| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 01/08/2023

 

 

Ήλθε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν στα κατεχόμενα, για δεύτερη φορά την τελευταία περίοδο, για να γιορτάσει την 49η επέτειο της εισβολής. Έκοψε κορδέλες, έστειλε μηνύματα και έδωσε υποσχέσεις για το μέλλον της αποσχιστικής οντότητας. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία και το πρόβαλλε αυτό ως δικαιολογία για να αναπτύξει το αφήγημα του για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Για να δικαιολογήσει- όχι πως τον ενδιαφέρει και πολύ- την επιμονή του σε μια παράλογη και παράνομη αξίωση. Φταίνε, λέει συχνά, οι Ελληνοκύπριοι, όπως και Ευρωπαίοι, οι οποίοι όπως αναφέρει, δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκύπριους! Φταίνε οι Ελληνοκύπριοι, που δεν δέχονται τις τουρκικές απαιτήσεις, δεν προσαρμόζονται στα σχέδια της επεκτατικής Τουρκίας. Φταίνε, επίσης, που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Όλα αυτά δεν θα λέει μόνο ο Ερντογάν. Υπάρχει ένα γενικό επαναλαμβανόμενο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη έχουν οι Ελληνοκύπριοι και όχι η κατοχική δύναμη. Κι αυτό γιατί δεν δίνουν δώρα στην τουρκική πλευρά για να «πεισθεί» και να συνεργασθεί. Το λένε μονίμως οι Εγγλέζοι, οι οποίοι το θέτουν στους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το λέγει και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος μελετά, ως φαίνεται επισταμένα, την αγγλική πολιτική στο Κυπριακό. Το λένε και κάποιοι Ευρωπαίοι. Πρέπει να δοθεί κίνητρο, υποστηρίζουν, στην κατοχική πλευρά και ο λογαριασμός να πάει για εξόφληση στους Ελληνοκύπριους. Ουδέποτε, όλοι αυτοί, δεν ζήτησαν από την κατοχική δύναμη να κάνει μια κίνηση, να προβεί σε υποχώρηση.

 

 

Ευθύνες αποδίδονται στην ελληνική πλευρά και εκ των έσω. Είναι οι γνωστοί κύκλοι, που σε ό,τι αφορά το Κραν Μοντανά, επιμένουν πως οι Τούρκοι τα είχαν αποδεχθεί όλα και τα απέρριψε η Λευκωσία. Και επιμένουν σε αυτό και μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συναντήσεων. Των πρακτικών των Ηνωμένων Εθνών. Στους επιμένοντες, ως φαίνεται, είναι και ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης, που εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης ( συνέντευξη στον Ανδρέα Κημήτρη στην Καθημερινή), είπε πως «η απογοήτευση του κ. Γκουτέρες είναι για το Κραν Μοντανά και το περιβόητο δείπνο, που διαπίστωσε μια ερειστική στάση από όλες τις πλευρές». Και όταν ρωτήθηκε εάν απογοητεύθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και από τη δική μας στάση, απάντησε με ρητορικό ερώτημα: «Εσείς θεωρείτε ότι η δική μας πλευρά στο δείπνο ήταν αρνάκι;» Κι όταν του υποδείχθηκε πως η δική μας πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στην τουρκική αδιαλλαξία, είπε πως «αυτή είναι η συνήθης δικαιολογία. Και η τουρκική πλευρά λέει ότι φταίει η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων». Δηλαδή, η πλήρης εξίσωση, ισοπαλία. Και χωρίς προσχήματα. Είναι η γνωστή τακτική, ότι «όλοι φταίμε, άρα… δώστε κάτι» εσείς που είστε συνηθισμένοι. Δεν φταίει η κατοχική Τουρκία, αλλά το θύμα. Ή και οι δυο. Η μια πλευρά είναι η κατοχική, η άλλη είναι υπό κατοχή. Επιβαλλόμενη η υπενθύμιση αυτή επειδή, κινδυνεύουμε να χάσουμε… την μπάλα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο μακροβιότερος στην Κυπριακή Δημοκρατία, διαχειρίστηκε το Κυπριακό, αλλά δεν κατάφερε να το οδηγήσει σε λύση. Δεν το έλυσε και δεν ευθύνεται. Φταίει η κατοχική Τουρκία, η οποία αναβαθμίζει συνεχώς τις αξιώσεις της μέχρι να προσαρμοστεί πλήρως η Λευκωσία στις απαιτήσεις της. Δεν ευθύνεται ο πρώην ΥΠΕΞ αλλά θέλει να φορτώσει σε άλλους ευθύνες ενώ σπεύδει να υποστηρίξει ότι πρέπει να αποδεχθούμε ως έχουν τις επικεφαλίδες Γκουτέρες και να μην ανοίγουμε θέματα. Όπως αυτό με τον χρήστη, τον σφετεριστή, που θα έχει περισσότερα «δικαιώματα» από τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Για να μην χαλάσουν οι… ισορροπίες!

«Να μην ανοίγουμε θέματα», να παραμείνουμε κολλημένοι σε ταμπέλες και στο τέλος να εδραιώνεται η κατοχή, να επιβάλλονται κι άλλα τετελεσμένα. Αυτή είναι η εύκολη οδός. Να προσπερνούν οι εξελίξεις και τα γεγονότα και να υπάρχει εμμονή σε πορείες αδιέξοδες. Έτσι έμαθαν, δεν μπορεί όμως να συνεχίζεται τούτο.

 

Κώστας Βενιζέλος (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum