| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 26/06/2023

 

 

        Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές από το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα, μάλιστα η επίσκεψη απειλήθηκε προς στιγμήν από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ότι η Κίνα σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Κούβα βάσεις στρατιωτικές, συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης. Τελικά όμως επικράτησε η διπλωματική προσέγγιση, την οποία κατεξοχήν υπηρετεί ο Αντονι Μπλίνκεν, ως υπουργός Εξωτερικών.

 

 

    

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για μια υπεύθυνη διαχείριση της σχέσης με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε μία από τις πλέον σημαντικές στον κόσμο. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή του είχε τρεις στόχους: να ενισχύσει τις υψηλού επιπέδου επαφές, να ξεκαθαρίσει τις αμερικανικές θέσεις στα ζητήματα διαφωνίας και να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Το πρώτο φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς συμφωνήθηκε να ακολουθήσει επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ενώ και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φάνηκε να επιθυμεί τη μείωση της έντασης, η οποία εκτοξεύθηκε μετά την κατάρριψη ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού της Κίνας από τις ΗΠΑ σε αμερικανικά χωρικά ύδατα. Το έδειξε άλλωστε όταν υποδέχθηκε τον Αμερικανό υπουργό σε μια εθιμοτυπική συνάντηση, που λειτούργησε συμβολικά ως επιβεβαίωση της διάθεσης συνεννόησης.

Οσο για το δεύτερο, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχεται στο ιστορικό ρεκόρ των 700 δισ. δολαρίων το περασμένο έτος, ο κ. Μπλίνκεν εξήγησε πώς εννοεί η αμερικανική κυβέρνηση τον ανταγωνισμό με την Κίνα. Με πολλές αμερικανικές εταιρείες να έχουν παρουσία στην κινεζική αγορά που επιθυμούν να διατηρήσουν, ο κ. Μπλίνκεν θέλησε να διαχωρίσει την αμερικανική επιδίωξη του derisking –της διαφοροποίησης των προμηθευτών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από αυτούς και δη σε στρατηγικές τεχνολογίες– από το decoupling, την πλήρη αποσύνδεση της Δύσης από την κινεζική οικονομία, που ο ίδιος δήλωσε ότι θα ήταν καταστροφική. Υιοθέτησε έτσι την ορολογία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας απάντηση στη φιλολογία περί διαφορετικής προσέγγισης με την Ε.Ε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την Κίνα. Το μεγαλύτερο στρατηγικό θέμα για τις ΗΠΑ είναι η στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και το καθεστώς της Ταϊβάν. Ο κ. Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν αλλαγή του καθεστώτος της νήσου, ενώ παράλληλα πρότεινε να ανοίξουν οι στρατιωτικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό όμως δεν συμφώνησαν οι Κινέζοι, οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις τους στα Στενά της Ταϊβάν.

Οσο για μια πιθανή συνεργασία, αυτή περιορίζεται σε προκλήσεις υπερεθνικού χαρακτήρα, με τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κίνα να υποστηρίξει τη μακροχρόνια παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία τις απειλεί με επισιτιστική κρίση. Σκοπός που, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει τη σημασία της διπλωματίας.

Κατερίνα Σώκου (Καθημερινή)

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum