| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 19/04/2023

 

 

Μια μικρή δικαίωση μπορούν να τη νιώσουν στην κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνεται με υψηλότερο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ακόμα πιο σημαντικό ότι το πετυχαίνει χωρίς να χρησιμοποιήσει εργαλεία που από την αρχή δεν πίστευε, όπως μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης. Τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου έδειξαν υποχώρηση στο 4,6%, ένα μέγεθος που έχουμε να το δούμε από τον Νοέμβριο του 2021. Εδειξαν όμως και έναν επίμονα σταθερά υψηλό πληθωρισμό τροφίμων της τάξεως του 14,3%, αλλά προοπτικές αποκλιμάκωσης και αυτών των ειδών. Για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (γιαούρτι, ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά) κατέγραψαν υποχώρηση τιμών στην ανά μήνα σύγκριση (Μάρτιος σε σχέση με τον Φεβρουάριο). Υπάρχουν ωστόσο και εστίες ακρίβειας, παρά το γεγονός ότι η «ανάφλεξη» που τις προκάλεσε πλέον δεν υφίσταται. Οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν κατά 20% έως 25%, κι όμως τα εισιτήρια των αεροπλάνων και των πλοίων, τα κόμιστρα των ταξί και οι τιμές των ξενοδοχείων συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά.

 

 

Ο πληθωρισμός, όμως, είναι… άτιμο πράγμα. Αν μπλέξεις μαζί του δεν ξεμπλέκεις εύκολα, ειδικά σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα. Δείτε τι έχουν πάθει οι συμπαθείς Ιβηρες, που είχαν μεν ακόμα και στην έξαρση του φαινομένου μικρότερο πληθωρισμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα τρόφιμα και ό,τι κάνουν δεν τους βγαίνει. Ο πληθωρισμός των τροφίμων τους τον Φεβρουάριο ήταν δύο μονάδες υψηλότερος του ελληνικού (16,7% Ισπανία, 14,7% Ελλάδα). Και ας μηδένισαν τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα.

Τι (δεν) έκανε η κυβέρνηση Σάντσεθ; Δεν άκουσε τον συγκυβερνήτη της Ποδέμος. Το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που σταθερά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο προτείνει ως λύση στην ισπανική ακρίβεια στο ράφι ένα «καλάθι νοικοκυριού». Μια λύση, σαν το «καλάθι» του Αδωνη Γεωργιάδη. Αρχικά μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο η πρόταση ήταν ακριβώς ίδια με αυτή του έλληνα υπουργού Ανάπτυξης. Τότε οι σουπερμαρκετάδες της Ισπανίας ξεσηκώθηκαν, καταγγέλλοντας την πρόταση ως μέτρο τύπου σοβιέτ και η κυβέρνηση έκανε πίσω. Εκείνη την περίοδο η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ για κάποια προϊόντα και έφτιαξε μια επιτροπή που συνέρχεται κάθε μήνα και παρακολουθεί αν πέρασαν οι μειώσεις των φόρων στην κατανάλωση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο «σέρνεται». Και οι Ποδέμος επανήλθαν πριν από μερικές εβδομάδες με νέα πρόταση για τη δημιουργία «καλαθιού». Αυτή τη φορά πιο κοστοβόρο. Με κρατική χρηματοδότηση (περίπου 5 δισ. κόστος) πρότειναν να φτιαχτεί ένα καλάθι με 20 προϊόντα τα οποία θα διατίθενται σε όλους με τιμή μικρότερη κατά 14%, όση και η επιβάρυνση που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο.

Παρεμπιπτόντως ως μέτρο μοιάζει με το πλαφόν που έβαλε στις τιμές κάποιων προϊόντων η Ουγγαρία πέρυσι τέτοια εποχή, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό τροφίμων στη χώρα σχεδόν στο 50% (ψωμί 60%, γάλα 70%) καθώς τα καταστήματα ανέβασαν τις τιμές σε άλλα προϊόντα για να καλύψουν τη ζημιά. Είπαμε, δύσκολο πράγμα ο πληθωρισμός τροφίμων. Αν νομίζετε ότι είναι εύκολο, ρωτήστε τους Γερμανούς που βλέπουν τα τρόφιμά τους να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό άνω του 20%.

Νίκος Φιλιππίδης (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum