| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

Online Trading

Καθημερινά Σχόλια σχετικά με την πορεία του Χ.Α., αλλά και των αγορών συνολικά

 
 

09/04/21

 

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής»

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής», του πλαισίου δηλαδή για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.


Η έγκριση της Κομισιόν δίνεται στη βάση ότι δεν προβλέπεται καμία κρατική βοήθεια.

 

«Καλωσορίζω την παράταση του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο είχε ήδη μεγάλη επιτυχία στη παροχή μίας εναρμονισμένης με την αγορά λύσης για τη μετακίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς τη χορήγηση βοήθειας ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε η Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Margrethe Vestager, σε ανακοίνωσή της.

 

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 975 εκατ. από ανταλλαγές ομολόγων με ΟΔΔΗΧ  

 

Κέρδη-ρεκόρ, που ανήλθαν στα 975 εκατ. ευρώ, ενέγραψε στο δωδεκάμηνο 20/01/2020 με 20/01/2021 η Εθνική Τράπεζα από τις ανταλλαγές ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΔΔΗΧ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.   

 

Ειδικότερα και όπως γράφει ο Χρήστος Κίτσιος στο euro2day.gr, το Φεβρουάριο του 2019, η Εθνική Τράπεζα και η Ελληνική Δημοκρατία υπέγραψαν συμφωνία, βάσει της οποίας η τράπεζα ακύρωσε τη σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos). Ως αντάλλαγμα έλαβε  κρατικά ομόλογα λήξης 2023, 2025 και 2026, ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ. 

 

Έντεκα μήνες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου 2020, η Εθνική Τράπεζα αντάλλαξε τα παραπάνω ομόλογα με νέους τίτλους 30ετίας ( λήξη 20/3/2050), ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,25%. Η αξία διακανονισμού ανήλθε στα 3,78 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική ενέγραψε κεφαλαιακό κέρδος 515 εκατ. ευρώ. H Εθνική ταξινόμησε τα παραπάνω ομόλογα ως διακρατούμενα για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών, αποτιμώντας τα στο αποσβεσμένο κόστος. 

Κατόπιν πρωτοβουλίας, όμως, του ΟΔΔΗΧ, μέρος των παραπάνω 30ετών ομολόγων χρησιμοποιήθηκαν στις ανταλλαγές που διενήργησε τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Δημοκρατία με τις Alpha, Eurobank και Πειραιώς.  Σε κάθε μια από τις παραπάνω ανταλλαγές, η Εθνική επέστρεψε μέρος των 30ετών ομολόγων, που είχε πάρει τον Γενάρη του 2020. Ως αντάλλαγμα έλαβε ομόλογα μέσης και κοντινής διάρκειας. 

 

Ειδικότερα, στις 3 και 18 Δεκεμβρίου, η Εθνική συμμετείχε στις ανταλλαγές Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), που διενεργήθηκαν η πρώτη μεταξύ Alpha Bank και ΟΔΔΗΧ και η δεύτερη μεταξύ Eurobank και ΟΔΔΗΧ. Από τις παραπάνω συναλλαγές, η τράπεζα έγραψε κέρδος 251 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε στις 13 Ιανουαρίου η ανταλλαγή ΟΕΔ, μεταξύ Πειραιώς και ΟΔΔΗΧ, στην οποία επίσης συμμετείχε η Εθνική, εγγράφοντας κέρδος 209 εκατ. ευρώ. 

 

Τα συνολικά κέρδη από τις ανταλλαγές ΟΕΔ ανήλθαν στα 975 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 η Εθνική έγραψε κέρδος και από πωλήσεις ομολόγων, ύψους 377 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω κερδοφορία χάρισε στην τράπεζα ένα ισχυρό πλεονέκτημα καθώς είχε την ευχέρεια να σχηματίσει «βουνό» προβλέψεων για Εθνική Ασφαλιστική, την τιτλοποίηση Frontier και αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, λόγω Covid-19. 

 

08/04/21

 

ΕΚΤ : Αγόρασε ελληνικά ομόλογα 3 δισ. ευρώ

 

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ (2,986 δισ. ευρώ για την ακρίβεια) αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο διάστημα 21 Φεβρουαρίου – 21  Μαρτίου στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας.

 

Η ΕΚΤ αποφάσισε το Μάρτιο να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων προκειμένου ν΄ αναστρέψει την άνοδο των αποδόσεών τους συμβάλλοντας έτσι στην συγκράτηση του κόστους δανεισμού για τα κράτη μέλη της Ε.Ε σε χαμηλό επίπεδο. Έτσι μετά και τις αγορές του Μαρτίου – οι οποίες ήταν αυξημένες κατά περίπου 20% – το σύνολο των Ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ αγγίζει τα 22 δισ. ευρώ (21,9 δισ. ευρώ).

Όπως καταγράφηκε στα πρακτικά από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πίεσαν προκειμένου να μειωθούν οι αγορές των ομολόγων εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών εξέλαβαν την αύξηση των αποδόσεων που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές των ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ως θετικό σημάδι το οποίο αντανακλά την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Τελικώς επικράτησε η αντίθετη άποψη, ενώ όπως γίνεται σαφές από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου, η αύξηση των αγορών θα είναι εμπροσθοβαρής για το δεύτερο τρίμηνο. Τούτο συνεπάγεται ότι αγορές των ομολόγων – με δεδομένο ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος παραμένει στα  1,850 τρισ. ευρώ – θα περιοριστούν στη συνέχεια.  Άλλωστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ευελιξία, η οποία επιτρέπει στην ΕΚΤ να αυξομειώνει τις αγορές ομολόγων ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Επιπροσθέτως όπως επανέλαβε και σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ, η Τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να διαθέσει το σύνολο του πακέτου των 1,850 τρισ. ευρώ αν τούτο δεν είναι απαραίτητο.

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές  272  εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα  184 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,84% (στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έως το 0,81%)  έναντι  0,33 % του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,17% από 1,15%

 

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά  κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1902  δολ. από 1,1885   δολ. που άνοιξε η αγορά.

 

Η ενδεικτική τιμή  για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1873   δολ.

 

Λαγκάρντ: Υποχωρούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

 

H πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά οι κίνδυνοι μετά το διάστημα αυτό υποχωρούν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις γίνει δυνατή η άρση των lockdown, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως, αλλά η ΕΚΤ διατηρεί επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό, αν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς.

 

«Συνολικά, οι κίνδυνοι όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης έγιναν πιο ισορροπημένοι, αν και βραχυπρόθεσμα παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι λόγω της πανδημίας», ανέφερε η Λαγκάρντ σε δήλωσή της που απηχεί τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

 

Η αποχώρηση της Reggeborg από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τερμάτισε τα περί "αθέμιτου ανταγωνισμού"

 

Η αποχώρηση του ολλανδικού Ομίλου Reggeborgh, από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τερμάτισε τα όποια σενάρια περί αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών. 

 

Αυτό υποστηρίζουν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, με αφορμή την δημοσιοποίηση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο. 

 

Όπως αναφέρει το capital.gr … Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έρευνα της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, "εντοπίστηκε ότι η κοινή οριζόντια συμμετοχή συγκεκριμένου fund στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες (σ.σ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ), δύναται να οδηγήσει στις ακόλουθες θεωρίες βλάβης: μη συντονισμένα μονομερή αποτελέσματα μείωσης ή μετριασμού των κινήτρων για ανταγωνισμό, συντονισμένα αποτελέσματα εναρμονισμένης συμπεριφοράς". 

 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του κατασκευαστικού κλάδου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί αφενός μεν ότι η συμμετοχή του ολλανδικού Ομίλου σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ "δύναται" να οδηγήσει σε θεωρίες βλάβης και άρα ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαπιστωμένη πρακτική και αφετέρου το θέμα πλέον έχει σταματήσει να υφίσταται μετά την αποχώρηση της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

 

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του κλάδου, η Reggeborgh δεν ασκούσε ποτέ την διοίκηση στον Όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε αντίθεση με τον Ελλάκτωρα ο οποίος βρίσκεται στα "χέρια της". 

 

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ρύθμισης των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, το ζήτημα της επαναφοράς του θεσμού της κατασκευαστικής κοινοπραξίας μετά την επιλογή αναδόχου του έργου, τις αλλαγές στα κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων, τον τρόπο οργάνωσης και ιδίως τα κριτήρια κατάταξης του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων (ΜΗ.ΕΕ.Δ.Ε), αλλά και την εντατικότερη και ευρύτερη χρήση των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων χωρίς προηγούμενη συστηματική ανάλυση των (πιθανών) επιπτώσεών τους στον ανταγωνισμό, είναι ζητήματα που έχουν τεθεί επανειλημμένως από τις ίδιες τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

 

Να σημειωθεί ότι το κείμενο των απόψεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει τεθεί από σήμερα μέχρι και τις 7 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση.

 

 

Lamda Development: Έκλεισε η χρηματοδότηση για τα έργα της 5ετίας

 

Συμφωνία με τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank για την επικαιροποίηση των βασικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους 1,16 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού υπέγραψε η Lamda Development, στο πλαίσιο της ωρίμανσης του σχεδιασμού της για τα έργα της πρώτης πενταετίας.

 

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η χρηματοδότηση των έργων προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό, με το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ να προέρχεται από ίδια κεφάλαια.

 

Ειδικότερα, μετά την επικαιροποίηση των όρων, το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ (έναντι 1,18 δισ. ευρώ). Στο σύνολο του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους 205 εκατ. ευρώ που αφορά την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του έργου. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά:

 

(α) τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του έργου (Φάση Α’) συνολικού ύψους 542 εκατ. ευρώ

 

(β) τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ.

 

Επιπρόσθετα επικαιροποιήθηκε και το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα εκδοθούν σε 347 εκατ. ευρώ για την εγγυητική που θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη για το πιστούμενο τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και σε 175 εκατ. ευρώ για την εγγυητική που θα εκδοθεί προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας στο πλαίσιο των παραπάνω χρηματοδοτήσεων.

 

Η εξέλιξη αποδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στη χώρα και εμπιστεύονται το όραμα της Lamda Development για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

 

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι με τη συμμετοχή τους στην έκδοση του ομολόγου της εταιρείας το καλοκαίρι του 2020, πάνω από 11.000 Έλληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Ελληνικού, ως ένα μοναδικό έργο εθνικής σημασίας, που θα ηγηθεί μιας σειράς άλλων που προωθούν την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

 

Το όραμα της Lamda να αποτελέσει το Ελληνικό ένα πρότυπο μοντέλο επενδυτικής πρωτοβουλίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας, τις απαιτήσεις της νέας εποχής, της αναβάθμισης της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Αττικής προς όφελος των πολιτών μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών για τις οικιστικές αναπτύξεις της πρώτης φάσης του έργου, που προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών.

 

07/04/21

 

 

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των μετόχων της «Ελλάκτωρ»

 

Μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ σε καθημερινή βάση. Χθες, κύκλοι της διοίκησης επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με την πλευρά της Greenhill Investments των δύο εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, αναφέροντας ότι «κάνουν τους πειρατές, τη στιγμή που ο “Ακτωρ” βρίσκεται ενώπιον παύσης πληρωμών.

 

Όπως γράφει η Καθημερινή, είναι ανύπαρκτοι επενδυτές, που απλώς εκπροσωπούν την πλευρά Καλλιτσάντση και προχωρούν σε επικίνδυνα παιχνίδια, που εντέλει αφορούν τους εργαζομένους και τους προμηθευτές του ομίλου». Συμπλήρωσαν δε ότι «δεν έχουμε κοινά συμφέροντα κι επιδιώξεις με την Greenhill, διότι εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την εταιρεία και να την αναπτύξουμε και η άλλη πλευρά ακολουθεί μια λογική ανταρτοπολέμου και συνεχούς δημιουργίας προβλημάτων».

 

Παράλληλα, πηγές της διοίκησης έβαλαν χθες και τη Farallon στο «κάδρο» των αδιεξόδων που δημιουργούνται ενόψει της γενικής συνέλευσης για τη λήψη έγκρισης για την αύξηση κεφαλαίου. Οπως ανέφεραν, η εν λόγω επενδυτική εταιρεία είναι αυτή που έχει χρηματοδοτήσει την Greenhill Investments για την απόκτηση ποσοστού μέχρι 25,5% της «Ελλάκτωρ», διατηρώντας ως ενέχυρο το 18,5% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, χωρίς όμως να έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Για το ζήτημα και την όλη αυτή παράτυπη διαδικασία, όπως τη χαρακτηρίζει η διοίκηση της «Ελλάκτωρ», ενημερώθηκε χθες και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

 

Η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» απευθύνθηκε χθες και στα στελέχη της Farallon αναφέροντας ότι, αν η εταιρεία θέλει να διασφαλίσει την επένδυσή της, έχει κάθε συμφέρον να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, είτε μέσω των ατόμων στα οποία θα επιλέξει να παράσχει το σχετικό πληρεξούσιο είτε μέσω της μη παρουσίας αυτών των δικαιωμάτων στην επικείμενη γενική συνέλευση (κάτι που θα επιτρέψει την έγκριση του θέματος της αύξησης κεφαλαίου).
 

Σημειώνεται ότι χθες η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» έκανε λόγο και για έγγραφες απειλές προς τα στελέχη της Eurobank, για ποινικές ευθύνες τους αν προχωρήσουν στην έκδοση του ομολόγου, από την πλευρά της Greenhill. Απαντώντας η τελευταία ανακοίνωσε χθες ότι «το διοικητικό συμβούλιο της “Ελλάκτωρ” ενεργεί με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία πολεμικού κλίματος μεταξύ των μετόχων. Η εταιρεία μας ενδιαφέρεται καλόπιστα να εξετάσει σοβαρά τη συμμετοχή της στην έκδοση ομολόγου και πράγματι ζήτησε από τη διοργανώτρια τράπεζα διευκρινίσεις νομικού περιεχομένου. Ουδέποτε απείλησε και φυσικά ποτέ δεν επιχείρησε να σταματήσει την έκδοσή του». Μάλιστα κάλεσε τη διοίκηση της «Ελλάκτωρ» να δημοσιοποιήσει το σύνολο της αλληλογραφίας με τη Eurobank καθώς και τους προτεινόμενους όρους του ομολόγου, προς αποκατάσταση της αλήθειας, «και σε διαφορετική περίπτωση θα το πράξουμε εμείς».

 

Επενδυτές διεθνούς εμβέλειας στη λίστα των ενδιαφερομένων για τον ΔΕΔΔΗΕ

Επενδυτές διεθνούς εμβέλειας με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια- έως και τρισεκατομμύρια - υπό διαχείριση ο καθένας είναι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για την εξαγορά του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ που «πέρασαν» από την πρώτη φάση αξιολόγησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων σύμφωνα με την οποία Επιλέξιμοι Συμμετέχοντες στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας - με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος - είναι εννέα υποψήφιοι επενδυτές.

Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους για τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν παρουσία στη χώρα μας και σε άλλους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, σε εξέλιξη και παλαιότερους (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΑΔΜΗΕ, Εγνατία, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) ενώ άλλοι εμφανίζονται για πρώτη φορά ως επενδυτές στην Ελλάδα με αφορμή τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών - με αλφαβητική σειρά - περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

ARDIAN Infrastructure Funds με έδρα τη Γαλλία, 103 δισεκ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση και επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές και τηλεπικοινωνίες.

BCI - British Columbia Investment Management Corporation (Καναδάς): περιουσιακά στοιχεία 112 δις. δολάρια και επενδύσεις σε εταιρίες κοινής ωφέλειας, ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές, υποδομές κ.α.

BLACKROCK - BlackRock Alternatives Management, L.L.C (έδρα: ΗΠΑ), με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολλαπλές τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων και σε ενεργειακές εταιρείες και δίκτυα.

CVC Capital Partners - Advisers Company, S.a.r.l. εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 117 δισεκ. δολαρίων και έδρα στο Λουξεμβούργο.

F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A (Ιταλία), ταμείο επενδύσεων σε υποδομές με περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ.

First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. (Αυστραλία), Εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων 176 δις. δολαρίων με επενδύσεις σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. (ΗΠΑ), διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 252 δισεκ. μέρος των οποίων είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.

MACQUARIE Group Limited (Αυστραλία) , κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 420 δισεκ. μεταξύ άλλων σε ενεργειακά δίκτυα.

OHA - Oak Hill Advisors LLP (ΗΠΑ), ταμείο επενδύσεων με περιουσιακά στοιχεία ύψους 49 δισεκ. σε δανειακά χαρτοφυλάκια υποδομές, υπηρεσίες και μεταποίηση.

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

 

06/04/21

 

 

Οι ευνοϊκές προβλέψεις του ΔΝΤ ενίσχυσαν τα ομόλογα

 

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη. Στην αγορά επικράτησε σήμερα κλίμα αισιοδοξίας για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας γεγονός που ευνόησε κατά κύριο λόγο τα χρηματιστήρια.

 

Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνέβαλαν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θ΄αυξηθεί με ρυθμό 6% φέτος, έναντι 5,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ο οποίος είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του ΄70. Η σημαντική αυτή επίδοση αποδίδεται στα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης που εφαρμόζουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,3% τη χρονιά που μας πέρασε.

 

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,19% και του 15ετούς το 1,19%.

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 123 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,84% έναντι 0,31% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,18746 δολ. από 1,182 δολ. που άνοιξε η αγορά.

 

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1812 δολ.

 

 

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

 

Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα κατά τη διάρκεια του γεμάτου προκλήσεις 2020 και στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, τονίζοντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αντιμετώπιση της "κληρονομιάς" των NPEs.

Όπως αναφέρει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, η DBRS θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκδόσεις τίτλων Tier 2 και οι κεφαλαιακές ενέργειες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες όπως η όρεξη των επενδυτών και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των τραπεζών.

Πιο αναλυτικά ο οίκος εστιάζει σε τρία μέτωπα.

Πρώτον, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPEs κατά 50% σε ετήσια σε pro-forma βάση στα τέλη του 2020 και έχουν ανακοινώσει περαιτέρω σχέδια διάθεσης κόκκινων δανείων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs στους επόμενους 12-18 μήνες και να ενισχύσουν τα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο περιμένει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών - με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές Απριλίου - θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Δεύτερον, οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις μέσω της επιστροφής και της συνεχούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης, μαζί με τις κεφαλαιακές δράσεις, θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσφατα ανακοινωθέντων σχεδίων διάθεσης NPE.

Τρίτον, η συνέχιση της επενδυτικής ζήτηση και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, που πιθανότατα θα καθορίσουν και την "τύχη" των δανείων στα οποία χορηγήθηκαν αναστολές πληρωμών, θα είναι κρίσιμα για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών.

Οι προοπτικές εκροών NPEs είναι θετικές αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Οι τιτλοποιήσεις Galaxy (Alpha), Frontier (Εθνική) και Phoenix / Vega (Πειραιώς), μόλις ολοκληρωθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα χρεώσεων απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2021, επισημαίνει η DBRS.

Ωστόσο, τα δάνεια που παραμένουν ή που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό αναστολή πληρωμής, συνεχίζουν να δημιουργούν κινδύνους για την κερδοφορία και τους δείκτες ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.

Τα πρώτα σημάδια από περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ των εγχώριων δανείων που βρίσκονταν υπό μορατόρια δείχνουν προς πιθανώς χαμηλότερο αντίκτυπο από τον αρχικά αναμενόμενο, με μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ να απομένουν σε μορατόριουμ έως τα τέλη του 2020. Ένα σημαντικό μέρος των πελατών αυτών, στο εύρος του 40-60%, έχουν ξαναρχίσει την αποπληρωμή, ενώ τα μέτρα στήριξης, όπως το πρόγραμμα "Γέφυρα", φαίνεται να έχουν περιορίσει την εισροή νέων defaults.

Ωστόσο, οι τράπεζες αναμένουν ότι το 10-20% αυτών των δανείων θα "κοκκινίσουν" και ο ακαθάριστος οργανικός σχηματισμός NPE θα μετατραπεί σε θετικός το 2021, ασκώντας πίεση στα σχέδια μείωσης των NPEs των τραπεζών.

"Μετά από σημαντική μείωση των NPEs σε μια δύσκολη χρονιά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περαιτέρω τιτλοποιήσεις, θεωρούμε ότι οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE. Η οικονομική ανάκαμψη και το επίπεδο της ζήτησης των επενδυτών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών", καταλήγει ο οίκος.

 

Σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ανήλθε ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600

 

Ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς ανήλθε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ σήμερα, ανακτώντας όλες τις απώλειες που κατέγραψε λόγω της πανδημίας καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, χάρη στα τεράστια πακέτα μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά της COVID-19.

 

Οι Ευρωπαίοι traders επέστρεψαν από τις αργίες για το καθολικό Πάσχα οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε άνοδο 0,9% στις 436,16 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 433,90 μονάδων που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί πάνω από 60% από τα περυσινά χαμηλά επίπεδα στα οποία υποχώρησε λόγω της πανδημίας.

 

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,0%, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,8% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άλμα 1,3%.

 

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street επίσης ανήλθαν σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ χθες ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που κατέδειξαν ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς εργασίας και της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών, βοηθώντας να ανέβει η διάθεση των επενδυτών παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως.

 

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Πάνω από 16% τον Μάρτιο

 

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, στο φόντο της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας, έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 16,19%, έναντι 15,61% τον Φεβρουάριο.

 

Η αυξητική τάση αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί ή και να κλιμακωθεί όσο ο Ταγίπ Ερντογάν και οι εκλεκτοί του στο οικονομικό επιτελείο και την κεντρική τράπεζα επιμένουν στην πολιτική του «φτηνού χρήματος» και των χαμηλών επιτοκίων. Κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει, όπως έδειξε και η πρόσφατη «απόλυση» του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγμπάλ και η αντικατάστασή του από τον έμπιστο του προέδρου, Σαχάπ Καβτσίογλου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου κινείται σήμερα στα 8,25 λίρες ανά δολάριο, έχει χάσει το 9,5% της αξίας της από τις αρχές του 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα ξεπερνά το 21%.

 

Με τον τρόπο αυτό, η καθημερινότητα καθίσταται ολοένα πιο δύσκολη για εκατομμύρια νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να καλύψουν στοιχειώδεις διατροφικές ανάγκες, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης και της αύξησης των τιμών. Κι αυτό, σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας και η ανεργία «δαγκώνει».

 

Η κατάσταση αυτή, με τη σειρά της, πολλαπλασιάζει την κοινωνική δυσφορία έναντι του Ερντογάν και του κυβερνώντος ΑΚΡ, δημιουργώντας ρωγμές στις κοινωνικές συμμαχίες του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος – το οποίο αναγκάζεται να προχωρά σε διαρκείς αντιπερισπασμούς.

 

03/04/21

 

Παγκόσμιος πρωταθλητής το Χ.Α. τον Μάρτιο

 

Τις καλές ημέρες του 2019 θύμισε ο Μάρτιος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν τα διεθνή χαρτοφυλάκια πόνταραν στην ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές και ανέμεναν μάλιστα ότι η Ελλάδα θα σημειώσει τους ισχυρότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη στο έτος που ακολουθούσε. Στο σύνολο του έτους, το Χ.Α. σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς (50%).

 

Ωστόσο, η πανδημία σταμάτησε βίαια αυτές τις προσδοκίες, προσγειώνοντας απότομα τον Γενικό Δείκτη στις αρχές του 2020. Τώρα, ένα χρόνο και κάτι μετά το ξέσπασμα της COVID-19, η αγορά έχει βρει τα πατήματά της και μπορεί να επιχειρήσει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, την υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου είναι ξεκάθαρο πως κάτι έχει αλλάξει ριζικά στην αγορά. Η κινητικότητα των επενδυτών έχει αυξηθεί, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανεβάζει ρυθμούς. Οπως σχολιάζει η Beta Securities, ο Μάρτιος ήταν ο καλύτερος μήνας σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές (99,6 εκατ. ευρώ) από τον Μάιο του 2019 (110 εκατ. ευρώ) και γύρισε θετικό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους.

 

Όπως αναφέρει η Ελευθερία Κούρταλη στην Καθημερινή:

 

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα τόσο των εταιρικών συμφωνιών που έχουν ενισχυθεί, των εκδόσεων ομολόγων των εισηγμένων και των οικονομικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου του 2020, τα οποία έδειξαν ανθεκτικότητα σε πολλές περιπτώσεις, όσο και της επιστροφής του στοιχήματος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ήταν αυτός που ουσιαστικά διέλυσε τις προοπτικές για το Χ.Α. πέρυσι, και αυτός είναι που οδηγεί τώρα την ανάκαμψή του, με αποτέλεσμα να σημειώνει παγκόσμια ρεκόρ.

 

Οπως σημείωσε και η Deutsche Bank, το Χ.Α. έχει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς τον μήνα Μάρτιο (στο 9,2%), με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί πολύ κοντά, ενώ ο FTSE MIB της Ιταλίας ήρθε τρίτος διεθνώς με κέρδη κοντά στο 8%.

Το ξεκίνημα του Απριλίου έδειξε πως το Χ.Α. έχει διάθεση αλλά και άμυνες για συνεχίσει το ανοδικό μομέντουμ. Και το πιο σημαντικό, βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών. Το γεγονός ότι το β΄ τρίμηνο αναμένεται ευρέως και το ξεκίνημα της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία θα κορυφωθεί το γ΄ τρίμηνο, μία κίνηση προς τις 1.000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη το συγκεκριμένο διάστημα (+14% από τα τρέχοντα επίπεδα των 875 μονάδων), ένα επίπεδο που έχει να δει από τον Δεκέμβριο του 2014, αποτελεί ένα πιθανό σενάριο αρκεί να το επιτρέψουν το οικονομικό και το επιδημιολογικό μέτωπο.

 

02/04/21

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πίσω η Εγνατία, μπροστά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

 

Ένα…καυτό διήμερο συμπληρώνεται σήμερα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εχθές έκλεισε πίσω της η πόρτα της Εγνατίας Οδού, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων για «στοπ» στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Σήμερα, ημέρα έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, θα κριθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν ο κατασκευαστικός όμιλος θα εισέλθει σε φάση ομαλότητας ή θα συνεχίσει να σέρνεται σε περιπέτειες.

 

Όπως γράφει η Κλώντζα Ολγα στο Βήμα … ως μονόδρομο χαρακτήρισαν εχθές κύκλοι της διοίκησης του Ομίλου την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου,  ύψους 120 εκατ. ευρώ, την οποία έχει προτείνει η νεοπαγής διοίκηση, με τη στήριξη της Reggeborgh. «Όποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκτακτη γενική συνέλευση, ώστε να μην εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στους υπόλοιπους μετόχους και τους 6.000 εργαζόμενους της εταιρείας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Επισήμαναν μάλιστα ότι, όσο οι μέτοχοι δεν ενισχύουν τη ρευστότητα του Ομίλου, η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ καίει κάθε μήνα 6 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει ήδη ξεπεραστεί το όριο στο οποίο μπορούσε να αιμοδοτηθεί από τη μητρική. Πάντως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι για να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απαιτείται έγκριση από τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης.

 

Το παρασκήνιο της «κόκκινης κάρτας» για τον διαγωνισμό της Εγνατίας

 

Οι ζυμώσεις των τελευταίων ημερών ήταν έντονες μέχρι να φτάσει η χθεσινή, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Το σφύριγμα της λήξης για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είχε ήδη παραταθεί στο…και πέντε, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δυο ενδιαφερόμενα σχήματα, στα οποία συμμετείχαν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και Μυτιληναίος αντίστοιχα, είχαν επιτύχει δικαστική παράταση.

 

Σε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ζήτησε αρχικά αναβολή ενός μήνα, λόγω της αποχώρησης από την κοινοπραξία λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού της συμπράττουσας RoadisTransportation. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις δυο τελευταίες ημέρες έγινε αγώνας δρόμου ώστε να επιτραπεί στην ΑΚΤΩΡ να κατέβει μόνη της στον διαγωνισμό. Προς τούτο μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης εξασφαλίστηκε και η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή.

 

Όμως η απόρριψη εχθές από το ΣτΕ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να ανασταλεί ο διαγωνισμός ουσιαστικά έβαλε τέλος στο κεφάλαιο Εγνατία για την ΑΚΤΩΡ. Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εκδίκασης της προσφυγής στις 10 Μαΐου δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια στην εταιρεία. Οι προσφορές που κατατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ από τις κοινοπραξίες VINCI Highways– VINCI Concesiones– Μυτιληναίος–Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects θα έχουν πιθανότατα ως τότε αποσφραγιστεί.

 

Για την τιμή των όπλων, και προκειμένου να καταγραφεί στον φάκελο του διαγωνισμού, η εταιρεία απέστειλε εχθές επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία περιγράφεται όλη η πορεία των τελευταίων ημερών. Επισημαίνεται δε ότι ο Όμιλος ήταν έτοιμος και είχε την επάρκεια να καταθέσει προσφορά, αλλά το δικαστήριο έβαλε φρένο στο αίτημα για αυτόνομη κάθοδο της εταιρείας. Εξέλιξη που θα άλλαζε βέβαια τους όρους του διαγωνισμού, σύμφωνα με τους οποίους η οποιαδήποτε αλλαγή στα σχήματα θα έπρεπε να γίνει και να κοινοποιηθεί ως και 30 ημέρες πριν την κατάθεση των προσφορών.

 

Όσον αφορά πιθανές ρήτρες αποζημίωσης από τη μέχρι πρότινος «σύμμαχο» Roadisγια την…άτακτη υποχώρηση, κύκλοι της διοίκησης αναφέρουν ότι στη συμφωνία που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αποζημίωση σε περίπτωση αποχώρησης ενός εκ των δύο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο έτερος αυτή τη στιγμή πόλος του Ομίλου, υπό τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη (πίσω από τους οποίους η σημερινή διοίκηση βλέπει τον πρώην επικεφαλής Αναστάσιο Καλλιτσάντση), έχει διαμηνύσει ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της διοίκησης εφόσον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μείνει εκτός διαγωνισμού.

 

01/04/21

 
 

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

 

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες του για περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά τη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεών τους, καθώς και για σταδιακή ενίσχυση από μία χαμηλή βάση των κερδών των τραπεζών από τη βασική δραστηριότητά τους (core earnings).

 

Οι προοπτικές αντανακλούν την αξιολόγηση του Moody’s για τις βασικές πιστωτικές συνθήκες που θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.

 

Ο Moody’s αναβάθμισε, επίσης, τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε θετικές από σταθερές και πέντε άλλων χωρών – Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας – σε σταθερές από αρνητικές.

 

«Αναμένουμε ότι η οποία επιδείνωση όσον αφορά τον κίνδυνο για το ενεργητικό των τραπεζών θα είναι περιορισμένη και ότι τα κέρδη τους θα αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Moody’s, Louise Lundberg, προσθέτοντας: «Παρά κάποιες πιο θετικές ενδείξεις, οι επιχειρηματικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες καθώς οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν σταδιακή τη στήριξη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν με διαφορετικές ταχύτητες».

 

Από τι θα εξαρτηθούν οι επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στον ηλεκτρισμό

 

Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται υπό κατασκευή ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο και ακόμη 5 project να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, εντούτοις το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας φαίνεται ότι δεν "χωρά" όλα τα έργα.

 

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προέκυψε χθες κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gas Supply Forum, κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετήθηκαν για το θέμα φορείς της αγοράς.

 

Όπως αναφέρει o Χάρης Φλουδόπουλος το capital.gr:

 

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γ. Στάσση, ο οποίος εκτίμησε ότι στο σύστημα θα χωρέσει το πολύ "μιάμιση" ακόμη μονάδα, πέραν εκείνης που κατασκευάζεται από τη Mytilineos αλλά και το σχέδιο της ΔΕΗ να μετατρέψει σε μονάδα φυσικού αερίου την υπό κατασκευή λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5.

 

Το σχέδιο αυτό της ΔΕΗ για την Πτολεμαΐδα 5 που αποκάλυψε ο κ. Στάσσης διαφοροποιεί κατά πολύ τα δεδομένα στην ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός της ΔΕΗ είναι να μετατρέψει την λιγνιτική ισχύος 660MW σε μονάδα αερίου άνω των 1000MW στα μέσα της δεκαετίας και αφού προηγουμένως λειτουργήσει για λίγα χρόνια ως μονάδα με καύσιμο το λιγνίτη.

 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Ν. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για δύο ακόμη μονάδες φυσικού αερίου, εκτός από το σταθμό που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

 

Ωστόσο πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος, που θα δημιουργήσει κλίμα επενδυτικής ασφάλειας για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

 

Αντίθετα παράγοντα αβεβαιότητας, αποτελούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της αποθήκευσης ενέργειας καθώς εάν ωριμάσουν θεσμικά και οικονομικά οι συνθήκες για έργα αποθήκευσης τότε ενδεχομένως να μη χρειάζονται επιπλέον μονάδες φυσικού αερίου.


Ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας τόνισε από την πλευρά του ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αίτημα για έγκριση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση των νέων αναγκαίων επενδύσεων στο ηλεκτρικό σύστημα, ενόψει και της απολιγνιτοποίησης που θα αφαιρέσει παραγωγική ισχύ.

 

Υπενθυμίζεται ότι project κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου τρέχουν η Elpedison για μονάδα 826MW στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μονάδα 665MW στην Κομοτηνή, η ΔΕΗ, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για μονάδα 665MW επίσης στην Κομοτηνή, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για μονάδα 566MW στη Θίσβη, ο όμιλος Κοπελούζου για μονάδα 662MW στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και ο όμιλος Καράτζη για μονάδα 660MW στη Λάρισα.

 

Παράλληλα σε φάση κατασκευής, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2021, βρίσκεται η πρώτη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου από τη Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 826MW.

 

31/03/21

 

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της MIG, Αθανάσιος Παπανικολάου 

Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του Αθανασίου Παπανικολάου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου θα ασκεί προσωρινά ο εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Θρουβάλας.

 

 

Γ. Στάσσης: Η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα αερίου άνω των 1000MW

 

Με επιστολή που απέστειλε ο ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ, δήλωσε ότι δεν επιτρέπει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης στο πλαίσιο του συνεδρίου Power and Gas Supply Forum. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον κ. Στάσση είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες και να γίνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες. 

 

Όπως αναφέρει το capital.gr, παράλληλα ο κ. Στάσσης αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στη διαδικασία να καταλήξει στο πως θα μετασχηματίσει την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η σχετική μελέτη. Η Πτολεμαΐδα 5 σχεδιάζεται να λειτουργήσει αρχικά από το 2022 ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο έως το 2028. Ωστόσο καθώς η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το φυσικό αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα της δεκαετίας. Σε αυτό το σενάριο η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα έχει ισχύ πάνω από 1000MW.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στο μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και τη λειτουργία του Target model, σημειώνοντας ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένει μια από τις ακριβότερες και θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές. Παίζει ρόλο όπως είπε ότι έχουμε ακόμα λιγνίτες που όσο θα φεύγουν θα μπαίνουν φθηνότερα κομμάτια ενώ με τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις ξένες θα μειωθεί η διαφορά. 

 

Η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα είναι μονόδρομος αλλά θέλει προσοχή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει έως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που είναι ζημιογόνες, όμως δεν γίνεται να κλείσουν με πιο γρήγορο ρυθμό γιατί θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

 


 

UniCredit: Τα τρία "όπλα" που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας
 

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει από το β’ τρίμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί στο β’ εξάμηνο εκτιμά η UniCredit, ενώ το 2022 θα "τρέξει" με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη.

 

Πιο αναλυτικά, σε νέα έκθεσή της η UniCredit επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τάξης του 2,5%  φέτος στην Ελλάδα και για επιτάχυνση στο 5,0% το 2022.

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών περιορισμών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 από τον Ιανουάριο.

 

Παρ 'όλα αυτά, καθώς η καμπύλη επιδημίας άρχισε πρόσφατα να επιδεινώνεται και η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια χαλάρωση των περιορισμών, η UniCredit αναμένει ότι η πορεία του ΑΕΠ θα επανέλθει σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο που ξεκινά, προτού επιταχυνθεί πιο έντονα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

 

 

Οι κύριοι "μοχλοί" της μέτριας ανάκαμψης του ΑΕΠ που προβλέπεται για το τρέχον έτος είναι τρεις, σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα:

 

1) η συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,

 

2) η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, και

 

3) η ανάκαμψη στον τουρισμό η οποία θα τροφοδοτηθεί από την πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.

 

Σημειώνεται πως η ανάπτυξη του 2,5% που βλέπει για φέτος είναι χαμηλότερη από το 3,5% που αναμένει για την ευρωζώνη, ενώ το 2022 το 5% που θα κινηθεί η ελληνική οικονομία είναι υψηλότερο από το 4,4% της ανάπτυξης της ευρωζώνης και στα ίδια επίπεδα με Γερμάνια και Ισπανία. Η Ιταλία αναμένεται να "τρέξει" με ρυθμό 4,4% και η Γαλλία με 4,3%, το επόμενο έτος.

 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιταλική τράπεζας, το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα διαμορφωθεί στο 8,2% από 10% το 2020, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 3%. Βλέπει ελαφρά αύξηση του ελληνικού χρέους, τοποθετώντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ φέτος στο 209,2% από 207,1% πέρσι, ενώ το 2022 το τοποθετεί στο 199,4%.

 

Καθώς η επιδημία συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παράσχει επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης για μισθωτούς και επιχειρήσεις, σημειώνει η UniCredit. Αυτό φέρνει το συνολικό μέγεθος των μέτρων χρηματοδοτικής στήριξης που προβλέπονται για το 2021 στα 14 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του ΑΕΠ του (σε σύγκριση με 15 δισ. ευρώ ή το 9% του ΑΕΠ το 2020).

 

 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα "χαρίσει" έως και το 50% των κρατικών εγγυημένων δανείων που χορηγούνται σε επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής όλων αυτών των δανείων σε 60 δόσεις. Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης κάθε μηνιαία πληρωμή δανείου για εταιρείες που πλήττονται από την πανδημία έως και 90% για οκτώ μήνες, επιπροσθέτως της παροχής επιχορηγήσεων που καλύπτουν σταθερά κόστη για ενοίκια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το σύστημα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ανανεωθεί για έναν έβδομο κύκλο από τον Απρίλιο, αυτή τη φορά με οικονομική στήριξη που απευθύνεται μόνο στις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο.

 

Μέσω της ελαχιστοποίησης των ταμειακών εκροών, αυτά τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά για να διασφαλίσουν ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που πλήττονται από την κρίση λόγω της πανδημίας, θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προτού τα κέρδη ανακάμψουν πιο σταθερά, υπογραμμίζει η UniCredit.

 

 

Η ιταλική τράπεζα κάνει ειδική αναφορά στα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, σημειώνοντας ότι χαιρέτισε την "καλή πρόοδο" που έχει  σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού πρόσφατα λόγω της πανδημίας. Οι κύριοι τομείς που επεσήμαναν οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν η εκπαίδευση, η εταιρική διακυβέρνηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενεργειακή πολιτική.

 

Η UniCredit προσθέτει τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης θέσει στις προτεραιότητές της την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τον εκσυγχρονισμό. Το υπουργείο εργασίας πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο για τις ώρες εργασίας και τις αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν τη δραστηριότητα των συνδικάτων. Η κύρια αλλαγή είναι η εισαγωγή της ευελιξίας στην οκτάωρη εργάσιμη ημέρα έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις επιχειρηματικές ανάγκες. Το νομοσχέδιο θα μεταρρυθμίσει επίσης το πλαίσιο για τις υπερωρίες και τις αμοιβές αυτών. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα εισαγάγει τις ελάχιστες απαιτήσεις προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις του δημόσιου τομέα κατά τη διάρκεια απεργιών και θα αλλάξει ορισμένα από τα οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη των συνδικάτων.

 

30/03/21

 

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Vivartia στο CVC

 

Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της στη Vivartia Συμμετοχών προς τα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC Capital Partners».

 

Υπενθυμίζεται ότι το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175.000.000 ευρώ, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161.135.640,74 και καταβλήθηκε σήμερα ολοσχερώς.

 

Ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της MIG για την συναλλαγή ενήργησε η «N.M. Rothschild & Sons Limited.

 

Πολιτική κόντρα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

 

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συνάντηση του προέδρου του με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επιλογή αυτής της συνάντησης δεν είναι τυχαία, καθώς το ΤΧΣ είναι ο «αδύναμος κρίκος» σε αυτή την υπόθεση, ο μέτοχος που γνωρίζει ότι θα γράψει –για μία ακόμη φορά– ζημίες.

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ΤΧΣ θα δει να μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του στην τράπεζα και μαζί οι προσδοκίες ανάκτησης του μεγαλύτερου μέρους των ζημιών που έχει υποστεί στη διάρκεια της δεκαετίας, σχεδόν, από τη σύστασή του, όχι μόνο από την Πειραιώς, αλλά και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, στην ανακεφαλαιοποίηση των οποίων συμμετείχε.

 

Τις επόμενες ημέρες, το πολιτικό παιχνίδι των εντυπώσεων θα διεξαχθεί επί τη βάσει του ποιος έκανε τις επιλογές με τη μεγαλύτερη ζημιά. Ηταν χειρότεροι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ ή της αύξησης κεφαλαίου του 2021; Τα δεδομένα είναι τα εξής:

 

1. Ο τρόπος που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Και στις δύο αυξήσεις κεφαλαίου χρησιμοποιείται κατά βάση η μέθοδος του βιβλίου προσφορών. Η εξήγηση που δόθηκε και τότε και τώρα είναι πως πρόκειται για μια πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία, όπου οι προσφορές καθορίζουν το εύρος τιμών στο οποίο θα γίνει η αύξηση.

 

2. Μικροί μέτοχοι: Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι μικροί μέτοχοι δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής, με το επιχείρημα πως η διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό είναι χρονοβόρα διαδικασία και δεν υπάρχει χρόνος. Στην αύξηση κεφαλαίου του Απριλίου θα μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους, το οποίο θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών. Με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης του 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ και τον αποκλεισμό τους, οι μικροί μέτοχοι υπέστησαν απίσχναση της συμμετοχής τους κατά 99,5%. Τώρα, θα έχουν τη δυνατότητα, αν συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, να διατηρήσουν το ποσοστό τους.

 

3. Το ΤΧΣ. Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 δεν επιτράπηκε η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, άλλαξε και ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου. Συγκεκριμένα με τον νόμο 4346/2015 η φράση ότι «το Ταμείο δύναται να δεχθεί» που υπήρχε αρχικά, αντικαθίσταται με τη φράση «το Ταμείο δέχεται», υποχρεώνοντας το ΤΧΣ να συναινέσει σε οποιαδήποτε τιμή προέκυπτε από το βιβλίο προσφορών. Το αποτέλεσμα ήταν με τον τρόπο αυτό η συμμετοχή του στην Πειραιώς να μειωθεί από 67% σε 26%. 

 

Επιπλέον, το ΤΧΣ έδωσε ένα είδος δανείου στην τράπεζα, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα περίφημα Cocos, τα οποία υπό προϋποθέσεις –εάν δεν πληρωνόταν ο τόκος δύο φορές– θα μετατρέπονταν σε μετοχές με προκαθορισμένη τιμή στα 6 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ είχε γίνει σε τιμή τρία δέκατα του λεπτού. Τα Cocos μετατράπηκαν σε μετοχές πριν από λίγους μήνες και το ΤΧΣ είδε τη συμμετοχή του να εκτοξεύεται εκ νέου στο 61,3%, αλλά με προφανές κόστος και ζημία. 

Στην αύξηση κεφαλαίου του 2021 δεν έχει καθοριστεί ποια θα είναι η συμμετοχή του ΤΧΣ. Το βέβαιο είναι πως θα πέσει κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3%. Το πόσο κάτω, θα εξαρτηθεί σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και την ποιότητά τους. Η εμφάνιση ενός μεγάλου επενδυτή είναι ικανή συνθήκη να οδηγήσει σε αρκετά χαμηλό ποσοστό τη συμμετοχή του Ταμείου. 

 

Οι «χαμένοι στόχοι»

 

Οταν συστάθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διατέθηκαν 50 δισ. ευρώ από τα δάνεια των θεσμών για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, το μνημόνιο προέβλεπε την ανάκτηση των 16 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Προφανώς κι αυτή η πρόβλεψη θα περιληφθεί στον μακρύ κατάλογο των «χαμένων στόχων» του μνημονίου, δεδομένου ότι με την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, το ΤΧΣ κατείχε 84% στην Εθνική, 81% στην Πειραιώς και την Alpha Bank και 95% στη Eurobank. Στο τέλος της 3ης ανακεφαλαιοποίησης του 2015, κατείχε 33% στην Εθνική, 24% στην Πειραιώς, 5% στην Alpha Bank και 2,5% στη Eurobank.

 

29/03/21

 

 

Οι προκλήσεις των κεφαλαιαγορών στη μετά COVID εποχή

 

Στις προκλήσεις των παγκόσμιων αγορών στην μετά COVID εποχή, επικεντρώθηκε σχετικό διαδικτυακό συνέδριο με τον τίτλο «Market Challenges In The Post Covid -19 Era» που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

Στο πρώτο πάνελ όπου αναλύθηκαν οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές και εποπτικές προκλήσεις στην μετά COVID εποχή, μίλησαν οι Πρόεδροι των εποπτικών αρχών του Βελγίου κ. JeanPaul Servais (ο οποίος είναι επίσης Αντιπρόεδρος του ΔΣ της IOSCO, και Πρόεδρος του IFRS Foundation Monitoring Board, της European Regional Committee της IOSCO και του Audit Committee της IOSCO), της Ιταλίας κ. Carmine Di Noia (ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος των επιτροπών της ESMA, Committee for Economic and Markets Analysis & Post Trading Standing Committee και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ) και της Ισπανίας κ. Rodrigo Buenaventura (ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της επιτροπής της ESMA Investor Protection and Intermediaries Standing Committee) και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου (η οποία είναι και Μέλος του ΔΣ της ESMA & Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των τριών εποπτικών αρχών για τις Τιτλοποιήσεις (Joint Committee on Securitizations). Συντονιστής ήταν ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημόσιου Οικονομικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ε.Κ. για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

 

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Jean-Paul Servais, αναφέρθηκε σε μια σειρά εποπτικών προκλήσεων στην εποχή μετά τον COVID, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς. Ιδίως, αναφέρθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, όπως παρατηρήθηκε κατά την περίοδο COVID. Η τάση αυτή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυξάνει την ανάγκη για κατάλληλους κανόνες προστασίας των επενδυτών και περαιτέρω πρωτοβουλίες για θέματα εκπαίδευσης των επενδυτών. Ανέπτυξε ακόμα τους κινδύνους που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση που έχει έρθει στο επίκεντρο και την ισχυρή δυναμική για την κλιμάκωση των βιώσιμων επενδύσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και στον καίριο ρόλο του IOSCO, δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα αυτών των προκλήσεων.

 

Σύμφωνα με τον κ. Carmine Di Noia, η Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) είναι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Πιστεύουμε ότι το τρέχον γεωπολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον (Brexit, Covid-19 και σενάριο χαμηλών επιτοκίων) συνεπάγεται κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για (μετοχικό) κεφάλαιο, αλλά ανεπαρκή προσφορά: Η CMU και η επανάσταση της ψηφιακής χρηματοδότησης μπορούν να βοηθήσουν μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών».

 

Οι τρεις κύριες προτεραιότητες για την Ένωση Κεφαλαιαγορών μπορεί να είναι: i) η αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές ii) ένα ενιαίο (ψηφιακό) μέρος για την λήψη τυποποιημένων και συγκρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τις εταιρείες και τις αγορές iii) αναλογικότητα στη ρύθμιση και την εποπτεία μέσω αποτελεσματικότερης σύγκλισης των εποπτικών πρακτικών και ένας ισχυρότερος ρόλος για την ΕΑΚΑΑ από κοινού με τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Rodrigo Buenaventura, η προστασία των επενδυτών θα συνεχίσει να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των εποπτικών αρχών, ακόμη περισσότερο σε μια πιο προηγμένη Ένωση Κεφαλαιαγορών.

 

Ορισμένες περιπτώσεις (Gamestop) έδειξαν ότι σε περιπτώσεις ‘συνδεόμενων συναλλαγών’ από μια πληθώρα επενδυτών μπορεί να ανακύπτουν κίνδυνοι για την ακεραιότητα της αγοράς αλλά και για τους ίδιους τους επενδυτές. Και συνέχισε αναφέροντας πως οι επόπτες οφείλουν να προσαρμόσουν τον τρόπο που παρακολουθούν τις αγορές αλλά και να αλληλεπιδρούν με τις αγορές σχετικά με τις νέες μορφές συναλλαγών ενώ οι ιδιώτες επενδυτές οφείλουν να βελτιώνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους κανόνες προκειμένου να υπάρχει ομαλή λειτουργία της αγοράς.

 

Κατά την τοποθέτησή του δήλωσε ακόμα πως «Όσον αφορά σε περισσότερες επενδύσεις από ιδιώτες επενδυτές σε ΜμΕ (ένας άλλος στόχος της CMU) πιστεύω ότι η διαφοροποίηση και η έρευνα θα είναι ουσιαστικής σημασίας και οι συλλογικές επενδύσεις μπορεί να είναι ο έξυπνος τρόπος για να τις συνδυάσουν».

 

Η κα Λαζαράκου επεσήμανε ότι κατά την περίοδο της κρίσης της πανδημίας οι Ευρωπαίοι επόπτες κατάφεραν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για θέματα που αφορούσαν συνολικά τις αγορές της ΕΕ. Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια σύνοψη των νομοθετικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πακέτου Στήριξης που προωθούνται αυτή την περίοδο ως απάντηση στην πανδημία και στον τρόπο με τον οποίο αυτές θα αλλάξουν το επενδυτικό τοπίο και την καθημερινότητα των εποπτικών αρχών.

 

Ανέλυσε τις τρεις Ευρωπαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις, όσον αφορά τις τροποποιήσεις που έγιναν συγκεκριμένα: Α) στον Κανονισμό για το Ενημερωτικό Δελτίο με την υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Ενημερωτικού Δελτίου Ανάκαμψης – EU Recovery Prospectus», Β) στην Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFIDII) και τα θέματα της προστασίας των επενδυτών και Γ) στο πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις με ειδική αναφορά στην επέκταση των κριτηρίων της απλής, διαφανούς και τυποποιημένης τιτλοποίησης στις σύνθετες τιτλοποιήσεις καθώς και στην απομάκρυνση ρυθμιστικών περιορισμών στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Ερωτώμενη σχετικά με τις προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κα Λαζαράκου τόνισε, ότι, πέραν των προτεραιοτήτων που αναφέρθηκαν από όλους τους προέδρους ως κοινές, δηλαδή τα θέματα του ESG, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αξιοποίησης δεδομένων, η Ε.Κ. θα συμβάλλει σε βελτιώσεις της εθνικής νομοθεσίας τόσο όσον αφορά στην αναθεώρηση του Οργανισμού της Ε.Κ. ώστε να εξαλειφθούν διοικητικές αγκυλώσεις και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία της, όσο και προς το συνολικότερο πλαίσιο ώστε η κεφαλαιαγορά να καταστεί αποτελεσματικός μηχανισμός χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

 

Εξελίξεις και προκλήσεις

 

Στις εξελίξεις τις προκλήσεις για την ελληνική αγορά αναφέρθηκαν από πλευράς του οι συμμετέχοντες του δεύτερου πάνελ του συνεδρίου, με συντονιστή τον κ. Νικόλαο Κονταρούδη, Α’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

Ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.Νίκος Βέττας εστίασε στο πώς χαρακτηριστικά της χρηματοδότησης στην Ελληνική οικονομία επηρεάζουν την παραγωγική δομή της όπως και στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς ως προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τελικά για την αναγκαία επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης.

 

O κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας και Αναπλ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πανδημίας και τα επόμενα βήματα για την ολική αντιμετώπισή τους.

 

Ως προς τη Νομισματική Πολιτική ανέφερε πως προκύπτει η συνέχιση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για όσο χρόνο απαιτηθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα και να εξασφαλιστεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών. Ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επικεφαλής της ομάδας Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia κατά την τοποθέτησή του σημείωσε πως «η ανάδειξη ανταγωνιστικών οικονομιών στην μετά covid-19 εποχή, δεν θα κριθεί μόνο από την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης, αλλά και από την ικανότητα διαμόρφωσης του κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικής λειτουργίας με κύριο άξονα την ενίσχυση των φιλοεπενδυτικών του χαρακτηριστικών».

 

Στις βασικές προτεραιότητες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και στο ρόλο που θα πρέπει να επιτελέσει ο τραπεζικός κλάδος στη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Αναστάσιος Αναστασάτος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας και θα στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Oμίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφέρθηκε στο πρωτόγνωρο περιβάλλον που διαμόρφωσε η Covid-19, τονίζοντας πως το Χρηματιστήριο, διατηρώντας τον κεντρικό προσανατολισμό λειτουργίας της οργανωμένης αγοράς που εξυπηρετεί την άντληση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, υιοθέτησε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών με επίκεντρο την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, υπέρ του εγχώριου επιχειρείν, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό ρόλο του Χρηματιστηρίου στην προσέγγιση και δυναμική επανεκκίνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

 

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις

 

Τις ρυθμιστικές προκλήσεις της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και το πώς αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο περιβάλλον, ανέλυσαν οι συμμετέχοντες του 3ου πάνελ του συνεδρίου με συντονίστρια την κα Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρο Β’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Από πλευράς του ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. ανέφερε ότι «έχει έρθει η στιγμή να μεγαλώσει το κομμάτι των θεσμικών επενδύσεων στην Ελλάδα», κάτι που όπως εξήγησε θα σηματοδοτήσει και την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως μαρτυρούν διεθνή παραδείγματα. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, «οι προοπτικές για ανάπτυξη του κλάδου της επαγγελματικής διαχείρισης στην Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ μεγάλες. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα δείγματα αλλά πιστεύω ότι τα επόμενα 1-2 χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για την αγορά».

 

«Πέρα από τις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού παρατηρείται κι ένα ακόμα πρόβλημα, οι ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές είναι “κουρασμένες” δεν έχουν την δυναμική αυτών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου» επεσήμανε από πλευράς του ο κ. Αθανάσιος Κουλορίδας, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών και Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Εταιριών και Κεφαλαιαγοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και τόνισε χαρακτηριστικά πως «Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην παροχή κινήτρων για την εισαγωγή νέων εταιριών στο ΧΑ και στην περιστολή της υπερ-ρύθμισης της αγοράς».

 

Ο κ. Ευάγγελος Χαρατσής, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών δήλωσε κατά την τοποθέτησή του πως «H αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να γίνει με μέτρα που θα δίνουν κίνητρα για την εισαγωγή και την παραμονή των εταιριών στο ΧΑ, για την επένδυση σε μετοχές για τους ιδιώτες επενδυτές και για την εγκατάσταση και την δημιουργία συλλογικής μορφής επενδυτικών φορέων».

 

Στο μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, το οποίο αποτελεί το βασικότερό πρόβλημά της αφού δεν εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών, αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων ΕΕΕΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο «Η αύξηση του ορίου της συμμετοχής των ασφαλιστικών και επαγγελματικών ταμείων σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα Private equity και venture capital funds σε 10% των διαθεσίμων τους, θα συμβάλει τόσο στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, αλλά το σημαντικότερο θα δώσει και σημαντικές αποδόσεις στα αποθεματικά των ταμείων σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων».

 

Τα οφέλη του μετοχικού ακτιβισμού αλλά και την σωστή εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών υπογράμμισε ο κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ) και ανέφερε χαρακτηριστικά πως η χρηστή και ειλικρινής εφαρμογή του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση θα είναι κομβικής σημασίας στην μετά Covid εποχή.

 

«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει ρυθμιστική πρόκληση» τόνισε από πλευράς του ο κ. Ηρακλής Ρούπας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Επενδυτικής Διαμεσολάβησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός έλλειψης εγχώριων επενδυτών, καθώς και ικανού αριθμού εισηγμένων, διαμορφώνει ένα πεδίο στρεβλότητας που στο μέλλον θα εμποδίσει την ανάδειξη του εξυγιαντικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα του Χρηματιστηρίου.Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα προκειμένουνα αλλάξουν τόσο το όλο πλαίσιο, όσο και η φιλοσοφία λειτουργίας του χρηματιστηρίου».

 

To σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση κερδών και κεφαλαίων 

 

Εμπροσθοβαρείς κινήσεις που έγιναν το 2020 και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά του σχεδίου για περαιτέρω άνοδο της οργανικής κερδοφορίας και ενίσχυσης των κεφαλαίων της ΕΤΕ, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

 

Όπως γράφει ο Λεωνίδας Στεργίου στο capital.gr, σύμφωνα με την παρουσίαση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλου Μυλωνά, σε ξένους επενδυτές, για τα αποτελέσματα της Τράπεζας το 2020, πέρασαν κόστη στη χρήση του 2020, κάτι που το επέτρεψε η κερδοφορία της και το ύψος των κεφαλαίων της, ενώ έρχονται στη διετία 2021-2022 οφέλη από κινήσεις του 2020. Ταυτόχρονα, προχωρά σε απόσβεση αναβαλλόμενου φόρου, πρόβλεψη για νέα κόκκινα δάνεια μέσω μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης που της απελευθερώνει κεφάλαια και σε δύο αντλήσεις κεφαλαίων κατηγορίας Τ2 και ΑΤ1. Σε όλα αυτά, κλειδί αποτελεί η εμπροσθοβαρής καταγραφή στους ισολογισμούς της Τράπεζας του κόστους των τιτλοποιήσεων ύψους 6 δισ. (Frontier) με αντίστοιχη έγκαιρη αντιστάθμιση από χρηματοοικονομικές πράξεις και πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

Ειδικότερα, οι κύριοι στόχοι και οι αντίστοιχες κινήσεις για τη διετία 2021-2022 είναι οι εξής:

 

Πρώτον, μείωση των μη εξυπηρετούμενων χρηματοοικονομικών ανοιγμάτων (NPE) κάτω του 6% μέχρι το 2022 από το 13,5% το 2020. Κόκκινα δάνεια και εξυπηρετούμενα δάνεια που τείνουν να γίνουν μη εξυπηρετούμενα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα μειωθούν σε 1,8 δισ. μέχρι το 2022. Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της οργανικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και μιας επιπλέον τιτλοποίησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον μηχανισμό προειδοποίησης, τα κόκκινα δάνεια πρόκειται να αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων από τα μορατόρια θα φτάσουν μέχρι 0,6 δισ. Η αύξηση αυτή των κόκκινων δανείων περιλαμβάνει εκκαθαρίσεις/ρευστοποιήσει, διαγραφές και ανακτήσεις. Ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση κόκκινων δανείων κατά 3,7 δισ. ευρώ με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά σε οργανική μείωση κόκκινων δανείων 2,2 δισ. ευρώ ("απορρόφηση” μέσα από εσωτερικές δράσεις) και με τιτλοποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, πιθανότατα με χρήση του Ηρακλή 2. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα ήδη προχώρησε σε τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ το 2020 μέσω του Ηρακλή.

 

Δεύτερον, αύξηση των λειτουργικών κερδών κυρίως μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της αναδιοργάνωσης του δικτύου και των εμπροσθοβαρών προβλέψεων που είχε πάρει η Τράπεζα. Μόνο οι εμπροσθοβαρείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις από την πανδημία (σε κερδοφορία και κόκκινα δάνεια) στη χρήση του 2020 εξοικονομούν 120 εκατ. ευρώ για το 2021 και 2022. Ταυτόχρονα, μειώνονται τα λειτουργικά κόστη κατά 70 εκατ. ευρώ. Συνδυαστικά, οι δύο τελευταίες κινήσεις (εμπροσθοβαρείς προβλέψεις και μείωση λειτουργικού κόστους) αντισταθμίζουν την προβλεπόμενη μείωση κερδών λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων κατά 30 εκατ. ευρώ. Όμως, η μείωση αυτή προέρχεται αφού έχουν αποσβεστεί κόστη 126 εκατ. ευρώ από τη μείωση κόκκινων δανείων. Δηλαδή, η ΕΤΕ χρησιμοποιεί την οργανική κερδοφορία για να μειώνει κόστη που θα επηρεάσουν τα κεφάλαια. Με όλες αυτές τις κινήσεις, τα λειτουργικά κέρδη από 328 εκατ. ευρώ το 2020 θα αυξηθούν σε 490 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ROE να διαμορφωθεί σε 9% αντανακλώντας την εξυγίανση του ισολογισμού και της αποτελεσματικότητας, όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση.

 

Τρίτον, εσωτερική (οργανική) ενίσχυση των κεφαλαίων κυρίως μέσα από την οργανική της κερδοφορία. Στόχος, το κοινό εποπτικό κεφάλαιο CET1 να διαμορφωθεί πάνω από το 16%. Στην οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6 δισ. (σχήμα Frontier). Αυτές οι δύο κινήσεις είχαν θετική επίπτωση στα κεφάλαια κατά 170 μονάδες βάσεις. Επιπλέον, προβλέπεται ενίσχυση κατά 50 μονάδες βάσεις την περίοδο 2020-2022, παρά την αρνητική επίπτωση από τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 9 κατά 200 μονάδες βάσεις. Οι συναλλαγές με την Εθνική Ασφαλιστική και το Frontier ενισχύουν τα κεφάλαια κατά 1,7%. Από την κερδοφορία του 2021-2022, τα κεφάλαια θα ενισχυθούν περαιτέρω κατά 2,5%. Η προσαρμογή στα νέα λογιστικά πρότυπα θα κοστίσει στα κεφάλαια 2% (συνολικά μέχρι το 2023). Ταυτόχρονα, η ΕΤΕ προχωρά σε απόσβεση απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία με αρνητική επίπτωση 0,8% και προβλέπει μία ακόμα αρνητική επίπτωση 0,8% από κόκκινα δάνεια. Στη συνέχεια το 2022, έχει τη δυνατότητα για εκδόσεις ομολόγων για άντληση κεφαλαίων Τ2 και AT1 με συνολική θετική επίπτωση 200 μονάδες βάσεις (2%). Έτσι, η Τράπεζα φτάνει το 2022 με δείκτη CET1 άνω του 16%.

 

 

A-Quant: Οι ανακοινώσεις Biden και τα NFPs στο επίκεντρο

 

Με ελαφρά κάμψη, στο 1.66% έκλεισε η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου την εβδομάδα που μας πέρασε, μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων εβδομάδων.

 

Από την άλλη, ο Jerome Powell της FED, εξέφρασε τη θέση του πως ο υψηλός πληθωρισμός δε θα αποτελέσει πρόβλημα γιατί θα είναι κάτι προσωρινό ενώ τόνισε πως το μεγαλύτερο στοίχημα για την αμερικανική οικονομία παραμένει η ανεργία.

 

Επίσης ανέφερε πως ίσως κάποιες μετοχές έχουν υψηλές τιμές αλλά το χρηματοδοτικό ρίσκο είναι χαμηλό και οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Οι υπόλοιπες οικονομικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ ήταν μάλλον με ανάμεικτο πρόσημο ενώ έκπληξη αποτέλεσαν τα θετικά στοιχεία της Ευρώπης.

 

Η πανδημία συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα, με αυξημένα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά με τους εμβολιασμούς να προχωρούν, αφήνοντας ανοικτό το αισιόδοξο σενάριο για λήξη των lockdowns μέσα στο καλοκαίρι.

 

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες κύριες αγορές μετοχών, ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο ενώ αντίθετα το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία. Διορθωτικά κινήθηκαν ο χρυσός και το πετρέλαιο ενώ συνέχισε τη διόρθωση και το Bitcoin.

 

Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από δύο σημαντικά γεγονότα. Την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα ανακοινώσει το σχέδιο του για την αμερικανική οικονομία, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πακέτο 3 τρισ. δολαρίων για νέα έργα όπως δρόμοι, γέφυρες, περιβαλλοντικές υποδομές κλπ.

 

Το μεγάλο ζήτημα είναι αν αυτό θα συνοδευτεί από παράλληλη αύξηση των φόρων, γεγονός που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αμερικανική οικονομία.

 

Οι εξελίξεις αυτές φυσικά θα επηρεάσουν και το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων και φυσικά θα ενισχύσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, αποδυναμώνοντας ίσες κάποιους άλλους.

 

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας, θα είναι η ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ (NFPs) που θα καταδείξει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στο νευραλγικό και κρίσιμο θέμα της ανεργίας.

 

Προς το τέλος της εβδομάδας, ίσως υπάρξει χαμηλή μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω του Πάσχα των καθολικών.

 

SP500

Ανοδικά έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,962 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 1.7%. Η σταθεροποίηση – διόρθωση των αποδόσεων των ομολόγων είχε σημαντικό μερίδιο σε αυτήν την άνοδο. Οι τεχνολογικές μετοχές υστέρησαν ενώ ενισχυμένες εμφανίστηκαν οι οικονομικές μετοχές με την FED να ανακοινώνει πως το καλοκαίρι θα αρθούν οι περιορισμοί στα μερίσματα και στις επαναγορές. Ο δείκτης πλησίασε πολύ τα υψηλά όλων των εποχών και ενώ νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα διορθώνει, δεν αποκλείεται να τα απειλήσει. Σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι ανακοινώσεις Biden την Τετάρτη για το σχέδιο δημοσιονομικής επέκτασης και η κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή.

 

DAX30

Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 14,854 μονάδες και κέρδη κοντά στο 1.5%. Αυτά τα επίπεδα τιμών αποτελούν νέο ρεκόρ, καταδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές εκλαμβάνονται από τις αγορές ως μια καλή ευκαιρία αυτήν την εποχή. Η τρέχουσα εβδομάδα έχει ανοίξει διορθωτικά για τον δείκτη και όσο κι αν η τάση είναι έντονα ανοδική, δεν μπορούν να αποκλειστούν διορθώσεις λόγω κατοχύρωσης κερδών.

 

FTSE100

Με άνοδο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα που μας πέρασε για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,718 μονάδες και κέρδη πάνω από 0.8%. Ο δείκτης ακολούθησε την ανοδική τάση των υπολοίπων κυρίων αγορών αλλά δείχνει να υστερεί λόγω των προβλημάτων της βρετανικής οικονομίας από τις επιπτώσεις του Brexit και την ασταθή πορεία των εμβολιασμών. Χρειάζεται να δούμε παγιωμένες τιμές πάνω από τις 6,800 μονάδες ώστε να μιλάμε για ανοδική τάση ενώ τιμές κάτω από τις 6,430 μονάδες, μάλλον θα εντείνουν τις ανησυχίες για σημαντική διορθωτική κίνηση για τον δείκτη.

 

Χρυσός

Διορθωτικά έκλεισε ο χρυσός την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δύο στη σειρά ανοδικές εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το κλείσιμο ήταν στα $1,731 και οι απώλειες άγγιξαν το 0.75%. Η ενδυνάμωση του δολαρίου είχε σημαντικό ρόλο στη διόρθωση αλλά φαίνεται πως ο χρυσός εδώ και αρκετές ημέρες δυσκολεύεται να βρει σαφή κατεύθυνση. Οι ανακοινώσεις Biden για την αμερικανική οικονομία την Τετάρτη ίσως αλλάξουν τις συνθήκες αφού θα επηρεαστούν μια σειρά παραγόντων για την αμερικανική οικονομία, όπως οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο. Χρειάζεται ανοδική διάσπαση πάνω από τα $1,755 για να διαφύγει ο χρυσός από το πλάγιο κανάλι του ενώ το ίδιο θα συμβεί καθοδικά, κάτω από τα $1,715.

 

Πετρέλαιο

Πτωτικά για τρίτη συνεχή εβδομάδα συνέχισε το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $60.71, με απώλειες 1.25% περίπου. Υπήρξαν έντονα ανοδικές και καθοδικές ημέρες αλλά το πρόσημο της εβδομάδας ήταν αρνητικό αφού το φορτηγό πλοίο Ever Given συνεχίζει να κλείνει τη διώρυγα του Σουέζ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά του πετρελαίου. Σημαντικό ρόλο επίσης έχει και η πανδημία η οποία καλπάζει, δημιουργώντας προβληματισμό για την γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης. Σημαντική επίσης είναι η ανακοίνωση της 25ετούς συνεργασίας Ιράν – Κίνας που σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα αυξήσει την προσφορά ενώ σημαντική είναι και η είδηση της επίθεσης με 18 οπλισμένα drones σε πετρελαϊκές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Η εβδομάδα έχει ανοίξει κάτω από τα $60 και δεν αποκλείεται η πτωτική εικόνα των τιμών του πετρελαίου να συνεχιστεί.

 

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το EURUSD, με το άνοιγμα να είναι στο 1.1875 και το κλείσιμο στο 1.1794. Το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία, η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και δείχνει σταθερή και συμπαγής. Η Ευρώπη από την άλλη βυθίζεται στα προβλήματα της πανδημίας και των lockdowns και έστω κι αν οι προσδοκίες είναι θετικές, οι καθυστερήσεις δίνουν αρνητικό τόνο για τυχόν απώλεια μεγάλου μέρους του φετινού καλοκαιριού σε τομείς όπως είναι οι αερομεταφορές και ο τουρισμός. Κομβικής σημασίας είναι οι ανακοινώσεις δημοσιονομικής επέκτασης των ΗΠΑ την Τετάρτη που θα μπορούσε να αλλάξει τον χαρακτήρα του δολαρίου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η ισοτιμία (αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν) θα μπορούσε να συνεχίσει καθοδικά με το μεγάλο στοίχημα σε αυτήν την περίπτωση να είναι η ισχυρή στήριξη του 1.16.

 

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτικά συνέχισε για ακόμη μια εβδομάδα το GBPUSD, ανοίγοντας στο 1.3837 και κλείνοντας στο 1.3791 ενώ μεσοβδόμαδα είδαμε χαμηλά στο 1.3670. To ισχυρό δολάριο παρασέρνει την ισοτιμία σε καθοδική κίνηση από τα τέλη Φεβρουαρίου έστω κι αν οι ανακοινώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αρνητικές: οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2.1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Με τα μάτια μας στις ανακοινώσεις Biden την Τετάρτη και στην ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή αναμένουμε να δούμε αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του δολαρίου που θα μπορούσε να φέρει την ισοτιμία κάτω από την στήριξη του 1.3670 ή αν υπάρξει αντιστροφή που πιθανόν θα έφερνε το GBPUSD στην περιοχή του 1.40 και πάλι.

 

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το USDJPY την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας την τιμή ορόσημο του 110. Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα εβδομάδας ήταν στο 108.61 και το κλείσιμο στο 109.68, έστω κι αν οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν μια διορθωτική εβδομάδα. Το δολάριο είναι δυνατό τον τελευταίο καιρό και θα μπορούσε να συμπαρασύρει την ισοτιμία πάνω από το 110 αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί οι ανακοινώσεις της Τετάρτης και της Παρασκευής μπορούν να αλλάξουν την εικόνα.

 

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Το EURJPY άνοιξε στο 129 και έκλεισε στο 129.35 αλλά η εβδομάδα ήταν πτωτική αφού η ισοτιμία είχε ανοίξει με μεγάλο gap από το 129.62. Αδύναμο εμφανίζεται το ευρώ τελευταία, κάπως πιο ενισχυμένο το γιεν λόγω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας και έτσι δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί καθοδικά η στήριξη του 128.30.

 

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Πτωτικά συνέχισε το EURGBP, μετά από μια σύντομη παύση που είχε, ανοίγοντας στο 0.8580 και κλείνοντας στο 0.8549. Η ισοτιμία είναι σε έντονα πτωτική τάση από τον Δεκέμβριο όπου και ήταν στο 0.9230 και πλέον ο επόμενος στόχος των πωλητών είναι η τιμή – ορόσημο στο 0.85. Χρειάζεται ισχυρή ανοδική διάσπαση πάνω από το 0.8650 για να αρχίσουν να γεννιούνται ελπίδες ανάσχεσης και αναστροφής της τάσης.

 

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Συνέχισε ανοδικά για δεύτερη εβδομάδα το USDCAD, με άνοιγμα στο 1.2514 και κλείσιμο στο 1.2575. Το ισχυρό δολάριο σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, αναστρέφουν την καθοδική τάση της ισοτιμίας που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν με τις ανακοινώσεις της Τετάρτης (δημοσιονομική επέκταση) και της Παρασκευής (ανεργία στις ΗΠΑ) τότε ίσως η ισοτιμία σκαρφαλώσει ακόμα και μέχρι το 1.27.

 

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Έντονα ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDCHF που άνοιξε στο 0.9292 και έκλεισε στο 0.9390 αφού το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν μέσω των σημαντικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, η ισοτιμία είναι ικανή να προσεγγίσει το 0.95 αρκετά σύντομα.

 

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτική η εβδομάδα που πέρασε για το AUDUSD, με άνοιγμα στο 0.7708 και κλείσιμο στο 0.7639 εν μέσω του ισχυρού αμερικανικού δολαρίου. Η πτώση ίσως ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής λόγω της ανόδου της αγοράς μετοχών στις ΗΠΑ. Το ισχυρό δολάριο μπορεί να ρίξει την ισοτιμία ακόμη περισσότερο, προς την περιοχή του 0.75, χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι εκπλήξεις, κυρίως από τα νέα που αναμένονται από τις ΗΠΑ.

 

Bitcoin

Δεύτερη κατά σειρά διορθωτική εβδομάδα για το Bitcoin, το οποίο έκλεισε στα $55,791, έχοντας απώλειες που προσέγγισαν το 2.8%. Ο Jerome Powell της FED δήλωσε πως θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν τόσο χαρακτήρα πληρωμών όσο κερδοσκοπίας και ότι μάλλον αποτελούν υποκατάστατο του χρυσού και όχι του δολαρίου. Επίσης ο Ray Dalio (σημαντικός και επιτυχημένος fund manager) είπε πως το Bitcoin θα μπορούσε να απαγορευθεί στις ΗΠΑ αν γίνει πολύ δημοφιλές και επιτυχημένο παραλληλίζοντας την εποχή της δεκαετίας του ’30 όπου η κατοχή χρυσού στις ΗΠΑ αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Το Bitcoin δείχνει να φρενάρει από την ξέφρενη ανοδική του πορεία και χρειάζεται να υπερβεί ta $57,000 για να επανέλθουν τα χαμόγελα στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Αντίθετα, παγιωμένες τιμές κάτω από τα $55,000 αυξάνουν τις πιθανότητες για τιμές κοντά στα $50,000.

 

Πηγή: www.a-quant.com

 

27/03/21

 

Αlpha Bank: Θετικά σχόλια από διεθνείς οίκους αξιολόγησης στον απόηχο των αποτελεσμάτων του 2020

Θετική αξιολόγηση λαμβάνει από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους η Alpha Bank, σε συνέχεια της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, τόσο για τις επιδόσεις της όσο για τις επόμενες κινήσεις που δρομολογεί με στόχο την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΑ).

Ειδικότερα, σε αναλύσεις τους, οι J.P. Morgan, Goldman Sachs, Wood, Axia Research, Mediobanca, NBG Securities και Pantelakis αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που λαμβάνει η Alpha Bank για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, αξιοποιώντας την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια και την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας-ορόσημο για το Project Galaxy.

Όλοι οι οίκοι σχολιάζουν θετικά τις νέες συναλλαγές που η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει εντός του 2021, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Επίσης αξιολογούν ως ευοίωνες τις προοπτικές που ανοίγονται με τις τρεις αυτές συναλλαγές στο μέτωπο της οριστικής και αυτοδύναμης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, καθώς εκτιμούν ότι αυτές θα συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και στην περαιτέρω βελτίωση του δείκτη ΜΕΑ στην Ελλάδα σε επίπεδα <18% (μείωση κατά 30%) έως το τέλος του 2021 και <10% έως το τέλος του 2022.

Παράλληλα, οι οίκοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους και στους κεφαλαιακούς δείκτες της Alpha Bank, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «άνετοι», «υψηλοί» και «απόλυτα επαρκείς» για περαιτέρω σημαντική μείωση του αποθέματος των ΜΕΑ και την ενίσχυση της κερδοφορίας της, ενώ υπογραμμίζεται η κεφαλαιακή υπεροχή της Alpha Bank έναντι των ανταγωνιστών της.

Ένα ακόμη στοιχείο που αποτιμάται θετικά από τους αναλυτές είναι το υψηλό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα το δ' τρίμηνο 2020, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 430 εκατ. ευρώ σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων των οίκων.

 

26/03/21

 

Η ΕΤΕ υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC Capital Partners’ Fund - Στα 505εκ ευρώ το τίμημα για το 100%

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ «Η ΕΘΝΙΚΗ» («Εθνική Ασφαλιστική») στο CVC Capital Partners’ Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε €505 εκατ. για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και €120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού καθώς και την έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκε βάσει των όρων του Πλαισίου Συνεργασίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής φέρνει την ΕΤΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των Δεσμεύσεων που ανέλαβε στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήψη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ το 2012. Η CVC Capital Partners (“CVC”) είναι μια εταιρεία επενδύσεων με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και Η.Π.Α. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλ. εργαζομένους. Τα CVC Funds έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από €750 εκατ. στη χώρα από το 2017. Η Morgan Stanley & Co. International plc και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ για τη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Καρατζά και Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι, και η εταιρεία EY ως σύμβουλος επί λογιστικών και αναλογιστικών θεμάτων. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την UBS Europe SE σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος καθώς και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από την Skadden Arps Slate Meagher & Flom και από Έλληνες καθηγητές Nομικής.

 

Wood & Company: Μεγάλη αύξηση της τιμής στόχου για την ΤΕΝΕΡΓ

 

Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 17,60 ευρώ από 14,80 προηγουμένως προχώρησε η Wood & Company σε πρόσφατο report της, ενώ διατήρησε την σύσταση "Αγοράς" για τη μετοχή. 

 

"Παρά το πρόσφατο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά ηλεκτρισμού, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ταιριάζει σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ”, αναφέρει μεταξύ άλλων η Wood & Company και προσθέτει: "Η συνέπεια στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος και η λειτουργική κερδοφορία είναι οι βασικές πτυχές που καθιστούν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μια ελκυστική επενδυτική ιστορία κατά την άποψή μας.

 

Η Terna Energy USΑ δεν περιλαμβάνεται πλέον στο μοντέλο μας, αλλά παρόλα αυτά διατηρούμε τη σύσταση "αγοράς" για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αυξάνουμε την τιμή στόχο από τα 14,8 ευρώ ανά μετοχή σε 17,6 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας αύξηση 43% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής. 

 

Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν έχει αφομοιώσει πλήρως το  επιπλέον 1GW ισχύος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρεία. Υπολογίζουμε επιπλέον 1.57GW εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2021-2026, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης".

 

Στο Χ.Α. εισήχθη εταιρικό ομόλογο της Motor Oil

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα την εταιρεία Motor Oil με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του εταιρικού της ομολόγου. Συνολικά αντλήθηκαν 200.000.000 ευρώ. Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης χτύπησε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής Οικονομικών της εταιρείας Πέτρος Τζαννετάκης.

O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην τριπλή επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης καθώς πρόκειται για το πρώτο ομόλογο που εισάγεται στο Χρηματιστήριο με κουπόνι μικρότερο του 2% ενώ ταυτόχρονα η συνολική ζήτηση κατά τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ επιτυγχάνοντας την μεγαλύτερη έως σήμερα υπερκάλυψη.

«Εκ μέρους του Ομίλου Motor Oil θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της Διοίκησης στους ομολογιούχους που μας τίμησαν με την επενδυτική τους ψήφο και να τους βεβαιώσω ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας αξιοποιώντας τα κεφάλαια του Ομολόγου υλοποιώντας παραγωγικές επενδύσεις που ταυτόχρονα συνδυάζουν τη βελτίωση του Περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος» δήλωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Μotor Oil Πέτρος Τζαννετάκης προσθέτοντας: «Στην επόμενη δεκαετία η διύλιση θα παραμείνει ο κύριος πυλώνας των δραστηριοτήτων μας με την έμφαση να αποδίδεται στην παραγωγή ποιοτικότερου μείγματος προϊόντων, εύρυθμης ροής τροφοδοσίας αργού και ενίσχυσης των Περιβαλλοντικών όρων του Διυλιστηρίου και των Κοινωνικών δράσεων της εταιρείας. Το mobility θα παραμείνει ο συμπληρωματικός πυλώνας μέσω του δικτύου λιανικής αποσκοπώντας στην επέκταση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και στην είσοδο στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο κυρίως με το διεθνώς αναγνωρίσιμο σήμα της SHELL. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κλάδος στον οποίο εισήλθαμε το 2019) θα αποτελέσουν τον τρίτο πυλώνα των δραστηριοτήτων μας με τον άμεσο στόχο να τοποθετείται στα 300 MW ενώ παράλληλα θα εξετάζουμε συνεχώς ευκαιρίες περαιτέρω διείσδυσης ώστε σε επίπεδο Ομίλου να συμβάλλουμε στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ».

 

25/03/21

 

 

Moody’s: Credit negative για τις τουρκικές τράπεζες η απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη

 

Η απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας κρίνεται ως πιστωτικά αρνητική για τη χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, καθώς αυτή η απόφαση πλήττει την επενδυτική εμπιστοσύνη, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

 

«Η έλλειψη αξιοπιστίας εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, θα περιορίσει την πρόσβαση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές, καθώς η εξωτερική χρηματοδότηση θα καταστεί και πάλι δαπανηρή και θα περιοριστεί σε βραχυπρόθεσμες κοινοπραξίες» ανέφερε η Moody’s.

 

Από την άλλη, είναι θετικό το γεγονός πως οι τουρκικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα σε ξένο νόμισμα και, γενικά, έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τις ξένες αγορές μετά τη νομισματική κρίση του 2018.

 

24/03/21

 

Capital Economics: Όλο και πιο πιθανή πλέον η επιβολή capital controls στην Τουρκία

 

H Capital Economics ξανά… επισκέπτεται σε άλλη μία έκθεσή της την πολύ άσχημη οικονομική θέση της Τουρκίας, τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές συνεχίζουν να "χωνεύουν" και να αποτιμούν στα χαρτοφυλάκιά τους το σοκ της καθαίρεσης του κεντρικού τραπεζίτη. Όπως επισημαίνει πολύ δύσκολα, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει την επιβολή capital controls.

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capita.gr, η αλλαγή στο "τιμόνι" της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική με φόντο την πολύ άσχημη θέση του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, τη μεγάλη εξάρτηση από τις εισροές ξένων κεφαλαίων και τα… εξαντλημένα πλέον συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Εάν η φυγή κεφαλαίου επιμείνει τις επόμενες εβδομάδες, οι Αρχές της Τουρκίας ενδέχεται τελικά να αναγκαστούν να καταφύγουν σε περιορισμούς εισαγωγών ή σε ελέγχους κεφαλαίου.

 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας παραμένουν υπό πίεση, η τουρκική λίρα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις στα ιστορικά χαμηλά που την έστειλε η "βουτιά" του προηγουμένου διημέρου, ενώ τα spread των ομολόγων σε δολάρια έχουν διευρυνθεί και οι αποδόσεις των 10ετώς κρατικών ομολόγων κινούνται πάνω από το 18% και σε υψηλά δύο ετών.

 

Η στροφή μακριά από την ορθόδοξη χάραξη πολιτικής, όπως επισημαίνει ο οίκος, θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της πολύ άσχημης και επικίνδυνης θέσης του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 5,1% του ΑΕΠ πέρυσι, καθώς οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν και η ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ενίσχυσε τις εισαγωγές. Η Τουρκία διαθέτει επίσης μεγάλα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη, ύψους 190 δισ. δολ. ή 26,7% του ΑΕΠ, με σχεδόν το μισό από αυτά να οφείλεται από τράπεζες. Όλα αυτά κάνουν την Τουρκία να εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων και την κάνει ευάλωτη σε αυστηρότερους όρους εξωτερικής χρηματοδότησης.

 

Η εικόνα φαίνεται ακόμη πιο ανησυχητική όταν τοποθετηθεί στο πλαίσιο των εξαντλημένων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας, τονίζει η Capital Economics. Τα αποθεματικά ανέρχονται σε 95,7 δισ. δολάρια ή περίπου το ήμισυ του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους. Τα αποθεματικά εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους καθώς η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να στηρίξει τη λίρα.

 

Επιπλέον, τα ακαθάριστα αποθεματικά της Τουρκίας "παραμορφώνονται" από τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα των εμπορικών τραπεζών που διατηρούνται στην κεντρική τράπεζα, στο πλαίσιο του "μηχανισμού επιλογής αποθεματικών" που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρούν το ξένο συνάλλαγμα ως απαιτούμενα αποθεματικά έναντι υποχρεώσεων σε λίρες Τουρκίας. Αυτά ενισχύουν τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα της κεντρικής τράπεζας καθώς και τις υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα. Αφαιρώντας ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα, τα καθαρά αποθεματικά ανέρχονται στα 11 δισ. δολάρια, τα χαμηλότερα από το 2003!

 

Η κατάσταση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας φαίνεται ακόμη χειρότερη μετά τον υπολογισμό των swaps ξένου συναλλάγματος. Η τράπεζα έχει συνάψει συμβάσεις ανταλλαγής με εμπορικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η πώληση της λίρας με αντάλλαγμα δολάρια με τη συμφωνία να πωλήσουν στη συνέχεια δολάρια με την προθεσμιακή συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη λήξη. Αυτοί οι "μηχανισμοί" των swaps αποτελούσαν βασικό στοιχείο του οπλοστασίου της κεντρικής τράπεζας για την υπεράσπιση της λίρας πέρυσι και, ενώ έχουν περιοριστεί πρόσφατα, εξακολουθούν να ανέρχονται σε περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Τα swaps αυτά δημιουργούν μια πρόσθετη πηγή έκθεσης στην υποτίμηση της λίρας, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Εάν οι εμπορικές τράπεζες δεν είναι πλέον πρόθυμες να παράσχουν δολάρια στην κεντρική τράπεζα για να μετακυλήσουν αυτές τις πράξεις ανταλλαγής, τα εξαντλημένα αποθέματα συναλλάγματος σημαίνουν ότι θα αναγκαστεί να αποκτήσει ξένο νόμισμα στην αγορά spot - ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, όπως εξηγεί ο οίκος.

 

Η "μεγάλη εικόνα" συνεπώς είναι, όπως καταλήγει η Capital Economics, ότι η κακή εξωτερική θέση σημαίνει ότι κάθε προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί τη λίρα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ. Οι πιο "σφιχτές" νομισματικές συνθήκες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επανέλθει στον "διάδρομο" επιτοκίων για να σφίξει την πολιτική και να "αποφύγει" έτσι τον Ερντογάν. Αυτό θα επέτρεπε να αυξηθούν τα επιτόκια έως και 23,50%, από 19,00% τώρα. Το ανώτατο όριο των Αρχών της χώρας για την επιβολή capital controls ή / και περιορισμών στις εισαγωγές φαίνεται να είναι υψηλό, αλλά η κατάσταση στην Τουρκία είναι τώρα τόσο άσχημη, δύσκολη και επικίνδυνη, που μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν σε τέτοια μέτρα εάν η φυγή κεφαλαίων επιμείνει, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία "σοβαρή" κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.

 

23/03/21

 

 

ISS: Οι μέτοχοι να στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

 

Η αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς βοηθά στην απορρόφηση του κόστους από τις αποαναγνωρίσεις κόκκινων δανείων και διατηρεί δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια. Αυτό επισημαίνεται από τους αναλυτές του οίκου ISS, οι οποίοι αξιολογούν θετικά την κίνηση αυτή, παρά την οποιαδήποτε απώλεια που μπορεί να υποστούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που δεν θα πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου.

 

Με την αύξηση κεφαλαίου και με τις υπόλοιπες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Τράπεζα Πειραιώς επιτυγχάνει μέχρι το 2024 την αποαναγνώριση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 21,5 δισ. ευρώ, τον τραπεζικό της μετασχηματισμό, την αύξηση των χρηματοδοτήσεων στην ελληνική οικονομία, τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα και τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Ο οίκος σημειώνει ότι οι ταυτόχρονες κινήσεις ενίσχυσης κεφαλαίου κατά 1 δισ. το 2021, πέραν της αύξησης, όπως για παράδειγμα οι συναλλαγές με ομόλογα δημοσίου, σύνθετες τιτλοποιήσεις, πώληση των δραστηριοτήτων αποδοχής καρτών κλπ, δημιουργούν φέτος επιπλέον κεφάλαιο 1 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον οίκο, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά τρεις φορές με την έκδοση νέων μετοχών, και το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει την κατανομή των δικαιωμάτων για τους υφιστάμενους μετόχους. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει reverse stock split σε αναλογία 1 για κάθε 16,5 μετοχές και ταυτόχρονη αύξηση της αξίας των μετοχών από 6 σε 99 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς να απαρτίζεται από 50,37 εκατ. μετοχές (έναντι 831,06 εκατ. τεμάχια σήμερα), με την αξία του μετοχικού κεφαλαίου να παραμένει αμετάβλητη στα 5 δισ. ευρώ. Η αύξηση της αξίας της μετοχής κατά 93 ευρώ θα γίνει με την κεφαλαιοποίηση μέρους των προνομιούχων μετοχών και τη μετατροπή τους σε κοινές. Σύμφωνα με την Πειραιώς, η κίνηση αυτή είναι τεχνικά απαραίτητη σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, κάνοντας χρήση την ίδια απόφαση της γενικής συνέλευσης. Στη συνέχεια η πρόταση της διοίκησης της Πειραιώς προτείνει μείωση της αξίας του μετοχικού κεφαλαίου για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού. Με την πραγματοποίηση της μείωσης αυτής, το μετοχικό κεφάλαιο θα μειωθεί σε 50,37 εκατ. ευρώ και η αξία με μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η μία. Η κίνηση αυτή πέραν ότι δημιουργεί ένα μεγάλο απόθεμα, τεχνικά δίνει τη δυνατότητα για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.

 

22/03/21

 

ΔΕΗ: Μεγαλύτερο ποσό με μικρότερο επιτόκιο στην σημερινή έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας

Μεγαλύτερο ποσό με μικρότερο επιτόκιο άντλησε η ΔΕΗ με την εκ νέου έκδοση του ομολόγου βιωσιμότητας που πραγματοποιήθηκε σήμερα επιτυχώς.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ άντλησε 125 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 75 εκατ. που ήταν η αρχική ανακοίνωση), με επιτόκιο 3,672 % έναντι 3,875% που ήταν το επιτόκιο που πέτυχε η ΔΕΗ στην αρχική έκδοση που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσω της οποίας η επιχείρηση άντλησε 650 εκατ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές είναι το γεγονός ότι στο διάστημα των 3 ωρών που έμεινε ανοιχτό το βιβλίο, το αρχικό ποσό της έκδοσης (75 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε 4,5 φορές.

Συνολικά μέσω της έκδοσης η ΔΕΗ άντλησε 775 εκατ. ευρώ.

Οι ομολογίες λήγουν το 2026, υπάρχει ωστόσο δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής από την πλευρά της επιχείρησης.

 

 

Moody’s: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα οφέλη του ψηφιακού "διαβατηρίου" λόγω της αργής πορείας του εμβολιασμού

 

Ο αργός ρυθμός διάθεσης εμβολίων περιορίζει τα κέρδη από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος Moody’s.

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, στις 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για το λεγόμενο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που στοχεύει στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα μπορούσε αργότερα να παραταθεί σε χώρες εκτός ΕΕ κατά περίπτωση. Οι αρχές ελπίζουν να ξεκινήσουν εγκαίρως το πρόγραμμα για την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο της Ευρώπης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

Ωστόσο, όπως τονίζει η Moody’s, η ανάπτυξη, η δοκιμή και η έναρξη αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι το καλοκαίρι θα είναι πρακτικά δύσκολη. Οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων και τα πρότυπα απορρήτου είναι επίσης πιθανό να εμποδίσουν τη συμφωνία των κυβερνήσεων για το σύστημα και να αποδυναμώσουν την αποδοχή στο ευρύ κοινό.

 

Επιπλέον, ακόμη και αν αναπτυχθεί εγκαίρως για το καλοκαίρι, ο αργός ρυθμός του προγράμματος εμβολιασμού της ΕΕ είναι πιθανό να περιορίσει τυχόν κέρδη.

 

Η μέση ηλικία ενός ατόμου που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στην ΕΕ είναι σήμερα 62,9, σε σύγκριση με 61,3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 59,3 στις Ηνωμένες Πολιτείες) και 45,7 Ισραήλ.

 

Αντίθετα, σχεδόν οι μισοί από τους διεθνείς τουρίστες στην ΕΕ είναι ηλικίας 45 ετών και κάτω, ενώ πολλοί ταξιδιώτες σε αυτήν την ηλικία είναι πιθανό να συνοδεύονται από νεότερα μέλη της οικογένειας που είναι επιλέξιμα για εμβόλιο, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνει ο οίκος. Εάν δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού που είναι πιθανότερο να ξεκινήσει διεθνή ταξίδια αναψυχής πριν από τον Ιούνιο, η χρήση των τεστ COVID-19 από μόνη της θα ήταν απίθανο να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των τουριστών πάνω από τα επίπεδα του 2020. Η Κομισιόν έχει ως στόχο να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού "μέχρι το καλοκαίρι".

 

 

Η αποτυχία θέσπισης των προϋποθέσεων για την αναζωογόνηση του διεθνούς τουρισμού στην ΕΕ φέτος το καλοκαίρι θα είχε ως αποτέλεσμα μια ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη για τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό. Πέρυσι, επισημαίνει ο οίκος, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια που σχετίζονται με την πανδημία οδήγησαν σε μείωση κατά 57% των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 74%. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις μειώθηκαν περισσότερο από 70% στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Μάλτα και στην Ισπανία. Αυτές οι τέσσερις χώρες μαζί με την Πορτογαλία , την Κροατία και την Ιταλία σημείωσαν από τις μεγαλύτερες συρρικνώσεις του ΑΕΠ στην ΕΕ το 2020, κυμαινόμενες μεταξύ του 5,1% για την Κύπρο και του 7% για τη Μάλτα έως 11% για την Ισπανία.

 

 

 

Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμων αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία τους, καθώς οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας θα είναι όλο και πιο πιθανό να εξαφανιστούν οριστικά, εκτός εάν οι κυβερνήσεις παρέχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη στον τομέα. 

 

Η περαιτέρω στήριξη με τη σειρά της θα ασκήσει νέα πίεση στα ήδη "τεντωμένα" δημόσια οικονομικά χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενδεχομένως εξασθενίζοντας τη δημοσιονομική τους ισχύ. Αυτό κινδυνεύει να επιδεινώσει τα οικονομικά κενά μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης.

 

Αυτό, όπως καταλήγει η Moody’s, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ΕΕ, η οποία πρόκειται να αποτελέσει θεσμική πρόκληση για ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ανάλογα με το μέγεθος της οικονομικής ζημίας, θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει την πίεση για πρόσθετες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και να αποτελέσει μια νέα δοκιμασία για τη συνοχή και την ικανότητα του μπλοκ του ευρώ να δημιουργήσει μια κοινή απάντηση στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.

 

Παπουτσάνης: Στο +184% τα καθαρά κέρδη το 2020

 

Εκτίναξη καθαρών κερδών κατά 184% και σημαντική αύξηση τζίρου κατέγραψε η Παπουτσάνης στη χρήση 2020, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά της για το σύνολο του περασμένου έτους.

 

Πιο ειδικά, με βάση την εταιρική ανακοίνωση: 

 

Βασικά οικονομικά μεγέθη χρήσης

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία βρίσκεται σε επιταχυνόμενα αναπτυξιακή πορεία ενώ την τελευταία δεκαετία έχει υπερτριπλασιάσει τις πωλήσεις της.

 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 40,8 εκατ., αυξημένος κατά 33%

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 5,2 εκατ., αυξημένα κατά 181%

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 3,8 εκατ., αυξημένα κατά 184%

 

A-Quant: Οι αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών στις αποδόσεις των ομολόγων

 

Ακόμα μια εβδομάδα πέρασε που οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν ανοδική πορεία. Το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ έφτασε μέχρι το 1.75% την προηγούμενη εβδομάδα και επί του παρόντος κινείται στο 1.68%.

 

Η FED, δια στόματος Jerome Powell την περασμένη Τετάρτη, δεν βλέπει άνοδο των επιτοκίων την επόμενη διετία και τονίστηκε πως ενώ έχει συντελεστεί πρόοδος στην οικονομία, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από την προ-COVID-19 εποχή.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την βίαιη πτώση του δολαρίου την Τετάρτη αφού οι αγορές αντιλήφθηκαν και εξέλαβαν τις δηλώσεις ως μακρά πολιτική χαμηλών επιτοκίων αλλά γρήγορα ανέκτησε την ανοδική του τάση με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

 

Από την άλλη πλευρά, η Ε.Κ.Τ., για να αντιμετωπίσει την άνοδο των αποδόσεων που θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη, αποφάσισε να επεκτείνει την αγορά ομολόγων. Αμφότερες οι Κεντρικές Τράπεζες προσπάθησαν να ηρεμήσουν τις αγορές αλλά δεν το κατάφεραν παρά μόνο για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Οι κυριότεροι δείκτες μετοχών εμφάνισαν μια μικρή διόρθωση με μικρή σχετικά μεταβλητότητα, ο χρυσός συνέχισε ανοδικά, το πετρέλαιο συνέχισε πτωτικά ενώ το Bitcoin διόρθωσε κάτω από τα $60,000.

 

Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τις ομιλίες του Powell (Δευτέρα και Τρίτη) και τις ομιλίες του Andrew Bailey της Τράπεζας της Αγγλίας (Τρίτη και Πέμπτη) ενώ ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας.

 

SP500

 

Διορθωτική υπήρξε η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 3,896 μονάδες με απώλειες που υπερέβησαν το 1%. Οι δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας προκάλεσαν αυτήν την πτώση, με τη μεγάλη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που από το 1.64% βρέθηκαν στο 1.75%. Με ελκυστικότερες αποδόσεις, πολλά κεφάλαια μεταφέρονται από τις μετοχές στα ομόλογα ενώ αλλάζει και η βάση με την οποία ορίζονται οι επιθυμητές αποδόσεις των μετοχών. Κάτω από τα χαμηλά εβδομάδας στις 3,874 μονάδες και ακόμα περισσότερο κάτω από την στήριξη των 3,860 μονάδων, οι ανησυχίες εντείνονται ενώ τυχόν επαναφορά πάνω από τις 3,935 μονάδες, ίσως φέρει νέα πνοή αισιοδοξίας στους επενδυτές.

 

DAX30

 

Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX30, αποδίδοντας καλύτερα σε σχέση με τους άλλους βασικούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε στις 14,640 μονάδες, εμφανίζοντας κέρδη λίγο πάνω από 0.5%, ενισχύοντας το σενάριο μεταφοράς κεφαλαίων σε φθηνότερες και όχι τόσο υπεραγορασμένες αγορές. Ο DAX30 έκανε μέσα στην εβδομάδα νέο υψηλό όλων των εποχών στις 14,813 μονάδες και πλέον χρειάζεται πτώση κάτω από τις 14,200 μονάδες για να ανησυχήσει η αγορά για ενδεχόμενη διόρθωση.

 

FTSE100

 

Πτωτική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,662 μονάδες, σχεδόν 1.9% χαμηλότερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέματα με την εξέλιξη των εμβολιασμών λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών από την Ε.Ε., γεγονός που αναστέλλει τον προγραμματισμό ίσως ακόμη και για 2 μήνες. Κάτω από τις 6,000 μονάδες οι ανησυχίες θα πυκνώσουν ενώ για επαναφορά του δείκτη σε ανοδική τροχιά, θα πρέπει να υπάρξει υπέρβαση των 6,750 μονάδων.

 

Χρυσός

 

Συνέχισε ανοδικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα ο χρυσός, κλείνοντας στα $1,744 και έχοντας κέρδη λίγο πάνω από 1%. Ο χρυσός ανέβηκε κυρίως την Τετάρτη με την αποδυνάμωση του δολαρίου μετά τη συνεδρίαση της FED και μετά είδαμε σταθεροποιητικές τάσεις. Επίσης η πρόσκαιρη διορθωτική τάση των κρυπτονομισμάτων, έδωσε μια ώθηση στο χρυσό γιατί πλέον υπάρχει ευθύς ανταγωνισμός μεταξύ χρυσού και Bitcoin για τη θέση του ασφαλούς καταφυγίου απέναντι στον πληθωρισμό. Πάνω από τα $1,755 θα αρχίσει να διαφαίνεται πιο καθαρή ανοδική τάση ενώ κάτω από τα $1,715 ο χρυσός μάλλον θα επανέλθει στην πτωτική του πορεία που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους με την ενδυνάμωση του δολαρίου.

 

Πετρέλαιο

 

Μεγάλη πτώση είδαμε για τις τιμές του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $61.48, υποχωρώντας ποσοστιαία, πάνω από 6%. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της πτώσης έλαβε χώρα την Πέμπτη με την ισχυροποίηση του δολαρίου. Επίσης είδαμε μια οριακή άνοδο των αποθεμάτων που συνοδεύτηκε και από ανησυχίες στην Ευρώπη αφού υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως ίσως χαθεί και δεύτερη καλοκαιρινή περίοδος για την αεροπορική και τουριστική βιομηχανία. Η τιμή ορόσημο των $60 διασπάστηκε την Τετάρτη και ενώ υπήρξε γρήγορη επαναφορά πάνω από αυτή, μια νέα καθοδική διάσπαση ενδεχομένως να σημαίνει πτωτική τάση για το πετρέλαιο.

 

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

 

Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το EURUSD, στο 1.1904 (άνοιγμα στο 1.1944). Η πρόσκαιρη άνοδος της Τετάρτης με την πτώση του δολαρίου μετά την FED, δεν μπόρεσε να κρατήσει πολύ αφού η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, στήριξε εν νέου το δολάριο. Η αρχή της παρούσης εβδομάδας κυριαρχείται από τις ομιλίες του Jerome Powell ενώ ενδιαφέρον θα έχουν προς το τέλος της, η ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ και η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά αν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται, ίσως δούμε τιμές κοντά στο 1.18. Ελπίδες ανοδικής ανάκαμψης θα υπάρξουν με τιμές κοντά στο 1.20.

 

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

 

Δεύτερη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3927 και έκλεισε στο 1.3866. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει θέματα στους εμβολιασμούς ενώ σημαντική ήταν η είδηση πως το έλλειμμα του δημοσίου τομέα τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 18 εκ. λίρες το οποίο είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Επίσης ο Boris Johnson δεν αποκλείεται να επεκτείνει το lockdown για μερικούς ακόμη μήνες και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία ακόμα χαμηλότερα, να δοκιμάζει την αντίσταση του 1.3780 αν φυσικά και το δολάριο παραμείνει δυνατό. Πιθανή γρήγορη επαναφορά πάνω από το 1.39, δίνει μεγαλύτερο τόνο αισιοδοξίας για το 1.40.

 

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

 

Ελαφρώς διορθωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το USDJPY (μετά από τέσσερις έντονα ανοδικές εβδομάδες), με άνοιγμα στο 109.97 και κλείσιμο στο 108.89. Μεσοβδόμαδα είδαμε τιμές αρκετά πάνω από το 109 αλλά η συνεδρίαση της FED έριξε το δολάριο ενώ οι επόμενες ημέρες δεν μπόρεσαν να δώσουν ανοδική ανάκαμψη έστω κι αν οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν αισθητά. Σε αυτό συνέτεινε και η διαφαινόμενη πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, ακυρώνοντας το πρόγραμμα αγοράς ETFs, ύψους 6 τρις γιεν. Αναμένεται λοιπόν πιθανότατα ένα πιο ενισχυμένο γιεν, το οποίο αντιπαρατίθεται ευθέως με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και μετριάζει τις προσδοκίες της αγοράς (που ακόμη παραμένουν) για την τιμή ορόσημο στο 110.

 

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

 

Πτωτικά κινήθηκε το EURJPY την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 130.17 και κλείνοντας στο 129.31. Το νόμισμα της Ιαπωνίας δείχνει να συνεχίζει να ενισχύεται αφού η ισοτιμία άνοιξε αυτήν την εβδομάδα με μεγάλη απόσταση (gap) από το κλείσιμο της προηγούμενης. Όσο η ισοτιμία απομακρύνεται από το 130, τόσο το πτωτικό σενάριο κερδίζει πόντους και ίσως δοκιμαστούν σύντομα οι αντιστάσεις στο 128.75 και στο 128.20.

 

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

 

Σταθεροποιητική η προηγούμενη εβδομάδα για το EURGBP που άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών του 0.8580. Το ευρώ εμφανίζεται αδύναμο τελευταία και όσο κι αν και η στερλίνα έχει μια σχετική αδυναμία, το σενάριο για στόχο το 0.85 εμφανίζεται αρκετά πιθανό. Πάνω από το 0.8640 θα αρχίσει να διαφαίνεται ενισχυμένη πιθανότητα αναστροφής.

 

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

 

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το USDCAD την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 1.2472 και κλείσιμο στο 1.2501. Το ισχυρό δολάριο (λόγω των ενισχυμένων αποδόσεων των ομολόγων) και η διόρθωση των τιμών του πετρελαίου, ανέκοψαν την άνοδο του καναδικού δολαρίου και την πτώση της ισοτιμίας. Παρ’όλα αυτά, η βασικότερη αντίληψη μερικών αναλυτών για τιμές κοντά στο 1.20 μέσα στο τρέχον έτος παραμένει, σενάριο που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με καθοδική διάσπαση του 1.2365. Πάνω από το 1.2550 ίσως υπάρξει μια πιο ενισχυμένη ανοδική αντίδραση.

 

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

 

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν για το USDCHF για δεύτερη εβδομάδα, με άνοιγμα και κλείσιμο κοντά στο 0.9290. Υπάρχει μια ισορροπία των δύο νομισμάτων με αντίστοιχη μείωση της μεταβλητότητας στη μεταξύ τους ισοτιμία και χρειάζεται να δούμε τιμές πάνω από το 0.9375 ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται ανοδική τάση και τιμές κάτω από το 0.9210 για να κερδίσει επιπλέον πόντους το σενάριο της διόρθωσης.

 

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

 

Εβδομάδα μικρής μεταβλητότητας και σταθεροποίησης ήταν η προηγούμενη για το AUDUSD, με την ισοτιμία να ανοίγει και να κλείνει στην περιοχή του 0.7740 – 0.7750. Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στο 3.85% αλλά η Αυστραλία είχε κάμψη στις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο κατά 1.% έστω κι αν υπήρχαν προσδοκίες για θετικό πρόσημο. Τυχόν συνέχιση της ενδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου, μπορεί να φέρει την ισοτιμία προς την στήριξη του 0.7620.

 

Bitcoin

 

Διορθωτική υπήρξε η περασμένη εβδομάδα για το Bitcoin, μετά από δύο έντονα ανοδικές εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το Bitcoin έκλεισε στα $57,382 έχοντας απώλειες 2.8% περίπου. Υπήρξαν έντονες φήμες πως η Ινδία θα απαγορεύσει όχι μόνο την εξόρυξη και την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων αλλά και ότι πρόκειται να ποινικοποιήσει την κατοχή τους. Από την άλλη βέβαια τα κρυπτονομίσμστα διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την Morgan Stanley να γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα που προσφέρει στους επενδυτές της πρόσβαση σε επενδύσεις σε Bitcoin, μέσω τριών μεγάλων Bitcoin funds. Παρ’όλη τη διόρθωση, ίσως είναι θέμα χρόνου για το Bitcoin να ανακτήσει και πάλι τα $60,000 και να κοιτάξει ακόμη ψηλότερα.

 

Πηγή: www.a-quant.com

 

21/03/21

 
 

Τράπεζα Πειραιώς: Πού οδηγεί το σχέδιο Sunrise

Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 100 χρόνια ιστορικής διαδρομής κατά την οποία δραστηριοποιήθηκε στηρίζοντας την ελληνική οικονομία, η Τράπεζα Πειραιώς, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τη διαδικασία που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή, με οδηγό την «Ανατολή Ηλίου», το σχέδιο «Sunrise». Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, «από θέση ισχύος και με έναν πλήρως εξυγιασμένο ισολογισμό, γυρνάμε σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς. Η αναμενόμενη υποστήριξη των μετόχων μας στην προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αποτελεί απόδειξη για το μέλλον που διαγράφεται για την Τράπεζα Πειραιώς και τις ελκυστικές αποδόσεις που θα μπορέσει να προσφέρει η τράπεζά μας τα επόμενα χρόνια».

Η Τράπεζα Πειραιώς με βάση το σχέδιο Sunrise αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στο 3%, σε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και σε ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας όσο και να προχωρήσουν στην ανάπτυξη τους.

Ο σχεδιασμός άλλωστε της τράπεζας για εξυγίανση και ενίσχυση του ισολογισμού έχει ως στόχο να τής επιτρέψει να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, κατά την παρουσίαση του Sunrise.

Το 2020, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και όσα ειπώθηκαν στους οικονομικούς αναλυτές, η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε παρά τη δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, να προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 6,3 δισ. ευρώ, σε νέες εισροές καταθέσεων 5,1 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ διατήρησε την ανθεκτικότητα των βασικών της οργανικών εσόδων.

Σχέδιο «Ανατολή Ηλίου» - Επιτάχυνση μείωσης NPEs οδηγεί την Τράπεζα Πειραιώς στην επόμενη ημέρα

Για την υλοποίηση του σχεδίου Sunrise, η τράπεζα υλοποιεί μια σειρά από στοχευμένες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με σωρευτικό όφελος περίπου 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 1 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πέραν της αύξησης, επιπρόσθετες ενέργειες με συνολική θετική επίπτωση στα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κέρδη ύψους 0,4 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που διέθετε η Τράπεζα καθώς και συνολικά κέρδη 0,6 δισ. ευρώ από δύο κινήσεις που έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πειραιώς: την πώληση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών στην Euronet Worldwide, διατηρώντας μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασίας πωλήσεων και διανομής, καθώς και την συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σχέδιο «Sunrise», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν και ταυτόχρονα έγιναν γνωστά σε οικονομικούς αναλυτές στην παρουσίαση της περασμένης εβδομάδας περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

- Την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας 19 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων NPEs Phoenix και Vega που έχουν ήδη ανακοινωθεί). Κάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε ήδη αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» της νέας τιτλοποίησης NPEs με κωδική ονομασία "Sunrise 1" ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

- Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης, η οποία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, θα οδηγήσουν σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση περίπου 2,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας δυνητική έκδοση υβριδικών τίτλων ΑT1 μέχρι ποσού περίπου 0,6 δισ. ευρώ. Για την αύξηση κεφαλαίου, θα ζητηθεί η έγκριση από τους μετόχους σε γενική συνέλευση που έχει οριστεί για τις 7 Απριλίου.

- Ένα αναλυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων, μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της τράπεζας.

Από τα 22,5 δισ. ευρώ στα 1 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η υλοποίηση των στρατηγικών πυλώνων των δράσεων του Sunrise θα επιτρέψει στον όμιλο Πειραιώς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων με βασικότερο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) στους επόμενους 12 μήνες και χαμηλότερα από 3% μεσοπρόθεσμα, με διαρκή διαχείριση των NPEs μέσω οργανικών και μη οργανικών ενεργειών, ενσωματώνοντας τυχόν εισροές σχετιζόμενες με το COVID-19. Ειδικότερα, τα NPEs της τράπεζας αναμένεται να μειωθούν από 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ στους επόμενους 12 μήνες και σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, το σχέδιο θα οδηγήσει το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο υψηλότερο από 16%, ακολούθως της βελτιωμένης οργανικής παραγωγής κεφαλαίου και της έκδοσης χρεογράφων σε πλήρη συμμόρφωση με τους στόχους MREL της τράπεζας, ενώ το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%, αναδεικνύοντας τη δυναμική του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας μετά τη μείωση των NPEs.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς συμπληρώνει 106 χρόνια διαδρομής καθώς ιδρύθηκε το 1916. Το 1963 η τράπεζα εντάσσεται στον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας και το 1975 περνά υπό κρατικό έλεγχο ως θυγατρική της Εμπορικής για να ιδιωτικοποιηθεί το 1991. Στη δεκαετία 2000 - 2010 η τράπεζα προχώρησε στην εξαγορά και συγχώνευση περισσότερων από 12 τραπεζικών δικτύων στην Ελλάδα, ελληνικών και ξένων, αποκτώντας έτσι το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εξωτερικό που έγιναν την ίδια δεκαετία στο πλαίσιο της τότε επέκτασης των τραπεζών στην ΝΑ Ευρώπη η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησε περισσότερες από 20 συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διάρκεια μέχρι το 2015.

 

20/03/21

 

 

Σε νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο βιωσιμότητας προσανατολίζεται η ΔΕΗ

 

Σε εκ νέου άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο βιωσιμότητας που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΕΗ προσανατολίζεται η επιχείρηση ύστερα από την υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε από ξένους κυρίως επενδυτές.

 

Όπως διευκρίνιζαν πηγές της ΔΕΗ, δεν θα εκδοθεί νέο ομόλογο αλλά θα ανοίξει και πάλι το βιβλίο για το προηγούμενο ενώ οι οριστικές αποφάσεις για την κίνηση θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, το βιβλίο θα ανοίξει για την άντληση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι προσφορές που εκδηλώθηκαν ξεπέρασαν τα 3 δισεκ. (δηλαδή η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές) και η επιχείρηση άντλησε 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%.

 

Τα αιτήματα για επανέκδοση προέρχονται κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού που ήθελαν να συμμετάσχουν με μεγαλύτερα ποσά στην έκδοση. Η ρήτρα βιωσιμότητας που περιλαμβάνεται στους όρους της έκδοσης προβλέπει ότι η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 % το 2022 σε σχέση με το 2019 και, αν δεν το καταφέρει, να καταβάλει αυξημένους τόκους στους στους επενδυτές.

 
 
 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....