| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 18/07/2023

 

 

Θα σπάσει κάθε ρεκόρ ο υδράργυρος αυτές τις μέρες προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, που προβλέπουν θερμοκρασίες ακόμη και 48 βαθμών σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης. Για να τα πούμε πιο απλά θα βράζουμε στο ζουμί μας και δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά βλέποντας τον υδράργυρο να ανεβαίνει.

 

 

Οι όλο και πιο ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφονται δεν πρέπει να μας ξενίζουν. Ο πλανήτης μας καίγεται και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες μιλούν για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ και με μαθηματικά μοντέλα έχουν αποδείξει πως οι μέσες θερμοκρασίες της γης αυξάνονται με τις συνέπειες να αφορούν κάθε τομέα της ζωής μας.

Και όπως θα ανέμενε κανείς, ένας θερμότερος κόσμος θέτει σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους και τους φτωχότερους. Αυτούς που πιο δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τις επιπτώσεις στην υγεία, τις συνέπειες στην καθημερινότητά τους.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι εύποροι θα την γλυτώσουν. Ίσως να έχουν την πολυτέλεια για παράδειγμα να αφήνουν συνεχώς τον κλιματισμό ανοικτό όταν ο τζίτζικας θα σκάζει, όμως όπως έγραψε στο βιβλίο του «The Heat Will Kill You First» ο δημοσιογράφος Jeff Goodel, οι υψηλές θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο δημοκρατικές. «Όλα τα έμβια όντα μοιράζονται την ίδια μοίρα. Αν η θερμοκρασία στην οποία έχουν συνηθίσει αυξηθεί πάρα πολύ και πολύ γρήγορα, απλώς πεθαίνουν».

Μόνο στην Ευρώπη πέρσι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι μέσα σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των θανάτων αυτών προέρχεται από θερμοπληξία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ζεστός καιρός σκοτώνει τους ανθρώπους εμποδίζοντας τον οργανισμό τους από το να αντιμετωπίσει υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.

Επομένως, αν η ακραία ζέστη ήρθε για να μείνει τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Η αλήθεια να λέγεται η επιθετική μας συμπεριφορά προς το φυσικό περιβάλλον έχει ήδη αφήσει βαθιά σημάδια. Αν ληφθούν τώρα μέτρα, θα χρειαστεί να περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα και να δούμε τη θερμοκρασία της γης να επιστρέφει στα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αδιαφορήσουμε. Γιατί εκτός από εμάς έχουμε να σκεφτούμε και τις επόμενες γενιές. Θα τους κληροδοτήσουμε ένα πλανήτη καταδικασμένο να ζει σε ακραίες θερμοκρασίες που οδεύει προς την καταστροφή. Για αυτό και απαιτούνται δραστικές λύσεις εδώ και τώρα όσο και μεγάλο και αν είναι το οικονομικό κόστος.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum