| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 13/02/2023

 

 

Λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί κρίνουν, ως γνωστόν, πολιτικές καριέρες. Οι γερμανικές εκλογές θα γίνονταν   στις 22 Σεπτεμβρίου 2002 και ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, Εντμουντ Στόιμπερ, ήταν το απόλυτο φαβορί – 10 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στα μέσα Αυγούστου, όμως, άνοιξαν οι ουρανοί και η Σαξονία πνίγηκε από τις «πλημμύρες του αιώνα». Πολλά τα θύματα και απίστευτες οι καταστροφές. Ο Στόιμπερ αποφασίζει ότι δεν θα διακόψει το πρόγραμμά του για να επισκεφθεί τη βυθισμένη στις λάσπες Δρέσδη. Αντίθετα, ο Σρέντερ φοράει γαλότσες και αδιάβροχο και περιοδεύει στην πρώτη γραμμή, συντονίζοντας τις επιχειρήσεις και υπόσχεται βοήθεια στους πληγέντες. Σαράντα μέρες μετά πετυχαίνει τη μεγάλη ανατροπή στις εκλογές.

 

 

Δεν στέκει, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία απ’ όλο τον κόσμο αναζητούν επιζώντες στα χιλιάδες ισοπεδωμένα κτίρια στη νοτιοανατολική Τουρκία, να μιλάει κανείς για τις πολιτικές συνέπειες των μεγάλων σεισμών.

Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι η τεράστια ανθρώπινη καταστροφή δεν επιτρέπει πλέον στην αντιπολίτευση να προχωρήσει στη μετωπική σύγκρουση που ήθελε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ολα τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στους θαμμένους ανθρώπους, στις προσπάθειες διάσωσης μέσα από τα χαλάσματα και μετά στην επούλωση των πληγών.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων θα βρεθεί στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος μπορεί κάλλιστα αν θέλει να μεταθέσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου ή εναλλακτικά να αναδείξει την ηγετικότητά του ως επικεφαλής της εθνικής προσπάθειας για την αποκατάσταση της ανείπωτης τραγωδίας στη χώρα του.

Ετσι κι αλλιώς, σε ώρες απόγνωσης οι λαοί πάντοτε στρέφονται προς την πολιτική ηγεσία τους, αναζητώντας στήριξη και καθοδήγηση – πόσο μάλλον στην περίπτωση Ερντογάν, του ηγέτη που έχει 20 χρόνια διακυβέρνησης στην πλάτη του.

Αλλά και το μέτωπο απομόνωσης του Ερντογάν διεθνώς από Ευρώπη και ΗΠΑ θα αποδυναμωθεί μπροστά στην καταιγίδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Ηδη ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, υποσχόμενος κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι ηγέτες (από τον Μακρόν έως τον Μπάιντεν) που τον είχαν τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο. Προτεραιότητα είναι πλέον να σταθεί η χώρα που δοκιμάζεται στα πόδια της.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο παραμονές εκλογών (σε Ελλάδα και Τουρκία) απομακρύνεται. Τα μεγάλα, όμως, ελληνοτουρκικά προβλήματα παραμένουν.

Νότης Παπαδόπουλος (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum