία εβδομάδα για το Χ.Α., αν και στις τράπεζες καταγράφηκαν νέες απώλειες 7,5%. Πάντως ο ΓΔ καταφέρνει να παραμένει υψηλότερα των 600 και κυρίως των 580 - 590 μονάδων, σε μια αντίδραση περίπου 30% από τα χαμηλά της (περίπου 470 μονάδες) επί κρίσης Covid-19. Και σε άμεση σχέση με τα επιμέρους σχόλια μας στο www.greekfinanceforum.com, αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό δεν είναι άλλο από την παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 580 - 590 μονάδων.

 

24/04/20

 

 

Χαρακτήρα δείχνει το Χ.Α.

 

Σε οριακό θετικό πρόσημο βρίσκεται τα μεσημέρι της Παρασκευής το Χ.Α., στις 610,93 μονάδες, με την αγορά να δείχνει χαρακτήρα, αφού στο ξεκίνημα της ημέρας βρίσκονταν και -1,5%. Βέβαια όλα αυτά με χαμηλό τζίρο και αν και σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης. Με απώλειες 2,80% οι τράπεζες, οι οποίες θυμίζουμε πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση είχανε καταγράψει άνοδο 5,50%, παραμένοντας βέβαια πάντα οι πρώτες σε πτώση από 01/01/20.

 

 

ΔΕΗ – Μεγάλα κέρδη

 

Η ΔΕΗ είναι η μετοχή του Χ.Α. που καταγράφει σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο, στα 2,67 ευρώ, +6,80% στις 13:34. Με βάση την παραμονή υψηλότερα των 2,50 – 2,51 ευρώ, επόμενος στόχος οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 2,75 – 2,76 και 2,90 – 2,92 ευρώ.

 

 

ΟΠΑΠ – Εξαιρετικός και σήμερα

 

Με μεγάλο στόχο την παραμονή υψηλότερα των 7,60 – 7,70 ευρώ, μια ακόμη πολύ καλή συνεδρίαση έχει σήμερα ο ΟΠΑΠ, στα 8 ευρώ (+2,43%), με σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά προ εβδομάδων. Επόμενος στόχος για τη μετοχή οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 8,20 – 8,30 ευρώ.

 

22/04/20

 

Άνοδος με χαμηλό τζίρο (μόλις 8εκ ευρώ) την Πέμπτη στο Χ.Α. .... Στόχος να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι το κλείσιμο.. Ειδικότερα, στις 11:45 το Χ.Α. βρίσκεται στο +1,57%, στις 604,77 μονάδες. Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη το πρωί της Πέμπτης, με τον DAX στο -0,43% και τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής....
 

22/04/20

 

Κέρδη καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης στις αγορές, με το ΓΔ να είναι στις 11:49 στο +0,63% και το ζητούμενο να είναι να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι το κλείσιμο της ημέρας και αν γίνεται να αυξηθούνε ακόμη περισσότερα. Άνοδος άνω του 1% για τον DAX...

 

21/04/20

 

Με μεγάλες απώλειες στον απόηχο και του sell - off στο πετρέλαιο έκλεισε η Wall Street. Πτώση 2,67%, 3,04% και 3,48% για Dow, S&P 500 και Nasdaq..

 

Εικόνα κατάρρευσης στην αγορά πετρελαίου. Στα 15 δολάρια το πετρέλαιο λήξης Ιουνίου (οι σειρές που ισχύουνε τώρα). Πτώση 24% για το Brent, στα 19,44 δολάρια..

 

Με απώλειες 1,89% το Χ.Α., στις 595,30 μονάδες, με τζίρο 3,6εκ ευρώ. Απώλειες 4,10% στις τράπεζες. Πτώση 2,43% για τον DAX...

 

Πετρέλαιο - Κατάρρευση την Δευτέρα και για τεχνικούς λόγους .... Ανακάμπτει την Τρίτη

Αν και στη λήξη Μαίου, με την κατάσταση στις υπόλοιπες σειρές να είναι απολύτως ελεγχόμενη, σκηνές απόλυτου χάους εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στην αγορά πετρελαίου, με ιστορικές τιμές για το αμερικανικό αργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγραψαν οι FT, το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού (WTI) (που λήγει μέσα στις επόμενες ώρες) βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει βουτιά έως και 250% στα αρνητικά επίπεδα των -40,32 δολαρίων το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα, που έχουν καταγραφεί ποτέ, έστω και για τεχνικούς λόγους, δηλαδή στη λήξη του συμβολαίου. Οι απώλειες στη συνέχεια περιορίστηκαν με το συμβόλαιο να παραμένει πάντως σε αρνητικό έδαφος.  

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου (που λήγει στις 19 Μαΐου) έκανε βουτιά 10% στα 22,54 δολάρια, ενώ για εκείνο του Ιουλίου οι απώλειες ήταν μόνο 5% στα 28 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ζοφερά για την αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες.  Τέλος, η τιμή του Brent έκλεισε με απώλειες 6,2% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως το πρωί της Τρίτης, η τιμή του αργού (λήξης Ιουνίου) βρίσκεται στα 21,48 δολάρια, ανακάμπτοντας κατά 5%, με την τιμή του Brent στα 25,48 δολάρια, -0,38%.

 

20/04/20

 
 

Σε ελέυθερη πτώση η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίουΣε χαμηλά 20 και πλέον ετών

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού υποχώρησε σήμερα κατά σχεδόν 20%, κάτω από τα 15 δολάρια, κατά το πρώτο στάδιο των συναλλαγών στην ασιατική αγορά, σε επίπεδο που είναι το χαμηλότερο και πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς καταγράφεται μεγάλη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τιμή ανά βαρέλι του West Texas Intermediate (WTI) κατρακύλησε κατά 18,7% στα 14,84 δολάρια ανά μονάδα στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, ενώ η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 1,5%, στα 27,64 δολάρια.

Σημειώνεται πως αυτές είναι οι χαμηλότερες τιμές για το αργό εδώ και 20 και πλέον χρόνια.

 

18/04/20

 

 

Οι εξαιρετικά κακές αποδόσεις των 4 τραπεζικών μετοχών από 01/01/20

 

Έχοντας τους πρώτους 4,5 μήνες του 2020, με τον Covid-19 να έχει βυθίσει την παγκόσμια οικονομία και τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Το μεγάλο θύμα στο Χ.Α. είναι για ακόμη μια φορά δεν είναι άλλο από τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη από 01/01/20 να βρίσκεται στο εντυπωσιακό -61,65%. Πολύ μεγάλες οι απώλειες και στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

 

Ειδικότερα:

 

Αlpha Bank: -64,64%

ETE: -61,26%

Eurobank: -60,13%

Πειραιώς: -57,99%

 

17/04/20

 

Με μεγάλα κέρδη έκλεισε η Wall Street. Άνοδος 2,96%, 2,64% και 1,38% για Dow, S&P 500 και Nasdaq
 

Με μεγάλα κέρδη έκλεισε την Παρασκευή η Ευρώπη. Άνοδος 3,15% για τον DAX. Κέρδη 3,42% και 2,82% για CAC 40 και FTSE 100. Άνοδος 1,71% και 1,66% σε Ιταλία και Ισπανία. Στο +2,70% ο Stoxx50

 

Εκρηκτικά κέρδη  καταγράφονται από το πρωί της Παρασκευή στις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη τα οποία μάλιστα αυξάνονται, εν μέσω προσδοκιών για θετικές εξελίξεις στον Covid-19 αλλά και καλύτερες επιδόσεις στην παγκόσμια οικονομία. σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Και αν και σίγουρα η νευρικότητα θα συνεχιστεί, στις 13:33 καταγράφονταν άνοδος 4,28% για τον DAX. Επίσης, άνοδος 4% και 3,5% για Παρίσι (CAC 40) και Λονδίνο (FTSE 100).

 

15/04/20

 
 

Υπό πίεση τα ομόλογα της Ιταλίας

Τα ιταλικά ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση και σήμερα λόγω της απογοήτευσης από το πακέτο μέτρων του Eurogroup για τον κορονοϊό και την ανακοίνωση αλλαγών στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα σχέδιο ύψους μισού τρισ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Ωστόσο, προς απογοήτευση αρκετών κρατών με επικεφαλής την Ιταλία, η συμφωνία δεν ανέφερε την έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Χωρίς κοινή έκδοση χρέους, το πακέτο στήριξης για τον κορονοϊό θα αυξήσει το ήδη υψηλό χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ιδιαίτερα στην Ιταλία. «Είναι ο ίδιος παράγοντας όπως χθες, επειδή δεν είχαμε συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τα κορονο-ομόλογα. Αυτός είναι ο λόγος που τα BTPs (σ.σ.: τα ιταλικά ομόλογα) υποφέρουν», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.

Η Ιταλία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες εκδόσεις χρέους και μπορεί να καταφύγει σε πιο ακριβά κοινοπρακτικά δάνεια - και για ομόλογα με μικρότερη χρονική διάρκεια - καθώς αυξάνει τις δαπάνες της για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Αν και η προοπτική πρόσθετων εκδόσεων ομολόγων από την Ιταλία είχε ληφθεί υπόψη από τις αγορές, η επίσημη ανακοίνωσή τους αύξησε την πίεση στο ιταλικό χρέος, σημείωσε ο αναλυτής της DZ Bank, προσθέτοντας ότι θα αυξηθεί η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος του χρέους.

Η απόδοση των ιταλικών 2ετών ομολόγων σημείωνε άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 0,89% μετά την αύξησή της κατά σχεδόν 20 μονάδες βάσης χθες. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων παρέμεινε σταθερή στο 1,79% 

 

14/04/20

 

Πιέσεις στα ομόλογα, διαγραφή χρέους εισηγούνται οι υπουργοί Οικονομικών του G7

Πιέσεις δέχονται όλα τα ομόλογα του ευρωπαικού Νότου, την πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι αγορές μετά την Αργία του Πάσχα των Καθολικών.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,92% από 1,77% χθες, του 5ετούς στο 1,48% από 1,36%, και του 15ετούς στο 1,96% από 1,82%.

Οι φόβοι για μεγάλης έκταση ύφεση σε συνδυασμό με την νέα έκρηξη των κόκκινων δανείων, όπως προειδοποιεί σημερινή έκθεση της Moodys, δημιουργούν ένα "εκρηκτικό κοκτέιλ" για τις αγορές ομολόγων. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10% και το παγκόσμιο κατά 3%.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και με αναγκαία την διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομίες, μόνο οι αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ φαίνεται ότι μπορεί να συγκρατήσουν την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,84% από 1,79% έναντι -038% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθει στο 2,22% απο 2,14%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ και δολαρίου νωρίς το απόγευμα, να κυμαίνεται στα 1,0960 δολ. από τα 1,0914 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές σήμερα, μετά τα ευνοϊκότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα, επηρεάζει αρνητικά το ευρώ και γενικότερα τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιότερων χωρών (G7) απεφάσισαν σήμερα να εισηγηθούν στην ομάδα του G20, να προχωρήσουν στη διαγραφή χρέους των φτωχότερων κρατών.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0963 δολ..

 

Oμόλογα, αναμένοντας τους οίκους αξιολόγησης

Υποτονική ήταν τη Δευτέρα η δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,77%, του 5ετους στο 1,36% και του 15ετούς στο 1,82%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αγοράς σήμερα Τρίτη, με τα βλέμματα στις αποφάσεις του Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης και καθώς παγιώνεται η προσδοκία για μία επερχόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη η οποία θα έχει σφοδρότερη ένταση από εκείνη του 2011. Αναλυτές εκτιμούν ότι μία μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης 10% κατά μέσο όρο, θα οδηγούσε σε αύξηση του Δημοσίου Χρέους στο 103% του ΑΕΠ από 84% που βρίσκεται σήμερα.

Προς το παρόν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poors και Μoodys) κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους και δεν δίνουν κάποιες εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα δεδομένα στην πιστοληπτική ικανότητα των κρατών (και των ομολόγων τους κατ΄ επέκταση).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,79% έναντι -035% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,14%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματεύονταν στα 1,0909 δολ. από τα 1,0879 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0871 δολ.

 

13/04/20

 

Δε δείχνει να συγκινείται ιδιαίτερα το πετρέλαιο από τη συμφωνία για μείωση 10% της παραγωγής. Στα 22,81 δολάρια το αργό, με οριακά κέρδη τη Δευτέρα ...

 

Με απώλειες 2,33% έκλεισε ο Nikkei τη Δευτέρα. Ελεγχόμενες απώλειες 0,40-0,50% για την Κίνα.

 

12/04/20

 

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες χώρες (OPEC+), συμφώνησαν την Κυριακή να μειώσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ που φτάνουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, όπως ανέφεραν πολλοί υπουργοί που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης).
 

10/04/20

 
 

ΟΠΕΚ: Συμφωνία για τη σταδιακή μείωση της παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

 

09/04/20

 

O Covid19 & Οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες

H Ναυτεμπορική σε ρεπορτάζ της συγκεντρώνει αρκετές από τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για την πορεία των εξελίξεων με τον Covid-19 και τις επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Το 2020 λοιπόν θεωρείτο κρίσιμη χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. με τις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, ενώ το σχέδιο «Ηρακλής» άνοιγε το δρόμο για τη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, ενισχύοντας τις προσπάθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα  Ελλάδος και Πειραιώς. Την ίδια ώρα η Goldman Sachs αναθεωρεί τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών. 

Παρ' όλα αυτά, η επιδημία του Covid-19 επισκιάζει τις θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, δεδομένης και της ευρύτερης αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πανδημία αναμένεται να αναστείλει τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει η DBRS σε έκθεσή της. 

Σύμφωνα με τον οίκο, η υψηλή έκθεση σε μη-εξυπηρετούμενες εκθέσεις(ΝPEs) -ύψους 70 δισ. ευρώ ή περίπου στο 39,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων στα τέλη του 2019-, συνεχίζουν να βαρύνει τον ισολογισμό και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στόχος των τραπεζών, μέσω συνδυασμού ενεργειών, ήταν η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 15 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022. «Αν και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε βήματα προς το συγκεκριμένο στόχο, η πανδημία του Covid-19 αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά τα σχέδιά τους.

Ένα σημαντικό μέρος της μείωσης ΝΡΕ θα γινόταν μέσω μεγάλου όγκου τιτλοποιήσεων. Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τιτλοποιήσεις μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων συνολικού ύψους περίπου 31,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρίμηνα(για την Alpha  έως 12 δισ. ευρώ, Eurobank 7,5 δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα πάνω από 6 δισ.ευρώ και Πειραιώς 7 δισ. ευρώ), εκμεταλλευόμενες το Σχέδιο Ηρακλής.

Παρότι οι τράπεζες είχαν προβεί στις σχετικές προετοιμασίες για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι συνθήκες στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που "μεταφράζεται" σε μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για περισσότερο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, όπως επισφαλές ενεργητικό(distressed asset). «Γι' αυτό, θεωρούμε ότι για τις τιτλοποιήσεις που είναι σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο, ίσως να υπάρξουν καθυστερήσεις σε σύγκριση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, τα περισσότερα από τα οποία θα ολοκληρώνονταν εντός του 2020. Παρ' όλα αυτά για κάποιες από αυτές τις τιτλοποιήσεις υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ημερομηνίες, κατά συνέπεια το ρίσκο μη-εκτέλεσης θα είναι χαμηλότερο», αναφέρει ο οίκος.

Δεδομένης της αβεβαιότητας στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των τιτλοποιήσεων, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν ακόμη και να επιταχύνουν τις προσπάθειες οργανικής μείωσης των επισφαλειών, επισημαίνει η DBRS. Στη διάρκεια του 2019, η συνολική οργανική μείωση ήταν περίπου 4,9 δισ. ευρώ, καθώς οι βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες είχαν οδηγήσει σε λιγότερες στάσεις πληρωμών.«Βλέπουμε θετικά την είσοδο ευρωπαϊκών εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων στην ελληνική αγορά, με την Πειραιώς να έχει ήδη στρατηγική συνεργασία με την Ιntrum και τη Eurobank να έχει ανακοινώσει δεσμευτική συμφωνία με την doValue. Παρ' όλα αυτά, το οικονομικό lockdown στην Ελλάδα και προσωρινή επιχειρηματική "παράλυση" λόγω της πανδημίας Covid-19 θα έχουν έχουν ξεκάθαρο αντίκτυπο στην οικονομία και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ειδικότερα, επιχειρηματικοί τομείς όπως φιλοξενία, μεταφορές και logistics, εμπόριο και μεταποίηση αναμένεται να επηρεασθούν σημαντικά. Για τις Alpha και Πειραιώς, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, οι εκθέσεις σε επιχειρηματικά δάνεια(συμπεριλαμβανομένων και μικρών επιχειρήσεων) είναι περίπου 4,4 και 5 δισ. ευρώ αντιστοίχως και αναμένεται να επηρεασθούν περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, η αναστολή πληρωμής φόρων και κοινωνικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης για τις τράπεζες. Και η ανταπόκριση των εποπτικών αρχών είναι υποστηρικτική, ανακουφίζοντας το σοκ από την πανδημία και την οικονομική παράλυση.

Τέλος, η DBRS σημειώνει ότι τα ισχυρότερα θεμελιώδη των τραπεζών θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να απορροφήσουν πρόσθετες πιέσεις. Τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι ενισχυμένα, χάρη στην άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Στο διάστημα από τον Ιούνιο 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020, τρεις εκ των τεσσάρων τραπεζών άντλησαν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων Tier 2(η Alpha 500 εκατ. ευρώ, Εθνική 400 εκατ. και Πειραιώς 900 εκατ. συνολικά μέσω δύο εκδόσεων). Έτσι κατάφεραν να ενισχύσουν τα «μαξιλάρια» κεφαλαίου, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των κανονισμών για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις δημιουργούν περιθώρια στις τράπεζες. 

Δεδομένης της καλύτερης κερδοφορίας και βελτιωμένης κεφαλαιακής θέσης, θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώρια να απορροφήσουν δυνητικά υψηλότερα περιθώρια προβλέψεων εξαιτίας του Covid-19 και της οικονομικής επβράδυνσης. Παρ' όλα αυτά, η ικανότητα των τραπεζών στην απορρόφηση ζημιών από λειτουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένη», καταλήγει ο οίκος.

Ο χρησμός της Goldman 

Πλήγμα στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών από την βαθιά ύφεση που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του Covid19 και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της βλέπει η Goldman Sachs. Παρόλα αυτά διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τις μετοχές των τριών από τις τέσσερις συστημικές και θετική (που ισοδυναμεί με παρότρυνση αγοράς) για μία. Για τις μετοχές δύο εξ αυτών αναθεωρεί προς τα επάνω την τιμή στόχο, ενώ για τις άλλες δύο υποβαθμίζει ελαφρώς την εκτίμησή της. 

Τη θετική σύσταση κερδίζει η Alpha Bank,  με την τιμή στόχο της μετοχής να αναθεωρείται στα στα 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ πριν. Προς τα επάνω στα 0,72 ευρώ από 0,69 ευρώ αναθεωρείται και η τιμή στόχος για τη Eurobank, για την οποία η σύσταση είναι ουδέτερη. 

Στον αντίποδα για την Εθνική Τράπεζα παρά την ουδέτερη σύσταση η τιμή στόχος μειώνεται στο 1,91 από 2,22 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς  στο 1,15 από 1,35 ευρώ. 

 

Άνοδος στις αγορές την Παρασκευή, αν και σε σχέση με τα υψηλά ημέρας βγαίνουνε πωλήσεις... Ειδικότερα στις 12:12, το Χ.Α. βρίσκεται στο +1,32%, αν και στο ξεκίνημα της ημέρας είχε βρεθεί και +3%. Με άνοδο 1% και ο DAX, πού επίσης στο ξεκίνημα κατέγραφε μεγάλη άνοδο. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί, πως είναι φυσιολογική η όποια νευρικότητα στην αγορά, μετά και το πρόσφατο rebound των αγορών από τα χαμηλά. Κλειδί για τις αγορές να απορροφήσουνε τις όποιες ενδοσυνεδριακές πιέσεις ή έστω μέρος αυτών, κάτι το οποίο θα είναι μια αρκετά θετική εξέλιξη πάντα λαμβάνοντας και τα κέρδη του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

 

08/04/20

 

 
Νευρικότητα στις αγορές και ελεγχόμενες απώλειες .... Αν και βγαίνουνε αγοραστές... Όσον αφορά το Χ.Α., στις 11:25 βρίσκεται στις 604,94 μονάδες, -0,46%, με μια διακύμανση -2% στο ξεκίνημα και +0,30% λίγο μετά τις 11:00. Φυσικά και αν υπάρχει ένας στόχος αυτός είναι να μείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 580 - 590 μονάδων....
 

07/04/20

 

Στο χαμηλό ημέρας, με οριακές απώλειες παρά τα αρχικά κέρδη (περίπου 3%) έκλεισε η Wall Street. Πτώση 0,12%, 0,26% και 0,33% για Dow, S&P 500 και Nasdaq.... Νωρίτερα την Τρίτη, Με νέα πολύ καλά κέρδη έκλεισε η Ευρώπη. Άνοδος 2,82%, 2,12% και 2,93% για DAX, CAC 40 και FTSE 100. Άνοδος 3,10% και 2,41% σε Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα. Άνοδος 2,18% για τον Stoxx50....
 

 

Άνοδος στο Χ.Α., με έναν και μεγάλο στόχο…

 

Άνοδος 3,91% καταγράφεται στις 13:49 στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 609,28 μονάδες, με το μεγάλο στόχο μέχρι το τέλος της ημέρας να είναι φυσικά να κρατήσουνε τα κέρδη. Ο τζίρος είναι μέτριος, +3,88%, με τις τράπεζες στο +6,56%. Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF, ένας είναι ο μεγάλος στόχος από εδώ και πέρα. Να μείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 580 – 590 μονάδων, κάτι το οποίο έχουμε χαρακτηρίσει στο www.greekfinanceforum.com, τη βάση για ουσιαστικά βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας της αγοράς, μετά από αρκετές εβδομάδες.

 

 

Στο -63,18% ytd…

 

Άνοδος καταγράφεται το μεσημέρι της Τρίτης στην Alpha Bank, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απώλειες παραμένουνε εξαιρετικά μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 01/01/20, η ΑΛΦΑ βρίσκεται στο -63,18%.

 

06/04/20

 

 

Με εκρηκτικά κέρδη και στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Wall Street. Άνοδος 7,59%, 6,95% και 7,33% για Dow, S&P 500 και Nasdaq... Νωρίτερα την Δευτέρα, με μεγάλα κέρδη έκλεισε και η Ευρώπη. Ειδικότερα, άνοδος 5,74% για τον DAX. Κέρδη 4,61% και 3,11% για CAC 40 και FTSE 100. Άνοδος 3,89% και 4,27% σε Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα. Στο +4,93% έκλεισε ο Stoxx50...

 

Με μεγάλα κέρδη στο ξεκίνημα το Χ.Α. και η Ευρώπη, με ζητούμενο να κρατήσει η άνοδος μέχρι το κλείσιμο...

Συγκεκριμένα, στις 12:03 ο ΓΔ βρίσκεται στις 570,61 μονάδες, +5,52%, με τζίρο 15,4εκ ευρώ, όχι μεγάλος, αλλά ούτε και μικρός για τα επίπεδα τιμών. Και κάπως έτσι, ο δείκτης προσεγγίζει και πάλι τις ισχυρές αντιστάσεις στις 580 - 590 μονάδες..

 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άλμα καταγράφουν οι μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η επιβράδυνση των θανάτων λόγω κορονοϊού στη Γαλλία και την Ιταλία ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι τα μέτρα καραντίνας αρχίζουν να αποδίδουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 2,9% στις 10:07 ώρα Ελλάδας, αφού την Παρασκευή έκλεισε με την έκτη εβδομαδιαία μείωση μέσα σε επτά εβδομάδες καθώς η υγειονομική κρίση παρέλυσε την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα χρηματιστήρια στην Ιταλία και τη Γαλλία σημείωσαν άλμα 3,5% και 3,4% αντίστοιχα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ιταλία κατέγραψε χθες τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό νεκρών εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ στη Γαλλία μειώθηκε ο αριθμός των θανάτων και επιβραδύνθηκε η εισαγωγή ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο δείκτης STOXX 600 έχει χάσει πάνω από 3 τρισεκ. δολάρια από την αξία του από τον Φεβρουάριο, καθώς η βουτιά στην οικονομική δραστηριότητα οδήγησε πολλούς κλάδους στο χείλος της κατάρρευσης.

 

04/04/20

 
 

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ συζητά μια άνευ προηγουμένου μείωση της παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εργάζονται σε μια συμφωνία για μια άνευ προηγουμένου μείωση της παραγωγής ίσης με περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, δήλωσε σήμερα πηγή του ΟΠΕΚ αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα πετρελαϊκά κράτη να ανακόψουν την βουτιά της τιμής του πετρελαίου που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, όπως η Ρωσία, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα κατανεμηθούν τα ποσοστά των μειώσεων.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι από τα 65 δολάρια στις αρχές του έτους καθώς πάνω από 3 δισεκ. άνθρωποι τελούν υπό καθεστώς περιορισμού λόγω του κορονοϊού, μειώνοντας την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά έως και ένα τρίτο ή 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ότι αναμένει πως θα μειώσουν την παραγωγή κατά10-15 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν προχώρησε σε παραχωρήσεις προς τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, όπως το να συμφωνήσει σε μείωση της εγχώριας αμερικανικής παραγωγής -μια κίνηση που απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία κατά του μονοπωλίου. Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η αμερικανική παραγωγή οδεύει προς απότομη μείωση ούτως ή άλλως λόγω των χαμηλών τιμών.

«Οι ΗΠΑ χρειάζεται να συνεισφέρουν με το σχιστολιθικό πετρέλαιο», δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ. Η Ρωσία ανέκαθεν εξέφραζε την απογοήτευσή της που οι κοινές μειώσεις με τον ΟΠΕΚ απλά προσέφεραν στήριξη στους παραγωγούς αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Άλλη πηγή του ΟΠΕΚ είπε ότι η όποια μείωση άνω των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει και παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας που περιλαμβάνει μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και άλλους παραγωγούς όπως η Ρωσία, αλλά εξαιρεί πετρελαϊκά κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Βραζιλία.

Η δεύτερη πηγή πρόσθεσε ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα παρακολουθήσει την έκβαση της συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και των πετρελαϊκών εταιριών αργότερα σήμερα και ότι το τελικό ύψος των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή όλων των παραγωγών πετρελαίου.

Οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, με το μπρεντ να κινείται κοντά στα 33 δολάρια το βαρέλι σήμερα, αν και η τιμή του παραμένει περίπου η μισή από το επίπεδο των 66 δολαρίων στο οποίο έκλεισε στα τέλη του 2019.

 

02/04/20

 

 

Κέρδη με ερωτηματικά στις αγορές & Το Χ.Α.

 

Κέρδη καταγράφονται από το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α. και τις αγορές, με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν αυτά μπορεί να κρατήσουμε μέχρι το τέλος της ημέρας. Ειδικότερα, στις 12:02 το Χ.Α. βρίσκεται στο +0,91%, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί και +2%, όλα αυτά πάντα με σχετικά μικρό τζίρο (12,8εκ ευρώ). Και φυσικά όσον αφορά το Χ.Α.,  το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά δεν είναι άλλο, από το να παραμείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 520 – 530 μονάδων.

 

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, ο DAX βρίσκεται στο +0,25%, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουνε και αυτές οριακά κέρδη.

 

 

Στο -44% ytd…

 

Στα 6,495 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ το πρωί της Πέμπτης, με άνοδο 1,41% και αν και η μετοχή βρέθηκε το πρωί στα 6,70 ευρώ. Αν και σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα του 2019 κρίνονται εξαιρετικά, αν και σίγουρα υπάρχουνε ερωτηματικά αναφορικά με το μέρισμα που θα διανείμει η εταιρεία (αυτό θα εξαρτηθεί και από το πώς πάνε τα πράγματα με τον Covid-19). Σημειώνεται πως η μετοχή από 01/01/20 βρίσκεται στο -44%.

 

01/04/20

 
 

Nέα μεγάλη υποτίμηση υπέστη σήμερα Τετάρτη η λίρα στην Τουρκία, που κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 18 μήνες λόγω Covid-19. Το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε σήμερα κατά 0.4%, σημειώνοντας απώλειες φέτος περίπου 10%

 

31/03/20

 

Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές, αλλά οδεύουν προς το χειρότερο τρίμηνο από το 2002..

 

Μεγάλα κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες βρίσκουν στηρίγματα στην ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάκαμψη της μεταποίησης στην Κίνα.

 

Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55, διαμορφώνεται στις 581,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,09%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 4,81 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,08%.

 

Άνοδο καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+10,77%), της Alpha Bank (+9,63%), της Εθνικής (+8,73%), της Aegean Airlines (+8,68%), της ΔΕΗ (+8,24%) και του ΟΠΑΠ (+6,34%).

 

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+9,89%) και των Τραπεζών (+8,17%).

 

Ανοδικά κινούνται 66 μετοχές, 3 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

 

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς +10,77% και ΙΑΣΩ +9,89%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Logismos -9,32% και Εκτέρ -1,04%.

 

Με κέρδη άνοιξαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αγορές της Ασίας και εν αναμονή περισσότερων ενδείξεων για το εάν η παγκόσμια οικονομία θα αντέξει το σοκ του κορωνοϊού.

 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωνε άνοδο σχεδόν 2% κατά την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης αυτού του τριμήνου, που αποδείχθηκε το χειρότερο για τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2002, χάνοντας κεφαλαιοποίηση άνω των τριών τρισ. δολαρίων μέσα σε ένα μήνα και έχοντας απομακρυνθεί οριστικά από τα ιστορικά υψηλά που είχαν αγγίξει στα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Ανοδικό momentum και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX της Φρανκφούρτης να ενισχύεται 1,77% και αντίστοιχα κέρδη σε Λονδίνο και Παρίσι. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ήταν ενισχυμένος 2,25%.

 

30/03/20

 
 

ΕΧΑΕ: Διπλασιασμός κερδών το 2019 - Μέρισμα 0,07 ευρώ και επιστροφή 0,09 ευρώ

Στα 32,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του ομίλου ΕΧΑΕ  το 2019, αυξημένα κατά 25,8% ενώ στην ίδια χρήση τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 6,1 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ. Ευρώ το 2018 σημειώνοντας αύξηση 101%) και τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,1 ευρώ (από 0,05 ευρώ αντίστοιχα).

Σημειώνεται ότι το 2019 ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε σημαντική αύξηση 49,5%, ενώ αυξήθηκε κατά 21,0% η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών η οποία διαμορφώθηκε στα 67,4 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ του 2018. Η μέση κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση κεφαλαιοποίηση του 2018 (EUR54,8 δις έναντι EUR52,2 δις). Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έτους έλαβαν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και δημόσιες προτάσεις με θετικό αντίκτυπο στην οικονομική επίδοση του ομίλου για το 2019.

Με την εφαρμογή του IFRS 15 από 1.1.2019, τα έσοδα από εισαγωγή μετοχών και ομολόγων καθώς και από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιμερίζονται σε πενταετία και τριετία αντίστοιχα.

Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών με παρεπόμενες υπηρεσίες για το 2019 ανήλθε στα 18,9 εκατ. ευρώ έναντι 18,2 εκατ. ευρώ το 2018. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του έτους ανήλθαν στα 13,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 79,3% σε σχέση με το 2018. Η σημαντική αύξηση των εσόδων έδωσε ώθηση στην κερδοφορία. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) το 2019 διαμορφώθηκαν σε 9,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 137%. 

Μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, ενέκρινε την Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση για το 2019 (1/1/2019 έως 31/12/2019) και αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τη διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Η προτεινόμενη διανομή μερίσματος αντιστοιχεί σε 4,2 εκατ. ευρώ, ήτοι το 96% της καθαρής κερδοφορίας της μητρικής εταιρείας. Επίσης, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή. 

Ενέργειες για τον Covid-19

Eν τω μεταξύ, για τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά λειτουργικών παρεμβάσεων, στηρίζοντας από την πρώτη στιγμή την εθνική πρωτοβουλία και ακολουθώντας τις υποδείξεις των αρμοδίων για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του ιού.

Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε σε άμεση εφαρμογή εξ αποστάσεως εργασίας που φτάνει το 90% του προσωπικού, αξιοποιώντας την τεχνολογική μας υποδομή. Έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και παράλληλα εξασφάλισε εξ αποστάσεως (remote) εργασία των Μελών του, καθώς επίσης και την τεχνολογική υποδομή και τις απαραίτητες υπηρεσίες εκκαθάρισης για  την έναρξη λειτουργίας της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 23/3.

 

28/03/20

 
 

Στα 250 εκατ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το πρώτο κύμα αγορών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 750 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξία των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν τις δύο πρώτες ημέρες συνολικά προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα έχει οριστεί στο 2%. Τούτο σημαίνει ότι το ποσό των ελληνικών ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ επί συνόλου 50 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων σήμερα, μετά την χθεσινή μεγάλη υποχώρηση τους, κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε στο 1,55-1,63% από 1,54% χθες, η απόδοση του 5ετούς υποχώρησε στο 1,11% από 1,15% ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 1,61%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,62% από 1,97% έναντι -0,47% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,09% από 2,32% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικά κινείται σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1035 δολ. από τα 1,027 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Ο περιορισμός του επιτοκιακού πλεονεκτήματος του δολαρίου, μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η Fed, προκαλεί πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Το κλίμα για το δολάριο επιδεινώθηκε σημαντικά χθες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την αγορά εργασίας. Πάντως στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι χώρες του G20 δεσμεύθηκαν να υιοθετήσουν όποια μέτρα χρειασθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τονίσθηκε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί υπερβαίνουν τα 5 τρισ. δολ. και αποσκοπούν στον περιορισμό των απωλειών εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0977 δολ.

 

27/03/20

 

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Wall Street, μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών. Πτώση 4,06%, 3,37% και 3,79% για Dow, S&P 500 και Nasdaq...
 

26/03/20

 

 Με νέα εκρηκτικά κέρδη έκλεισε η Wall Street. Άνοδος 6,38%, 5,94%, 5,60% για Dow, S&P 500 και Nasdaq.

 
Με νέα κέρδη, παρά τις αρχικές σημαντικές απώλειες έκλεισε η Ευρώπη. Άνοδος 1,28%, 2,51% και 2,24% για DAX, CAC 40 και FTSE 100. Άνοδος 0,73% και 1,31% για Ιταλία και Ισπανία. Άνοδος 2,55% για τον Stoxx600
 

24/03/20

 

«Ράλι» ανόδου στη Γουόλ Στριτ - Μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος για τον Dow Jones τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια

H Γουόλ Στριτ αντέδρασε απότομα σήμερα από τα χαμηλά τριετίας, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια, με 11,26%. Οι δηλώσεις Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για μια δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, έδωσαν μια ένεση αισιοδοξίας στις αγορές που κλονίζονται από το μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εκτοξεύτηκαν σήμερα, μετά το βίαιο ξεπούλημα στη χθεσινή συνεδρίαση καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία.

Λίγο πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκανε άλμα 2.094,27 μονάδων (+11,26%), στις 20.686,2 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, ενισχυόταν κατά 557,18 μονάδες (+8,12%), στις 7.417,86 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, των πεντακοσίων μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε άνοδο 209,93 μονάδων (+9,38%), στις 2.447,33 μονάδες.

Ανώτεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν σήμερα πως είναι κοντά στην έγκριση ενός πακέτου ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας, που έχει στόχο να χορηγήσει οικονομική βοήθεια σε Αμερικανούς που βρέθηκαν άνεργοι καθώς και βοήθεια σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

Αυτό το αναμενόμενο νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στα επιθετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει τις τελευταίες μέρες η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα. Χθες η Fed ανακοίνωσε σειρά μέτρων που επιτρέπουν σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια προκειμένου να επιβιώσουν από τη «σοβαρή οικονομική αναταραχή» που προκαλεί ο Covid-19.

Ένα ξεχωριστό προτεινόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την χορήγηση σε αεροπορικές εταιρείες και εργολάβους, πακέτου διάσωσης ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επέφερε άλμα στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών έως και 15%.

 

Ευρωζώνη: Βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού, που σαρώνει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, προκαλεί χάος, με καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία να κατεβάζουν ρολά. 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit's ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για την Ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, βούλιαξε στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 31,4 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, με διαφορά, μηνιαία πτώση από τα μέσα του 1998 που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα. Η τιμή του δείκτη ήταν χαμηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις, που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters, όπου η μέση πρόβλεψη ήταν 38,8 μονάδες. «Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Απότομες κάμψεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού», πρόσθεσε. 

Όλοι οι επιμέρους δείκτες της έρευνας διαμορφώθηκαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που αποτελεί το σημείο καμπής μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας, με τις νέες εργασίες να έχουν πληγεί ιδιαίτερα - ο σχετικός δείκτης βυθίστηκε στις 29,5 από τις 51,2 μονάδες. «Ο PMI του Μαρτίου υποδηλώνει μία μείωση του ΑΕΠ με ένα τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει προοπτική ακόμη μεγαλύτερης πτώσης», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ο μεγαλύτερος, συρρικνώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας, με τον σχετικό δείκτη PMI να βουλιάζει στις 28,4 από τις 52,6 μονάδες. Οι επιχειρήσεις στράφηκαν στη μείωση των τιμών, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ ο δείκτης αισιοδοξίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 34,8 μονάδες από 61,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. 

Τα εργοστάσια επλήγησαν λιγότερο άσχημα, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 44,8 από τις 49,2 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 αλλά υψηλότερα από τις προσδοκίες στην έρευνα του Reuters. O δείκτης που μετρά τη μεταποιητική παραγωγή  μειώθηκε στις 39,5 από τις 48,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Τα εργοστάσια σε όλη την Ευρωζώνη προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους, περιόρισαν τα αποθέματα πρώτων υλών και ολοκλήρωσαν ανεκτέλεστες παραγγελίες, καθώς η ζήτηση έκανε βουτιά. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 38,2 από 49,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν 11 ετών.

 

23/03/20

 

Η Fed ανακοίνωσε απεριόριστο QE .... "Party" στις αγορές..

Η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων για να στηρίξει την αγορά.  Συγκεκριμένα, η Fed είπε πως θα αγοράσει assets "στις ποσότητες που χρειάζεται" γα να υποβοηθήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις ανακοινώσεις της FED, τα Futures στη Wall Street από -4% πήγανε στο +3%. Ο DAX από το -5% το πρωί, στο +1,5% (αν και η νευρικότητα αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο)....

 

20/03/20

 
 

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν για δεύτερη συνεδρίαση

 

Άλμα για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς μια σειρά από δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης προσέλκυσαν και πάλι τους επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές ύστερα από ημέρες ρευστοποιήσεων λόγω των ενδείξεων ότι ο κόσμος οδεύει προς μια βαθιά ύφεση εξαιτίας του κορονοϊού.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 4,9% στις 10:14 ώρα Ελλάδας.

 

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν άλμα 7,6% σε μια απρόσμενη κίνηση, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών κλάδων, ενώ οι μετοχές των εταιριών ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 7,3% χάρη στην ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου.

 

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 4,2% από τα χαμηλό τριών δεκαετιών στο οποίο είχαν υποχωρήσει, αφού η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και ανέστειλε τα τεστ αντοχής για το 2020.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης STOXX 600 οδεύει για τον χειρότερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 1987 καθώς η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασε πολλές χώρες να επιβάλουν καθεστώς καραντίνας.

 

Το χρηματιστήριο στο Λονδίνο άνοιξε με άνοδο 5%, ενώ στις 10:24 ώρα Ελλάδας κατέγραψε κέρδη 4,33%. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 5,46%. Οι ιταλικές μετοχές σημείωναν υποαπόδοση έναντι των άλλων μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών καθώς ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από την COVID-19 ξεπέρασε αυτόν της Κίνας.

 

19/03/20

 
 

Μέτρα για την προστασία της χρηματιστηριακής κοινότητας από τον Covid-19

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και όλους τους αρμόδιους φορείς και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται έγκαιρα και υπεύθυνα στις προκλήσεις που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο και στις ανάγκες των συμμετεχόντων στην κεφαλαιαγορά.


Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών  κ. Σωκράτη Λαζαρίδη προς τις εισηγμένες εταιρείες, τις χρηματιστηριακές και σε φορείς της κεφαλαιαγοράς.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του κ. Σ. Λαζαρίδη αναφέρονται τα εξής: «Η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές παγκοσμίως και έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην εργασιακή μας καθημερινότητα.
 

Οι εταιρείες καλούνται πλέον να λειτουργήσουν κάτω από σύνθετες και αντίξοες συνθήκες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον τόσο για το προσωπικό τους όσο και τους πελάτες και συνεργάτες τους.
 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά προληπτικών μέτρων, στηρίζοντας από την πρώτη στιγμή την εθνική πρωτοβουλία και ακολουθώντας τις υποδείξεις των αρμοδίων για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του ιού.
 

Κατόπιν της επιβεβαίωσης κρούσματος σε μέλος της Διοίκησης του Ομίλου, προχωρήσαμε στην ταχύτατη ανάληψη των εξής μέτρων με στόχο την προστασία του προσωπικού, των συνεργατών και των πελατών μας:
 

Τακτικές απολυμάνσεις του κτιρίου που στεγάζει τις εταιρείες του Ομίλου.
 

Άμεση εφαρμογή εξ αποστάσεως εργασίας για το 85% του προσωπικού με προοπτική αύξησης αυτού εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογική υποδομή του Ομίλου.

Για την διασφάλιση της συνέχειας των κρίσιμων επιχειρησιακών λειτουργιών του Ομίλου, έχει ενεργοποιηθεί το ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας (Business Continuity Management Framework), που με μεθοδικότητα και ευελιξία εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Όμιλος έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες στις παρακάτω ενέργειες:
 

Εξασφάλιση της εξ αποστάσεως (remote) εργασίας των Μελών του ΧΑ, κατόπιν διενέργειας δύο επιτυχημένων προσομοιώσεων ηλεκτρονικών συναλλαγών (mock trading).
 

Διασφάλιση της επικείμενης έναρξης λειτουργίας της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 23/3, κατόπιν αντίστοιχων διαδικασιών προσομοιώσεων.
 

Καθημερινές ενημερώσεις προς τους εργαζομένους και συνεχής υποστήριξη και καθοδήγηση από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού με στόχο την καλύτερη προσαρμογή στην εξ αποστάσεως εργασία.

Παράλληλα, η εξυπηρέτηση των Εκδοτριών και η ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά, μέσω των συνηθισμένων καναλιών επικοινωνίας, παρά την απομακρυσμένη λειτουργία της αρμόδιας διεύθυνσης από 16/3. Η υπηρεσία του συστήματος HE.R.ME.S.II και οι διαδικτυακές υπηρεσίες Listing Service Desk και AXIAline παρέχουν την δυνατότητα ασφαλούς, εξ αποστάσεως (remote) πρόσβασης από οπουδήποτε, για τους εξουσιοδοτημένους χρήστες των εκδοτριών οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ψηφιακές πιστοποιήσεις και υπογραφές (ATHEX Trust Services).
 

Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε όλοι μας, αναδεικνύεται μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη αξιοποίησης ευέλικτων και αξιόπιστων τεχνολογικών υποδομών, που έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς.»

 

 

ΕΚΤ: Δίνει στις τράπεζες 115 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησε 115 δισ. Ευρώ σε ένα τριετή μηχανισμό μακροχρόνιου δανεισμού την Πέμπτη, στην πρώτη προσφορά από τότε που χαλάρωσε τους όρους για να παρακινήσει τις εμπορικές τράπεζες να δανείζονται.

 

Αντιμετωπίζοντας μια βαθιά ύφεση και κατάρρευση των αγορών, η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να δώσει πρόσβαση στις τράπεζες σε περισσότερα κεφάλαια στο TLTRO και επίσης μείωσε το επιτόκιο στο χαμηλό του 0,75%, ουσιαστικά πληρώνοντας τις τράπεζες να παίρνουν τα χρήματα εάν τα δανείζουν στην πραγματική οικονομία.

 

Η χορήγηση των 115 δισ. Ευρώ έρχεται αφότου οι τράπεζες δήλωσαν ότι θα αποπληρώσουν νωρίτερα ποσό ύψους 92,6 δισ. Ευρώ από προηγούμενο μηχανισμό TLTRO.

 

18/03/20

 
 

Ο Covid-19 εξανέμισε 157δις δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των αεροπορικών

Τα κλειστά σύνορα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθηλώνουν την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, οδηγώντας στο χείλος της κατάρρευσης τον παγκόσμιο αεροπορικό κλάδο. Οι αερομεταφορείς ανά τον κόσμο ξεμένουν από ρευστότητα, καθώς έχουν περιορίσει έως και το 90% τα αεροπορικά τους δρομολόγια ενώ κάποιοι αναγκάσθηκαν να καθηλώσουν στο έδαφος το σύνολο του στόλου τους  εξαιτίας του Covid-19, εγείροντας ερωτήματα για την επιβίωση ορισμένων εταιρειών.

Εξαιτίας της πανδημίας, έχει χαθεί το 41% ή 157 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των 116 εισηγμένων αεροπορικών εταιρειών ανά τον κόσμο, με αρκετές να «καίνε» τη ρευστότητά τους τόσο γρήγορα, που μετά βίας θα είναι σε θέση να καλύψους δαπάνες δύο μηνών, όπως δείχνει ανάλυση του Reuters.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών(ΙΑΤΑ) εκτιμά ότι ο αεροπορικός κλάδος θα χρειασθεί κρατική στήριξη έως και 200 δισ. δολαρίων ώστε να εξασφαλισθεί η επιβίωση των αεροπορικών εταιρειών. 

Μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των αεροπορικών. Μεταξύ αυτών η Αυστραλία και η Ταϊβάν. Την ίδια στιγμή, η Boeing ζήτησε από την αμερικναική κυβέρνηση πρόσβαση σε ρευστότητα τουλάχιστον 60 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και δανειακών εγγυήσεων, για το σύνολο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει από την Ουάσιγκτον δάνεια και εγγυήσεις 50 δισ. δολαριων, συν φοροελαφρύνσεις, ενώ εκπρόσωποι του κλάδου θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Και η Airbus της Ευρώπης άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον θα χρειασθεί κρατική στήριξη.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει και θα καταργήσει κάποιες επιβαρύνσεις -όπως τους φόρους για τις πτήσεις εσωτερικού- συνολικού ύψους 715 εκατ. δολαριών Αυστραλίας(430 εκατ. δολάρια), καθώς συμβούλευσε τους πολίτες να μην ταξιδεύουν εκτός της χώρας.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ταϊβάν προσφέρει δάνεια και επιδοτήσεις στους αερομεταφορείς. Την ίδια ώρα, Σουηδία και Δανία ανακοίνωσαν δανειακές εγγυήσεις 300 εκατ. δολαρίων για τη σκανδιναβική αεροπορική SAS.

Στις ΗΠΑ, οι αεροπορικές μειώνουν το εργατικό τους δυναμικό μέσω πακέτων πρόωρης συνταξιοδότησης ή με άδεια άνευ αποδοχών έως και 12 μηνών, σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι αερομεταφορείς δεν αναμένουν ταχεία ανάκαμψη.

Η S&P Global Ratings αναμένει μείωση της επιβατικής κίνησης έως και 30% φέτος, ενώ η πλήρης ανάκαμψη του κλάδου δεν αναμένεται ενωρίτερα από το 2022 ή το 2023.

 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε πτωτική τροχιά και πάλι οι μετοχές

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι φόβοι για την ανελέητη παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού επισκίασαν τα αμερικανικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που σκοπό έχουν να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την πανδημία.

Στις 10:04 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,9%. Ο δείκτης αναφοράς έκλεισε χθες με άνοδο άνω του 2% καθώς η Ισπανία ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση του οικονομικού σοκ του κορονοϊού, αλλά οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν και πάλι σήμερα πτώση καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο στα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε 4% ενώ ο βρετανικός FTSE-100 σημείωσε πτώση 3,63%.

 

17/03/20

 
 

 

Αυτή ειναι η πρώτη χώρα που κλείνει το χρηματιστήριο ο... κορονοϊός

 

Το Χρηματιστήριο Μετοχών των Φιλιππίνων έκλεισε επ' αόριστον σήμερα ενώ ανεστάλησαν οι συναλλαγές σε συνάλλαγμα και ομόλογα, εξέλιξη που σηματοδοτεί το πρώτο σε όλο τον κόσμο κλείσιμο τέτοιων αγορών ως απάντηση στον κορονοϊό, με τις αρχές να επικαλούνται τους κινδύνους για την ασφάλεια των χρηματιστών.

 

Η κίνηση αυτή έγινε αφού κάποια χρηματιστήρια έκλεισαν τις αίθουσες συναλλαγών ή ανέστειλαν τις συναλλαγές, αφού έχουν εξανεμιστεί τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας. Είναι το πρώτο καθολικό κλείσιμο χρηματιστηριακών αγορών.

 

Και ενώ η εξέλιξη αυτή στις Φιλιππίνες έγινε για λόγους υγείας εν μέσω αυστηρών περιορισμών σε όλη τη χώρα, εγείρει την πιθανότητα και άλλα χρηματιστήρια να ακολουθήσουν, προκαλώντας παράλληλα την προσοχή των αναλυτών.

 

«Δεδομένης της πρωτόγνωρης ταχύτητας της βουτιάς στις τιμές των μετοχών, υπάρχουν υπόνοιες ότι τα χρηματιστήρια μετοχών ίσως κλείσουν εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν», ανέφερε ο οίκος αναλύσεων Capital Economics σε σημερινή του έκθεση.

 

Η εταιρία λειτουργίας του χρηματιστηρίου των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας «προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια υπαλλήλων και χρηματιστών» στο πλαίσιο των ευρύτερων, πανεθνικών μέτρων περιορισμού.

 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώνονται κατά -11,37% στα 31,41 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά -9,05% στα 28,86 δολάρια το βαρέλι.

 

16/03/20

 

 

Πανικός στη Γουόλ Στριτ, με πτώση σχεδόν 13% έκλεισε ο Dow Jones

 

Σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις όλων των εποχών, εν μέσω πανικού λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, η Γουόλ Στριτ κατέρρευσε σήμερα, παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας να καθησυχάσει τις αγορές.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 12,94%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που έχει καταγράψει από την "Μαύρη Δευτέρα" του Οκτωβρίου του 1987. Βρίσκεται πλέον στις 20.186,48 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2017.

 

Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατρακύλησε στις 6.904,59 μονάδες, χάνοντας -12,32%.

 

Κάτω από τα 29δολ το πετρέλαιο – Selloff κοντά στο -10%

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το αργό, ακολουθώντας το γενικότερο "τσουνάμι” πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς η επέλαση του Covid στον πλανήτη έχει επιβάλλει ανάμεσα σε άλλα "παύση” στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις, αλλά και πάγωμα της παγκόσμιας βιομηχανίας επιδεινώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια ζήτηση.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 9,6% ή κατά 3,03 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 28,70 δολάρια το βαρέλι,  που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τα 28,03 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε "βουτιά" 11% ή 3,73 δολάρια και έκλεισε στα 30,11 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας νωρίτερα έως τα 29,52 δολάρια ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.

 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κατρακυλούν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Βουτιά σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τη δραστική νομισματική χαλάρωση να μην καθησυχάζει τους επενδυτές για την αυξανόμενη ζημιά στην οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 4,5% στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2013. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 5,62%, στις 3.886,82 μονάδες. Το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 5,04%, στις 8.766,95 μονάδες, ενώ με πτώση 5,78% ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Λονδίνο. Το χρηματιστήριο στη Μαδρίτη σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%.

Χθες, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν σε μια ακόμα έκτακτη κίνηση, λέγοντας ότι η πανδημία έχει «βαθύ» αντίκτυπο στην οικονομία. Κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν με τα δικά τους μέτρα, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πτώση των διεθνών χρηματιστήριων.

Οι μετοχές ενέργειας ακολούθησαν την βουτιά των τιμών πετρελαίου, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρίων EasyJet, IAG --ιδιοκτήτρια της British-Airways-- και η Air France-KLM ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX 600.

 

13/03/20

 
 

Wall Street: Άλμα άνω του 9% έφερε το διάγγελμα Τραμπ

Μετά από την χθεσινή κατάρρευση και τη χειρότερη συνεδρίαση μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε και κατέγραψε ισχυρά κέρδη μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Στο διάγγελμα του ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι πολιτείες, τοπικές κυβερνήσεις και κοινότητες θα έχουν πρόσβαση σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Πάτησαν γκάζι οι δείκτες

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones κατέγραψε μεγάλη άνοδο κατά 9,36% κλείνοντας στις 23.185,62 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 673,07 μονάδες (+9,35%), κλείνοντας στις 7.874,88 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 230,38 μονάδες (+9,29%), κλείνοντας στις 2.711,02 μονάδες.

 

Προσπάθεια ανάκαμψης των αγορών μετά το χθεσινό κραχ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα από τη χειρότερη ημερήσια πτώση που έχουν καταγράψει ποτέ καθώς οι ενδείξεις για αμερικανικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας βοήθησαν να περιοριστούν οι φόβοι για το οικονομικό σοκ από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο δείκτης αναφοράς STOXX 600 σημείωσε άνοδο 4% στις 10:05 ώρα Ελλάδας, αφού χθες καταποντίστηκε με πτώση 12%.

Το χθεσινό κραχ είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί πάνω από 1 τρισεκ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών μετοχών και οδήγησε τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε περιοχή «bear market» (σ.σ. πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα). Ωστόσο, σήμερα υπήρχαν τάσεις σταθεροποίησης ύστερα από ενδείξεις ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να συμφωνήσουν σε πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

 

12/03/20

 
 

Κλείσιμο με τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν καταγράψει εδώ και δεκαετίες

Τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και δεκαετίες κατέγραψαν σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του πανικού για την εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19 και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης η πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1989, με τις απώλειες από την αρχή του έτους να φτάνουν πλέον το 30,9%. Ο δείκτης Dax έκλεισε στις 9.161,13 μονάδες, χάνοντας 1.277,55 μονάδες ή -12,24%. Είναι η πρώτη φορά από το 2016 που ο δείκτης πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων. Ο δείκτης MDax έκλεισε στις 20.168,02 μονάδες, μειωμένος κατά 10,91%.

Τη χειρότερη πτώση στην ιστορία του γνώρισε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.044,26 μονάδες, χάνοντας 565 μονάδες ή -12,28%. Συγκριτικά, την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ο δείκτης είχε κλείσει με απώλειες 7,3% και στις 10 Οκτωβρίου 2008, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, με πτώση 7,7%.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκανε βουτιά σχεδόν 10%, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Οκτώβριο του 1987. Ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με απώλειες 9,81% ενώ στην Ιταλία, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου κατακρημνίστηκε, με απώλειες 16,92%, τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του.

 

Με τις απώλειες που καταγράφονται το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., ο ΓΔ βρίσκεται στο -40% από 01/01/20, με το ΓΔ σε χαμηλό 3,5 ετών ... Με απώλειες 55% οι τράπεζες από 01/01/20. 
 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κατακόρυφη πτώση στο άνοιγμα

Κατακόρυφη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι επενδυτές αναστατώθηκαν από τους δραστικούς περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 4,9%, με τον δείκτη των μετοχών ταξιδίων και αναψυχής να καταγράφει βαριές απώλειες 8,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

 

10/03/20

 
 

Κανονικά θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση της ΤτΕ

Κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οποία όμως δεν θα εκφωνηθούν οι καθιερωμένοι λόγοι. Οπως ανακοίνωσε η ΤτΕ στις εργασίες της συνέλευσης, για την προστασία της υγείας όλων όσων θα συμμετάσχουν σε αυτήν και κατ' επέκταση και του ευρύτερου κοινού, θα λφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα υγιεινής, όσο και μέτρα που περιορίζουν, κατά το δυνατό, το χρόνο έκθεσης μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων στον περιορισμένο κλειστό χώρο διεξαγωγής των εργασιών της. Εν όψει των ανωτέρω και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της 20.3.2020 θα ληφθούν προληπτικά μέτρα υγιεινής και επίσης:

1. Δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την Ελληνική Οικονομία, η οποία ωστόσο θα δοθεί στη δημοσιότητα, όπως κάθε χρόνο.

2. Δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων.

3. Με την επιφύλαξη τυχόν άλλης απόφασης του προεδρείου και του σώματος, οι ομιλίες μετόχων θα υποκατασταθούν από έγγραφες τοποθετήσεις τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που θα ανακοινωθούν κατά τη συνεδρίαση.

 

09/03/20

 
 

 

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: "Μαύρη Δευτέρα" με μεγάλη πτώση

 

Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.

 

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 7,94% πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά 6,70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.

 

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο Dax έχει χάσει το 19,81% της αξίας του.

 

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά 8,39%. Η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.

 

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά 7,69%, στις 5.965,77 μονάδες.

 

Καταρρέουν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Χάνοντας πάνω από ένα τέταρτο της αξίας τους, οι τιμές πετρελαίου οδεύουν σήμερα προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές της σε μια αγορά που έχει ήδη κλονιστεί από τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην παγκόσμια ζήτηση.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοίνωσε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής αργού τον επόμενο μήνα αφού η Ρωσία αντιτάχθηκε σε μια ακόμα σημαντική μείωση της παραγωγής της οποία πρότεινε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ καταποντίστηκαν σημειώνοντας πτώση κατά 11,38 δολάρια ή 25%, στα 33,89 δολάρια το βαρέλια στις 09:32 ώρα Ελλάδας, αφού υποχώρησαν νωρίτερα στα 31,02 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, όταν οι τιμές μειώθηκαν στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το αμερικανικό αργό WTI κατακρημνίστηκε με πτώση κατά 11,12 δολάρια, ή 27%, στα 30,16 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξε τα 27,34 δολάρια, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Η τιμή του αμερικανικού αργού οδεύει πιθανόν προς τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση του, ξεπερνώντας της βουτιά 33% που σημείωσε τον Ιανουάριο του 1991.

«Η χρονική συγκυρία αυτού του περιβάλλοντος χαμηλότερων τιμών αναμένεται να περιοριστεί σε κάποιους μήνες εκτός κι αν ο συνολικός αντίκτυπος του ιού στην παγκόσμια αγορά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη πυροδοτήσει την επόμενη ύφεση», σχολίασε ο Κιθ Μπάρνετ, αντιπρόεδρος στρατηγικής ανάλυσης στην ARM Energy στο Χιούστον.

Η αποδόμηση της ομάδας ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τα μέλη του ΟΠΕΚ συν άλλους παραγωγούς μεταξύ των οποίων η Ρωσία, τερματίζει τρία και πλέον χρόνια συνεργασίας για τη στήριξη της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο μετά την εκπνοή της ισχύουσας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στα τέλη Μαρτίου, δήλωσαν δύο πηγές χθες στο Reuters.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο, επειδή δεν τάχθηκε υπέρ των μειώσεων στην παραγωγή που προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚ.

Η τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί έδωσαν μάχη σαν αυτή για μερίδιο στην αγορά ήταν μεταξύ του 2014 και του 2016 σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν παραγωγή από τις ΗΠΑ, που έχουν γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου.

«Η συμφωνία ήταν ανέκαθεν καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο Ματ Στάνλεϊ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Starfuels στο Ντουμπάι.

Η Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο για όλα τα κλάσματα πετρελαίου προς όλους τους προορισμούς κατά 6 έως 8 δολάρια το βαρέλι.

«Η πρόγνωση για την αγορά πετρελαίου είναι ακόμα πιο δυσοίωνη σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, όταν ξεκίνησε τελευταία φορά ένας τέτοιος πόλεμος τιμών, καθώς συμπίπτει με σημαντική κατάρρευση στη ζήτηση πετρελαίου λόγω του κοροναϊού», ανέφερε η Goldman Sachs.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την επιδημία έχουν προκαλέσει προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και έχουν μειώσει τις παραδόσεις προς τη χώρα που έχει τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Η Goldman Sachs και άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, έχουν αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για την αύξηση της ζήτησης, με την Morgan Stanley να προβλέπει ότι η Κίνα θα έχει μηδενική αύξηση της ζήτησης το 2020. Η Goldman προβλέπει μείωση κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα στην παγκόσμια ζήτηση.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για το μπρεντ στα 30 δολάρια το βαρέλι για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Την ίδια ώρα, το δολάριο κατέγραψε σημαντική πτώση έναντι του γεν, οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν βουτιά ενώ η τιμή του χρυσού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

 

08/03/20

 
 

Mεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου, μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής του ΟΠΕΚ

Οι αγορές στη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου κατέγραψαν μεγάλη πτώση κατά την επαναλειτουργία τους σήμερα, αφού ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία στο θέμα της πετρελαϊκής παραγωγής.

Το σαουδαραβικό Χρηματιστήριο, που ήταν ήδη επηρεασμένο από την επιδημία του νέου κοροναϊού, σημείωσε πτώση κατά 6,5%, ενώ οι αγορές υποχώρησαν στο Ντουμπαί κατά 8,5%, καθώς και στο Κουβέιτ και το Αμπού Ντάμπι, όπου σημειώνουν πτώση άνω του 7%.

 

06/03/20

 
 

Διεθνείς αγορές: Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές υπό τις πιέσεις της επιδημίας

Βουτιά κατέγραψαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα καθώς η αναταραχή που προκαλείται στις επιχειρήσεις από την εξάπλωση του νέου ιού επιδεινώνεται, αυξάνοντας τους φόβους για παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,4% στις 10:56 ώρα Ελλάδας. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 2,4%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,8% και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,4%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,72%.

Αφού κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι παγκόσμιες μετοχές --όπως αποτιμώνται από τον δείκτη-- καταγράφουν άνοδο 1,7% αυτή την εβδομάδα, καθώς το κλίμα βελτιώθηκε ύστερα από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τους φορείς χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του ιού.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε απρόσμενη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η Τράπεζα του Καναδά και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) επίσης μείωσαν τα επιτόκια, με τους επενδυτές να αναμένουν και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα κάνουν το ίδιο.

Στελέχη και εταιρίες σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ πασχίζουν να αντιμετωπίζουν τη σταθερή αύξηση στα κρούσματα του ιού που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία επιχειρήσεων και την εκκένωση γραφείων και έχουν προκαλέσει πανικό στους καταναλωτές που σπεύδουν μαζικά να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Χθες, η επιδημία επεκτάθηκε στις ΗΠΑ, καθώς εμφανίστηκε σε τουλάχιστον τέσσερις νέες πολιτείες. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί σήμερα στο 0,7650%. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι δήλωσε αργά χθες ότι η Fed μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν χρειαστεί.

 

Πολύ μεγάλη πτώση στο Χ.Α., αν και βγαίνουνε αγορές…

Μέχρι και -5% βρέθηκε το Χ.Α. κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Παρασκευής, με το ΓΔ στις 13:29 να βρίσκεται στις 701,05 μονάδες (έχοντας δηλαδή επιστρέψει υψηλότερα των 700 μονάδων), -3,67%, με την αγορά να δείχνει σήμερα κάποια αντανακλαστικά, κάτι πάντως φυσιολογικό, αν δεχθεί κανείς το μέγεθος της πώλησης που έχει καταγραφεί. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι οι απώλειες να περιοριστούνε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι τέλος. Να μείνει η αγορά υψηλότερα των 700 μονάδων. Και αν μπορεί να προσεγγίσει εκ νέου τα καθοριστικά τεχνικά επίπεδα των 730 – 740 μονάδων. Σημειώνεται πως οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 680 – 690 μονάδες, με το σημερινό χαμηλό ημέρας να είναι ακριβώς οι 690 μονάδες.

 

05/03/20

 

Νέα βουτιά στη Wall Street

Το «τρενάκι του τρόμου» της Γουόλ Στριτ συνεχίζεται με τους βασικούς δείκτες να έχουν έντονες μεταβολές κατά τη διάρκεια όλη της εβδομάδας και σήμερα να δέχονται έντονες πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η ισχυρή άνοδος που καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και ωθήθηκε από την νίκη του Τζο Μπάιντεν στην «Σούπερ Τρίτη» εξανεμίστηκε, με τους δείκτες να κατρακυλούν. Στη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησε η έντονη αβεβαιότητα που περιβάλλει τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης της επιδημίας του Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1.054,03 μονάδων (-3,89%) φθάνοντας στις 26.036,83 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 278,37 μονάδες (-3,09%) φθάνοντας στις 8.739,71 μονάδες. Ο Standard & Poor's 500 έκλεισε στις 3.023,75 μονάδες με απώλειες 106,37 μονάδων (-3,4%).

Οι αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες μετά την εκτίμηση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) ότι η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να κοστίσει στη βιομηχανία αερομεταφορών έως και 113 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η μετοχή της United Airlines υποχώρησε κατά 10.58% της American Airlines 11.71%, της JetBlue 10.01% και της Delta 6.56%.

«Οι αγορές μπορούν να διαχειριστούν τις κακές ειδήσεις επειδή μπορούν να τις προσδιορίσουν ποσοτικά», δήλωσε η Κουίνσι Κρόσμπι, αναλύτρια της Prudential Financial. «Η διαχείριση της αβεβαιότητας είναι πολύ πιο περίπλοκη».

Ωστόσο, με την επιδημία του νέου κοροναϊού, η αβεβαιότητα αφορά τόσο την έκταση της εξάπλωσής του σε όλο τον κόσμο όσο και τις συνέπειές του στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, σημείωσε η Κρόσμπι.

 

 

Σημαντικές απώλειες στο Χ.Α., με στόχο την παραμονή υψηλότερα σημαντικών στηρίξεων ….

 

Αν και με φόντο τη χθεσινή μεγάλη άνοδο της Wall Street ξεκίνησε με άνοδο 0,50% περίπου, το Χ.Α. σταδιακά άρχισε να πιέζεται όλο και περισσότερο, με το ΓΔ στις 13:06 να βρίσκεται στις 750,61 μονάδες, -2,59%, με τις τράπεζες σε ακόμη πιο βαθύ κόκκινο, στο -5%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 35εκ ευρώ. Να σημειωθεί πως σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στην Ευρώπη, η οποία επίσης ξεκίνησε ανοδικά, με τον DAX να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -1,30%, στις 11.975 μονάδες.

 

Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο, φυσικά αυτό είναι να υπάρξει μια ενδοσυνεδριακή αντίδραση και αν είναι δυνατόν η αγορά να μείνει υψηλότερα των 750 μονάδων, πρώτη ισχυρή στήριξη.  

 

04/03/20

 
 

 

Κέρδη στο Χ.Α., αλλά και νευρικότητα …. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος σε αυτή τη φάση….

 

Κέρδη 0,71% καταγράφονται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χ.Α., με την αγορά κατά διαστήματα να είναι νευρική, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις διεθνείς αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΓΔ ξεκίνησε περίπου 1% χαμηλότερα, γυρίζοντας μετά από εκεί πηγαίνοντας μέχρι περίπου +1,7% και τώρα βρίσκεται στο +0,73%, με το ΓΔ στις 770,22 μονάδες, με τζίρο 35εκ ευρώ, μικρότερος από τις προηγούμενες ημέρες. Και με τον τραπεζικό δείκτη στις -0,97%.

 

Θυμίζουμε πως αν υπάρχει ένας στόχος στο Χ.Α. αυτή τη στιγμή, αυτός είναι να κινηθεί η αγορά και αν μπορεί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν υψηλότερα των 790 – 800 μονάδων, για να αρχίσει και πάλι σταδιακά να βελτιώνεται η διαγραμματική εικόνα.

 

03/03/20

 

 

Αιφνίδια μείωση επιτοκίων από τη FED κατά 50 μονάδες βάσης

 

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από τη FED κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής του κοροναϊού στην οικονομία. 

 

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις κινούνται στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του οικονομικού πλήγματος από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 14:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κοροναϊού, αν και πηγή προσκείμενη στη G7 δήλωσε ότι δεν θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για άμεσα μέτρα δημοσιονομικής ή νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 2% στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ύστερα από άλμα κατά 5% για τους δείκτες της Wall Street.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες ενισχύονταν, με αυτούς των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εταιριών να ηγούνται της ανόδου.

 

Με εκρηκτικά κέρδη, σε μια από  τις μεγαλύτερες ανόδους της ιστορίας της έκλεισε τη Δευτέρα η Wall Street, παρά την επιδείνωση των κρουσμάτων του Covid - 19 σε παγκόσμιο επίπεδο και τους δύο πρώτους νεκρούς στη Wall Street. Είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στο υψηλό ημέρας, με άνοδο 5,09%, 4,60% και 4,49% για Dow, S&P 500 και Nasdaq.

 

29/02/20

 
 

ΗΠΑ: Στα 44,76 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το αμερικανικό αργό, με πτώση 4,9%

Το αμερικανικό αργό κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το 2008, κυρίως λόγω του πανικού που επικράτησε στις αγορές λόγω της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Στο Λονδίνο, το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το 2016.

Το αμερικανικό WTI παράδοσης Απριλίου έκλεισε σήμερα στα 44,76 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,9% σε σύγκριση με την τιμή της Πέμπτης. Μέσα σε μία εβδομάδα υποχώρησε κατά 16,1%.

Στο Λονδίνο, το Μπρεντ έκανε βουτιά στα 50,52 δολάρια το βαρέλι (-3,2%). Από τις αρχές της εβδομάδας η τιμή του έχει υποχωρήσει κατά 13,6%.

Ο αναλυτής Άντι Λίποου της Lipow Oil Associates σημείωσε ότι η πτώση της τιμής οφείλεται στη μείωση της ζήτησης, η οποία δεν αφορά πλέον μόνο την Κίνα αλλά ολόκληρο τον κόσμο. "Τα ταξίδια και τα συνέδρια ακυρώνονται, μαζί με όλες τις υπηρεσίες που συνδέονται με αυτά", υπενθύμισε.

 

29/02/20

 

 

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της Γουόλ Στριτ από το 2008

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, λόγω του πανικού που επικρατεί στις αγορές εξαιτίας της παγκόσμιας εξάπλωσης του κοροναϊού.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής και οι τρεις βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ κατέγραψαν απώλειες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 25.203,16 μονάδες, μειωμένος 563,48 μονάδες (-2,19%).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.500,27 μονάδες, με πτώση 66,21 (-0,77%).

Ο Standard & Poor's 500 έκλεισε στις 2.927,77 μονάδες με πτώση 50,99 μονάδων (-1,71%).

 

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές

Βουτιά καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού εκτός της Κίνας μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα πτώση 2,7%. Ο δείκτης κινείται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα κατά 12,7% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του επίπεδα.

Στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 3,85%, το χρηματιστήριο στο Παρίσι σημείωσε πτώση 3,36% και ο δείκτης blue-chip του Λονδίνου 3,2%. Τα χρηματιστήρια στη Μαδρίτη και το Μιλάνο κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες άνω του 3%.

Μεταξύ των κλαδικών δεικτών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι εταιρίες εξόρυξης, ταξιδίων και αναψυχής καθώς και τεχνολογίας, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%.

Η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600 αφού ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός θα πλήξει τα κέρδη της φέτος και η ταχέως εξελισσόμενη φύση της επιδημίας σημαίνει ότι η εταιρία δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτό το πλήγμα.

Η γερμανική BASF προειδοποίησε επίσης ότι τα κέρδη της μπορεί να μειωθούν περαιτέρω φέτος καθώς ο αντίκτυπος της επιδημίας επηρεάζει τη ζήτηση από τους βιομηχανικούς της πελάτες. Η μετοχή της υποχώρησε περίπου 3%.

«Οι παράπλευρες επιπτώσεις στις υπηρεσίες --κυρίως στον τουρισμό-- μπορούν πράγματι να προκαλέσουν μικρή ύφεση σε κάποιες οικονομίες όπως της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας και της Ταϊλάνδης», έγραψε σε έκθεση ο Σον Ντάρμπι, αναλυτής της Jefferies.

Τέσσερις ακόμα χώρες ανακοίνωσαν το πρώτο τους κρούσμα του νέου ιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών εκτός της Κίνας --το επίκεντρο της επιδημίας-- σε 55. Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα έως τώρα, αυξήθηκε στους 17 και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αυξήθηκε κατά 200 και πλέον στους 655.

 

28/02/20

 
 

Με βάση τα επίσημα στατιστικά της Deutsche Bank, αυτό το 6 στα 6 είναι η γρηγορότερη διόρθωση της Wall Street στην ιστορία της ....

 

 

Νέο sell - off η Wall Street και πτώση 4,42%, 4,43% και 4,46% για Dow, S&P 500 και Nasdaq.... Πτώση 1.200 μονάδων για τον Dow

 

27/02/20

 
 

 

Μεγάλες πιέσεις και σήμερα στο Χ.Α.

 

Αν και κατά τα πρώτες ώρες της συνεδρίαση της Πέμπτης το Χ.Α. το έχει παλέψει, σταδιακά το κλίμα μετά τη μια επιδεινώνεται, με το ΓΔ στις 14:26 να βρίσκεται στο -3%, στις 786,17 μονάδες, με μεγάλη ανησυχία πως χάνονται ισχυρές στηρίξεις και συγκεκριμένα αυτές στις 790 -800 μονάδες. Όπως συνεχώς αναφέρουμε τις τελευταίες ημέρες στο www.greekfinanceforum.com, οριστική απώλεια αυτών των στηρίξεων, το πιθανότερο είναι πως θα έβαζε την αγορά σε έναν νέο κύκλο πτώσης, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 740 – 750 μονάδων.

 

26/02/20

 

Να κρατήσει τις 800 μονάδες ο στόχος μετά τα τελευταία δεδομένα….

 

Μεγάλες απώλειες οι οποίες μάλιστα αυξάνονται μετά την είδηση του πρώτου κρούσματος του ιού στην Ελλάδα καταγράφονται στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:40 να βρίσκεται στο -3,85%, με τις τράπεζες στο -5,44%. Και με το ΓΔ βρίσκεται στις 801,30 μονάδες, το μεγάλο στοίχημα είναι να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν κύκλο πιέσεων, φέρνοντας την αγορά αισθητά χαμηλότερα.

 

Στα θετικά και κάτι το οποίο δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία είναι ότι οι απώλειες στις διεθνείς αγορές περιορίζονται, με τον DAX στο -0,90%, ενώ είχε βρεθεί και -3%.

 

 

Ο κοροναϊός πλήττει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξανόμενο αντίκτυπο από τον κοροναϊό που έχει ως αποτέλεσμα εταιρίες σε όλο τον κόσμο να σημάνουν συναγερμό για την κερδοφορία τους.

 

Στις 10:13 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

 

Η βρετανική εταιρία ποτών Diageo σημείωσε πτώση 1% καθώς προέβλεψε ότι τα κέρδη της για το 2020 θα δεχθούν πλήγμα έως 200 εκατ. λίρες (260 εκατ. δολάρια) από τον κοροναϊό.

 

25/02/20

 

Μεγάλη νευρικότητα και κέρδη αυτή τη στιγμή στο Χ.Α…

 

Όπως αναμένονταν μεγάλη νευρικότητα καταγράφεται σήμερα στο Χ.Α., με την αγορά να εναλλάσσεται αρκετές φορές μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, έχοντας ανεβάσει στροφές μετά τις 13:30, με το ΓΔ στις 833,53 μονάδες …….. Με άνοδο 2%. Άνοδος 3,49% για τις τράπεζες, οι οποίες νωρίτερα είχανε βρεθεί και -3%, μετά το χθεσινό -13%. Και φυσικά το ζητούμενο είναι να κρατήσει το καλό κλίμα μέχρι τέλους και αν μπορεί η αγορά να ανεβάσει και άλλο στροφές.

 

 

Αυτός είναι ένας στόχος τώρα…  

 

Και με το ζητούμενο να είναι να κρατήσει το θετικό κλίμα μέχρι τέλους. Ένα μεγάλο τεχνικό στοίχημα για την αγορά θα είναι από εδώ και πέρα, ο ΓΔ να επιστρέψει τουλάχιστον υψηλότερα των 840 – 850 μονάδων κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.

 

 

Πρόστιμα ύψους 491.500 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Πρόστιμα ύψους 491.500 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

-Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 330.000 ευρώ στον Πάνο Γερμανό. Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000, λόγω μη υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας MULTIRAMA ΑΕΒΕ και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για παραβάσεις διατάξεων σχετικά με την υποχρέωση γνωστοποίησης που προβλέπονταν για μεταβολές δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία MULTIRAMA ΑΕΒΕ.

-Την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην εταιρεία MULTIRAMA ΑΕΒΕ, διότι δεν δημοσιοποίησε την προνομιακή πληροφορία που αφορά την κάλυψη από τον Πάνο Γερμανό, της έκδοσης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της εταιρείας.

-Την επιβολή προστίμου 120.000 ευρώ σε τρία φυσικά πρόσωπα, για παράβαση από την εταιρεία FRIGOGLASS ABEE των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 3 του ν.3556/2007, καθώς οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για τη χρήση 2016 δεν είχαν καταρτιστεί σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ σε έκαστο εκ των κατωτέρω προσώπων: Χαράλαμπο Δαυίδ, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Νικόλαο Μαμουλή, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας και Εμμανουήλ Φαφαλιό, πρώην οικονομικό διευθυντή Ομίλου της εταιρείας.

-Την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ στην εταιρεία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΣ ΑΕ, λόγω μη σύμφωνης με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς κατάρτισης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017.

-Την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στην εταιρία CHARONIA HOLDINGS LIMΙTED, λόγω εκπρόθεσμης αναγγελίας της μεταβολής του ποσοστού συμμετοχής της επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΣ ΑΕ.

-Την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στην εταιρεία STONEMAN HOLDINGS LIMΙTED λόγω εκπρόθεσμης αναγγελίας της μεταβολής του ποσοστού συμμετοχής της επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΣ ΑΕ.

-Την επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ στην GLOBAL CAPITAL INVESTORS (II) LP λόγω εκπρόθεσμης αναγγελίας της μεταβολής του ποσοστού συμμετοχής της επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΠΓ ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας «ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ» για τη δημόσια προσφορά και την προσφορά σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως 544.000 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, με καταβολή μετρητών και παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του συνόλου των μετοχών.

 

 

Το κράχ των 140δις ευρώ

 

Όπως σχολιάζει την Τρίτη το Bloomberg, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν συνολικά 139 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές "βυθίστηκαν" στο πέλαγος των φόβων τους ότι ο κοροναϊός θα καταφέρει βαρύτατο χτύπημα την παγκόσμια οικονομία.

 

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαΰλωση πλούτου για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη από τότε που ο δείκτης Bloomberg Billionaires άρχισε να παρακολουθεί τα συγκεκριμένα μεγέθη, τον Οκτώβριο του 2016. Οι S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν πτώση άνω του 3% χθες Δευτέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια τους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι αρχές παγκοσμίως αγωνίζονται να περιορίσουν τον επικίνδυνο ιό.

 

Ο Bernard Arnault, πρόεδρος του ομίλου προϊόντων πολυτελείας LVMH και ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ηγήθηκαν των απωλειών, με το καθέναν τους να χάσει περισσότερα από 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Amancio Ortega, διευθύνων σύμβουλος της Indicax, μητρικής εταιρείας της Zara, είδε την περιουσία του να υποχωρεί κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι περιουσίες των υπολοίπων "μελών" της πρώτης δεκάδας της λίστας είχαν κατ' ελάχιστον μείωση αξίας περιουσιακών στοιχείων κατά 2,3 δισ. δολ. έκαστος.

 

Η Κίνα, απ΄ όπου ξεκίνησε η επιδημία, συνιστά το 40% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας. Η LVMH, με έδρα το Παρίσι, αύξησε το μερίδιό της στην Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, στο 30% το 2019, έναντι 15% το 2002.

 

Η πτώση των χρηματιστηρίων έπληξε ιδιαίτερα τις μετοχές των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, με εκείνες των Carnival, Royal Caribbean Cruises και  Norwegian Cruise Line να σημειώνουν πτώση άνω του 9%.

 

Η περιουσία του προέδρου της Carnival, Micky Arison, μειώθηκε κατά 406 εκατ. δολ., στα 10,6 δισ. δολ. Εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Princess Diamond της Carnival στην Ιαπωνία βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

 

24/02/20

 

Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 ετών στη Wall Street, με πτώση άνω των 1.000 μονάδων για τον Dow (-3,56%). Απώλειες 3,24% και 3,71% για S&P 500 και Nasdaq.

Σε επίπεδο απόλυτων μονάδων η σημερινή ήτανε η 3η χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία της Wall Street....

 

 

Selloff στο Χ.Α., ελπίζοντας σε μια αντίδραση….

 

Στο βαθύ κόκκινο συνεχίζει να βρίσκεται το Χ.Α. από το πρωί της Δευτέρας, με τα βλέμματα στραμμένα στις τελευταίες εξελίξεις και το διεθνές sell off με φόντο τις εξελίξεις στον Κορωναιό. Έτσι λοιπόν στις 14:13 ο ΓΔ βρίσκεται στις 832,71 μονάδες, με μεγάλη πτώση 6,76% και με χαμηλό ημέρας πριν από λίγο το περίπου -7,5%. Στα επιμέρους σημεία, με απώλειες 9,54% αυτή τη στιγμή, με τις απώλειες πριν από λίγο να είχανε φτάσει και -13%.

 

 

Υπερβολή ή όχι ….

 

Και φυσικά το ερώτημα που υπάρχει, είναι αν αυτή η πτώση είναι υπερβολική ή όχι. Και η απάντηση είναι πως σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται υπερβολική, ωστόσο κανείς δε μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούνε τα πράγματα με το ζήτημα του ιού. Γιατί πέραν τον αριθμό των κρουσμάτων, αυτό που μετράει είναι πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο πανικός. Και σε πόσο μεγάλο νέκρωμα της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει αυτό, έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα, με ότι αυτό σημαίνει για τα χρηματιστήρια.

 

 

Η πρώτη των τραπεζών από τις αρχές του χρόνου

 

Και με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο -10%, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις επιμέρους αποδόσεις των τραπεζών από 01/01/20, με τον τραπεζικό δείκτη από τις αρχές του χρόνου να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -21,29%, έχοντας θεωρητικά μπει σε bear market.

 

Στις επιμέρους τράπεζες λοιπόν:

 

Eurobank: -26,09%

ΕΤΕ:-19,97%

Alpha Bank: -19,76%

Τράπεζα Πειραιώς: -14,05%

 

21/02/20

 
 

 

ΟΛΘ: Ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για το έργο – «ορόσημο» στη Β. Ελλάδα

 

Σε επτά ανήλθαν οι εταιρείες και τα κοινοπρακτικά σχήματα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου της 6ης προβλήτας- επέκτασης της λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου (προεπιλογής) του σχετικού διαγωνισμού.

 

Τα έργα στην 6η προβλήτα, που θα δώσουν στο λιμάνι τη δυνατότητα να υποδέχεται πλοία μεγάλου βυθίσματος και χωρητικότητας, τύπου “Super Post New Panamax”, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενδεικτικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Αποτελούν δε, το σημαντικότερο μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων, τις οποίες έχει αναλάβει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), βάσει της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο.

 

Οι επτά ενδιαφερόμενοι, μεταξύ αυτών σημαντικά ονόματα του κλάδου των κατασκευών και των λιμενικών έργων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πορτογαλία,  είναι: 1. EIFAGGE- TERNA, 2. ARCHIRODON, 3.Ενωση INTRAKAT – VITTADELLO – SALES, 4.Κοινοπραξία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ROVER MARITIME S.L. – ΧΔΚ Α.Ε.», 5. Κοινοπραξία «ΑΒΑΞ Α.Ε. – ETERMAR S.A. – NV BESIX SA», 6. Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΤΕΚΑΛ Α.Ε και 7.ACCIONA CONSTRUCCION.

 

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του πρώτου σταδίου, που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου, οι προεπιλεγέντες θα κληθούν από την ΟΛΘ Α.Ε. να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, που αφορά στην εκτέλεση του έργου.

 

Βάσει της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://www.thpa.gr/files/procurement/PGR40_el.pdf), που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΟΛΘ ΑΕ, το έργο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις παρακάτω εργασίες: Πρώτον, την κατασκευή ενός νέου επιπρόσθετου κρηπιδότοιχου, ως ευθείας προέκτασης του ήδη υφιστάμενου (κρηπιδότοιχου 26), με ελάχιστο συνεχές μήκος 440 μέτρων, εκ των οποίων τα 400 μέτρα τουλάχιστον θα παρέχουν ελάχιστο βάθος -17,60 μέτρων από τη Μέση Στάθμη της Θάλασσας (ΜΣΘ).

 

Δεύτερον, την κατασκευή επιπρόσθετου χερσαίου χώρου, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων, παράλληλα με τον πιο πάνω νέο κρηπιδότοιχο και τρίτον την εκτέλεση όλων των συμπληρωματικών έργων υποδομής, που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του νέου κρηπιδότοιχου και του αντίστοιχου χερσαίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων: της βυθοκόρησης του διαύλου ναυσιπλοΐας και του κύκλου ελιγμών των πλοίων με ελάχιστο βάθος – 17,60 μέτρα από ΜΣΘ, τα δάπεδα του χερσαίου χώρου, καθώς και τα απαραίτητα δίκτυα επικοινωνιών και υπηρεσιών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η χερσαία ζώνη του λιμένος Θεσσαλονίκης καλύπτει έκταση περίπου 1.550.000 τετραγωνικών και εκτείνεται σε μήκος περίπου 3.500 μέτρων. Διαθέτει 6.150 μέτρα κρηπιδωμάτων, έξι προβλήτες, κτήρια διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης, αποθήκες και υπόστεγα, ειδικό εξοπλισμό και λοιπές εγκαταστάσεις.

 

Είναι ο μεγαλύτερος λιμένας διαμετακομιστικού εμπορίου της χώρας και εξυπηρετεί τις ανάγκες των 15 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων της διεθνούς ενδοχώρας του.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

X.A. – Μια ακόμη κακή συνεδρίαση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής

 

Μια ακόμη κακή συνεδρίαση έχει την Παρασκευή το Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας και τις απώλειες σταδιακά να αυξάνονται. Έτσι στις 13:12 το Χ.Α. βρίσκεται στο -0,77%, στις 906,04 μονάδες, με μέτριο προς χαμηλό τζίρο 15εκ ευρώ και με τις τράπεζες να είναι στο -1,32%. Απώλειες 0,68% για τον FTSE 25. Στις επιμέρους μετοχές και από τον FTSE 25, την παράσταση προσπαθούνε να σώσουνε και πάλι ο ΟΠΑΠ (+0,25%), ο ΟΤΕ (+0,07%) καθώς και με άνοδο τα ΕΛΠΕ (7,84 ευρώ, +0,51%) και ο ΟΛΠ (21,55 ευρώ, +0,23%). Με απώλειες η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (2,68 ευρώ, -1,83%), της Aegean Airlines (8,52 ευρώ, -1,96%) και της ΕΥΔΑΠ (7,55 ευρώ, -1,56%).

 

 

Αγωνία και πάλι για τις στηρίξεις ….

 

Και με φόντο τη σημερινή πτώση, τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στις στηρίξεις στις 890 – 900 μονάδων, εφόσον δεχθούμε πως ο ΓΔ δεν αντιδράσει άμεσα και δε γυρίσει υψηλότερα των 910 μονάδων.

 

 

Τραπεζικός Δείκτης – Εδώ και αν ο προβληματισμός δεν είναι μεγάλος ….

 

Βέβαια σε σχέση με τα όσα γράφουμε στο www.greekfinanceforum.com, η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 787,40 μονάδες, -1,35%. Και υπάρχει αγωνία να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 785 – 790 μονάδων, στα όρια των οποίων βρίσκεται ο δείκτης αυτή τη στιγμή.

 

20/02/20

 

 

Χ.Α.: Για ακόμη μια ημέρα προβληματίζει, με κίνδυνο οι 910 μονάδες …..

 

Άλλη μια κακή συνεδρίαση έχει μέχρι στιγμής το Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας και το ΓΔ να βρίσκεται στις 911,63 μονάδες, -0,57%, με μέτριο τζίρο 21,7εκ ευρώ, με τις τραπεζικές μετοχές στο -1,17%. Και πλέον υπάρχει κίνδυνος να χαθούνε οι στηρίξει στις 910 μονάδες, οδηγώντας την αγορά στις επόμενες στηρίξεις στις 900 – 890 μονάδες, στηρίξεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούνε.

 

 

Eurobanκ: Νέες απώλειες ….

 

Νέες απώλειες σήμερα και στις τράπεζες. Νέες απώλειες και για τη μετοχή της Eurobank, στα 0,7785 ευρώ, -1,21%, με τη μετοχή της Eurobank στο -15,38% από 01/01/20. Και όπως έχει σημειωθεί στο GFF, η διαγραμματική εικόνα της μετοχής έχει επιδεινωθεί, με κίνδυνο αν δεν έχουμε άμεσα μια αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 0,80 και 0,82 – 0,83 ευρώ. Η διαγραμματική εικόνα να επιδεινωθεί και άλλο και να έχουμε πτώση μέχρι τα επίπεδα των 0,79 – 0,80 ευρώ!!

 

 

Μυτιληναίος – Η πολύ κακή εικόνα συνεχίζεται …..

 

Στα 8,845 ευρώ, -1,99%, η μετοχή της Μυτιληναίος, σε μια ακόμη κακή συνεδρίαση και πάλι με αυξημένο όγκο συναλλαγών, 345.542 μετοχές. Και αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση, υπάρχει κίνδυνος πτώσης της μετοχής μέχρι τουλάχιστον τις επόμενες στηρίξεις στα 8,45 – 8,55 ευρώ.

 

19/02/20

 
 

 

Άνοδος στο Χ.Α. αν και προς στιγμήν δεν πείθει ….

 

Άνοδος 0,86% καταγράφεται το μεσημέρι της Τετάρτης το Χ.Α., με το ΓΔ στις 919,77 μονάδες, με θετικό ότι είναι πάντα υψηλότερα των 910 μονάδων. Βέβαια ο τζίρος παραμένει σε μέτρια επίπεδα (αν και όχι τόσο χαμηλά όσο σε κάποιες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις), στα 20εκ ευρώ, με την εικόνα της αγοράς μέχρι στιγμής να μην πείθει. Και όπως πάντα συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο, το κρίσιμο χρονικό σημείο για την αγορά θα είναι μάλλον κατά την τελευταία περίπου ώρα (δηλαδή μετά τις 16:00), με τη ζητούμενο να είναι η άνοδος να επιταχυνθεί.

 

 

Ξεχωρίζει ο ΟΤΕ …..

 

Πάντως η μετοχή που ξεχωρίζει σήμερα είναι ο ΟΤΕ, με άνοδο 2,25%, στα 14,11 ευρώ. Και αυτό στον απόηχο των ετήσιων αποτελεσμάτων, με το μέρισμα χρήσης στα 0,55 ευρώ.  Πολύ σημαντικό τεχνικά, η παραμονή υψηλότερα των 13,70 – 13,80 ευρώ.

 

 

ΕΧΑΕ – Επόμενος στόχος

 

Άνοδος καταγράφεται την Τετάρτη στη μετοχή της ΕΧΑΕ, στα 4,69 ευρώ, +1,30%. Και με τη μετοχή να έχει δοκιμάσει πριν από μερικές ημέρες τις στηρίξεις στα 4,55 ευρώ, δίνοντας μια μικρή αντίδραση. Ο επόμενος στόχος για την βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας είναι η διάσπαση των αντιστάσεων στα τρέχοντα επίπεδα των 4,70 – 4,72 ευρώ, μια διάσπαση που θα φέρει τη μετοχή στα 4,90 – 5,00 ευρώ.

 

18/02/20

 

 

Εν μέσω ανησυχία στα διεθνή χρηματιστήρια για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, στη σκιά της κρίσης με τον "ασιατικό ιό" και τις προειδοποιήσεις κολοσσών, όπως η Apple. Πάνω από τα 1.600 δολάρια σκαρφαλώνει την Τρίτη ο χρυσός.

 

 
 

 

Μίζερη συνεδρίαση, με ελεγχόμενες απώλειες και τα βλέμματα στις επόμενες στηρίξεις…

 

Μια εξαιρετικά μίζερη συνεδρίαση καταγράφεται το πρωί της Τρίτης στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας και  να παραμένει, μέχρι τουλάχιστον το μεσημέρι. Έτσι, στις 12:40, ο ΓΔ βρίσκεται στις 914,46 μονάδες, με απώλειες 0,58% και με τα βλέμματα κάπως έτσι να στρέφονται και πάλι στις στηρίξεις στα επίπεδα των 910 μονάδων. Θυμίζουμε πως στο σενάριο απώλεια τους, τα βλέμματα θα στραφούνε στις καθοριστικές στηρίξεις στις 890 – 900 μονάδες. Στηρίξεις οι οποίες είχανε δοκιμαστεί προσφάτως και το Χ.Α. είχε δώσει μια πρώτη αντίδραση. Στηρίξεις, οι οποίες δεν πρέπει να χαθούνε αφού τότε θα μιλήσουμε για επιδείνωση της διαγραμματικής εικόνας και έναν νέο κύκλο πτώσης.

 

 

Στο -8,24% από 01/01/20

 

Νέες απώλειες καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη στις 914,56 μονάδες, -0,57%. Και κάπως έτσι, ο δείκτης από τις αρχές του 2020 βρίσκεται στο -8,24%.

 

 

Μυτιληναίος – Παλεύει να μη χάσει τα 9,00 ευρώ…

 

Συνεχίζεται η κακή εικόνα της μετοχής της Μυτιληναίος, η οποία στις 12:45 βρίσκεται στα 9,04 ευρώ, -1,31%, με χαμηλό ημέρας μέχρι στιγμής τα 8,94 ευρώ. Και η μετοχή πλέον δίνει αγώνα να μη χάσει τα 9,00 ευρώ. Και με τη διαγραμματική εικόνα να έχει επιδεινωθεί,  υπάρχει ανάγκη άμεσης αντίδρασης για να αποφευχθούνε τα χειρότερα και μια πτώση μέχρι τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 8,50 – 8,55 ευρώ.

 

 

Ελλάδος – Μεγάλη άνοδος, με μεγάλο όγκο συναλλαγών….

 

Με φόντο τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019 και το μέρισμα, νέα μεγάλη άνοδος 3,92% καταγράφεται το πρωί της Τρίτης στη μετοχή της Ελλάδος, στα 16,52 ευρώ, σε νέα υψηλά. Άξιος αναφοράς ο μεγάλος όγκος συναλλαγών (ειδικά για τα δεδομένα της μετοχής), 32.031 μετοχές.

 

17/02/20

 
 

 

Σε ρηχά νερά το Χ.Α. στο ξεκίνημα της εβδομάδας…

 

Οριακά κέρδη 0,13% καταγράφονται το μεσημέρι της Δευτέρας στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι επιφυλακτικό από το ξεκίνημα της ημέρας, με το ΓΔ στις 12:55 στις 923,84 μονάδες. Σχεδόν παρόμοιο κλίμα παρατηρείται και στις διεθνείς αγορές, με τον DAX να βρίσκεται στο +0,13%, με οριακές μεταβολές από το ξεκίνημα της ημέρας. Να σημειωθεί πως ο τζίρος είναι αρκετά χαμηλός, στα μόλις 9,93εκ ευρώ. Και όλα δείχνουνε πως θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο με άλλες συνεδριάσεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ότι συμβεί, να συμβεί προς το τέλος της συνεδρίασης.

 

 

Πάντα χαμηλότερα ….

 

Αν και κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει προς το τέλος. Αυτό που σίγουρα προβληματίζει είναι ότι ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται χαμηλότερα των 845 – 855 μονάδων, το υπ’ αριθμόν Νο1 πρόβλημα, όπως έχουμε γράψει στο GFF. Και αυτό γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε έναν νέο κύκλο έντονης πτώσης.  

 

 

ΕΤΕ - Και αυτός πάντα χαμηλότερα

 

Στα 2,91 ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΕΤΕ, όπου και εδώ υπάρχει ανησυχία από το γεγονός πως η μετοχή μένει χαμηλότερα των 2,92 – 2,93 ευρώ. Επίπεδα υψηλότερα των οποίων θα πρέπει άμεσα να επιστρέψει η μετοχή….. για να μην έχουμε ξαφνικά έναν νέο κύκλο πτώσης.

 

 

ΑΔΜΗΕ – Και σήμερα εξαιρετικά

 

Μπορεί η συνεδρίαση να είναι βαρετή. Τις εντυπώσεις ωστόσο κλέβει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 2,75 ευρώ, σε νέα ιστορικά υψηλά (η μετοχή είναι εισηγμένη από τις αρχές καλοκαιριού του 2017) και με άνοδο 18,53% από 01/01/20!!!

 

14/02/20

 
 
 

 

Ήρεμη συνεδρίαση ….. ελπίζοντας πως αργότερα θα ανεβάσει στροφές..

 

Οριακά κέρδη 0,10% καταγράφονται το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ να είναι στις 920,81 μονάδες, σε μια αρκετά ήρεμη συνεδρίαση μέχρι στιγμής, με μέτριο τζίρο 14,5εκ ευρώ. Και όλα δείχνουνε πως η αγορά θα πάει κάπως έτσι μέχρι το τέλος της ημέρας, με μικρές διακυμάνσεις και συναλλαγές. Ελπίζοντας, όπως αρκετές φορές έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό, πως στο κλείσιμο η αγορά θα ανεβάσει στροφές.  

 

 

Αυτό ψάχνει πάντα το Χ.Α.. …

 

Και κυρίως ελπίζουμε πως θα ανεβάσει στροφές ο τραπεζικός κλάδος, με τον τραπεζικό δείκτη αυτή τη στιγμή (12:36) να βρίσκεται στις 833,88 μονάδες, με άνοδο 0,79%. Όπως σταθερά αναφέρουμε στο GFF, υπάρχει μεγάλη ανάγκη, ο δείκτης να επιστρέψει, το συντομότερο δυνατόν υψηλότερα των 845 – 855 μονάδων.

 

 

ΑΔΜΗΕ: Και σήμερα μεγάλα κέφια….

 

Νέα κέρδη 3% καταγράφει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στα 2,67 ευρώ, ουσιαστικά σε νέα ιστορικά υψηλά, στη σύντομη διάρκεια ζωής που έχει η μετοχή στο Χ.Α. (από τις αρχές καλοκαιριού του 2017). Η μετοχή από 01/01/20 βρίσκεται στο +15%, με την απόδοση σε επίπεδο 52 εβδομάδων να είναι 61,82% από τις καλύτερες μεταξύ των εταιρειών του FTSE 25.

 

 

EXAE: Δοκίμασε ισχυρές στηρίξεις …. Θα δώσει αντίδραση;

 

Στα 4,61 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της ΕΧΑΕ, με οριακά κέρδη 0,22%. Και πρέπει να σημειωθεί πως στα τρέχοντα επίπεδα των 4,55 – 4,60 ευρώ υπάρχουνε ισχυρές στηρίξεις (το σημερινό χαμηλό ημέρας είναι τα 4,555 ευρώ). Και το ερώτημα που υπάρχει είναι αν μετά τη δοκιμασία ισχυρών στηρίξεων θα υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση ή όχι;

 

13/02/20

 
 

 

Πιέσεις στο Χ.Α., με τα βλέμματα στις στηρίξεις …

 

Στη σκιά και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές ως αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων με τον «κινεζικό ιό» και τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Απώλειες, ουσιαστικά από το ξεκίνημα της ημέρας καταγράφονται στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:58 στις 912,43 μονάδες, -0,56%, με τις τράπεζες στο -2,13%. Ο τζίρος είναι στα 22,5εκ ευρώ (ο καθαρός, στα 43εκ ευρώ με τα πακέτα) και κρίνεται μέτριος, όχι πάντως χαμηλός. Και κάπως έτσι, τα βλέμματα στρέφονται στις επόμενες στηρίξεις. Και συγκεκριμένα στις 910 μονάδες του ΓΔ και τις 2.280 – 2.290 μονάδες του FTSE 25.

 

 

Πιέσεις σήμερα στις τράπεζες ….. Πιέσεις και στην ΕΤΕ ….

 

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται το Χ.Α. από το πρωί της Πέμπτης (αν και η Coca Cola προσπαθεί να σώσει με την άνοδο της τα προσχήματα), με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο -1,91%. Πιέσεις καταγράφονται και τη μετοχή της ΕΤΕ, η οποία στις 13:07 βρίσκεται στα 2,874 ευρώ, -2,48%. Και είναι σημαντικό, αν δε μπορεί να επιστρέψει, τουλάχιστον να μην απομακρυνθεί η μετοχή από τα 2,90 – 2,92 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαγραμματική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά.

 

 

Μυτιληναίος: Νέα κακή συνεδρίαση…

 

Στα 9,19 ευρώ (-2,23%) βρίσκεται το μεσημέρι της Πέμπτης η μετοχή της Μυτιληναίος, με τη μετοχή να προβληματίζει εδώ και αρκετούς μήνες. Από τις αρχές του χρόνου  η μετοχή βρίσκεται στο -6,25%, με την απόδοση 52 εβδομάδων να είναι εξαιρετικά φτωχή, μόλις 6,5% έναντι σημαντικά μεγαλύτερων κερδών της αγοράς την ίδια περίοδο. 

 

12/02/20

 
 

Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος από εδώ και πέρα …..

Μικρά κέρδη σε μια ήρεμη συνεδρίαση (920,36 μονάδες, +1,42%) καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο +1,34%. Ειδικότερα, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 839,55 μονάδες, +1,43%. Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF, αν υπάρχει ένα στοίχημα αυτό είναι ο τραπεζικός δείκτης να επιστρέψει υψηλότερα των 855 – 865 μονάδων, μια επιστροφή κλειδί για να αρχίσει να ηρεμεί η διαγραμματική εικόνα.

ΟΠΑΠ: Και σήμερα εξαιρετικός

Μια πολύ καλή συνεδρίαση έχει και σήμερα ο ΟΠΑΠ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με τη μετοχή στα 11,69 ευρώ, +2%.  Έχοντας διανείμει προσφάτως 1 ευρώ έκτακτο μέρισμα, η μετοχή σε επίπεδο 52 εβδομάδων βρίσκεται στο +33%.  

Νέα ιστορικά χαμηλά για το 10ετές ομόλογο

Και όπως και αν ο δει κανείς. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 1%.

ΑΔΜΗΕ – Ουσιαστικά σε νέα ιστορικά υψηλά…

Αν και έχει μικρό χρόνο ζωής στο Χ.Α. (από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017), με νέα άνοδο σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, στα 2,51 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 2,54 ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται από τις αρχές του 2020 στο +8,84%, με την απόδοση 52 εβδομάδων στο +53,22%.  

 

11/02/20

 

Καλή εικόνα στο Χ.Α. ….. αν και με χαμηλό τζίρο…

Καλή εικόνα καταγράφεται στο Χ.Α. από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με το κλίμα σταδιακά να δείχνει να βελτιώνεται και άλλο, με το ΓΔ στο +1,26%, με καλύτερη εικόνα στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στις 13:51 στο +3,38%. Αυτό που προβληματίζει είναι ο χαμηλός τζίρος (26εκ ευρώ), με ζητούμενο αυτός να αυξηθεί και άλλο, έτσι ώστε αν γίνεται. Και εφόσον τα κέρδη κρατήσουνε. Να μιλήσουμε για μια πιο ποιοτική άνοδο. 

Alpha Bank: Μεγάλα κέρδη ….. με ζητούμενο να υπάρχει συνέχεια….

Στα 1,793 ευρώ, +4,79%, βρίσκεται  η μετοχή της Alpha Bank το μεσημέρι της Παρασκευής, μια αντίδραση που ήλθε μετά τη χθεσινή προσέγγισή ισχυρών στηρίξεων. Πλέον το ζητούμενο για τη μετοχή είναι να επιστρέψει υψηλότερα των 1,82 – 1,83 ευρώ για να μιλήσουμε για βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας.

 

Με κέρδη 0,84% στο ξεκίνημα το Χ.Α., με ζητούμενο τα κέρδη να κρατήσουνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν είναι εφικτό να αυξηθούνε. Οδηγός για την άνοδο είναι το καλό ξεκίνημα των διεθνών αγορών, με τον DAX στο ξεκίνημα στο +1%. Και όλα αυτά στον απόχη των νέων ιστορικών υψηλών της Wall Street χθες.   

 

10/02/20

 
 

Προβληματισμός στο Χ.Α., με τα βλέμματα στις στηρίξεις …

Απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α., με το κλίμα σε συνέχεια της προηγούμενης εβδομάδας, να είναι στο ξεκίνημα της εβδομάδας αρνητικό, αν και αυτή τη στιγμή (13:26) οι απώλειες έχουνε περιοριστεί, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 906,59 μονάδες, -0,45%, αν και νωρίτερα βρέθηκε και -1%. Σημειώνεται πως όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο τζίρος είναι σε γενικές γραμμές μειωμένος, κάτι θετικό για το κομμάτι της συνεδρίασης το πρωί, κατά το οποίο η αγορά πιέζονταν ακόμη περισσότερο.

Και φυσικά τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επόμενες στηρίξεις του ΓΔ, με το δείκτη να βρίσκεται χαμηλότερα των 910 μονάδων αυτή τη στιγμή (θα θέλαμε μέχρι το κλείσιμο ο δείκτης να επιστρέψει υψηλότερα). Τώρα χαμηλότερα, φυσικά και θυμίζουμε πως υπάρχουνε οι καθοριστικές στηρίξεις στις 890 – 900 μονάδες.

Οι στηρίξεις αυτές έχουνε όμως μεγαλύτερη σημασία

Και που ξεκίνησε η όλη αντίδραση της αγοράς. Στα χαμηλά ημέρας για τις τράπεζες και τα χαμηλά του δείκτη στις καθοριστικές στηρίξεις στις  780 - 790 μονάδες. Με το δείκτη το πρωί να βρίσκεται στις 789,25 μονάδες (περίπου -2%). Με το δείκτη που έχει πιεστεί τις τελευταίες ημέρες να δείχνει αμέσως αντανακλαστικά και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 804,76 μονάδες, +0,17%. Φυσικά και το ζητούμενο μέχρι το τέλος είναι να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση.

ΕΤΕ – Άμεσα ισχυρή αντίδραση… 

Στα 2,874 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της ΕΤΕ, +0,67%, με χαμηλό ημέρας τα 2,806 ευρώ. Βέβαια και όπως έχουμε επισημάνει στο GFF, όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα των 2,90 – 2,92 και 2,93 ευρώ, η εικόνα επιδεινώνεται, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να έχουμε ένα νέο κύκλο πτώσης.

 

08/02/20

 

ΤΕΡΝΑ: Το αναλυτικό πλάνο για το έργο των 480 εκατ. ευρώ

Το αναλυτικό πλάνο για τη δημιουργία ενός μεγάλου έργου που θα αλλάξει την εικόνα του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης έδωσε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., κατασκευάστρια εταιρεία του αερολιμένα.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ο οποίος βρίσκεται εντός της πόλης του Ηρακλείου, αποτελεί σήμερα το 2ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητα της επιβατικής του κίνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης περαιτέρω αύξησης της κίνησης (συνολική κίνηση 2019=8εκ. επιβάτες).

Το υφιστάμενο αεροδρόμιο αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω συμφόρησης ιδιαίτερα κατά τους μήνες αιχμής, περιορίζοντας μια σημαντική θετική προοπτική. Κατά συνέπεια, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου μειονεκτούν σε σχέση με τις προδιαγραφές των σύγχρονων αεροδρομίων που εξυπηρετούν δημοφιλείς προορισμούς.

Ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου στην περιοχή του Καστελίου θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο αερολιμένα και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με ένα σύνολο τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών προκειμένου να ικανοποιήσει τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης. Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνονται και οι οδικές συνδέσεις του νέου αεροδρομίου.

Εμπλεκόμενα μέρη

Εταιρεία Αεροδρομίου κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης:

Ελληνικό Δημόσιο (45,90%)- ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%)-GMR Airports Ltd(21,64%)

Κατασκευαστής: ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (100%)

Οικονομικές Παράμετροι Προσφοράς:

Συμμετοχή Ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Αεροδρομίου: 45,90%

Κόστος κατασκευής: €480.000.000,00 εξαιρουμένου του εξοπλισμού αεροναυτιλίας ο οποίος εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα καθοριστεί μετά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης από κοινού με την ΥΠΑ.

Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα, το οποίο θα καταβάλλεται από την Εταιρεία ετησίως ως εξής: Συνολικά 2% επί των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του Έργου, εκ των οποίων 1% στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου) και 1% για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις.

Χρονοδιάγραμμα Έργου

Συμβατική διάρκεια Περιόδου Παραχώρησης: 35 έτη από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης (06/02/2020) και συμπεριλαμβάνει την Περίοδο Μελέτης-Κατασκευής.

Συμβατική διάρκεια Περιόδου Μελέτης-Κατασκευής: έως (60) μήνες από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης.

Απασχόληση – Θέσεις Εργασίας

2.000 εργαζόμενοι κατά την Περίοδο Μελέτης-Κατασκευής.

Η στελέχωση της Εταιρείας του Αεροδρομίου, θα περιλαμβάνει το μόνιμο προσωπικό, κατανεμημένο σε διευθύνσεις και τμήματα, ενώ σύμφωνα και με τις συνήθεις πρακτικές των αεροδρομίων, η Εταιρεία προτίθεται να αναθέσει κάποιες παροχές/εργασίες σε τρίτους (πχ εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου, τεχνική (IT) υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ), προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση σε συνδυασμό με τη βέλτιστη ποιότητα.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ)

1 Διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200m κατηγορίας κατά ICAO 4E

1 παράλληλος τροχόδρομος κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους

8 συνδετήριοι τροχόδρομοι του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχοδρομο

2 συνδετήριοι τροχοδρομοι με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου

Χώρος στάθμευσης αεροσκαφών (apron) για 27 απομακρυσμένες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών κατηγορίας κατά ICAOC& 5+1 θέσεις τύπου MARS κατηγορία κατά ICAOE (ή 10+2 σταθερές θέσεις στάθμευσης Κατηγορίας C)

1 Τερματικό κτίριο Αεροσταθμού (TerminalBuilding) 5 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 72.000m2 εκ των οποίων περί τα 13.000m2 χώροι εμπορικών χρήσεων και περίπου 1.000m2 μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι

11 Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πύργος Ελέγχου, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, Κέντρο ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου

Δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών πλήρης διοχέτευσης των αστικών αποβλήτων των οικισμών Θραψανού, Αρχάγγελου, Γαλελιανού, Σκλαβεροχωρίου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Αγίας Παρασκευής, Ρουσοχωρίων στην Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού του Αεροδρομίου

Χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων (ΙΧ, Ταξί, Αστικά-Εμπορικά Λεωφορεία)

Εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας

Οδός πρόσβασης 2 κλάδων με 4 κυκλικούς κόμβους

Χώρος Εμπορικών Χρήσεων επιφάνειας 400στρ.

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ -ΟΔΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Παρεμβάσεις επί του ΒΟΑΚ για την κατασκευή του νέου Α/Κ Χερσονήσου με επεμβάσεις αναβάθμισης των χαρακτηριστικών των τοπικών οδών προς Χερσόνησo

Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου μήκους περίπου 18km, 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος

Αποκατάσταση της υφιστάμενης Ε.Ο. Χερσόνησος – Καστέλι στα σημεία επιρροής από την νέα οδό σύνδεσης ΒΟΑΚ – Αεροδρομίου

Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους περίπου 6km, με 1 λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος

Περιμετρική οδός Καστελίου μήκους 1,5km

Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20km

 

07/02/20

 
 

 

Νέα σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες … Και τα βλέμματα στις 810 μονάδες του ΓΔ….

 

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται το μεσημέρι της Τρίτης στις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη, η διαγραμματική εικόνα όπως συνεχώς αναφέρουμε στο GFF κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, να έχει επιβαρυνθεί. Στις 13:56 να βρίσκεται στις 812,58 μονάδες, -2,54%, με το ΓΔ στο -0,62%, στις 915,70 μονάδες. Ο τζίρος είναι στα 16,3εκ ευρώ και κρίνεται αρκετά χαμηλός. Και κάπως έτσι, τα βλέμματα στρέφονται στις στηρίξεις του ΓΔ στα επίπεδα των 810 μονάδων, με ανάγκη άμεσης αντίδρασης, ειδικά στην περίπτωση των τραπεζικών μετοχών.

 

06/02/20

 

 

 

Αδύναμο δείχνει το Χ.Α. την Πέμπτη, ελπίζοντας σε ένα καλό “photo finish”….

 

Οριακές απώλειες 0,10% καταγράφονται το μεσημέρι της Πέμπτης στο Χ.Α., με το κλίμα στο ξεκίνημα της ημέρας να είναι θετικό (με κέρδη μέχρι περίπου +0,60%) και να χαλάσει μετά περίπου τις 12:00,  με πιέσεις κυρίως στις τράπεζες, μετά και τις αρνητικές σε γενικές γραμμές αναφορές της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, στις 13:40 ο ΓΔ βρίσκεται στις 919,75 μονάδες, -0,13%, με τζίρο 21,7εκ ευρώ, με τον τραπεζικό δείκτη στις 829,58 μονάδες, -0,58%. Και όπως όλα δείχνουνε και για ακόμη μια συνεδρίαση, το ενδιαφέρον θα στραφεί κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και τις δημοπρασίες, ελπίζοντας πως η αγορά θα ανεβάσει στροφές.

 

 

Τραπεζικός Δείκτης: Συνεχίζει να προβληματίζει

 

Και για ακόμη μια ημέρα, αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι η πολύ αδύναμη εικόνα των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να παραμένει χαμηλότερα των 850 – 860 μονάδων, κάτι το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να στείλει τις τιμέ σημαντικά χαμηλότερα. 

 

 

Μυτιληναίος: Δείχνει σημάδια ζωής σήμερα (να δούμε μέχρι το τέλος)

 

Αν και θα θέλαμε να δούμε πως θα κλείσει η μετοχή. Στα 9,56 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος το μεσημέρι, +1,16%, με τη μετοχή να δείχνει σήμερα σημάδια ζωής. Και το στόχο να είναι η επιστροφή υψηλότερα των 9,70 – 9,80 ευρώ. 

 

 

Στο +255% από τις αρχές του χρόνου!!!

 

Νέα άνοδος καταγράφεται το πρωί της Πέμπτης στη μετοχή της Ντόπλερ. Και όπως αναφέρουμε χαρακτηριστικά στο GFF. Το κερδοσκοπικό παιχνίδι καλά κρατάει, με τη μετοχή από τις αρχές του χρόνου να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 255%.

 
 

05/02/20

 
 

Άνοδος στο Χ.Α., αλλά με χαμηλό τζίρο…

Άνοδος καταγράφεται το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:56 να βρίσκεται στις 924,82 μονάδες, +0,88%, υψηλότερα πάντα των 910 μονάδων. Σε μια συνεδρίαση πάντως που η νέα άνοδος δεν πείθει, με χαμηλό τζίρο 18εκ ευρώ.. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι τα κέρδη να κρατήσουνε μέχρι τέλους και αν φυσικά είναι δυνατό να αυξηθούνε. Παράλληλα, σημαντικό να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο τζίρος.

Αυτό πάντα προβληματίζει ….

Άνοδος καταγράφεται και στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος είναι στις 842,35 μονάδες, +0,69%. Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF, η συνεχιζόμενη παραμονή του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 850 – 860 μονάδων προβληματίζει και μάλιστα σημαντικά.

ΕΛΠΕ: Συνεχίζονται και σήμερα οι αγορές από μεγάλο ξένο επενδυτή

Με άνοδο 2,41% η μετοχή των ΕΛΠΕ το πρωί της Τετάρτης, στα 8,09 ευρώ, με  τις πληροφορίες μας αναφέρουνε πως συνεχίζονται οι αγορές από συγκεκριμένο ξένο επενδυτή. Όπως έχει τονιστεί, αν υπάρχει ένα ζητούμενο για τη μετοχή διαγραμματικά, αυτό είναι να προσεγγιστούν τα επίπεδα των 8,30 και 8,40 – 8,50 ευρώ.

 

04/02/20

 
 

Μετά από 6 στα 6 ανοδικά το Χ.Α., χωρίς πάντως να πείθει  (προς στιγμήν)…..

Μετά από 6 σερί πτωτικές συνεδριάσεις, άνοδος καταγράφεται την Τρίτη στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:43 να βρίσκεται στις 915,35 μονάδες, +1,31%, με τζίρο 23,2εκ ευρώ (αυξημένος), αν και όπως αναφέρουμε και στον τίτλο του σχολίου, η αγορά συνεχίζει να δείχνει βραχυπρόθεσμα άρρωστη, χωρίς να πείθει με την εικόνα της (πάντα προς στιγμήν). Και φυσικά αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι το τέλος της ημέρας.  

ΕΛΠΕ: Θέλει πάντα μια ισχυρή αντίδραση,  για να μην επιδεινωθεί και άλλο η εικόνα…

Στα 7,98 ευρώ βρίσκεται το μεσημέρι της Τρίτης η μετοχή των ΕΛΠΕ, με μέτρια προς μικρά κέρδη 1,53% και το ζητούμενο για τη μετοχή να είναι μια ισχυρή αντίδραση, η οποία θα φέρει τη μετοχή υψηλότερα των 8,00 ευρώ, με στόχο τις αντιστάσεις στα 8,35 – 8,40 ευρώ, για να αρχίσει και πάλι να βελτιώνεται η αρκετά επιβαρυμένη αυτή τη στιγμή διαγραμματική εικόνα.

 

03/02/20

 

 

Αυξημένη νευρικότητα και νέες απώλειες στο Χ.Α.

 

Αυξημένη νευρικότητα, ειδικά κατά διαστήματα, καταγράφεται το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:06 να βρίσκεται στις 905,61 μονάδες, -0,58%, έχοντα βρεθεί νωρίτερα και -1%, όπως και +0,05% στο ξεκίνημα της ημέρας. Απώλειες 1,70% για τις τράπεζες, με τζίρο 28,3εκ ευρώ, τουλάχιστον μέτριος θα έλεγε κανείς (σίγουρα όχι μικρός)

 

 

Στις επόμενες στηρίξεις τα βλέμματα

 

Και κάπως έτσι και με το ΓΔ να βρίσκεται στις 905 μονάδες (με χαμηλό ημέρας πριν από λίγο τις 897,39 μονάδες – χαμηλότερα δηλαδή των 900 μονάδων), τα βλέμματα στρέφονται στις επόμενες στηρίξεις στις 890 – 900 μονάδες. Επίπεδα τα οποία θυμίζουμε πως είχε δυσκολευτεί επί μήνες να διασπάσει το Χ.Α. Επίπεδα που σε αυτή τη φάση λειτουργούνε ως στηρίξεις και οι οποίες δε θα πρέπει να χαθούμε, βάζοντας την αγορά σε ένα νέο πτωτικό trend.

 

 

Κρατάει και σήμερα ο ΟΠΑΠ

 

Στα 11,27 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ το μεσημέρι της Δευτέρα, τελευταία ημέρα για την επανεπένδυση του μερίσματος. Και όπως έχει σημειωθεί στο GFF. Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει από αύριο η μετοχή, δεδομένου ότι έχει κρατήσει τις τελευταίες ημέρες η τιμή για να είναι και κοντά στην τιμή της επανεπένδυσης.

 

Κρίσιμη η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές ... Και με ισχυρές στηρίξεις να δοκιμάζονται..

 
 

31/01/20

 

 

Νέες απώλειες στο Χ.Α., με τα βλέμματα στις διεθνείς εξελίξεις….

 

Νέες απώλειες καταγράφονται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:32 να είναι στις 915,34 μονάδες, -0,62%, σχεδόν χαμηλό ημέρας μέχρι στιγμής, με τζίρο 18,6κε ευρώ, σχετικά χαμηλός (πράγμα θετικό αφού μιλάμε για μια νέα πτωτική συνεδρίαση). Απώλειες 0,90% στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 839,58 μονάδες.

 

 

Παραμένει χαμηλότερα…

 

Και σε συνεχίζοντας με τη συνεδρίαση μέχρι στιγμής. Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του www.greekfinanceforum.com. Το πιο ανησυχητικό είναι πάντα η παραμονή του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 850 – 860 μονάδων. Μια παραμονή που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει και επίσημα τις τράπεζες και το Χ.Α. σε ένα νέο πτωτικό trend.

 

 

Motor Oil: Μιζέρια μηνών

 

Νέα πτώση 0,90% καταγράφεται το πρωί της Παρασκευής στη μετοχή της Motor Oil, στα 19,81 ευρώ,-0,95%. Και πρέπει να σημειωθεί πως η μετοχή συνεχίζει να είναι χρηματιστηριακά μίζερη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Θυμίζοντας πως η μετοχή της Motor Oil μαζί με του Τιτάνα ήτανε οι μοναδικές του FTSE 25 που το 2019 είχανε κλείσει με απώλειες. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Motor Oil σε επίπεδο 52 εβδομάδων βρίσκεται στο -9,52% έναντι ανόδου 44% του ΓΔ.  

 

30/01/20

 
 

 

Μεγάλες απώλειες στο Χ.Α., με φόντο την κρίση Κορωνοϊού που πλήττει τις αγορές

 

Σε εξαιρετικά κακή εξελίσσεται η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας.

Και τις απώλειες σταδιακά να διευρύνονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με το ΓΔ στο -1,70%, στις 915,46 μονάδες. Και με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, η προσοχή σταδιακά στρέφεται και πάλι στις ισχυρές στηρίξεις στις 900 μονάδες.

 

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στην Ευρώπη, με τον DAX στο -1%. Τον CAC 40 στο -1,30% και τον FTSE 100 στο -0,79%.

 

 

Δεν είναι καλό αυτό!!!!!

 

Υπάρχει πάντως κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό, μέχρι στιγμής πάντα, από τη σημερινή συνεδρίαση. Ότι προς στιγμήν ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα των 850 – 850 μονάδων, στις 836,35 μονάδες, με μεγάλες απώλειες 2,88%. Και διαγραμματικά αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό.

 

 

«Sell off» στο κινεζικό νόμισμα

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το νόμισμα της Κίνας υποχώρησε κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο, καθώς νέες ανησυχίες για την έκρηξη του κορωναϊού επανεμφανίστηκαν στις διεθνείς αγορές την Πέμπτη.

 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει το Bloomberg. Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος που διαπραγματεύεται σε αγορές εκτός ηπειρωτικής Κίνας με το δολάριο, έσπασε το φράγμα του 7 (7 γουάν για ένα δολάριο) για πρώτη φορά φέτος. Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2% από τις 20 Ιανουαρίου.

 

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι η χώρα έχει επιβεβαιώσει 7.711 κρούσματα κορωνοϊού. Η μόλυνση έχει εξαπλωθεί εκτός Κίνας, με σχεδόν 100 περιπτώσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

 

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα συναντηθεί εκτάκτως στη Γενεύη την Πέμπτη το απόγευμα για να αποφασίσει εάν η σημερινή εστία αποτελεί έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία και τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ως αντιμετώπιση.

 
 

29/01/20

 
 

Ηρεμία και οριακές μεταβολές στο Χ.Α.. …

Ηρεμία και οριακές μεταβολές καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., με το ΓΔ να είναι στις 933,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης είναι στις 858,44 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,25% και πάντα στα όρια των καθοριστικών επιπέδων των 850 – 860 μονάδων.

Ο τζίρος είναι αρκετά μέτριος προς χαμηλός, στα 13,7εκ ευρώ …..

Σημειώνεται πως παρόμοια εικόνα, με οριακές μεταβολές καταγράφεται και στις διεθνείς αγορές. 

«Ότι γίνει την τελευταία ώρα»

Και θα λέγαμε. Είναι μια από τις κλασσικές συνεδριάσεις, που ότι γίνει θα γίνει στο τέλος.

ΟΠΑΠ: Νέα προβληματάκια σήμερα και στην τιμή της επανεπένδυσης

Νέες οριακές απώλειες 0,27% καταγράφονται το μεσημέρι της Τετάρτης στη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,28 ευρώ. Και κάπως έτσι η μετοχή βρίσκεται στα όρια της τιμής επανεπένδυσης του μερίσματος. Και θα περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει η μετοχή τώρα που έπιασε την τιμή της επανεπένδυσης (όπως περιμέναμε).

 
 

28/01/20

 

 

Προς στιγμήν αδύναμο δείχνει το Χ.Α.

 

Με τις διεθνείς αγορές να αδυνατούνε εμφανώς να αντιδράσουνε μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο DAX ο οποίος χθες κατέγραψε πτώση 2,60%, βρέθηκε το πρωί +0,60%, αλλά τώρα βρίσκεται και πάλι -0,10%. Αδύναμο και παρά την όπως όλα δείχνουνε θετική έξοδο στις αγορές, δείχνει και το Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:17 να βρίσκεται στις 933,07 μονάδες, -0,33% (πριν από λίγο είχε βρεθεί και -0,5%).

 

Ο τραπεζικός δείκτης είναι αμετάβλητος, έχοντας επιστρέψει υψηλότερα των 860 μονάδων, στις 863,81 μονάδες, +0,01%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 17εκ ευρώ.  

 

 

Οι βασικοί δείκτες τον Ιανουάριο

 

Και σε αυτό το σημείο ας ρίξουμε μια ματιά στο τι κάνουνε οι βασικοί δείκτες το Χ.Α., λίγες ημέρες πριν το τέλος του πρώτου μήνα του 2020.

 

ΓΔ: +1,80%

FTSE 25: +1,21%

Τραπεζικός Δείκτης: -2,41%

 

 

Μυτιληναίος: Και πάλι στις ισχυρές στηρίξεις…

 

Με τη μετοχή της Μυτιληναίος να απογοητεύει και πάλι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Νέα πτώση καταγράφεται την Τρίτη, στα 9,81 ευρώ, -0,96%. Και κάπως έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στις ισχυρές στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 9,70 – 9,80 ευρώ, οι οποίες και δεν πρέπει να χαθούνε.

 

27/01/20

 

ΟΠΑΠ – Στα 11,26 ευρώ η τιμή επανεπένδυσης

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στα 11,26 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή της επανεπένδυσης του μερίσματος..

 

 

Μεγάλες εισαγόμενες απώλειες στο Χ.Α.

 

Παρά την πολύ θετική εγχώρια ειδησεογραφία, μεγάλες απώλειες καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας. Και τις απώλειες να διευρύνονται όσο περνάει η ώρα, με το ΓΔ στις 13:38 να βρίσκεται στις 932,59 μονάδες, με μεγάλη πτώση 1,70%. Απώλειες 2,04% στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 865,57 μονάδες. Ο τζίρος στα 22εκ ευρώ, μέτριος προς χαμηλός, το μοναδικό θετικό της σημερινής συνεδρίασης (και πάντα μέχρι στιγμής). Φυσικά και ο λόγος για τη σημερινή πτώση είναι η μεγάλη αναστάτωση που προκαλεί στις διεθνείς αγορές, ο κίνδυνος ο κινεζικός ιός να εξελιχθεί σε μια μορφή πανδημίας, με τα τελευταία νέα να αυξάνουνε τον φόβο των επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό πως το μεσημέρι της Δευτέρας, ο DAX βρίσκεται στο -2,13% με απώλειες 2,20 με 2,50% για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες.

 

 

Τουλάχιστον αυτός να μείνει υψηλότερα

 

Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση, αυτό είναι να μείνει ο τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων, με το δείκτη αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στις 867,81 μονάδες αυτή τη στιγμή.

 

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κοροναϊού

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο από τον κοροναϊό πλήττουν τη ζήτηση για επενδύσεις με ρίσκο.

Ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στην Κίνα αυξήθηκε στους 81 ενώ ο ιός εξαπλώθηκε σε πάνω από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Κάποιοι ειδικοί σε θέματα υγείας αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την επιδημία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,5% στις 10:08 ώρα Ελλάδας, έχοντας ανέλθει σε επίπεδο ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν βουτιά 3,1%, λόγω της έκθεσής τους στην Κίνα.

Ο γαλλικός CAC κατέγραφε υποαπόδοση καθώς οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, η Hermes και η Kering, ιδιοκτήτρια της Gucci, που βασίζονται πολύ στη ζήτηση στην κινεζική αγορά, σημείωσαν απώλειες 2-3%.

 

24/01/20

 

]

Ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α., αλλά με χαμηλό τζίρο …..

Με οδηγό τις διεθνείς αγορές (είναι χαρακτηριστικό πως ο DAX στις 13:37 ήτανε στο +1,37%), κέρδη καταγράφονται από το ξεκίνημα της ημέρας στο Χ.Α., με το ΓΔ να είναι στο +0,58%, στις 944,66 μονάδες.  Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι ο τζίρος είναι χαμηλός, 21εκ ευρώ, κάτι το οποίο προβληματίζει για την ποιότητα της ανόδου.

ΟΠΑΠ – Τελευταία ημέρα για τον υπολογισμό της επανεπένδυσης ….

Στα 11,71 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ στις 13:41, συνεχίζοντας να έχει μια εξαιρετική εικόνα, θυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την αποκοπή μερίσματος ύψους 0,95 ευρώ (καθαρά μετά το φόρο 5%). Να σημειωθεί πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τον υπολογισμό της επανεπένδυσης του μερίσματος.

Ουσιαστικά ιστορικά υψηλά και +760% από το 2015 ….

Νέα άνοδος 1,65% καταγράφεται το μεσημέρι της Παρασκευής στη μετοχή της Quest, στα 8,60 ευρώ, με υψηλό ημέρας μέχρι στιγμής τα 8,94 ευρώ!!! Και σημειώνεται πως αυτά είναι νέα ιστορικά υψηλά, με την απόδοση 52 εβδομάδων να είναι +94%. Πέραν όμως της απόδοσης 52 εβδομάδων. Αξίζει να αναφέρουμε πως από τα χαμηλά το Οκτωβρίου του 2015 και το περίπου 1 ευρώ. Η απόδοση της μετοχής είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή στο +760%!!!!!

 
 

23/01/20

 

 

Οριακές απώλειες στο Χ.Α., σε μια και πάλι ήρεμη συνεδρίαση…

 

Όπως ουσιαστικά και τις προηγούμενες ημέρες, μια ήρεμη συνεδρίαση έχει μέχρι στιγμής το Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:19 να είναι στις 939,93 μονάδες, -0,32%, με χαμηλό προς μέτριο τζίρο 15,8εκ ευρώ.  Σε κάθε περίπτωση η τάση της αγοράς παραμένει θετική, με το Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες να βρίσκεται σε διαδοχικά υψηλά 5 και πλέον ετών. Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση και όπως ουσιαστικά έχει συμβεί και τελευταίες. Όλα δείχνουνε πως ότι γίνει θα γίνει στο τέλος.

 

 

Στο +203% σε 52 εβδομάδες

 

Στα 4,214 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ το πρωί της Πέμπτης, με οριακά κέρδη 0,48%. Σημειώνεται πως η μετοχή από 01/01/20 καταγράφει οριακά κέρδη 2%. Σε επίπεδο ωστόσο 52 εβδομάδων, η απόδοση διαμορφώνεται στο εντυπωσιακό +203%!!

 

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 4δις ευρώ θα αυξηθεί η τιτλοποίηση στα πλαίσια του Ηρακλή

Σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ, περί τα 4δις ευρώ θα είναι το ποσό της τιτλοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς στα πλαίσια του «Σχεδίου Ηρακλής». Σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ρεπορτάζ. Ο σχεδιασμός προέβλεπε, τιτλοποίηση ύψους 3δις ευρώ, εντός του 2020. Με βάση όμως το τελευταίο σχεδιασμό, το ποσό θα ανέβει στα 4δις ευρώ… Η μετοχή της Πειραιώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 3,28 ευρώ, -0,30%, έχοντας μέχρι στιγμής. Ένα καλό ξεκίνημα και στο 2020 (+9,70%), μετά από ένα εξαιρετικά καλό χρηματιστηριακά 2019.

 
 

22/01/20

 

Για ακόμη μια συνεδρίαση σταθεροποιητικές τάσεις ….. θα κάνει το ίδιο στο κλείσιμο;

Όπως έχει συμβεί σε αρκετές από τις συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων. Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται στο Χ.Α. μέχρι στιγμής, με το ΓΔ στις 12:26 να είναι στις 942,19 μονάδες, -0,01%. Σταθερά κινείται και ο τραπεζικός δείκτης, στις 881,73 μονάδες, -0,05%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 22,7εκ ευρώ και είναι ικανοποιητικός,

Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών  

Σε αυτό το σημείο ας ρίξουμε μια ματιά στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών να είναι 10,4δις ευρώ.

Ειδικότερα,

Eurobank: 3,35δις ευρώ

Alpha Bank: 2,87δις ευρώ

Εθνική Τράπεζα: 2,79δις ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: 1,45δις ευρώ

 

ΟΠΑΠ: Καλά στέκεται και σήμερα  

Αρκετά καλά στέκεται σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,66 ευρώ, +1,04%, με υψηλό ημέρας (μέχρι στιγμής πάντα) τα 11,74 ευρώ και με όγκο συναλλαγών 383.076 μετοχές. Θυμίζουμε πως με βάση το μέσο όρο των 5 συνεδριάσεων της τρέχουσας εβδομάδας θα προσδιοριστεί η μέση τιμή κτήσης της μετοχής.

 
 

21/01/20

 
 

Κάρατζης: Στα 10,00 ευρώ η τιμή της δημόσιας πρότασης ….

Στο πλαίσια των τελευταίων εξελίξεων, σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Καράτζη ΑΕ που δεν κατέχει, ήτοι για 2.256.384 μετοχές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό περίπου 15,37% στην εταιρεία, προχώρησε η ΑΝΤΚΑΡ Μονοπρόσωπη, εταιρεία συμφερόντων του Αντώνη Καράτζη.  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η δημόσια πρόταση θα γίνει στα 10,00 ευρώ.

 

Απώλειες στο Χ.Α., αλλά κρατάμε το χαμηλό τζίρο…

Απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Τρίτης στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό και στις διεθνείς αγορές, εν μέσω μιας ξαφνικής. Με τάσης υπερβολής θα λέγαμε σε αυτή τη φάση. Ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για τον κοροναϊό και τις πιθανές επιπτώσεις αυτού στην παγκόσμια οικονομία!!

Όσον αφορά το Χ.Α., στις 13:31 βρισκόταν στις 930,86 μονάδες, με απώλειες 0,99% (είχε βρεθεί μέχρι και -1,45%). Με απώλειες 1,52% ο τραπεζικός δείκτης.

Στα θετικά. Σε ακόμη μια πτωτική συνεδρίαση. Ότι ο τζίρος είναι αισθητά χαμηλότερος, στα 19εκ ευρώ ο καθαρός.

Να σημειωθεί πως αρνητικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αν και σε σχέση με τις αρχικές απώλειες, το κλίμα έχει βελτιωθεί. Έτσι ο DAX στις 13:39 ήτανε -0,45%, αν και το πρωί είχε βρεθεί και -0,80%.

Στο +123% μέσα σε μερικές μόλις ημέρες…

Εν μέσω διαφόρων φημών και σεναρίων (τα στα οποία οι επενδυτές πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί). Νέα μεγάλη άνοδο καταγράφει η Ντόπλερ της ΕΝΑ, στα 0,615 ευρώ, +10,81%, με 69.200 μετοχές όγκο συναλλαγών. Σημειώνεται πως μέσα σε μόλις συνεδριάσεις, από τις αρχές του χρόνου, η μετοχή βρίσκεται στο εντυπωσιακό +123%.

 

 

Πακέτο 38,44% στην Κάρατζης….

 

Πακέτο 5,6εκ μετοχών στην Κάρατζης πέρασε στο Χ.Α. την Τρίτη, στην τιμή των 8,42 ευρώ. Οι πληροφορίες μιλάμε για ενδοοικογενειακή συναλλαγή, με φόντο και τα σενάρια για δημόσια πρόταση στην εταιρεία κατά το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται πάντως, πως η τιμή των 8,42 ευρώ είναι αισθητά χαμηλότερη της τρέχουσα τιμής των 9,85 ευρώ, με τη μετοχή σε επίπεδο 52 εβδομάδων να βρίσκεται στο 53,91%. Από τις αρχές του 2020 ήδη η μετοχή καταγράφει άνοδο 23,13%.

 

upd

 

Η ανακοίνωση της εταιρείας για τό πακέτο στο Χ.Α.

 

Η ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ ανακοινώνει µε βάση τον Ν.3556/2007, ότι η εταιρεία ΑΝΤΚΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. µε µοναδικό µέτοχο τον κύριο Καράτζη Αντώνιο του Μιλτιάδη και άµεσα συνδεδεµένο πρόσωπο µε την ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ, απέκτησε στις 21.01.2020, δυνάµει χρηµατιστηριακής συναλλαγής από την βασική µέτοχο της ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ κυρία Καράτζη Μαρία του Μιλτιάδη (υπόχρεο πρόσωπο βάσει του άρθρου 13 του Ν.3340/2005) 5.643.204 κοινές ονοµαστικές µετοχές της ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ, έναντι τιµήµατος 8,4172 ανά µετοχή. Σε συνέχεια της συναλλαγής αυτής το ποσοστό των δικαιωµάτων ψήφου του κυρίου Καράτζη Αντώνιου του Μιλτιάδη Προέδρου και ∆ιευθύνοντος Σύµβουλου της Εταιρείας ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ (υπόχρεο πρόσωπο βάσει του άρθρου 13 του Ν.3340/2005) στην εταιρεία ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ ανέρχεται στο ποσοστό 84,63 %.

 

20/01/20

 
 

 

Αντίστροφα για την έκδοση ομολόγου .….

 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες. Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Πιθανόν και σήμερα. Και αν και δεν έχουνε γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της έκδοσης. Όλα δείχνουνε πως θα πάμε για ομόλογο μεγαλύτερες διάρκειας, στην προσπάθεια να φτιάξει και η καμπύλη αποδόσεων.

 

 

Στο +96,84% σε επίπεδο 52 εβδομάδων…

 

Με τις τραπεζικές μετοχές να έχουνε πέρσι μια εξαιρετική χρηματιστηριακή αγορά. Όσον αφορά την Alpha Bank, η μετοχή σε επίπεδα 52 εβδομάδων βρίσκεται στο +96,84%.

 

 

Μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α. … Ηρεμία, οριακές μεταβολές και χαμηλοί τζίροι (πάντα μέχρι στιγμής)

 

Παρόμοια με την εικόνα που είχε το Χ.Α. σε πολλές από τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, είναι η σημερινή. Και μέχρι τουλάχιστον το μεσημέρι, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 933,96 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,02% και χαμηλό τζίρο 13εκ ευρώ. Και όπως έχει σημειωθεί στο GFF. Δεν αποκλείεται αυτή η εικόνα να συνεχιστεί και κατά το προσεχές διάστημα. Με σχετικά ήρεμες συνεδριάσεις ….. Και «όπως λέει και ο λαός» … Ότι γίνει στο τέλος της συνεδρίασης, όπου συνήθως η μεταβλητότητα αυξάνεται κατακόρυφα.

 

 

Μυτιληναίος: Ζεστός και σήμερα …

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε αν η μετοχή της Μυτιληναίος θα καταφέρει να κρατήσει τα κέρδη μέχρι τέλους. Ειδικότερα, η μετοχή στις 12:53 βρίσκεται στα 10,31 ευρώ, +2,08%. Και σε σχέση με τα όσα έχουμε γράψει. Παραμένοντας υψηλότερα των 10,00 – 10,10 ευρώ, η μετοχή εισέρχεται σε ένα νέο ανοδικό trend που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο ανοδικό trend που θα φέρει την τιμή αισθητά υψηλότερα. Υψηλότερα των 11,00 ευρώ.

 

17/01/20

 
 

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χ.Α., με χαμηλούς τζίρους

 

Οριακές μεταβολές καταγράφονται το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 932,04 μονάδες, -0,01%, με τζίρο 16εκ ευρώ…. Αναφορικά με τον τραπεζικό δείκτη, αυτός είναι στο -0,23%, στις 878,33 μονάδες. Πάντα σε μια συνεδρίαση με οριακές μεταβολές.

 

 

Σημαντικό αυτό

 

Θα επαναλάβουμε πάντως. Ότι το πιο σημαντικό κατά τις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η παραμονή του τραπεζικού δείκτη υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων. Θυμίζουμε πως ο δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 878 μονάδες. Όπως σταθερά αναφέρουμε στο www.greekfinanceforum.com, μια τέτοια παραμονή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα, βάζοντας τις τράπεζες σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

 

Autohellas: Νέα καλή συνεδρίαση

 

Με αυξημένο όγκο συναλλαγών, 150.000 μετοχών. Νέα κέρδη καταγράφονται το πρωί της Παρασκευής στη μετοχή της Autohellas, στα 7,94 ευρώ, +3,12%. Η μετοχή από 01/0120 βρίσκεται στο +8,47%, με την απόδοση 52 εβδομάδων να είναι +45,69%.

 
 

16/01/20

 
 

 

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χ.Α…

 

Απώλειες 0,37% καταγράφονται στο Χ.Α. στις 13:28, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 925,25 μονάδες. Βέβαια η αγορά επηρεάζεται από την αποκοπή του μερίσματος του ΟΠΑΠ, ο οποίος βρίσκεται στα 11,21 ευρώ, -7,36%, μια πτώση που φυσικά επηρεάζει το Χ.Α. λόγω της στάθμισης που έχει η μετοχή στους δείκτες. Στα θετικά ότι ο τζίρος. Σε μια ακόμη πτωτική συνεδρίαση, είναι χαμηλός, στα 18εκ ευρώ.

 

Αναφορικά με τον τραπεζικό δείκτη. Και μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη. Καταγράφονται οριακές απώλειες 0,11%, με σημαντικό να μείνει ο τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων (βρίσκεται τώρα στις 874 μονάδες).

 

 

ΟΠΑΠ: Χάνει σχεδόν όλο το μέρισμα …. 

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω. Σχεδόν όλο το μέρισμα (0,95 ευρώ καθαρό), χάνει η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στα επίπεδα των 11,20 ευρώ, -7,44%. Η αλήθεια είναι πως θα περιμέναμε μια κάπως καλύτερη εικόνα, αν και  η συνεδρίαση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Θα λέγαμε πως ένα ικανοποιητικό κλείσιμο, θα ήτανε μια τιμή (έστω και οριακά) υψηλότερα των 11,40 -11,50 ευρώ.

 

 

+22,84% μέσα σε μερικές εβδομάδες… +375% 52 +375% 52w

 

Μικρές απώλειες καταγράφονται σήμερα το πρωί στη μετοχή της ΑΛΜΥ, στα 1,425 ευρώ, -1,72%. Ωστόσο η μετοχή από 01/01/20 βρίσκεται στο +22,84%. Σε επίπεδο 52 εβδομάδων, η απόδοση φτάνει στο +375%. Και εμείς απλώς θα σχολιάσουμε πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

 

15/01/20

 
 

Οριακές μεταβολές και σήμερα (μέχρι στιγμής), με χαμηλό τζίρο…

Με μέτριος προς χαμηλό τζίρο 21,7εκ ευρώ (2,5εκ ευρώ τα πακέτα), οριακές μεταβολές καταγράφονται από το πρωί της Τρίτης στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:21 στο +0,20%, στις 925,58 μονάδες.  Αν η προσοχή μας είναι κάπου στραμμένη. Κυρίως είναι στον τραπεζικό δείκτη. Ο οποίος βρίσκεται στις 864,11 μονάδες, +1,53%, με ζητούμενο να παραμείνει. Έστω και οριακά. Υψηλότερα των 850 - 860 μονάδων.  

ΕΤΕ – Καλή εικόνα σήμερα

Και από τους βασικούς λόγους της ανόδου που καταγράφεται μέχρι στιγμής στον τραπεζικό δείκτη. Είναι η άνοδος της μετοχής της ΕΤΕ, η οποία βρίσκεται στις 2,924 ευρώ, +1,53%. Διαγραμματικά, ο στόχος είναι να παραμείνει η μετοχή υψηλότερα των 1,92 – 1,93 ευρώ, κάτι το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

Οι αποδόσεις των τραπεζών από 01/01/20

Και έχοντας φτάσει στα μέσα του μήνα. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών από τις αρχές του 2020. Όπως λοιπόν φαίνεται. Η μοναδική ανοδική. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά είναι η ΠΕΙΡ, με κέρδη 11,84%. Οι υπόλοιπες 3 βρίσκονται στα κόκκινα.

ΠΕΙΡ: +11,84%

ΕΤΕ: -3,05%

ΑΛΦΑ: -3,85%

ΕΥΡΩΒ: -5,05%

 

14/01/20

 
 

Μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α., με οριακές μεταβολές…

Μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι από το ξεκίνημα ουσιαστικά της ημέρας. Πολύ υποτονικό. Με το ΓΔ να βρίσκεται στο -0,08%, στις 918,63 μονάδες, με τζίρο 17εκ ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 847,38 μονάδες, -0,30%... Και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης….Σημειώνεται πως παρόμοιο κλίμα, με οριακές μεταβολές παρατηρείται και στις διεθνείς αγορές, με τον DAX να είναι στο -0,10%.

Συνεχίζεται η αδυναμία …

Από αυτά πάντως που κρατάμε μέχρι στιγμής στο Χ.Α. (δηλαδή το πρώτο μισό της ημέρας). Είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 850 – 860 μονάδων. Και αυτό μια σχετική ανησυχία το δημιουργεί.

LAMDA: Πιέσεις σήμερα στη μετοχή ….

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα στη μετοχή της ΛΑΜΔΑ, η οποία από το ξεκίνημα βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο, στα 8,35 ευρώ, -2,22% (με 237.809 μετοχές όγκο συναλλαγών). Διαγραμματικά, μια περαιτέρω πτώση μέχρι τα 7,80 – 7,90 ευρώ δε μπορεί να αποκλειστεί κατά το προσεχές διάστημα.  

 

13/01/20

 
 

 

Ήρεμη συνεδρίαση στο Χ.Α. με οριακές μεταβολές και χαμηλότερο τζίρο 

 

Με οριακές μεταβολές και μικρές διακυμάνσεις έχει ξεκινήσει η εβδομάδα στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:12 στις 926,95 μονάδες, με άνοδο 0,36% και τζίρο 20,4εκ ευρώ. Με άνοδο 0,76% οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 864,57 μονάδες. Θυμίζουμε πως ένας από τα στοιχήματα της νέας εβδομάδας είναι ο τραπεζικός δείκτη να καταφέρει να σταθεροποιηθεί εκ νέου υψηλότερα των 860 μονάδων.

 

 

Τράπεζα Πειραιώς: Και σήμερα κλέβει τις εντυπώσεις…

 

Σε μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας εξελίσσεται και σήμερα η μετοχή της Πειραιώς και πάντα μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή στις 13:18 βρίσκεται στα 3,366 ευρώ, +4,99%. Και κάπως έτσι, η μετοχή απι τις αρχές του 2020 και στις λίγες αυτές συνεδριάσεις. Καταγράφει κέρδη 12,71%. Θυμίζουμε πως η μετοχή της Πειραιώς, με αστρονομικά κέρδη 256% ήτανε η πρώτη σε άνοδο το 2019.

 

 

ΟΠΑΠ – Προβλήματα σήμερα, με μεγάλο όγκο συναλλαγών

 

2 και σήμερα απομένουνε για την αποκοπή του μερίσματος μαμούθ του ΟΠΑΠ (0,95 ευρώ, καθαρό μετά το φόρο 5%). Και η μετοχή το πρωί της Δευτέρας. Και μετά το ράλι που έχει κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες. Βρίσκεται στις 13:21 στια 12,20 ευρώ, -0,97%. Και από αυτά που κρατάμε είναι ο μεγάλος όγκος συναλλαγών. 671.000 μετοχές στις 13:21.

 

10/01/20

 
 

 

Υποτονικό το κλίμα στο Χ.Α. – Σώζει τις περιστάσεις η Coca Cola ….

 

Οριακές μεταβολές καταγράφονται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ το πρωί να βρίσκεται μέχρι και 0,58%. Κέρδη τα οποία προς στιγμήν έχουνε χαθεί, με το ΓΔ στις 12:44 να είναι στις 925,47 μονάδες, -0,06%. Με οριακές απώλειες 0,04% οι τράπεζες. Στα 21εκ ευρώ, αισθητά μικρότερος από χθες και προχθές ο τζίρος.

 

Να  σημειωθεί πως η μετοχή που πρωταγωνιστεί είναι η Coca Cola, με άνοδο 1,49%, στα 31,28 ευρώ.

 

 

ΕΤΕ: Καλό είναι να επιστρέψει άμεσα υψηλότερα των 2,90 – 2,95 ευρώ….

 

Οριακές απώλειες 0,07% καταγράφονται το πρωί της Παρασκευής στη μετοχή της ΕΤΕ, στα 2,87 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του χρόνου καταγράφει απώλειες 4,97%. Και διαγραμματικά. Θα λέγαμε πως είναι χρήσιμο να επιστρέψει άμεσα η μετοχή υψηλότερα των 2,90 – 2,95 και εν συνεχεία 2,97 ευρώ. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος. Άμεσης πτώσης προς τα επίπεδα των 2,70 ή και 2,50  - 2,55 ευρώ.

 

 

LAMDA: Προβληματάκια σήμερα για τη μετοχή

 

Απώλειες καταγράφονται την Παρασκευή στη μετοχή τη ΛΑΜΔΑ, η οποία βρίσκεται στα 8,55 ευρώ, -2,17%, με 107.839 μετοχές όγκο συναλλαγών. Πάντως με δεδομένο ότι προσφάτως είχε ολοκληρωθεί η ΑΜΚ. Και ότι από τα την τιμή έκδοσης καταγράφονται ήδη κέρδη 25%! Τα όποια βραχυπρόθεσμα προβλήματα κρίνονται κάτι παραπάνω από φυσιολογικό.

 

09/01/20

 

 

«Θα περιμένουμε μέχρι τέλος … Αλλά και σήμερα βγαίνουνε κομμάτια»

 

«Δε μπορώ να σας πως ότι πείθει η εικόνα των τραπεζικών μετοχών και σήμερα. Ειδικά στην περίπτωση της ΕΤΕ που βγαίνει προσφορά και σήμερα. Και με μοναδική εξαίρεση την Πειραιώς. Και ασχέτως της καλής εικόνας σε επιλεγμένα μη – τραπεζικά χαρτιά. Θα ήθελα να δω πως θα κλείσουνε οι τραπεζικές μετοχές». 

 

Τα παραπάνω ήτανε το σχόλιο χρηματιστή στις 13:18, αν και σίγουρα η συνεδρίαση έχει πολύ ώρα ακόμη…

 

 

Κέρδη στο Χ.Α., με ζητούμενο να κρατήσουνε μέχρι τέλος ….

 

Κέρδη 1,10% καταγράφονται το μεσημέρι της Πέμπτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:19 να βρίσκεται 924,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +1,09%. Ο τζίρος είναι και σήμερα πολύ αυξημένος, στα 42εκ ευρώ. Και φυσικά το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι τέλους. Και αν μπορούνε να αυξηθούνε και άλλο.

 

 

ΟΠΑΠ: Καλή εικόνα με ώθηση από το 1 ευρώ μέρισμα

 

Με εντυπωσιακό τζίρο μέχρι στιγμής (785.959 μετοχές – 9,6εκ ευρώ), κέρδη 4% καταγράφονται στη μετοχή του ΟΠΑΠ την Πέμπτη το μεσημέρι, στα 12,22 ευρώ (υψηλό ημέρας τα 12,34 ευρώ). Φυσικά και η άνοδος έρχεται ως αποτελέσματα της ανακοίνωσης για έκτακτο μέρισμα ύψους 0,95 ευρώ (καθαρό μετά το φόρο 5%). Διαγραμματικά. Μένοντας υψηλότερα των 12,00 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για τις επόμενες αντιστάσεις στα 13,00 ευρώ.

 

 

Πειραιώς: Εξαιρετική εικόνα …..

 

Μεγάλη άνοδος 5% καταγράφεται το πρωί της Πέμπτης για τη μετοχή της Πειραιώς, στα 3,15 ευρώ. Σημειώνεται πως το υψηλό 52 εβδομάδων είναι τα 3,29 ευρώ.

 

Ο πρώτος στόχος για την Πέμπτη είναι να έχουμε μια αντίδραση, ειδικά στην περίπτωση των τραπεζών, που την Τετάρτη έκλεισαν με πτώση 3,5% και χαμηλότερα σημαντικών τεχνικών επιπέδων.

 

08/01/20

 

 

Το σχόλιο χρηματιστή 

 

«Τα πακέτα που έγιναν το πρωί αφορούν τις κινήσεις συγκεκριμένου fund, στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων (και τίποτα άλλο, σε σχέση και με αυτά που γράφονται). Ωστόσο δεν αποκλείω κάποιοι να θέλουνε να δημιουργήσουνε κλίμα, επιδιώκοντας ένα πτωτικό κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες κατά το προσεχές διάστημα. Βέβαια το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρουνε, αφού η αγορά, ανάμεσα σε άλλα. Έχει πάντα θετικό momentum».

 

 

Γίνεται προσπάθεια να μειωθούν, αν και πάντα μεγάλες οι απώλειες στο Χ.Α

 

Απώλειες 1,45% καταγράφονται στις 13:41 στο Χ.Α., με το ΓΔ νωρίτερα να έχει βρεθεί και -2%. Και με μια σχετική ώθηση από τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές (ο DAX γύρισε σε οριακά θετικό πρόσημο –  σε θετικό πρόσημο έχουνε γυρίσει και τα futures στη Wall Street). Θέλουμε να ελπίζουμε πως το κλίμα θα βελτιωθεί και άλλο στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μεγάλο στόχο πάντα την παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων (βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 911 μονάδες).

 

Αδύναμος κρίκος από το πρωί οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 840,41 μονάδες, -3,22%.

 

 

Αυτό μας ανησυχεί

 

Σε σχέση και με τα επιμέρους σχόλια του GFF. Και με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται χαμηλότερα των 850 – 860 μονάδων. Αυτό μας προβληματίζει, αφού υπάρχει ανάγκη να μη χαλάσει η διαγραμματική εικόνα.

 

 

Eurobank: Ακριβώς στις μεγάλες στηρίξεις

 

Η Eurobank βρίσκεται από το πρωί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με μεγάλο όγκο συναλλαγών λόγω και ενός πακέτου σε χαμηλές τιμές (4 πακέτα των 24,3εκ στα 0,8411 ευρώ), με το μετοχή στις 13:48 να είναι στα 0,849 ευρώ, -4,61% (χαμηλό ημέρας τα 0,82 ευρώ).  Σημειώνεται πως ο μεγάλος στόχος για τη μετοχή είναι να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα 0,82 – 0,825 ευρώ, ακριβώς στα χαμηλά ημέρας.

 

 

Μεγάλες απώλειες 3,54% στις τράπεζες, με μεγάλο όγκο συναλλαγών κυρίως στην Eurobank (που έχει και πακέτο) και στην ΕΤΕ. Στα 0,8505 η Eurobank (-4,44%, με 104κ μετοχές όγκο συναλλαγών). Στα 2,857 ευρώ η ΕΤΕ (-3,67%, με 32,7εκ μετοχές).

 

07/01/20

 
 

 

Ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. …..

 

Με μέτριο (όχι πάντως χαμηλό τζίρο – 20εκ ευρώ), κέρδη καταγράφονται την Τρίτη στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 12:52 στις 926,84 μονάδες, +0,73%. Οδηγός για τη σημερινή αντίδραση στο Χ.Α. είναι η φαινομενική ηρεμία των διεθνών αγορών, οι οποίες μετά τη χθεσινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση. Σήμερα καταγράφουνε κέρδη, με τον DAX στο +1,07%.

 

Στα του Χ.Α., σε άμεση σχέση με αυτά που συνεχώς σχολιάζουμε. Και με την αγορά να παραμένει υψηλότερα των 900 μονάδων. Υπάρχουνε όλες οι προϋποθέσεις το ανοδικό trend να συνεχιστεί.   

 

 

Μέχρι στιγμής (το 2020)

 

Αν και σίγουρα πολύ νωρίς. Ας ρίξουμε μια μικρή ματιά στο τι κάνει μέχρι στιγμής το Χ.Α. το 2020.

 

Ο ΓΔ λοιπόν βρίσκεται στο +1,08%. Και ο τραπεζικός δείκτης στο -1,08%.

 

 

ΟΠΑΠ: Καλή συνεδρίαση ….

 

Πολύ καλή είναι η συνεδρίαση μέχρι στιγμής για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος βρίσκεται στα 11,89 ευρώ, +2,24%, με υψηλό ημέρας τα 11,94 ευρώ. Όγκος συναλλαγών στις 156.000 μετοχές. Και ο στόχος δεν είναι άλλο από την προσέγγιση και διάσπαση των πρόσφατων υψηλών, στα επίπεδα των 12,05 – 12,10 ευρώ.

 

06/01/20

 
 

 

Σε υψηλό επταετίας ο χρυσός λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή

 

Ο χρυσός, το παραδοσιακό "ασφαλές καταφύγιο" των επενδυτών, έφτασε σήμερα σε υψηλό επταετίας, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

 

Αφού κατέγραψε άλμα 1,5% την Παρασκευή, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, το πολύτιμο μέταλλο συνέχισε και σήμερα την ανοδική πορεία του, αγγίζοντας τα 1.588,13 δολάρια την ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από τον Απρίλιο του 2013.

 

"Σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αγορά χρυσού και, ακόμη και αν τα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν υπέρμετρες αγορές, η τάση μπορεί να συνιστεί για όσο διάστημα παραμένει αυξημένη η ανησυχία", σχολίασε ο Χουσέιν Σάγιεντ, αναλυτής της FXTM.

 

Την Κυριακή, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από την κυβέρνηση "να βάλει τέλος στην παρουσία ξένων στρατευμάτων" στη χώρα, στην έκτακτη συνεδρίασή του, παρουσία του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι. Σε απάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Βαγδάτη με "πολύ ισχυρές" κυρώσεις αν υποχρεωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αποχωρήσουν από το Ιράκ.

 

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποιεί ότι θα εκδικηθεί τον φόνο του Σουλεϊμανί και ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί κανέναν περιορισμό όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

04/01/20

 
 

Στο 11,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο στο 11,84%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κλείνοντας το 2019 κοντά στον κυβερνητικό στόχο και περιορίζοντας πιθανόν το περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων το 2020. Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία πίεσε την κεντρική τράπεζα πέρυσι να προχωρήσει σε μεγάλη νομισματική χαλάρωση για να βγει η οικονομία της χώρας από την ύφεση, προέβλεπε πληθωρισμό 12% στο τέλος του 2019 και 8,5% στο τέλος του 2020. Η πρόβλεψη, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ήταν ότι ο πληθωρισμός θα αυξανόταν τον Δεκέμβριο στο 11,56% από 10,56% τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,74% τον Δεκέμβριο έναντι 0,49% που ήταν η πρόβλεψη.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν συνήθως καλύτερα από τις προβλέψεις πέρυσι, ενθαρρύνοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιά της στο 12% τον Δεκέμβριο από 24% τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι καθορίζει την πολιτική της με βάση ένα «λογικό» πραγματικό επιτόκιο, το οποίο συμπιέσθηκε από την άνοδο του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα. Αυτό μπορεί να περιορίσει το περιθώριο για μία μικρή περαιτέρω χαλάρωση στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 5% έναντι του δολαρίου στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, εν μέρει λόγω της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία και της απειλής κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Κατέγραφε απώλειες 0,3% σήμερα, μετά τον φόνο ανώτατου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή που εκτόξευσε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Το 2018, ο πληθωρισμός της Τουρκίας είχε εκτιναχθεί πάνω από το 25%, σε υψηλό επίπεδο 15ετίας, καθώς η κρίση της λίρας αύξησε κατά πολύ το κόστος των εισαγωγών.

 

03/01/20

 
 

Σε υψηλά 4 μηνών ο χρυσός (1.544 δολάρια) εν μέσω αναστάτωσης στη Μέση Ανατολή ....

Ράλι 4% για το πετρέλαιο μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ

Η αεροπορική επιδρομή που διέταξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασίμ Σολεϊμανί αναζωπύρωσε τους φόβους για έκρηξη στην περιοχή.

Αλμα 4% σημείωσε στις αγορές το πετρέλαιο.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο έκανε άλμα 70 δολάρια το βαρέλι, καθώς η επίθεση των ΗΠΑ ξυπνά φόβους για σύγκρουση σε μια σημαντική περιοχή παραγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Οι ασιατικές αγορές είχαν ταραχώδες άνοιγμα και ασυνήθιστα ψηλούς τζίρους, καθώς η σοβαρότητα της επίθεσης κλόνισε τους επενδυτές σε όλο τον πλανήτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη έκαναν άλμα μεγαλύτερο του 4% σε επίπεδα που είχαν επαναληφθεί μόνο μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας το Σεπτέμβριο.

Η επιθετική κίνηση και οι φόβοι για αντίποινα

Η αμερικανική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Χασίμ Σολεϊμανί, του ιρανού επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης της Επαναστατικής Φρουράς, κάτι που αποτελεί σοβαρή πρόκληση κατά της Τεχεράνης.

Καθώς η εστίαση μετατοπίζεται στο πώς θα αντιδράσει το Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, δεσμεύθηκε ότι «σοβαρά αντίποινα» περιμένουν τους δολοφόνους του Σολεϊμάνι.

«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από την απλή αιμορραγία της μύτης του Ιράν», δήλωσε σε σημείωμα ο Στίβεν Ίνις, επικεφαλής στρατηγικής στην AxiTrader Ltd. «Αυτή είναι μια επιθετική επίδειξη δύναμης και μια ευθεία πρόκληση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Οι τιμές στο πετρέλαιο μετά το πρώτο άλμα υποχώρησαν ελαφρώς το μεσημέρι στη Σιγκαπούρη, αλλά παρέμειναν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Το αργό πετρέλαιο Brent του Λονδίνου για το διακανονισμό του Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,12 δολ. ή 3,2%, στα 68,37 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στις 1:25 μ.μ. Ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα είχε κάνει άλμα έως 4,4% στα 69,16 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου Intermediate West Texas για παράδοση το Φεβρουάριο έκανε άλμα 3,1%, στα $ 63,07 το βαρέλι. Νωρίτερα είχε και αυτό κάνει άλμα κατά 4,4% στα $ 63,84, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου μέχρι το υψηλότερο από τον Μάιο. Ο συνολικός όγκος για Brent και WTI ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των 30 ημερών.

Η ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης πυροδοτήθηκε όταν μια ιρακινή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθούν για τις θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας καθώς και τα ξένα δεξαμενόπλοια εντός και γύρω από τον Περσικό Κόλπο αποτέλεσαν στόχο πολλών επιθέσεων κατά το παρελθόν έτος – μια περιοχή που περιλαμβάνει τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ.

 

02/01/20

 
 

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α. …..

Αν και ξεκίνησε με οριακές μεταβολές και μικρό τζίρο. Κάτι λογικό για την πρώτη συνεδρίαση του 2020. Με βοήθεια από το καλό κλίμα των διεθνών αγορών. Το Χ.Α. το μεσημέρι ανεβάζει στροφές, με το ΓΔ στις 13:24 να βρίσκεται στις 924,73 μονάδες, +0,88%. Και με το ΓΔ να παραμένει υψηλότερα των 900 μονάδων. Και το Χ.Α. να βρίσκεται σε διαδοχικά υψηλά 5 ετών. Η αισιοδοξία αυξάνεται.   

 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο το 2020

Με ισχυρή άνοδο μπήκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη νέα δεκαετία, εν μέσω νέας νομισματικής στήριξης από το Πεκίνο και αυξανόμενης αισιοδοξίας για το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η μετοχή της Airbus εκτινάχθηκε μετά από δημοσίευμα ότι ξεπέρασε τη Boeing και έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων στον κόσμο. Η μετοχή της Airbus κατέγραφε την καλύτερη επίδοση τριών μηνών, καθώς δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι παρέδωσε 863 αεροπλάνα το 2019, περισσότερα απ' ό,τι προβλεπόταν. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην αύξηση του ευρύτερου γαλλικού δείκτη κατά 1,3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,9% μετά την υποχώρηση τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς υπήρχαν επιφυλάξεις σχετικά με τη διάρκεια της εμπορικής ανακωχής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, βελτίωσε το κλίμα την Τρίτη, δηλώνοντας ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας θα υπογραφεί στις 15 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, που είναι ευαίσθητες στο εμπόριο, κατέγραφαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σήμερα, ακολουθούμενες από τις τραπεζικές μετοχές. Ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς έκλεισε το 2019 με τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς υποχώρησαν οι φόβοι για μία ύφεση και ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ακολούθησαν χαλαρή νομισματική πολιτική.

Σηματοδοτώντας ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει την κινεζική οικονομία που επιβραδύνεται, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε χθες τον συντελεστή υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών για όγδοη φορά από το 2018, με την τελευταία μείωση να οδηγεί στην αποδέσμευση περίπου 800 δισ. γιουάν για τις τράπεζες. Η βελτίωση οικονομικών δεικτών της Κίνας και των ΗΠΑ ενίσχυσαν, επίσης, τα διεθνή χρηματιστήρια που κατέγραψαν υψηλά ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης μετοχών της Ευρωζώνης Stoxxe σημείωνε άνοδο 1,1% σήμερα παρά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή συρρικνώθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX αυξανόταν 0,7%, αγνοώντας τα στοιχεία που έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα τον Δεκέμβριο, με τον ρυθμό μείωσης της παραγωγής να επιταχύνεται για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE σημείωνε άνοδο 0,9%, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου.

 

31/12/19

 
 

 

Στην κορυφή του παγκόσμιου χάρτη αποδόσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Στην κορυφή στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη αποδόσεων για το 2019 βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας το έτος με υψηλά κέρδη 49,47% και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο (+101,34%), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,392 δισ. ευρώ. Η αγορά το 2019 αφού άφησε πίσω της το αρνητικό 2018 που είχε κλείσει με πτώση 25% και μείωση της συνολικής κεφαλαιοποίησης κατά 11 δισ ευρώ, κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση μετά το 1999(+102%).

 

Ένα μεγάλο ανοδικό ριμπάουντ από τις αρχές του 2019 κατέγραψε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καλύπτοντας τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε την τελευταία 5ετία. Η διαφαινόμενη επάνοδος στην εξουσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε τον δρόμο, κυρίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για ράλι στο Χ.Α. Η έντονη ανοδική κίνηση της αγοράς κορυφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές όταν οι αγορές προεξοφλούσαν την επικράτηση και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.

 

Ο ενθουσιασμός για τη νέα κυβέρνηση βοήθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώσει μεγάλη άνοδο το 2019, ενισχυμένο από τις προσδοκίες ότι ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υιοθετήσει μια ατζέντα πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Η αλλαγή πολιτικού σκηνικού που αναμενόταν μετά τις ευρωεκλογές, αυτομάτως οδήγησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της χώρας, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αυτά των ελληνικών εταιρειών. Η χρηματιστηριακή αγορά βρήκε ισχυρά στηρίγματα και στο κλίμα ευφορίας που επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί στην ελληνική αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις να κατρακυλούν σε ιστορικά χαμηλά.

 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών το 2019 κατέγραψε άνοδο 303,37 μονάδων ή σε ποσοστό 49,47% και έκλεισε στις 916,67 μονάδες, έναντι 613,30 μονάδων στο τέλος του 2018. Ο μόνος αρνητικός μήνας ήταν ο Αύγουστος με απώλειες (-3,54%). Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις αρχές του έτους αυξήθηκε κατά 16,392 δισ. ευρώ, στα 61,664 δισ. ευρώ από 45,272 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε το 2019 με κέρδη 42,88%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 22,57%.

 

Ο τραπεζικός κλάδος

 

Πρωταγωνιστής της χρονιάς ήταν ο τραπεζικός κλάδος ο δείκτης του οποίου κατέγραψε ράλι 101,34% οδηγώντας την εντυπωσιακή πιορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2019 αυξήθηκε κατά 6,198 δισ. ευρώ και από τα 4,251 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 διαμορφώνεται σήμερα στα 10,449 δισ. ευρώ.

 

Οι τραπεζικές μετοχές, που είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα, το 2019 πρωταγωνίστησαν διπλασιάζοντας την αξία τους βασιζόμενες στην ελπίδα ότι η υγεία των τραπεζών θα μπορέσει να αποκατασταθεί χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει κατά πολύ το τεράστιο βάρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Οι αναλυτές είναι πιο βέβαιοι και πιο θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των σημαντικών αλλαγών και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα, όπως η ψήφιση του συστημικού σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, η πρόοδος που καταγράφουν οι προσπάθειες οργανικής και μη μείωσης των NPEs.

 

30/12/19

 
 

 

Απώλειες στο Χ.Α. στην προτελευταία συνεδρίαση του 2019 …. Μικρός ο τζίρος…

 

Απώλειες καταγράφονται το μεσημέρι της Δευτέρας στο Χ.Α., στην προτελευταία συνεδρίαση του 2019. Ειδικότερα, στις 13:36 το Χ.Α. βρίσκεται στο -0,99% (στις 911,40 μονάδες), με τζίρο μόλις 11εκ ευρώ. Αναφορικά με τον τραπεζικό δείκτη βρίσκεται στο -1,55%. Βέβαια με δεδομένη τη συμπεριφορά της αγοράς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μόνο παράλογη δε μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή συμπεριφορά της αγοράς. Και αν υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι να μείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 890 – 900 μονάδων.

 

 

Ο Nikkei 225 στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990

 

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς αρκετοί επενδυτές προφανώς επέλεξαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, ενόψει των αργιών της Πρωτοχρονιάς.

 

Παρά την υποχώρησή του, ο Nikkei 225 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 την τελευταία συνεδρίαση του 2019.

 

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 181,10 μονάδων (-0,76%), στις 23.656,62 μονάδες.

 

Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 11,82 μονάδων (-0,68%), στις 1.721,36 μονάδες

 

28/12/19

 
 

ΤτΕ: Οι βασικοί διαπραγματευτές (Primary Dealers) στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το έτος 2020

Ανακοινώθηκαν οι βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, για το 2020, κατόπιν κοινής απόφασης του υπουργού Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρα και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρα.

Αναλυτικά τα 20 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα (με αλφαβητική σειρά):

ALPHA BANK SA

BANCA IMI SPA

BARCLAYS BANK PLC

BNP PARIBAS SA

BofA SECURITIES SA

CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD

COMMERZBANK AG

CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD

DEUTSCHE BANK AG

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

EUROBANK ERGASIAS SA.

GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL BANK

HSBC FRANCE, Υποκατάστημα Αθήνας

JP MORGAN SECURITIES PLC

MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC

NATWEST MARKETS PLC

NOMURA INTERNATIONAL PLC

SOCIETE GENERALE

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

UBS EUROPE SE

 

25/12/19

 
 

 

3 συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2019: Οι αποδόσεις των 3 βασικών δεικτών

 

Όπως και άλλες φορές έχει σχολιαστεί στο www.greekfinanceforum.com κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Όλα δείχνουνε πως με τις επιδόσεις που θα επιτύχει φέτος το Χ.Α. Το 2019 θα είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 1999!!! Κάτι από μόνο του ομολογουμένως εντυπωσιακό!!!

 

Οι αποδόσεις λοιπόν των 3 βασικών δεικτών μέχρι και το κλείσιμο της Δευτέρας και από τις αρχές του 2019 είναι οι ακόλουθες:

 

ΓΔ: +48,97%

Τραπεζικός Δείκτης: +98%

FTSE 25: +29,26%

 

 

Όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.... 

 

Με νέα κέρδη έκλεισε τις τελευταίες ημέρες η Wall Street. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως όλοι οι βασικοί δείκτες (μεγάλης – μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης) της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς. Βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

 

S&P 500: All-Time High

Dow: All-Time High

Nasdaq: All-Time High

NYSE: All-Time High

S&P Mid-Cap 400: All-Time High

Wilshire 5000: All-Time High

Global Dow: All-Time High

 

 

24/12/19

 

 

Νέα εποχή για την Lamda Development στο Χρηματιστήριο

To Xρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε την Δευτέρα την εταιρεία Lamda Development, με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χτύπησε ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development. Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην ιστορικά αξιοσημείωτου μεγέθους αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πρόσθεσε: « συνδέεται με μια σημαντική επένδυση με πρωτογενή δημιουργία αξίας αλλά και αναμενόμενα σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία». «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, μη τραπεζικού ιδρύματος, που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου προσθέτοντας «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κάθε μέτοχό μας ξεχωριστά που πίστεψε σε εμάς και στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής της ιστορικής σε μέγεθος Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου αποτελεί ένα μικρό πρώτο δείγμα της επίδρασης της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία»

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε πως «H ανάπτυξη στη χώρα μας έχει πλέον σαφείς ενδείξεις επανεκκίνησης, ωστόσο για να απογειωθεί χρειάζονται επενδύσεις.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development είναι ενδεικτική, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επενδυτικών αποφάσεων των επιχειρήσεων, δίνει τα κατάλληλα θετικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις εντός και εκτός Ελλάδος, , και θωρακίζει περαιτέρω την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”.

Την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη και ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματική εργασία των στελεχών της εποπτικής αρχής καθώς και αυτών της εκδότριας και των συμβούλων της, που συνέβαλαν στην σωστή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η κα Λαζαράκου αναφέρθηκε σε μία σειρά εισηγήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς το αρμόδιο Υπουργείο για αλλαγές σε θέματα που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση και όχι μόνο, αλλαγών που στοχεύουν στην περαιτέρω θωράκιση του εγχώριου συστήματος της κεφαλαιαγοράς. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δρομολογήσει μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές που αποβλέπουν τόσο στην ενίσχυση των θεσμών, όσο και στον εκσυγχρονισμό της αγοράς, ώστε να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικότερος τόπος επενδύσεων”.

 

23/12/19

 

 

Στις 912,38 μονάδες, σε νέα υψηλά σχεδόν 6 ετών έκλεισε το Χ.Α., με κέρδη 2,28%. Άνοδος 1,98% στις τράπεζες..

 
 

20/12/19

 

Διεθνείς αγορές: Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται οι μετοχές

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα την Παρασκευή, ενώ πλησιάζουν οι αργίες των Χριστουγέννων, με τη βρετανική λίρα να κινείται προς τη χειρότερη εβδομάδα της εδώ και πάνω από δύο χρόνια εν μέσω ανησυχιών για το πώς η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,1% στο 561,31, βελτιώνοντας το χθεσινό του ρεκόρ καθώς στις αγορές επικρατεί αισιοδοξία ύστερα από την αρχική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Ο δείκτης MSCI αναμένεται να καταγράψει άνοδο άνω του 1% αυτή την εβδομάδα, στην τέταρτη συνεχή εβδομάδα κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού, σημειώνοντας νωρίτερα άνοδο κατά 0,6%. Αντίστοιχη ήταν η άνοδος για τους δείκτες στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Νωρίτερα, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε οριακά, έχοντας καταγράψει άνοδο 1,2% από τις αρχές της εβδομάδας και σχεδόν 5% από τις αρχές του μήνα.

Τονίζοντας ότι το θέμα του εμπορίου έχει καταλαγιάσει προς το παρόν, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα υπογράψουν τη λεγόμενη «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι παράγοντες της αγοράς ήδη κοιτούν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το έπος Ουάσινγκτον-Πεκίνο την επόμενη χρονιά. «Η προσοχή θα δοθεί στις προοπτικές για μια πιο ολοκληρωμένη φάση 2 της συμφωνίας - ποια θα είναι η διατύπωση, τι λένε ο Τραμπ και οι Κινέζοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Νιλ Γουίλσον, επικεφαλής ανάλυσης στη Markets.com.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα σταθεροποιήθηκε στο τέλος μιας κακής εβδομάδας. Το βρετανικό νόμισμα οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του έναντι του δολαρίου εδώ και πάνω από δύο χρόνια και προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του ευρώ από τον Ιούλιο του 2017. Η στερλίνα ήταν νωρίτερα ενισχυμένη κατά 0,2% στο 1,3030 δολάριο και κατά 0,4% στις 85,14 πένες ανά ευρώ.

 

Να μείνει υψηλότερα των 900 μονάδων για 3η συνεδρίαση ο στόχος του Χ.Α. την Παρασκευή.

 

19/12/19

 

Μετά τα νέα υψηλά 58 μηνών την Τετάρτη …. Στόχος της Πέμπτης, νέα υψηλά και κυρίως η παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων ...

 

17/12/19

 

Μικρές μεταβολές την Τρίτη & Ανάγκη να κρατηθεί η επαφή με τις 890 – 900 μονάδες.

Μετά την πτώση της Δευτέρας. Μικρή άνοδο (0,45%) καταγράφεται το πρωί της Τρίτης, με το ΓΔ στις 885,18 μονάδες. Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο για το Χ.Α. Αυτό είναι να κρατηθεί η επαφή με τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα των 890 – 900 μονάδων. Τις γνωστές αντιστάσεις, στις οποίες εδώ και μήνες κολλάει η αγορά.

 
 

16/12/19

 

 

Απώλειες στο Χ.Α. (προς στιγμήν ελεγχόμενες) …..

 

Προς στιγμήν (14:19) ελεγχόμενες απώλειες 0,66% καταγράφονται στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 885,13 μονάδες, με τις τράπεζες στο -1.48%. Ο τζίρος είναι 30εκ ευρώ. Και φυσικά αν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό είναι να κρατηθεί η επαφή με τα κρίσιμα επίπεδα των 890 – 900 μονάδες, τις οποίες είχε επαναπροσεγγίσει και πάλι το Χ.Α. (μετά την αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας).

 

 

Η πρώτη και η τελευταία του FTSE 25

 

Και μόλις λίγες συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2019. Να σημειωθεί πως η μετοχή του FTSE 25 με τα μεγαλύτερα κέρδη από τις αρχές του χρόνου. Είναι η Πειραιώς, με άνοδο 259,52% (ακολουθεί δεύτερη η ΔΕΗ, με άνοδο ytd 201,24%).

 

Τώρα ποιά είναι η μετοχή του FTSE 25 με τη χειρότερη εικόνα από 01/01/19; Η μετοχή του Τιτάνα, που είναι και η μοναδική του FTSE 25. Και μια από τις ελάχιστες του Χ.Α. Που βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο από τις αρχές του 2019. Συγκεκριμένα, ο Τιτάνας καταγράφει απώλειες 4,23%.

 

 Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χ.Α. ... Μεγάλος στόχος η διάσπαση ή τουλάχιστον να κρατηθεί η επαφή με τις 900 μονάδες

 
 

13/12/19

 
 

 

Σημαντική, νέα, άνοδος στο Χ.Α., με την αγορά να επιστρέφει στα όρια καθοριστικών αντιστάσεων …

 

Σταθερά, καλά, κέρδη καταγράφονται από το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:11 στις 895,71 μονάδες, +1,19%, με τζίρο 31εκ ευρώ (ικανοποιητικός) και τις τράπεζες στο +2,12%. Και κάπως έτσι. Και σε σχέση με τα σχόλια που συνεχώς γράφουμε στο GFF. Για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αντιστάσεις στις 890 – 900 μονάδες.

 

 

Νέα κέρδη και +207% !!!! το 2019..

 

Και ποιά μετοχή ξεχωρίζει και την Παρασκευή. Αυτή της ΔΕΗ. Με νέα άνοδο 4,36%, στα 3,976 ευρώ (στις 13:14). Με τη μετοχή από 01/01/19 να βρίσκεται στο άκρως εντυπωσιακό +207,26%!!!!!

 

 

Οι δύο πρώτες

 

Και να σημειωθεί πως οι δύο πρώτες μετοχές σε άνοδο από 01/01/19, μεταξύ των μετοχών του FTSE 25. Είναι η Πειραιώς (+268) και η ΔΕΗ (+207%)

 
 

12/12/19

 

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο ξεκίνημα για το Χ.Α. …. Στόχος να μη χαλάσει η χθεσινή καλή εικόνα….

Με οριακά κέρδη 0,28% έχει ξεκινήσει το Χ.Α., στις 886,46 μονάδες, +0,28%, με μέτριο σχετικά τζίρο 5,2εκ ευρώ. Και αν υπάρχει ένας μεγάλος στόχος, αυτός είναι να προσεγγιστούνε οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων. Ή στη χειρότερη, να κρατηθεί η αγορά υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων. Και φυσικά να μη χαλάσει η χθεσινή πολύ καλή εικόνα της αγοράς.

Και αυτό πολύ σημαντικό

Και αν υπάρχει επίσης ένα πολύ σημαντικό για την ημέρα. Αυτό είναι να κρατηθεί ο τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων, με το δείκτη αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στα επίπεδα των 869,44 μονάδων. Θυμίζουμε πως κατά τη χθεσινή ημέρα, ο τραπεζικός δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 4,5%!

 
 

11/12/19

 

Μεγάλη άνοδος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που πάει για την οριστική διάσπαση....

Σημαντικά κέρδη 3,62% καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στα 11,45 ευρώ, +3,62%, με υψηλό ημέρας τα 11,64 ευρώ. Και σε σχέση με τα όσα αναφέρουμε στο GFF, επιτυχής παραμονής υψηλότερα των 11,00 – 11,10 ευρώ, διαγραμματικά ξεκλειδώνει έναν νέο κύκλο ανόδου.

 

Να κρατήσουνε μέχρι τέλους

Με ώθηση και από την κατάθεση του σχεδίου Ηρακλής για τις τράπεζες (ψηφίζεται αύριο). Και μετά και τα προβλήματα των τελευταίων συνεδριάσεων. Με έντονη άνοδο έχει ξεκινήσει το Χ.Α. την Τετάρτη, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 11:14 στις 873,85 μονάδες, +1,41%, με τζίρο 10εκ ευρώ. Σημειώνεται πως μαζί με τα πακέτα ο τζίρος για ξεκίνημα είναι σημαντικά αυξημένος, στα 21,2ςκ ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +3,21%. Και φυσικά αν υπάρχει ένα στοίχημα, αυτό είναι τα κέρδη να κρατηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας και αν μπορούνε να αυξηθούνε.

Το πιο σημαντικό

Πάντως το πλέον σημαντικό για τη σημερινή συνεδρίαση, είναι να επιστρέψει ο ΓΔ υψηλότερα των 870 – 875 μονάδων (με την άνοδο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 874,50 μονάδες, +1,5%). Και παράλληλα να επιστρέψει ο τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων (βρίσκεται τώρα στις 856,41 μονάδες, +3,45%).

 
 

10/12/19

 
 

 

ΓΔ – Οριακές μεταβολές …. Kαι ότι γίνει προς το τέλος ;

 

Μετά τις τελευταίες κακές συνεδριάσεις (σερί 3 πτωτικές και 5 στις 6 στο μείον κατά τις τελευταίες ημέρες). Οριακές μεταβολές καταγράφονται το πρωί της Τρίτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:57 να είναι στις 865,17 μονάδες, +0,16%. Ο τζίρος είναι χαμηλός, 14,6εκ ευρώ ο καθαρός. Και με το ζητούμενο να είναι μια ισχυρή αντίδραση, όλα δείχνουνε πως ότι συμβεί θα συμβεί κατά την τελευταίες ώρα της συνεδρίασης, περίπου μετά τις 16:00.

 

 

Πρέπει άμεσα …

 

Βέβαια σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF.  Υπάρχει ανάγκη να επιστρέψει άμεσα ο ΓΔ υψηλότερα των 870 – 875 μονάδων. Και κυρίως ο τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων (βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 832,66 μονάδες, +0,98%)

 

 

 

Στο +42,06% ……

 

Στα 18,07 ευρώ βρίσκεται το μεσημέρι της Τρίτης η μετοχή της Jumbo, +1,12%. Σημειώνεται πως η μετοχή από 01/01/19 βρίσκεται στο +42,06%, σε μια ακόμη εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά.

 
 

09/12/19

 
 

 

Νέα προβλήματα στο Χ.Α. και ανησυχία ….

 

Με νέες απώλειες έχει ξεκινήσει η εβδομάδα στο Χ.Α., μ με τη διαγραμματική εικόνα να προβληματίζει και το ζητούμενο φυσικά να είναι να υπάρξει ενδοσυνεδριακή αντίδραση και να μαζευτούνε οι πρωινές απώλειες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικότερα, στις 12:49, ο ΓΔ βρίσκεται στις 866,30 μονάδες, -0,79% (πριν από λίγο είχε βρεθεί και -1%), με τις τράπεζες στο -1,22%. Ο τζίρος είναι στα 16,8εκ ευρώ.

 

Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του www.greekfinanceforum.com, αυτό που θα θέλαμε να δούμε μέχρι το κλείσιμο, είναι μια επιστροφή, τουλάχιστον υψηλότερα των 870 μονάδων.

 

 

Μυτιληναίος: Πιέσεις για τη μετοχή

 

Νέες πιέσεις καταγράφονται το μεσημέρι της Δευτέρας στη μετοχή της Μυτιληναίος. Έτσι στις 12:52 βρίσκεται στα 9,44 ευρώ. Και εδώ υπάρχει ανησυχία για τις ενδείξεις επιδείνωσης της διαγραμματικής εικόνας (πάντα σε πρώτη φάση μιλάμε για την βραχυπρόθεσμη τάση). Αν απαιτείται κάτι αυτό είναι μια άμεση επιστροφή υψηλότερα των 9,50 – 9,70 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα δοκιμαστούν οι στηρίξεις στα 9,00 – 9,10 ευρώ, με κίνδυνο η διαγραμματική εικόνα να χαλάσει αρκετά.

 

 

ΕΛΠΕ – Τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στις γνωστές στηρίξεις

 

Στα 8,26 ευρώ βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας η μετοχή των ΕΛΠΕ, -0,60%, με χαμηλό ημέρας τα 8,14 ευρώ. Και έχοντα αποτύχει και πάλι προσφάτως να διασπάσει τις ισχυρές αντιστάσεις στα 8,50 – 8,60 ευρώ, η προσοχή στρέφεται και πάλι στις ισχυρές στηρίξεις στα 8,00 – 8,10 ευρώ.

 

07/12/19

 
 

Το πρώτο μέλημα για την επόμενη εβδομάδα

Κακή ήτανε η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με το ΓΔ να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 3%. Και τον τραπεζικό δείκτη απώλειες 6,5%. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε στις 844,49 μονάδες. Και το κλείσιμο χαμηλότερα των 850 – 860 μονάδων προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με κίνδυνο ο τραπεζικός δείκτης να μπει σε ένα νέο πτωτικό trend. Και θα λέγαμε πως το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη εβδομάδα θα είναι η επιστροφή του Τραπεζικού Δείκτη υψηλότερα των 850 – 860 μονάδων, έτσι ώστε να αποφευχθούνε τα χειρότερα 14 συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2019.

 

06/12/19

 
 

 

Μια εξαιρετικά βαρετή συνεδρίαση προς στιγμήν …

 

Μια εξαιρετικά βαρετή συνεδρίαση έχει το Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:30 να βρίσκεται στις 877,34 μονάδες, -0,14%. Ο τζίρος είναι εξαιρετικά χαμηλός 11εκ ευρώ, με τον τραπεζικό δείκτη, μετά το χθεσινό -3%, να καταγράφει οριακές απώλειες 0,20%, στις 876,80 μονάδες.

 

ΟΠΑΠ – Συνεχίζονται οι κινήσεις πέριξ των 11,00 – 11,10 ευρώ….

 

Στα 10,89 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ το πρωί της Παρασκευής, -1,18%, με την παλινδρόμηση της μετοχής στα όρια των 11,00 – 11,10 ευρώ να συνεχίζεται. Μια διάσπαση η οποία θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με μεγάλα περιθώρια ανόδου.

 

 

Νέα άνοδος στη ΛΑΜΔΑ και το δικαίωμα της ….

 

Νέα άνοδος καταγράφεται το πρωί της Παρασκευής, με τη μετοχή στα 7,29 ευρώ, +0,83% και το δικαίωμα της στα 0,731 ευρώ, +14,22%. Να σημειωθεί πως στα 0,731 ευρώ, η αγορά της μετοχής μέσω του δικαιώματος δίνει μια τιμή στα 7,30 ευρώ, όσο δηλαδή η τιμή της μετοχής.  

 

05/12/19

 

 

Στο +44,34% ytd

 

Μετά τη μεγάλη άνοδο της Τετάρτης, στα 18,36 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Jumbo το πρωί της Πέμπτης, με οριακές απώλειες 0,65%. Σημειώνεται πως η μετοχή από 01/01/19 βρίσκεται στο +44,34%, στα όρια πάντα ιστορικών υψηλών που καταγράφηκαν φέτος.

 

 

 

ΕΕΕ – Πρέπει να μείνει υψηλότερα των 29,00 – 29,10 ευρώ

 

Με τη μετοχή είναι αρκετά νευρική κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στα 29,35 ευρώ, -0,14%, βρίσκεται η Coca Cola το μεσημέρι της Πέμπτης. Και με το μεγάλο volatility να αναμένεται να συνεχιστεί. Αν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό δεν είναι άλλο από το να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα 29,00 – 29,10 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος η διαγραμματική εικόνα να επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

 

Σημαντικά κέρδη και σήμερα για το δικαίωμα της ΛΑΜΔΑ.

 

Στα 0,70 ευρώ, +44,33% βρίσκεται το δικαίωμα της ΛΑΜΔΑ το μεσημέρι της Παρασκευής. Μια τιμή πάντως που κρίνεται φυσιολογική, αφού βρίσκεται σε συνάρτηση με την πορεία της μετοχής (βρίσκεται στα 7,31 ευρώ, +2,24%, με υψηλό ημέρας τα 7,47 ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση την τρέχουσα τιμή του δικαιώματος. Αν κάποιος αγοράσει τη μετοχή μέσω του δικαιώματος του βγαίνει μια τιμή 7,27 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα της τρέχουσας τιμής στο ταμπλό.

 

 

Μια από τα ίδια στο Χ.Α. στο ξεκίνημα ... Οριακές μεταβολές και χαμηλός τζίρος...

 

Οριακές απώλειες καταγράφονται το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 11:43 στις 885,64 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,34%. Τζίρος 7,43εκ ευρώ, που κρίνεται χαμηλός. Και εφόσον το Χ.Α. δε μπορεί να αντιδράσει. Αν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό είναι να κρατηθεί τουλάχιστον η επαφή με τις 890 – 900 μονάδες. Τις γνωστές πολύ ισχυρές αντιστάσεις.

 

04/12/19

 

Αδύναμο φαίνεται το Χ.Α. και σήμερα …

Αν και ξεκίνησε με άνοδο. Και αν και το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι θετικό. Σε οριακά αρνητικό πρόσημο έχει γυρίσει το Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:57 να βρίσκεται στο -0,05%, στις 880,81 μονάδες (το πρωί είχε βρεθεί περίπου +0,55%). Και εφόσον το Χ.Α. δε μπορεί να αντιδράσει μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης. Όπως είχαμε γράψει και νωρίτερα, το ζητούμενο είναι να κρατηθεί η επαφή με τις 890 – 900 μονάδες.

 

ΟΠΑΠ: +43,65%

Στα 10,90 ευρώ, αμετάβλητη βρίσκεται το μεσημέρι της Τετάρτης ο ΟΠΑΠ. Και με τη νέα «μάχη» (μετά την πρόσφατη άνοδο) με τη διάσπαση των αντιστάσεων στα 11:00 – 11,10 ευρώ να είναι το νέο μεγάλο στοίχημα. Σημειώνεται πως η μετοχή από 01/01/19 βρίσκεται στο +43,65%!

+260,71%

Μπορεί οι τραπεζικές μετοχές κατά τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις να έχουνε κάνει μια σημαντική κοιλιά. Ωστόσο να μην ξεχνάμε τις εντυπωσιακές αποδόσεις από τις αρχές του χρόνου. Και η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Πειραιώς, με άνοδο 260,71% ytd.

 

Στόχος αν όχι να προσεγγιστούνε …. Τουλάχιστον να κρατηθεί η επαφή με τις 890 – 900 μονάδες

Με οριακά κέρδη 0,32% έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά από 2 κακές συνεδριάσεις. Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο, φυσικά και αυτό είναι μια αντίδραση. Στη χειρότερη, να κρατηθεί η επαφή με τα κρίσιμα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων, για να μην αρχίσουμε ξαφνικά να μιλάμε για επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης εικόνας της αγοράς.

 

03/12/19

 

 

Κακή συνεδρίαση μέχρι στιγμής, με ανάγκη να κρατηθεί η επαφής με τις 890 - 900 μονάδες…

 

Σε κακή εξελίσσεται η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, με το ΓΔ στις 13:27 να βρίσκεται στο -1,09%, στις 883,19 μονάδες, με τζίρο 24,3εκ ευρώ, μέτριος αν και με αυξητικές διαθέσεις μετά το μεσημέρι. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 860,26 μονάδες, -2,78%. Και φυσικά η μεγαλύτερη αγωνία έχει να κάνει, με το να κρατηθεί η επαφή του ΓΔ με τα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων.

 

 

Τραπεζικός δείκτης & Στηρίξεις

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω και την πτώση που καταγράφεται μέχρι αυτή της στιγμή στις τραπεζικές μετοχές. Με το δείκτη να βρίσκεται στις 860 μονάδες, σημειώνεται πως είναι σημαντικό να μη χαθούνε οι στηρίξεις στις 850 με 860 μονάδες…..

 

 

Νέες πιέσεις για το δικαίωμα της ΛΑΜΔΑ

 

Δεύτερη συνεδρίαση σήμερα για το δικαίωμα της ΛΑΜΔΑ. Και στις 13:33 βρίσκεται στα 0,3685 ευρώ, -7,88%. Η μετοχή της ΛΑΜΔΑ βρίσκεται στα 7,09 ευρώ, -1,04%, με την ταλαιπωρία να συνεχίζει. Κάτι πάντως φυσιολογικό, όπως έχουμε γράψει στο www.greekfinanceforum.com. Λόγω του μεγέθους της ΑΜΚ (μέσο-μακροπρόθεσμα οι προοπτικές είναι θετικές).

 

 

Συνεχίζονται οι κινήσεις πέριξ των 900 μονάδων ….

 

Μια από τα ίδια και την Τρίτη στο Χ.Α., τουλάχιστον στο ξεκίνημα της ημέρας. Ειδικότερα, ο ΓΔ στις 10;58 βρίσκεται στις 892,62 μονάδες, -0,04%, με τη γνωστή παλινδρόμηση στα όρια των 890 – 900 μονάδων να συνεχίζεται. Όχι μόνο ημέρες, αλλά επί της ουσίας μήνες. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 878,86 μονάδες, -0,86%. Ο τζίρος σχετικά χαμηλός για μισή ώρα συνεδρίασης, 4,26εκ ευρώ…

 

02/12/19

 

ΔΕΗ: Καλή συνεδρίαση και +158,27% ytd

Ανοδικά κινείται το πρωί της Δευτέρας η μετοχή της ΔΕΗ, στα 3,352 ευρώ, +3,65%, με τη μετοχή να έχει πλέον διασπάσει ισχυρές αντιστάσεις και να κινείται προς τις επόμενες αντιστάσεις στα 3,50 – 3,60 ευρώ. Σημειώνεται πως η μετοχή βρίσκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς στο +158,27%.

 

Κινήσεις πέριξ των 900 μονάδων, με γνωστό το στόχο …..

Οριακές απώλειες 0,10% καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α, με το ΓΔ στις 900,65 μονάδες. Και ένας και ξεκάθαρος είναι ο μεγάλος στόχος. Τόσο για σήμερα όσο και για τις επόμενες συνεδριάσεις. Να παραμείνει ο δείκτης υψηλότερα των 900 μονάδων, μια κλειδί παραμονή για να μπει η μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend.

Πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της ΛΑΜΔΑ

Απώλειες 18% καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας στο δικαίωμα της ΛΑΜΔΑ, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του. Ειδικότερα, το δικαίωμα βρίσκεται στα 0,499 ευρώ, -17,93%, με τη μετοχή της ΛΑΜΔΑ στα 7,16 ευρώ, -0,56%.

 

29/11/19

 

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 57 μηνών η αγορά

Με άνοδο 1,15% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, σε νέα υψηλά έτους, αλλά και σε νέα υψηλά 57 μηνών, με το ΧΑ να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα διεθνή χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς (+47%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ετήσια κέρδη 105,6%.

   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΧΑ έχει πετύχει κάτι μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία του: να κλείσουν με θετικό πρόσημο οι 10 από τους 11 μήνες της χρονιάς, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Beta Securities.

   Τεχνικά, η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στις 910 μονάδες και υψηλότερα στις 950 μονάδες, ενώ στηρίξεις υπάρχουν στις 880 και χαμηλότερα στις 860 μονάδες.

   Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 901,58 μονάδες (είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 2015), έναντι 891,30 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,15%, έκλεισε το Νοέμβριο με άνοδο 2,15%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 47,00%. 

   Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε με άνοδο 2,00 %, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 1,09%.

   Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: βιομηχανικά προϊόντα: άνοδος 2,30%, εμπόριο: πτώση 2,39%, κατασκευές και υλικά: άνοδος 0,45%, πετρέλαιο και αέριο: πτώση 1,29%, προσωπικά και οικιακά προϊόντα: άνοδος 2,08%, πρώτες ύλες: άνοδος 1,71%, ταξίδια: άνοδος 9,34%, τεχνολογία: άνοδος 0,11%, τηλεπικοινωνίες: πτώση 1,73%, τράπεζες: άνοδος 0,35%, τρόφιμα και ποτά: άνοδος 4,61%, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: άνοδος 0,92% και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: άνοδος 0,64%.

   Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 436,693 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,339 εκατ. ευρώ, από 73,467 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

   Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,601 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 60,946 δισ. ευρώ.

   Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

   ΔΕΙΚΤΕΣ

     KΛΕΙΣΙΜΟ

   29/11/2019 KΛΕΙΣΙΜΟ

   22/11/2019 ΜΕΤΑΒΟΛΗ

   ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

   ΓΕΝΙΚΟΣ 901,58 891,30 +1,15%

   FTSE 25 2.274,79 2.230,21 +2,00%

   FTSE MID CAP 1.205,93 1.219,27 -1,09%

   ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

   ΠΡΟΪOΝΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 2.650,08 2.590,54 +2,30%

   ΕΜΠΟΡΙΟ   71,84 73,60 -2,39%

   ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ & ΥΛΙΚΑ 2.983,11 2.969,73 +0,45%

   ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ & ΑΕΡΙΟ 5.130,76 5.197,83 -1,29%

   ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 9.582,08 9.386,54 +2,08%

   ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ   6.605,58 6.594,29 +1,71%

   ΤΑΞΙΔΙΑ-ΑΝΑΨΥΧΗ 1.879,14 1.718,47 +9,34%

   ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ   886,78 885,79 +0,11%

   ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 3.754,51 3.820,57 -1,73%

   ΤΡΑΠΕΖΕΣ 903,89 900,73 +0,35%

   ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ 11.291, 16 10.793,25 +4,61%

       

   ΥΠ. ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ 2.878,28 2.852,04 +0,92%

   ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 998,40 992,07  +0,64%

    

   Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΔΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

    ΓΔΤ ΑΞΙΑ

    ( σε εκατ. ευρώ)

   Δευτέρα  25/11/2019 898,23+0,78% 74,044          

   Τρίτη  26/11/2019 891,86-0,71% 146,101         

   Τετάρτη  27/11/2019 895,03+0,36% 69,427       

   Πέμπτη  28/11/2019 899,75+0,535 59,664        

   Παρασκευή 29/11/2019 901,58+0,20% 87,457      

 

 

Η «μάχη» με τις 900 μονάδες συνεχίζεται ...

 

Οριακές απώλειες καταγράφονται στις 12:34 στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 12:34 στις 898,60 μονάδες, -0,13%, με τζίρο 19,2εκ ευρώ. Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο ΓΔ είχε βρεθεί και υψηλότερα των 900 μονάδων, με υψηλό ημέρας μέχρι στιγμής τις 901,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -1,04%. Και φυσικά το μεγάλο στοίχημα για το Χ.Α. δεν είναι άλλο, από τη διάσπαση των αντιστάσεων στις 800 μονάδες.

 

 

Μυτιληναίος – Μετά από καιρό ανεβάζει στροφές ….

 

Στα 10,14 ευρώ (+3%) βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος το πρωί της Παρασκευής και στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Και κάπως έτσι, η μετοχή προσπαθεί να ξεκολλήσει μετά από καιρό από τις σημαντικές αντιστάσεις στα 9,90 – 10,00 ευρώ, κάτι το οποίο όπως έχουμε αναφέρει στο GFF θα βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, που μπορεί να φέρει τη μετοχή σημαντικά υψηλότερα. Επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος σε αυτό το θετικό σενάριο, τα 11,00 και 11,50-11,70 ευρώ!!!!!

 

 

ΟΠΑΠ: Προσπάθειες να κάνει ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση διασπώντας και τα 11,00 – 11,10 ευρώ.

 

Στα 11,09 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία αν και στο ξεκίνημα της ημέρας βρέθηκε και 10,78 ευρώ. Αμέσως αντέδρασε και στις 12:44 βρίσκεται στα 11,09 ευρώ, +1,19%. Αφού σημειωθεί πως η μετοχή βρίσκεται σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα (μετά το τελευταίο ράλι), κάτι το οποίο δικαιολογεί ένα βραχυπρόθεσμο consolidation, ακόμη και ένα μικρό profit taking. Σημειώνεται πως οριστική διάσπαση των 11,00 – 11,00 ευρώ θα ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα βάζοντας τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

28/11/19

 
 

 

Ελεγχόμενα προβλήματα στο Χ.Α. και κυρίως στις τράπεζες

 

Απώλειες καταγράφονται στο Χ.Α. το μεσημέρι της Πέμπτης, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 12:53 στις 890,71 μονάδες, -0,48%, με τζίρο 16,2εκ ευρώ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,93%. Ειδικότερα, στις 12:54 οι τιμές των 4 τραπεζών είναι οι ακόλουθες:

 

Alpha Bank: 1,828 ευρώ, -1,98%

ΕΤΕ: 3,00 ευρώ, -1,86%

ΠΕΙΡ: 3,09 ευρώ, -1,34%

ΕΥΡΩΒ: 0,9205 ευρώ, -2,07%

 

 

Με ώθηση από το μέρισμα, δίνει ρέστα ο ΟΠΑΠ …..

 

Σημαντικά κέρδη 3,17% καταγράφονται το μεσημέρι της Πέμπτης στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με ώθηση από την ανακοίνωση της πρόθεσης της εταιρείας για μεγάλο μέρισμα. Η μετοχή στις 12:57 βρίσκεται στα 10,74 ευρώ. Και όπως έχουμε αναφέρει το GFF. Έχοντας αφήσει πίσω τα επίπεδα των 9,90 – 10,00 ευρώ, ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα 11,00 – 11,10 ευρώ.

 

 

Στέκεται καλά και η ΛΑΜΔΑ

 

Καλά σε γενικές γραμμές στέκεται και η μετοχή της ΛΑΜΔΑ, στα 7,29 ευρώ, +0,55%. Θυμίζουμε πως η μετοχή από χθες είναι κομμένη. Και την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος. Φυσικά, όπως έχουμε γράψε στο GFF. Και λόγω του μεγέθους της ΑΜΚ, η βραχυπρόθεσμη ταλαιπωρία για τη μετοχή το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστεί.

 

27/11/19

 

Μικρά κέρδη στο Χ.Α., με μικρές διακυμάνσεις ….

Σε ανοδικό πρόσημο βρίσκεται από το ξεκίνημα της ημέρας το Χ.Α. στις 13:29 να βρίσκεται στις 896,11 μονάδες, +0,48%, με το τζίρο στα 21,7εκ ευρώ σχετικά μέτριος. Και φυσικά τεχνικά, ο στόχος είναι πάντα η διάσπαση των καθοριστικών αντιστάσεων στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Στο +0,43% οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 896,14 μονάδες.

Καλή εικόνα και σήμερα για την Coca Cola

Με τις ακραίες διακυμάνσεις να συνεχίζονται για ακόμη μια ημέρα. Στα 30,42 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της ΕΕΕ το πρωί της Τετάρτης, +2,15%. Διαγραμματικά, το ζητούμενο είναι η μετοχή να μείνει υψηλότερα των 29,00 – 29,20 ευρώ, από τα οποία η μετοχή προσπαθεί να πάρει μια απόσταση ασφαλείας.

Μυτιληναίος …..Για ακόμη μια ημέρα υπάρχει πωλητής ….

Στα 9,805 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος το πρωί της Τετάρτης. Και με την κίνηση πέριξ των καθοριστικών τεχνικών επιπέδων των 9,80 – 9,90 ευρώ να συνεχίζεται. Στο ταμπλό φαίνεται ότι και σήμερα (και πάντα μέχρι στιγμής). Υπάρχει πωλητής στη μετοχή. Θυμίζουμε πως διάσπαση των αντιστάσεων, κυρίως των 9,90 ευρώ, μαζί με τα 10,00 ευρώ θα βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, που θα οδηγήσει τη μετοχή σημαντικά υψηλότερα.

 

 

Με κέρδη η μετοχή της ΛΑΜΔΑ μετά την αποκοπή. Προσαρμοσμένη στα 7,06 ευρώ ξεκίνησε η μετοχή της ΛΑΜΔΑ το πρωί της Τετάρτης. Και αυτή τη στιγμή (10:43) βρίσκεται στο +3,54%, στα 7,31 ευρώ.

 

26/11/19

 

ΙΝΤΕΡΚΟ: ΓΣ για έκδοση ομολογιακού δανείου 45εκ ευρώ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία «INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»:

Έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων μέχρι του ποσού των σαράντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (45.000.000,00€), σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 4548/2018, όπως ισχύει (άρθρα 59 επόμενα) και το καταστατικό της Εταιρείας, και παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για εξειδίκευση σχετικών όρων. Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας για την λήψη απόφασης επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, η τυχόν Α΄ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα συνέλθει την 3/1/2020, ημέρα Παρασκευή, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, χωρίς νέα πρόσκληση των μετόχων με το ίδιο θέμα ημερήσιας διάταξης.

 

Οι επιδόσεις του Ελλάκτωρα, της Γεκτερνα και της Άβαξ από 01/01/19

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στις αποδόσεις των 3 κατασκευαστικών από τις αρχές του χρόνου. Ειδικότερα:

 

Γεκτερνα: +46,04%

Ελλάκτωρας: +35,37%

Αβαξ: +82,78%

 

 

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα, με τα βλέμματα και στην αναδιάρθρωση της MSCI..

 

Μικρές απώλειες 0,35% καταγράφονται το πρωί της Τρίτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 895,21 μονάδες. Και με το στόχο να είναι γνωστός. Και δεν είναι άλλος από τη διάσπαση των αντιστάσεων στις 900 μονάδες. Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, όπου η μείωση της στάθμισης των ελληνικών μετοχών (όπως και πολλών χωρών, λόγω της αύξηση της στάθμισης των κινεζικών μετοχών) αναμένεται να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις δημοπρασίες κλεισίματος της συνεδρίασης (17:00 – 17:10).

 

 

Lamda – Απώλειες στη μετοχή ενόψει της αυριανής αποκοπής του δικαιώματος του μερίσματος.

 

Ελεγχόμενες απώλειες 1,57% καταγράφονται το πρωί της Τρίτης στη μετοχή της ΛΑΜΔΑ, στα 7,50 ευρώ. Θυμίζουμε πως η σχέση ανταλλαγής είναι 1,216918965991410 Νέες Μετοχές για κάθε μία (1) παλαιά μετοχή στα 6,70 ευρώ.

 

25/11/19

 
 

ΓΔ Αθόρυβα … Νέα άνοδος

Νέα άνοδος καταγράφεται το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α, με το ΓΔ στις 896,14 μονάδες, +0,54%, με τζίρο 19,76εκ ευρώ (μέτριος). Ο δείκτης των τραπεζών βρίσκεται στο +0,70%. Και φυσικά αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι τα κέρδη να κρατηθούμε μέχρι το τέλος της ημέρας.

Τα κέρδη των 4 τραπεζών από 01/01/19 

Και σε αυτό το σημείο ας ρίξουμε μια ματιά, θυμίζοντας ποιές είναι οι αποδόσεις των 4 τραπεζικών μετοχών από 01/01/19:

Τράπεζα Πειραιώς: +275,48%

ΕΤΕ: +185,73%

Alpha Bank: +72,64%

Eurobank: +78,72%

ΟΠΑΠ: Το προσπαθεί και σήμερα …

Στα 10,02 ευρώ βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, +0,20% και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF. Αν υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο αυτό είναι να μείνει η μετοχή υψηλότερα των 9,80 – 9,90 και 10,00 ευρώ. Δύο διπλές παραμονές που θα ανοίξουνε το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

 

23/11/19

 
 

Φυσικά και ο στόχος της επόμενης εβδομάδας θα είναι η διάσπαση των 890 - 900 μονάδων, στα όρια των οποίων κινείται η αγορά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα

 

22/11/19

 

 

Οριακές μεταβολές στο Χ.Α.

 

Οριακές μεταβολές καταγράφονται το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:25 να είναι στις 885,28 μονάδες, +0,22%, με τζίρο 21,8εκ ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 884,92 μονάδες, +0,17%, με ζητούμενο μετά την τελευταία διήμερη διόρθωση να αντιδράσει ο δείκτης.

 

Όσον αφορά το ΓΔ, θυμίζουμε πως ο στόχος …. .Είναι τουλάχιστον ο ΓΔ να μη χάσει την επαφή με τα κρίσιμα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων …..

 

 

Μάζεψε (σε ένα βαθμό) τις αρχικές απώλειες η ΛΑΜΔΑ ….

 

Απώλειες καταγράφονται την Παρασκευή στη μετοχή της ΛΑΜΔΑ (7,73 ευρώ, -3%), στα 7,73 ευρώ, με όγκο συναλλαγών 441.000 μετοχές. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι απώλειες είναι αισθητά μικρότερες από τις αρχικές, όταν η μετοχή είχε βρεθεί 7,43 ευρώ στο ξεκίνημα.

 

 

ΟΠΑΠ: Συνεχίζει να προσπαθεί για την υπέρβαση

 

Στα 9,925 ευρώ, +0,76%, με υψηλό ημέρας μέχρι στιγμής τα 9,98 ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή (13:51) η μετοχή του ΟΠΑΠ. Και ως γνωστών, το μεγάλο στοίχημα για τη μετοχή είναι να διασπάσει οριστικά τις αντιστάσεις στα 9,90 – 10,00 ευρώ. Αντιστάσεις οι οποίες εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σχεδόν «στοιχειωμένες», με τη μετοχή αρκετές φορές κατά τους τελευταίους μήνες να πηγαίνει σε αυτά τα επίπεδα και μετά να γυρίζει.  

 

 

Πιέσεις στη μετοχή της ΛΑΜΔΑ

 

Πιέσεις σημειώνονται στο ξεκίνημα της ημέρας στη μετοχή της ΛΑΜΔΑ, στην ανακοίνωση της τιμής για την ΑΜΚ στα 6,70 ευρώ. Να σημειωθεί πως λαμβάνοντας αυτή τη στιγμή υπόψη τους όρους της ΑΜΚ. Όταν κάποιος αγοράζει στην τρέχουσα τιμή των 7,50 ευρώ (-6%). Ασκώντας το δικαίωμα του στην ΑΜΚ, είναι σαν να αγοράζει στα 7,05 ευρώ.

 

 

Στο 2,75% το guidance για το 5ετές ομόλογο της Μυτιληναίος, 500εκ ευρώ…

 

Όπως ανακοινώθηκε στο 2,75% είναι το guidance για το 5ετές ομόλογο της Μυτιληναίος, ύψους 500εκ ευρώ.

 

Ζητούμενο για τη συνεδρίαση της Παρασκευής να μη συνεχιστεί η πτώση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.. Και βασικά να κρατηθεί η επαφή με τα κρίσιμα επίπεδα των 890 - 900 μονάδων.

 

21/11/19

 

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χ.Α., με τις τράπεζες στο επίκεντρο ….

Με τις τραπεζικές μετοχές να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με απώλειες 1,35%. Στο -0,59% βρίσκεται ο ΓΔ στο Χ.Α., στις 885,13 μονάδες. Τζίρος 20,3εκ ευρώ. Και φυσικά σε σχέση με τα επιμέρους μας σχόλια. Το ζητούμενο για το Χ.Α. είναι να κρατήσει την επαφή με τα επίπεδα των 790 – 800 μονάδων. Σημειώνεται πως τα βλέμματα είναι στην πορεία των διεθνών αγορών, με τον DAX στο –ο,14%, αν και στο ξεκίνημα της ημέρας είχε βρεθεί και -1% σχεδόν.

Οι αποδόσεις ΓΔ & Τραπεζικού δείκτη από 01/01/19 

Και 25 συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2019, πάμε να θυμηθούμε τις αποδόσεις των δύο βασικών δεικτών. Του ΓΔ και του τραπεζικού δείκτη. Ο ΓΔ λοιπόν από 01/01/19 βρίσκεται στο +47,6%, με τον τραπεζικό δείκτη στο +112,25%.

Μυτιληναίος & Η κίνηση στα κρίσιμα επίπεδα συνεχίζεται ….. Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο…

Στα 9,835 ευρώ, -0,15%, βρίσκεται η μετοχή της Μυτιληναίος. Και απλά συνεχίζεται, όπως εδώ και καιρό, η μάχη με τις αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 9,80 – 9,90 ευρώ.

Να σημειωθεί παράλληλα, πως άνοιξε σήμερα και το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Μυτιληναίος, 500εκ ευρώ, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται αύριο.

 

 

Πιέσεις το πρωί στο Χ.Α., με τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές …

 

Απώλειες 0,79% καταγράφονται το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., με τις τράπεζες να βρίσκονται στο -1,85%, με τζίρο 8,12εκ ευρώ, αρκετά μέτριος προς χαμηλός. Και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τραπεζών (το απόγευμα ΕΤΕ – Eurobank, αύριο η Πειραιώς) και με την αγορά να βρίσκεται πάντα στα όρια των 890 – 900 μονάδων. Η πτώση αποδίδεται και στις απώλειες που σημειώνονται σήμερα το πρωί στις διεθνείς αγορές.

 

20/11/19

 

OTE – Πρωταγωνιστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση & Σε νέα υψηλά 11 ετών!!!!!

Μια εξαιρετική συνεδρίαση έχει μέχρι στιγμής η μετοχή του ΟΤΕ, επηρεάζοντας θετικά όλο το χρηματιστήριο, λόγω και της στάθμισης που έχει η μετοχή. Η μετοχή στις 14:29 βρίσκεται στο +2,81%, στα 13,88 ευρώ. Και αυτό ουσιαστικά είναι το νέο υψηλό. Όχι από τις αρχές του 2019 ή 52 εβδομάδων. Αλλά το υψηλότερα σημείο από το καλοκαίρι του 2008. Δηλαδή υψηλό περίπου 11 ετών!!

 

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χ.Α., με μικρό τζίρο ….

Ελεγχόμενες απώλειες, μικρότερες από το πρωί. Καταγράφονται το μεσημέρι της Τετάρτης, με το ΓΔ στις 13:05 να βρίσκεται 890,01 μονάδες, -0,38%. Από αυτά που κρατάμε είναι πως ο τζίρος είναι αρκετά χαμηλός, στα 15,7εκ ευρώ. Και αυτό κρίνεται θετικά, αφού μιλάμε για μια αμιγώς πτωτική συνεδρίαση από το πρωί. Στο -0,77% ο τραπεζικός δείκτης.

Συνεχίζει να προσπαθεί τις αντιστάσεις …..

Στο +0,41% βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 9,855 ευρώ. Και η μετοχή όπως εδώ και καιρό. Προσπαθεί να διασπάσει τις αντιστάσεις στα 9,80 και 9,90 – 10,00 ευρώ. Από τις αρχές του χρόνου  η μετοχή βρίσκεται στο +29,76%.

ΟΛΘ – ΟΛΠ ytd

Σε αυτό το σημείο ας ρίξουμε μια ματιά στις αποδόσεις των δύο λιμανιών από τις αρχές του χρόνου, με τη μετοχή του ΟΛΠ να κερδίζει κατά κράτους αυτήν του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο χρηματιστηριακά έχει μια αρκετά μέτρια χρονιά. Έτσι λοιπόν, ο ΟΛΠ ytd βρίσκεται στο εντυπωσιακό 55,53% και ο ΟΛΘ μόλις στο +3,92%.

 

Με απώλειες έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση της Τρίτης το Χ.Α., με το ΓΔ στις 11:03 να είναι στο -0,71%. Μεγαλύτερες οι απώλειες (-1,48%) στον τραπεζικό δείκτη. Φυσικά και το ζητούμενο είναι να κρατήσει ο ΓΔ την επαφή με τα επίπεδα των 890 - 900 μονάδων. Σημειώνεται πως στο σημερινό κακό κλίμα, συμβάλει και η αρνητική εικόνα της Ευρώπης, με απώλειες 0,70-0,90%.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί κάτι. Πως ο τζίρος παραμένει χαμηλός. Και αυτό είναι θετικό, αφού μιλάμε για ένα πτωτικό ξεκίνημα...

 

19/11/19

 
 

Ναι μεν αλλά στο Χ.Α., που συνεχίζει να  αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις 890 – 900 μονάδες….

Οριακά κέρδη, αισθητά μικρότερα των κερδών που καταγράφονταν το πρωί, καταγράφονται στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:27 στις 890,32 μονάδες, με τζίρο 23εκ ευρώ. Αναφορικά με τον τραπεζικό δείκτη. Αυτός βρίσκεται στις 912,87 μονάδες, +0,75%. Και κάπως έτσι συνεχίζεται η «μάχη» με τις καθοριστικές αντιστάσεις στις 890 – 900 μονάδες. Αντιστάσεις που αποδεικνύεται εκ νέου η σημασία τους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών …. +107,51%...

Και πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τη συνολική αξία και των 4ων να είναι πλέον 10,79δις ευρώ, με την άνοδο του τραπεζικού δείκτη από 01/01/19 να είναι της τάξης του 107,51%!!!!

Eurobank: 3,62δις ευρώ

Alpha Bank: 2,96δις ευρώ

ΕΤΕ: 2,83δις ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: 1,38δις ευρώ

ΕΛΠΕ - Motor Oil ytd

Και πάμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Να δούμε (δε θα λέγαμε συγκρίνουμε) την απόδοση της μετοχής των ΕΛΠΕ και της Motor Oil από τις αρχές του χρόνου. Η μετοχή των ΕΛΠΕ λοιπόν από 01/01/19 βρίσκεται στο +15,99%. Η αντίστοιχη απόδοση της Motor Oil είναι μόλις +3,43%. Και θα λέγαμε πως και οι δύο μετοχές κατά τη φετινή χρονιά υπό-αποδίδουνε σημαντικά σε σχέση με το ΓΔ (+44,22%).

Νέα αντίδραση σήμερα στην MLS

Νέα μεγάλα κέρδη 18% καταγράφονται το μεσημέρι της Τρίτης στη μετοχή της MLS, στα 1,63 ευρώ (με 191.314 μετοχές). Και η αντίδραση αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης +30%. Βέβαια θυμίζουμε πως η μετοχή κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφει απώλειες 65,32%

 

18/11/19

 
 

 

Εξαιρετική εικόνα …. Να κρατήσει μέχρι τέλους το ζητούμενο….

 

Με αυξημένο τζίρο (27εκ ευρώ), λόγω των τραπεζών που πρωταγωνιστούνε στο ράλι (+3% στις 12:39). Μια καλή συνεδρίαση έχει το πρωί της Δευτέρας το Χ.Α., στις 894,07 μονάδες, +1%. Και με δεδομένο πως η αγορά βρίσκεται στα όρια των γνωστών, καθοριστικών για τη μακροπρόθεσμη τάση, αντιστάσεων. Στα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων. Το πλέον κρίσιμο είναι να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι το κλείσιμο. Και φυσικά αν είναι εφικτό, η αγορά να ανεβάσει ακόμη περισσότερο στροφές.

 

 

Short Covering

 

«Πάντως και σήμερα βλέποντας κανείς τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και πως μπαίνουνε οι εντολές. Νιώθει πως υπάρχει αυξημένο short covering, με αρκετούς επενδυτές …. Πιθανόν να τρέχουνε να κλείσουνε τις ανοιχτές θέσεις, κάτι το οποίο αυτό-τροφοδοτεί την άνοδο». Αυτό ήτανε το σύντομο σχόλιο χρηματιστή το πρωί της Δευτέρας για τη μεγάλη άνοδο των τραπεζών.  

 

 

Και έτσι απλά στο +102,5%.....

 

Και με αφορμή την άνοδο που καταγράφεται αυτή τη στιγμή. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται στο εντυπωσιακό +102,5%. Και όπως έχει επισημανθεί σε επιμέρους σχόλια του GFF. Αν η χρονιά τελείωνε τώρα, Αυτά θα ήτανε τα μεγαλύτερη κέρδη στην ιστορία του τραπεζικού δείκτη.

 

 

MLS – Προσπάθεια σημαντικής αντίδρασης ….

 

Στα 1,275 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της MLS το πρωί της Δευτέρας, με σημαντικά 19,16%. Και με 60.856 μετοχές όγκο συναλλαγών στις 12:42. Για την ιστορία θυμίζουμε πως η μετοχή μετά την πρόσφατη κατάρρευσης της τιμής, βρίσκεται στο -73,19% από 01/01/19!!!

 

Μεγάλος στόχος της εβδομάδας, αν δε μπορούνε να διασπαστούν. Τουλάχιστον να κρατηθεί η επαφή με τις 890 - 900 μονάδες....

 

15/11/19

 
 

 

Ελεγχόμενες απώλειες, με κινήσεις πάντα στα όρια των 890 – 900 μονάδες….

 

Επιφυλακτικοί είναι από το πρωί οι επενδυτές στο Χ.Α., κάτι το οποίο πάντως κρίνεται φυσιολογικό, ειδικά αν κάποιος λάβει υπόψη τα μεγάλα κέρδη που καταγράφηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά χθες. Και με ζητούμενο, τουλάχιστον η αγορά να μην χάσει την επαφή με τα τρέχοντα επίπεδα. Ο ΓΔ στις 13:12 βρίσκεται στις 885,14 μονάδες, -0,53%, με τζίρο 9,55εκ ευρώ και με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,53%, στις 885,03 μονάδες. Θυμίζουμε πως ο μεγάλος. Αλλά και δύσκολος στόχος για το

Χ.Α. είναι να διασπαστούν οι αντιστάσεις στις 890 – 900 μονάδες…

 

 

Coca Cola – Πιέσεις σήμερα και ο στόχος

 

Μετά τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων 2 ημερών (Τετάρτης και Πέμπτης). Αισθητές απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., στα 29,27 ευρώ, -3,34%. Από άποψης τεχνικής ανάλυσης υπάρχουνε δύο στόχοι. Τουλάχιστον να μη χαθούνε τα επίπεδα των 29,00 – 29,20 ευρώ. Και αν είναι δυνατόν να επιστρέψει και πάλι ενδοσυνεδριακά η μετοχή υψηλότερα των 29,70 – 29,90 ευρώ.

 

 

Στο +103,8%!!!!!

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Στο 103,8% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του χρόνου. Και όπως και αν το δει κανείς αυτό. Είναι μια τουλάχιστον εντυπωσιακή επίδοση, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε το dilution που έχουνε υποστεί οι μέτοχοι κατά τις προηγούμενες ημέρες.

 

14/11/19

 

 

Καλή συνεδρίαση μέχρι στιγμής …. Και μάλιστα με σχετικά αυξημένο τζίρο….

 

Κέρδη 1,19% καταγράφονται το μεσημέρι της Πέμπτης στο Χ.Α., με το τζίρο να είναι σχετικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, 20εκ ευρώ, κάτι επίσης θετικό. Και με την εικόνα να είναι μέχρι στιγμής καλή, υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες το καλό κλίμα να κρατήσει μέχρι τέλους, κάτι το οποίο φυσικά είναι και ο στόχος.

 

 

Μεγάλα κέρδη για την ΕΤΕ

 

Συνολικά είναι καλό το κλίμα στο Χ.Α., με τον τραπεζικό δείκτη να είναι στο +2,73% στις 12:44. Η μετοχή πάντως που μέχρι στιγμής κλέβει τις εντυπώσεις είναι αυτή της ΕΤΕ. Στα 3,01 ευρώ, +4,91%, με τη διαγραμματική εικόνα, όπως αναφέρουμε και σε επιμέρους σχόλια του GFF. Να είναι αρκετά θετική, με προσδοκίες για κίνηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κατά το προσεχές διάστημα.  

 

 

Εξαιρετική και σήμερα η Coca Cola

 

Μετά τη μεγάλη άνοδο της Τετάρτης (+5%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων 9μηνου. Καλά κέρδη καταγράφονται στη μετοχή της ΕΕΕ, στα 29,73 ευρώ, +2,77%, με 23.349 μετοχές στις 12:47. Διαγραμματικά, αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να καταφέρει μέχρι το κλείσιμο να μείνει υψηλότερα των 29,70 – 29,80 ευρώ.

 

13/11/19

 

 

Οριακές μεταβολές στο Χ.Α., αλλά με μεγάλη άνοδο της Coca Cola

 

Οριακές μεταβολές καταγράφονται από το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., με το ΓΔ το μεσημέρι και στις 13:02 να βρίσκεται στο -0,16%, στις 865,05 μονάδες. Σημειώνεται πως στο χαμηλό ημέρας, ο δείκτης βρέθηκε στις 861,82 μονάδες, περίπου 0,50% χαμηλότερα. Βέβαια όλα αυτά με την ΕΕΕ στα 29,07 ευρώ, +5,59%, κάτι το οποίο επηρεάζει αρκετά θετικά το Χ.Α. Αναφορικά με τον τραπεζικό δείκτη, αυτός βρίσκεται στις 840,46 μονάδες, -0,89%.

 

 

Τι ποσοστά στάθμισης έχει η ΕΕΕ στους δύο βασικούς δείκτες;

 

Και με την Coca Cola,όπως αναφέραμε παραπάνω, να βρίσκεται στο +5,59%. Ας θυμηθούμε τη στάθμιση που έχει η μετοχή στους δύο βασικούς δείκτες. Συγκεκριμένα, στον FTSE 25 η μετοχή έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση, με διαφορά. Το 20,73%. Στο 7,62% η σύνθεση της μετοχής στον ΓΔ, κάτι το οποίο σημαίνει πως με άνοδο 5,5%. Η θετική της επίδραση στο Χ.Α. είναι 0,43%. Αντίστοιχα η θετική επίδραση στον FTSE 25 είναι 1,2%!

 

 

Όσο όλες οι ελληνικές τράπεζες

 

Και με την άνοδο αυτή, η Coca Cola έχει αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποίηση 10,8δις ευρώ. Και αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη της κεφαλαιοποίησης όλων των τραπεζών, η οποία είναι αυτή η στιγμή στο ταμπλό του Χ.Α. 9,94δις ευρώ. Μάλιστα θυμίζουμε πως η αξίας των τραπεζών από τις αρχές του χρόνου έχει επί της ουσίας διπλασιαστεί.

 

Στόχος την Τετάρτη, η συνέχιση της αντίδρασης της Τρίτης

 

12/11/19

 

 

Καλή εικόνα στο Χ.Α., με κέρδη και στόχο να κρατήσουνε αυτά μέχρι τέλους …..

 

Κέρδη 1,02% καταγράφονται το μεσημέρι της Τρίτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:15 να βρίσκεται στις 864,77 μονάδες. Και αυτό που κρατάμε είναι πως η αντίδραση ήλθε ακριβώς πάνω στις στηρίξεις στις 850 μονάδες, στα όρια των οποίων είχε κλείσει χθες η αγορά.

 

 

Τράπεζες – Προς στιγμήν ανακούφιση ….

 

Οι τράπεζες είναι αυτές που κλέβουνε τις εντυπώσεις, με άνοδο 3,74%, με τον τραπεζικό δείκτη στις 850 μονάδες. Και αν υπάρχει μια φορά ανάγκη να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι τέλος για το ΓΔ. Με δεδομένα τα όσα αναφέρουμε στο Greek Finance Forum, η ανάγκη στις τράπεζες είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένη της επιβάρυνσης της διαγραμματικής εικόνας. Και αν υπάρχει ένας στόχος, αυτός είναι ο δείκτης να μείνει υψηλότερα των 840 – 850 μονάδων!!!!

 

 

MLS: Προσπάθεια αντίδρασης σήμερα …

 

Αν και η μετοχή ξεκίνησε στο -20% σχεδόν (0,75 ευρώ), μεγάλη ενδοσυνεδριακή αντίδραση καταγράφεται για τη μετοχή της MLS, η οποία βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, +7,66%. Και με τη νευρικότητα να είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί. Εννοείται πως αυτό που ζητείται είναι μια περαιτέρω αντίδραση για τη μετοχή, η οποία κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει απώλειες σχεδόν 70%.

 

MLS: Υπογραφή συμφωνίας με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου

Την υπογραφή συμφωνίας με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, αναφορικά με την προμήθεια ψηφιακών συσκευών (tablets) για 12 μήνες ανακοίνωσε η MLS.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία επικράτησε σε διαγωνισμό που εξήγγειλε το εν λόγω Υπουργείο, το οποίο και ανέθεσε στην εταιρεία το έργο δεδομένου ότι πληρούσε όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Αναλυτικά, η MLS ανέλαβε την προμήθεια και συντήρηση καταρχήν 3.700 tablets για το ποσό των 442.100,00€ (τετρακόσιες σαράντα δύο χιλιάδες και εκατό ευρώ), εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό θα παραδοθεί εντός διμήνου .

Η MLS επιπρόσθετα για το διάστημα της Σύμβασης (12 μήνες) θα προμηθεύει το Υπουργείο με Tablets για όποιες νέες ανάγκες προκύπτουν.

 

11/11/19

 

 

Νέες πιέσεις στις τράπεζες…

 

Απώλειες 0,60% καταγράφονται το μεσημέρι της Δευτέρας στο Χ.Α., με το ΓΔ να είναι στις 12:44 στις 859,47 μονάδες. Σε σχέση με τα υπόλοιπα σχόλια του www.greekfinanceforum.com. Το πιο ανησυχητικό είναι τα νέα προβλήματα του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στις 824,81 μονάδες, -1,19%. Και αυτό που ζητείται είναι να υπάρξει άμεσα μια αντίδραση.

 

 

ΕΧΑΕ: Νέες απώλειες …

 

Στα 4,34 ευρώ βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας η μετοχή της ΕΧΑΕ, με νέες απώλειες 1,48%. Και αν κρατάμε κάτι. Αυτό είναι οι συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες της μετοχής, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, να διασπαστούνε οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 4,50 – 4,55 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του χρόνου έχει μια αρκετά πιο μέτρια επίδοση από αυτήν της αγοράς, με άνοδο 20% (έναντι 40% του ΓΔ).

 

Οριακές μεταβολές στο Χ.Α., με χαμηλό τζίρο

Στο γνωστό μοτίβο έχει ξεκινήσει και η συνεδρίαση της Δευτέρας. Οριακές μεταβολές (στο -0,23% ο ΓΔ), με το τζίρο να είναι εξαιρετικά χαμηλός, όπως συνέβαινε για τις προηγούμενες ημέρες. Και όπως έχει σημειωθεί σε επιμέρους σχόλια του GFF. Αν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό είναι να υπάρξει μια αντίδραση.

Νέο sell off στη μετοχή της MLS (-30%)…Νέα ιστορικά χαμηλά…

Νέο sell off καταγράφεται το πρωί της Δευτέρας στη μετοχή της MLS, η οποία βρίσκεται στο -30% (limit down), σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 0,966 ευρώ.!!! Σημειώνεται πως αυτό συμβαίνει με αυξημένο όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα της μετοχής, 100.975 μετοχές, στις 11:00. Σημειώνεται πως στο limit down υπάρχει ανεκτέλεστο 31.700 μετοχών.

 

08/11/19

 

 

Από τις πλέον βαρετές συνεδριάσεις ….. (μέχρι στιγμής)….

 

Οριακές απώλειες 0,21% καταγράφονται το μεσημέρι της Παρασκευής, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 867,62 μονάδες. Στο -1,07% οι τράπεζες …. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο τζίρος μέχρι στιγμής είναι από τους πλέον χαμηλούς των τελευταίων εβδομάδων, στα μόλις 6,4εκ ευρώ ο καθαρός τζίρος στις 12:44.

 

 

Παραμένει το ζητούμενο ….