| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 09/06/2023

 

 

Τους τελευταίους μήνες οι Ελληνες, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι, ανοίγουν με τρόμο τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης. Οχι όμως οι κάτοικοι του Φελντχάιμ στη Γερμανία, μιας κοινότητας μόλις 130 ανθρώπων, όπως μας πληροφορεί ο έγκριτος ιστότοπος in.gr. Αντιγράφω: Περίπου μιάμιση ώρα νότια του Βερολίνου, αυτό το μικρό αλλά φροντισμένο χωριό είναι ενεργειακά αύταρκες εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου πειράματος, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Φελντχάιμ απέκτησε ανεμογεννήτριες, δημιούργησε τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, απέκτησε φωτοβολταϊκό πάρκο και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Σήμερα 55 ανεμογεννήτριες προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια και μία μονάδα παραγωγής υδρογόνου βρίσκεται υπό κατασκευή. Ως αποτέλεσμα του πειράματος, οι κάτοικοι του Φελντχάιμ απολαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

 

 

Η προσέγγιση του Φελντχάιμ έκανε το χωριό γνωστό και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Και η ηρεμία που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση στην υπόλοιπη Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Παρόλο που η χώρα επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τα ορυκτά καύσιμα και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το μισό της εγχώριας παραγωγής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2022. Και λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών στο δίκτυο τα αιολικά πάρκα στον Βορρά κλείνουν όταν η παραγωγή πλεονάζει, ενώ ο Νότος αναγκάζεται να ενεργοποιεί μονάδες ορυκτών καυσίμων για να καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας στο Φελντχάιμ ήταν η συμμετοχή των κατοίκων, λέει ο δήμαρχος του Τρόιενμπρίτζεν όπου υπάγεται το χωριό. Ενώ οι ανεμογεννήτριες σε άλλες περιοχές της Γερμανίας αντιμετωπίζουν την αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, το Φελντχάιμ έχει τόσο πολλές ανεμογεννήτριες ώστε παράγει 250 φορές περισσότερο ρεύμα απ’ όσο καταναλώνει. Οι πολίτες χρειάζεται να νιώθουν ότι η μετάβαση είναι δική τους και δεν επιβάλλεται από επάνω, λέει ο δήμαρχος. Θεωρεί όμως ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η στάση των Αρχών, η οποία κινήθηκε σε μια νομικά γκρίζα περιοχή. Η προσέγγιση του Φελντχάιμ δεν μπορεί βέβαια να αναπαραχθεί οπουδήποτε, μπορεί όμως να αποτελέσει μέρος της λύσης. Ωστόσο η Ελλάδα, και λόγω της μορφολογίας του εδάφους που επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους λόφους και στα βουνά της και στις ουκ ολίγες ακατοίκητες βραχονησίδες, θα μπορούσε να αποκτήσει πολλά Φελντχάιμ. Δίπλα στις ανεμογεννήτριες μπορούν να εγκατασταθούν και πλήθος φωτοβολταϊκών τόξων, τα οποία θα τροφοδοτούσε η πλούσια ηλιοφάνεια της χώρας μας. Εστω και πολύ καθυστερημένα η αξιοποίηση αυτού του επιτυχούς προτύπου μπορεί να συμβάλει στη σχετική απεξάρτηση της χώρας μας από τις προβληματικές σήμερα πηγές ενέργειας και να μας καταστήσει πρωτοπόρους στην απαλλαγή της ατμόσφαιρας από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο στενοκέφαλες αντιλήψεις κυριαρχούν σε περισσότερες περιοχές που προσφέρονται για ανεμογεννήτριες είτε για λόγους αισθητικής (ανησυχούν ότι θα αλλοιωθεί το φυσικό κάλλος) είτε διότι ο θόρυβός τους θα επιδράσει δυσμενώς στην κτηνοτροφία. Ενα ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβάλει το ενεργειακό θαύμα στο γερμανικό αυτό χωριό, πιστεύομε ότι θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις στενοκέφαλες αντιδράσεις όπου εκδηλώνονται.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum