| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 24/04/2023

 

 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και το τοπίο εξακολουθεί να είναι ρευστό. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ρίξει στον προεκλογικό αγώνα όλα τα μέσα που διαθέτει για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να τον αμφισβητεί ευθέως. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δεύτερος έχει ένα μικρό προβάδισμα και πως μπορεί να κάνει τη διαφορά, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως έχει εξασφαλίσει τη νίκη. 

 

 

Η αλλαγή σελίδας, αν τελικά ισχύσει αυτό το σενάριο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που σημαίνει πως ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στην εξουσία θα δίνει μάχες επιβίωσης. Το πρώτο μέλημά του θα είναι σαφώς η διατήρηση της ενότητας του συνασπισμού που τον στηρίζει. Οι προβλέψεις, πάντως, δεν είναι ευοίωνες και πολλοί αναλυτές βλέπουν το «Τραπέζι των έξι» όπως ονομάζεται ο συνασπισμός, με την πρώτη διαφωνία, να γίνεται κομμάτια. 

Στη συνέχεια, αν κερδίσει θα βρει απέναντί του ένα κράτος που έχει αλωθεί από τα είκοσι χρόνια παραμονής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)στην εξουσία και του Ταγίπ Ερντογάν. Όλοι οι θεσμοί από τη δικαιοσύνη μέχρι τον στρατό και από τις επιχειρήσεις μέχρι τις κρατικές υπηρεσίες ελέγχονται από τον Τούρκο πρόεδρο. 

Τι μπορεί να κάνει για αυτό ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Όχι πολλά, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά και να προσέχει τα νώτα του συνεχώς. Δύσκολα θα μπορέσει να τα βάλει με το κατεστημένο και θα χρειαστεί να συνεργαστεί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό με ανθρώπους του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ, που ενδεχομένως δεν θα θέλουν καθόλου να τον διευκολύνουν. 

Επιπλέον, αν νικήσει θα παραλάβει μια σεισμόπληκτη χώρα, με διαλυμένη οικονομία και τεράστια ελλείμματα, με άδεια τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας. Θα πρέπει να λάβει έκτακτα σκληρά μέτρα και ίσως αναγκαστεί να προσφύγει και στο ΔΝΤ. Επίσης, υπάρχει και το θέμα της αλλαγής του προεδρικού συστήματος, κάτι που η αντιπολίτευση έχει υποσχεθεί να κάνει.

Ο δρόμος για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Ταγίπ Ερντογάν το ξέρει αυτό και προετοιμάζεται, ακόμη και να χάσει τώρα για την επάνοδό του πολύ σύντομα και πάλι στην εξουσία. Η πορεία του ηγέτη του CHP είναι ναρκοθετημένη και για αυτό έχει φροντίσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum