| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 08/11/2023

 

 

Και ξαφνικά με την εισβολή της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ, με πολλούς νεκρούς και κάποιες εκατοντάδες ομήρους αμάχους Ισραηλινούς, τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν όχι μόνο τοπικά, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Πιθανό μέτωπο πέραν της Γάζας το Βόρειο Ισραήλ απειλούμενο από τη Χεζμπολάχ, που εδρεύει στον Λίβανο, με εφιαλτικό ενδεχόμενο την πολεμική παρέμβαση και του Ιράν, όπου εδρεύει η πιο πολεμοχαρής ισλαμική κυβέρνηση, που ασκείται από φανατικούς Αγιατολάχ.

 

 

Με κομμένη την ανάσα η υφήλιος και ιδιαίτερα η Ευρώπη παρακολουθούν τις εξελίξεις κυρίως στην αγορά πετρελαίου, απ’ όπου κυρίως εφοδιάζονται με το πολύτιμο υγρό καύσιμο. Πέραν των δυσκολιών του εφοδιασμού της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία αποστερήθηκε η Ευρώπη με τις κυρώσεις που επέβαλε στον κυριότερο ενεργειακό τροφοδότη της, τη Ρωσία, απειλείται τώρα και από κατακόρυφη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, που ήδη ανήλθε και πάλι πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι με πιθανολογούμενη εκτόξευση στα 150.

Οπως διαβάζω, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον χειμώνα χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο, καθώς εξαντλήθηκαν τα υφιστάμενα αποθέματά της και έχει διακοπεί ο εφοδιασμός της στο πλαίσιο των κυρώσεων που αποφάσισε η ίδια κατά της Ρωσίας λόγω εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία. Στην πράξη οι κυρώσεις αυτές ελάχιστα έπληξαν τη ρωσική οικονομία, αφού μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκαν νέες αγορές για το ρωσικό πετρέλαιο. Εξάλλου οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας έδωσαν την ευκαιρία στις ΗΠΑ να καλύψουν σε αρκετή έκταση το κενό με σχιστολιθικό πετρέλαιο και με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ετσι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έπληξαν κυρίως την Ευρώπη, ενώ αποτέλεσαν ευκαιρία πλουτισμού για τις ΗΠΑ. Ηδη τον φετινό χειμώνα η Ευρώπη απειλείται με αποστέρηση και του ιρανικού πετρελαίου, το οποίο αποτέλεσε εφέτος τη δεύτερη πηγή ενίσχυσης της παγκόσμιας προσφοράς μετά το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ.

Ας υπογραμμιστεί ότι το ρωσικό πετρέλαιο όχι μόνο βρήκε νέες αγορές για τροφοδοσία, αλλά σε σύμπραξη και με την κορυφαία παραγωγό πετρελαίου Σαουδική Αραβία αυξομειώνουν την παραγωγή τους κατά τρόπο ώστε να διατηρούν υψηλές τις τιμές στην παγκόσμια αγορά. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η παγκόσμια προσφορά LNG παραμένει περιορισμένη σε σύγκριση με τη ζήτηση.

Στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης θα πρέπει να προστεθεί και η πτώση της παραγωγής ενέργειας στη Γαλλία από πυρηνικούς σταθμούς, η οποία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις τροφοδοτούσε με ηλεκτρική ενέργεια και τις γειτονικές της χώρες. Η παλαίωση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας τους για το αναγκαίο σέρβις έχουν μειώσει ουσιωδώς την παραγωγή τους, η οποία σε πλήρη λειτουργία καλύπτει το 70% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση εν όψει του χειμώνα; Η απλούστερη λύση θα ήταν η ανατροφοδότησή της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο και πάλι από τη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν έβλαψαν κυρίως τις χώρες της ΕΕ. Αλλά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απεδείχθη ωφέλιμος για τις ΗΠΑ η Ουάσιγκτον μάλλον δεν θα επιτρέψει στην ΕΕ να άρει έστω και μερικώς τις κυρώσεις.

Γιάννης Μαρίνος (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum