| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 07/02/2023

 

 

Τα χειρότερα φαίνεται πως τα έχουμε αποφύγει. Και η επιβεβαίωση για αυτό έρχεται από τα πιο αρμόδια χείλη. Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαπιστώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τα επανειλημμένα σοκ, αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023. 

 

 

Ο διεθνής οργανισμός εκτίμησε πως το φάσμα της ύφεσης απομακρύνεται για αρκετές χώρες. Οι τρεις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας, ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη, παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ανθεκτικότητας, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση. Και στο σύνολό τους οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγράψουν φέτος ανάπτυξη, έστω ισχνή.

Ακόμη και η Ρωσία είναι πολύ πιθανόν να αποφύγει την ύφεση παρά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αν και η ανάπτυξη που ενδεχομένως να παρουσιάσει είναι οριακή, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τουλάχιστον γλυτώνει τα χειρότερα.

Υπάρχει όμως και μια εξαίρεση. Η Βρετανία, όπως δείχνουν τα στοιχεία θα είναι η μοναδική χώρα της G20 που θα βιώσει ύφεση φέτος, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να αναμένεται να είναι της τάξης του 0,6%. Οι πτωχεύσεις εταιρειών θα αυξηθούν, καθώς λυγίζουν υπό το βάρος του υψηλότερου κόστους λειτουργίας, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει άβολα υψηλός ολόκληρη τη χρονιά αν όχι και την επόμενη.

Η Γηραιά Αλβιώνα ζει την τέλεια καταιγίδα. Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επίσημα έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2020, δεν ήταν πανηγυρική, αλλά το αντίθετο καταστροφική καθώς συνοδεύτηκε από τις συνέπειες της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τίποτα δεν πήγε όπως οι οπαδοί της αποχώρησης πίστευαν. Ούτε καλύτερες μέρες στην οικονομία ήρθαν, ούτε οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν. Οι Βρετανοί μοιάζουν να έχουν πληγεί συγκριτικά περισσότερο από ό,τι οι Ευρωπαίοι και βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια σε ποιο βαθμό η ύφεση οφείλεται στο Brexit και σε ποιο στις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου. Αυτό, όμως ίσως και να μην έχει τόση σημασία, όσο το ότι στην πλειοψηφία τους στην καθημερινότητά τους οι Βρετανοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό προβλήματα. Θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα αν παρέμεναν στην ΕΕ; Η ζωή δεν κτίζεται με αν. Από την άλλη όμως είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς πως η Ευρώπη αποφεύγει την ύφεση, παρά τις βαριές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και πως οι Ευρωπαίοι είναι σε καλύτερη θέση.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum